Бедни и богати българи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Бедни и богати българи
преди: 3 месеца, 19 дни, прочетена 732 пъти
Здравейте на всички! От известно време забелязвам огромното разделение между стандарта на живот на българите. Виждам все повече на брой нови сгрди или жилищни комплекси. От които излизат скъпи джипове и чисто нови луксозни лимузини. В тези сгради живеят само заможни хора. На отсрещната улица пък са сивите панелни жишища пълни със семейства от най-ниския стандарт обикновени работници. Знам че повечето скъпи апартаменти и автомобили може да са на лизинг. Но за да си го позволи човек явно има възможности. Въпроса ми е наблюдавате ли все по разтягащата се ножица между бедни и богати българи? На какво се дължи това? Също така усещам пренебрежителното държание на заможните към обикновените хора даже и на пътя наблюдавам тази тенденция. Благодаря ви предварително за отговорите

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 263dadbfe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Еми дай на човека пари и го гледай

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 8bed22eb4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Хаха, значи не вярвай на това, което виждаш, защото говориш пълни глупости.
Много са малко богатите, няма и 1%.
Това което виждаш е типично българския манталитет, където хора със средни възможности се изхвърлят да се правят на богати с кредити и всичко това защото са неудовлетворени от себе си, комплексите си и тн.
Не съм съдник, но тия ще изгорят съвсем скоро предвид икономическата обстановка.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 930f327a52
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Както и ти написа, повечето от тези апартаменти и коли са на кредити/лизинги. Възможностите се изразяват в това че тези които ги теглят имат добре платена работа, най-често някакъв малоумен аутсорсинг или IT и родителите им са ги побутнали малко с кеш. Малцина имат по няколко милиона в банковата сметка, не повече от 40-50хиляди преко сили са тези хора.

Та тези хора не смятам че са богати, понеже доходите им зависят от труда. Просто са добре платени служители и ти прави впечатление, понеже доскоро бяха рядкост.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: d5cac86514
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   От каква сума нагоре в левове човек минава в графата на богатите. Питам за спестени пари а не каква заплата получава човек.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: e2851763b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Половината от тия "богати" българи, всъщност изобщо не са богати. Робуват по цял живот на кредити, за коли, за айфончета, а иначе вечер няма какво да сложи на масата. Но важното е за пред другите да демонстрира някакъв фалшив стандарт, защото тук по някаква причина много се държи на това как те взъприемат другите и всеки иска да се прави на богат. Колата се е превърнала от средство за придвижване, в символ на социален статус.

Другите, които наистина имат много пари, са в сивия сектор, схемички, укриване на данъци, нелегални бизнеси, политици, приближени на някоя партия, деца на комунистите, защото в мутренска България НЯМА как с честен труд да забогатееш.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 7bee86f749
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   И аз забелязвам подобно нещо. Живея в град около 70 хил. души и средната заплата тук е направо смешна. В същотот време се изкупуват нови апартаменти, нови коли се карат, по-скъпите ресторантите все пълни. Според мен има едни 10% които си живееят доста добре.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 46699e243d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Първо:

"Знам че повечето скъпи апартаменти и автомобили може да са на лизинг. "

Време е да се СПРЕ с тази глупост - никой няма да ти даде S класа и 160 кв. апартамент с махагонови врати нализинг, ако нямаш висок доход и/или имущество. Не прихващай от другите!

А иначе, това е естесетвен процес. Един изкарва минимална заплата, друг изкарва 5-6 пъти минималната зпалата. Какво ще се случва, ако вторият пести? Ще започне да трупа и да има пвоече и повече. От там идва "ножицата".

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 7d83208f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Нарича се капитализъм.

В целия т. нар. "развит"(западен) свят е така.

Парите се държат от 5-10% от хората, всички други са работници и длъжници.

Всъщност то винаги е било така и преди си е имало аристокрация, само че тогава се е измервало кой има най-много поземлена собственост, а сега кой има най-много капитал.

Може да видиш статистиките за последните няколко години, че богатите са станали още по-богато и вече около 1000 души имат пари колкото половината от хората на земята или 3 500 000 000 души.

Относно колите българите сами са си виновни, защото се мазнят и раболепничат пред всеки богаташ!

Виждал съм как дават предимство на скъпи коли дори да са в нарушение, а на обикновена кола не дават и бичат клаксони!

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 01c31be2b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   8, отново внасяш дезинформация с цел да очерниш запада и да прехвалиш любимата ти Русия. Не знам умишлено ли го правиш или просто не си запознат.

Ако беше малко по-интелигентен, щеше да знаеш, че има един показател Gini coefficient, който показва точно това - неравенството и разпределението на богатството/доходите в една страна. С два клика може да се провери, че неравенството е най-малко точно в Европа и особено в Скандинавието (България е най-зле в Европа, вкл. и от страни като Албания), следвани от Казахстан, Австралия и Канада. Най-голямо е в повечето африкански страни, следвани от латиноамериканските. Твоите приятели руснаци са някъде по-средата между Африка и Европа. Ама ти се иска и малко акълец да се провери. Не става само със заучени опорки, дето са ни набивали промитите мама и тати, живяли по соца. На 20 и кусур си и е крайно време да се абстрахираш от влияението на мама и тати и да започнеш да мислиш критично и да проверяваш обективни показатели.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 01c31be2b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Сега ще ти обясня. Хората горе малко са надценили живеещите над стандарта си. Въпросните хора и да си купят кола, я струва 50-100 к, я не. То една мижава Хонда вече струва 100 к, че и повече. А тия коли, за които говориш ти, за да се набиват на очи, трябва да струват поне 200 к да не кажа 300-400 к. Че има хора, които живеят над стандарта си, има, но те колкото и кредити да изтеглят, няма как човек на 2 к заплата да изтегли 200-400 к за луксозен Мерцедес, просто защото и цялата заплата няма да му стига да си плаща само вноските, камо ли да го поддържа. А и никоя финансова институция няма да му отпусне подобен кредит. За жилище да не говорим - че то един обикновен нов апартамент в София вече струва половин милион лева и то не в най-добрите квартали.

Сигурно има някое и друго IT или паразит тип собственик на агенция за недвижими имоти, който може с надскачане на стандарта да си купи кола за 200 к, ама те са доста малък процент от цялото население.

Хората, за които говориш, са под 1%, но купуват по няколко десетки и затова създават впечатление, че са едва ли не почти половината. Купуват по няколко, защото от една страна да има за любовницата, за децата няколко, за жената, за себе си една кола за извънградско, една за града, един апартамент в града, една къща извън или в края на града, няколко за черни дни и т. н. Отделно той изкарва по 10-20 млн на година и какво да ги тия пари? Да ги държи в банка да ги яде инфлацията, няма смисъл. Да купува всяка година по 20 панелки пак няма смисъл. Купува скъпи имоти, защото вместо да купи 20 панелки и всеки месец да се занимава по два пъти с брокери, майстори и не знам какви, ще купи примерно 5 луксозни къщи/апартамента за по 2-3-5 млн евро. И така 1% като купят всяка година по 5-10 имота, то илюзорно се оказва, че едва ли не "половината" население тъне в лукс.

Познавам такива хора в моя град. Ето примерно в моя град хем не е чак толкова голям, се строят сума ти и нови луксозни сгради и всичко е изкупено и то кеш, няма кредити тука. И знам кои са ги изкупили. Една 16 етажна луксозна сграда е изкупена изцяло от земеделци. Те точат страшно много пари от фондовете. Бедна ти е фантазията за какви суми става въпрос. Знам една, която взима по 100 млн лв на година само от субсидии, печалбата отделно. Да, точно така 100 млн. Знам и за един с 1 млн дка земи и то в Добруджа. Айде те са много напред, но дори и не толкова големи земеделци пак си изкарват по няколко милиона на година. Познавам и един уж дребен земеделец, но всяка година си купува най-новото и скъпо БМВ за 300-400 к, отделно на жената, на децата, на любовниците по една "скромна" кола за 200 к.

Отделно в общината има кмет с 30-40 общински съветници, а те не са случайни хора. Те си имат протежета бизнесмени. Разбирай всичките обществени поръчки и целия бизнес на града са съсредоточени в тях. Всеки един от тях си има по 1-2 души, които са им десните ръце и те също прибират едни трохи, които не са малки. Ами ти смятай само една кирлива дискотека събира по 2000 души на вечер. Всеки като плати по 20 лв вход и консумира 50-100 лв, ами че той 2 млн на година чиста печалба не ги харесва и то говорим за една дискотека. Ами строителство, ами производство, ами заведения, ами хотели, ами публични домове, ами наркотици... Това са милиарди на година. Я сметни 30-40 съветника, с още толкова протежета, още толкова десни ръце плюс земеделци, собственици на агенции, нотариуси, ЧСИ-та, съдии, прокурори и подобни паразити. Ето ти едни 200 души на хранилка в един мижав 50-100 хиляден град. Като стана дума за нотаруис, там мога цяла книга да напиша за какви милиони става въпрос. Само ще ти кажа, че за да станеш нотариус и то в неголям град още преди няколко години искаха 500 000 лв само рушвет. Сам си сметни колко се изкарват, за да се искат подобни суми. И тук не става въпрос само за някакви миризливи апартаменти, които се прехвърлят, ами и огромни сделки за цели бизнеси. Там комисионните са космически. То дори за един апартамент нотариуса прибира няколко хилядарки за няколко минути. ЧСИ-тата пък нелегално изкупуват всички отнети от банката имоти, които са значително под пазарната цена. Затова и като гледаш по сайтовете им, винаги виждаш само неизгодни имоти, обявени за публична продан. Той може да прилапа имот на двойно и тройна по-ниска цена за няколко месеца да реализира десетки, ако не и стотици хиляди от него. И това е само между другото, той от комисионни си изкарва много повече от това. Знам за хора, дадени на ЧСИ, чиито само такси са 20-30% от целия им дълг. Смятай за какви суми говорим. Той ако дължи 100 к, дава още поне на 20 на ЧСИ. А такива хора има стотици. За прокурори, съдии да не говорим.

А за София какво да говорим - там освен всичко това имаш още министри, депутати, директори на агенции, кметове по райони и какви ли не. И всички тия за разлика от провинцията си играят не с милиони, а с милиарди.

Ти сметни колко взимат агенциите примерно, а те взимат трохи на фона на другите. Един апартамент в София струва 0, 5 млн. 3% от купувача, 3 от продавача (без ДДС), това са 30 к на сделка, от които като плати на брокера и всички разходи, за него със сигурност остават минимум половината. Това 15 к на сделката. В град като София една добра агенция прави сигурно 200 сделки на година. Това са 3 млн печалба за собственика. Освен от комисионни печелят и от това, че изкупуват всички подценени апартаменти на пазара. Затова и всички апартаменти по обявите са надценени, защото подценените си ги купуват те. Един апартамент примерно струва 500 000 лв, но собственика е прост или просто бърза и е съгласен да го продаде веднага за 400. Той по един апартамент на месец да върти така, ето ти още 100 к на месец печалба.

Неслучайно както казах и в горния коментар България е последно място по Gini coefficient в Европа, т. е. най-голямо неравенство на богатството.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: e7e1c34ea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Западният модел навлезе с пълна сила и у нас, особено през последните няколко години. Кредити се раздават на калпак. Почти няма хора без кредит - предимно по-възрастното поколение нямат, защото имат някаква финансова култура и са научени да живеят с 2 и с 200. На Запад няма човек, който да не е заробен с кредити. Цял живот плащат - за жилище, за нов автомобил (защото там направо нови купуват, а ние тук теглим кредити да ги прекупуваме 2 и 3 ръка)

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: a33e0ff19f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Яко кредити, пари под масата, далавери, работа без трудов договор, че да взимаш повече пари и подобни схеми.
Отдавна избягах от България, но с жена ми се прибираме веднъж годишно за да си видим родителите и разни приятели.
Един приятел е затънал в кредити до шията. Къде кредити от банката, къде с поставени лица, къде бързи кредити и прочие. Дори един път го бяха били. Иначе като го видиш, кара нова кола, носи скъпи дрехи и тн.
Роднина на жена ми поне от 20 години работи без трудов договор, не плаща здравни и взима пари под масата. Сега щрака с пръсти, но някой ден ще остане без пенсия.
Преди години мой роднина пласираше наркотици по морето. Беше голям паралия, докато не го хванаха.
Има друга част българи, които работят в чужбина, изкарват хубави пари и се прибират със скъпарските коли. Същите дори и една седмица да са в България, правят всичко възможно да се изкарат топ богаташите. Аз, марак и в чужбина, не съм от тях. Отдавна не ми пука кой ме гледа и кой не.
Все пак има и честни хора, които имат високи заплати и работят за чужди компании от страната. Например IT сектора. Познавам човек, който работи за ирландска фирма в БГ и взима поне 8-10 бона месечно. Човекът си е някакъв специалист в IT-то и си живее живота, ама като се сетя, той кара някаква нормална кола, защото си пада малко хипар.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 7d83208f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   9 и 10 пак моят фен, който във всяка тема и по всички въпроси е начетен и професор!

Вместо да седиш у вас и по цял ден да четеш за "коефициенти" вземи натрупай малко практически опит от реалния живот и реалната икономика и тогава се изказвай като професор.

Този Gini coefficient, е за хора с основно образование като теб, за да им се обяснят иначе сложни неща, които няма да разберат.

Само ще ти кажа, че Скандинавието няма абсолютно нищо общо с капитализма в Англия и САЩ и също така ще ти кажа, че между доходи(заплата), дълг и реално кой държи богатството има огромна разлика.

В Африка са най-бедни и има огромно неравенство, но 90% от хората там са без 1 стотинка дълг.

В любимите ти Запад и САЩ 2-3% от банкерите и милиардерите държат всички пари в страната, а всички останали имат да връщат пари за няколко живота напред!

Тия статистики са за разлика в Доходи, а не кой колко пари РЕАЛНО има. В САЩ средната класа взима добри заплати и разлика между средна класа-богати не е толкова голяма с тази разлика, че средната класа е затънала в дългове до УШИ.

Като си голям анализатор и статистик виж статистиката за последната година, че САЩ са с бюджетен дефицит -7% за последната година, тоест изхарчили са 7% повече пари, отколкото им е цялото БВП което в техния случай означава милиарди!

Обявиха търговска война на Китай дори, защото ги задмина като икономика и залива световния пазар с евтини стоки, подбирайки конкуренцията от САЩ.

Недей да четеш за глупави статистики и коефициенти, а мисли малко с това на раменете - като взимаш 3000 $ на месец, а дължиш 1800 не Начин че си по-богато, а че си по-голям роб!

Богат е този, който си държи парите ЧИСТО без данъци, заеми и такси!

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: deb1d8a490
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ами не знам колко сме богати с жената. Аз съм на добра заплата и вземам наем от мой личен наследствен апартамент. Общият ми доход на месец е 5к. Жената взема малко над 3к. И двамата работим в международни фирми. Преди 15 години си купихме апартамент в нова сграда на ниските цени и вече сме го изплатили. Преди 2 години реших да си купя нова кола на лизинг, която струва 70к. Бях събрал 30к за първоначална вноска и сега плащам по 400 на месец. Предполагам, че сме нещо като български вариант на средна класа. Казвам “български”, защото нашите доходи в една западна държава по-скоро клонят към ниски. Но за нашият роден стандарт сме ОК, от нищо не се лишаваме. В нашето обкръжение има доста семейства с подобен стандарт. Познавам и хора с доста по-добри от нашите възможности. Като цяло, впечатлението ми е, че в последните години, стандарта на хората доста се повиши.

 
  ...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: 00ff164531
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не се учудвай, България си е страна от третия свят - болшинството от населението едва свързва двата края, а една малка част са супер богати. Всъщност, има и една друга прослойка, която обслужва супер богатите. Това са разни държавни и общински служители, общински съветници и по-дребни "бизнесмени", на които са дадени бизнеси за "добри заслуги". България е тотално овладяна държава, в която нищо не се случва без одобрението на ДС мафията и нейните издънки. В новите комплекси виждаш точно представители на тази обслужваща прослойка. Ножицата между тях и онези, живеещи в панелките е доста сериозна и все повече се разтяга. Ще ти дам два примера с хора, които реално познавам, за да разбереш за каква пропаст става въпрос. Първият е инсталиран в международна компания в София. Няма образование за позицията, която заема, нито умения. Чистият му месечен доход на месец обаче е над 10 хил. лева. Да не говорим, че този човек реално на работа не ходи, никой не му звъни за нищо и на практика няма никакви задължения. Постоянно е на различни почивки с жена си и подобни. Истинската му роля е да донася дали въпросната международна компания си изпълнява задълженията към родната мафия по отношение на работа с "правилните" доставчици и клиенти. Във всички чужди компания има такива хора и то не малко, като винаги са на най-добрите позиции. Другият пример е за човек от провинцията. Държавен служител е и не изкарва чак толкова много пари, но двамата с жена си имат около 6 хил. лева и нагоре нетен месечен доход. По същия начин и двамата реално нямат никаква работа, а си вършат лични неща през деня. Той се "отблагодарява", като следи нещата на "нашите" хора да вървят и да не би случайно на местно ниво някой да направи някоя спънка в лицето на държавата. Има хора, които с много учене и труд получават неговия доход, но се скъсват от работа, докато той в момента примерно си избира кухня за апартамента за 20 хил. лева.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker