20 годишни автомобили в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

20 годишни автомобили в България
преди: 1 месец, 12 дни, прочетена 548 пъти
До сега съм чувал и прочел стотици коментари относно използването на автомобили в България. Общо казано, много хора, особено във Facebook, изразяват доста негативно и скептично отношение към този тип превозни средства. Въпреки това, от това, което виждам, по-голямата част от българите всъщност карат такива коли. Главно се говори, че 95% от тях имат върнати километри и т. н. И, че реално купуваме автомобили, които са пред разпад и вече са отхвърлени от хората на Запад. Също така, се споменава, че търговците ги закупуват за значително по-малки суми с удари и различни дефекти, след което ги поправят и от един такъв автомобил извличат печалба, която е между 1000 и 4000 хиляди лева от нас, потребителите.

Аз, като човек на 19 години, който тепърва започва да се интересува от тази област, имам книжка от една година, но за съжаление, поради обстоятелствата, все още нямам кола. Въпреки, че моите връстници, дори и по-малки, вече си карат стабилно, а аз продължавам да си се движа пеша.
Обикновено отделям около един час на ден, за да разглеждам различните коли на така познатите ни бг сайтове. Като отварям характеристиките на различните модели, и ме интересува коя кола с какво ускорение е от 0-100, какъв и е top speed-a, какъв разход, какво е усещането и поведението и на пътя( гледам ревюта в ютюб) и така нататък.

До тук обаче, според мен, има два варианта, пред които си поставен, ако решаваш да купуваш кола в България. Единият е да си вземеш кола от автосалона директно, където имаш възможността да избираш двигател, цвят, интериор и всички допълнителни опции, но за това ти трябват стабилни финанси, (разбира се... ) за да си го позволиш. Другият вариант, който аз считам за най-оправдан, е да закупиш нещо за не повече от 5 хиляди лева, което няма скъпи консумативи, като например някой прост дизелов двигател непретенциозен (Прост, защото по това, което виждам рабирам, че колкото по просто е направено едно нещо толкова е по-здраво). Или автомобил с атмосферен бензинов двигател, след което можеш дори да му сложиш газ. На тези цени започвам да си мисля, че е оправдано пък и, защо ти е да глезиш 20-годишната си кола, когато целта ти главно е просто да те закара от точка А до точка Б(И да ти излиза възможно най-изгодно). Най-важното е да функционира и да се движи. Караш, докато не се пре*бе напълно и сменяш.


Просто не си заслужава да инвестираш в премиум марки. Няма да споменавам конкретни марки или модели, защото разбирам, че това може да обиди много българи. Не целя да предизвикам такива чувства, защото и аз съм мечтал да си купувам различни модели коли с по-мощни и големи мотори. Но според майсторите и познатите ми, такъв вид кола може да те разори със сервизни разходи и разходи за гориво. Няма да можеш да се наслаждаваш на бързото ускорение и удоволствието от карането както звука от осмака или шестака до такава степен :). Все пак, човекът, който е закупил определен автомобил, вероятно няма да го продаде преди да се е нарадвал и да е изживял кариерата му. Въпреки че има още много за казване, няма да имам достатъчно време. Ще се радвам да чуя и вашето мнение :)

Това е моето мнение по въпроса, разбира се, може да се промени в бъдеще, но за сега така мисля. И нека всеки, който желае, да сподели и да изрази мнението си по темата. Ще го оценя!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 12 дни
hash: 709405e1e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Много съм мислил и патил по този въпрос и извода ми е, че новото си е ново. В интерес на истината не излиза много по-скъпо от стара кола, както повечето си мислят. Тази кола за 5 к, ще е над 20 годишен таралясник и вероятно ще се чупи през два месеца. То като я вземеш за 5, ще я обслужиш, ще я стегнеш, защото здрава кола никой не продава и ще ти стъпи на поне 8. После през месец ще хрантутиш майстори. Една повреда ти почва от 200-300 лв само за труд. Тази кола ще я караш 5 г. макс. Вероятно за тия 5 г. ще се счупи поне 15-20 пъти, това са ти поне 10 к за ремонти. Като теглиш чертата, ще ти е стъпила на 20 к за 5 г. каране. За нервите с майсторите и времето, което ще загубиш въобще няма да говоря, макар че, а това книга мога да напиша. Бедна ти е фантазията какви майстори, то вече няма читави

Нека сметнем нова кола. Има за 40-50 к чисто нови. Обаче след 5 г., като ти изтече гаранцията можеш да я продадеш за 25. Проучил съм го. Даже за повече ще я продадеш, защото през тия 5 г. имаш инфлация. По-скоро за 30-35 ще я продадеш. Реално ще си дал 15 к. Т. е. реално по-малко от стар таралясник. Айде хубаво ще се набуташ с 7-8 к за Каско през тия години, обаче пък след всяко ожулване ще ти я боядисвам безплатно, което при старата кола го нямаш. Нямаш ремонти през месец, нямаш нерви с майстори, пестиш от гориво, защото са по-икономични, без допълнително да се набутваш с газова.

И най-важното не караш стара кола, която е взела-дала, а нова, мирише на ново, имаш много повече екстри, модерни технологии и т. н. Просто няма. база за сравнение.

Ще кажеш от де да извадя 40 к. Ами един потребителски кредит за 10 г. ти е 400 лв вноската. Ако имаш добра работа, не са проблем. На петата година я продаваш и си връщаш остатъка, даже ще ти останат пари от продажбата.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: e5732b80cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Правилно мислиш. Сравняването на кой каква кола кара и какъв 'гъзар' е си е мерене на... , което освен да те разори друго няма да направи.

Колата ми е 98 година, тази пролет навършва 26 години и няма грешка. V6 двигател, доста екстри за годините си, първи собственик съм в България и в взех на доказано 198 000 километра, което си е добре за 20 годишна кола.

Преди мен я беше карала някаква Беатрис в Германия и я беше обслужвала само в лицензиран магазин - в книжката пишеше кое, кога е сменя о.

Колата в взех буквално за без пари, с разни глупаци теглят лизинги за по 40 000 лева, все едно си взимат вафла от магазина.

Както и да е, всеки сам си носи последствията за глупавите си финансови решения, а най-лошото на скъпата кола е, че веднъж купена няма как да стане по-скъпа(освен ако не е някаква ретро уникална бройка), тоест колата винаги и само ще остарява и ще се амортизира и ще ти носи разходи.

Интересно ми е как разни хора твърдят, че нямат пари да гледат дете, с разходите и лизинга по колата са им колкото да се издържат 4-5 деца.

Т. Т

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: dcc6ecb502
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Много правилно мислиш. Обаче има една подробност, която си изпуснал. Българина обича да бъде лъган. Километрите се връщат, защото Ганя иска за малко пари да кара нова кола или в най-лошия запазена. Лошото е, че после не знаеш реалния пробег на автомобила, което е от значение за по-малките бензинови двигатели. Съвета ми е купи си кола както ти си решил за 5000лв. Някой турбодизел. Хем инономичен, хем върви.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 60e37e5ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Пич, колата ми е на 25 години. Аз съм на 32. Купих я, като бях на 23 т. е. тя е била на 16г. До ден днешен си я карам, поддържам и всичко си е наред. Така е, спор няма, старата кола е стара и във всеки един момент може нещо да и се случи. Но пък е елементарна и евтина за поддръжка, има части бол, няма електроники и т. н. А и ще се научиш на нея добре да караш. Аз като се кача в по-нова кола ми е направо като да карам детска играчка в сравнение с моята.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 5c7492e924
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Прочетох наистина интересни коментари и се реших да споделя и малко личен опит. Когато карах курсове, инструкторът ми беше купил чисто нова кола(вече беше на 3г. мисля), която ми хареса много. Тя имаше асистент при потегляне и само с отпускането на съединителя потегляше. Въпреки това пак си я сецахме неоптни курсисти, новобранци знаете как е:), когато някой не е карал преди и се притеснява. Но най-важното беше, че успях да си взема и теорията и практиката от първия път без нито една грешка на кормуването.


Също така, той имаше една бензинова, която беше бензинова някъде около 200 кончета и на газ(естествено). Може би не беше настроена от кадърен човек, защото само при отпускане на газта с 30, 40км тя яко сецаше и инстуктора само ни навикваше (Рязко сме били пускали газта). Както един човек вече спомена, И той се оплаква от факта, че харчил много пари по нея, докато за новата, която беше на 110 хиляди километра, не беше пипнал нищо (хвалеше се той).

Вече се беше набутал доста пари мислеше, че е щяло да бъде по-добра идея да вземе Дачия на лизинг. Той смяташе, че би било много по-добре.

От там също доста ми се промени мирогледа новото си ново, но има и доста здрави коли втора употреба. Имах един познат той караше ford focus с дизеловия двигател от пежо 1. 6hdi 109. Също доста здрава количка се оказа, защото буквално не се спираше от движение от 2, 3 години и не е имал някакви сериозни проблеми с него.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 284152f427
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Стара кола. Така се започва.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 85404202eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Колата на сина ми е 2001г. 6 цилиндрава, премиум японска марка, автоматик, атмосферен двигател, незнайно на колко километра., купена от автокъща. Е още не мога да и се нарадвам. Страхотна кола. Работи, като часовник. Като я взех и смених предни амортисьори, и 2 тампона и след това, само консумативи. Вече 5та година я кара. И още поне 10г. ще изкара. Качеството, което се е влагало преди в автомобилите, и въобще в техниката вече го няма. Сега ги правят колкото да си изкарат гаранцията и после си троши главата. Където може метални части се заменят с пластмасови. Никога не бих взел нова кола, освен, ако не съм милионер, да ги сменям през 3-4 години. Имай предвид, че ще трябва задължително да плащаш каско на новата кола, което няма да е никак малко. Отделно, докато е в гаранция ще трябва само в оторизирания сервиз да сменяш консумативи, а там ще ти отрежат главата. Ще ти дам прост пример с пералня. Като се оженихме, взехме пералня втора ръка-"бош". 20 години работи без проблеми. Решихме да я сменим, защото вече остаря и при центрофуги, доста се клатеше, Взехме нова "аег", пак немска качествена марка. Изкара 4 години и з месеца, казана се счупи и в момента сме без пералня. Добре че имаше удължена гаранция от 5 години и ще ми излезе безплатно смяната на казана. Старата ми пералня я дадох на тъста и още работи.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 3f77b672a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Много ме кефят идиотите, които обясняват как щели да си продадат новата кола след пет години за добри пари. Как го виждате това? Продавали ли сте кола изобщо?

Една от причините да не се продават коли на 5 години с първи собственик българин са супер високите такси при прехвърлянето. За 25-30 хил. да продадеш личен автомобил знаеш ли какво дране е.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 709405e1e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   8, малко в повечко ти идва завистта, брат. И колко струва? А колко струва да купиш от автокъща да я регистрираш, обслужиш и стегнеш, защото винаги има какво да се прави? Да не говорим, че самите дилъри ти я купуват.

Ти ако си скъсаняк, има си хора, които си ги купуват. Вместо да завиждаш, хвани се на работа и карай и ти нова кола

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 6422cbfaa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Дете си авторе и затова разбирам защо правиш глупостта да се информираш от ФБ. Нима очакваш в медията за самохвалство, където хората или се хвалят или оплюват някой друг, някой да похвали стара кола?
Разбира се че най добре е да караш нов автомобил и да го подменяш на всеки 5 години, обаче за такова нещо трябва да имаш, мнооого мнооого добри доходи.
В България обаче повечето хора нямат такива доходи че да си позволят нова кола на всеки 5 години. Затова купуват на старо и я карат докато умре

 
  ...

...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: e5732b80cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Номер 5 при колите и въобще при машините по-стари не винаги значи по-лошо и по-нови не винаги значи по-качествено.

Има както стари сполучливи коли и двигатели(например прочутите 1. 9тди или V6 и V8 бензин), така има и нови боклуци.

В смисъл... За една кола е важно най-вече двигателят да е здрав и издръжлив, окачването и скоростната кутия. Външния вид, купето и разните бои и лакове имат само естетическа стойност и радват окото, но по същество нямат значение.

В смисъл... една кола ако е здрава като окачване и двигател, дори да е тръгнало ръждичка тук и там, това се пастира, пребоядисва и оправя. НЯМА проблем. Виждал съм стари Лади Ниви, пребоядисани в черен мат и тунинговани, които приличат на G класи Мерцедес! А едната кола струва 4000, другата 400 000 лева.

Въобще за една машина е важно как е направена, а не колко е нова. Вземи за пример автомата Ак47, едно от най-здравите, силни и работещи при пясък, влага, студ и т. ню условия оръжия. Има ли някакво значение, че е създаден 1947 година?

Същото е и със сградите, има църкви и замъци на по 1000 години, които не са мръднали, защото са зидани здраво и строени правилно.

Има и къщи, които за по-малко от 100 години са за събарянето Така че не е най-важното кога нещо е правено, а да е направено качествено.

Т. Т.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 709405e1e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   10, честно казано това е леко преувеличено. Не е необходимо да имаш чааак толкова високи доходи за нова кола. В коментар 1 съм обяснил защо. Да, трябва да имаш малко по-висок, но не и чак "мнооого мнооого добри доходи". Разбира се, с уточнението че говорим за не висок клас кола. Например нова кола на цена до около 50 к.

Потребителски кредит 50 к за 10 г. ти е 500 лв вноска (но пък за разлика от стара кола нямаш поддръжка освен обслужване). Ако взимаш едни 3 к на месец, можеш да си го позволиш спокойно. 3 к не е чаааак толкова висока заплата. Те продавачките в Била вече взимат по 1, 5 к.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 10 дни
hash: f3a1204026
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Като човек, който няма висше и не вади 5к. Купих си кола по моите критерии, исках да е автомат, бензин, > 4 цилиндъра и коне поне над 150. Като предишната ми кола беше 1. 6 малко над 100кс.

Взех една за 3800, модел 2005г. Обаче веднага тръгнаха проблемите, най-вече детските болести на колата и марката. Вече ми е стъпала на 8к и нагоре сигурно. А между другото, не ходи по майстори, сам я ремонтирам и за 2г в които я имам, е карана 1г, в другата беше разглобена в гараж под наем, за да спестя хиляди в ремонти. И пак на 200км ме оставя. От проблемен двигател до проблемна автоматична кутия. До лесно разбиващо се окачване, течащи рейки, сгънали алтернатори и хидравлични помпи. Всичко, което можеше да се случи, се случи с моята кола. И все още не е наред, не и докато не изкарам блока да се шлайфа челото, че се кривят и те. Кутията иска ново хидро вече, а най-малкото ревизия на клапанно тяло. Колата има електронен дросел, който е всеизвестен, че умира и някой ден внезапно ще ме остави. А всеки заместител е също въпрос на време. Истинските оправени дросели са 1300лв нови.

Нямам пари за нова кола или дори 10г. И номер 1 говори за стабилна работа, но не пита дали човека е стабилен или не. Понякога се случват такива кризи, че 2г не можеш да работиш докато си стъпеш не на краката, а на главата.
Да не говорим, че съм ентусисаст и новите коли за 20 30к са 1. 2 мотор или хибриди. Но всеки си знае гьола и се бори за него

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: fb9868aab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Старите коли, макар и стари са здрави. Да не ти обяснявам колко дебели ламарини има моята А4 Б6, спрямо новите тънки варели на Дачия примерно.
От 2016 година, досега съм имал 2 Аудита - А3 8Л 1. 8 и А4 Б6 1. 8т и двете с газови уредби сложени от предишните собственици.
За тия години и общо около 65 000км, навъртяни от мен, на дълъг път, зиме-лете независимо от пътните условия, колите не са ме оставяли никъде, качваш се и палят от 1/4 оборот. Може би късмет, че попадам на поддържани коли. Единствените по тегави ремонти са смяна хидраливична помпа с друга втора ръка за 30лв, 2 тампона на макферсона 100лв и на двете съм сменил задните спирачни апарати с рециклирани по 200лв, и смяна на арматурно табло за 50лв.
Да признавам, че 1. 8турбото имаше завишен разход на масло, който се оправи с еднократен ремонт на глава и сегменти за 800лв и дотам с разходите, от една година да чукна на дърво само паля и карам колата(то и преди ремонта си я карах така 2 години).
Останалото са само консумативи през годините, дето съм правил.
Вие искате да давате по 500лв на месец, ама абсолютно всеки месец без пропускане в следващите 5 години, което са 30000лв само за един ВАРЕЛ и това е само вноската 1000лв каско, минимум 300-400лв годишен данък, мега скъпо обслужване само в оторизирани сервизи.
Аз, ако трябва да отделям по около 700лв на месец за гориво и вноска на един варел, по-добре да нямам кола, бе пичове..
Вие май нещо не сте в час. Ами, ако имаш и деца, ипотека и други непредвидени разходи?
Живеете си в някакви розови сънища, че с нисък клас ВАРЕЛ за 50 хиляди лева, след 5 години ще го продадете за 30 хиляди и ще си върнете парите :D, направо не знам в какъв свят живеете, но няма лошо човек да си вярва.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: edacd2f08b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 15 би ли споделил каква е колата? Че ми стана много интересно а мисля, че се досещам вече.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 709405e1e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   17, пич, не си наясно въобще, а се изказваш с някакво самочувствие незнайноо на какво покритие (или злоба). Нямам нищо против хората да споделят мнение, ама твоето си е говорене на наизуст или на инат, не знам.

Има си обяви, влез виж как вървят цените на 5-годишните автомобили и виж същия колко струва нов. Ти още малко ще кажеш без пари да си подаряват хората колите, при положение че вече 10-годишните струват 20 к. Обслужването не е чак толкова скъпо, колкото си мисли. Данъка също. Напротив на новите коли даже понякога е по-нисък, защото са по-висок евростандарт. Отделно имаш гаранция и практически никаква подръжка.

И не на последно място. Влез в мобилето и виж колко струва един 10-годишен таралясник. Аз ще ти кажа. Читав под 20 к няма да намериш. Сега сметни за следващите години колко ще дадеш по майстори. Сметни и колко пари ще му вземеш някой ден като го продадеш, ако изобщо някой освен морга ти го купи.

Тегли чертата и на двете си сам си отговори дали си заслужава за тая малка разлика да караш кола, на кяото не можеш да разчиташ и се влачиш с нея по сервизи пре месец, а не такава, която ще ти мирише на ново и ще разполагаш с най-новите екстри и технологии.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 709405e1e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   17, и да добавя - не всеки има твоя късмет да попадне на стар читав таралясник. Точно с Аудита знам хора, които такъв си го набиха, че се чудеха как да се оттърват най-безболезнено. Да, ако си късметлия като теб, може би си струва да караш стара кола, ама в момента е много трудно да намериш стара читава кола, защото читавите никой не си ги продава, а джамбазите дори няма да ги коментирам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker