Страх ме е да не изгубя спестяванията си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Страх ме е да не изгубя спестяванията си
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 3307 пъти
Здравейте, имам нужда от съвет. Проблема ми е следния:
На 30г съм и имам трудов стаж 7г. За това време с много усилия и лишения успях да спестя почти 16000лв. Последно време съм силно обезпокоен от политическата ситуация в страната и състоянието на банковата система и се страхувам след КТБ да не последва фалит и на други банки и да загубя спестяванията си. Посъветвайте ме какво да направя. Дали да изтегля депозита си и да го обърна в Евро или долари, които да държа у дома? Мога ли да си отворя сметка в друга държава(Германия, Швейцария) от тук и да прехвърля спестяванията си там? Въобще възможно ли е последното да стане?
Чакам вашите коментари и съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: 3cc1235c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прочети Закон за гарантиране на влоговете в банките. Гарантиран е според този закон влога до 196 000 лв. В къщи ако ги държиш може да ти ги откраднат. В банката вземаш и лихва от тях тях, тоест печелиш. ЦКБ имат Депозит плюс и ти превеждат лихвата по отделна сметка. Оттам си ги теглиш с карта. Лихвата е растяща. А иначе недей да се тревожиш за неща, които не са се случили.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2212ef0878
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Една част може да обърнеш във валута, но предполагам повече оперираш със левове, засега. Дръж малко в банка или две, а другите в буркани или на скришно и сигурно. 16 бона не са много като обем - пачка и половина от столевки. Лесно могат да се скрият някъде, само да е безопасно срещу пожар, кражба, наводнение и вредни влияния за хартията. Може да диверсифицираш риска и с малко ценни метали, инвестиции в нещо нискорисково, недвижим имот, техника за производство... За чуждите банки не знам, но може да държиш и някаква част в системи за електронна търговия като пей пал, особено ако пазаруваш по интернет. Няма нищо 100% сигурно, но не трябва да се изпада в крайни паранои, всичко трява да е с мярка. :)

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 77ced0143e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Поздравления за отговорността, че мислиш за бъдещето и че си спестил не малка сума. Дано някой ден ти помогне да направиш нещо хубаво и ползотворно в живота си.

На въпроса - като финанстист ти казвам, че с право се притесняваш и не вярваш в банковата ни система. Аз също не вярвам.

Колкото до откриване сметка в чужбина не съм убеден, че си заслужава, защото трябва да отидеш лично. Не вярвам да може да се отвори, без да ходиш. Ти ще изхарчиш доста пари, за да отидеш, после за да ги изтеглиш. Лихвата е малка и няма да ти покрие дори и разходите. Отделно ще имаш и такси. Това са излишни разходи, които няма смисъл да ги правиш.

Ако имаш някой доверен човек в чужбина, тогава може да действаш чрез него. Например можеш да му пратиш сумата и пъулномощно и той да я депозира от твое име. Но пак си е галимация, а и колко са хората, на които можеш да се довериш до такава степен.

Най-сигурната банка си е Бурканбанк. Вярно няма да ти даде лихва, но и няма да ти ги обере със сигурност. Естествено трябва да ги обърнеш в евро, защоо лева може да се обезцени, а доларът може да се срине. Даже сега вероятно е доста надценен, което може да ти коства доста пари в бъдеще. Представи си, че поевтинее с 10%. Това са 1600 лв, отделно от разликата между курс продава-купува. Разбира се може и да поскъпне, но все пак ти не искаш да играеш хазарт.

И не забравяй да изтеглиш въздуха от бурканите, за да не мухлясат парите. На добре е ако имаш някаква метална кутия, която не е херметизирана, за да не дишат и да не мухлясват. А и да се предпазят при евнтуално наводнение или пожар.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 60c5fb5484
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пари не се държат в банка. Дръж ги у вас, в сейф.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: cf8b60962e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Срочен влог в стабилна чужда банка? ОББ, пощенска, райфайзен, социате... смятам че това са стабилни банки. Избери си една или две и слагай срочни влогове според програмите им. Хем ще спечелиш.

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 7d72188279
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не се притеснявай за спестяванията си. Ако си изтеглиш депозита и си държиш парите вкъщи се увеличава риска да ги изгубиш (примерно при обир на дома ти, не ти го пожелавам).
Също така парите са с различна стойност във времето и 16 000 лв. днес са с по-голяма стойност от 16 000 лв. след 1 година например, затова парите трябва да носят доходност (лихва) и да се увеличават във времето, а не да стоят замразени вкъщи.
Дали ще са в левове или евро към този момент няма значение (изключвам различните лихви и такси на банките при различните валути). Би имало значение при падане на Валутния борд и обезценяване на лева, но няма такива индикации в близко бъдеще.
А дали да избереш долари, това вече е труден въпрос. Зависи накъде ще тръгне валутния курс евро/долар. Аз лично не се наемам с такава прогноза.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0bf903dc5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз съм в същото положение. Но честно казано не знам дали има смисъл да си обмениш парите в друга валута.
Никога не съм имала доверите на българските банки. За сега съм си решила проблема с 2 - част от парите ми за ежедневни нужди са в ОББ, а имам и малък депозит в ДСК. Но честно казано най-голямо доверие имам на Райфайзен, но пък са им високи таксите.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: a55e0d273b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Няма смисъл, имай предвид че тия лихви който масово са по 3-4% в масовите банки се обезценяват от инфлацията и примерно след 5 години като станат със 100 лева повече (примерно) няма почти никакъв ефект за тебе щото хляба ще е с поне 20 стотинка по-скъп, реално печелиш не повече от 1-2% от стойноста на сумата си, всеки сам да прецени за себе си кое е по-правилното, търсете банки с по 2-3 процента лиха и с държавно участие, те са най-стабилно, колкото по-голяма лихва толкова по-зле за вас

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 84b3517ad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Пич, според мен се обърни към финансист. Тука най много да те упрекнат или да ти дадат мнение на базата на това че са големи разбирачи по всички въпроси.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: a966012c85
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има ли някъде сайт, където може да се види актуална информация за всички банки и лихвите на депозитите? Чудя се в коя банка и на какъв влог да ги направя. Дайте съвет.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6f7d5864ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Помисли кое е по-добре и по-здравословно за тебе (и най-вече за психиката ти) - да имаш спестявания и постоянно да им трепериш, изживявайки живота си в някакъв кошмар, или ДА НЯМАШ спестявания и да се чувстваш безгрижен и свободен?

Иначе да - като гражданин на ЕС имаш право да си откриеш сметка в Дойчебанк, примерно, но ти трябва статут поне на временно-пребиваващ там, прави се поне двугодишен договор/депозит и те започват с едни таксички... дето никак няма да ти харесат! Отделно ходенето ди там и обратно, което ти е минимум 300-500 лв., в зависимост от това с какво пътуваш и къде спиш там...

Не знам... аз нямам спестявания и ми е леко на сърцето. Нито инфлация ме плаши, нито обир, нито промяна в курса и политиката на някого... Гледам да работя работа с добро заплащане и постепенно, с годините придобих апартамент, возило и куп други неща. При добър финансов баланс остават парици и за хобита, и за пътувания, и за гледане на деца, поддържане на домакинство и всичко останало. Това да къташ парици и да им трепериш не си е работа, поне за мен, да не говорим за възможностите които пропускаш с неизразходвайки ги, и налишенията и мизерията, на които се подлагаш заради това, а и накрая все ще се намери някой "тарикат" (това може да е дори държавата!...), който все ще измислити някакъв начин да ти ги прибере/обере!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2c4cb6712d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До №11
Страхът на автора не е породен от имането на скътани парици. А от това че някой политик или банкер може да вземе решение да му отнеме изкараните с пот и кръв спестявания. Проблема на автора е психически. Ти ако беше в неговото положение щеше да те е страх от земетресение да не ти събори апартаментчето или от застрахователите дали ще признаят всяка една разруха на твое имущество и да заплатят реално обещаната сума, при бедствие, или някой измамник да не отнеме возилото ти, в крайна сметка да не можеш да спиш заради възможни негативни вероятности.
Млади хора сте отървете се от страхове за далечното бъдеще и не губете настоящето /днешния ден/ в притеснения какво можело и какво не можело да се случи.
"Прави каквото трябва, пък да става каквото ще" е добро начало.
Защо имате доверие на Дойчебанк, повече от колкото на която и да е друга банка? Германците като народ още им мокри на дупетата, че преди 70г политикът Хитлер, който са избрали чрез честно гласуване, е бил причина за събаряне чрез бомби на 95% от домовете им. Все още тях ги е страх да си купуват много собствени имоти и повечето живеят на квартира.
Такъв е животът политиката или проваля или въздига даден народ, няма гаранция че след 5 години няма да има нов Хитлер където и да било по света, дори в Нигерийски Naira да ги обърнеш, както няма гаранция за живота ти така няма гаранция за всяка част от имуществото ти, така че просто спри да се бориш срещу вятъра и гледай да прекараш днешния ден без притеснения.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 026372bf3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Здравословно ли е да нямаш грам ресурс и да живееш от заплата на заплата? Разчиташ само на един само на един източник на доходи, нещата винаги могат да потръгнат на зле. Моя личен съвет е да инвестираш част от тези средства, но ако решиш да ги държиш по-банките, е твоя работа. Отделно лихвите в Европа в момента са умопомрачителни. 0. 5 % до 1. 5 %!! Та това не те компенсира и за инфлацията. Ако желаеш да отвориш сметка в страна от ЕС, има няколко условия.
1 Физическото ти присъствие. Да, макар и в 21 век, трябва да си в самата банка, за да отвориш банкова сметка. Не става през интернет, има и посредници, но те могат да ти отворят само в офшорни зони.
2. Изисква с доказателство за пребиваване - Това значи адрес и разрешително за престой или направо гражданство. - Проблема се решава, като си "купиш" адрес, от някой наемодател в самата държава, където си решил да си отвориш сметка. След това трябва да се регистрираш в съответната община/полиция/имигрантка служба. Ако ти се издаде на момента, това е супер, ако ли не, ще трябва пак да идваш.
3. Прехвърлянето на парите. Ти нямаш 10 000 евро и затова, можеш да си тръгнеш само с кеш, без удостоверения от НАП. Иначе, ако парите са повече, ще ти ги вземат И забележи, че ще вземат всички, не само разликата. Един приятел така изгоря, защото имал с 300 лева повече, които му бяха за джобни. Следват редица разправии и ходене до НАП, после до митническите служби с страната и може би, ще си получиш парите. Ако искаш да си прехвърляш парите, отиди в твоята банка и им кажи да ти дадат всички нужни документи. Така ще спестиш и време и средства.
3. Стотици непредвидими пречки. Понякога банковите служители те връща без особена причини. А и 16000 лева са си две заплати в северните части на европа и няма да се втурнат да ти правят сметка (виж, ако отидеш с 300-400 000, лично директора на клона ще ти направи сметката).
Ако си много уплашен за парите си, купи си някаква земеделска земя и я дай на аренда. За 16 000 можеш да с вземеш 30 до 40 дка. В някой райони дават по 20 лева на декар годишно (3-4 %), но земята винаги поскъпва. Това е доста бавна инвестиция и продажбата отнема понякога месеци, но е най-сигурния вариант.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 943bfac2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   И какво ще ги правиш тия пари? Ще се лишаваш от страшно много неща, та да имаш нещо за "черни дни" Накрая ще станеш на 60-70 със 100-200 хиляди и ще си умреш, като през цялото време ще си се страхувал да не ти "изгорят" парите.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6ac77a6c2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   На мен ми е интересно, защо събирате толкова пари - след като нямате инвеститорско мислене?
И аз събирам и се опитвам да събера 10 000 лв. за да си отворя някаква закусвалня например. И мен ме е страх да не фалира банката в която съм вложил парите си, но мисля, че още е ранно за паника - ако фалира втора банка, това вече е за притеснение. Но от една банка да се всява паника не мисля, че е необходимо.
Аз все още задържам парите си в банка.
Инак идеята да купуваш долари или евро не е решение.
При доларите - е все едно да купиш акции. - много е рисково.
Еврото е все едно да вложиш парите си в Буркан банк - нищо не можеш да спечелиш от това.

Но за 16 000 лв. аз бих проучил дали не мога да си отворя например автомивка - или пък нещо друго 16 000 лв. стигат, за някакъв бизнес.

Различните хора събират за различни неща - лично на мен парите ми дават сигурност и добър живот - но аз мисля, че целта на парите е да изкарат още пари. За това парите трябва да се пестят, да се спестяват и да се инвестират. - Зашо това - е това не мога да кажа, но сякаш е омагьосан кръг.
Онзи ден стоях и си мислих - кой съм аз без парите си - ами не знам не мога това да кажа - сякаш цялото ми съществуване е за това да правя пари. Смятам това за единственото правилно нещо.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 00c74edce1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Не се притеснявай, КТБ ще фалира, влоговете до 100 000лв ще ви се върнат макар и не веднага но ще си ги вземете, жалко само за големите фирми, който разполагат с капитал че ще ги фалират, от там ще последват съкращения, безработица, и всичко това благодарение на АМЕРИКА!!!! На въпроса защо защото Америка тури един **** на България защото само тази банка и още една може да разполага с средства на воените. еи за това е цялата работа...

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1f0bc9b75a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   купувай злато

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 054a6ecde5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   това не са спестявания, ти инфлацията взимаш ли я предвид? ИНВЕСТИРАЙ парите в имот в столицата или започни бизнес
няма смисъл цял живот да събираш пари които не ти носят нищо.. или ти нясят няколко лв. от депозита в банката

относно КТБ - това е криминален случай. Има други банки големи и стари със традиции, там определено контрола е по-голям и може да бъдеш спокоен.
имаш 16 хил, гарантирания мин е 100 000 евро. Така, че дори и да се случи нещо - рано или късно ще ти ги върнат (ти и без това не ги използваш)

относно съхранението в къщи - не си го и помисляй! Вероятността да ги изгубиш по някакъв начин е по-голяма отколкото банка да фалира! Все пак не фалират всеки ден банки, за разлика от грабежите, пожарите и т. н. по домовете на хората

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2c4cb6712d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че безпокойството е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение чрез жвакане на дъвка. Това казва в знаменитото си слово пред випуск '97 на Масачузетския университет Кърт Вонегът. И думите му за дъвката са толкова верни, колкото всичко останало в речта му.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b0a7ac3c4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Добре е, че си спестил една сума, но не мисля, че смисълът на живота трябва да е лишения за сметка на едно число в банковата сметка. Парите, които "отлежават" в банката не носят полза. Помисли какво можеш да направиш с тях - да започнеш малко бизнесче, да се обучаваш, за да може да изкарваш повече пари.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6ac77a6c2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Подкрепям коментарите които ти казват да инвестираш. И според мен целта на изкарването на пари е да изкарват повече пари. Така ще имаш шанс да отделяш по повече, като същевременно ще успееш да подобриш и стандарта си на живот, ще можеш да постигаш повече от мечтите си.
Но най - вече целта на парите е да повишиш не своят стандарт на живот, а този на някой друг например на детето си или на някой много близък роднина. Така твоите най - близки хора ще имат шанса, да живеят по - добре от теб. Защото все пак след време ти трябва да останеш в нечие съзнание, като добър човек. И така ще се обезсмъртиш, което е и най - висшата цел на парите да ти осигурят един вид "безсмъртие".

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker