Съвет от хора, които са опитни в кухнята - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121555)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14409)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4714)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18617)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Съвет от хора, които са опитни в кухнята
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 1653 пъти
Здравейте,
Студент съм първи курс и като такъв съм в период на адаптиране към новия град и условия на живот. В скромна квартира съм като няма уреди за готвене. Налага се да импровизирам. Взимам си картофено пюре на прах, мюсли, топъл хляб (от пекарната), мед и от време на време по нещо много вредно (кебапче, кюфте). Въпросът е, че искам да разнообразя.
Обожавам ориз, но той изисква варене, а за момента не мога да си взема никакви уреди. Само като се прибирам до родния ми град успявам да си сготвя каквото ми се хапва.
Та, имам запитване към тези от вас, които са по-запознати с приготвянето на някои храни. Искам нещо от вида бобови храни, което да може да се накисне във вряла вода и след известно време, след като е поело течността, да е готово за консумация. Мислих си за нещо от сорта на нахут или жито... не знам дали ще се получи, затова ако можете да споделите. Ами лещата? Дали няма да стане да я залея с вряла вода и да я оставя за няколко часа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: fd9f1071f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Здрасти, аз като бях студентка също живях скромно. Съветвам те обаче обезателно едно походно котлонче да си вземеш и една комбинирана микровълнова или фурна за пици да кажем, иначе няма начин да се храниш с топла храна - това всичко го поставяш на един шкаф - не ти трябва много място, но съвсем без кухня не става... Никой опитен в кухнята иначе не може да ти даде съвет как да готвиш.... без кухня. Един котлон, един тиган и една тенджера са просто необходими дори за най-простото ядене.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1e0098dc72
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Киноата се накисва, може да си я приготвяш на салата, има в интернет рецепти. Но така ще ти писне, че по добре си вземи едно малко котлонче. Може да си готвиш супи, те са много лесни.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0482557b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Във азиатските магазини в София има много хубави инстантни храни.
Например има един ориз във кутия, овкусен, с подправки и всичко и само се залива със вряла вода. Има и полуготови спагети. Във китайският магазин на Пиротска в София има много готови диетични храни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 84ef16d07d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   здравей.
Много години съм била в твоето положение, нямах никаква възможност за готвене. резултатът беше, че си докарах гастрит и язва.

днес нещата са доста по-благоприятни. на пазара има голямо разнообразие от подходящи уреди и храни. Не те съветвам да ядеш често полуфабрикати, като полуготови спагети, сухи супи и т. н.
Можеш да си правиш салати от зеленчуци плюс сирене, кашкавал.
Относно бобовите храни-в магазините има буркани и кутии със сварен боб, леща, грах. в големите магазини има и щандове с готова храна. Но все пак намери начин да вземеш поне 1 котлон, ел. тава или парти грил. Не струват толкова много пари, а ще ти решат проблема.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1eae9d068c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   ____ ОТ АВТОРА__

Благодаря за коментарите.
Номер 4, благодаря ти много. Особено за гастрита. И аз започнах да усещам дискомфорт в последно време. Определено ще измисля нещо.

п. п. По принцип умея да готвя много добре и много ме е яд, че нямам възможност.

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 91bb469319
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Всъщност повечето обикновени храни се готвят много лесно. Трябва ти само котлонче, тенджерка, бъркалка и остър нож.

Нормалната подготовка се прави: нарязваш една глава лук на ситни кубчета (може да добавиш и 1-2 моркова нарязани по същия начин, в тенджерката сипваш 2 лъжици олио, загряваш го и запържваш лука до златисто. Добавяш 1 супена лъжица червен пипер и бъркаш още 1-2 минути. След това добавяш два обелени и ситно нарязани домата, може и такива от буркан. Всичко това ври докато водата се поизпари и остане на гъста каша. След това сипваш лещата (киснала преди това във вода поне 1/2 - 1 час), добавяш сол и доливаш вода до 3/4 от височината на тенджерката. Слагаш капака леко открехнат и на бавен огън (едва да къкри) вариш около час. След това изключваш котлона, затваряш капака и оставяш още около час.

По същия начин можеш да си приготвиш зелен фасул, елда (гречка), а и зрял боб, но той трябва предварително да кисне във вода поне 24 часа. Ако готвиш зелен фасул пък, сипваш и 2-3 супени лъжици царевично брашно когато приключиш с варенето, за да се сгъсти, може и по-малко вода да сложиш от тази при лещата. Има си специфики, но е долу-горе същото за всички подобни варива.

Мусака (незастроена) също се готви лесно в тенджера - горната запръжка плюс кайма и картофи (половин кг кайма на 2 кг картофи), а ако замениш половината картофи с патладжан - става нечовешко.

Сърмички също стават сравнително лесно, а подобните на тях като приготвяне - миди с ориз по Несебърски, стават божествено!

За варене на ориз си има специални оризоварки - отмерваш ориза, плакнеш го с 3-4 води, сипваш необходимото количество вода, една ч.л. сол, затваряш капака и натискаш копчето! След около час имаш чудесен и неразкашкан ориз на пара. Става и за суши.

Какво да ти кажа, ако ми гостуваш седмица или се поупражняваш месец - ще излезеш майстор-готвач! :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4121e3d43d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Aвторе , виж в мaгaзини зa вторa употребa едно котлонче , ще ти спести достa от готовaтa хрaнa. Aко имaш терaсa , също можеш дa си нaпрaвиш импровизирaно бaрбекю:) няколко кaмъкa еднaквa височинa в кръг , еднa скaрa , лaмaринa отгоре , огънче отдолу..:)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker