Собственик съм на имот, който не мога да ползвам. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121296)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Собственик съм на имот, който не мога да ползвам.
преди: 9 години, 11 месеца, прочетена 2742 пъти
Здравейте, въпросът ми е правен. Собственик съм на апартамент, в който не живея от 20 години. Родителите ми, ми го прехвърлиха когато бях на 10 години, после се разведоха. Майка ми живее в този имот, но отказва да плаща каквито и да е разходи, като ремонти на входа и покрива например. Съседите направиха ремонт на покрива и дадоха и моята част от парите. С майка ми сме в лоши взаимоотношения и по-голямата част от сумата я дадох, с уговорката тя да даде останалите. Останали са 580лв. Никъде не съм се подписвала, това са само устни договорки. Сега домсъвета ме заплашват, че ще ме съдят за тези 580лв., защото съм собственик, нищо че кракът ми не стъпва в това жилище. Майка ми категорично отказва да поема разходи с мотива, че не е собственик, а в същотото време само тя го ползва. Не желая да продавам апартамента на безценица, заради нея, пък и ще трябва да я изхвърля на улицата. Могат ли да ме осъдят?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 7292a3552b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Потърси правна помощ! Има ли майка ти доживотно право на ползване?
Иначе ако не иска да дава никакви пари, кажи й, че ще й спреш ток и вода.
Токът се спира много лесно - отиваш в Енергото с нотариален акт и минава на твое име абонатът, после искаш да ти спрат тока. Когато майка ти си плати, тогава пускаш тока.
Друг е въпросът колко е морално да тормозиш така майка си за някакви си 600 лв.
Колкото и да са лоши отношенията ви, все пак този апартамент ти е даром - аз с удоволствие бих покрила тези разходи, за да имах апартамент. Майка ти като умре поне твоите деца ще имат нещо. Аз нищо от родителите си не съм получила. Стойността на твоето жилище е поне 60 хил. Лв., можеш да го продадеш, ако имаш спешна нужда, а едни 600 лв. са смешна сума за такъв апартамент. Не разбирам и защочвъседите ти трябва да плащат за твоето жилище и какво имат общо с вашите глупави семейни драми?
Ако не искаш да си отговорна за имуществото си, подари го на съседите, те няма да ти откажат, защото и сега плащат за него!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 21403a8355
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Авторке да си собственик е отговорност. Разбира се, че съседите ти са в правото си да те съдят, от къде на къде ще плащат твоята част от разходите. Дори и майка ти да не живееше там ти пак щеше да имаш разходите по ремонт на покрив и вход и асансьор и тн, това се нарича поддръжка на собственост, а към един апартамент има и общи части, които трябва да се поддържат. Не виждам какво общо има това с майка ти? Ако го беше дала под наем или апартамента беше празен, пак ти трябваше да платиш ремонт на общите части.
В проблема с майка ти може да ти се даде съвет, само ако знаем, на какво основание си собственик, как точно си придобила имуществото /чрез покупко продажба, дарение или друг вид прехвърляне/ и дали собствеността ти има тежести и какви /право на ползване/.
До №1 майката си плаща тока и режийните до колкото се разбира от темата, просто отказва да плати ремонт на чужда собственост и е с правно основание. Все пак никой не е длъжен да плаща ремонт на чужда собственост, това е задължение на собственика. И си права авторката е получила даром нещо на стойност най-малко 60 хил. а отказва да плаща за поддръжката му.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 8d9666001d
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Номер 1, доколкото ми е известно, вода НЕ може да се спре.
После, ти знаеш ли какво са 600 лв? За мен и за много хора-заплата и половина-демек много пари. Авторката казва, че майка и не плаща и НЕ иска да плаща-тоест дълговете ще се натрупат и няма да са само 600 лв... ами ще станат 2600! Като я осъдят, сметката и към ЧСИ-то ще набъбне тройно! Била съм в нейното положение/почти/-зная, че ще са много пари.
Прехвърлили са и имота във възраст, когато е била малолетна-тоест длъжна и благодарна, без да има думата и да разбира за какво иде реч. Този апартамент ще и излезе златен. Родителите и/в случая майка и/ са си осигурили доживотна слугиня/в моя случай/-в нейния случай-източник на доходи/плащане на сметки.
При мен беше същото в това отношение. Няма да изпадам в подробности, но съм на страната на авторката.
Някои "родители" заслужават да си хванеш пътя и дим да те няма-и по-далеч от тях. Господ им дал детеродни органи, ама не и морал и съвест, каквото щеш го наречи.
Авторке, решението е едно-каквото беше моето. Продаваш апартамента и купуваш боксониера/гарсониера на майка ти, в някое малко блокче БЕЗ ТЕЦ. Има бойлери за тая цел. Така няма да се трупат сметки. А тока ще не ще-ще си го плаща. Водата е единственото, което, ако имаш възможност, плащай-не е много като пари. Аз така направих, продадох тристаен апартамент, който и без това ми беше голям и си купих гарсониера. Лесна за отопление, за поддръжка, сложих си 2 бойлера/беше неминуемо поради разположението, налагаше се/, на тихо и кротко място, без ТЕЦ. Насаждаш я майка ти там, оставяш и част от парите/както се разберете/ и изчезваш от екрана на радара. Не и плащай тока-ще го спрат, а тя нека си реве. При малко жилище и сметките-за вход, покрив, вода, са и по-малки поне, спрямо квадратурата са. Не си уточнила кои разходи не желае да поеме майка ти-само за покрива и входа, или за всички-вода, ТЕЦ, ток, нет и т. н.
Пак към номер 1-знаеш ли, че сметките и дълговете, които може да натрупа въпросната "майка" /то майка ли да и кажеш... / на авторката, докато е жива, може да наближат опасно дори стойността на самия апартамент, докато се стигне до неминуемия и край? Още 30 години да речем. Апартаментът отдавна ще е с хиляди левове дългове, запори/както беше и моят/, отделно колко трудно и ще го продаде. Нали минах през това преди месеци-запори, разправии, трудна продажба заради задълженията, плюс още други фактори за имота, не в мой плюс.
Да, авторке, по принцип могат да те осъдят. Зависи какво могат да ти вземат. Запор на заплата и банкови сметки е първото.
Може гарсониерата да се води директно на твоето дете/ако имаш такова-в моя случай на дъщеря ми, малолетна, и никой не може да я пипне. Така си осигуряваш детето и не ТИ си собственик вече. А то не може да плаща, очевидно.
Това, което не си споменала/както и номер 1 казва/, е дали майка ти има доживотно право на ползване. Предполагам, че няма, тъй като ти пишеш, че са ти го приписали апартамента, че не искаш да го продаваш на безценица-тоест би трябвало да знаеш, че той си е напълно твой без условия. Не се безпокой, че може да се продаде на безценица. Зависи от състоянието му, квартала, етажа и куп други неща. Цените паднаха, не са като преди няколко години, когато изкуствено бяха хвръкнали до небето, но не са и много ниски все пак. Действай и успех ти желая! Смелост! Ако имаш още въпроси-питай :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1c350a40c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Посъветвай се с юрист и той ще ти каже как наистина стоят нещата с апартамента, защото няма смисъл да се тормозиш психически за случващото се.
Освен това помисли над въпроса какво означава майка ти за теб. Все пак тя не е някой посредствен човек в живота ти.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: ff0b7f11d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Както е отбелязала 1 от значение е дали майка ти е запазила вещно право на ползване при дарението, ако е така, то тя като ползвател трябва да поема разходите около този имот, вкл. и данъците, в противен случай ти си задълженото лице. И да, Общото събрание на ЕС е взело някакви решения, ти не се съобразяваш с тях и би могло да те осъдят и да извадят изпълнителен лист срещу теб. Честно казано не е много вероятно, но ако управителят на ЕС е оправен човек може и да го направи.
И както 1 също е казала, остава моралният въпрос, редно ли е за тези пари, които са дадени за ТВОЯ апартамент, да се правиш на интересна. По-добре ли е да оставиш да погине имота, да се наводни, да изгори и Бог знае още какво и да не си мръднеш пръста само защото сега майка ти живее в него, собствената ти майка, която вероятно разумно си е запазила правото на ползване, защото иначе не само да си го продала, ами и да си оставила жената на улицата само защото "не се разбирате"...
М, 36

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 8dd0293318
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

6.   Първо, не е добре да дължиш на съседите си. Без значение, че не ползваш - ти си собственик и имотът остава за теб. Не е коректно към твоите съседи, защото това е твое задължение. Второ, трябва да благодариш на майка си, че ти е дарила имот - не е длъжна да плаща и разходи, за които ти си отговорна. Трето, могат да те осъдят - но трудно и бавно. Освен това е важно кога е правен ремонтът - ако е преди повече от 5 години - погасено е по давност. И последно пак казвам - по - добре си плати задължението, съседите ти не са длъжни да покриват твои дългове!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker