Трябва ли да сменим националните си празници - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121302)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Трябва ли да сменим националните си празници
преди: 11 години, 9 месеца, прочетена 1796 пъти
Здравейте!
Няколко дни след отминаването на 6 септември, в който чествахме съединението на България, мен продължава да ме мъчи въпроса дали не трябва да „модернизираме” нашите национални празници. Това ми хрумна след като гледах новините по една телевизия, в която отделиха няколко минути да отбележат празника и да ни честитят… Те хубаво го отбелязват, но не можах да разбера на кого честитят, след като никой не празнува? Какво ни интересува, че преди повече от 120 години Княжество България се съединява с Източна Румелия и то без дори да се стига до бой… Е, верно, че малко след това нашамаросваме сърдитите сърби, но не е интересно като в „Спасяването на редник Райън” примерно … Или поне няма култов филм за тези събития, а в учебниците по история е написано много семпло и скучно.

За повечето от нас шести септември е един ден, в който не се работи, но ако ни питате защо, доста хора дори няма да могат да отговорят… Така че предлагам тези скучни и овехтели празници да се сменят с по-нови и актуални за нашето общество.

Например на втори юни вместо звука от сирени, да се чува мощна чалага. Така хем ще е по-весело, хем няма да плашим нищо неподозиращите чуждестранни туристи. Я си представете Вие да сте на тяхно място и както се разхождате по улиците на Париж, изведнъж да чуете неистовия вой на сирена. Със сигурност е доста стресиращо.

Денят на българката писменост задължително трябва да се смени с друг празник. Едва ли, няшият ученик ще празнува точно този ден, след незадоволителните оценки по български. Не стига, че са ни измислили толкова труден език, ами и да трябва да го почитаме…

А трети март въобще не трябва да се празнува. Ако Русия не беше обявила война на Турция, сега спокойно щяхме да си гледаме турските сериали, без да е необходим дублаж на български език. Кеф ти локум, кеф ти баклава…
Също така трябва да се спре провеждането на тържествена заря-проверка. Вместо това, да се организират чалга концерти. По този начин най-сетне може да напълним площадите с хора, а от друга страна няма да мъчим клетите войници.

Ще е добре също да се „модернизира” денят на народните будители. Нито знаем какво означава тази дума, нито можем да назовем имена на народни будители. За това предлагам този празник да се смени с „Денят на всенародните будителки”. Единствено тези дами ни носят поводи за гордост, като представят България пред целия свят, чрез своя изключителен професионализъм и себераздаване в най-старата професия на света.
Гордейте се българи, все още има какво да дадем на света!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 9 месеца
hash: 51c96b87fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Я не се излагай! Как предлагаш обикновения гражданин да празнува 6-ти септември? Даукраси фикус, да застане на челна стойка...какво да направи, за да отпразнува този празник. Зарята се прави в Пловдив. Нима очакваш цяла България да отиде в Пловдив заради една заря, за да може да отбележим празника?

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 6cada7936d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Май ти е било доста скучно, за да съчиниш тази простотия.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a838266d4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   "За повечето от нас шести септември е един ден, в който не се работи, но ако ни питате защо, доста хора дори няма да могат да отговорят"

Абсолютно. Не е ли странно, че 90% от българите не знаят нито един български празник, а чужди празници като "Св. Валентин" или "Хелоуин" винаги са паметни дати от нас българите... А защо? Винаги чуждото е било по-интересно. Ей, няма да се оправим като народ, така да знаете.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 2d623ee536
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хм, харесва ми иронията ти. Но предлагам да не се гаврим с големите личности в историята ни по този начин. Защото за мен това си е чиста подигравка, макар и с цел да осмееш една част от българите.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: d640d6aa29
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не бях виждал толкова тъънка ирония... чета изречение и си викам - авторът наистина ли е толкова глупав, чета още едно, викам си - аа, той иронизира глупавите хора, чета чета, мисля си - абе това май не е ирония, авторът май наистина е глубав, чета, чета - НЕ, наистина е ирония.

Иначе номер 1 е прав/а. Как да го обележим този празник, освен да се замислим малко за миналото, да погледаме бнт-то, където пускат история за Съединението. Аз за друго не се сещам.

dafuqman

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: c6d7e9c595
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Всички празници са отбелязани в календарите макар и може би не във всички календари, но както си е редно един календар ти казва кои са празниците. Хората си почитат историята, но какво предлагаш да се направи - манифестация ли някаква или всеки празник да е като Нова Година? То ако беше така щеше да ни омръзне от празници.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 34658064ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 1, родителите ти да не са те държали заключен/а в мазе? Що за въпрос е как да празнуваш?
Не те познавам за това ще се опитам да ти обясня малко по-простичко... Например ти имаш рожден ден, а аз съм твой добър приятел и ме каниш на него. Излизаме някъде, хапваме, пийваме и се веселим за твое здраве (и на твоя сметка, ако си пич). Всъщност не е важен начина по който се празнува. Ти ако искаш може да пируваш и като садиш домати на челна стойка... По-важното е че на този ден мислите ти са носочени към този когото празнува...
А що се отнася до зарята, точно това е и моята мисъл- само заради една заря не си струва да бием път. Съвсен друго щеше да е ако там пееше Азис примерно... нали?

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 71cd77624f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Дано авторът просто да се шегува... иначе другият вариант е да е от групата на онзи/онази, който/която е написал/написала темата за въпроса със "завишена труднос" (оригиналният правопис е запазен).

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: e497ba8460
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Да, разбирам възмущението ти....

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 720e7a88ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Личи си, че е написано от 13 годишни неграмотници, които искат да си отмъстят на учителките за лошите оценки, по история и др. предмети, защото им е скучно. Ако искат да ми публикуват модераторите коментара, но вие сте ЛИГАВИ, НЕБЛАГОДАРНИ ТЪПАНАРИ!!! Ето това сте вие. Майната ви пубери с акне чалгаджии.

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 3310788f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Модернизиране на празниците - интересна идея. Но ако го направим как след време децата ще знаят какво се е случило? Разбира се, днешната младеж не и "дреме" особено. Мисля че биха могли да се направят някои промени, за да станат по-интересни празници, по-многолюдни площадите (както се изрази), но не и всичко да се променя напълно. Все пак будителите наистина са направили мноого за нас. Най-вече те подкрепям за това със сирените и туристите - мен самата ме стресират, като знам че реално нищо не става, а предстваи си горките хора. Но това с чалга.. тази идея определено не ми се нрави.. тези песни имат доста пошли послания, които и без това са превзели пуберите.. има хора, които слушат такава музика, но не са всички. Затова не мисля че трябва да се натриса на всички. Не трябва родината ни да се прославя с изпълненията на силиконираните и изрусени кукли.
~ Г-ца Монро ~

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker