Вярно ли е, че 3 милиона българи са бедни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124189)
 Любов и изневяра (30573)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3347)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19285)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Вярно ли е, че 3 милиона българи са бедни
преди: 2 месеца, 20 дни, прочетена 1084 пъти
Работя от 5 години в чужбина и не мислех, че ситуацията се е променила много откакто съм заминал, но чак толкова зле не очаквах да е. Попаднах на статия от известен, що-годе реномиран онлайн вестник, (няма да споменавам имена нито източници на данните, които ще цитирам, но всеки може да ги намери сам като ги потърси в интернет) където пише, че близо 3 МИЛИОНА българи живеят в постоянен риск от бедност и на ръба на финансовото оцеляване.

- Без почивка оставали 44% от населението. Не могат да си позволят едноседмична почивка извън мястото, където живеят
- Близо 20% имат проблем с плащането на битовите си сметки и заемите си.
- 30% не могат да си купят обувки и/или имат проблем стс закупуването на 2 чифта обувки според сезона.
- Близо 50% нямат достатъчно заделени пари за черни дни и ако трябва да покрият неочакван разход теглят заем.
- 11% нямат пари за автомобил.
- 20% са под линията на бедност. Работещите бедни също се увеличават.
- Всеки пети няма пари да яде месо или риба всеки втори ден.
- Наличието на деца увеличава риска от бедност
- Всяко трето дете е в риск от бедност и страда от материални лишения
- Ако един от партньорите е безработен или работи нискоквалифициран труд това увеличава риска от бедност

Така, сега при условие, че в България по документи живеят 6 милиона българи (силно завишена цифра според мен) - то тези цифри не ви ли плащат? Излиза, че всеки втори/трети живее в риск от бедност и лишения. Какво светло бъдеще, какво евро, какви 5 лева ви гонят не знам. Емигрантите сме 3 милиона само и сме най-големият инвеститор в България.

Проблемът е, че един ден искам да се прибера, но имам големи опасения, че това няма да стане, защото държавата няма какво да ми предложи за да ме привлече обратно като кадър. Магистър съм и си работя по професията, дори и да прежаля някой лев от заплатата пак няма да съм удовлетворен. За последните 10-20 години не съм видял никакъв напредък - да, финансово може да сме дръпнали напред (не особено предвид горните данни), но само румънците ни минаха и им дишаме прахта в момента.

Тука говорите как българите имали пари и апартаменти, но центърът на София/Варна/Пловдив/Бургас не е България и реалността е съвсем различна. Паралиите са сигурно под 10% от населението ако въобще и толкова има. И аз да се върна утре и си взема кола за 70-80 бона, ще съм цар сред бедните, но това не променя цялостната картинка. Опасявам се, че следващите 20-30 години няма да има промяна, но животът е твърде кратък за да живееш сред мизерия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 20 дни
hash: c54ba3bc3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Не се връщай, краят на територията е близо.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 2341948ca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Чети как баби мятат хилядарки и злата през балкони и пак пиши за бедност. И то с години мятат.
Българинът само знае как да се вайка. Кафенетата-пълни. Заведения-пълни. Молове-пълни. Километрични опашки по границите на всеки празник. Хиляди левове профукани на всеки Черен петък. Всеки втори-трети с таблети, айфони.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 662864050f
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Не се връщайте. И аз заминавам със семейството ми скоро именно поради тази картинка. Може би ще засегнете патриотизма на този и онзи с тази публикация, но всичко казано е факт и интелигентните хора се изнасяме в чужбина полека. Лично аз дори отивам в Румъния - стартовата ми заплата е 4000 евро за същата работа, за която тук ми плащат минимална.
Не само по-добри условия ми има в договора, но и докато бях там пробно, хората ми поеха и квартирата и през ден се чуваме в момента, за да ме питат как съм, как са децата, имаме ли нужда от нещо. И отношението, и манталитета - всичко това е различно там, а уж само един Дунав ни дели.
Септември отиваме всички там - квартирата е уредена от работодателя, пътните разходи - всичко. Искрено съжалявам всеки, който остане да слугува на Ганьо в България. Превърнали са ни народа в мизерна рая.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 9b35d4b4ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Имаме над 2 млн пенсионери, които масово са много бедни и поне още милион неквалифицирани, неграмотни, инвалиди и т. н. Т. е. половината са много бедни.

Другата половина масово работят за 1. 5-2 к, с които ако трябва да хранят деца и/или да плащат наем, са крайно недостатъчни.

И остават да кажем десетина процента, които имат нормален стандарт.

Колкото до промяната такава има, но тя е в сравнение с още по-голямата мизерия от 90-те, но на фона на Европа си отаваме бедни, макар разликата леко да се е смалила.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 4de2952abc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Според мен положението не е толкова апокалиптично, колкото го изкарват някои, но не е и толкова розово, колкото си мислят други. Някъде по средата е. Според мен около 10 % живеят много добре и са с много високи доходи (бизнесмени, шефове на фирми, политици, висши мениджъри и топ специалисти), около 25-30 % живеят добре и са с висок доход (лекари, IT, инженери, архитекти, юристи, собственици на среден бизнес), 40 % са сравнително бедни (нискоквалифицирани професии или т. н. бачкатори) и 20 % са крайно бедни (които живеят в тежки лишения. Определено има още какво да се желае откъм доходи, но забелязвам, че се оформя средна класа в България, която постепенно се разширява.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 0f54c259bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Не става в България особено в последно време. Не ти препоръчвам да се връщаш. Свестните хора, които са интелигентни и искат да се развиват сами се изнасят още като завършат училище. Най-малкото, че цените на почти всичко се изравниха с много от европейските градове, а доходите независимо дали си на заплата или работиш самостоятелно са мизерни. Не може заплатата да ти е 1000 евро, а цени на апартаменти по 300 000 евро да кажем. Е на тази цена мога на толкова много места да избирам, как ли пък няма да си купя и да живея точно тук.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: a0fbb12607
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Стандарта на живот в България е нисък.

Да лично, аз познавам хора нямащи заделени пари за черни дни.
Има фирми, където трудно пускат отпуска през лятото и служителите трудно биха отишли на дълга почивка. Пари за почивка се намират.
Не всеки може да си позволи да яде месо всеки ден.
Битовите сметки са високи.
Има хора, на които им се налага да пазаруват не само обувки за дадения сезон, а и дрехи понеже тези които имат са се износили или са им станали малки или големи.
Да наличието на деца увеличава риска от бедност понеже разходите по едно дете са големи.
Има хора работещи нискоквалифициран труд, но изкарват понякога повече от един счетоводител в моят град.
В моят град е много по-лесно, да се пътува пеша или с градския транспорт отколкото с автомобил, понеже няма къде да спреш или трябва да спираш на платени паркинги.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 0d50be03d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   За мен тва са глупости. Няма как половината българи да са бедни. Около 6-7 милиона сме. Не знам къде ги четеш тия неща.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: ac768dbdef
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

9.   Всъщност не е точно така както е описано в статията, която си чел.
1. Бедните са бедни по документи, Лично познавам само трима които ги осигуряват на реалната им заплата, единия държи да го осигурават върху реалния му доход, другите двама работят на държавна служба. Тоест повечето хора работодателите ги осигуряват на малка заплата а другото под масата.
2. Видовете харчене от които се лишаваш не определят желанията. Много хора предпочитат да си похарчат парите другаде а не на едноседмична почивка в друг град. Някой хора ги плаши мисълта да легнат на чуждо легло (в хотел), в което вчера някой е правил секс или е повръщал, други предпочитат последния модел телефон или мебелировка за 30 хил лева, трети всяка вечер вечерят в кръчма, затова нямат спестявания за почивки.
3. Познавам три семейства които теглят кредити, поради липса на спестявания, семейства в които жените са прахостници. Жена на 42г омъжена от 18г сама си купува букет цветя 14лв за себе си, да си го сложила в вазата у тях и само 15 минути след това ме пита дали имам 2 лева да й дам да купи хляб, че довечера нямали. Жена съседка която идва да ме помоли да услужа с веро, че ходила на козметик с последните семейни пари и показва как добре са й оскубали веждите.
4. че 50% нямат заделени пари сигурно е вярно но това се дължи на липса на финансова култура не на бедност.
5. Колко струва да ядеш месо всеки втори ден? Месото е средно 10лв килограм (пилешки бутчета има за под 4 лв килограма), 300гр (порция) е 3 лв по 15 дни това са 45лева месечно, увреявам те че всеки българин харчи много повече за глупости и на никой не са му проблем 50лв за месо месечно.
5 За автомобилите незнам как са стигнали до консатация въобще. Хем доста възрастни нямат нужда от кола, в същото време и цените на стари коли много се вдигнаха за да вземеш нещо което да е в движение около 20 годишна барака трябва да приготвиш над 10 хил лева, а повечето работещи са с около 2 хил лева доходи. Тоест трябва да работи
6 месеца за 20 годишен барутник

Вече кок как разбира думата бедност е много разтегливо понятие. Според мен в България няма бедност има мързеливост и липса на финансова култура. Разбира се че щом си се съгласил да работиш метач за 700лв нетна заплата ще ограничаваш разходите и ще е тъпо да народиш три четири деца, но всеки сам си решава какво да си самопричини

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: ba51bf461d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Манталитета е водещ, бедни хора, прости хора всеки ден кутия цигари, но живеят като свинеl мръсотия.
Заплатите в провинцията не са 2 000 лв., хоратафмасово работятхза около 1 000 лв.
Няма официална статистика, колко живеят в чужбина. Исках да заявя здравните осигуровки, че съм ЕС не може, защо, защото ще се прибереш и ще ти трябва удостоверение за липса на задължение и няма да ти го дадат без да платиш. Ида можеш да си вземеш документ от Касата, където живееш и да го представиш, но не знаеш, какхда се върнеш, да го вземеш и тока плащаш за да си свършиш работа.
Мизерията в малките населени места и не само е потресаваща.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 101a425ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Авторе, и аз съм магистър и направих грешката да се прибера, и сега хайде пак обратно към Европа. В България освен ако нямаш помощ от роднини (разбирай апартамент, купен от родители и прочие) е безпредметно да се връщаш. Да, заплатите са между 1. 5-2К за квалифицирани кадри, което ти носи само заблудата (и то докато си млад) че ще се оправиш. Понеже си изредил неща, ще изредя и аз, за да си свериш часовника как се живее. Тази година няма да се ходи на почивка (разбирай, никаква). Тъй като имам много дрехи отпреди, не съм купувала никакви или почти никакви през последните 2-3 години. Купила съм си един чифт обувки. Гледам да не купувам нищо извън храна, за черни дни.
С мъжа ми ходим със стари дрехи. Нямаме кола, нямаме дете. Нямаме и собствен дом. Гледаме да имаме един малък резерв за покриване на наеми и сметки. Да, ако единият остане без работа, става проблем. От храна не се лишаваме, но от известно време се ядат много макарони и ориз. Ако отидем на почивка, този резерв ще изчезне, и не е разумно, защото в случай че единият остане без работа, ще имаме проблем с изплащането на наема и сметките.
Това ако не е живеене на ръба, то не знам какво друго ще е. Да, факт, не сме като в Африка, но в крайна сметка ние живеем в Европа. Има и средно заможни българи, най-често тези, които имат някакъв малък бизнес. Но това е може би 5-10% хора в София, от цяла България. Може би и 5-10% от другите градове, хората със собствен бизнес, и те да си позволяват малко по-приличен живот.
На нас лично ни писна вече, и ще се махаме. Преди много исках да съм си тук, заради климата, но каква полза, като няма да ходим на море например. Това е моето споделяне, разбира се. Някои хора може би имат по-устроени животи в България. Аз лично не смятам че са много.

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 431b90b36f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

12.   Ако искаме ситуацията в България да се промени, ние сами трябва да погледнем към себе си и да сме част от промяната.
Да променим нещо в самите себе си и след това да мислим за промяната на родината.

Силните хора остават и работят за напредък, докато слабите си тръгват от България. Ако имате възможност да живеете тук, моля, не напускайте родината си. Тя има много плюсове и минуси; ситуацията в момента не е най-добрата, но ако всички избягат в чужбина, следят българските новини оттам и очакват промяна, как може това да се случи?

Когато има избори в България, тези от вас, които сте в чужбина, гласувате и говорите за нуждата от промяна, но самите вие бягате. Бедността винаги ще бъде проблем, докато не започнем да поглеждаме към себе си и не започнем да действаме заедно.

Ще завърша коментара си с един много хубав цитат:
“Най-важният урок е, че получаваш страната, за която работиш. Ако се отпуснеш и просто позволиш на страната ти да остане такава, каквато е, е малко вероятно тя да се променя към по-добро. Трябва да бъдеш активен. ”

Написано от 20-годишен студент в България.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: b8ef6814c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Зависи кой как разбира бедност наистина.
На каква възраст е и от какво има нужда.
Не ми се почва с мен, но е факт. Работя за 1200, на 50 съм и парите ми стигат колкото да не умра от глад. Не съм любител на месото, не пия освен бира, но пуша.
Добре че имам дом, ...
Интернета вече не е лукс, а необходимост. 23 лв ми е на месец телефона. Случвало се е да остана без ток за седмица-10 дни. Не е приятно, но се бориш, няма как.
Сама съм, нямам подкрепа от никой, приятели ми помагат чат-пат...
Без да се оплаквам, повечето не са като мен. Имат си пари, почивки... заведения...
Бях шофьор над 20 години. Не искам да карам вече. Нямам и кола.
Според мен това е бедност... ядеш хляб, маргарин, лютеница, едва си плащаш сметките... месо и заведение подушваш от разстояние...
Но кой както го разбира...

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 78cf60c0fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Н 12, хубави думи, но на стари, прогнили основи, ново не се строи.
Не сте първите, които ги говорите същите.
Само ще сте трето поколение, което да създава за джобовете на същите.
А българинът е страхлив, няма друг начин вече освен кръв да се пролее.
Но за съжаление вероятно ще минете през същото, което и предходните две поколения и ще бъдете същите като настоящите в Бг пенсионери.
Тези, на които ни е писнало излазохме от там.
Оставате тук-там някой идеалист и страхливите поне собственият си живот да подобрят.
Не се учите от грешките на предходните, повтаряте ги.

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 431b90b36f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Коментари като този на номер 14 не бива да ви обезкуражават. Той не е реалистичен, а по-скоро песимистичен и циничен, напълно лишен от надежда. Номер 14, вие живеете извън България, но въпреки това настоявате, че единственият изход е насилието? Насилието не решава проблемите – то води до разрушение, страдание и още по-дълбоки разделения.

Целта не е всеки да си тръгва, когато му е "писнало. " Много хора са уморени от различни неща, но вместо да се ограничим до оплаквания, можем да направим много повече.

Не изпадайте в такъв цинизъм. Всяко поколение се изправя пред своите уникални предизвикателства и възможности, и прогресът не винаги е очевиден или линеен. Като приемате всичко за неизбежно и предрешено, правите най-голямата си грешка. Ако не сте готови да допринесете с нещо позитивно, по-добре просто замълчете.

Написано от 20-годишен студент от България.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 5f0b05fafe
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Зависи как си разпределяш парите.
Аз съм с малка заплата, но не се имам за бедна. Нямам кредити (бих взела такъв само в краен случай). Не пия и не пуша. Имам заделени пари за черни дни и купен от мен и изплатен малък апартамент.
Живея скромно. Ходя на разходки е планината. Пазарувам хубава храна в малки количества ( не се тъпча). Нямам кола и си купувам малко, но качествени, дрехи и обувки, когато е нужно.
Хората не си правят сметките добре. Например: Сядаме с приятелки се ресторант, моята сметка е 15 лв. (картофки, тиквички, вода или малка бира). Техните бяха по 30-40 лв., при все че ми обясняваха колко зле били с парите и двете.
Протягаш си краката според черджето. Това е.

 
  ...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 845ac970f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До 14 - НЕ знам за страхлив, но все така говорят едни хора, а кгоато един тръгне да прави нещо, другите.. Аа уу, психопатин откчалник тии.. спри се ве... Ужас е, честно! Мнгоо приказки, а на действия направо някаква върла имунна рекация им избива.

 
  ...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: d2a26050ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Не е чак толкова зле положението тук, но ако бях на твое място не бих се върнала. Инфраструктура нямаме, хората станахме ужасни твари, като цяло манталитетът ни е много зле вече за жалост. Но и много зависи къде в чужбина живееш. Била съм 6 години в Америка и ако трябва да съм честна до някъде съжалявам, че се върнах е България.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 8b43df53fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Хора като номер две определено не знаят къде се намират

 
  ...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: d74b5dfa1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Аз преди взимах 600 лв, имах заделени пари. Но пазарувах втора употреба дрехи.
Сега взимам 1, 500 лв, нямам заделени пари, имам две деца, нямам кола, не пуша.
На почивка обичам да ходя и ако спестя нещо отива там. Пазарувам само нови дрехи
Не сме най- зле в света, но може и по- добре.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: c784faf9f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   15 още си млад, като поработиш няколко години в БГ и ще запееш друга песен като много по-тъп и необразован шеф ти трие сол на главата и те гаври. Говоря за голяма международна фирма в София, а ако си в друг град още по-гадно ще е.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 17 дни
hash: 431b90b36f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Номер 21, ако шефът ми проявява такива качества, както описваш, няма да го търпя нито ден. Ще напусна веднага и ще си намеря работа другаде. В сферата на образованието, където ще бъде моята професия, ако в едно училище директорът се държи по този начин, просто ще отида в друго училище.

Нищо от това няма да ме накара да напусна България.

Написано от 20-годишен студент в България.

 
  ...
преди: 2 месеца, 16 дни
hash: c784faf9f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   22 о боже ако беше ИТ щях да ти кажа фирми бол, да, но говори за училища. Предстои ти доста болка за теб в бъдеще, но ще се научиш. И точно директорите в училищата са доста често до пенсия.

 
  ...
преди: 2 месеца, 16 дни
hash: 481249f4b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   До 16 - На това му викат "работническа класа", но за съжаление, вече е познато, като "работещи бедни".

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: dcc78dbabe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Да, номер 23, вярно е. До пенсия са, защото няма достатъчно млади учители в България и куп други причини

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 6583d39695
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   24, разбира се, че съм от работническата класа. Аз не съм твърдяла нищо различно, нали?

От 16

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker