Не купувайте имот с цел инвестиция - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Не купувайте имот с цел инвестиция
преди: 2 месеца, 26 дни, прочетена 513 пъти
Постоянно се прокламира каква невероятна инвестиция е да купиш апартамент (и то на сегашните безбожни цени) и да го отдаваш. Че и с кредит да се набуташ даже. НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ. Има огромен риск и изобщо не е толкова сигурно и лесно, колкото много хора си мислят. Сигурно има и добри примери, но каква е гаранцията, че ще случите на квартиранти? Ако за 20 г., смените 10 квартиранта, достатъчно е от тях само един да е някой тъпунгер, който остави, дето ще ви върне инвестицията 10 г. назад, ами и ще ви съсипе и нервите.

Нещо не ме кефи идеята да дам половин милион лв, за да се моля после всеки месец като циганин на Сульо и Пульо за някакви нищожни на фона на инвестицията пари, от които половината ги давам пак за апартамента по поддръжка и данъци, а другата половина ги давам, за да му оправям бакиите, като си тръгне, и да се моля да не е задигнал обзавеждането. Отделно че този апартамент има амортизация и няма как да го купиш на 10 г. и да го продадеш за същите пари, когато е на 30-40 г. (inflation adjusted). Както апартамент от 1980 г. не струва колкото ново строителство. А за нервите и времето, които ще потрошиш покрай покупка, ремонт, обзавеждане, поддръжка, търсене на квартиранти, напускане на квартиранти, молене всеки месец да ти платят, мога цяла книга да напиша.

А ако и на кредит - оле, мале. Някои си мислят, ще изтегля кредит, ще купя, ще отдавам, с наема ще плащам заема и ще се самоизплаща. Само стой и гледай какво става, като не ти платят 2-3 наема, оставят ти една камара сметки и бакии след тях. Да се чудиш първо кредита ли да си обслужваш от джоба, сметките ли да им оправяш или бакиите да им възстановяваш.

Преди си мислех, купуваш, отдаваш, прибираш едни пари, едва ли не лежейки. Е, играх го тоя филм и не мисля да повторя. Остави и дето не се печели нищо, ами си скъсих живота с 10 г. с тия квартиранти. Казах още преди три месеца да се маха, защото ме влачеше по 2-3 месеца с наеми и сметки. Вика, квартира не се намира лесно, влязох му в положението от човешка гл. т., изчаках го, а човека за благодарност е избягал, два месеца не е плащал наеми и сметки и като за капак сложил в ключалката дъвка. Сега не мога и да си вляза в апартамента. Трябва да викам ключар да разбира вратата, а вътре сигурно и обзавеждането го няма.

БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ ТАКАВА "ИНВЕСТИЦИЯ". Добре, че поне с кредит не се набутах.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 7a4e1546d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   По принцип си прав. Ако не случиш на квартиранти, се опорочава цялата идея на инвестицията в недвижимо имущество.
Аз имам късмета да случа на квартирант. Имам наследствен апартамент, който давам под наем от 12 години на една и съща жена, която го поддържа в изключително добро състояние и винаги си е плащала наема навреме, с едно или две изключения за забавяния от няколко дни. Друга особеност е, че никога досега не съм й вдигал наема, именно с цел да е доволна и да не тръгне да си търси по-изгодно жилище. За радост, не съм имал съществени рекламации от нея за техника, ремонти и т. н.
В резултат, с този наем вече изплатих жилището, в което живея и което закупих през 2010г на ниските цени. Освен това закупих и изплатих още едно едностайно жилище в моя блок, като пак благодарение на наема добавях от себе си само около 180лв. месечно към банката.
Напълно съм съгласен, че основният проблем в момента са високите цени на придобиване на имота, както и некоректните квартиранти. Заради големите вноски към банката, човек се принуждава да го дава за висок наем, което пък е проблем за повечето квартиранти, и те не смогват да го плащат.
Съветът ми е да пробваш да намалиш наема малко под пазарния и много внимателно да си избереш квартиранти по твой вкус и критерии. С по-ниският наем ще имаш голям избор от такива. Така ще успееш да стабилизираш дохода от жилището.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 85eb761597
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Реагираш емоционално и това е защото са те прецакали, но истината е, че имотите носят пари и печалба, когато са наследени. Да тръгне човек да влага едни 300 000лв в най-евтиния случай е абсолютно безумие. Или да тегли кредит.

Заплатите в следващите 10 години няма да се вдигнат. Хора, които теглиха кредити 2012-2013 и си взеха за по 60 000 Евро тристайни в София... От тогава досега доходите се вдигнаха, всичко се покачи и като услуги. Но предстои криза.

Работодателите правят всичко възможно да наемат сега разни пакистанци... И заплатите няма да се вдигат следващите години. Съответно цените ще паднат.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 783c4e3737
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Абсолютно е прав авторът. Инвестиция е, ако си наистина пълен с пари, ама много пари и не ти пречи да купиш 2-3 големи апартамента. Но да теглиш кредит, за да купиш апартамент и после 30 години да го изплащаш... не е инвестиция. Също се печели от наследствени имоти.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: f4e7d8a95a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   В София жилищата са надценени, но реално само тук можеш да ги продадеш бързо или пане отдадеш под наем. МОже би в по-малка степен и в Пловдив и Варна. В малките градчета по морето на първа точка са евтини, но като се сетиш, че половин година ще седят празни и ще събират мухал, а ще продължиш да плащат такси (защото повечето са в затворени комплекси с такса за охрана, поддръжка на общи части и двор и т. н. ) и е голяма набутвация.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: dcbc61dd1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Един съсед наблюдавах косвено - и той инвеститор, ей така с наеми ще изплати. Какви ли не наематели смени на по 3-6 месеца. Редовно с 1 месец дупка докато намери нови. Върха беше семейство цигани, с шалвари и т. н. Не знам що за акъл вложи - накрая май го прецакаха с тока както можеше да се очаква. След 3 години инвестиране си продаде инвестицията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker