Защо в България се напълни с нови коли - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо в България се напълни с нови коли
преди: 3 месеца, 22 дни, прочетена 1023 пъти
От средно голям град съм и забелязвам, че от няколко месеца се напълни с нови коли. За да избегна субективизъм, няколко пъти умишлено съм броял, за да се уверя. Всеки път се оказва, че между 10 и 15% от колите са чисто нови. И не само на центъра, а и из кварталите. Лесно разпознавам новите, защото аз самия си избирам нова в момента и съм подробно запознат с гамата на почти всички марки.

Най-честите марки са Шкода, Киа, Хюндай, понеже са и най-бюджетни. Има и не малко ЕА.

Онзи ден случайно ми излезе новина, която потвърждава наблюденията ми. На първо място в Европа сме по ръст на продажби на нови автомобили.

Съдейки по себе си поне мога да кажа на какво се дължи, но ще се радвам и на вашите мнения.

Първо, в България инфлацията е много висока и дори една от най-високите в Европа. Това благоприятства покупката на нов автомобил, защото стига да се запази съотношението заплата-разходи става по-достъпно. Едно е да взимаш 500 лв и да харчиш 400, друго е да взимаш 2000 и да харчиш 1600, макар съотношението да е същото, защото нивите колите са си все на същите цени.

Втората причина е, че колите втора употреба станаха доста скъпи. В момента една стара читава бракма на 10 г. е 20 к, че и повече. Отделно имаш разходи по регистрация, обслужване, нотариус и т. н. Отделно в следващите години имаш разходи по подръжка, които често не са никак ниски, все пак поддържаш стар таралясник, скъсан от каране. Поемаш и не малък риск, защото нито знаеш какво реално купуваш, нито колко ще те изкара, нито гаранция имаш. Писна им на хората от джамбази мошеници. Някои нови коли имат 7 и дори 10 г. гаранция като тойота. А за 50-60 к си взимаш чисто нова кола

Третата причина е, че ноу хауто води до дефлация, която намалява инфлацията при колите и те стават все по-достъпни. Преди 20 г. една чисто нова струваше 20-30 к, но заплатите бяха по 300 лв. Сега са само двойно по-скъпи, но при петорни заплати, да не кажа седморни.

Четвъртата причина е, че на хората им писна от майстори. Едно на ръка, че станаха много скъпи, друго, че вече почти няма читави и трето малкото читави са и много заети и те влачат със седмици, а ти през това време си без кола.

Петата причина е, че кредитите станаха много достъпни. В момента за 40-60 к може да си вземеш не лоша нова кола, даже ако е малолитражка, може и за по-малко. Ами един потребителски кредит за така да сума, ти е съответно 400-600 лв вноска, която с годините инфлацията ще в изяде още повече. Това са около 5 к на година. Ами то и за старата кола в повечето случаи пак си даваш едно 1-2-3 к на година по ремонти. Освен ако не си късметлия да ти е читава старата кола. Точно затова и читави стари коли не се продават и затова ако си купиш тепърва кола на старо, има много голям шанс да е абсолютен боклук, от който стария собственик иска да се отърве. Някои ще кажат, ама то Каско, обслужване, данък. Лично съм проверил нещата и в тойота например обслужването е почти на същите цените като във всеки сервиз. Данъкът на новите коли е същия и дори по-нисък заради еко нормите. Отделно имаш значително по-нисък разход на гориво. Колкото до каското никой не те задължава да го правиш, даже за мен е малко неоправдано. Това 5% на година от стойността на колата. Ами за първите 5 г. то ще си дал едни 10 к. Струва ли си? За 10 к ще си оправиш щетите, дори да имаш такива. А между другото някои салони ти дават подарък Каско за първата година. Някои ще кажат при лизинга е задължително, но аз не съветвам да се купува на лизинг. И това е друга тема.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 825a3a28da
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   6тата причина - имотите станаха невъзможно скъпи и като не могат имот, хората си купуват кола.... Имат зостатъчно свободни пари за кола, но не и за имот

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: a5fc0a9836
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Авторе, поздравления за интелигентно и подробно поднесената тема!

Много добре си разгледал тези въпроси - браво!

Аз също предпочитам нова кола, макар и предимно по духовни съображения. А и новото - си е ново. Аз имах щастието по средата на шофьорския курс да ни докарат чисто нова кола, и разбрах от опит - какво удоволствие е да караш чисто нов автомобил!

Преди няколко години мислех да си купувам кола, естествено - НОВА КОЛА, и бях се насочил към Дачия(по финансови съображения) тогава беше около 20 000 лв, но се разболях и това се отложи... Сега видях, че и Дачиите много са поскъпнали, и засега съм стопирал този въпрос, но ако имам парите - ВИНАГИ БИХ СИ КУПИЛ НОВА КОЛА!

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 56675258a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Относно петата точка - това да изтеглиш кредит за кола е най ама НАЙ-НАЙ малоумното нещо, което можеш да направиш. За съжаление българите са с много ниска финансова култура и тук се среща често.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: afdb942db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Има нови коли, защото кредитите и лизингите станаха много достъпни!

Над 90% от колите за 40 и повече хиляди лева са купени на изплащане.

Българина затъва в дългове, както и е станало отдавна в Западна Европа и САЩ.

Между другото чисто нова кола за 50-60 хиляди може да си избиеш САМО ако в караш всекидневно по много и вършиш работа с нея(тоест или да си таксиджия или да си всяка седмица по командировки, но тогава обикновено дават служебна кола)

Във всички останали случаи си на загуба с поддръжката на кола, ако ти е за да ходиш на работа в града с нея, с градски транспорт ще ти е поне 5 пъти по-евтино.

Аз живея е квартал, в който е платено парирането(зона), кола карам не повече от 2 часа седмично(средно разделено за цялата година) и колата ми е абсолютен данък върху парите.

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 416d81206c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз карам 20г кола, на 30 съм. Няма да споменавам марка, но не е Ауди, Бмв или мерцедес. Ох, че има доста проблеми и ми стъпа двойно до момента...

Обаче, не мога да си позволя друга. Колкото и да е достъпна колата, говорим за 20-30к със заплата от порядъка на 1200лв в Ямбол, Сливен и околията, за кола 1. 2 мотор, малка и тясна, нямаща и 80кс.

Първо, че няма да дадат такъв кредит, второ се заробваш с 10г кредит(примерно, ама едва ли ще и дадат, особено ако нямаш там събрани някакви), за кола дето да я настъпиш едвам едвам ще изпиташ и удоволствие.

Затова и такива като нас си купуват стари коли, но долу горе да му прилича, хем да изпиташ някакво удовлетворение от шофирането, хем да е по джоба. Защото макар да нямаме пари, и ние искаме да живеем живота така както ни радва.

И аз се захласвам по коли, които са 30-60-70к, но няма как да си ги позволя. А и като човек, който се е родил с дефицит на вниманието, дискалкулия и с тест направен, малко по-ниско IQ от масата хора, нямаше как да работя по-престижна работа. Кърската работа я владея, но не се заплаща, цени се повече умствен капацитет, а физическият труд вече не се цени.

Иначе относно твоя въпрос. Според мен причината е IT секторът.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 59423d19ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Голяма част от тези коли са фирмени, другите са на лизинг предимно електрички. Това не е лошо, при средна заплата в София от 3 К, повечето взимат нова кола и апартамент, горе долу по 1000 лева за всяко едно от тях и го карат на марули, разбира се се надяват че нещо няма да се обърка.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 1118859b5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Какво да кажа, на обикновения, посредствен, па макар и подплатен с пари ум коли, телефони и дрешки са му в акъла. На интелигентния мислите му са повече за това да създава красота и изкуство. Едва ли на някой велик драматург му пука каква кола кара.

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: c86cd42338
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Сам си питаш, сам си отговоряш хаха

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: bbe2e45fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

9.   Напълни се с нови коли, защото Ганьо по начало си обича лукса. Съжалявам, но не приемам за нормално да живееш в панелен блок, и отпред да си цъфнал най-новия ЕА автомобил. Просто приоритетите са други. Другото което е, като нямаш пари теглиш кредит, нагърбваш и себе си и жена си да си купите кола, която ще изплащате 10-20 години, а реално нямате пари да я карате и поддържате. Предпочитам за себе си да си карам старата кола, да съм сменил всичко по нея, но да живея в хубав и нов дом, да обикалям света, а не на година да давам по 5К за ламарина, която ще блъсна утре или някой ще запали неволно и да увисна.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: f780cb7cc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Нека има нови, стига с тези таралясници втора и трета ръка.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 3ef546300c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   личи си отдалече, че е статия пътепоказател. Да не се офлянква народецът в избирането на посока, ами да тегли кредити, че Гърция е вече фалирана, следва България, но гарант ще е…Турция, на златните мини - Германия, Франция и ОК.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Благодаря за отговорите. Изненадан съм приятно честно казано. Очаквах много повече негативизъм.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: 63fe4aec6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Защото българина е с ниска финансова култура. Колата в България е статус. Като те видят на село с новата бракма и вдигаш левела. За Ганьо е важно какво ще кажат хората. Това не е вярно за новите коли, че излизат ефтино. До като са в гаранция си длъжен да го подържаш по книжка и в официялен дилърен сервиз. Ако например в обикновен квартален сервиз ще ти вземат за смяна на масло 100 лева в официалния дилър е 400. Освен, което на тая колина дето струва 60 000лв, всеки ден главоломно и пада цената. След 15 години ще струва 3000 лв на вторичния пазар. Аз карам голф 5, харчи ми 5 литра нафта на 100км. Мога да си я подържам където поискам и където ми е най-изгодно и най-големия ми ремонт до момента е 300 лв пич. А тия 60 000лв дето ги имам, ще си купя някакъв недвижим имот, може и земеделски земи, на които стойноста им никога не се губи. Така, че тия алабалистики за колко било изгодно да налееш 60 000лв в стари ламарини издишат…….

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: d30e4bb41e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Защото на хората им пусна да пазаруват коли втора употреба на над 10 години с превъртяни километражи, които се развалят на годината по няколко пъти.
По-изгодно е да се купи нова кола макар и Дачия.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   От автора

забравих още причина. Българите бяхме бедни последните години (не че сега не сме, но по-малко) и на нас ни е мечта да веднъж в живота си и ние да се поглезим, в което няма нищо лошо, стига да не се изсилваме да живеем над стандарта си. Един немец например се е накарал на нови коли и може би вече иска просто нещо, което да му върши работа, но българина иска и той веднъж да се почувства човек и да види какво е усещането да кара нова кола. Знам, че много хора ще го изтълкуват като комплекс, но в крайна сметка за какво работим? Както не е добре да сме прекалени потребители, така и не е добре да сме фиксирани цял живот в спестяване. Може би след време и ние ще сме го осъзнаем като немците, че е добре просто да имаме кола, която ни кара от т. А до т. Б, но това за да го разберем, трябва веднъж поне да минем и през нова кола и сами за себе си да преценим от първо лице. Българина е страдал достатъчно от беднотия, защо веднъж да не се поглези. Пак казвам, ако не се стига до крайности и може да си го позволи, няма лошо.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   3, българите са с ниска финансова култура, да. Но ако така или иначе ти е необходима кола, защо да се нервиш през месец по майстори и да си губиш времето, като можеш за някой лев отгоре да си купиш спокойствие? Не всичко е пари в този живот. Парите са за това - да ни правят живота по-лесен и спокоен. Иначе в гроба ли ще ги носиш. Разбира се, не говоря за хора, които работят за 1500 лв и живеят при мама. Но ако човек печели добре и има вече някакво финансово спокойствие, защо да не си спести мъки по майстори, ако може да си го позволи? Не бива да се изпада нито в скъперничество, нито в разхищение.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   4, ти гледаш всичко в пари, но го има и момента с удобството и спокойствието. Ти говориш така, защото вероятно не си семеен, а и живееш в квартал с добре уреден транспорт. Само че един семеен човек, живеещ с неуреден градски транспорт, с деца и чиято работа е в промишлената зона, така или иначе кола трябва. Не всички живеем в София, където всичко е уредено. И ако така или иначе ти трябва кола и можеш да си го позволиш, защо да се занимаваш с майстори през месец, особено като семеен човек, който няма излишно време, като можеш да си купиш спокойствие? Ти всичко обръщаш на пари из коментарите си, но не е добре да сме роби на парите и да се гърбим, сакън да не изхарчим малко повече. Парите са, за да ни служат и да ни правят живота по-удобен и лесен, а не за да се фиксираме в тях прекалено. Разбира се, това ако си си направил добре сметката, а не да живееш при мама, а да теглиш бързи кредити за кола, за да се фукаш пред кифлите.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   5, точно хората, които работят физически труд са добре платени в момента, стига да знаеш какво да работиш. Ако си толкова добър във физическата работа и не изкарваш пари, значи не си насочил усилията си правилно. Стани един фаянсаджия и ако си добър и имаш клиенти, 300 лв на ден няма да ги харесваш. Дори в града ти да няма работа, в по-голям град ще отидеш и пак ще ги изкарваш. Да, ще ти трябва време да навъдиш клиентела, но ако си добър, в един момент ще започнеш да изкарваш по няколко хиляди лева месечно, може и дори да 5-6 бона да стигаш, че и повече. Да не говорим, че ако си в чужбина, може и тези пари в евро да ги изкарваш, стига да работиш за себе си и да си добър.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   7, интелигентния човек също мисли и как да си подобри качеството на живот, така че да му е по-комфортен и лесен живота. Дори на най-глемия художник му се налага да ползва кола. А не всеки иска да се разправя с майстори през месец, точно защото интелигентните хора си ценят времето и усилията.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   9, аз пък предпочитам да давам по 2-3 к отгоре на година, но не се влача по майстори и да си губя времето и нервите постоянно.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: 0c364c37d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Най-са ми смешни и жалки тия дето дават наклон на хората, че и си мислят че ще ги обидят. Защо били теглили кредити. Ганьо умира да си вре носа където не му е работата. Ганьо също иска кредит за нова колица, ама жена му не дава. Затова освен да завижда и обижда друго не му остава. Иначе моята кола си я взех и си я изпатих почти. Не е голяма драма да имаш кредит. В цял свят хората го правят.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: 56675258a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   до 16 от 3, прав си, работата обаче е там, че точно тия с по 1500лв заплата, теглят кредити за коли по 30 хиляди, да им робуват, ама важното е после да мутрее, да гледа лошо с цайсите през прозореца на колата и да се прави на богат за пред другите.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   13, не знам къде го намираш тоя майстор, който ти сменя маслата само за 100 лв, при положение че самите материали струват толкова. Освен ако не си слагаш пълни боклуци. В моя град поне за под 200 лв никой не иска да чуе. Дали ще дадеш 200 или 400 лв, това са 200 лв отгоре и ги даваш веднъж годишно, не е болка за умиране на фона на ползите, които имаш. Колкото до старата кола нея също трябва да си я обслужваш, нищо че нямаш гаранция. Твоята икономия може да идва от това, че не я поддържаш или я поддържаш некачествено. Старата кола също се обезценява между другото. Дали ще вземеш нова или стара, след 5 г. цената и все ще е на половина, след още 5 още наполовина и т. н. А и не всеки има късмета ти да е случил на читава кола. Само че в един момент тая кола ще умре, тогава какво правиш? Взимаш пак 15 годишна от джамбазин с превъртян километраж и скъсана от каране? Колкото до земите - да, добре е да се подсигуриш първо и после да мислиш за нова кола. И все пак не е хубаво да си в другата крайност цял живот да смяташ и да си роб на парите. Парите са, за да ти правят живота по-лесен в крайна сметка.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   22, е, има и такива, да, но те си сърбат попарата после. Иначе ако човек си е направил добре сметката, може и да не е чак толкова лоша инвестиция кредита за покупка на кола. Да, може да даде някой лев отгоре, но спокойствието няма цена. По-добре ли е да спестяваш по 2 к на година, но през месец да си трошиш нервите с майстори и половината време пак да си без кола?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: a94868847d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   3, млад ми си виждаш да правиш такива обобщения. Работното ми място е на 100км общо отиване и връщане, пътните разходи ми ги поема фирмата, като започнах карах стар джип дизел, сметката не излизаше отникъде, влезне ли колата в сервиза аз не мога да отида на работа. Еми теглих кредит, взех си 2-годишна кола, супер икономична, с пътните си плащам кредита и ми остават. Спестих си доста главоболия без да мутрея.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: 336becfc58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Е чак да се е напълнила... Аз също си направих експеримента да преброя колко нови коли ще видя като се разходя по улицата. Еми изкарах бройката на около 7-8 нови (до 5 г) на 100 броя автомобили и това в София. Така че по-скоро съм склонен да вярвам че новите автомобили са около 10% от всички. Това действително не е съвсем нищожно като се има предвид че преди петнайсетина години да видиш някъде чисто нова кола беше голяма рядкост. Така че има някакъв напредък, но новата кола си е набутвация от всякъде. Сега им гледам цените, семеен седан Шкода Октавия или Тойота Камри са 50-70 К. Шкода суперб комби е почти 80К, това много ли е евтино? И то за Шкода??? Отделно не знам как ще оставиш такава скъпа кола без каско. А каското за 10 години ще излезе и то вероятно около 20К.
Може би единствено е вариант да се вземе на името на фирма за да се спести ДДС

 
  ...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: c47529ee54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Колкото и да е странно, тези дето теглиха заеми на макс, се оказаха най-прави. За коли, за имоти, за почивки... няма значение. Инфлацията изяде парите на другите. Не виждам как инфлацията ще намалее.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   26, това с ДДС-то не е толкова просто. Трябва да е оператеивен лизинг, а той е по-скъп и с по-гадни условия. Например при катастрофа се прекратява лизинга, взимат ти колата и каквото си дал - дал. Отделно постоянно е проверяват НАП, пишат се пътни листи, не можеш да я караш събота и неделя и куп такива неща. Не си заслужава цялата хамалогия, а реално няма да спестиш кой знае колко.

 
  ...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: af08867003
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   26, да, излиза по-скъпо, но само в началото. Дългосочно не излиза много по-скъпо. Обяснявам защо.

Има Киа Спортидж, която е доста по-добра от Октавията и струва под 60. Освен това има цели 7 г. гаранция. Хюндай Тусон също струва толкова. Но това все пак са джипове. Иначе има и по-малки коли. Например една Киа Стоник ти е под 50 и пак е джип, но по-малък. И пак със 7 г. гаранция. Колкото до Тойотата те са малко по-скъпи, но имат 10 г. гаранция. Отделно нямат съединител, накладки, турбо, нищо. Ти реално нямаш поддръжка 10 г. И на края след гаранцията ако си я взел за 50, можеш да и вземеш 20, защото тойотите държат цени, за разлика от 15-годишната, която си купил и е вече 25-годишна и става само за скрап. Т. е. ти за 10 г. ще си дал реално 30 к (50-20).

Една стара бракма с регистрация, обслужване, всичко ти стъпва на 20. После за следващите 10 г. ще дадеш още 10-20 по майстори, а след този период няма да струва пукната пара. И ще ти стъпи общо на 30-40.

Демек новата дългосрочно за 10 г. ти излиза 30, а старата пак 30-40. Е, кое му е по-скъпото? Нервите, времето и пропускането на комфорта отделно.

Дори да сметнем и каското и то за 10 г. (за мен не си заслужава, особено след петата година, но ОК), това айде да кажем още 20 к за 10 г. Е пак ти стъпва на 50 к новата, а старата на 30-40. Какво си спестил реално? 1-2 к на година или 100-150 лв на месец. Е, струва ли си за 100 лв да си тровиш нервите по майстори през месец, да си губиш времето, през месец да си без кола и никога да не се възползваш от най-новите технологии и удобства?

 
  ...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: 9bd6e69655
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Дали новата кола излиза по-скъпо е доста относително. Много зависи как конкретният човек гледа на автомобила си и най-вече как го поддържа. Има хора, които нищо не пипат по колите си докато буквално не се разпаднат. Други пък карат много малко и при тия обстоятелства втора употреба автомобил наистина излиза доста по-евтино. Ако обаче искаш колата ти да е винаги в оптимална кондиция, да не ти тропа, да не ти хлопа, да не ти скърца и т. н., тогава нов автомобил си излиза по-евтино.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: afdb942db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   17, от точка А до точка Б може да те закара и стар Пасат за 4 бона. Частите са му евтинии, има всичко в интернет, дори да излезе някакъв ремонт в повечето случаи ще дадеш 150-200 лв за части и още толкова за труд.

На новата кола дори раНи разни дребни ремонти като смяна на тампони, масла и т. нм излизат СКЪПО особено, ако я поддържа в лицензиран сервиз.

Няма нещо в чисто нова кола, което да излиза евтино. Една градушка и си аут от играта. Дори и да имаш Каско ще чакаш с месеци да ти я оправят.

Ако е навън нощем ще се оглеждаш като параноик дали няма да й смъкнат в я фар, я джанта

Новата кола(чисто нова ) се изхабява й стойността й пада не с дни, с месеци

Кола за 3 бона след 5 години ще струва пак горе долу толкова или 2509.

Кола за 100 бона след 5 години ще струва 50.

Въобще глупаците с кредитите сами си носят кръстаччч, защото най-лесно се харчат пари, за които не си полагал усилия.

Само че като им скочат цените за храна и други разходи същите "инвеститори" пищят като девойки как България била ебаси скапаната държава и нямало пари, нищо че не помнят колко са дали за кола, дрехи и почивки

Вижте данните на БНБ за кредитите и ще разберете за какво става въпрос и колко хора са си просрочили вече вноските

27, добре звучи на теория д момента, в който можеш да с покриваш вноските!

Защото при сложна лихва както си взел 15 хиляди за кола, ако нещо се объркат смелите и останеш без работа може да се окаже, че след 6-7 месеца имаш да връщат 40!

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 8a87e0e1b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   "първо място в Европа сме по ръст на продажби на нови автомобили" - обърни внимание, че става дума за ръст! Едно е на първо място по продажби, съвсем друго по ръст. Представи си, че миналите 2 години са продавани по 5000 нови коли, а сега 6000. Какво следва - 20% ръст. А в Германия предната година 300, 000, а тази 320, 000 - скромна работа, няма 10%.

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 дни
hash: db40393333
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   От 13 до 23



За 150 лв смених масло и филтър тая година в сервиз на Бош в Плевен. Избрах си масло Шел, което беше по-скъпо и от Кастрола в магазина. А Шел е единственото масло официално одобрено от Ферари. Никога не съм пестял пари за подръжка, защото може и колата да ми е стара, но си я уважавам, защото ме кара безпроблемно на всякъде и така искам и да е за в бъдеще. Колкото до това, че е стара и ще и пада цената. А ми взех я за 1500 евро. По-на долу няма на къде да пада. А и смятам да съм и последния собственик и да си я карам до морга. Купето няма точка ръжда, двигатела е на 500 000км и е в отлично здраве и има ресурс за още 500 000км. А новата бракма дето си я купил, след пет години няма да става повече нищо от нея, защото ще е с малолитражен двигател дето ще умре след 300 000км. Всички нови коли среден клас с купета и двигатели с ограничен ресурс. Друг в въпроса колко българи на заплата могат да извадят 60 000 лв в брой за нова кола? Единици. Повечето теглят кредит. И където ще те закара тая за 60 000км, там ще ме закара и моята за 1500 евро. С тая разлика, че ти си роб на банката поне 5 години, а аз съм свободен човек. Нова кола си заслужава, ако си някакъв топ бизнесмен и хората слугуват за теб, а не ти да слугуваш на такъв и едновременно да бъдеш роб на банка, каквито с 90 процента от собствениците на нови коли в България.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 4 дни
hash: bbe2e45fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   20 - давай си ги за колата щом ти е на сърце, аз лично давам 10-12 за хубави почивки през цялата година и имам прекрасни спомени. Старата ми кола не се чупи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker