Училище, работа и после какво? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121307)
 Любов и изневяра (29737)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18556)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Училище, работа и после какво?
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 1617 пъти
Здравейте. Момиче съм, на 13 години. Искам съвет, мнение по въпроса ми. Става дума за училището, работата.. абе за всичко което следва. Тази година съм 7 клас. Предстоят ми матури. Смея да твърдя, че имам горе-долу добър успех. Не отличен, но добър. Около 5, 30 някъде. Честно да си кажа не уча много. На уроци не ходя. Не съм за оценките, те не ме интересуват. Те не определят знанието н човек, поне според мен. Вече всички са се ориентирали къде ще кандидатстват, какво ще работят в последствие. Не съм сигурна точно какво искам да работя. Чудя се защо ми е престижна работа. Повечето искат заради парите. Майка ми работи към министерството и взима много добри пари, просто казвам като база за сравнение. Не уча много, поне не и както ''отличниците'' в класа (мен ако питате - пълни бележкари, само за оценките живеят). Не злобея. С тях може да се случат 2 неща: или да си намерят хубава работа, или да не си намерят. По-вероятно е да отидат в чужбина, тъй като дори аз, на 13 знам, че в България няма поле за изява и възможност за реализация. Също така знам, че малко или много парите определят всичко. Дали ще завършим в хубав универститет например. Не малко са случаите с много умни деца, които нямат пари да учат в университет. Къде отиват тяхните знания? Аз, вероятно, въпреки че не съм от отличниците, ще уча в университет, заради финансовите възможности на родитетите ми. Не бих искала да съм им в тежест, но майка ми настоява. Чудя се.. Защо ни е да учим? Учим 12 години, после още 5-6, работим 40 години и най-накрая взимаме по 200 лв пенсия. Има ли смисъл? Кое е по-важно. Да сме щастливи или да имаме пари? Ще кажете : парите не могат да купят щастие. Ето например родителите ми. Пари - имаме, но не са щастливи. Безкрайно уморени, изнервени от работата. Не зная дали хората с по-скромни финансови възможности са по-щастливи. Точно затова пиша.
Ще се върна на съучениците. В класа м има и не толкова умни деца. Отличниците, вместо да им помогнат им се присмиват например. А дали след години така наречените ''двойкари'' няма да печелят повече пари от ''умните''? Не вярвам, че всеки си получава заслуженото. Поне не и в България.
Искам вашето мнение, на вас, другите хора. В този сайт навярно има хора от различни общности, хора, с различна представа за живота, различно мнение. Искам да ме посъветвате, да ми дадете по-ясна представа за нещата. Не ме обвинявайте за написаното, моля, аз съм все още дете, не разбирам.
До администраторите имам една молба - да публикуват историята ми, просто имам нужда от съвет, от мнение..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: 6fd677994e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мисля, че ти е прекалено рано да мислиш за такива работи, а по-скоро трябва да се концентрираш върху това да дадеш най-доброто от себе си. Пишеш, че не си учила - явно не ти пука за училището? Представи си обаче щом сега имаш Мн. добри оценки без учене, колко много можеш да постигнеш с учене! Бъди малко по-амбициозна в живота, защото нищо не знаеш - сега имате пари, но майка ти и татко ти няма цял живот да са живи да те бутат напред.
Пишеш, че парите не са толкова важни, но реално не е така. Ако човек има по цял ден грижа за хляба, за това как да си плати сметките, той става истински вълк.
Познавам доста хора като теб иначе, едни успяха, други потънаха, но вторите потънаха заради липса на всякакво желание за развитие и амбиция и потънаха ВЪПРЕКИ родителите си. Не си мисли, че всичко ти е гарантирано, затова учи сега и дай всичко от себе си - днес си на 13 г., имаш поне 5 г. до университет - не е сигурно дали ще има как вашите да те издържат, всичко се случва, но наученото няма кой да ти го вземе.
Наслаждавай се на детството иначе, не мисли глупости, защото на 13 г. е просто невъзможно да си избереш и професия, и да си планираш кариерата.

Сега малко смях - представяш ли си малкият Б. Б. да се е косил на 13 г. - едва ли е щял да предпложи, че ще стане пожарникар, после ДОКТОР по пожарникарство, после бодигард :) на мутри (то като е бил на 3 г. е нямало такива дори), после става кмет, става 2хпремиер....

С две думи - шантава съдба, променят се и условията, и правилата на играта и на 13 г. е направо невъзможо да планираш каквото и да е било и това се отнася за всички - просто учи, давай винаги всичко от себе си и ще успееш в живота - бъди отпусната, апатична и чакай на родителите си... и все някога ще затънеш - пълно е със затънали деца на богати родители, които реват по телевизията (например бедния милионер от Пловдив, който след смъртта на родителите си пропилява за 6 м, всичко). Аз самата преживях деца на богати родители в чужбина, учихме в един университет - аз учих и работих, а те само теглеха готови пари с картите си, но не завършиха и не си взимаха изпити от летаргия, декадентност и мързел - не бъди като тях! Възползвай се от шансовете си, не ги пропилявай заради мързел и летаргия, а това дали ще си щастлива - е друг въпрос, но вярвай ми - ако човек няма пари за най-необходимото, той задължително е нещастен. Един материално задоволен човек може да мисли за отвлечени неща, за самоосъвършенстване, любови и тем подобни - бедният човек се бори за съществуването си

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 3ce6a21ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Училище, работа, после деца, внуци и умираш!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 37c55cee2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   И за мен е тъжно, че живеем в материален свят, но за съжаление няма изгледи това да се промени скоро. За това слушай номер 1. Не допускай сегашните ти емоции да те повлекат към начин на живот, който ще ти е по - неприятен от сегашния ти. Това важи и да имат пари вашите и да нямаха.
А аз ще ти дам стимул: учи това, което ти харесва, започни да изкарваш пари от него. Защото без пари няма да си щастлива. Парите ще ти дадат финансова независимост. Без финансова независимост няма имаш независимост за много други работи и няма да се чувстваш свободна!

" Ако човек има по цял ден грижа за хляба, за това как да си плати сметките, той става истински вълк. " - да, това е ярък пример за човек, който не се чувства свободен! Постарай се да избегнеш това за себе си!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 6fd677994e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, в материален свят живеем всички хора от плът и кръв поне от 300 000 години, откакто е свършил периодът на събирачеството и ловуването и човекът е трябвало да култивира растения и животни, за да си изхрани потомството.
Сега ви е лесно да сте „нематериални“, докато мама и тати се грижат за всичко, но като гракнат вашите собствени деца, ще видим как виртуално ще ги нахраните.
Когато човек има материални проблеми, той не е свободен. Само, когато имаш достатачно пари, за да си покриеш елементарните нужди, само тогава можеш да мислиш за духовното

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 77d0b3df9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Учене, работа и после какво? После в гробищата - логично е!

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 37c55cee2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   "Номер 3, в материален свят живеем всички хора от плът и кръв поне от 300 000 години, откакто е свършил периодът на събирачеството и ловуването и човекът е трябвало да култивира растения и животни, за да си изхрани потомството. " :
- Абе номер 4, нали трябва детето да бъде насърчено към прогрес. А това става много по - ефективно като се демонстрира нюанс на съпричастност към чувствата й. ВСЕ ПАК Е НА 13!!!




"Сега ви е лесно да сте „нематериални“, докато мама и тати се грижат за всичко, но като гракнат вашите собствени деца, ще видим как виртуално ще ги нахраните. " :
- Това е истина на 100%. Но, изказана по такъв агресивен начин е гарантирано, че ще има главно отрицателен ефект към 13 човек.



"Когато човек има материални проблеми, той не е свободен. Само, когато имаш достатачно пари, за да си покриеш елементарните нужди, само тогава можеш да мислиш за духовното" :
- Ами номер 1 едно и аз (номер 3) сме казали точно това!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: aa202790bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не си се ориентирала какво искаш да работиш. Нали знаеш Миньор е моят татко, миньор ще съм и аз. Е е при теб е много вероятно да станеш политик. Макар че едва ли го мислиш сега.
Аз първо завърших после мислих, че трябва да се захвана с нещо и все пак най - пълно познавах строителството поради горните думи. Когато кандидаствах не ми преглеждаха биографията или пък дипломата, вярно аз не кандидаствах за нещо високо. А за работа дето всеки по физически издръжлив може да я върши. После работа нямаше нищо общо с това което съм учил, да не говорим, че не помних нищо от наученото.
Та какво да учиш, просто се захвани с нещо, но е по - добре да е свързано с политика или финанси.
Защо ти е престижна работа - това е неопределен въпрос! Коя работа определяш като престижна? Ако е тази в която се изкарват пари над средната заплата - то това не го мисли, ще видиш, че парите в живота са голяма работа. Освен това е добре да си шеф, така определени хора зависят от теб и се опияняваш от властта, дори да си хуманин шеф, държанието към теб е различно, което пък би допаднало, все пак си човек.
Това за бележкарите е твое сегашно мнение.
В България няма реализация - и кой ти каза това? Аз твърдя, че България може да е рай, стига да знаеш как да си устроиш живота. Ще разбереш как, след оше 5 - 6г. Но пък ако се чувстваш много способна - бягай в чужбина, все пак не ни трябва конкуренция за ресурсите в България (които не са малко).
Защо да учиш - защото ученето е гимнастика за мозъка, научаваш се да мислиш, а това е много важно.
Мислиш за пенсия - Осъзнаваш ли, че по твое време пенсията може и да е история. Тоест може изобщо да няма такава.
Вместо да мислиш за пенсия, събери известна сума, инвестирай умно, после започни да се издигаш.
Аз не мисля, за пенсия, не се тревожа за това - но събирам за малък бизнес - които пък ще ме доведе и до голям. Парите нарастват пропорционално и освен това са власт и влияние. Но самият смисъл на всичко това е да оставиш добро наследство на някой усърден човек (естествено възможно най - близък) и той да постигне много повече от теб.
Твърдя че с пари и с малко разум можеш да постигнеш много по отношение на щастието, което пък е преходно явление.
Относно родителите ти - те просто имат такива виждания и са работници. Тези които изкарват пари, трябва да са единствено инвеститори, да обмислят къде и как могат да увеличат парите си с нисък риск, тоест трябва само да умеят да управляват добре финансите си (което не е никак лесно) но като изкарващи пари, те не трябва да работят, щом работят, значи някой друг им обира печалбата. Също така за да е щастлив човек той трябва да инвестира суми, които би си върнал за 1 - 3 - 5г. Не повече, че в случай на фалит да каже, не е станало нещо, особено голямо. Но в случай на успех да се придвижи на пред.
Двойкаджиите рядко успяват - те са такива защото не полагат усилия, инак ще достигнат успех 4 - 5 А пък без усилия и отдаденост, няма как да се постигнат някакви постижения изобщо.
Но пък и природно надарените не са от най - успелите.
Успяват упоритите и хитри хора.
Бъди именно такава.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 10da2bda05
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Ех, мила сега ти е лесно да разсъждаваш така, защото ги има мама и тате, които да се погрижат за всичко. Ама като станеш на 30 и трябва сама да се бориш с живота ще видиш, че без пари не се живее. Да, гадно е! Ама като се прибереш вечер и нямаш пари за едно ядене, а децата ти те гледат с гладни очи къде ще ходиш? За това не изпускай шанса, който имаш сега и учи, защото да, парите не правят щастието, но ако ги нямаш става още по-зле. А и кой е казал, че задължително ще работиш нещо, което мразиш? Има щастливци, които са намерили работа, която обожават и тогава ходенето на работа няма да ти тежи. Единствено съм съгласна, че пенсиите са обидно ниски. Просто е отвратително 40 години да работиш и накрая да ти дадат едни 200 лева милостиня. Ама да се надяваме, че докато дойде време да се пенсионираме нещата ще са по-добре. За това, не бъди толкова черногледа, ами потърси нещо, което обичаш да правиш и един ден го превърни в своя професия.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 95d8c688a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не виждам защо всички заблуждавате детето и себе си с празни приказки. Искате да започнем да заблуждаваме момичето, че всичко е розички и дъги, хората са задружни и нещата ще вървят само към по-добро по света и у нас? За Вас може би, но не и за истинския свят. Събудете се. Някой Ви е излъгал. Илюзиите не водят до никъде.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker