Автомонтьор след 12 клас - заслужава ли си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Автомонтьор след 12 клас - заслужава ли си?
преди: 1 месец, 27 дни, прочетена 300 пъти
Надявам се темата ми да бъде одобрена.
Момче на 17 години съм (скоро 18), в 11 клас.
От много малък искам да се занимавам с коли, но тъй като в гимназията в града ми, в която има специалност, свързана с автомобили, има предимно цигани, а аз не искам да уча в такава среда, преди 3 години и половина записах в туристическа гимназия. Доволен съм от училището, със съучениците ми се разбираме добре, имам добър успех, но все още не съм се отказал от една от многото ми мечти - да стана автомонтьор.
Обаче веднъж като говорех с нашите по тази тема и те не са съгласни с това, викат ми, че е труден занаят, че само простите хора го работят това, че по-добре да уча нещо друго след 12 клас и т. н. Но според мен не всички автомонтьори са с нисък умствен капацитет - то акълът не определя професията. А пък това, че е труден занаят - то в живота лесно няма! Колкото до висшето се чудя дали да записвам, тъй като имам много познати, завършили висше и все още не си работят по специалността, просто защото им е трудно да си намерят, а не защото на тях самите не им се иска.
Пък за автомонтьор видях в Интернет, че за 4-5 месеца може да се запише курс (за България става въпрос) и си имаш занаята. А и не вярвам автомонтьорите да взимат ниска заплата.
Но искам да чуя и вашето мнение - заслужава ли след 12 клас да записвам за автомонтьор или не?

П. п. Моля само ако ще пишете грубиянски коментари и упреци не си и правете труда!
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 26 дни
hash: 7133585e35
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Определено, особено щом имаш желание и си проучил как става, действай! Супер е, че си трезво мислещ и практичен човек. Нереализирани висшисти има много, не достигат хора със занаят. А автомонтьори винаги ще трябват. Важното е да ти се работи.

Още повече, че нищо не ти пречи да запишеш висше по-нататък, ако решиш. Да кажем, че работиш 1-2 години като автомонтьор и решиш са запишеш, например, автомобилно инженерство. Ти ще си в много по-добра позиция от 18-годишните ти колеги, които току-що са завършили училище и нямат идея къде се намират. Хем ще си натрупал спестявания, житейски опит и някаква представа за сферата, ще си много по-наясно защо си избрал да учиш и какви очаквания имаш и, нещо което е много ценно, ще имаш начин да се издържаш по време на следването, ако се наложи, както и в случай, че няма много подходящи позиции за хора с твоята диплома в някакъв период в бъдеще.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 94ca7039cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Баща ми е автомонтьор.

1. Събери пари и си купи гараж, може и с ипотека или заем, ако не - под наем, 100тина лева на месец е. Работиш от гаража.
2. Разбери кои са топ 3 доставчици на авточасти за твоя град
3. Сключи договори с тях, те имат каталози/сайтове, поръчваш и частта идва до 1-2 часа.
4. Трябва ти компютър и програми за автодиагностика. Има ги пиратски в интернет, иначе са скъпи.
5. Пускаш обяви в популярните сайтове за града си, пускаш във фейсбук, правиш си фейсбук страничка на бизнеса (не е същото като лична фб страница).
6. Печелиш главно от търгорската отстъпка, която получаваш на авточастите. Цената за краен клиент е една, за сервиз друга. Това е така, защото 90% от авточастите се продават през сервизи/майстори и дистрибуторите нямат друг избор. около 40% ти е търговската отстъпка на всяка част спрямо цената в интернет. От труд не се печели, не си струва, а и клиента се дърпа да плаща труд.
7. Ще ти трябва да регистрираш фирма, фирмени клиенти ще искат фактури. Фирмата ти трябва да е ЕООД, другите не ги гледай въобще. Счетоводител ще ти трябва, още 100-150лв на месец.
8. Модерните автомобили имат много електроника. Трябва да имаш апаратура/четци/ за кодовете/грешките в компютъра на автомобила. Докато се сдобиеш с такава (може и от китай) ще трябва да връщаш автомобили, които не поддържаш.
9. Има литература за отделните модели автомобили - купуваш си книгите (repair manual) за марките автомобили, които са най-популярни в твоя град (интересувай се). Ако ги няма за закупуване, търси ги онлайн в пиратски сайтове/торенти.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: a49dedb77a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Направи си гугъл бизнес страница, ще излизаш в гугъл, когато търсят автомонтьор от твоя град. на гугъл мапс също ще те показва

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 8431aa9961
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Ами... труден занаят си е. Изкарват се пари, но по-голямата част ще ги връщаш обратно в машини, оборудване и лицензи за софтуер.
Това с 4-5 месеца го забрави. След 4-5 години, ако имаш желание, може евенуално да стигнеш някакво ниво.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: adc2b9562e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Значи според вашите трудните занаяти ги вършат простите хора, много нелогично звучи, как така прост ще извършва труден занаят?
Съветът ми е да запишеш висше Автомобилно инженерство или нещо такова. Хем ще придобиеш знания за диагностика, хем ще задоволиш мераците на вашите, хем ще учиш нещо свързано с твоите мечти. Докато учиш не е лошо да поработиш в някой сервиз за да придобиеш и практически опит, друго си е човек да е работил да е пипал с ръцете си.
Пък после след няколко години, изпълни препоръките на номер 2
Иначе ако сега тръгнеш да ги изпълняваш, не става, човек без опит, без да го познават клиентите. Без опит колко да си добър механик че клиентите да дойдат при теб и да ти поверят колата си?

Лично на мен ми се случи да ида в оторизиран сервиз да ми сменят масло, ми то хлапето не може да отвори капачката да източи старото масло, вика затегната е ще св счупи заедно резбата, че се наложи аз с чисти дрехи да слизам в канала сам да си я разхлабя, такова нещо ако се случи в твой сервиз как ще накараш хората да се върнат при теб? Така че придобии първо опит преди да отваряш нещо свое.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 71af572153
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ооо, струва си и още как. Дори да работиш 2-3 г за други, докато усвоиш занаята със сериозна практика, после можеш и за себе си д а работиш.
В Германия, пък и в Испания е много добре платена професия.
А родителите ти не знам защо са с такива мнение за умственият капацитет на автомонтьори, то е до човека е до професията, а професията е от тези, които никога няма да са излишни.
Още по-хубаво е да работиш мечтата си. Следвай си я, градиш своя живот, а не този на родителите ти.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 39fd1db928
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Бравос! Хубаво е, че млад човек разсъждава толкова трезво. Остави вашите, и преследвай мечтите си. Още повече, че това е знаят, който в момента е много ценен, а за в бъдеще ще бъде по-ценен от злато. Ми то вече няма читави майстори бе! Тия, които останаха графиците са им пълни за два месеца на пред. Съвета ми е да изкараш, някакъв курс по теория някъде, базови неща. И после да почнеш с практиката в някой сервиз при майстор, който ще иска да ти предаде знанията си. Успех!

 
  ...
преди: 1 месец, 25 дни
hash: 301e0f495a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако имаш мерак действай смело. Аз се занимавам с коли, обаче ми е хоби, през почивните дни работя по колите до сутринта, така се разстоварвам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker