Трябва ми съвет от адвокат или някой запознат с въпроса - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Трябва ми съвет от адвокат или някой запознат с въпроса
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 4115 пъти
Здравейте на всички!
Имам запитване към някой адвокат в сайта или поне някой, който може да ми даде компетентно мнение.

Проблема е следния: майка ми и баща ми са разделени от моето раждане, разведоха се официално 2000-ната някъде, после майка ми си намери втори мъж, с който не сключи брак, но му роди дете.
Той я биеше и тормозеше, и тя избяга от него 2004-та година. Въпросният "господин" се опитваше да си я върне, накрая я преби жестоко и след този инцидент я остави на мира, а мама замина за Испания и оттогава живее и работи там. Преди няколко седмици обаче баба ми получи призовка от съда, че той я съди за издръжка.

Но едно такова дело отнема пари, време и много разправии, тъй като аз и баба трябва да ходим в съда от името на мама или да платим на адвокат той да води всичко свързано с делото. Смятам, че за нас ще е по-добре да му предложим сделка - мама да праща сума, равна на издръжката, за която се бори, без дело.

Тъй като аз ще съм тази, която ще "преговаря" (мама е далеч, баба ми няма да се справи), имам нужда от колкото се може повече информация.

Първо, искам да попитам на колко възлиза издръжката на едно дете. Казаха ми, че е 50-на лева, така ли е?

Второ, ако се съгласи на опцията, която му предлагаме, искам да имам документ - договор, в който да е написано черно на бяло, че мама плаща издръжка на детето, а не след година - две да се сети пак и да реши да я съди отново. Питам - може ли да се изготви такъв договор и скъпо ли е? Какви други документи ще са ми нужни за приложение към договора? Тъй като мама е в чужбина и няма възможност да се прибере, кой може да се подпише от нейно име - може ли да упълномощи мен (на 18 съм) или баба?

Моля за сериозни отговори.
Благодаря Ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 6bc21fbeeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Недей да пишеш по форумите, а извади 30-50 лв. и отиди при адвокат, за да разговаряш с него. Той знае какво да те пита и какво да правите..

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: eeecc84031
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   „Първо, искам да попитам на колко възлиза издръжката на едно дете. Казаха ми, че е 50-на лева, така ли е? “
Не е така. Това зависи от официалния доход на майка ти. Ако тя работи на черно в Испания, то тя няма такъв доход и може дори и да се освободи от издръжка. Друг е въпросът, че ако бях аз този самотен баща, щях да я обадя на властите в Испания...
Но това е друга тема. Майка ти е създала дете, за което не се грижи и по закон поне една минимална издръжка дължи на родителя, които е поел грижата за създаденото от нея дете. Този баща я съди за всички издръжки със задна дата дори. Колкото и да преговаряте с баба ти, той няма интерес на каквото и да е извънсъдебно споразумение, освен това такива отношения не могат да бъдат уреждани с граждански договори, а са обект на решение на съда.
Майка ти трябва да се прибере в страната и да си оправя бакиите или тя трябва да отиде в най-близкото българско посолство или консулство и да даде на теб или баба ви генерално пълномощно, за да я представлявате по съдилища и адвокати. Такова пълномощно има нужда от нотариална заверка, каквато правят само нашите консули и поланници, ако се намираш в чужбина.
Адвокат дори не можете да наемете от името на майка си!!! Този адвокат също има нужда от пълномощно от нея иначе не може да я представлява в съда.
Ако майка ти не си оправи бъкиите, ще я осъдят и арестуват при влизане в страната. Случвало ми се е да пътувам с такива хора и не е приятна гледка. Пускат ги после, но първо трябва да си платят задълженията.
Ако майка ти има редовна работа и да кажем един доход от над 500 евро - то тя ще плаща доста дебела издръжка, което за мен е редно така да бъде. Който създава деца, той е длъжен да се грижи за тях или да се откаже от родителските си права.
Моето лично мнение е, че майка ти не отстъпва на мъжете в живота си по пропадналост. Коя жена зарязва детето си така? Коя жена ражда деца от разни мъже и изчезва на някъде? Но както и да е - има си закони и си има съдилища, които ще си кажат думата. Съветвам ви да си набавите пълномощно от майка ти или тя да се прибира, защото в случая не става дума за търговска сделка, а за издръжка към дете и съдилищата и полицията не знаят пощада за такива родители. Положението е сериозно. Не давайте иначе на ръка пари на този човек, защото няма да имате доказателства и това не му пречи след години да осъди майка ти да му дава накуп издръжките през годините. Послушай 1 и отиди на адвокат най-добре - той ще ти напише нужните ви пълномощни, които майка ти трябва да завери нотариално в съответното българско дипломатическо представителство, за да имате на първо време изобщо правото да ? уреждате нещата в Бъглария.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 73c0bac0fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Благодаря за отговорите!
Номер 2, благодаря за изчерпателния отговор.. Ще се консултирам и с адвокат.
Коя майка ли.. тази, чийто живот е бил ад с втория й мъж, само защото е мълчалива и се оставя да я тъпчат какви ли не боклуци, да я бият и насилват.. Тази, която е заставена да седи с тоя човек, докато не му роди момче, защото мечтата му е да има момче.. Тая, която няма подкрепа от семейството си и няма приятели, които искат да й помогнат.. Този "мъж" заплашваше всички ни, че ще ни убие, разбираш ли.. Прекарах голяма част от детството си в клетка, заради него..

Разбирам, че и майка ми си е виновна, монетата си има две страни. Но какво - по-добре ли беше да остане при него, докато не я убие накрая? ! Ти какво, оправдаваш насилието над жени ли? Ти така ли би постъпил? ! Майка ми е прекалено мекушава и добродушна, затова си и пати..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: eeecc84031
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не оправдавам мъжете, които бият жените си, но за тези неща си има полиция, съд и присъди. Майка ти трябваше просто да си отвори устата. Никой не може да направи една жена жерва, ако тя не допусне да е такава да не говорим, че има 100 метода една жена да предотврати нежелана бременност. ФАКТ е, че майка ти е родила дете, за което не се грижи и е ФАКТ, че за разлика от нея, самотният баща си знае правата.
В нашата държава има правила, закони, съд, институции и който не се възползва от тях сам си е виновен. Жал ми е за майка ти, но 100 пъти ми е по-жал за детенцето, което расте без майка. Ако работи в Испания, какво ? е попречило поне малко пари да плаща.
Иначе - без адвокат няма да стане, защото трябват пълномощни, които по-добре той да напише. Тези пълномощни за него и за теб/баба ти отиват при майка ти - тя отива в консулството/посолството и ВНИМАНИЕ - нека преди това да види работното време с граждани!!!
Плаща се към 30-50 евро за заверката на един документ затова ви съветвам да направите 1-2 пълномощни - за теб/баба ти ГЕНЕРАЛНО и за адвоката за делото.
Генерално пълномощно ви трябва и за други неща - майка ти сигурно има и други бакии като неплатени осигуровки в НЗОК, НАП и т. н. и е хубаво някой да може така или иначе да я представлява в страната. Отидете при адвокат - той ще ви помогне. Не взимат много пари.
Не предлагайте на ръка пари на този човек, защото няма да имате доказателство, а и всеки договор може да бъде обявен за нищожен от съда и след няколко години да осъди майка ти за неплатени издръжки дори да е плащала!

Пак казвам - има закони, правила в държавата. Спазвайте ги и няма да имате проблеми! Който гледа да се скътава и да прави джиджи-биджи накрая бива прецакван. Дай по-добре 200 лв. за адвокат да ти е мирна главата, отколкото после хиляди по издръжки, които си плащал. Плащайте издръжките по банков път! Успех

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 766f44a7f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Стига сте нападали авторката, бе, компетентници такива!!!!
Каква майка била, че каква... Еми ТАКАВА! На която ? е писнало да я тъпчат и мачкат.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: be4620004a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Момиче, понеже се начетох на някои големи глупости, основно от 2, на който благодариш за дезинформацията, ще отбележа някои важни моменти.
С извънсъдебно споразумение би могло да бъде договорен размер на издръжка далеч по-голям от този, който би присъдил съда, та така че според мен добре трябва да прецените какви са официалните доходи на майка ти и съответно каква би могла да е издръжката, която би могло да бъде осъдена да плаща, минималният размер е 1/4 от минималната работна заплата, максимален няма. Има едно старо постановление на МС, което обаче вече не се прилага, според него имаше максимум от 80 лв, но това постановление е от комунистическо време и както отбелязах съдебната практика го отхвърли.
Извънсъдебно споразумение със сила на съдебно решение би могло да бъде сключено от някой от медиаторите от списъка към Министерство на правосъдието. Бихте могли и да сключите нотариално заверен договор, в който да уредите имуществените си отношения, говорим само за издръжката, други права на детето няма как да уредите така.
Адвокатското пълномощно не е необходимо да бъде нотариално заверено, та така че майка ти би могла да подпише такова по образец на избрания от вас адвокат и да му го прати по пощата. Но ако някой ще подписва от нейно име нотариално заверено споразумение, да, нужно ви е нотариално заверено пълномощно, заверено в Испания или в наша консулска служба - Мадрид или Барселона, или пред местен нотариус, като задължително след това следва да му бъде поставен и Апостил от тамошния испански съд /мисля че в Испания съдът поставяше Апостили/, за да бъде валиден документът в чужбина, т. е. в страните членки на Хагската конвенция от 1961 г., каквато е и България.
И все пак консултирай се с някой колега, за да вникне повече в казуса ти и да ти бъде от помощ:)
М, 34

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: e70a87f429
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Иди при адвокат, майка ти също може да заведе насрещно дело срещу него за издръжка, защото детето е нейно. Нещата винаги имат две страни, без значение, че той в момента гледа детето, тя винаги може да каже че е малтретирана и се е чувствала заплашена за живота си и здравето си и че той насилствено я е прокудил и е задържал детето под предлог че ще я убие ако заведе дело срещу него. Бъди сигурна че съда винаги дава попечителски права на майката, което значи, че майкати ще го осъди за издръжка, ако вземе детето то винаги може да го остави в дом или след делото да се откаже от него. Във всички случай става дума за пари и място за слабост сълзи и др. подобни няма, затова действайте.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: eeecc84031
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря на номер 6 за чудесната информация и все пак - аз продължавам да препоръчвам съдебния ред, защото нашите съдилища действително присъждат малка издръжка, а и после такова решение е много по-сигурно при спор. Какво става, ако след години самотният баща обвини майка ти, че го е измамила при споразумението и т. н.? Съдебното решение си остава съдебно решение.

Номер 7
„Иди при адвокат, майка ти също може да заведе насрещно дело срещу него за издръжка, защото детето е нейно. “
Няма такива сладки - който гледа детето, той има право на издръжка. То по твоята логика всички родители, изоставили децата си в дом имат право на издръжка от държавата, защото са си били техни децата.
„Бъди сигурна че съда винаги дава попечителски права на майката, което значи, че майкати ще го осъди за издръжка, ако вземе детето то винаги може да го остави в дом или след делото да се откаже от него. “
ТОВА НЕ Е ТАКА - съдът присъжда детето на родителя, който може да му осигури по-добри условия на живот - в случая това е бащата, защото майката очевидно не се интересува от детето си. Всеки съд ще присъди такова дете на бащата, ако ще ти да обясняваш хиляда пъти, че те бил бил.
Не мога да оправдая майките, които си зарязват децата, съжалявам и да - бащата, който се грижи за детето си като самотен родител има право на издръжка от родителя, който не го прави. Бащата в случая действа по правилата и законите, от които майката не е намерила за необходимо да се възползва. Едно обаждане на 112 би свършило работа, но много по-лесно е да си зарежеш децата и да отидеш да се развяваш в чужбина. Кой е крив и кой е прав? Вижте фактите - две деца от две бащи и майка на майната си.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 2d462b3c98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ако те нямат развод? Ако бащата няма документ, че детето е присъдено на него, документ който да удостоверява, че майката не се гижи за дете си? Как и за какво ще съди майката?
Авторката споменава само, че майка й е заминала за чужбина, без разводи, без уточнени права над детето. Затова считам, че бащата няма да спечели дело за стари издръжки, та той не е имал присъдени права. Той може да съди в момента за уточняване на бъдещи родителски права и чак тогава да иска издръжка. Това, че досега е поел грижите над детето си е негово решение и това не задължава майката. Той има право да иска присъждане на родителски права от датата на подаване на делото, не по-назад. Докато няма дело за присъждане на родителски права бащата няма право на издръжка за детето.
Авторке най добре иди при адвокат, и посочи това което ти писах, като вариант на адвоката, да ви издейства поне да не плащате с задна дата. Детето изглежда вече е на 13 затова вземете адвокат, да не плащате 13 години назад, а само следващите 5г.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: eeecc84031
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   „Ако те нямат развод? Ако бащата няма документ, че детето е присъдено на него, документ който да удостоверява, че майката не се гижи за дете си? Как и за какво ще съди майката? “
Не вярвам да са били женени на първо време официано, но дори това да е така - просто се водят свидетели в съда (съседи, роднини, колеги) и те си казват ФАКТИЧЕСКИ как са нещата. Освен това ние не сме в Шенген и винаги когато излезнеш и влезнеш в страната ти сканират личната карта - в МВР по ЕГН могат да изкарат във всеки един момент, кога въпросната дама е била в страната и кога не е била. С две думи - много лесно може да се докаже, че не се е грижила за детето и дължи издръжка.
Издръжка се дължи на родителя, при който детето ЖИВЕЕ. Родителските права иначе са общи, но това няма отношение към казуса.

Дори да си прав и да няма право на издръжка, според мен става дума точно за дело за отнемане на родителски права и определяне на издръжка. При тези обстоятелства не виждам как съда да не му присъди детето и да не определи издръжка. Нейната големина ще зависи от дохода на майката, но по правило е рядко да е по-голяма от минималната работна заплата в страната.

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: be4620004a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   2 се е развихрила да дава оценки, какво може да се очаква от некомпетентен човек, желаещ просто да е винаги "отгоре":)
И отново съветвам авторката да се обърне за съвет към някой колега, специалист по бракоразводни дела, мисля че ще й даде най-добрия възможен съвет в нейния случай, след като се запознае по-обстойно с фактите и евентуално представените от аврорката документи.
М, 34

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 2d462b3c98
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До №10 А как фактически бащата ще докаже дори със свидетели, че майката не му е давала пари? Свидетели ще кажат, че той се е грижил за детето, но доказателство, че не е получавал суми няма. То в такъв случай всеки родител, който работи в чужбина може да бъде осъден за стари издръжки така, че...
Съвсем законно може да излезе авторката и да каже мама ми пращаше пари и аз носих на бившия й мъж, наръка в един парк му ги предавах. Той не може да докаже, че не е получавал.
Второ досега на майката не й е определяна издръжка, затова тя досега не дължи такава.
По принцип бащата в този случай не може да отнеме родителските права на майката, защото тя не застрашава имуществото, здравето или възпитанието на детето.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4bc2a962b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   От всичко прочетено, № 6 е най - прав. Също имай предвид, че в съда издръжка може да се претендира до една година назад - от датата на завеждане на исковата молба. Няма как за 10 години назад да се вземе. Най - добре си погледни в Семейния кодекс, за да имаш представа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker