Програмиране. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Програмиране.
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 2831 пъти
Здравейте! Аз съм начинаещ в програмирането и бих искал да попитам компетентните програмисти в сайта дали може да ми препоръчат програмен език за начинаещи. Кой програмен език е най - подходящ за начинаещи. Държа да уточня че програмирането ми е като хоби, а не като професия (все още:)). Разбрах че има изпит за Java след което ти дават международно признат сертификат. Също така ми препоръчаха и С++.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 61640ac16a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   http://learnpythonthehardway.org

Не започвай със С /Java, по-бавно ще стане и ще те научат на лошо. За втори език - да.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f0dfda3344
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не съм програмист, но веднъж се заинтересувах и прочетох, че C# е добре за начинаещи. Има и книги в интернет, които можеш да изтеглиш безплатно.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 280d3e7ac6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз пък ще ти препоръчам точно да започнеш със Ц или Джава :) А това с международния сертификат не знам дали ще ти свърши някаква работа ;)

Професионален програмист от 7 години (преди това хобист още 3-4 години)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f772c4f488
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз пък точно за начинаещи препоръчвам Java. Езикът е сравнително нов (20-ина години) и откъм синтаксис е изчистен от излишни технически подробности, които са важни, но за начинаещите са доста обременяващи. Например за да напишеш 10 реда програма на С или С трябва най-напред да имаш доста добро понятие как работи компютъра на ниско ниво, трябва да се грижиш за ръчно заделяне и освобождаване на памет и какво ли още не. С Java може да се концентрираш най-напред върху принципите на програмирането, и по-точно на обектно ориентираното програмиране, да схванеш идеята, и чак след това да вникнеш надълбоко кое как се прави и защо. Тогава ще ти е много по-лесно да разбереш защо в С и С някои неща са така, както са.

Другото предимство на Java е, че е един от най-широко използваните езици за програмиране в момента, и знаейки него, няма да останеш гладен. Търсят се хора с всякакви езици, но за Java и С /С# пазарът е най-голям. С# е много подобен на Java, общо взето е майкрософтския конкурент на Java. Полезно е да го знаеш, защото също се търси, но като синтаксис е по-близко до С и затова не е толкова удобен за учебни цели.

Има и други интересни езици, например Pascal е създаден специално като учебен език, и чак впоследствие започва да се използва за реално програмиране. При него кофтито е, че е създаден преди 40 години и в него не присъстват част от концепциите, които се използват в програмирането днес, така че е малко като да караш шофьорски курс на Запорожец.

За разлика от номер 1 в никакъв случай не ти препоръчвам да почнеш с Python или друг скриптов език (такива има много Ruby, Scala, Groovy, PHP, Perl, ... ). При тях малко по-бързо ще стигнеш до работеща програма, но с цената на това, че много неща се случват "зад кулисите", а ти няма да си имаш и представа за това. Повечето скриптови езици са динамично типизирани и ако започнеш с такъв, после ще ти е много трудно да свикнеш със стриктното типизиране в Java и C# и да проумееш защо "1" "2" е "12", а не е 3, и защо не може да напишеш if (x) {... } ако х е число или String примерно. Скриптовите езици са полезни, особено за уеб програмиране (ако имаш намерение да се занимаваш с такова), но въпреки това за навлизане в материята те съветвам да започнеш с А и Б, а не от средата на азбуката.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: bddb5a7883
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   C е най-добрият език за сефте.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: beb3986e13
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм момиче и също много се интересувам,но ми казаха че щом съм момиче нямам шанс в тази професия:(Вярно ли е?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f772c4f488
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, имаш шанс, разбира се! Вярно, че в тоя бранш жените са силно в малцинство (за съжаление... ), но познавам доста добри програмистки. Освен това не всичко в ИТ сектора е програмиране, има достатъчно неща, които можеш да правиш, без да бичиш код, но трябва поне да си програмирала и да имаш представа как работят нещата. Ако не друго ще си обект на засилен мъжки интерес, при това от мъже с нелоши доходи :-)Относно сертификата забравих да спомена - не съм сигурен автора какъв сертификат има предвид, по принцип има сертификационни програми за почти всичко и за всеки език за програмиране. За Java вероятно става дума за OCPJP (Oracle Certified Professional Java Programmer), което е едновремешния SCJP (Sun Certified Java Programmer). Такива сертификати има смисъл да правиш, ако ще ходиш в чужбина, там наистина се признават и се гледат. В БГ никой не го ебе за сертификат, важното е кво можеш. Трябва добре да си направиш сметката дали си струва, защото таксата за явяване на изпита за сертифициране е от порядъка на 500-1000 евро, без значение дали вземеш изпита или не.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2d8d6dfcb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   :)) Явно всеки с каквото е започнал, това и препоръчва за начинаещи! Ами аз като съм започнал с Applesoft Basic и Assembler за 6502, какво - да се гръмна ли?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: c2255b40c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Твърдо съм за С# и съм напълно съгласна с коментара на 4. До 6 - Ами да ти кажа - в нашата фирма напоследък масово немат за стажанти момичета, защото са по-добре подготвени. Но ако решиш да вярваш на тези, които са ти го казали това - да, нямаш шанс. Въпросът не до пол, а до желание и мислене.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: bf3b7d907d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8, не е точно така, аз почнах с QBasic, после минах на Turbo Pascal и се задържах на него 2-3 години, след това за кратко Borland С плюс плюс (ще го пиша така, щото тъпия сайт тримва знаците плюс, неизвестно защо), след което някъде 1997/98г. излезе масово Java и минах на нея. За което не съжалявам до ден днешен. Pascal е хубав език, но не бих го препоръчал на никой новобранец в днешно време, защото след това ще пише като разпран процедурен код на Java и С#. Първата стъпка в програмирането е не да пишеш код, а да анализираш проблема и да мислиш по "правилния" начин.

От номер 4

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2453843aff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Към чичото от №8. Чичо първия език на който писах е GW Basic минах през Visual Basic, после C, пъвата ми професионална работа беше със PHP после минах през C#, C и сега пиша на Java. Basic- иците въобще не ги препоръчвам. Определено не препоръчвам това на което съм писал първо а C, Java или C#(. NET)
Към №4 браво пич :)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ba3712b0dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторът

Благодаря на всички прочели и коментирали темата. Особенно коментар номер 4 е изключително изчерпателен. В момента съм безработен и имам много свободно време, което възнамерявам да използвам за подобряване на квалификацията си, а не да пилея по заведения и паркове с 2 литровка в ръка. Завършил съм инженерна специалност и логичното мислене е налице. Учил съм Паскал и съм запознат долу горе с основите на програмирането. Искам да превърна програмирането в хоби, което да ми носи и допълнителни доходи. Спрях се на Java именно заради сертификата посочен от номер 10 (4) и ако не се пооправят нещата в България до няколко години ще се изнасям в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8a41356728
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Авторе, ако си запознат с Паскал и други процедурни езици, значи за да минеш на Джава първото, което трябва да схванеш е концепцията на обектно ориентираното мислене и (след това) програмиране. Може и да си запознат вече, не знам, но на доста хора идващи от процедурни езици им е трудно да "превключат". Резултатът е, че пишат процедурно ориентиран код на Джава, което е възможно, но е като да караш Ферари по павета - става, но не му е това предназначението.

Относно БГ vs. чужбина, специално в този бранш не си заслужава много заминаването, за програмисти поне има достатъчно работа и в България (поне в София) и заплащането е повече от прилично. В чужбина естествено ще вземаш повече пари като абсолютна стойност, но няма да живееш значително по-добре. Оставяме настрана другите фактори като език, социална среда, приятели и т.н. Също така ако си добър, в БГ имаш повече възможности за кариера и развитие, докато навънка много трудно някой ще пусне чужденец на отговорен (управленски) пост. Не те разубеждавам, казвам ти фактите от личен опит и впечатления.

За сертификата пак ти казвам, това не е аргумент за избор на един език вместо друг, сертификати има за всички езици, и за C#, и за каквото още се сетиш. Специално за OCPJP имай предвид, че изпитът е тежък, трябва наистина да си разбрал всички детайли на Java, за да го вземеш. Желателно е да имаш ПОНЕ 2-3 години практика с Java, преди да се явяваш на теста. Това също от личен опит, преди няколко месеца взех сертификата. Има примерни тестове в интерет, потърси там и чак след като почнеш да минаваш над 80-90% от въпросите на примерния тест, има смисъл да се явяваш на изпит за сертификат.

Успех ти желая!

От номер 4/7/10, aka Кубрат

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker