Нов живот в Русе - предстоящ студент. Съвети? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121553)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18617)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нов живот в Русе - предстоящ студент. Съвети?
преди: 3 месеца, 9 дни, прочетена 372 пъти
Здравейте. Момче на почти 19 съм. От години чакам да дойде миг, в който ще мога да се махна от дома на родителите си. Това е заради домашното насилие, което наблюдавам цял живот. От 2017 г. пиша по темата, но тук няма да говоря за това.

Тази година съм абитуриент. Февруари е, през май месец са ми матурите. От юни до средата на септември ще работя като рецепционист (и миналата година съм работил това). Тези пари, които ще изкарам, ще отидат за изнасянето ми. Искам да уча в РУ "Ангел Кънчев" в град Русе - редовна форма (след усърдно мислене - реших там). Ще запиша специалност, акцентираща върху софтуерните и хардуерните науки (това, което съм учил 5 години в гимназията). Държа да вляза в университета с държавна поръчка, заради помощта на държавата по отношение на семестриалните такси. Един мой много добър приятел русенец ще ми бъде съквартирант, склонен е да ми помогне финансово при необходимост.

Работил съм само сезонна работа; основно съм работил на рецепция в хотел, както споменах. Отдава ми се, тъй като съм израстнал в многоезична среда (говоря 2 чужди езика без проблем; само третият, който е немски ми е на ниво В1). Комуникацията с хората ми върви. Програмирането ми се отдава, но IT секторът в това отношение е балон. Предпочитам да се занимавам с хардуер.

Въпросът, който винаги ме е тревожил е - има ли достатъчно работни места, подходящи за студенти? Няма как да бъда на гърба на родителите си. Възнамерявам да отида в Русе с около 3 хил. лева, моят дял от квартирата ще е към 250 лв. Имате ли някакви съвети откъм това как бих могъл да се справя в Русе или как да преживея като студент като цяло? Готов съм да работя всичко, но недостатъкът на работни места ме притеснява; а задочното обучение не би ме удовлетворило. Въпросите ми може и да прозвучат глупаво, но нямам към кой друг да се обърна за съвет.

Благодаря на всички предварително за отговорите, но и най-вече за отделеното време. Лек ден.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 7724f038f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Първо поздравления. Все по рядко се случва човек на твоите години да пише толкова добре. граматически и смислено. Звучи зряло, разумно, добре обмислено.
Относно гр. Русе и обучението там не мога да изкажа коментар. Но мисля, че притесненията ти са напразни. Ще се справиш.
Днес възможностите за работа на студентите са много повече от преди. Знаеш чужди езици. Явно си работлив и старателно. Не си капризен. Такива хора се търсят.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 80a38dba6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   250 лв за половин квартира е доста скъпо за Русе.
Мой познат си нае наскоро двустаен близо до университета за 300лв.
А ако си в по-далечен квартал има и за 150-200лв.
Освен това в Русенския университет има достатъчно общежития - със съвсем нормални условия, където цената е много по-ниска!
Има и студентски стол.

Иначе, щом искаш да си редовно, аз бих те посъветвал да си търсиш почасова работа. В редовното натоварването е слабо, така че има достатъчно време. Казваш, че знаеш езици - търси тогава в тази сфера.
Другият вариант е да се насочиш в IT сферата, и да се самообучаваш паралелно с висшето, и да почнеш нещо по свой проект, който с течение на времето и да монетизираш.
Щом е хардуер - ОК, не казвам да си програмист, имаше един много добър преподавател там - експерт в хардуера: Милен Луканчевски. Ако още е там, говори с него и ще ти даде насоки за развитие!

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 406586c09b
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   В Lidl винаги търсят персонал, предлагат и 4-часов работен ден. Проучи дали не можеш да започнеш работа в университета – в библиотеката, в поддръжката. Това ще е най-добрият вариант, защото ще се съобразят с програмата ти и ще направиш впечатление на преподавателите.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 99c086dad8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   В Русе няма да е лесно да си намираш работа. Второ ще направиш грешка, ако се ориентираш към хардуер. Не ги слушай тези завистливите, които твърдят, че балона се пускал. Това е цикличност и е временно. Напротив тепърва ще има нужда от специфични специалисти в областта на ИИ. Нямаш представа колко необятен сектор е това. И трето не разчитай на знанията на университета. Гарантирам ти, че от там няма да научиш нищо, което да ти върши работа. Не го казвам случайно, имам достатъчно нанлюдения над хора, които са разчитали само на университет и после така не се реализираха. Даже не знам защо въобще си се записал в университет и то точно в РУ, там са изключително слаби точно в тези науки. Абсолютно безсмислено е ученето на такава специалност там, ама ти си знаеш.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 477847af81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Пробвай за работа в СОТ на камерите, подай и в Рига като посочиш, че би приел, в който и да е техен обект в Русе, за предпочитане са пред частните хотели. Вариант е също за някой мобилен оператор.
Но не чакай момента, а по давай CV от сега, като посочиш дата, от която можеш да започнеш.
Прекрасен град, много си обичам родното Русе въпреки, че от много години вече не живея там- в чужбина съм, няма друг град в България, който бих предпочела пред Русе.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 99c086dad8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   2 не знам кой какво наел, ама тези цифри, които цитираш, са меко казано неверни. Аз още преди 3 г. отдадох двустайна панелка в чародейките за 350 лв и я взеха същия ден, даже двама се скараха за нея. Та ти цени 150-200 лв не знам. Ако ми дадеш линк тук за дори един апартамент за такъв заем, че си върна думите назад. Дори и да има ще е такава мизерия, че...

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: fdadede1e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Е ти си избрал най-голямата дупка в България за живеене… А колкото пъти минавам покрай университета, не съм чула българска реч. Само на турски се говори.
Пробвала съм да си намеря почасова работа в Русе след училище или само събота и неделя. Срещнах само подигравки как така съм искала толкова малко, аз да работя ли съм искала или да мързелувам??? В което изобщо не разбрах логиката.
Номер 2 не знам какво толкова се учудва от цената, по толкова вървят квартирите и то неремонтираните. За 300 лв във Възраждане двустаен няма поне от 7-8 години. Иначе аз искам апартамент за максимум 50 лв на месец, ама няма, такива са цените.
От една русенка

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 8c7c87c96e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   до 6

от 2

Аз празни приказки не говоря!

Предната седмица на мой познат предложиха гарсониера до гарата за 100лв! Да, има нужда от ремонт, но толкова!

Аз говоря за случаи, които знам реално от свои познати и са истина!
Но те не са търсили квартира по обяви - а чрез близки и познати!

Така, че ако гледаш обявите - може и да са такива цените. Аз обяви не съм гледал. Но говоря за реални ситуации!

 
  ...
преди: 3 месеца, 6 дни
hash: 8d7693a955
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   8, аз пък ти говоря за апартамент, който лично аз отдавам в чародейките, най-неатрактивния квартал. Преди 3 г. го обявих за 350 лв и същия ден го отдадох без агенция и двама се скараха за него. В момента му взимам 400 лв. Един познат държи гарсониера до пазара с мебели от соца за 400 лв и това беше преди година, сега може и да да му вдигнали наема. Та не знам къде ги намирате тия наеми за 100 лв. Освен ако са някакви тавани или пълни мизерии без обзавеждане, е друг въпрос. А това за ремонт никак не е малко, защото трябва да вкараш едни сериозни пари в този апартамент. А автора едва ли има тия пари. Много е лесно да кажеш, то има там за 100 лв, ама ти ще извадиш ли няколко бона за ремонт и обзавеждане на чужд имот, без да снимаш гаранция, че няма да те изхвърлят на втория месец?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 6 дни
hash: 8d7693a955
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   А и автора дали има познати в Русе според теб?

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 6 дни
hash: 8c7c87c96e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   до 9/10

Аз не казвам, че лъжеш, макар че за мен такъв висок наем за Чародейка е абсурден, но щом си го дал - ОК!
Както знаем - дадено нещо струва толкова, за колкото можеш да го продадеш! (съответно - отдадеш под наем)

Просто 500 лв наем за двустаен апартамент, за който говори авторът, според мен са прекалено много! Но това си е мое мнение, той като иска - да се съгласява.

ОК. Аз приемам, че той няма познати в Русе - затова го посъветвах да кандидатства за общежитие! Това ще му бъде много по-евтин вариант.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: dadbd82c5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   11, по обяви толкова вървят, брат. Такъв е пазара в момента. Даже специално сега влязох да видя обявите и толкова вървят двустайните във Възраждане - 4-500 лв с мебели от соца, по-хубавите стигат до 800. Най-евтиния, които видях, беше 350 лв, ама необзаведен и окъртен, за ремонт. Ако имаш познати и се договориш, е друга работа, но по обяви това е положението. Харесва ти или не.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker