Проблем с говоренето на български - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121364)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18571)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Проблем с говоренето на български
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1392 пъти
Здравейте! Искам да споделя с вас моите затруднения и съответно да ми дадете съвет за това. Момиче съм на 18г. майка ми е англичанка, а баща ми - турчин. Живеехме и в Англия, и в Турция затова владея двете езици перфектно. Но всяка година през лятото, когато сме тука в България все ми е трудно да общувам на български. Всъщност разбирам всичко, което чувам, чета много български книги и имам няколко приятели, които са българи, обаче на живо, когато ми се налага да говоря на български сякаш нещо ми куца. По принцип съм добре с езиците, но не мога да разбера защо българският ми е толкова труден. Интересно ми е дали има българи, които мислят, че английският е по-лесен от българския. Ще съм много благодарна, ако напишете коментари.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 9a9a70e5e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Темата е малко поизмисленка, защото не може човек, който не е ходил у нас на училище или не е учил езика в курсове да пише толкова грамотно. И все пак мога да кажа на многоезичните хора да не се притесняват - българският е труден език и не е рядко дори българи да си го занемарим, защото английски и ко. са много по-лесни за мислене и говорене. Време е за реформа отгоре на всичко, но дядковците в БАН спят - трябва да се премахнат глупости като пълен и кратък член, разните абсурдни правила за у и о, със и във, абсолютно много абсурди от пантивека и да пишем повече както говорим, за да не се обявяват повечето хора за неграмотни едва ли не. Езикът служи на хората, не обратното и когато мнозинството прави дадена грешка, то това трябва да стане правило - това е принципът, заложен в езика ни както и правилото, че пишем каквото говорим за разлика от езици като английски, където нарочно пишат така, за да останат масите необразовани - писането му е трудното на алгийски, френски и това е заради идеята на тяхната аристокрация да останат масите безкнижни. Ние сме приели принципа за обществено образование на всички, залегнал в немското, руското образование, но спим и проспиваме, не опростяваме правилата, за да е по-достъпен езикът и за чужденците.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3077fbd117
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Абе, номер 1, сериозно ли си написал/а тая глупост? ! Да, българският език е труден, но нищо от това, което си написал/а, не бива да се премахва, защото иначе ще се изгубят неща, които на пръв поглед изглеждат незначителни, но имат огромен принос към смисъла на един обикновен текст, да кажем.
Съветът ми е да четеш книги на глас, да произнасяш думите и да осмисляш значението им в дадената ситуация, защото има доста омоними в българския, които биха затруднили, затова се иска повече търпение.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 004a950daf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Имам странното усещане, че последните няколко теми са писани от един и същи тийнейджър. Лошото е, че по това време на годината имате прекалено много свободно време и резонно броят на подобни теми набъбва.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ade4dbcd70
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Историята очевидно е измислена, но авторката поне да беше написала как уж при майка англичанка и баща турчин, живееща в Англия и Турция е научила български. Тогава можеше и да се вържем.

Нямаше да пиша, ако не беше първият коментар. Поредният "умник", когото го мързи да научи български както трябва и сега езикът му бил виновен, че бил много сложен. Ако се водехме по такива "корифеи на лингвистиката", щяхме на всеки 20-30 години да опростяваме езика и досега щяха да са ни останали само 100-ина думи, които щяхме да редим както ни падне без никаква граматика. Така наречените "дядковци" от БАН не са избрани произволно, а са лингвисти и имат знания в областта на езиците, които Номер 1 очевидно дори не може да си представи. Ето затова сме и най-бедната държава в ЕС - у нас не уважават учените, били те лингвисти, математици, биолози, .... Едни от най-образованите хора в държавата за нас са "дядковци" и са заврени в девета глуха.

Номер 1, един език не трябва да е лесен за научаване! Целта на един език е да предава информация. Колкото повече информация може да се събере в определен брой думи, толкова по-добре даденият език изпълнява функцията си. За това спомагат не само богатият речников запас, но и тези "абсурдни правила" в граматиката. Проблемът не е в трудността на езика, а в тези, които ги мързи да научат правилата.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 824ba60134
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От автора: От 6 годишна възраст мога да чета и да пиша на български. Дядо ми държеше да уча на български, защото мислеше, че ще живеем в България. Грамотността ми се дължи най вече на книгите и на интернет. Не ходих на курсове, но винаги се трудих да уча български, защото според мен е доста симпатичен език.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 52e985cd3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Все по- често ще срещaте подобни случaи. Aз също имaм зaтруднения при рaзговор, често инстинктивно при рaзговор с бългaри кaзвaм думa нa друг език или променям окончaниятa. Децaтa ми могaт дa четaт бългaрски, имaт зaтруднения при писaнето, a при говорене сa със силен aкцент. И е нормaлно, сaмо няколко седмици летaтa сa прекaрвaли в Бългaрия.
Предполaгaм бaщaтa нa aвторкaтa е турчин от Бългaрия и зaтовa знaе езикa. Не бързaйте дa обвинявaте, че точно зaрaди тaкивa, големият ми син откaзвa вече дa пише нa бългaрски. Директно кaзвa "който рaзбрaл- рaзбрaл, дa учaт други езици aко искaт дa си говорим". Тaкa обезмисляте и нaшaтa рaботa, нa родители, които се опитвaме дa учим децaтa си нa бългaрски език.
Много сме, знaете, че 1/3 бългaри сме някъде по светa.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ad67fb6fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Защо, номер 1, да не може човек, който не е учил в България, да пише грамотно?
Ето, аз НЕ СЪМ учила в България, но имам претенции, че пиша грамотно както на български, така и на останалите езици, които знам. Въпрос на желание е! А останалите глупости, които си написал/а, просто не мога да коментирам, защото се надявам да са в сферата на шегата.

Мило дете (авторе/ке), чети на глас и общувай колкото се може повече на български. Аз така се научих-с четене до безтегловност и с разговори, като държах да бъда поправяна при всяка грешка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker