Защо хората в България толкова завиждат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121200)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14358)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо хората в България толкова завиждат?
преди: 1 месец, 13 дни, прочетена 748 пъти
Не, не е само в България. Но като цяло ние и повечето народи на Балканите сме страшно завистливи. Аз пуснах темата защо хората като напускат работа не казват на колегите си тук някога... но сам стигнах до извода, че у нас е по-добре да се крие. Дори като заминаваш на почивка не трябва да казваш, защото едва ли не ще ти завидят. Не вярвах в урочасване, но казах за една екскурзия в чужбина и тя не протече както ми се искаше, имам чувството, че ако не бях казал на колегите щеше много по-добре да ми е. Освен това забелязвам, че повечето от успешните у нас хора поне в началото като постигат успех винаги е чрез прикрити начини. Колкото си по-прикрит и хлъзгав и си движиш нещата, толкова повече успяваш.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 13 дни
hash: f07dffd871
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Защото сме бедни и комплексирани.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: ee1e3378a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Щото сме прости и предпочитаме всички да са в калта като нас. А и е по-лесно вместо да се напънеш и да постигнеш нещо, просто да кажеш, че другите са постигнали, защото са пуснали на някого, крали, лъгали, имали са връзки, късмет и т. н.

Колко теми съм пускал тук с инвестиционни съвети, понеже съм изкарал доста пари от товА, обаче вместо да питат как става, да се поинтересуват, че и те са добре, всички коментари са лъжеш, прост си, няма как да стане, кой давал безплатни съвети, ще те видим и тебе и т. н. А аз съм готов да помогна на всеки, само малко желание и отворен ум се иска, ама хората ги мързи да гледат и им е по-лесно да обиждате и завиждат.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: bd923f973f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Не споделяй много, аз съм успешна, но какво ми струва само аз си знам, никой обаче не му стиска да учи, да прави компромисите които правя аз, но иначе завист и приказки.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 8dd85cff74
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

4.   Има три причини да забелязваш повече завист тук. Първата е че българина не умее да лицемерничи, чужденците добре прикриват завистта си с лицемерие.
Втората е че завистта им бива забелязвана, обръща се внимание на завистници, дори и негативното внимание е вид внимание. Да ги съжалиш че те няма да идат на екскурзия в чужбина е вид внимание.
Третата е че чужденците не предизвикват завист у познати и колеги защото не са седнали да се хвалят къде ще ходят на екскурзия, за тях това е нормална почивка в личния им живот, а съвсем не е нужно да запознаваш хората особенно в офиса с личния си живот, докато българите бързат да се похвалят къде ще ходят с цел да им завидят познати и приятели, а после се оплакват от завистта.
Ти каквоо печелиш ако разказваш на колегите че ще ходиш на екскурзия, каква ти е целта да го разказваш, не е ли самия ти разказ търсене на завист?
Аз като не казвам къде ще ходя или къде съм ходил, нямам фейсбук да кача снимки и видеа, нямам проблем с завист!

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 2301c3b045
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Дълбок комплекс за малоценност според мен. Нямам друго обяснение

 
  ...


...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: e6a798ea17
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Четири е много прав. Мислиш че българите завиждат, защото тука не сме такива лицемери като западняците.

Има една бая стара книга "Как да печелим приятели и да влияем на другите" на Карнеги. Тя е буквално в основата на междуличностните отношения на американците. Прочети я, за да разбереш какво означава лицемерие и криене, за да не ти завиждат.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: f9c317facd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Номер 6 и номер 4 сте много прави. Споменавам първо теб номер 6 защото ти спомена за книгата на Карнеги "Как да спечелим приятели и да влияем на другите". Чел съм я много отдавна, но ти ме накара да я отворя отново и да цитирам едно-две изречения от книгата.
1. Всеки глупак може да критикува, упреква и оплаква-и повечето глупаци го правят".
2. Но трябва характер и самоконтрол за да бъдеш разбиращ и да прощаваш.
За съжаление повечето от хората спадат към първия цитат.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: c431b41ce4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Защото сме бедни.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: d0e242f29c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз вече дори няма да поствам в социалните медии къде съм на екскурзия. Ако отида в чужбина ще казвам "извън София". Или нищо няма да казвам.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 58fb8ad6a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Ами просто е.
Има т. н. "американска мечта", т. е. идеята че с работа можеш да успееш и забогатееш. От другата страна има "българската завист", защото с работа можеш само да живеш бедно и цъкаш с език (с малко изключения).

Но да не сме черногледи, "американската мечата" не е каквото беше, в Америка обнедняват силно. Както и в България много бавно се увеличават хората които успяват, без да се занимават съ сенчести дейности/политика.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: bf58f15ce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Аз също не се хваля че ще ходя някъде.
Иначе, казах на една колежка, че заминавам в Турция и една друга колежка също беше разбрала, че ще ходя. Аз не коментирам кой къде отива и такива неща, нямат ли по- важни теми от това къде ще ходя аз?

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 2168b6a4b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Според мен е народно-психологична черта и в има още от едно време(от турско, а може би и преди това! ).

Тука всеки гледа в паничката на другия и вечно се сравнява: 'как е? ама по-добре ли е? ама защо е по-добре? ама какъв е тоя бе! '

Никой не иска да се развива и да гледа себе си, а все се гледа в чинията на другия.

Също българина е много комплексиран, все търси лесни пари и успеха му се измерва по чисто селяндурски и балкански стандарти - каква кола караш, колко ти е голяма къщата, какви са ти дрехите, с какъв парфюм се пръскаш, какъв ти е телефона.

Навсякъде парите са важни и са свързани с мястото ти в обществото, но в България буквално са издигнати в култ и всеки малко по-заможен се сдобива с поне десетина души антураж от фалшиви приятели - използвачи и поне още толкова завистници.

Такива сме си - селяндури и тук чувства като завист и алчност действат на много силно базово и първично ниво.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 11 дни
hash: ec3707127f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Книгата на Картеги показва да си дипломатичен и тактики за успех, българинът е първичен на ниво дете, не може каквото ти е в главата, това да ти е на устата. Българита бърка възпитанието и добрите задължителни обноски с лицемерие. Може да не ми харесва как си обречен, и е редно да си замълча, защото не е моя работа, българинът веднага ще измисли 100 коментара и обиди. Отивам в България в институцията х и служителката си държи отвратително, светът и е крив, разтреперва ме, нищо не с м и направила, аз съм завърнала в проблеми, но влизам с усмивка, поздровявам и спокойно обяснявам какво имам нужда, никой не трябва да натоварвам с моите проблеми и да ги придавам, като тежест на друг. Е кое е по-правилто с българските норми на поведение, моето лицемерие или искреност на служителката х. В в всички езици има задължителни изрази на любезното, моля във всяко изречение, в българския звъниш на някой: алоо, кажи, бе.... говоренето на ти си е норма. Живея в чужбина, хора ко, то познавам от години си говорим на вие, няма фамирярничене, подмазване, има уважение и добронамерени отношения.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: a10e9c7292
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Защото просто българите не ставаме. Нормални хора са 10-15%, останалите са тарикати на дребно, които за 20 лева или само, за да ти направят мръсотия, веднага ще те предадат.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 3b1466a33e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Завиждат защото нямат или не могат да си позволят това което го имаш ти. Не е задължително да казваш къде ще ходиш на екскурзия или като се върнеш да разказваш къде си ходил/а. Винаги ще има хора които ще говорят със злоба. Аз също не казвам къде ще ходя или къде съм ходил, защото винаги намират нещо нередно в мястото където ходя. Например ходя някъде на море и като кажа къде съм ходил се започва с коментарите “как там било мръсно и гадно”, “как там ходели само пенсионери”, “никой не ходил там” и други подобни. Купиш си нещо и започват да ти казват как на друго място имало по евтино и се опитват да те изкарат много тъп и че си се набутал да дадеш толкова пари. Когато знаеш, че някой се държи злобно когато си купиш нещо или ходиш някъде по добре да не разговаряш с такъв.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 93ffb8f615
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 4, нарича се споделено щастие. Чувстваш другите близки и искаш да им споделиш. Естествена човешка социална реакция. Ние сме социални склонни към създаване на общество и позитивното - щастието и радостта ни сближава..

Ако ти си купиш Мерцедес, а комшията ти Иван не може, а иска ще ти завиди. Ако не иска Мерцедес няма да ти завиди. За да не завижда човек тряба да направи едно от двете неща. :
1. Да работи усърдно за да има Мерцедес един ден
2. Да не иска да има Мерцедес изобщо. Ти ще завидиш ли на някой който има валяк?

Второто е мъдър избор, защото в живота има твърде много изкушения и не можем да имаме всичко. Българина обаче не е мъдър. Тука някой спомена че сме с манталитета на дете. Лапаме по всякакви лъскавини от запада, а реално дори гъза да си съдерем нищо не може да постигнем заради икономическата ни обстановка в страната.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: b8fb46cf9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Говорите колко сме били завистливи българите, ами прочетете какво казва Гьоте за германците, той ги смята за световни шампиони по завист. Или прочетете какво говори Волтер на тема лъскателство и на тема лицемерие, той няма предвид българите.

 
  ...
преди: 25 дни, 2 часа
hash: 9ad04f80e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Аз не мисля, че е до имане и нямане. Има много бедни хора, които не завиждат и си живеят според това, което имат. Даже точно обратното. Най-завистливите хора, които съм срещал до момента, все са били заможни или много заможни. Ще дам пример с мой приятел от детинство. Той е от заможно семейство и винаги е имал всичко. Аз съм от бедно семейство и докато не започнах да работя, не разполагах с почти никакви пари. С Божията помощ аз се развих много добре и имам отличен доход. На него не му се учеше особено, но въпреки това също си намери добра работа. Бързо започна обаче с разни подмятания от рода на "е, ти имаш пари", "ти си вземи скъпото, ти имаш пари" и подобни. А той не е изобщо като да няма. Накрая, когато ползата му от мен приключи, веднага спря да се обажда. Даже и телефона си не иска да вдига. Иначе, не знам българина дали толкова много завижда, колкото обича да се надува и оттам става неприятен за околните. Това според погрешно се бърка със завист. Може би има и не малко такива случаи, но повечето пъти просто отстрани изглежда нелепо и е нормално да бъдеш изолиран.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker