Сегашните деца - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Сегашните деца
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 2181 пъти
Здравейте. Мислила съм над тази тема, "Децата в днешно време".
Имам две деца- момчета на 13 и 17. По-големия не живее във векът на айфоните, таблетите, компютрите и тн. Набляга на ученето и чете много. Има приятели, с които често излиза. Джиесема го ползва само за обаждания. Компютъра, рядко хо ползва, да не кажа никога.

Другото ми дете обаче непрекъснато е на технологиите. Цяла ваканция не се мръдна от леглото. Да излезе навън. Не! Видя ли го, той все е на компютъра или телефона. С неговите приятели понякога си ходят на гости, но съм останала с впечатлението, че само играят видеоигри. Поправят си таблетите и тн.

Опитвам се да го изкарам малко на свеж въздух. Той един път не отиде на плаж. Прави понякога бели и го наказвам, с взимане на "играчките" и той не ми говори докато не ги върна.
Не знам какво намирате младежи в тези глупости. Вярно е, аз също ползвам компютър и джиесем, но това не е постоянно.

Другото е, че тези, на които животът им не е това, пък са още по-зле. Пубертетът идва, хормоните детство от, нормално е. Но някой прекаляват. Отказват да послушат родителите си, за каквото и да е. По цял ден ходят навън с гаджета, глупости.
Пушат, пият, дори повечето преди 18 годишна възраст правят секс. Това не е много нормално. Ако си спомняте, как като бяхме малки тичахме по цял ден навън, играехме си, не мислихме за гаджета, алкохол и тютюн. И имахме наистина едно по-щастливо детство от сегашната младеж!

??

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: 33c3eb6a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Е да ама...

времената се менят.
Парите се въртят..
Идеалистите мълчат..
Кариеристите цъфтят..

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 0b34aaa2be
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вижте, няма такова нещо като „сегашните деца“ - всеки си е различен. Всеки има СВОЕТО детство и не можем да обобщаваме така. Имаме приятелско семейство - американски евреи с 4 деца. Наскоро говорихме по темата - ами всяко от децата им е РАЗЛИЧНО - едното е музикално, другото е затворено и по цял ден на компютъра, трето пък спортува непрекъснато, а четвъртото е с развити социални способности - от едно семейство са, еднакво уж са гледани.
Така като се замислим всички сме различни, близнаците дори са различни личности.
Не мисля, че преди хората са имали като цяло по-щастливо детство. Всичко зависи от семейството и от характера на човек, от приоритетите му. Ако моето семейство например е било разпаднато, живели сме в мизерия, а днес имам задружно семейство със среден стандарт на живот, в което децата имат двама родители, всяка година са на море, обръща им се внимание и са обичани - ами вашето обобщение не важи.
Като цяло важи правилото - кой както си го направи!
Хубаво е, че човек оценява своето детство за хубаво, но това съвсем не означава, че нашите деца си нямат своите хубави спомени и преживявания - въпрос на гледна точка!


Относно последния абзац - ами чисто статистически преди се е пушило повече, а в цяла Европа пушенето сред младежите действително вече не е проблем и те пушат по-малко от преди. По мое време 90% от децата в 4-5 клас пушеха, но по едно време в гимназията масово се отказаха хората и днес почти не познавам пушачи от нашето поколение, какво остава за по-младите - имам и деца, и племенници и много голямо семейство с роднини и пушачи сред тях няма, макар че не сме забранявали и всеки е свободен да си запали.

За гаджета и маджета при всеки отново е индивидуално, но днешните деца са по-развити и здрави от нас навремето - храната е по-силна, а и медицината е по-напреднала, по-спокойни са и колкото и да не сме доволни за развитието на страната ни, ако неправим сравнение с преди - днес просто се живее като цяло по-добре и децата ни имат свободи, каквито ние сме нямали. Аз например трябваше през ваканциите и събота и неделя да помагам на село, докато моите деца имат това време за други неща, което не означава, че моето детство на село е било по-добро или по-лошо - просто е било различно.
Едно обаче е вярно - днешните млади хора са много по-свободни и с по-голямо самочувствие от нас навремето, налагат се над родителите и искат САМИ да взимат решения за живота си, което е много хубаво в крайна сметка. Преди раснахме подтиснати и от учители, от системата, днес децата са възпитани в свободомислие и нямат нашите ограничения и граници в главата. За нас са хаотични и недисциплинирани, но в действителност са с неограничени възможности, въображение, имат езикови познания и достъп до техника и възможности, сравними с тези на връсниците им на Запад, докато ние израстнахме едва ли не на друга планета в сравнение с хората в развитите страни...

Според мен нашите деца са с повече възможности, по-подготвени за съвременния свят от нас и това е добре така. Представете си беше обратното!
В нашите деца е нашето бъдеще. Време е да ги оценим и да спрем да им налагаме порядките, начина на живот, идеалите, морала от миналото, да спрем да го идеализираме, просто защото ние сме остарели и не виждаме в настоящето и бъдещето удоволетворение и щастие.
Научете поне едно нещо от нашите деца - те живеят ТУК И СЕГА и спрете да говорите за миналото, защото човешката памет и без това е ограничена и си спомняме само доброто, което създава предпоставки същност да лъжем несъзателно и да идеализираме едно минало, каквото изобщо не е съществувало.
ж30

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 9813dfa6e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Надявам се, че няма да ми се разсърдиш, ама звучиш точно както са звучали лелките от времето на нашето детство. С всяко поколение е същото. Винаги по-възрастните не харесват "днешната младеж" и си мислят, че те са били нещо по-различно. Е, питай някой от предишното поколение и ще видиш, че преди 20 години и те са си мислили същото за нас! И ние в техните очи сме били същите невъзпитани гаменчета. И така от как свят светува! Винаги е било едно и също. Така, че не съди строго децата, един ден и те ще дойдат на нашия акъл. Колкото до това, че пушат, пият и правят глупости... е и ние сме правили. Вярно, може би в по-малка степен, защото авторитетът на възрастните беше по-силен и имаше повече дисциплина, обаче вината в случая не е в децата, а в нас възрастните, защото сме ги оставили да се самообразоват и съответно те го правят на улицата или гледайки поредния екшън. А като го няма възрастният да им обясни, че в реалността това поведение е неприемливо, те как да разберат, че да се държиш като чалгарка или сутеньор не е в реда на нещата? Обаче за това вина имаме всичко, не само родителите, нито само учителите, а цялото общество. Децата виждат това-неграмотната мутра с големия джип и мутресата със силикона и решават, че това е еталона за богат и успял човек. А, после ти иди им обяснявай, че образованието е ценност! Да, ама когато един лекар, учител или инженер за цял месец взимат по-малкото отколкото мутрата остава за една вечер в някоя чалготека как да ти повярват? За това казвам, че вината е на всички ни, че позволяваме на преден план да излязат точно такива индивиди и съответно децата ни започват да подражават на тях. Така, че решението не е лесно. А колкото до телефоните, таблетите и компютрите, ами приеми го живеем в ерата на интернет и от ден на ден техниката ще навлиза все по-масово в живота ни. За добро или за зло, това е положението.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a38bbc3162
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   макар че съм над 40г напълно подкрепям №2.
На авторката мога да кажа, че децата са такива каквито са обичай ги и не се меси в развитието им. По големият ти е по развит в една област по малкият се развива в друга, не е правилно да налагаш на другите, били те и твой деца, твоите мнения за правилно изживяно детство. Просто защото няма правилно. Да, ограничавай възможностите им да правят непозволени или на ръба от закона дейности /тютюнопушене алкохол, банди, прекомерни татуси, кражби, наркотици/ но до толкова.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 0a03dbb883
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   На мен не ми харесва толкова да играя пред компютъра , а да се уча на него , защото имам желание да се занимавам с технологии , но всеки си има различен вкус и желания . Препоръчително е да се сложи парола , ако стои пред екрана по цял ден , защото идва училище , а оценките не стават 6,5 като не мърдаш от стола (разбира се не е лошо , когато има нещо за училище да влезе в интернет ) . Игрите не са живот , а загуба на ценно време , което може да ти струва лоши оценки , лошо бъдеще (мое мнение) . B.G.T.E.A.M

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 5df46855c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Незнам ти какъв родител си но времето за гаджета е към 15 годишна възрас, а първия секс на съвременен човек се прави между 15 и 17 години. Такава е статистиката. Това е живота. Неразбира защо родителите се опитват да предпазят децата си от секс възможно най дълго. Та да правиш секс е нещо много хубаво за който и да било човек особено за момчетата в пубертета те изпитват най силно сексуално напрежение през целия си живот в тази възраст. Прочети некоя книга, не за родители, а за тийнейджъри.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7787638b4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Когато бяхме на 12 години, бабите и дядовците си мислеха, че ние сме идиотизирано младо поколение. Така беше през периода 96 - 2005та година. Бяхме почти сигурни, че тези хора ни подхвърлят допотопните си ценности и норми. Сега нещата се промениха, защото тези съвети и поучения ги дават и млади хора. Младежи се оплакват и възмущават от малките деца, това означа, че след всяко поколение ства все по зле и по зле, а страите хора са били прави!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7449fb0799
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Aми то откакто свят светува винаги си е било така-всяко следващо поколение е по-скапано от предното.
Преди на 18 г. са били вече почти мъже и воини, а сега хленчат с таблетите и немогат две дървета да нацепят и донесат.
Мацките пък сега немогат и едно ядене да сготвят, дори немогат и гащите си да изперат без автоматична пералня.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 57bb156c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Сегашните деца, вчерашните деца, утрешните, днешните- бе хора, всяко поколение си има проблемите и силните страни!

*Silver Moon*

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6e182513af
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Лъжеш, не си никаква майка, ти си просто една нещастна тийнейджърка с комплекси, която гаджето й я е зарязало и сега сипеш злоба и змий по адрес на собственото си поколение. Защо така, бе, момиче? ...

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9813dfa6e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Е, вярно е, че нашето детство беше малко по-различно, но и ние сме правили не малко глупости и за нас предишните поколения казваха, че сме разхайтени, изпуснати и изобщо за нищо не ставаме, така че винаги е било така и винаги ще бъде. Приеми го. Единственото, което трябва да направим като родители е да гледаме да дадем на децата си достатъчно добро възпитание, че да не се забъркат в сериозни неприятности, а оттам нататък... е, кой не е пушил тайничко вечер зад блока и кой не е правил всякакви други глупости? Всеки. Така, че няма да свърши светът ако синът ти веднъж е пил бира с приятели или ако си има гадже преди да навърши 18. А колкото до техниката, ами и по-възрастните хора са обсебени от нея. Дали е добре или зле само времето ще покаже, но е факт вече сме направо като болни когато нещо стане с интернета или сме си забравили телефона вкъщи.
Така, че не го приемай толкова трагично, на бас, че преди 25 години и на теб са ти се чудели по-възрастните как можеш да правиш това или онова.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 4681ee04cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторке, знам, че съм закъснял с коментара, извинявай, но няма какхда не пиша. Аз съм момче на 14 години. Ти не си тази, която да се занимава с такива въпроси. Ти нямаш никакво право да критикуваш някого, който се занимава с таблети, компютри, смартфони и накива неща. По-малкият ти син е избрал да се занимава с тези неща. Тма си е негов личен избор и ти, въпреки че си негова майка нямаш право да го отказваш от тези неща. Те му доставят удоволствие. Той е взел решението. Това е неговото детство, остави него и всички нас да си го живеем, както тебе са те оставили. Вие от 20-ти век много обичате да натрапвате вашите неща и ценности. Аз къде да тичам, поляните са заляти с бетон? Дърветата ги изсичат, като невидели, за да правят тези бетонни джунгли, за които вие толкова си мечтаете. Да ям филийки с лютеница? Аз не обичам лютеница. И с кого да излизам? Няма деца. За пушенето и алкохола съм съгласен с тебе и аз не харесвам такива неща. Сексът в Българиь е позволен от 14 годишна възраст и тия 18 години нищо не решават и дори да беше забранен пак нямаше да решават всичко. Гаджетата що да ги нямаме? Аз имах още в детската градина. Ти най-добре си гледай работата и остави нас, днешните деца, да си живеем живота. Щом ни харесва не е загуба на време.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: cbde0ead8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Стига с тези припеви "днешните деца това", "днешните деца онова". Днешните деца са различни, както са били различни и тези преди 50 или 100 години. Да, наистина голяма част са залепнали зад компютри и таблети, и по цял ден не излизат от тях. Вината за това обаче не е тяхна, а в повечето случаи на родителите им. Най-лесно е да бутнеш в ръцете на малко дете един таблет, решавайки си проблема за часове наред. То си играе, докато ти си лежиш на дивана и си пушиш цигарата. Няма как такова дете да излезе навън, просто защото за него това не е нормално. Нормално е да си стои по цял ден на компютъра и да играе. Веднага мога да дам пример с две семейства, живеещи до нас. Едните се нанесоха преди почти десет години и за цялото това време аз така и не съм виждал двете им деца. Не ги знам изобщо как изглеждат. Родителите им са същите, с никой не говорят, с никой не се поздравяват, абсолютно никой не ги познава. Как да излязат децата им навън, след като те цял живот са расли между четири стени. Почти същата е ситуацията и с другото семейство - детето им стои затворено в тях и много рядко го изкарват навън. Има обаче и много хора, които си излизат с децата навън и ги наглеждат докато си играят. Само, че на някои майки им е под "достойнството" да излязат навън с останалите и предпочитат да си лежат вкъщи, гледайки Биг Брадър и други подобни бози.
На децата трябва да се отделя изключително внимание, особено докато са малки. Много хора живеят с илюзията, че в училище са длъжни да им ги възпитат и да ги изучат перфектно, докато те нямат никакви задължения После се чудят защо детето нямало успех, било се събрало с лоша компания и т. н. Не, че няма изключения, но в стабилните семейства, със здрави християнски ценности, децата се развиват прекрасно. Само. че в тези случаи родителите им отделят нужното внимание. Не ги пускат просто на училище и каквото стане. Няма как да мъкнеш едно дете по разни мазни чалга кръчми, вкъщи нон-стоп да ти звучи тв "Планета" и после да се питаш защо за първи път е правило секс на 12, а на 18 вече има сериозни проблеми с цигарите и алкохола. И преди 15 години, когато аз бях ученик имаше такива, сигурен съм, че и преди 35 положението не е било по-различно. Това, обаче не означава, че няма и много напълно нормални деца.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker