Има ли счетоводители? Моля за помощ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121204)
 Любов и изневяра (29710)
 Секс и интимност (14360)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли счетоводители? Моля за помощ!
преди: 1 месец, 6 дни, прочетена 317 пъти
Студент съм по счетоводство и контрол. Баба ми беше счетоводителка, само че тя е със средно образование, реших и аз да го уча това, уж после има по-голям шанс за реализация. Трети курс съм, първите две години изучавахме общи икономически дисциплини, а сега започнахме истинското буквално счетоводство, само счетоводно-правни дисциплини така да се каже. Истината е, че май нещо се оплаших, едно че не мога да схвана сметкоплана, коя с коя сметка се дебитира и кредитира, на другото отгоре законовата база е изключителна голяма и обемна -кодекси, закони, наредби, правилници, по цял ден и нощ ги чета, иначе няма как да съставиш счетоводна статия, ако не знаеш примерно ставките и преобразуванията по закона за данък върху добавената стойност и т. н. Обаче искам да попитам, ако тук влизат счетоводители, как са се научили коя с коя сметка се дебитира и едновременно кредитира? Не мога нещо да ги запомня, професорът по финансово счетоводство ни каза, че е елементарна логика, ама аз нещо не схващам. Сега започнах и стаж в една счетоводна кантора, ще започна официално от средата на април, ама искам преди да постъпя там, да ми е изяснено всичко. Много ще ви бъда благодарен!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 5 дни
hash: 5cb1ac4ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Моя позната счетоводител на предприятие 3000 души персонал, учи, отива на изпит по счетоводство и й казват, нищоэне знаеш.

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: cd43de745d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   От гл. счетоводител. Спокойно, всички са така в началото. Просто това е особена материя, която иска да си пречупиш начина на мислене. Може доста дълго време да ти се струва, че нищо не разбираш, докато в един момент просто схващаш логиката и всичко ти се изяснява за миг.

Има и друг момент - че в университетите не се преподава адекватно, а прекалено сухо. Веднъж започнеш ли практика, ще ти се изясни всичко много бързо. Просто така на теория е много трудно да си го представиш нагледно. Съвсем друго нещо е практиката. На работа всичко ще става постепенно и нагледно. Първо ще ти дадат само няколко типа операции да правиш, там всичко е на софтуер и можеш да си викаш която си сметка искаш от списъка, не е нужно да ги помниш наизуст. После лека по лека започваш да ги запомняш, после ще започнат да ти дават други операции. После ще ти дават отчети, данъчни декларации и т. н. И чак тогава ще те мятат на казуси. То докато стигнеш до казуси, ехееее, ще минат години. До тогава ще ти дават нещо готово из аучено, а ти само оперативно да взимаш операциите.

Дори и главните счетоводители не могат от раз да решат казус, с който не са се сблъсйвали до момента. Всичко става постепенно с практиката.

То ако ставаше така от трети курс всичко да ти е ясно, всички щяхме да сме главни счетоводители. Сега гледай само да си вимаш изпитите, пък другото ще дойде на мястото с практиката СЛЕД университета.

Е, в началото ще опираш пешкира по канторите няколко години за без пари, ама така се почва.

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: 268b23e037
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Питай в odit. info - не тук.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 5 дни
hash: f2c64f9c40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Автора:
До 2. Благодаря ти за отговора, макар и малко встрани. Истина е, че счетоводството все пак ми е интересно, след като започна практика вече ще видя обективно, дано да схвана тия сметки. Но съм си казал, че след бакалавъра (дано го завършва) магистратурата ще ми бъде по финанси. Досега изучавахме публични, корпоративни финанси, обща теория на финансите и не мога да си представя счетоводство без тези финансово предмети.

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: c8525e4243
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Купи си учебника "Счетоводство. Основен курс" на проф. Стоян Стоянов и колектив от УНСС. Дебит/кредит и /- ( увеличение/намаление) са различни понятия. Обикновено това обърква хората. В учебника е обяснено. Тази тема я премести в "Образование" и питай в odit. info или някоя счетоводна група във фб, както са те посъветвали. Успех!

 
  ...


...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: ca53519420
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не се притеснявай, всички са така. Аз не бях завършил икономическо средно и сметките в началото нищо не ми говореха. И понеже нашето образование е теория без практика, докато не започнеш да прилагаш наученото, нищо не разбираш. Нормативната база също ти изглежда необятна, но всъщност не е така и нещата са свързани и логични. Но за да навлезеш трябва практика. Не съм съгласен обаче, че за да станеш главен счетоводител ще ти трябват години. Да, няколко години може би, но не повече. В тази връзка не приемай да работиш работа, в която да ти дават няколко операции. Това е пълна загуба на време и може да се прави от напълно неквалифициран човек. Достатъчно е веднъж да му се покаже. Работа в счетоводна къща също не е голяма опция. В 90% от тях нещата вървят на конвейр и се правят точно както не трябва. Да не говорим, че клиентите са малки фирми, които нямат никакви изисквания към счетоводството. Целта на истинското счетоводство е детайлна информация, която впоследствие да се анализира. Затова най-добре да започнеш работа или в голяма одиторска компания (задължително не българска), или в международна фирма, където да имаш възможност да поемаш нова и нова работа. За българи те съветвам да не работиш. Първо, не плащат. Второ, счетоводството за тях е досаден разход и излишна дейност. Съответно няма какво да научиш. Аз почти 3 години загубих по този начин и в момента, в който ми се отвори добра възможност, напуснах на секундата. Само, че това беше 2009г. и работа се намираше трудно. Сега е доста по-лесно. Ако имаш желание и ти се занимава да четеш. За няколко години може да станеш много добър специалист. Не очаквай също някой да ти показва. Българите 90% сме тъпаци и е много вероятно да ти правят мръсотии, за да "не им вземеш хряба". Мен на първата ми работа се опитаха всячески да ме откажат, като ежедневно имаше психически тормоз. Отделно и работа не ми даваха, че да не взема да се науча. Слава на Бога - издържах и се развих повече от прекрасно. Материята не е сложна и с малко повече усилия може да си я усвояваш самостоятелно.
Успех!!!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker