Не мога да науча английски - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121357)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18568)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Не мога да науча английски
преди: 11 дни, 12 часа, прочетена 515 пъти
Здравейте. На 24 години съм, завършила университет и работя като стажант в голяма компания. Единственият ми проблем е, че не зная английски и не мога да го науча. В училище 4 години учих руски език и след това от 5-ти до 12-ти клас учих испански и английски. Завърших с отличие, но грам не го говоря или пък пиша. Работила съм няколко работи за през летния сезон, но избягвах да говоря с чужденци, въпреки че ми го изискваха. Сега стажувам в голяма компания и ми се иска да остана да работя тук. Харесва ми абсолютно всичко и нямам никакви забележки към нищо и никого. Тук изискват високо ниво на писане и на говорене на английски език. Засега не ми се е налагало да говоря на английски. Шефката ми знае, че не говоря английски и казва, че още не ми трябва, но ако мина на постоянен договор, ще ми е нужен. Отделно колегите ходят на различни дискусии, обсъждат теми, презентации и ходят на академии в чужбина, което им е задължително и всичко е на английски. Аз не мога една вода да си поръчам, когато съм в чужбина на почивка, а какво остава да дискутирам по сериозни теми само с чужденци и да представям презентации на английски. Ходила съм на курсове по английски от малка - и онлайн, и присъствено. Ходила съм както индивидуално, така и в групи. Не мога дори първото ниво да науча, което е най-елементарното. Иначе някои неща горе-долу ги разбирам, когато чета или слушам, но не мога да пиша и още по-малко да го говоря. И не мога да разбера защо толкова много го уча, на толкова курса съм ходила и пак не го разбирам, отдавала съм се изцяло на езика и не успявам да го говоря. Чувствам се ужасно, че около мен всеки знае английски дори на нормално говоримо ниво, аз винаги умирам от срам, когато се говори около мен, а ако ми предложат постоянен договор в компанията, в която сега стажувам, не знам какво ще правя. Като кажа на всички, че не знам езика, ще ме е много срам и даже няма никаква работа да ми предложат постоянна не само тук, където съм в момента, ами като цяло.
Вече не знам какво да правя, някакви съвети?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 дни, 4 часа
hash: 794fe8788c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Моя съвет е да гледаш интересни за тебе предавания на английски със английски субтитри. Така ако пропуснеш нещо ще можеш да го прочетеш. Постепенно с времето ще напреднеш. Пробвай със комедийни сериали като Приятели или Двама мъже и половина, Секса и града, Отчаяни съпруги. Слушай новини и гледай телевизия на английски със английски субтитри. Ще го учиш без да се напрягаш и ще ти хареса!

 
  ...
преди: 11 дни, 1 час
hash: cc0e70780d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Покъртително е как се наемат в големи фирми с високи заплати лица без елементарни познания по английски, най-разпространения език. Дори и за стаж. Нямаше ли препитване, тестове? Явно на база външен вид е станало. Как ще си вършиш работата, не само там, ами изобщо?
Учи от песни, гледай филми с англ. субтитри. Като ти видят дипломата, ще останат в потрес.

 
  ...
преди: 10 дни, 23 часа
hash: bbff5c1c0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ако нямаш физически възможност да посещаваш уроци, има онлайн уроци, просто потърси в гугъл. Поставяй си за цел всяка седмица да научиш поне 10-15 думи, пиши ги по няколко пъти и ги изговаряй. Има и видеа, гледай и повтаряй. Език се учи с постоянство, просто всеки ден отделяй време. Гледане на филми и музика на английски също помага.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 23 часа
hash: 70b0e605b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Какъв съвет очакваш? Освен да отидеш на частни уроци, където персонално да се заемат с теб, друг съвет не мога да дам. Щом толкова си опитвала и нищо не си научила, нямам представа как да ти помогна по друг начин.

 
  ...
преди: 10 дни, 23 часа
hash: 97d7ebc735
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не научих английски в училище "напук". Единствената учителка с която изпитвахме взаимна антипатия. В началото още като дойде се опита да ме постави "в ъгъла" а с мен така не стават нещата.
Аз пък съм много директна с характер на бунтовник, та така...
Научих обаче няколко други езика. На английски наблегнах доста след завършването, като дори и сега ми е колкото да водя някакъв общ разговор, не ми е чак толкова необходим.
Ако и ти имаш подобна "травма" можеш да започнеш сега сама да учиш, има онлайн курсове. Този срам обаче трябва да го пребориш.
Освен препоръчаните ти вече предавания със субтитри, запознавай се и из форуми/сайтове с англоговорящи и контактувай с тях.
С практика бързо ще "пречупиш" езика и срама си.
Ако ме чуеш как говоря немски и разбираш поне малко, ще се сгънеш от смях.
А в началото докато учех още испански: вместо- "не можах да вкарам ключа в ключалката" казах "столовете не влизат в ключалката" вместо--"искам онези възглавници" казах- "искам онези топки" като тази дума за топки намеква за тестиси. Те се смеят, смея се и аз.
Но 1 година само по-късно съм редактирала документи на испански, включително преводи за институции. И това защото вместо да се срамувам, се концентрирах да го науча този език и даже се забавлявах от собствените си грешки.

 
  ...


...
преди: 10 дни, 21 часа
hash: acd3084361
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз има сертификат за B1 от курсове, но с тия курсове /особено с български преподаватели/, не се научаваш да говориш, да научаваш правилата на езика, но когато трябва да мислиш бързо забиваш.

Моят съвет е пробвай с youtube, гледай видеа на интересна за теб тематика. Пробвай да си създаваш въображаме ситуации у вас пред огледалато в които провеждаш диалог на английски език, пробвай с частен учител само за теб /когато си в група, преподавателите обичат да си работят с напредналите и по-изоставащите просто забравят, че съществуват/, ще го научиш, споко.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 17 часа
hash: 34f01745bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   До 2. Не бързай да критикуваш. И аз съм го учил тоя умрял английски и пиша почти без грешка и чета, и разбирам, но не мога да говоря. Пиша, че е умрял, защото ме е яд. Нямам никакъв проблем да прочета нещо и да разбера какво пише, но ако трябва да го кажа е голяма мъка. Бъркам словоред, забравям думи... трагедия. Чуждите езици не са за всеки. Около мен има хора със самочувствието, че говорят, но като ги слушам ми е ясно, че говорят като представител на малцинствата учил до 4-ти клас говорещ български.

 
  ...
преди: 10 дни, 17 часа
hash: 95120523ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Език се учи в среда. Аз сега уча испански вече 8 месеца, с се запознах с един майстор, който е живял в Испания няколко години и го знае отлично.

Познавам и момиче, което знаеше само основни фрази на английски(беше учила в училище в Люлин... ), а като отиде в Англия се оправи и си намери работа!

Т. Т.

 
  ...
преди: 10 дни, 12 часа
hash: f876656535
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   8Въобще не е вярно, език се учи с учене. Всеки ден поне по 1 час. Майстора живял няколко години отлично бля бля, ти как разбра? Тази дето си намерила работа бля бля. Масово чужденци работят без език в чужбина. 10 г. живея в Германия, не съм спряла да уча езика, курсове, уроци, яко учене и пак има какво да подобрявам. Хора родени тук, ходили на училище да ги чуеш какви глупости говорят и едно писмо не могат да напишат. Много учене на авторката на темата и уроци, иначе нищо няма да научиш. В учители бг има и американци, англичани. Учене, с мрънкане не става.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 12 часа
hash: cc0e70780d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   7 от 2
Едно е да не можеш, защото те е срам и бъз, друго е, защото не знаеш. Език се упражнява в среда. Трябва да се практикува редовно. Може да слушаш песни, да гледаш филми и сериали с англ. субтитри. Примерно, на мен това страшно ми помогна. От училище се изучава граматиката, правилата, но друго си е да слушаш реч.
Авторката има дипломата, ама е я срам. От какво? Във всяка работа вече искат английски. Отвори някой сайт за работа и изискването почти навсякъде е да знаеш езика. В една-две обяви пишеше, че ще те препитват. Никой няма да те кара да превеждаш книги, да водиш дискусии, а да общуваш с
клиенти. И то на разговорно ниво. Няма как да говориш като англичанин, но все пак да се разбирате. Щом иска да бачка в голяма фирма и да взима големи кинти, трябва да се пречупи. Не
всичко става с външен вид, шуробаджанащина и прехвърляне на задължението на друг. Не може вечно да се скатава. Това ще работи до време. Да пробва да разговаря с близък, за упражняване на езика. С близък е лесно да се отпуснеш. Да пробва някой сериал. Ще се погълне от действието и ще си превежда. Дори и някой израз да не знае, ще спре филма и ще го провери в нета. Да си записва думи.

 
  ...

...
преди: 10 дни, 12 часа
hash: 4e95a58c07
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Намери си някоя приятелка, която е чужденка и си говори с нея. Трябва да се отпуснеш да говориш дори и да правиш грешки докато говориш. За писането има много софтуери, които ще ти подобрят писането така че не се притеснявай за това.

 
  ...
преди: 10 дни, 6 часа
hash: 88bf30fd6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   2ри не се изхвърляй чак пък толкова, кой те знае ти каква утайка си. Започнах работа в чужда държава без да знам езика, без да са ми преведени дипломите, без да познавам някой на място само след едно интервю проведено на език който и аз и човешките ресурси знаем, но не е местния. Върша си работата и водя отдела си, като имам около шест, седем подчинени. Когато някой има нужда от мен се обръща към мен на английски, когато аз разговарям с колегите си, използвам английски.

До авторката, вероятно ще ти е полезен интензивен курс, поне три часа на ден и допълнително да четеш поне час самостоятелно, но неща които те интересуват. Език се учи с практика и не е толкова лесно колкото го изкарват, на някой хора ама въобще не им се отдава. Владея три езика, два на ниво Б2 което между другото ниво "майчин език", и третия на ниво Ц1 което се води "академично ниво". Много часове практика, няколко пъти интензивни курсове, говорима среда и прочее, акцент винаги се усеща обаче, за диалектите пак трябва да проуча...
Ако на чужденец се опиташ да му обясниш в изречението: "На някой хора ама въобще не им се отдава. " какво по-точно означава тази частица "ама"-години ще му трябват за да вникне и да започне да използва подобни като нас.
Поне на ниво А2 можеш да стигнеш, не ти трябва да разбираш неща като "Settle your cattle petal! ", "One man's meat is another man's poison. ", интересува те твоята сфера на работа. Когато общуват с теб чужденци ще им светне, че не ти е пръв език и ще те поправят и проявяват търпение, ако имат прилични обноски. Бъди търпеливо със себе си и успех.

 
  ... горе^
преди: 9 дни, 23 часа
hash: cc0e70780d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   12, но знаеш език и не те е срам да говориш, нали? Е, авторката е я срам и гледа да се скатава. Това е странното. Наистина е странно как се назначават такива хора като има доста по-годни и можещи.

 
  ...
преди: 9 дни, 19 часа
hash: 2d0da2b7ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Учи само бизнес английски. Явно езикът не ти харесва. Запомни изразите, които ще са ти нужни в сферата, в която искаш да се развиваш. Има едно помагало на Pons - бизнес кореспонденция. Гледай и такива видеа. От простотии като "Приятели" и "Двама мъже и половина" няма да научиш нищо, което да ти е полезна в работата. Излишна загуба на време.

 
  ...
преди: 9 дни, 16 часа
hash: 12f2f4852b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   И като научиш английски какво постигаш? В Англия ли ще те приемат в обществото и освен да береш ягоди или миеш чинии там, в САЩ ли ще те прием в обществото им освен за същото? Въпросът е без да броим визовият режим за българи за там, който свежда шансът изобщо да припариш там близо до нулата. Или някъде в ЕС местният език е английски? Вече ако ти го искат в България за някаква работа тогава може би има някакъв смисъл да го учиш. А ако ти трябва за да четеш в сайтове, има си онлайн преводач. По-добре учи френски или немски. От английски реално нямаш никаква полза.

 
  ... горе^

...
преди: 9 дни, 12 часа
hash: 81950bfc8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Бивш учител по английски съм

Да говориш и да знаеш език за две съвсем различни неща. Даже бих казал коренно противоположни. За едното се иска лява половина на мозъка, а за говоренето дясна. 90% от англоговорящите не ЗНАЯТ езика
Ти сама казваш " завърших с отличие, но не мога да говоря английски". Толкова със знанието. Познвам китайци, които владеят английската граматика до съвършенство, пл добре дори и от учител в Оксфорд, а както ти каза не могат да си поръчат вода. Причината е че са крайно не-емпционални интроверти и анти социални хора.
Ако ти си такава, значи проблема ти е другаде и по-скоро трябва да се концентрираш върху личностните ти качества.

Съветите които мога да ти дам е да говориш. Абсолютно никакво значение няма дали говориш правилно или "джаста праста"
1. Говори пред огледалото в къщи - и се записвай с телефона. После си чуй произношението.

ОТНОВО! Низобшо не акцентирай върху правилното говорене. Ти ТРЯБВА да правиш грешки. При много хора е въпрос на срам че грешат и не искат да се излагат, но друг начин няма.

2. Намери си форуми, чат групи, скайп уроци на частно, игри, които да играеш с други хора. Намеинси компания от чужденци ако искаш. Говоренето е най важно..

Не казваш на колко си години, но ако си по- млада от 30, наистина е срамно. В днешно време да знаеш "чужд език" се подразбира език различен от български и английски. Не заради англосаксонците разбира се, а защото вече е установен международен език

 
  ...
преди: 9 дни, 10 часа
hash: e13edc9c6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   13
Било ме е много срам, но преминах езиковата бариера защото живеех с години в Англия и Шотландия и започнах да мисля и сънувам на английски. Обаче не знам езика на страната в която в момента живея, буквално подписах трудов договор без една дума да разбера в него-на юнашко доверие.
Моят шеф обърна внимание на това което знам и мога, а не на това което не мога. Не ме притиска да уча допълнително. Колегите ми говорят и помежду си на английски, в мое присъствие за да не се чувствам в изолация. Ще науча езика когато имам време.
Добрият ръководител е наясно, че не от всяко дърво свирка става и умения се придобиват, за изграждане на силен екип са необходими личности които да се сработват по между си, трябва и да започнат все от някъде. Хората и не са с еднаква производителност, ето защо за една и съща позиция на двама души могат да се плащат различни заплати. И да хора се наемат заради външния им вид, ако са първия контакт на клиента с компанията, то те са лицето на същата. Какво те касае теб лично?
Ако авторката беше назначена само с връзки то би имала самочувствието, че позицията е неина. Ето че тази млада жена прави първите стъпки в кариерата си, наясно е къде е слабото й място и е самокритична. Едни хора казват "Не успях защото друг успя. ", а други "Нещо можеше да направя по-добре за да успея. ".
Как разбра обаче, че й е висока заплата?
Как разбра, че външността й е отговорна за наемането й?
Как знаеш, че не върши достатъчно за да оправдае това което й плащат?

 
  ...
преди: 9 дни, 6 часа
hash: ae5229d25f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Имаш някаква бариера, език се учи само с говорене. Чети на английски, пускай си филми на английски със субтитри. Просто трябва да го упражняваш

 
  ... горе^
преди: 8 дни, 23 часа
hash: cc0e70780d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   17, ако компанията е голяма, логично е и заплатата да е висока. Не винаги е така, де. По външен вид наемат на много места, което е тотална грешка. Не гледат кандидата какво може, а как изглежда. Щом е жена, явно е атрактивно изглеждаща. Ако мъж е баш шефа, работите са ясни. Не всяка работа се върши с красиво лице и дипломи.
Как върши достатъчно, като не говори езика? Пише, че и на предишни работи не го е правила и го е прехвърлила на колегите си това задължение. Това не е вършене, а скатаване. Минава до време. Колегите ще се дразнят и все шефовете ще забележат, че
тя се скатава. Не може вечно да кара друг да води комуникация вместо нея, и този друг винаги да я отменя. Ще я оправдават, че е нова до време. Това дразни. За дадена позиция кандидатстват хора с опит, знания, а те наемат млада жена, която ще се скатава. Защото и е по-лесно друг да го върши. Примери такива доста. И в моята работа имаме такива колеги, които минават между капките. Не става въпрос за език, а просто не искат да го правят.

 
  ...
преди: 5 дни, 5 часа
hash: 64e47295a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   В2 не е майчин език, С1 не е академично ниво.
С2 е най-високо ниво, което не значи автоматично ниво за преподаване, защото се изискват и други сертификати.

 
  ...

...
преди: 4 дни, 21 часа
hash: 3047933634
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   За да разбираш/говориш език трябва да научиш достатъчно думи, достатъчно граматика и много упражнения.
Аз си пишех всяка нова дума по 10-на пъти. Отнемаше ми час-два на ден. Помагаше ми това, че бях на курс, където проверяваха домашните и ме беше срам да не ги правя.
Когато посъбрах достатъчно речник започнах да си "мисля" на смесен английско-български. Чак тогава започнах да гледам новини. В новините журналистите говорят правилно и имат ясно изразена дикция. Постепенно започнах да мисля с повече английски думи, отколкото с български.
И - така - вече 25 години живея в САЩ. Тук започнах да чета книги, което наистина ми помогна най-много, но за това се иска да имаш сравнително богат речник, иначе - ако трябва да търсиш всяка дума в речника ти омръзва бързо.
И не се срамувай да говориш колкото можеш на английски - както и да го кажеш все ще е грешно, все ще имаш акцент, но хората оценяват, че се опитваш да говориш на техния език.

 
  ... горе^
преди: 4 дни, 18 часа
hash: a60c5cf003
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Е аз го знам, дори в университет следвах на английски и работя с френски и пак в чужбина дори в англоезични и френскоезични държави си ходя на организирани екскурзии с екскурзовод, за да НЕ ми се налага да говоря на тези езици.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker