Фамилно име Кондеви - произход и значение? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (81387)
 Избор на редактора (69)
 Любов и изневяра (18351)
 Секс и интимност (9718)
 Тинейджърски (18476)
 Семейство (3867)
 Здраве (6700)
 Спорт и красота (3548)
 На работното място (1529)
 Образование (4513)
 В чужбина (1006)
 Наркотици и алкохол (824)
 Измислени истории (695)
 Проза, литература (1297)
 Други (10785)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Фамилно име Кондеви - произход и значение?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 2606 пъти
Здравейте,

Първо моля редакторите да публикуват темата ми, защото ми е важно.
Моминската фамилия на майка ми е Кондева. Майка ми е от Ямбол. Попитах дядо ми (нейния баща) и той ми каза, че коренът на тази фамилия е скандинавски. Това му го бил казал някакъв професор (доколкото е професор де) :), който се занимавал с произхода на тази фамилия и му казал, че всички Кондеви в България по някакъв начин имат роднинска връзка и че основателите на тази фамилия са от с. Ичера (Сливенско). Това е рядка фамилия в България. Ако някой познава Кондеви или хора свързани с тази фамилия и знае нещо повече за нея да пише.
Благодаря предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 81d7c7ce76
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Единствените Кондеви, които познавам са българо-мохомедани. В Армения има квартал Конд.... Аз знам няколко скандинавски езика и дума Kond няма. Близо е обаче до Kind, което значи Дете, но всички знаем певеца Кондьо например, имало е у нас такова име и още много хора го носят като съкратено от Константин и не говори за някакъв произход. За мен е най-вероятно като при много бг. Фамилии да идва и вашата от някякъв прякор на ваш прародител от турски език. Аз имам роднини с името Балабанов например, което идва от Балабан - весел и разпилян човек, просто прякор и нищо не значи.
У нас фамилните имена не издават много за произхода, защото няма регистри за произхода на семействата от преди Освобождението, били сме и 96% неграмотни като население, а фамилно име е нямало в този смисъл, а се е взимало името на дядото до скоро, което се е образувало подобно на бащиното в наши дни. Имали сте прарпдител с име Кондьо, съкратено от Константин, което се отнася и за останалите с тази фамилия - не сте роднини, така както Иванови, Николови и тем подобни също не са, освен ако не се знаят де и не са т едно семейство.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a860b1a216
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   От Автора: Проучвал съм и за това със 100% сигурност казвам че прадеди помаци нямам, нито пък имаме нещо общо със Смолянско, откъдето са те. Също така фамилиите с туско значение, не прави носителите им турци. Това са били прякори, които турците са лепнали на българите и са останали до днес. Освен това тази фамилия не е с турско значение. Познавам едно момче с такава фамилия, и той е от Русе, не е турчин. Аз също не съм. Всичките ми прадеди са били християни. Дядо ми е сигурен, че коренът му е скандинавски пък и е вероятно след като някои хора ни казват, че имаме някои външни скандинавски черти.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 31418e8a12
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Няма нищо скандинавско.
Идва от Кондьо - синът на Кондьо, на който са му казвали Кондевия, примерно Иван Кондевия, а в по-ново време е станало Кондев.

Ама, знам ли, може да има и скандинавци Кондьо :-) Както Лу Бега е немец, например :p

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 95835f402f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   От кондьо идва

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 38e80f510a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз също познавам човек с такава фамилия. Не знам дали е от Сливенско. А и не ми е близък, за да го попитам.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 1ddad3a1c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не фамилията прави човека.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 16635f0df8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Как пък по име ща правиш заключение за произход? На мангала Кондьо как мислиш че ще е фамилното име на децата му? То и в България разни нацвъкаха на децата си западни имена ама това не ги прави западняци колкото и да се филмират!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 777e9e8e26
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Ама и ние сме една нация - дай ни само да си правим комплименти как "не приличаме на българи", "по произход сме от държавата Х" и т. н.
Не знам дали има втора нация като нас, за която такива твърдения да са комплименти... сякаш всички имаме някакво колективно подсъзнание което ни казва, че да сме българи е нещо много мизерно и срамно.

Ето и авторът - абе, фамилията му отвсякъде е ясно, че идва от някой "Кондьо"... ама иначе скандинавска, нали :-)
Един жокер - може и да е френска - да идва от "con de", айде ще оставя на франкофоните да се посмеят.

~Пич

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 1dca0fa96e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Що така нападате автора? Може пък наистина да е със скандинавски произход фамилията. Да има съвпадение в буквореда. Както например САЩ има щат Монтана, 1 към 1 като нашия град...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 47ef921a5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Номер 8, избивай си комплексите някъде другаде :) Фамилията може и да не е скандинавска, но това не пречи дядо ми да е от скандинавски произход. И да не ето ти една 100%-ва инфорюация - прадядо ми по бащина линия е бил унгарец. Само че за пръв път посетих Унгария едва миналата година. Сигурно имаме някакви братовчеди там, но не ги познаваме. Унгарски също не съм. Освен това, аз съм по-голям българин от теб и обичам България много повече от тях и всичко бългсрско ми е скъпо. Така че без злоба.
Номер 9, благодаря!

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 31570f0846
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Кондева съм по баща,който е роден в гр. Разлог. В града са ги наричали МИДЖИЛИЗОВИ, заради възможноста и образованието,което са имали..И са допуснати в турските съдилища ,,миджилиса'' да защитават хритияните,попаднали в този съд. И много често са събирали пари и злато за да откупят осъдените християни! Гордея се с фамилията си!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 9167426f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Здравейте, аз съм И. Кондев от Бургас.
Родът на ни идва от гр. Лясковец до Велико Търново. Там има квартал на който старите хора още викат Кондевата махала. Има доста Кондеви в региона. Кондеви, защото са дошли на коне от Илирийския полуостров /днешни земи на част от Гърция и Албания/ преди няколкостотин години. Става въпрос за българско християнско население, което се е преселило в земите на днешна България /около Арбанаси, Пещера и др. места/, след като османците са започнали натиск върху населението в Илирийския полуостров, вкл. за приемане на исляма. Не малка част от хората от този полуостров се преселват насам за да запазят религията си и намярят по-подходящи земи за живот. Божидар Димитров в едно от предаванията си говори за тези преселници.
Знам, че Кондеви има и в Сливенско и Ямболско, но нямам представа дали имат връзка с Кондеви от Великотърновския край.
Аз съм горд, че съм Кондев! Поздравявам всички с фамилията Кондев/а/

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: b7f8bade8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Здравейте!!

Казвам се Ц. Петрова. От няколко години се занимавам с генеология. Изследвам моят род по линия на баба ми от страна на майка ми. През 2012г. бях в с. Сенокос, води се община Балчик. Там бях с баба ми, която е пряк наследник и бяхме в архива на кметството. Имах възможност да видя много имена в една голяма тетрадка, която се е водила от 194 и някоя беше за българите, които от Румъния се връщат в България. В селото бе построена една църква, която се изографисваше в момента. Човекът, който изографисваше църквата се оказа някакъв роднина на баба ми. Заговорихме се за родословието ни. Оказа се, че и той е търсил корените си. Разказа една интересна история за наш роднина ( някой от пра, пра, пра, пра... дядовците ми), който са наричали Конда. Той е отрязал главата на турският паша отговарящ за земите около Сливен. Избягал е с една шепа народ в земите около гр. Констанца в Румъния. Детето на пашата, като пораснал открил дядо Конда и отрязал неговата глава и я донесъл в България, а тялото му било погребано в двора на православната църква в с. Малък Гаргалак Ръмъния. Това село днес не съществува. Но този роднина е бил на това място и е видял останките от гроба на дядо Конда. Спомена, че родът на баба ми е от Сливенско, с. Речица. Видях, че селото е станало краен квартал на Сливен днес.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 20101f2a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Издирвам кой е и откъде е К. Д. Кондев-написал малката книжка"Бъдещето превземание на Цариград от русите и българите. " Годината на излизане от печат е неясна. Дадена е като 190.... , но от текста може да се разбере, че същия е писан преди 1899година. Отпечатана е във Варненската печатница на ХристоН. Войников. Изглежда е бил от посветените, защото на лицевата страна на книжлето е изобразен Бафомет, а в текста е описан сценарият за 20 век. Голяма евероятността този Кондев да е от Варна...

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 311becf3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Здравейте,
Казвам се Св. Райнов и съм от рода Райнови, който е разклонение на рода Кондови /Кондеви/, за който пише г-жа Петрова. Моят пра-пра дядо Райно е син на пра-пра-пра дядо Кондьо. Големият род Кондови е от Жеравна, Котленско /Сливенско/ и избягал в Бесарабия по време на Руско-турските войни на Екатерина Велика. При влизането на руските войски в България с командващ Дибич Забалкански, българите в Котленския край се вдигат на въстание и изколват всички турци наоколо. Но след изтеглянето на руснаците, се налага да бягат заедно с обоза на войската. Стигат до Бесарабия, а после се заселват в град Малък Гаргалък, близо до Костанца, Румъния. Градът е бил изцяло български до размяната на българско и румънско население през 1940г. при връщането на Южна Добружа на България. Родовете Райнови и Кондови се заселват около Добрич -в селата Сенокос, Дропла, Дъбрава, Преспа. Моят дядо Димитър се заселва в село Дъбрава, а синовете му живеят във Варна.
Родовете Кондови и Райнови имат писана генеология, която е раздавана като брошура на родова среща в гр. Добрич през 80-те години. На родовата среща са присъствали около 400 човека, което е уплашило тогавашната милиция и организаторите са привиквани на другия ден след купона да пишат обяснения - с каква цел се събират толкова много хора на едно място и дали не е някъкъв анти-комунистически митинг.
Моля г-жа Петрова ако може да се свърже с мен, тъй като и аз избистрям родовата история, а повече данни никога не вредят. Предполагам, че е от рода на сестрите на дядо ми.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 311becf3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Здравете!
Пише Ви отново Св. Райнов.
Много съм развълнуван, откакто вчера случайно попаднах на тази тема за рода Кондеви. Почти съм сигурен, че всички пишещи с фамилно име Кондеви са от един род.
Днес ще се опитам да отговоря на човека започнал темата, относно произхода на фамилното име Кондеви.
Заедно с Вас, ставаме два независими източника, които твърдят за чуждестранния произход на фамилията. Най-вероятно професора и дядо Ви имат право и в легендата има зрънце истина.
От баща ми знам, че родът произхожда от западно европейски аристократ с титла виконт или конт / т. е. граф/, който е бил рицар в кръстоносните походи. Минавайки през България, той се влюбва в българка, жени се за нея и остава да живее по нашите земи, най- вероятно в района на гр. Сливен. Неговите потомци вземат фамилията Кондеви - т. е. синове на Конта/Конда. Подобно използване на титла за име, но без връзка с рода се наблюдава при образуването на името на с. Кондофрей от заселилия се там рицар виконт дьо Фрей. По-късно името Кондо започва да използва и за лично име на момчета от рода.
Със сигурност е локализирано родното място на рода Кондеви – всички стари хора твърдят, че преди бягството в Бесарабия са живели района на гр. Сливен /селата и градчетата около Сливен, Котел и Жеравна/. Там са били фамилните къщи и имоти, а стадата с овце през лятото са се пасли по склоновете на Стара планина.
Има още няколко факта, който показват специфика на рода, но които може да са и просто съвпадение – външния облик на хората и имотното им състояние.
- Доста често в рода се срещат хора със светли очи – сиви, зелени или пъстри с оттенъци на зелено. Баща ми като малък е бил сламено рус, а по късно с червена брада. Самият аз съм червенокос, също и дъщеря ми, въпреки чернокосата ми жена. Може пък някой ген да се е промъкнал.
- Всички, който познавам са с доста висок ръст – и мъже, и жени – много здрави и силни хора балканджии. Не знам дали имат нещо викингско, но определено от няколко поколения са се хранели добре – имали са достатъчно храна и не са гладували.
- Всички стари роднини разказват, че родът е бил много богат – имал е къщи, ниви и много добитък. Показателен е фактът, че дори след принудителното бягство, когато изоставят всичко, много бързо се превръщат в едри земевладелци в Румъния. При това площите на нивите са впечатляващи и за днешно време. Това означава, че са носели със себе си ценни вещи и “конвертируема валута” – златни и сребърни монети, с които да закупят земи.
- Представителите на рода проявяват афинитет към образованието, църковните дела и ръководните длъжности. Кметовете на гр. Малък Гаргалък /Corbu / - Румъния са били Кондеви. Пра-дядо ми Желю е председател на църковното настоятелство и ръководител на църковния хор към същата църква, където е погребан пра-пра-пра дядо Кондо. Дядо ми Димитър учи в лицей в Букурещ – за онова време това е като висше образование – учат латински, старогръцки, френски, точни науки. В дома им има стари книги, издавани на български от арменски печатници в Истанбул/Константинопол. После е кмет на с. Дъбрава до идването на комунистите. В рода Кондеви има доктори, агрономи, публицисти. Най-вероятно и писателят К. Д. Кондев (може би Кондо/ьо/ю Димитров Кондев) e наш роднина щом е публикувал във Варна. Във стария варненски телефонен указател всички Кондеви и Райнови са роднини и преди са подържали връзка.
Хипотетично и убийството на турския паша в Сливен от Конда Кондев може да се разглежда като опит да се вземе управителната власт на областта в ръцете на фамилия Кондеви при идването на руските войски в България. Може родът да е управлявал тези земи преди идването на турците и да е имал претенции и самочувствие на собственик. Във всички случаи Кондев е бил влиятелен човек, за да организира и поведе въстание.

С други думи се очертава следната картина : Богат и многоброен род, със силни и предприемчиви хора, който вземат дейно участие в светските и духовните дела на своите общности.

Най-добре ще бъде ако успеем да открием печатното родословие на родовете Кондеви и Райнови. То е съставяно професионално от наш роднина, който е работил във Варна, някъде по общините и е имал достъп до архиви. Там също се споменава за рицарски произход. Екземпляри е имало на родовата среща в гр. Добрич/ тогава Толбухин/ през 80-те години. За съжаление нашият екземпляр го дали на един братовчед да го преписва и така изчезнал. Питайте майки, бащи, баби и дядовци, за да го намерим. Издирвам го под дърво и камък. Иначе знам доста истории за рода, разказвани от баща ми и дядо ми, главно за периода около и след бягството в Бесарабия. Ако някой се интересува, може да ме пита адрес
Поздрави на всички Кондеви и Райнови

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: c84793b30f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Аз разполагам с документа, въпросното родословие на рода КондОви

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 5c72531cdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Ц. Петрова -коментар 17. Ние сме братовчедки! :) Аз също издирвам родата назад от страна на баба ми, която живееше в Балчик. Знам, че пра-пра... дядото е бил Конда от рода Кондеви-така са ги наричали... Живяли са в Кюстеджа -Констанца и като става румънско продават фурната, защото това е било препитанието им и се преселват в Балчик. Моята баба е имала много братя и сестри. Аз познавах само Денка. Знам, че единият и брат се е казвал Ванко, заминал за Испания и толкова... Ще е хубаво да се свържем! :) Баба ми беше Руска Кирилова по мъж- Стоян Кирилов дядо ми, беше пощальон в Балчик преди много години... Когато бях дете :) Моля да ме намерите във фейс бук - Ivelina Kirilova - от В. Търново

Нещо ще копирам, за информация на всички тук и темата за Кондеви :)
"Едно от свищовските семейства – Михалаки и Тодорица Кондеви, се заселват в с. Търнава, а след това – в с. Перишор до Крайова. Техният внук е румънският генерал Константин Коанда, описан от Симеон Радев в книгата му „Конференцията в Букурещ и Букурещкият мир от 1913 г. “ (стр. 93).
Ген. Коанда помни свищовския си корен и пледира България да не се ощетява прекомерно. Неговият син Анри Коанда е един пионерите в създаването на френските реактивни самолети. Днес летището в Букурещ носи неговото име.
По онова време изглеждало, че изгарянето на града е краят на Свищов! "
Книгата на Симоеон Радев се намира на пазара и в момента :)

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 7 дни
hash: 4c4ced456a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Уважаеми Кондеви, на много прав път сте. В момента се занимавам с историята на родовете Кандафери, единият от които се е заселил в района на Ичера, Жеравна и Медвен. (Самата аз съм от Сливен. ) Кандафери произлизат от синовете на Конт Дьо Фрей, които се разпръсват на пет места в България. Едното е селото на моя прапрадядо - Мийковци, в Еленския балкан. Там още има много Кандафери. Друг род Кандафери има в района на Добрич, а друг в Поморие. Кандафери правят родови срещи и съвсем не са неизвестни. Има един професор историк който е правил проучвания вкл и в архива на Ватикана и се опитвам да стигна до неговия труд. Проф. Кандаферски от В. Търново. Ако някой има информация моля да сподели.

 
  ...
преди: 5 месеца, 5 дни
hash: 311becf3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Здравейте.
Радостно е, че проучванията продължават и получаваме информация от рода Кандафери. Възможно е наистина устните предания и легенди в рода Кондови бъдат подкрепени от исторически данни. Благодаря за информацията, че името на професора е Кандаферски и че е правил проучване.
Относно моя клон от рода Кондови открих писаната история - Истинското име на нашият родоначалник е Конда Иванов Желязков, който е роден в с. Русокастро през 1796г. Историята е такава каквато съм я описал по-горе, но с много повече подробности и съдържа родословие на децата, внуците и правнуците на дядо Конда. За съжаление в нея няма достоверна информация за исторически данни за родство с Виконт дьо Фрей – всичко остава на ниво устни предания. А и проучването е правено за периода от 1796г. нататък.
Пожелавам ти успех в издирването и ако намериш нещо пиши.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: b7f8bade8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Аз съм Ц. Петрова и съм много щастлива, че сте отговорили!!! Как мога да се свържа с вас 20, 21, 23? !!!! . Живея в София. Края на този месец ще отида в Добрич в библиотеката, за да видя дали е останала такава брошура в архива. Баба ми Мария има още 1 сесреа Гана и брат Доньо. Родени са в Румъния, отраснали са е в с. Сенокос. Сега живее в Добрич. Казвала ми е, че имаме роднини в с. Пряспа.

Мога да ви кажа, че всички в рода сме високи и почти всички сме с пъстри очи. И съм чувала, че рода на баба ми още в Румъния е бил богат.

Поздрав Tsvetina Petrova

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker