Шофиране с едно око - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Шофиране с едно око
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 6035 пъти
Здравейте,

Имам проблем със зрението (леко кривогледство, което не може вече да се оперира) и виждам двойно. Съответно ми липсва и усещането за дълбочина и пространство. Преди много време правих неуспешни(засега) опити да изкарам книжка за кола и като цяло карах доста зле и несигурно. Видях, че като карам с едното око затворено, се справям много по-добре. Изкарах М категория и карах скутер с едно око (без проблем), после изкарах и А и карам мотор с едно око пак без проблем.

Та... вече искам да карам и кола. Колите обаче са ми големи, широки и имат много по-намалена видимост отколкото двуколесните. Докато съм в кола не мога да преценя разстоянието до страничните коли, да не говорим че карам със затворено дясно око и периферното ми зрение отдясно е по-слабо... Абе изобщо трудна работа е!

Като цяло въпросите ми са - някой карал ли е с едно око? Или да познава шофьор с едно око? Ако кара - установил ли е някакви техники, които да правят шофирането с едно око по-лесно? Или някакви определени модели коли, които да са по-тесни и да имат добра видимост?

Мерси!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: c76682e356
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Проблемите със зрението ти не могат ли да се регулират с очила/лещи?
Иначе, ти може би все ще вземеш книжка - у нас всеки взима книжка, медицинско не знам как ще вземеш, но явно имаш познати - въпросът е, че със скутера рискуваш своя си живот, а с колата можеш да убиеш невинни хора. Рано или късно ще се случи нещо - баба или дете ще реши да пресече и няма да видиш, няма да видиш кола от ляво/дясно, няма да видиш ИЗПРЕВАРВАЩА КОЛА отстрани и се вбиваш точно в нея - на ден и час се случват поне 4-5 „интересни“ ситуации в градове като София или Варна, а на магистралата... имаш право на една грешка.
Надявам се да не ти дадат книжка все пак, но апелирам и към твоето съзнание - защото ще станеш убиец рано или късно.
Аз го казвам това като човек с -7, 5 диоптера късогледство, но НЯМАМ кривогледство или астегматизъм и ми е регулирано зрението със специални мултифокални контактни лещи и очила, с които виждам по-добре дори от някои хора без очила, ВЗЕЛА СЪМ СИ ЗАКОННО МЕДИЦИНСКОТО и си карам без проблем, но пак знам, че има „мъртви зони“ и винаги си обръщам цялото тяло преди да тръгна да изпреварвам, особено в града. Случвало ми се е да не видя кола при изпреварване и в последния момент да се прибера и т.н. - но ти??? За теб „последен момент“ няма да има....
Знам обаче какво е да не виждаш добре и честно казано ако не можеше да ми се регулира зрението, аз НЯМАШЕ ПРОСТО ДА КАРАМ КОЛА.
В днешно време кола не е наложителна - има много добър обществен транспорт, междуградски и международен транспорт. НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА да ставаш УБИЕЦ заради един каприз!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 75d90c0516
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   (от автора):

здравей 1:

Шофирането с едно око е позволено в закона не само у нас, но и в ЕС. Медицинско си извадих съвсем легално без да имам връзки. Доколкото знам, в цял свят само няколко щата в САЩ забраняват каране с едно око.

На скутер имам почти десет хиляди километра градско, с мотора още нямам много. На колело имам около 5000 с едно сериозно падане при планинско катерене. Изобщо, при двуколесните нямам проблем и в софийски трафик - пазя равновесие доста добре и с едно око и компенсирам липсата на другото око като се обръщам и внимавам повече от нормалното. Затова един от въпросите ми беше за някакви малки автомобили, които да имат много добра видимост - най-вече ми е важно да имат къса предница и да мога да виждам максимално много от пътя точно пред и малко около колата. А ако може и да са по-високи..

Като цяло няма да ме откажеш от този мой "каприз". На мен ми е пределно ясно, че за един мъж наближаващ 30-те да не управлява автомобил е огромен негатив при създаването на дълготрайни отношения с жена, после семейство и деца. Не една жена ми го е казвала това. Иначе за жена да не кара, не е проблем.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 677d5c7c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Хич да не ти пука, че няма да караш кола. Аз нямам проблеми със зрението, от 15 години имам книжка, но нямам кола и ми е супер така - нито разходи, нито грижи, нито стрес, нито излишни рискове. Когато ми потрябва спешно за нещо наемам такси - пак ми излиза по-евтино отколкото, ако имах собствена кола. А за по-големи товари така или иначе пак си трябва специализиран транспорт.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 24dffabca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз също имам двойно виждане и не се справих на курсовете.
На селото ми направих кръгче с колата на мой приятел, но взех неправилно завой и ожулих в една телена ограда. Хубаво, че се пробвах на безлюдно място, защото щеше да стане много неприятно за мен и собственика на колата. Много съм съгласен с последните изречения на човека над мен. Недей от капризи да си правиш лошо. Няма да им пука особено за с очите, наказанията са еднакви за всеки.!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 75d90c0516
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   от автора:

здравейте и на 3 и 4:

3, по принцип дълго време не ми пукаше, но в един момент човек се замисля как ще протече бъдещето му. Аз искам да имам семейство и деца. Въпреки, че в момента не ми върви много с жените(като една част от това идва и от комплекс заради очите), съм твърдо решен един ден да имам деца. Искам да мога да отгледам добре децата си, а за това в днешния век е нужно човек да управлява малко или много автомобил.

до 4:

Карал съм колата на нашите извън града с едно око. Имам около 300км с нея без инциденти. Е добре, веднъж щях да нацеля един бордюр при завой и хубаво, че баща ми беше да ми коригира кормилото... Ама колата на наште е точно от типа коли, които знам, че не мога да карам добре - голяма, широка и ниска. Аз искам малка, тясна и висока кола, нещо като мини-ван... Общо-взето по-лесно ще ми е да карам камион, отколкото кола, колкото и парадоксално да изглежда. Като седна на АТВ също добре се справям, защото има много по-добра видимост отколкото в кола. Предполагам ако живеех в началото на 20-ти век и карах от онея коли дето изглеждат като каляски, щях да се справям пак по-добре, отколкото с колите днес...

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: c76682e356
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторе, ти си решил вече - какво нас ни питаш тогава? Но за ме си оставаш още един несигурен и опасен шофьор по пътищата. Мъжът ми ми взе огромен джип преди години, а аз бях против, защото нито обичам да карам бързо, нито искам да парадирам, но сега се радвам, че взехме такава кола - аргументът му беше един - виж какви хора карат коли у нас, виж КАК карат - поне да имаме някакъв шанс да оцелеемпри сблъсък.
Ти дори си позволяваш да караш БЕЗ КНИЖКА 300 км. Колко хора убиха в последните месеци такива като теб?
Не се сърди, нищо лично, но ако се надявам да си останеш с мотора, защото ме е страх за децата ми, които карам всеки ден 60 и нагоре км. Като чета, колко си НЕсигурен и, че сивиждал ДВОЙНО.
ДОРИ да приемем, че ти грешки няма да правиш, ами как ще видиш грешките на другите? Как ще реагираш?
Дано, дано, дано просто ме ти дадат скоро книжка и се моля ако не друго, поне огромната кола да ни спаси от шофьори без книжки, пияните и какво ли още не.

Всички можем да направим грешка на пътя и дори да убием някого като шофьори, но да се качиш на кола без книжка и с ясната представа, че не виждаш, че си опасен - ами това за мен е преднамерено убийство и не виждам разлика с пияните шофьори. Война е на пътищата!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 75d90c0516
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   от автора до 6:

Аз никъде в темата не питам ДАЛИ да карам кола, а ясно казвам, че искам да карам кола с едно око и питам за съвети. Кола съм карал извън града в слабо населени участъци. Иначе, разбирам страховете ти.

Впрочем, моят автоинструктор на няколко пъти ми предлага да си купя книжката срещу 200лв (не се шегувам), но аз отказах именно защото не се чувствах готов и не исках да рискувам излишно. Пак впрочем - едно от момчетата, с които карахме курса заедно, си плати 200лв след третото скъсване и още първия месец блъсна БМВ-то, което си взе. Нямаше проблеми със зрението. Имаше книжка.

Не съм убиец и нямам намерение да ставам такъв. Затова и питам и се интересувам. Искам да карам кола внимателно и дефанзивно, по всяка вероятно когато започна да карам ще избягвам най-натоварените пътища в най-натовареното време. Но преди да започна пак да карам курса проучвам дали други хора са се сблъсквали с проблем като моя.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: c7152f2e45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Aз знaм един човек, който си кaрa без едно око, но мисля че сaм можеш дa прецениш дaли и ти можеш. Седни в еднa колa и виж дaли виждaш всичко, aко мислиш, че не по- добре се откaжи. Много съжaлявaм зa окото ти, но дaно ти дa си жив и здрaв пък другото не го мисли. Без колa се живее по- добре.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 199f14a899
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Наистина с риск да наруша правилата на сайта само ще спомена, че да караш 300 километра без книжка е наистина много безотговорно.

Може да опиташ да караш с затворено ляво, защото както спомена ти се губи отдясно, което е важно. Иначе аз на практика си карам с едно око, но това е дясното такова. Лявото ми е силно късогледо, а очила не ползвам. На времето ми направиха такива, но тъй като образът се раздвояваше в началото, то реших да не си рискувам и здравото око и отказах да нося очила.

Иначе съм сравнително лош шофьор, но не е заради очите. Карал съм около 600-700км нощно със само 3 прекъсвания (между 10 и 20 минути всяко). А и тези прекъсвания бяха по други причини, а не от необходимост.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 75d90c0516
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   от автора:

благодаря за мненията!

8, като цяло съм почти убеден, че мога да управлявам смарт (колко е полезен е друг въпрос, ама все отнякъде трябва да се почне). Въпросът е, че автокурсовете са на някви големи и ниски коли с кофти видимост..

9, защо да нарушаваш правилата на сайта? Да, не е правилно да карам без книжка, но исках да се упражнявам, защото ми предстоеше поредния изпит пред КАТ. Иначе, твоята история е обнадеждаваща. Аз неща да карам с дясното отворено, защото като държа лявото много време затворено става много мързеливо... Ако карам половин час само с дясно око, после лявото му трябват половин час упражнения, докато почне да изглежда "ок" (т. е. само малко криво). Сигурно обаче е по-правилно с дясно да се кара, защото ако си десничар, това око е според което по-бързо се координират физическите действия... Ще видя, решил съм да си взема пиратска превръзка и ще я пробвам и на двете очи, може ако съм с превръзка на лявото, а не да е затворено, да се адаптира по-добре като го отворя.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 6240226e66
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Някой знае ли къде в законов документ са посочени условията за шофиране с едно око?

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 0043f4cec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Авторе, въпросът ти не е коректно зададен. Ти питаш дали може да шофираш с едно затворено око, при положение, че виждаш с двете. При това положение губиш усещането за пространство или обемност и шофирането става трудно. За да шофираш с едно око, трябва да е минало много време от загубата на зрение на едното око, за да може с другото да се добие пространствено усещане, и то не стопроцентово. Преди години очните лекари спазваха това изискване при издаване на медицинско свидетелство. Сега всяко JP срещу 15 лева ти го дава. При тебе се добавя липсата на опит и психологическия фактор. Въпреки всичко, при повишено внимание и старание, можеш да станеш приличен шофьор, разбира се след много каране. В началото ще ти бъде трудно паркирането, но ще свикнеш. Един съвет- при изпреварване винаги гледай страничните огледала, не разчитай само на централното. Още един съвет- вместо пиратска превръзка, си поръчай в някоя оптика очила с матирано стъкло на окото, което не ползваш. И на края още веднъж си помисли заслужава ли си всичко. Карането на кола освен необходимост и удоволствие е и голяма отговорност.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker