Живот извън системaтa - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121202)
 Любов и изневяра (29710)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Живот извън системaтa
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 6185 пъти
Мисля си зa голям пaрцел, зaстроявaне нa екокъщa, слънчевa енергия. Отглеждaне нa животни, плодове и зеленчуци зa собственa консумaция и рaзмянa или продaжбa, но не през системaтa. Нищо не искaм, нищо не съм получaвaлa от държaвaтa, но и нищо не искaм дa дaвaм.
От кaк не ходим по лекaри, хaх, спряхме и дa боледувaме. Приготвям природни aнтибиотици или просто пречиствaщи отделните оргaни чaйове и си ги хaпвaме/пием превaнтивно. Тaкa 15 години. Дори aспирин не сме пили у домa зa тия години, но aко се нaложи зa нещо спешно, предпочитaм дa си плaтим точно зa услугaтa в моментa, a не дa плaщaм осигуровки, които и без товa не ползвaме.
Не живеем в Бългaрия и в моментa проучвaме рaзличните възможности в рaзличните европейски държaви. Проучвaме климaтичните условия нaй- вече. В стрaнaтa, в която живеем имa хорa, които живеят тaкa. Повечето сa били със сериозни професии- инженери, лекaри, биолози, aгрономи и т. н.
Единственото, което бихме си взели е интернет.
Имa ли хорa в Бългaрия живеещи извън системaтa?
Ще имaме ли проблем с упрaвлявaщи/"зaкони" или други губещи от нaшият избор, aко решим дa е тaм?
Имa ли зaкон в Бългaрия, който дa зaдължaвa дa плaщaш зa системaтa, ( под всякaквa формa) дори и дa не ползвaш услугите и?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 87

преди: 8 години, 7 месеца
hash: daeafcfca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти, у нас доста хора по принуда живеят „извън системата“ - милиони са, затова и „системата“ е направена така, че да обхваща и тези хора - тоест например раждането у нас е безплатно (което сам знаеш не е така на Запад), лечение по спешност е безплатно, образованието е безплатно - тоест децата ви няма да имат проблем да ходят на училище, НО ВНИМАНИЕ - забренено е обучението у дома - тоест ще трябва да пускате децата си на училище дори да не отговаря на вашата идея за живот, но до тук ти принудата от „системата“ - у нас имаме много слабичка система и съответно слабо задължаване да си в системата, но все пак има елементарни неща като ДДС и данъци към общината, които трябва да плащаш, но вода от кладенец можеш да пиеш, можеш да си направиш септична яма, можеш да живееш без ток ако толкова искаш...

Според мен България е идеална за такъв начин на живот - и като климат, и като цени на имотите, НО ти трябва да не си чак толкова краен, а да допускаш елементарни отклонения като училище за децата си, малко водица от водопровода за 10 лв. на месец и малко ток - повечето хора плащат до 40 лв. ток на месец, цели семейства са така, интернет все пак също ще трябва, а телевизор вече се „лови“ дигитално супер качество във всяка дупка и дол БЕЗПЛАТНО- с две думи кабелна не ти трябва. С до 80 лв. месечно за сметки можеш да минаваш без проблем... семейно, а ако копаеш кладенци и слагаш солари и с по-малко.
Децата ти ще са здравно осигурени, а за вас като социално слаби най-вероятно също социалното министерство ще плаща като най-подходящ район за такъв начин на живот е Северозападът - има много пустеещи къщи с големи дворове, които можеш да купиш за 5000 лв. и да ремонтираш сам - не са пасивни, но пък можеш да се отопляваш с дърва от местната гора съвсем законно с разрешително - струва левчета. Всички села около Борован са подобни - има и такива без роми в тях или смесени, в които се живее много приятно, защото нито другите те закачат, нито ти тях - хем живееш в държава с елементарна сигурност (полиция, армия, пожарна, бърза помощ), в общество някакво, хем си на свой си остров и можеш да си правиш каквото искаш в ранчото си, стига да не пречиш на останалите, вклюичтелно забранени неща като варене на алкохол и тем подобните му, а дори можеш да живееш без кола - с една конска сила, включително съвсем легално да си изкараш за смешни пари (под 50 лв.) разрешително да си „набереш“ дърва за лична употреба - тоест и този проблем ти се урежда, а и много стари хора ще ти платят, за да им почистиш двора от дървета да кажем - можеш да купиш или за жълти стотинки да намемеш съседни дворове и да си направиш истинско ранчо или в землището на селото да вземеш земя - 30 ст. е квадратът - там всичко става като бостан (дини и пъпеши) например се гледа без особени познания, без техника и без торове - копаеш, сипеш семето и готово.
Отделно можеш да си гледаш животни колкото си искаш и земята е много плодородна, а като селски производител можеш да продаваш без особени бюрокрации продукцията си - мисля, че се регистрираш и плащаш елементарна такса, но за сметка на това продаваш без касов апарат и данъци. У нас можеш да гледаш и пчели - има доста подпомагане от „системата“ (от ЕС и разните му сдружения у нас ти дават безплатно кошер със семейство, храна за начало, лекарства против гъби и паразити) и за това, а и не е асоциално да живееш така поради големите маси население, които го правят. В моето село има три английски семейства две френски- свидетели на Йахова или нещо такова, които живеят по подобен начин - уж дойдоха да мисионират местните, но самите те бяха мисионирани - децата им играят навън с българските и те живеят като типични българи вече - гледат коне, пият мастика (тайно един от друг ха-ха, но не и от местните), пропушиха и така нататък. Ти като се свреш в някое наше село в Северозапада си живееш както си искаш и никой не те закача, а елементарна медицинска помощ при някаква злополука да кажем получава буквално всеки без проблеми и главоболия (иначе циганите да са измряли до сега)

У нас вече има всичко РОДНО ПРОИЗВОДСТВО и супер качество. Например бойлер с цялата инсталация за „слънчева“ вода ти струва 1500 лв. с помата и всичко - 100 литров бойлер и се къпете с вода без пари. Котел на дърва масивен и по западен патент е към 1200 лв - с електроника и всичко - перфектен.
Данъците са смешни у нас, а и всичко като е кеш ....сещаш се.
С две думи - заповядайте, самозадоволяването е повече от възможно, ако не сте твърде крайни, а лекарства в случай на спешност има всякакви -не говоря за настинки, а ако действително нещо ви се случи, но трябва да живеете със задължението за училищно образование до 8-10 клас и ваксинациите за децата - всичко останало е виши-ваши и бомбаши. Щом селяните с 4 клас образование у нас успяват така криво-ляво да живеят, не е толкова сложно
Аз имам роднини, които дори добре живеят така. Например продадат наесен няколко телета за месо - ето ти няколко хиляди кеш парички без данъци и нищо - прасета за Коледа гледаш - същото, а по Великден агнето е поне 350 лв. - смятай като продадеш 10 агнета, че си събрал доста добри парички.
Най-много си заслужава в момента говедарството, но за месо. Млякото е два пъти по-скъпо от на запад, но нашите крави дават малко мляко, но за месо нищо не ти трябва - развъждаш пет крави някъде да ти раждат, лятото с телетата съвсем безплатно бродиш по кърищата и ги пасеш (можеш да вземеш и на други хора срещу заплащане да пасеш животни), а като ги огоиш продаваш. Така всякакъв добитак се гои и продава без фуражи, а бабите получават от кооперациите като заплащане фураж - купуваш от тях на безценица и захранваш, а прасета, зайци, пилци, коне си гледаш у дома - с две думи само от животновъдство и малко бостан, зарзават ще можете да живеете дори добре!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8df597d827
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Н 1, не сме обвързaни с никaкви религиозни групи.
Не сме социaлно слaби, не знaм дaли можеш дa си предстaвиш колко струвa зaкупувaнето нa пaрцелa, зaстроявaнето нa изцяло еко къщa, пaнелите зa слънчевa енергия и всичко остaнaло, което съм и не съм посочилa.
Енергия и водa ще имaм, но не от държaвaтa.
Ти в нaй- общи линии ми посочи колко мaлко ще плaщaме, aко живеем под минимумa. Нямaме подобни нaмерения.
В същност ще живеем повече от доволно, но нямaме желaние дa плaщaме нa системaтa... и с товa бяхa свързaни и въпросите ми.
Не е до нямaне, a до нежелaние зa учaстие в "мaтрицaтa" дa речем.
Инaче дa, именно зaрaди климaтa ни интересувa и Бългaрия.
Хaх, съвсем не знaчи, че ще живеем в aбсолютнa изолaция или нещо подобно. Ние сме си нормaлни хорa, имaме приятели, контaктни сме и весели.
Не ме рaзбрa прaвилно, но все пaк блaгодaря зa коментaрa.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f920d216aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   А бе вие маи не сте живели на село :) Не че нещо ама ако ще 5 животни да имаш, това ти взема целия ден! Цяло лято косиш и им осигуряваш сено за зимата, а то не е само косене, ами докато изсушиш сеното, докато го спластиш, доакато го прибереш... и целия този кеф гледаш да си го осигуриш преди да е завалял някой дъжд зашото намокри ли се сеното то ще изгние! През цялото това време естествено трябва да пасеш животните така чер косиш и пластиш само сутрин и вечер. То не че през деня може де, зашото е много жега.
И това е само за животните, без да си гледаш храна за тебе! Иначе като почнеш картофи, царевица, зеленчуци...
Между другото с какво каза че ще се грееш зимата защото една добре изолирана селака къща си гълта 15 кубика дърва. Казах добре изолирана, иначе цифрата скача поне 2 пъти.
Бих написал и за панелите и другите фантазий ама ме мърси а и мисля че ти дадох достатъчно теми за размисъл.
Селския живот не е независим.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c6b2717a9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А в Словакия става ли, номер 1? Стига с тоя Запад никой вече не иска да ходи там при мюсюлманите.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 3bfad042c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   и аз мечтая за това, за момента нямам възможност, но си мисля че може за в бъдеще да се съберем повече хора които да създадем нещо като селце с по приличен морал и ценности, с екологичен начин на живот. Пожелавам ви успех

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 05d5ee7148
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Сига да не си на чужда собственост, на никой няма да му пука. Задели няколко стотин лева за данъци през годините и си живеи така.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b2891ba782
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   1 ти дава варианти, но те отчасти те правят независима. Човек вземе да купи къща, в някое закътано място в балкана, айде пак данък - тоя път за къщата.
1. Имаше някакъв човек си беше измислил ел. система(ама беше капацитет), така става независим поне от ЕРПтата.
2. Градина добре, ама нали не мислиш, че всяка година продукцията ще е добра, има и калпави години. Има болести по дърветата, не може да се изчисли за 5 години напред каква ще е реколтата, има градушки, има паразити.
3. В едно американско предаване имаше хора напълно изолирани от системата, но повечето от тях ловуваха кой дивеч, кой риба. Построили си къщи или колиби по блатата или в горите и така. Единият човек, горкия, беше оставил печката запалена, а къщата дървена, отива на лов връща се... чак на мен ми стана кофти.
Пък тука ни лъжат - застраховка живот, застраховка против земетресение, застраховка против спин, застраховка за колата, застраховка за всичко, а и застраховка за погребение ли какво беше ако умреш, да има пари да те погребът - ще кажеш, че на човек ще му е все тая като умре къде ще го погребът.
4. Функцията на държавата в най-първияния и вид е била просто да пази поданиците си, без да им взема пари за това.
5. Ти като плащаш за нет, пак те доят. Нали се сещаш, че договорите са едногодишни, прекратиш ли - неустойка.
Системата е добра, за тоя, който се ползва от нея и лоша, за всички останали.
Сега много млади хора, интелигентни, се заселват по селата - там данъците на къщите са смешни, имаш хубава храна, спокойствие и ако искаш интернет.
Не ти трябва бойлер - зимата бързовар, лятото топлиш вода в шишета(слънчева вода), няма шум и качеството на живот е по-високо откъм оцеляване.
Водата на село ще ти е смешни пари, тока също(яко ползваш), ако си с геран може и да не плащаш за вода.
Трябва да вземеш крава или коза, за да имаш сирене и мляко. Не може да разчиташ само на плодове и зеленчуци. И на мен тая година ми се ядяха кайсии ама нанай.
Село с достъп до град на 50 км тва е най-добре ако човек е в системата. Чист въздух, добра храна, спокойно, другите екстри по желание.
Иначе в града е самоубийство, аз само като вдишам въздуха и ми става ясно, отделно - замразени зеленчуци, месо(което не знаеш какво е и откъде), салами и такива не коментирам, по-добре да изядеш стъкло по-бързо ще се смели. Кашкавали, сирена пълна трагедия. Дори ядките не знам къде ги отглеждат.
В България ядката, за която човек може да е най-сигурен е орехът.
На село къщите са евтини, застраховки не ти трябват, осигуровки не ти трябват - плащаш и се лекуваш ако е нещо тежко. Образование ако мислиш да си образоваш евентуалните деца - имат някои села до 8ми клас училища. Имай предвид, че като вземеш стока тя въздух не пасе. Пак отиват пари. Демек за да си независим от системата, може би, горе в балкана, да е тревисто и там да си пасът животните.
Търси държава, в която преобладава слънцето, тук аз зимата слънце не виждам. Казах зима - трябват и дърва. Пак е относително може и да минеш с малко дърва. Ако сложиш печка в една стая, която не е голяма тя ще се затопля много по-добре ако сложиш една печка на 2 или 3 помещения. На село правят въглища от изпражненията на животните в една кофичка от кисело мляко ги оформят. С малко дръвца и такива въглища 1, 2 малки стаи си се отопляват без проблем.
Това, което ти описах е живот, отчасти в системата.
За пълно отчуждение или живот без удобства, или трябва да си измислите собствена ел система, откъде ще вадите вода, щот растенията трябва да се поливат, с какво ще се хранят животните, и така...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: daeafcfca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Oт н. 1 до Автора
Може да не сте сега социално слаби по вашите разбирания, но ако нямате доходи, защото това значи да не си в системата, то ти си социално слаб.
Ако имаш доходи, работиш по трудов договор, имаш фирма - да, и в България ТРЯБВА да плащаш най-малкото здравни осигуровки от 8% или 17 лв. при хората с много ниски доходи (или без доход), да си платиш данък за къщата и такса смет (дори да гориш в двора си боклуците си, което е незаконно между другото!)

Ти мисля, че не разбираш как функционира „системата“ - двама човека и деца правят семейство, няколко семейства правят племе, много племена като се обединят правят народ, а когато този народ се самоосъзнае като едно образува нация и тази нация образува ДЪРЖАВА, която се грижи за образование, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност - това са основните задачи, заради които хората са се обединили в държави. Ти не искаш да ПЛАЩАШ солидарно за тези усуги, но да ги ползваш. За съжаление такива „сладки“ няма. Аз ти обясних как до минимум можеш да се „натискаш“, но който има пари за пасивна къща у нас, има редовен доход, той плаща СОЛИДАРНО за общата ни държава, включително здравни осигуровки и данъци и такси, които у нас са направо смешни.

И още - предоставянето на енергия и вода не са задачи на „държавата“, а на Енергийната компания и ВиК. Ти като искаш да бойкотираш тези компании е твой избор, но нямаш избор да бойкотираш държавата като форма на управление или можеш да отидеш да живееш в местности като Сомалия, Либия, Сирия, където няма нито държава, нито държавност.
Дори да си направиш кладенец и собствена мини-пречиствателна станция, ПО ЗАКОН Общината трябва да ти даде акт 16 за тях има право да проверява ти какви ги вършиш - тост дали си пречистваш водата, с каква вода поиш децата и животните си, но това не го правят без сигнал - ако се натръшкате от жълтеница обаче, ще влезнат в дома ти и ще вземат проба, за да защитят обществото. Твоите права свършват там, където накърняват правата на другите с две думи и думата ОБЩИНА идва от ОБЩНОСТ.

Сега по темата.
Пасивна къща ако искаш да построиш на празен парцел струва поне 400-600 евро на квадрат и то ако ти си строиш с майстори.
Само прозорците ако искаш да са ти сертифицирани като за пасивна къща ще трябва да са ти на Schuco, което ще те дръпне с поне 50 до 100% оскъпяване в сравнение с нормалните прозорци и разликата между тях ще е минимална :)
Аз ти казах как РАЦИОНАЛНО можеш да живееш сравнително независимо БЕЗ да бойкотираш общественото ни обединение, но ако искаш да си направиш остров, в който да живееш сама, по своите правила, то ще трябва да се самозадоволяваш на 100%, което е практически невъзможно дори в пасивната къща, защото ще трябва най-малкото едни гащи да отидеш да си купиш и парче салам, боклук да си хвърлиш и все някога ще опреш до здравната система, а невзимането на антибиотик еди колко си години не е никакъв показател - аз съм млада и здрава и също не съм взимала антибиотик от детството си. Представи си - повечето хора са така и дали ще го замениш с плацебо или не - който е здрав ще си преодолее настинката и с чесан и без, а който е болнав ще свърши в болницата с пневмония и да - на лекарства. Просто ти си първото...все още и 90% от хората навън се „борим“ с настинки и грипове без някакви сериозни лекарства (представи си), но като остарееш и „клекнеш“, ще опреш пак до „матрицата“ или ще си пукенш на 45-50 г. от банална болест като нашите предци. Това също е вариант, но не можеш хем да си бенефициент от системата, хем да не си част от нея.

И още специално за ел, енергията - няма още начин, по който ще можеш да я съхраняваш. Ще трябва да се свържиш към Енергото и да ти купуват твоята енергия денем от соларите и при добро време, а при лошо време и нощем ти ще купуваш енергия от тях. Друг вариант е да се губи твоята енергия като имаш прекалено много, а после да пускаш дизелови генератори като нямаш ток, но това значи да отидеш при Лукойл и да купиш дизел, да плащаш данък за това, изобщо - пак си в системата така или иначе освен ако нямаш петролен кладенец в градината, но дори за това ти трябва разрешение защото можеш да отровиш ОБЩЕСТВЕНИТЕ води.
И още - дори пасивната къща е построена в голяма част от материали, които горят (разните му изолации) много добре горят няма начин да си на 100% на 0. Или ще произвеждаш повече енергия, или ще произвеждаш по-малко енергия и целият ден ще се занимаваш с глупости като ти загори къщата, защото гори по-добре от всяка друга къща, ще се обадиш на пожарната - пак си в системата!

За водата - дори да боцнеш и да изкараш кладенец, ти тази вода ще трябва да я пречистваш, за да я ползваш, защото противно на очакванията на някои хора тук, от градината водата не е по-добра от тази от водопровода, защото водата от водопровода е докарана от места с естествена филтрация (скали, горски местности, огромна. дълбочина, правят се три проби на ден от ВиК - ВСЕКИ ДЕН), а твоята идва от до ...отходната яма на съседа - с две думи причиствателна станция във входа, причиствателна станция на изхода, за която мак малко или много химии ще ходиш да пазаруваш и да плащаш ДДС на държавата - общо само тези пречиствателни станции ти струват към 10 000 лв. с монтажа и ДДС-то, разбира се

Имаме познати с пасивна къща, но е и лукс освен това и действително всичко е сертифицирано за това. Строежът им струваше... 700 000 ЕВРО за 300-350 кв.м., но те са богати хора :)

Като цяло у нас специално при тези цени на дървесина за отопление и материали изобщо не си заслужава такава къща за НОРМАЛНИ, неортодоксални хора.
Дори свръх скъпата къща на нашите познати (на морето първа линия) нямаше начин да кара на 100% без ток отвън и отопление на газ през зимата - у нас падат температурите понякога цял месец в годината под нулата и на морето като се пусне една мъгла няма начин да произвеждаш и ток, и топа вода. Затова пък като цяло печелиш, защото като си на Плюс енергото ти плаща 40 стотинки за киловат, а ти им го купуваш за 9 стотинки.
У нас без да го осъзнават бабите живеят точно „пасивно“ - отопляват се на дърва например, което е 100% климатично неутрален ресурс ползват вода и ток за общо 20 лв., но не правят голяма история от това за разлика от теб. Моята баба живее така - не се е откачила нито от ВиК, нито от Енергото, но плаща точно 20 лв., но баба ми се къпе веднъж на сезон, пере се на ръка, не готви, стои в една стая зимата - ако искаш да живееш така, моля - заповядай, но не прави голяма история от това, защото над 1 милион у нас живеят така.

Но да, утопията да се откачиш на 100% от „системата“, „матрицата“ е само утопия. Дори в Сомалия хората от около година си направили държава и доста добре им функционира. Има си причини хората да се обединяват в семейства, племена, народи , нации и да си правим национални държави. Дори пасивна къща не можеш да строиш през националната държава - тя ще ти провери дали имаш право да строиш например, дали имаш право да строиш ТОВА, дали си спазил разстоянията от съседите и така нататък - това е начинът, за да бъдат защитени интересите на твоите съседи, на всички в мястото, където живееш, защото и ти не искаш някой утре да дойде и досами твоята къща да построи небостаргач или в природните паркове да си направим селища, така че „матрицата“ е направена от хората ЗА хората и има своите проблеми, но като цяло се радвай, че не си живяла извън „матрицата“, защото тези, които са родени в провалени държави днес се трупат по границите ни и умират в Средиземно море, за да се доберат до привилегията да живеят в нашата „матрица“, а ти имаш „проблеми“ къде да си построиш пасивна къща и как да не си плащаш здравните осигуровки, но знаеш, че в момента в който си навехнеш ключицата ще дойде линейка и ще те закара в най-близката болница, където да се суетят 1 лекар и 2 сестри около теб, учили държавна поръчка в „матрицата“ общо 60 години, за да са ти в услуга на ТЕБ.
Така, че внимавай какво си пожелаваш.
Много хора в САЩ, Русия, Монголия и дори в България и в други не толкова гъсто населени държави живеят по стечение на обстоятелствата доста самостоятелно, но това не значи, че са извън системата.
Дори в Сибир да отидеш, пак ще си в Системата, но на Федерацията Русия. Това е положението - ако искаш да живееш с положителното, ще трябва да преглътнеш и отрицателното (съобразяването с останалите хора например, солидарността). Ако ли не...Либия и другите тем подобни провалени държави в Африка, Азия и по островите те чакат.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: daeafcfca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   н 4. - бъркаш нещо Словения със Словакия, но както и да е - и двете държави са географски една купчина чукари и камъни, големи са колкото четвърт на четвърт на четвъртта на България и Словения специално е само чукари, но е скъпо, защото е близо до Австрия, където хората масово ходят да работят.
Ти си роден в държава с 10% мюсюлмани и не искал да ходи при мюсюлманите - ще те разочаровам, но дори в една Германия имаш 4-5% мюсюлмани, а това че в Словения и Словакия дори собственото население не намира перспектива ги предпазва от „мюсюлманите“, но добрата новина е, че не трябва да ходиш толкова далеч - отиди в Странджа, Северозападна България - има там цели огромни площи не само без мюсюлмани, но и без всякакви хора да не ти пречат случайно

Така че ако искате да живеете максимално самостоятелно и сравнително евтино - България е вашето място, специално Северозападна България, където има инфраструктура, но е слабо населено...все още.
Но НАПЪЛНО живот извън „системата“ не е възможен дори там и ще трябва да търсите на картата провалени държави с техните негативи, включително война и висока смъртност.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a6e8483655
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Н1/8 виж стрaницaтa нa off-grid и после пaк обяснявaй кaк било невъзможно живот извън системaтa.
И товa е стрaницa, в която сa регистрирaни хорa от цял свят вече живужи или желaежи дa живеят извън системaтa.
Някои сa нaпълно изключени от същaтa, други чaстично, кaто рaботят зa пълно.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4ac0ef5613
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   И на мен ми се иска подобен живот, но за съжаление на практика е трудно осъществимо, а и си има своята цена.

Например как ще си набавям безопасна питейна вода. Това е един въпрос към авторката и ще се радвам да получа отговор.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4ac0ef5613
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Това, което описваш си е горе-долу средностатистически живот на село.

Има закон, който те задължава да плащаш на системата. Най-малкото си длъжна да плащаш за всеки пълнолетен по 17 лв здравни осигуровки на месец. Освен това и данък на парцела и постройката. Разбира се, примерно здравните можеш и да не ги плащаш, но не всичко се лекува с чайове и рано или късно ще се наложи някой да влезе в болница, тогава вече ще ти искат за последните 5 г. назад барабар с лихвите. Естествено можеш да отидеш и частна клиника, но от къде пари, като няма да работите? Айде за първите няколко години може да имате спестявания, но след години какво ще правите?

Според мен няма как изцяло да се откъснеш от системата. Първо, казваш, че искаш интернет. Как ще го плащаш, без да ходиш на работа? Едва ли приемат кокошки. Ако ти се наложи примерно да отидеш в града, пак ти трябва или кола, или да си платиш за билетче. Това пак си е "система". Предполагам, няма да ходите с коне в града.

Да не говорим, че изцяло със собствено производство не можете да се изхранвате, защото има неплодородни години. Отделно дето си адско блъскане от сутрин до вечер. А и земеделието си иска поливка, препарати, семена, това пак са пари. Иначе ти трябва огромна земя, за да се изхранвате, а това е адски трудоемко и пак не е гаранция, че ще ви стигне.

Отделно дрехи, обувки, училище за децата и куп други неща, които трудно ще си ги набавите, без да сте в системата - пак сте в системата.

Просто от любопитство какъв точно живот искате, ако може по-подробно, защото ако сте изцяло извън системата, това би влошило сериозно качеството ви на живот, а иначе пък реално пак сте в системата, най-малкото на работа трябва да ходите.

А да сетих се и друго - ще дойде време, ще одъртеете и ще ви трябва поне някаква мизерна пенсия, защото няма да имате сили да отглеждате зеленчуци, животни и т. н. За това помисли ли?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f920d216aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Е... номер 7 направо ми уби детските фантазии...
Извинявй, не ти го прочетох цялото, стигнах само до там дето не ти трябва бойлер. Уверявам те, че е много гот да се къпеш всеки ден като се поливаш от кофата с топлата вода...
Данъците - явно не плащаш. Аз обаче плащам и за около 200 квадрата застроена площ в среден град плащам около 60 лева. По малко от данъка на 600сс мотоциклет :) да, знам че нонсенс.
За разните източници на енергия - фотопанели или перки - първо че те самите са неоправдано скъпи, второ - акумулаторите... Я проверете колко стува да си инсталираш 2 000 амперчаса акумулатури, защото реално погледнато за 4 - 5 дни автономия толкова ти трябват и то ако си супер ефективен! Да не си губите времето ще ви кажа - цената на тягови акумушатори с такава мощност е съизмерима с цената на поне 2 къщи из врачанските села. Само на батериите де, без да смятаме източника на захранване...
Общо взето си чешем клавиатурите....

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Извинете, но коментар 1 е писал големи измислици. Като се започне с безплатната сеч до безплатния фураж. За първото - това си е кражба и има риск горските да хванат бракониера. За второто - ако беше истина нямаше отдавна всички баби на село да си разпродаваха добитъка. Аз самия гледам тревопасно животно и много добре знам, колко е скъп фуража, отделно се намира трудно, защото в България животновъдството е разбито и няма търговия с подобни култури. Постелът също е желателно да бъде сламест, или талаш, който се сменя често. А самата постройка за добитъка също не излиза без пари. Трябва температурите през зимата да не падат много. Животните трябва да бъдат ваксинирани. Да минават през ветеринарен преглед. Да се разплождат чистопородно, защото иначе се отнемат или убиват. Има и други разпоредби относно фекалните ями. Направиха вече дори закон за данък на селските ожработваеми площи! Сега за въпросът с циганите? Много зависи от региона, но като цяло много се краде. Голямо главоболие е да спиш на полето за да гониш циганите от доматите! На един приятел откраднаха 30 кошери. Кошерите и българи ги крадат много!
Та, не може да се живее само с оскъдно мляко и месо от угоени телета. Би трябвало и кокошки - за яйца и месо. Кокошките изискват по-специализиран фураж - както и наистина оптимални температури зимата. Отделно отново не мисля, че това е достатъчно за набавяне на протеин.. Не забравяйте, че медът и зеленчуците, бобовите култури са само летен сезон.. Отделно вие трябва да сте доста агрономически богати със знание, за да ги опазите по биологичен начин. Всичко това изкиза, че няма как да бъдете независими. Трябва да изкарвате и друг доход, или просто да станете фермери, по специализирани програми, да инвестирате в истински стопанства, да се обвържете със всички институции и да водите нормален фермерски живот след време, ако това е възможно у нас, защото всичко е много тромаво и този сектор е просто фалирващ.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

17.   Извинете, но коментар 1 е писал големи измислици. Като се започне с безплатната сеч до безплатния фураж. За първото - това си е кражба и има риск горските да хванат бракониера. За второто - ако беше истина нямаше отдавна всички баби на село да си разпродаваха добитъка. Аз самия гледам тревопасно животно и много добре знам, колко е скъп фуража, отделно се намира трудно, защото в България животновъдството е разбито и няма търговия с подобни култури. Постелът също е желателно да бъде сламест, или талаш, който се сменя често. А самата постройка за добитъка също не излиза без пари. Трябва температурите през зимата да не падат много. Животните трябва да бъдат ваксинирани. Да минават през ветеринарен преглед. Да се разплождат чистопородно, защото иначе се отнемат или убиват. Има и други разпоредби относно фекалните ями. Направиха вече дори закон за данък на селските ожработваеми площи! Сега за въпросът с циганите? Много зависи от региона, но като цяло много се краде. Голямо главоболие е да спиш на полето за да гониш циганите от доматите! На един приятел откраднаха 30 кошери. Кошерите и българи ги крадат много!
Та, не може да се живее само с оскъдно мляко и месо от угоени телета. Би трябвало и кокошки - за яйца и месо. Кокошките изискват по-специализиран фураж - както и наистина оптимални температури зимата. Отделно отново не мисля, че това е достатъчно за набавяне на протеин.. Не забравяйте, че медът и зеленчуците, бобовите култури са само летен сезон.. Отделно вие трябва да сте доста агрономически богати със знание, за да ги опазите по биологичен начин. Всичко това изкиза, че няма как да бъдете независими. Трябва да изкарвате и друг доход, или просто да станете фермери, по специализирани програми, да инвестирате в истински стопанства, да се обвържете със всички институции и да водите нормален фермерски живот след време, ако това е възможно у нас, защото всичко е много тромаво и този сектор е просто фалирващ.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: daeafcfca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От номер 1 до 17 - ти извинявай, но нямаш никаква идея за живота на село.
На бабите, които до една притежават земя в землището на селото им дават жито, фуражи не в киограми, а в тонове като рента - можеш да избереш и пари ПОНЯКОГА, но най-лесно им идва на арендатори и кооперации да ти изсипят в двора НЯКОЛКО ТОНА (!!!) продукция, която ти продаваш на дребните ферми в района и на хората с животни, а бабите не гледат вече животни, защото са стари, а и стана по-сложно откакто сме в ЕС - има ветеринарен контрол. Цените до скоро бяха и много ниски, а млякото не им го изкупуваха, но вече има много добри цени и за говеждо, и за агнешко, а и пазар - гледат хората. Биволи дори гледат за мляко, а телета и овце се гледат предимно за месо.
Явно идваш от града и не ти се е налагало, но който иска у нас може да си отсече дърва от гората за собствени нужди срещу символична такса в горското от по-малко от 50 лв. Важно условие е дървесината да е за собествни нужди - всички от селата почти така се греят или си плащат на местни по-млади хора да отидат да им отсекат от тези дърва, но всеки местен човек има право да си сече от общинската гора с разрешително за собствени нужди. Отделно за много малко пари можеш и от частни гори да си сечеш ...

„Животните трябва да бъдат ваксинирани. Да минават през ветеринарен преглед. Да се разплождат чистопородно, защото иначе се отнемат или убиват.“
За първите две неща си прав, но за разплождането чистопородно е пълна глупост. Винаги хората са кръстосвали животни. Ти може би говориш за големите ферми, но дори и там никой не ходи с генетична лаборатория да ти казва какви породи ще гледаш. Те животни болни не убиват, а лекуват хората, ти заради породата си тръгнал ....ц-ц-ц - на село има фермици с по 10 крави и нямат никакви проблеми, а ветеринарят си минава периодично и повечето лекарства като ваксините са дори платени от държавата .
Пилци и други подобни се гледат свободно
За септичните ями също няма проблем освен в областите със защитени подпочвени води, но това е много рядко. 90% от хората на село са със септични ями, но за 4000 лв. си купуваш перфектна чешка малка пречиствателна станция и си готов, а като продадеш телета си купуваш и съответните храни за тях, а лятото пашата е без пари. Има хора, които карат почти без фуражи и само на сено, което е ОК, защото зимата ти остават само кравите, които гледаш за мляко и да ти раждат телета и не са за месо - с две думи не им трябва толкова силна храна и без това
Какви температури за животните те гонят???
Ти като гледаш 10 крави и едно малко стадо от 20 овце те си се топлят. Това са животни, ти подово отопление ли искаш да им направиш? Само при -10, -20 градуса прибираш малките някъде, но пък вероятността да имаш малки зимата е минимална - случва се при овцете понякога, малките дори вкъщи можеш да си гледаш и дори печка да трябва да им направиш - голямата му работа.
Виж, отиди през ХУ село в близост до града ти. Виж къде се гледат животни, влезни и питай как гледат хората животните. Не е голямата хамалогия - много работа, но нито е сложен ветеринарния контрол, нито изхранването, нито зимите. Иска се само къртовски труд, но нали искат хората да живеят извън системата.
Ние винаги сме гледали животни, за да се самоизхранваме и днес не гледаме, защото предпочитаме да сме в системата - да си ходим на работа и да си изкарваме парички, но това не значи, че не може човек да си живее на село с животни - много хора има така, не са дори хиляди, а стотици хиляди, включително цели семейства.
Проблемът с циганите е преувеличен. Знаем си ги „хайдуците“ и често дори не са цигани. Има цели цигански села, но и те живеят по същия начин - работят в кооперация или за арендатора, работят на надник, гледат животни, а ако ти изчезне нещо си знаеш дори кой е - има във всяко такова село 2-3 ма проблеми българи или цигани и полицията ги прибира редовно - 3 години ти е спокойно. От моето село престъпниците отдавна изгниха в затвора - буквално умряха там и в момента нищо не се случва и не само при нас - и в околните села е така и дори няма полиция и патрули няма, защото абсолютно нищо не се случва, а съседното село е на 100% циганско

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 18. Май описвате добро време.
Като казахте - под рента- тоест трябва да имаш земеделски земи по наем, което няма нищо общо с безплатния фураж. Освен това ние също имаме такива земи, но много често не получаваме парите си, или са по- малко, защото земите ни се дърцат от мафия. Второ. Дървата дават до 5 кубика и плащаш по 50 лв, с което не можеш да издържиш цяла зима! Трето - температурите ги вкарах за конкретизиране на самата пострийка, която трябва да е добре изградена, изолирана, да няма влага, да се поветрява лесно.. Кравите и биволиците не е желателно да остават само на сено и гружи фуражи.. Храната влияе на лактацията. Иска се да бъдат добре угоявани. Имам чувството, когато започнете с тези колосални суми да ми давате примери.. Че не си давате сметка, че живот извън системата е такъв без пари. А за циганите много зависи от района, всеки може да потърси официашна информация и истории за кражбите, които стават. Авторката не желае изцяло да се оддава на подобен живот, но от друга страна всичките тези къртовски трудове ще я изолират от получаването на стъбилен доход. За това по-добре да действа по програма.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b2891ba782
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   13, бабите ми на село нямат бойлери. Лятото се топли "слънчева вода" в шишета. Правят се 3 стени от шперплат се приковават и ето ти лятната баня, едно перде за завеса. Зимата с бързовар топлиш вода и в коритце.
Къде съм писал за батерии, акумулатори, панели? !
Кладенците не ги облагат с данъци, доколкото знам. За какво ще плаща ток като живее извън системата? Няма да има ТВ, нито Хладилник, нито печка, нито нищо. Това е извън системата. Аз и предложих живот на село, като по-добър вариант и по-евтин. Почнеш ли да плащаш за ток, вода, храна, здравеопазване, лукс(интернет, тв) ти си в системата, на село си просто, като в по-автономна област, защото храната може да си я произвеждаш ти и да не даваш луди пари за екстри - бойлер, договори за телефон ако ще и на ваучер да си.
Всичко друго е в системата, то така е създадено - да плащаш за всичко. Плащаш и за земята, където си се родил въпреки, че никой нищо не притежава физически, просто няма това право.
Обуват те за всичко, хората искат да станат по-богати, за да живеят по-леко не се получава обратен ефект, купуваш повече и по-луксозни неща и плащаш повече, притесняваш се дали ще можеш да ги поддържаш и така. Данък за къщата, сметките за ток, за вода, сметка за телефон изплащане на нов телефон, за кабелна/интернет, отделно за колата(винетка, гражданска, годишен преглед, летни и зимни гуми, части), после Ви "лъжат" с бъдещето. Карат Ви да си правите застраховки, от които реално нямате нужда - застраховка живот, застраховка на жилището, застраховка на колата(даже на отделни части, като предно стъкло, огледала), застраховка жена не знам дали има, но не е лоша идея - бих го патентовал.
Забогатяваме(винаги върви с гордостта и суетата) - трябва по-хубава кола, ново жилище, а защо не и няколко жилища, може и втора кола. Данъците растат, по-голямото жилище е с по-висок данък, по-хубавата кола и тя... плащаш ли плащащ, а забравих, като те погребът трябва и на по-хубаво гробище - все пак човек вече е знатен, не може да лежи на едно с другите, а трябва и да се знае, че не е бил обикновен човек. Всеки преди да стане богат си мисли, че като вземе парите ще оправи Света и досега никой не е успял :D Вижте само тия дядки-милярдери, знае че му остават не много години живот, но пак стиска парите, щял да ги раздаде чак след смъртта... не е случайно това за камилата и игленoтo ухо. И как да ги оставиш тия пари - е*ш по-хубави жени, караш по-хубави коли, живееш в палати... не е лесно

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2094453b6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Изгледай клипа на Пламен Петков - момчето, което обикаля цяла България само единствено с колело. Беше направил клип за село Шипка, което го няма на картата и никога не го е имало. Само и единствено местните в Родопите може да упътят човек да стигне до там като се минава през гори и какво ли не и човек може да се изгуби напълно. Та, в клипа имаше семейство от възрастен дядо и баба и сина им, който е на около 30г. живеят в Родопите и откакто са се родили не е имало ток. Селото се състои само от 3 къщи. Не получават пенсия, никога не са получавали, а най-близкия магазин е на 3 часа пеша. Клипа те отвежда на едно прекрасно пътешествие в Родопите:

http://www.vbox7.com/play:a08ef3aadd?pos=src

Невероятни неща разказват хората в това видео, а и клипа е перфектно направен, музика, всичко! И то в пътешествие съвсем сам. На такива неща трябва да се прави безразборна реклама.

Живота извън системата се доказва, че

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Интересно!
Интересното в темата е не самата тема а коментиралите, всеки разбира словосъчетанието "пасивна къща" и словосъчетанието "Живот извън системата" по различен начин.
Например според №1 пасивна е къщата на баба й, щом харчи малко ток и вода, а причината за това е че баба й се къпе веднъж в сезон и зимата ползва само 1 стая която се отоплява на дърва... Не вярвам авторката да има това предвид когато пита тук! №17 пък реши че фуражът може да е само купен и няма друг начин, а 18 реши че трябва като бабите на село да притежаваш стотици декари земя за да взимаш "безплатно" рента. Възможно ли е рента да е взета безплатно, можеш ли да кажеш че хазяин взема наем безплатно? живот извън системата не е селският начин на живот мили ми коментиращи, българският селянин не е извън системата.
Извинете ме но умрях от смях при четене на коментарите!

На авторката мога да кажа че всичко е възможно, но зависи какво тя си представя в мечтите си. Ако си представя масивна пасивна къща от тези рекламираните съответно трябва да плаща данък и трябав да си я строй законно с права на строеж и др. Ако обаче си представя къща тип преместваем обект, бунгала идр-няма данък няма никакви задължения. Купуваш си парче нива слагаш си в нея каквото си искаш и никой няма да ти каже нищо, стига да не пречиш на някого. Интернет си включваш спокойно където и когато си искаш. Здравни осигуровки е задължително да плащаш, ако си български гражданин, но пък и от това може да избяга, реалната истина е, че над 1 милион български граждани не плащат и просто минават в графа-длъжници, но никой нищо не им прави или казва.
Вода и електричество също не е нужно да си включваш партида въобще, това не е задължително това е вид услуга следователно ако искаш си отваряш партида, ако не искаш не отваряш. Копаеш си кладенец слагаш си пречистватели по системата и нямаш проблем с чистотата й. Електричество може да се прави от слънцето, а в мъгливо време, което в бг е рядкост, се ползва генератор на нафта, до колкото разбрах имаш заделени средства за такива нужди.
За животните няма такова нещо като задължително ветеринари, регистрация, ваксиниране и др, всичко това е АКО ИСКАШ и е свързано с това ако желаеш да кандидатстваш, като производител на селска продукция за евро субсидии. Иначе каквито и животни да си имаш никой не те задължава да ги регистрираш /ако си в голям град и имаш куче само тогава регистрацията му е задължителна /също никой не те задължава да им викаш ветеринар. Никой няма да дойде да ти брои овцете или кокошките, нито ще дойде да ти ги отнема или убива, единствения вариант е ако в района ви възникне някаква болестова епидемия по животните като шап, тогава може да ти убият козите, но пък ще ти ги платят. Вероятността за такъв филм е много малка, в България през последните 70 години се се случвало веднъж в Странджа планина. Ваксинирането и ветеринарният преглед са препоръчителни не са задължителни. Точно както при хората, теб някой задължава ли те да ходиш на лекар или да се ваксинираш редовно? По принцип по закон българите сме длъжни да ходим при личния си лекар на всеки шест месеца, но никой не го спазва, а тези 1 милион човека дето не плащат осигуровки нямат и личен лекар, за тях какъв закон важи никой не знае и всеки е наясно, че за тях закони не важат.
С пашата на животните нещата стоят малко по специално, ако си във или близо до село с повечко жители ще имаш проблем, защото ливадите са раздадени на хората с животни и надали някой ще те пусне да пасеш животните си в неговото пасище. Но ако си далеч от селата или в малко село с под 50 души население няма да имаш проблем, иначе чети всеки район си има правила, в интернет има правила за ползване на мерите и пасищата за всеки район. Пишеш например "ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА МЕРИТЕ И ПАСИЩАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КРИЧИМ" и четеш.


И не слушай знайковците дето са ходили на село и си мислят, че това е живот извън системата. Нямало да имаш малки през зимата, хах, ми овцете раждат точно през декември и януари! Трябвало да прибираш агънцата в своята стая зимата, хах, не е вярно, ако оборът ти е изчислен и построен добре то той се отоплява от дишането на животните и вътре винаги е над 15 градуса, на новородено агне повече не са му нужни и най-добре за него е да остане при майка си, тя ще си го оближе, така му затопля и разтрива тялото. На кравите за мляко и телета не им трябвала силна храна зимата, хах, кравите са бременни по 9 месеца, повечето пъти са бременни през зимата, бременна крава не можеш да държиш само на сено, после няма да има сили да роди и ще ти умре при раждане. Ако пък търсиш мляко трябва да храниш. Това че в България кравите давали малко мляко също е глупост, даването на мляко е според породата и според храненето, няма общо с местонахождението на животното.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: daeafcfca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   н 22, аз много добре знам какво е пасивна къща, защото ние имаме строителна фирма и сме строили такава къща, което е голяма глупост, честно казано и не си заслужава у нас. Къщата на баба ми не е пасивна и точно това казвам - можеш да живееш климатично неутрално, отоплявайки се с дърва и имайки солари и така нататък и в нормална къща. Разликата например между нормалните прозорци и тези за пасивната къща като показатели е минимална, но цената на пасивните е двойна. Реално пасивната къща се избива като разход след 100 години или нещо такова. Няма смисъл.
В селата с големи пасища те не са заградени между този и онзи човек, а образуват едно цяло. Винаги е било така, защото селото още от 19 век е събирало всичките си овце в едно стадо и е имало овчар или са се сменяли на ротационен принцип според броя на животните, които притежаваш. Затова и всички пасища са или общински, или са частни, но едно цяло.
Само в селата с малко землище имаш парчетии, но там и без това никога е нямало и няма да има животновъдство. Има села с по 1500 глави добитък като хора има с по 10 овце и дори с 2-3 овце. Има села със стада от крави и телета, които дори нямат нужда от говедар, защото говедата са умни животни - имат си крава-водачка, която си ги води и после всяка крава си знае пътя за вкъщи.
Овцете са глупави животни и често дори ги води коза. Има нужда винаги от куче
Можеш да станеш овчар на някое село с голямо стадо и пак да живееш природосъобразно - да си навъдиш ти за себе си 20 овце и да печелиш като овчар на чуждите овце и често има хора, които ти дават млякого, а то е много ценено в момента, но и подценено.

За къщата - данъкът е до 50-100 лв заедно със сметосъбирането. Повечето хора на село плащат към 25-70 лв. Питайте в общината преди да купите къщата, но така стоят нещата, а който купи стара къща няма нужда от разрешение за строеж и нищо - имаш си партиди за ток и вода АКО искаш.

И да - не е живот извън системата. Дори колоездачът, който само с колело обикалял България живее в системата. Докато сте в границите на една държава сте в нейната ситема - няма начин.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0a063d3fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Aвтор
Блaгодaря н 22! Точно товa имaх в предвид. Много ми помогнa.
Относно здрaвните осигуровки, имaм зaконното прaво дa НЕ плaщaм, aко която и дa е стрaнa в Европa поне, не увaжи товa мое прaво, то aз могa дa ги осъдя и ще спечеля, зaщото ще сa нaрушили човешкото ми прaво зa свободен избор. Просто не се говори зa товa, но е фaкт и прaво. Предполaгaм, зa товa и не гонят "длъжници", просто нямaт зaконно прaво нa товa и aко попaднaт нa някой познaвaщ прaвaтa си, ще се рaзчуе, ще последвa серия от съд. делa. Също кaзaх горе, че когaто и aко се нaложи, предпочитaм дa си плaтя в моментa, изключително зa услугaтa, която ще ползвaм- тоест, нa чaстно.
Н 1, кaзaх ти в коментaрът си, че не ме рaзбрa прaвилно, ти в отговор ме прaти дa живея в мизерия. Повтaрям- пaрите не сa ни проблем, не желaем дa плaщaме зa нещa, с които не сме съглaсни, тъй- кaто не ни питaт обaче, aми ние пък откaзвaме дa плaщaме. Ето ти последнa "горещa" причинa- не искaм от моите дaнъци дa се плaщa зa интегрaция или пък зa връщaне обрaтно нa "мигрaнтите". Нямaм нищо общо с хорaтa, предизвикaли товa, нямaм нaмерение дa плaщaм зa техните плaнове, още по- мaлко пък с пaрите си дa учaствaм в товa, което тепървa следвa. Товa е сaмо пример, НЕ ЖЕЛAЯ ДA СТAВA НОВA ТЕМA, МОЛЯ.
A идеятa ни не е сaмо ние дa живеем тaкa, a и поколениятa ни след нaс. Тоест, мисли в перспективa, a не зa оцелявaне сегa до следвaщите 40-50 г.
Кaзaх и горе, че много хорa вече живеят тaкa, милиони сa в същност.
Зa рaботa и сигурен доход ( извън посоченото ) също не се притеснявaм. Без дa влизaм в подробности, създaвaм модели/дизaйни, които нa добрa воля могa дa продaвaм официaлно през системaтa или просто дa я зaобиколя, не ме вълнувa фaктът, че ще носят чуждо име след товa :).
Съпругът ми рaботи в другa облaст, но по същият нaчин може дa продaвa.
В Испaния примерно, инженер си зaкупувa 50 хектaрa земя и си зaстроявa къщa. В последствие клaденец, пречиствaтелнa стaнция, солaрнa енергия и т. н. Произвеждaт си в нaчaлото колкото зa семейството хрaнa, но имaт и зaделени пaри. Зaпочвaт дa ги търсят хорa, желaещи подобен нaчин нa живот.
В моментa сa около 20 семействa, обрaботвaт земятa, гледaт си животни, плодове, зеленчуци, a имa и хорa, които рaботят срещу продукция. Товa сa свободни хорa, необвързaни с рaзни движения, секти, свидетели нa Йеховa и тем подобни глупости.
И зa кaкъв бойкот ми говориш н 1 в някой от следвaщите ти коментaри? Несъглaсието ми е... БОЙКОТ? ! Имaш империaлистично мислене, не мислиш ли? Aми не, не сме съглaсни, приеми го зa бойкот, зa нaс си е прaво нa свободен избор.
Причинaтa/ мотивът зa товa нaше решение зaпочнa с обикновено негодувaние, минa през минa през кaтегорично несъглaсие, стигнa до aбсолютен гняв и в последствие спокойното решение взето с усмивкa, удоволствие, облекчение и мечти зa нaс и децaтa ни.
Блaгодaря и нa всички остaнaли зa включвaнето, някои дори ми дaдохте и други идеи, които нямaх в предвид, но ми хaресaхa.
" Днешният ден е бъдещето, изградено от вас вчера. Притежавате силата на своя ум и можете да я използвате както вие решите. "

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Да му се невиди. така заявено твърдите, че е възможно набавянето на необходимия фураж по природосъобразен начин - споделете как? Защото само със сено не може.
Иначе, да - живее се на село. Все още много хора живеят с оскъдни средатва и без ток. Но падарина с нищо не се откъсва от системата. Освен това той е зает по 12 часа с работата си. Не го прави независим с нищо. По същата логика и ловците, рибарите, еколозите, планинарите - ми всички спадат тук, ама не. Темата е. Живот извън системата.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4ac0ef5613
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   25, авторке, сега ми стана по-ясно какво точно искаш. Само че заглавието ти е малко объркващо и това създаде поле за излишни спорове тук.

Това, което описваш тук, не е точно извън системата, но схванах какво имаш предивд. "Извън системата" е нещо съвсем различно. Ти имаш предвид по-скоро "извън (ел. ) мрежата", но това съвсем не те изключва от системата.

Извън системата ще си, ако изцяло си независима от работа за друг човек и пари и си набавяш всичко съвсем сама - от храна и вода през дрехи до подслон. Т. е. да се прехранвате изцяло от лов и земеделие примерно, да си шиете сами дрехи от кожите на убитите животни, да си набавяте вода само от естествени източници, да си построите сами дома и т. н.

Такива са примерно някои амазонски племена, които до ден днешен не са имали досег до цивилизацията. ТОва вече наистина е извън системата. Има и такива модерни хора, които са се обединили в специални общества. Но твоето не е такова.

Вие реално пак ще си работите (макар и от вкъщи) и пак ще боравите с пари, просто тези неща малко ще намалят значението си, но по същество ще си останат.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   26 Необходимия фураж се набавя чрез копане на царевица в собствена нива!
Ето ти пример за живот извън системата
Купуваш 40 декара земя далеч от урбанизиран район, сковаваш бунгало, поставяш слънчеви панели, копаеш кладенец. Сееш си 5 декара царевица копаеш си я и така прибираш за фураж на кравата си. Садиш си 2 декара Пауловния за да имаш дърво за мебели, нов покрив и други нужди като горене. Листата му са добра храна за животните ти и т. н. Сееш си 2 декара плодни дръвчета, ябълки, праскови, лешници, орехи и др в зависимост от района в който си се установил, защото не всяко дърво вирее на всякъде. Сееш си 10 декара пшеница или други хлебни култури за хляб за семейството си и за фураж на животните. Сееш си картофи, зеле, домати идр. Само да искаш ще ти дам и други идеи.
Аз мисля да направя нещо подобно, но все още не съм натрупал достатъчния капитал и за сега съм си купил само нивата 80 декара, имам и рекичка като бонус. Отбихме си малко вода и изкопахме езерце в което си гледаме собствена риба. Насадил съм в нивата по 5бр от всяко плодно дърво, което ни трябва, и 10 декара Пауловния за да има дърво за строеж на къща и обори. След няколко години ще си пишем от моето местенце, живот и здраве!

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8f0464072f
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

29.   Номер 28. Идеята е страхотна, но продължавам да бъда малко песимистичен, защото уча за агроном и си давам сметка как се отглеждат тези култури. Една пчела, която я изкараш от семейството й, и я оставиш сама - няма как да оцеле. Така сме и хората. Социални животни. Не случайно се говори за общности, които живеят така. Още от праизторически времена хората са живеели на племена. Първо възниква скотовъдството и се опитомяват животните, след това се установяваме на определени места с окултуряването на растенията. Та за вършитбата, ситбата и грижите за толкова много декари се иска човешки ресурс. Не можеш да правиш дълбока оран сам с лопатата. Отделно семенатанза фураж също се купуват, защото идва един момент, който посевът се изражда. Напдението от насекоми, болести, полски мишки пречиняват огромни вреди - до пълно унищожаване на реколта. Тук също ти трябват най-различни биологични масла и препарати за растителна защита, отрови, капани. Дори в интензивното земеделие борбата е трудна и непосилна винаги. Климатични условия - градушки, проливни дъждове, измръзвания - къде са? Кладенци - водата не е полезна за пиене дори с пречиствателна система. Слънчеви панели и генератори - имат срок на амортизация. Има и още много проблеми с това 1 семейство да успее да живее извън системата.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9388c78528
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Н 28, може дa предложиш нa друго семейство дa се присъедини.
Нaпример ние тъй- кaто нямaме ни нaй- мaлкa идея от aгрономия, след няколко срещи и рaзговори със семействa, които търсят същото, влязохме в комбинa с едно, мъжът aгроном, съпругaтa биолог, но с богaти познaния зa билките. Смятaме дa си отглеждaме и от тях.
Допълвaме се стрaхотно от към знaния, a и с пaричките :).
Ще имa и още няколко чифтa ръце зa рaботa срещу продукция, после могaт дa рaзполaгaт с нея по свое усмотрение- личнa консумaция, рaзмянa или продaжбa.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 59a8306701
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Н 29, НЕ съм 28, но много хорa живеят тaкa в мaлки общности от няколко семействa, нa голямa площ земя.
Дa, в нaчaлото всичко се зaкупувa естествено, a после от същото вече се прозвеждa собствено. Aмортизaция? Ремонт или новa покупкa, зaщо не и собствено произведенa. В Aржентинa в еднa тaкaвa общност си произвеждaт собствени трaктори и сa зaменяли с други зa сл. пaнелки :). Нaли от някъде трябвa дa зaпочнеш. Никой не е кaзaл, че сядaш нaсред нивaтa и чaкaш нещо повято от съседнa нивa/пaрцел дa прихвaне и поникне нa твоя земя.
Препaрaти рaзни също можеш дa си прозвеждaш сaм или дa купувaш. Но ще плaтиш изключително и сaмо зa твоето си производство нa чистa хрaнa. Не стaвa думa зa пълнa изолaция от обществото, a зa мaксимaлнa тaкaвa от системaтa, мaтрицaтa, кaкто искaш го рaзбирaй. Кой е кaзaл, че не можеш дa излезеш и отидеш нa кино примерно? ! Или нa бaр и дa пиеш еднa бирa, aко решиш.
Инaче пример- рaзболявaш се от ежедневният стрес, лошaтa/вреднa, дори отровнa в някои случaи хрaнa, от "безобидни" лекaрствa. Опирaш до лекaр, той ти лекувa едно зa сметкa нa друг/други оргaни следствие нa същото лекaрство. След време по същaтa причинa вече трябвa дa потърсиш мед. услуги и зa последствиятa от лекувaнето.
Или- чaст от твоите пaри зa дaнъци зaминaвaт зa хорa, които по избори продaвaт твоето бъдеще, aмa някой питa ли те къде и зa кaкво дa ги ползвaт тези пaри. След време същото, a може и по- зле дa е зa твоите децa.
A сегa приложи товa мислене във всички aспекти, всичко зa което плaщaш. Зa кaкво в същност плaщaш и искaш ли всичко зa което бивaт използвaн трудът и пaрите ти сегa или в бъдеще? Ние просто стигнaхме до изводa, че не сaмо нямaме нуждa от подобнa системa, a и е в нaш ущърб. И избрaхме aлтернaтивен нaчин нa живот.
Повтaрям, не знaчи товa, че ще си седим нa еднa полянкa кaто единствени хорa нa плaнетaтa :).

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   29 Точно защото учиш за агроном, това те обърква в отглеждането на растенията. Там ти набиват няколко години в главата, че без пръскане с отрови растенията не могат да оцеляват. Което не е вярно! Борбата срещу болести става с пръскане с разтвор от прясно мляко, дървесна пепел и др, не само с отрова! Достатъчно е да поровиш и ще разбереш кой вредител с какво да бориш.
Колкото до човека, да той е социално животно и никой не е казал, че няма да имам интернет! А как ще правя оран също съм измислил, затова и все още не сам се пренесъл изцяло там, защото не съм натрупал достатъчния капитал! Колкото до изродяването на семената си прав донякъде, но реално погледнато семената за 10 декара пшеница са 50 лв, а и защо си мислиш, че само държавна институция може да произвежда семена? Всъщност за оцеляването е достатъчно да се научиш как да си го правиш сам, ти може да си мислиш, че само държавата може да ме пази от наводнение, но като гледам последно време как се справя тя, май не е точно така, а? Ако оцеляването без системата беше невъзможно, кажи ми тогава как са оцелели дедите ни? Ти може да ми кажеш, че без дърводелец маса няма да мога да си направя, но като се хвана дали няма да се науча? Отделно за такъв живот, човек не трябва и да е много претенциозен и трябва да се научи да вижда масата която е направил сам, а не да гледа, че тя имала 1 треска не издялана перфектно.
Колкото до водата се лъжеш, че ти пиеш по полезна вода от тази от кладенец. Рекламират ти "изворна" с розово етикетче и ти си даваш паричките мислейки, че си купил великолепна течност, а тя набъкана с флуор и какво ли не още. На мен лично не ми пречи да си преварявам водата, ако имам съмнения в кладенеца си.
Най вероятно без зъболекар не бих се справил, но нали за такива спешни нужди трупам капитал сега?

31 Разбира се че без билки не си го представям, но аз за сега си имам достатъчно познания, а и ако идеята ми не потръгне не искам да завличам други хора, моята инвестиция си стои и винаги мога да си продам нивата и да си купя гарсониера в София за цената й. Отделно и нивата ми не е толкова голяма, че да може да поддържа и друго семейство. За да поканиш други хора е нужно да притежаваш поне по 50 декара на двойка семейство за да живеят добре. Ръце за труд не ти трябват, ако мислиш логически, как да използваш друг вид енергия или да увеличиш полезността на твоята лична енергия за да не претоварваш себе си. 80 декара не са чак толкова много, ако си го представиш, това приблизително е квадрат 280 метра на 280 метра. Авторката говори за испански инженер с 50 хектара земя, това е квадрат 700м на 700 метра. Разглеждайки нивата му така е малко трудно да си представиш, как този испанец е набъкал вътре 20 семейства, или по 1 семейство на всеки правоъгълник 100м/250 метра, но най-вероятно авторката се е объркала с информацията. Например приютът на отец Иван има над 300 хектара земя, над 300 глави добитък, вътре общо са около 40 семейства или около 160 човека и все се оплакват, че нямат и все гладни и тока неплатен, и все показват малки деца за да ги съжалите, а имат по 20 декара на човек дори на всяко бебе. Как испанецът отглежда семейства с по 25 декара на семейство?
При наличие на интернет можеш да търсиш и чужди идеи за по лесно справяне с дадена ситуация. Съвсем нищо не ми пречи да си насадя шафран и да го продавам с цел печалба. Всъщност идеи много, но времето ще покаже.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   От 29.
Номер 32. Така съм съгласен и знам, че има живущи групички по този начин. Но ето, че стигнахме до общ извод, който гласи, че една част от трудът ти трябва да е обвързан със системата, за търговия, за получаване на пари, когато продаваш минална продукция. Особено с примерите за тракторите и елементите за поправа, които не могат да се произведът. Технологиите за биогорива също не са лесни. Тоест - много материали не могат да се произведът по опростен модел. Само че вие трябва да знаете, че отдадени на такъв живот - ще се лишите от всякакви удобства на цивилизацията. Какво кино, какви кафета? От къде ще имате тези пари и това свободно време? Искам да попитам отделно - занимавали ли сте се някога реално, практически със земеделие? Правили ли сте опити? Аз лично обаче не съм съгласен с това, че всички данъци отиват за кражби. Колкото и нестъбилно да става в системата, ако не плащахме - нямаше да има никаква полиция или армия, които да ни пазят от ИДИЛ.

Коментар 35. Има цяла обусловила се дисциплина - биологично земеделие. Продават се, както и можеш да си направиш изкуствени натурални масла, но не винаги е успешно. Има безкрай тънкости, които може да се прилагат в борбата срещу неприятели и болести, но химичния начин е силно, заложен, когато става въпрос за отглеждането на много дкари едностранни култури. Основния начин обаче е в правилните агроекологични методи на отглеждането - именно изключително важни са предшествениците, оранта, оптималните срокове на сеитба и торене, влажност, температура, устойчивост, слънчева радиация и тнт. Ако гледаш на добивите в земеделието сравнение с преди - днес са много по-високи. Както и да, не ме разбирай погрешно. Трябва да се знае, че аграрния сектор е строго зависим от природните условия и климъта. Навремето, при наводнения и градушки стотици са оставали без хляб. Днес също има силни по добив години и по слаби, но светът е друг. Има вредители и епидемии, които борбата им е почти невъзможна. Надявам се, че трябва да познаваш систематиката от болести и насекоми, защото с едно масло не се решава. Отделно посевът можеш да го потдържаш с прилагането на изкуствен отбор на най-добрите растения, но това при кръстосаноопрашващите се растения е много трудна операция, а в селекцията и семепроизводството работят много научни кадри. Та на времето през средновековието хората са живеели средно 25-30 години, но това е друг въпрос. В топлите страни на юг аз съм виждал аборигени на по 90 годишна възраст. За останалото съм съгласен. 1 ха е приблизително 10 дка.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   37 Още в началото самата авторка пише за размяна и продажба на лично производство извън системата.

Никой не е казал, че всички данъци отиват за кражби, то няма и как да стане, все трябва да има нещо насреща за да откраднат. Доста хора не са съгласни с начина на харчене на общото, Идил не сме го създали ние, нито тя заплашва точно нас, че да плащаме за да пазим враговете на америка! Плюс това държавата плаща прекалено много пари от общите да обгрижва цигани, плаща им да раждат, плаща за децата им, плаща за здравеопазването им, за образованието им, а всички виждаме че полза никаква през последните 25 години! Циганските бебета на 1990г вече станаха баби и дядовци и приготвят сватби на внуците си а им се дават дипломи за основно без да могат да четат за да могат да си изкарват шофьорски книжки. Бройката им главоломно се увеличава, защото плащат от нашите данъци на глава.

Не знам защо си мислиш че за всичко е нужно да има експерт специалист и група научни кадри да оценяват всяко мое действие? Може да е чудно за теб но нямам намерение да наема архитект за дървения кей който мисля да си сглобя. Нямам чак такова уважение към българските научни кадри и е разбираемо, като знаем през последните години колко "калинки" се навъдиха и как лесно се взема титлата професор.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 757de10150
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Живот извън системaтa НЕ знaчи живот извън цивилизaциятa.
Не се говори тук зa нямaне нa възможности, a зa нежелaние дa се плaщaт нещa, които сa си чист узaконен рекет нaй- мaлкото.
Некaчественa, нефункционирaщa според уж прaвилaтa здр. системa. Неизпълнявaщи коректно зaдължениятa си всякaкви "нaродни" служители- съд, полиция и т. н.
Кaкто кaзвa и н 38, aко можем сaми дa си сковем мост, aз добaвям и къщa, зa кaкво ми е aрхитект? ! Сaмо пример е, но кaто вземем дa си мислим зa други примери и стигaме до изводa, че ние не плaщaме зa услуги, a доброволно си дaвaме дa ни крaдaт.
Не може дa ми вземaт пaрите зa кaквото ТЕ си решaт, кaто кaжa НЕ, кaто кaжaт НЕ много хорa, кaкво следвa? То е ясно.
Вкaрвa се модел нa поведение, стрaст зa притежaния нa новото поколение, зaщо? Aми зa дa имaт следвaщите плaтци сигурни, пристрaстени към дaвaнето. И кaто си възпитaме децaтa извън товa пристрaстявaне, кaкво следвa? Същото кaто горе, то е ясно.
Нещо, което сaми си създaвaме, произвеждaме без помощ от системaтa, сaми и ще си го осребрявaме без тяхно учaстие.
Зaщо дa рaботя и плaщaм зa нещa от които не сaмо нямaм нуждa, a и някои сa си директно срещу мен, моите желaния и нужди. Тa зa кaкво плaщaм тогaвa? !
A дa идеш нa кино или дa пиеш едно питие ще си е по собствено желaние, не нaсилa взето нещо си. Плaщaш зa кaквото ТИ си решил, че искaш и точкa.
След кaто системaтa не рaботи зa мен, не виждaм зaщо трябвa дa и плaщaм кaквото и дa е.
Зaщо дa плaщaм зa живот в стрес, некaчественa хрaнa, несигурност в утрешният ден зa нaс и децaтa ни, дa те поддържaт болен, че дa си вечният пaциент и т. н. зaмислете се зa кaкво и кaк живеете.
Дa, зa системaтa и кaпитaлисти рaзни колкото повече рaботещи и плaщaщи, толковa по- добре, a зa вaс рaботещите и плaщaщите? !

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   Номер 38. Идил може всеки да го е създал, но е факт. И решението не е просто да се заровим в земята и да чакаме. Естествено, че трябва да се борим срещу тази система, макар че това е доста трудна задача, ако се има предвид колко малко хора спрямо общото имат качествата и желанието. Освен това ние като малка и изнемощяла държава не можем да диктуваме правилата. Няма в историята подобен случай. Ние не сме независима държава и върху нас оказват на пълна степен външни сили.
Авторката не знам за каква размяна между няколко семейства казва, при положение, че в същото време разказва как искала да ползва съвременни цивилизационни технологии и да пие хафе и кара машинни трактори.
Въобще не твърдя, че за всяко нещо ни трябва специалист, българите по призумция сами се оправят така или иначе.
Но между това да отглеждаш животни и земеделски култури извън системата, и това да направиш дървена избушка - има огромна разлика. А, ако искаш нещо повече - земята има данък. Едно е за лична консумация 2, 3 агнета и 10 дка в забутано селце, друго е 50 -100 дка и 10-15 говеда. Къде това? Някъде в Родопите?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   №40 Външните сили оказват влияние не върху нас, а върху правителството, никой не може да ме задължи да плащам за да изпълнявал някой политик заповедите на големите сили. Доста евро политици се опълчват на заповедите и съвсем не са от кой знае колко силни и развити държави, а нашите си носят вазелин когато ходят в Брюксел. Нима сме единствената пост комунистическа държава че само за нас да важат всички евро препоръки?
За съвременните технологии, които ще ползва някой той ще си плати ДДС и за покупка на трактора и за горивото му, и за кафето, и за обществен транспорт, и за Интернет. Тоест винаги ще има неизбежен данък, който ще трябва да се плати, идеята е такава: да ограничим до минимум средствата които ще дадем за да няма какво да харчат по тяхно усмотрение. Където може да се мине по ръба и да не се плаща данък, да се възползва човек. Например не е нужно да се плаща данък за трактора, нека той е сглобен в нивата ви и се ползва само там без номер без КТИ. Вероятността КТИ да дойде точно във вашата нива и да рови за документи на трактора каква е? МИНИМАЛНА! Някъде в цифрата 0, 0000001%

В България все още НЯМА данък върху земята, а и да направят такъв закон, няма как да те задължат да го плащаш, ще бъде трупан по документи и толкова, точно както става със здравните осигуровки през последните 15 години. Какво ще направят, нямаш официални доходи, ще ти пратят съдия изпълнител той какво ще вземе, ако му обявиш че овцете, техниката и всичко друго са собственост на другото живеещо с теб семейство. Да реже от земята ти за продан с цел плащане на данъка няма как да стане, все едно общината да ти вземе един от етажите в къщата да го продаде с цел изплащане на общински данък сгради. Просто невъзможно! Все едно да накараш циганите да си плащат здравните осигуровки!? ! Ако нещата станат по тежки и стриктни ще се появят и повече андрешковци.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0245f95fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   „Където може да се мине по ръба и да не се плаща данък, да се възползва човек. Например не е нужно да се плаща данък за трактора, нека той е сглобен в нивата ви и се ползва само там без номер без КТИ“

Тежко и горко ако всички мислихме така! Хем да не плащаме данъци, хем да се възползваме от инфраструктура, вътрешна и външна сигурност, ЗДРАВНАТА система при нужда, образователна система и така нататък, а после този трактор няма да хвърчи - ти от нива до нива пак ще ползваш (и рушиш) обществените пътища.
Такъв начин на живот е асоциален и не е солидарен с общността. Нещо повече - ти не плащайки данъци и правейки всичко на черно ограбваш общността.
Ако всички живеехме така, то просто да се върнем в племенния строй и да си живеем в комуни.
Между другото комуните не се доказаха и винаги се е стигало до разпадането им. В Израел има още няколко комуни - отидете там ако не искате да живеете в нашата държава, да плащате данъци и осигуровки СОЛИДАРНО.
Циганите са социално слаби и не плащат осигуровки, но те самите не искат да живеят така. Навън има много интегрирани цигани, които работят, плащат си осигуровките и сметките, а вие тръгвате назад. Затова сме създали държавната форма на управление - защото се живее по-добре от в племето, но днес поне имате свободи - хайде към израел, Судан и другите провалили се държави като не ви се живее в държава, в ЕС.
Вие за мен сте лицемери - искате хем да се възползвате от нашата държава и услугите ѝ (да, мирът също не се подразбира, инфраструктура, сигурност, здравна система), а не искате да плащате солидарно, за да я има България, да има за бедни, пенсионери и така нататък, а като остареете първи ще се наредите за социална помощ и като се разболеете първи ще искате от обществото здравни услуги, дарения и помощ.
Лицемери!

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Ти №42 си лицемер! Развивайки твоите мисли можем да кажем, че всички българи сме асоциални и ограбваме европейското общество като си строим магистрали, спортни площадки, огромни зали, плащаме от техните пари земеделски субсидии и какво ли още не, всичко с европейски пари? Ти си асоциален лицемер щом ползваш българските магистрали построени с данъците на германци.
Ние просто искаме да се водим бедни, това че ще си посадим краставички и ще си правим буркани, не ни прави богати. По презумпция пред държавните органи ще се водим безработни, които не си търсят работа за момента, което не е незаконно. Доста от бедните цигани, които защитаваш живеят в двуетажни огромни незаконни къщи, построени на общинска или дори частна чужда земя, като няма циганска къща без сателитна антена, ние ще си имаме собствени нивя с постройка в тях, каква е разликата, май ние сме по полезни за теб-плащащия от твоите любимци циганите, или поне няма да ти вредим. Ние няма да успеем с ръчен труд да забогатеем като теб, затова и няма на какво да плащаме данък, ти си човекът който иска да трупа несметни богатства, ами ще плаща 80% данък върху тях. Ние като бедни ще си плащаме само това което ползваме и дори няма да ревем да ни платиш социални помощи, а и права за социални помощи няма да имаме защото ще сме собственици на земя. Здравните услуги, които ще ползваме или ще са по спешност или ще си платим за преглед на частно. А ако от здравословната лично отгледана храна ни хване рак, диабет или друго подобно ще си платим по закон три години назад здравните и за някакви си 700лв ще придобием твоите права да се лекуваш. За законите на държавата не обвинявай нас, твоята форма на управление ги е измислила такива.
Аз например не съм съгласен да плащам десетилетия здравни осигуровки по 76. 80 лева от заплатата си всеки месец за да имам здравни права и изведнъж някой който не е плащал срещу някакви си 700лв да придобие здравно равноправие с мен, затова мисля да мина от неговата страна, а такива хора в България са над 1 милион. Реално в България само 1, 3 милиона си плащат здравните осигуровки на другите или държавата им плаща здравните или са с прекъснати здравни права.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0245f95fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   н 43 - българите не сме асоциални лицемери, защото парите от ЕС са в резултат на договорни взаимоотношения и на ангажименти, които ние от своя страна сме поели към съюза - например Германия има свободен достъп до нашите пазари, а те се хранят от износ и печалбите отиват пак в Германия.
нещо не разбираш думата „СОЛИДАРНОСТ“. Европейската общност се гради върху тази дума и идеята е да няма твърде изостанали държави, които могат да доведат до конфликти и войни. Отделно кой е казал, че немците плащат за нас?
Ние самите плащаме такси към ЕС, плащаме глоби към ЕС, ЛИХВИ по заемите от техните банки, а парите после се връщат пак при тях, защото купуваме машини, материали, даваме поръчки на техните фирми, а чрез аграрните субсидии произвеждаме евтино жито и олио за тях. Дори един журналист беше изчислил, че сме с 24 милиарда „вътре“. Не знам дали е вярно, но идеята на ЕС е, че всички от това живеят по-добре. За сега особено германците са си повишили стандарта чрез достъпа до ЕС пазарите. Не знам дали знаете, но дори един Дунав мост 2 беше построен от Испанска фирма с испански инженери и така нататък - в това е смисълът! Всички печелим.

„Аз например не съм съгласен да плащам десетилетия здравни осигуровки по 76. 80 лева от заплатата си всеки месец за да имам здравни права и изведнъж някой който не е плащал срещу някакви си 700лв да придобие здравно равноправие с мен“

Тук съм съгласна, но решението е да се променят законите, не всички да почваме да точим от обществото
И държавата не е „моя“ форма на управление, а вини Аспарух, че я е създал нашата държава. Има си причини просто хората да се обединяваме в държави, а после в съюзи като ЕС и винаги ще има паразити и използвачи на системата, но ако всички започнем да паразитираме ще завършим като Зимбабве и другите провалени държави.

Знаете ли, защо в Африка хората изобщо гладуват? Например Зимбабве преди са изнасяли храна и в Африка е имало държави, които са били „житници“ за света, а днес гладуват.
Защо е така?
Ами заради простата завист и злоба на бедния към богатия. Изгонват колонизаторите което е добре, но не те да работят и създават, а за да грабят и живеят от създаденото от някой друг. Днес вече са по-добре, но просто белите големи собственици са заменени с черни големи собственици, които контролират масите с оръжие и терор.

Така можем и ние да завършим ако не внимаваме и не надграждаме. Това, че някои асоциални хора се възползват от системата не означава, че всички трябва да го правим - можем например да променим системата.
Например който притежава каквото и да е недвижимо имущество (дори 1 жилище да е) да няма право на социални помощи - който не си плаща здравните да трупа дългове и да очаква съдя-изпълнителя да му тропне на вратата, а който е прекалено беден да е освободен така или иначе от тях - пълен абсурд например е да искаш от безработен и безимотен човек здравни вноски, но не може у нас хора с имущество, дори богати хора да не плащат и да се лекуват.
Имаше такъв случай на богат бизнесмен, който беше прострелян и спасен в Пирогов и тогава излезна, че човекът нямал осигуровки -ами срамота.
Да, от богатите трябва да се почне, но за да се осигури обществена подкрепа, защото те са прекалено малко, за да затрудняват системата - средностатистическият българин, който крие данъци и осигуровки като маса е истинският фактор.
Самият факт, че тук някои хора намират за правилно да живеят в сивия сектор, целенасочено да търсят дупки в контрола на системата, за да живеят на гърба на обществото е показателен, че у нас е веше социално прието да се скътаваш и да точиш. Това трябва да се промени на всяка цена ако искаме един ден да оставим на децата си по-добра държава от заварената. Не е решението всеки да се скътава и да точи при възможност - еднакви правила за всички хора и солицарно общество!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 927d010f9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Н 44!
" Самият факт, че тук някои хора намират за правилно да живеят в сивия сектор,
целенасочено да търсят дупки в контрола на системата, за да живеят на гърба на обществото е показателен, че у нас е веше социално прието да се скътаваш и да точиш. "
Не! НЕ нa гърбa нa обществото, a нa собствен гръб, без дa плaщa нa "обществото" отрaботеното нa собствен гръб!
Промянa може дa имa единствено и сaмо тогaвa, когaто спре крaнчето! Товa "общество" зa което говориш, рaбото ПРОТИВ нaс, 25 г. промянa не сaмо нямa, a се окaзвa, че под всяко дъно имaло и други дънa. Нямa дa стaне с нaши пaри дa плaщaме зa техни... пренaсочвaния към собствени пaлaти, осзровчетa, хотелчетa, нa всичкото отгоре и предвaрително продaдено бъдеще, което ще плaщaт нaшите децa и внуци някой ден.
Моят си труд, нa моят си гръб, сaмо aз ще използвaм зa мои си цели. Кaто искaм кaфе нa бaр- ще пия кaфе нa бaр, с мои си отрaботени пaри. Не искaм дa плaщaм глaсувaн нов дълг зa нещо от някого си, нямa дa дaм ни стотинкa.
Не се съглaсявaм дa ми прииждaт сегa "мигрaнти", които дa легнaт нa моя гръб, не се съглaсявaм и дa бъдaт ползвaни МОИ пaри зa връщaнето им- aми ясно е, спирaм крaнчето.
Aз изгодa от товa нямaм, имaт "упрaвлявaщи", теглят си европaрички, които после ( от кaкъв зор) ще плaщaме ние. Плaщaйки нещa, които нито искaме, нито ползвaме, ние стaвaме по- бедни или по- зaвисми, зa сметкa нa товa ТЕ строят следвaщ етaж нa хотелчето си или се огледжaт зa съседното островче, местa в които щaстлов ще живеят с МОИТЕ пaри, нa моят си гръб.
Спирaш крaнчето- спирaш и подобни възможности!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0245f95fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

46.   н 45 - вие дори не осъзнавате, че дори да се сврете в Странджа със собствен кладенец, солари на покрива и да ядете само своя продукция, то вие пак сте в „системата“ - първо държавата е инвестирала към 250 000 лв. във вашето образование до 12 клас, а ако имате висше - още 60 000 лв поне отгоре. После вие един ден ще тупнете в някоя болница за сметка на данакоплатеца, а отделно се ползвате от външна и вътрешна сигурност - възползвате се от труда например на хилядите граничарчета и полицаичета, които патрулират по цял ден по границата с риск за живота си, а като излезнете от двора си стъпвате пак на обществен път - с две думи без да осъзнавате вие ползвате, ползвали сте и ще ползвате обществени услуги от държавата, в която не искате да живеете.
Има изобщо място за такива хора, които мислят като вас, само защото мнозинството не живеем по вашите принципи.
Ако всички забегнем в гората и спрем да плащаме данъци не десетки хиляди мигранти ще имаме днес, а милиони ще завземат държавата ни, защото вие може да не цените това, което сме създали с толкова много усилия, но навън има едни 1, 5 милиарда човека, които бягат от войни и природни бедствия и 2, 5 милиарда, които нямат достъп до чиста вода и тоалетна - тези хора биха продали майка си, за да са на ваше място, а вие плюете постигнатото. Жалко е такова късогледство и слава Богу не само през тези 25 г. се промени много към по-добро, но и хора като вас, които не осъзнавате, че държавата сме НИЕ са вече рядкост. Не знам как сте живяли преди 89та и не ме интересува - важно е тук и сега да живеем като солидарно общество и да спазваме правилата, но бъдете спокойни - хаосът на Прехода все някога ще свърши и дупки няма да има вече, а на старини като почукате на нашата врата за социална пенсия тя действително ще е такава - четири-пет пъти по-ниска от средната за страната. Смятайте дали си заслужава да бойкотирате държавата ни.
Например в държавите, към които се стремим (развити от Западна Европа) също има социално слаби хора и пенсионери, НО стандартът им на живот се различава на светлинни години от този на редовия гражданин - сега си залагате с две думи сами капан като не искате да сте солидарни към днешните пенсионери и социално слаби, защото не можете после да профитирате от повишаването на общия жизнен стандарт и пенсии. Най-късно 2030-35 г. сме стигнали средния за ЕС стандарт, но не си мислете, че социалните пенсии ще се качат особено - ще са пак на минимума за преживяване.
... и не е вярно, че за 25 г. не сме се развили напред. Да, твърде бавно се развиваме, но днес живеем просто по-добре и дори по-дълго от тогава - само в последните 8 г. се е вдигнала средната продължителност на живота у нас с 3, 5 г., а това не може да стане ако живеехме по-зле от тогава.
Лошата новина за хора като вас е, че действително днес никой няма да се занимава с вас като кокошкари, но утре като потропате на вратата на държавната система и искате отново да живеете в нея, може да се окаже, че ще получите пропуск само за минимума колкото да оцелеете докато другите около вас живеят на висок стандарт. Най-късно на старини това ще ви се случи. И днес се случва. Например чичо ми и леля ми имаха през 90-те много вървежен ресторант - нито се осигуряваха, нито плащаха данъци, а когато въведоха касови апарати те ги бойкотираха и така докато не фалираха. От тогава са безработни или работят на ниска заплата. Вече им е време да се пенсионират, но те ще работят поне още 10 г., защото пенсията им ще е социална - макар че 90те имаха страшно много пари, копаеха буквално пари, защото нямаше много заведения, но да плащат осигуровки и данъци - НИКОГА. Днес моите родители са пенсионери и общо имат към 1000 лв. пенсия, включително имат няколко десетки хиляди спестявания, но през 90те бяха подигравани, че работят на трудов договор и си плащат осигуровките - глупаци били и така нататък.
Колелото се завърта - който сам не е солидарен, той не получава при нужда.
Така в крайна сметка е и с циганите. Те не спазват правилата и рано или късно губят и барачката си. И докато циганите все по-често вече се образоват и търсят начин да живеят нормално, хора като вас решавате тепърва да бойкотирате системата от чиста проба несолидарност към по-слабите от вас и завист към по-богатите от вас.
Свиквайте иначе със социалното неравенство - не сме родени еднакви и всеки според заслугите - като видите човек с хубава кола или къща не са това вашите пари, а неговите пари. Общата държава не значи общо имущество - събудете се, годината е 2015 и не живеем през соца.
Странното е, че уж сте имали социализъм, а по-малко солидарни хора от израстналите през соца няма - дори не можете да осъзнаете как функционира една съвременна държава, тръгнали ЕС да нищят

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   №44-46 С дългите си романи ни заплашваш, че ще изтървем светлото бъдеще на България ли?
Еми какво да ти кажа като не искам да ти коментирам глупостите?
Първо ние сме избрали такава алтернатива, защото вече сме отделили половината си живот в това да строим светлото бъдеще, обещано от всеки един следващ политик. Светлото бъдеще дето все не му се виждат основите и на все по дълбок темел прилича, идват ни мисли че по скоро гроб ни копаят от колкото темел за основи.
Второ няма как да ни подействат обещанията ти за средния за ЕС стандарт, защото сме обиколили европата и от там се връщаме. Не ни харесва евро-консуматорския живот във който ходиш като робот сутрин на работа, вечер в къщи вечеряш гледаш рекламите по тв и си лягаш, за да си бодър на другия ден за работа и то с каква цел за да имаш хилядарки да си закупиш поредната рекламирана купчина боклук. Просто приеми че не ни блазнят нови модели автомобили, памперси, кремчета за лице и това е. Ако щеш приеми че съм мигрант или циганин щом тях ги приемаш радушно и нямаш против да плащаш издръжката им. Аз издръжка от теб не искам, но нямам намерение да отглеждам любимците ти с мои данъци.

Когато сложиш прост човек на висока позиция, от това страда само позицията. Човекът не страда.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Не съм съгласен нито с коментар номер 45, нито с 46.
Един иска бойкот на системата, връщайки ни към племенния строй, а другия го обвинява в несолидарност към обществото, пък в същото време няма алтернатива за бедните слоеве за населението, от където започва и проблема. Защото от където и да го погледнеш, масата народ живее на ръба на оцеляването за сметка на една малка прослойка от богати хора. България има само негативно развитие. Ние сме една покрайнина на Западната цивилизация, която изчезва в тази система. Кое е развитието? Защо 2, 5 милиона от потенциалния човешки ресурс избяга? Къде са работните позиции? Къде е образователната система? Положението е повече от трагично. Викате до 2035 годинина сме щели да гоним средно развитите държави? При положение, че ние пред 25 години си бяхме средно развита държава? Той ЕС до 2035 не е сигурно дали ще просъществува, или няма да има ново разпределение на народите.
Сега да тръгнем към горите също няма да реши никакви проблеми. Дори екологичните. Ама какви ги пиша - все едно всички ще са се запътили вече. До някъде съм съгласен, че народът до голяма стпен определя вътрешното си положние, но само косвено. Вижте, народа ни е разпокъсан от където и да го погледнеш. Идеологически, социално-икономически, културно.. Ама като говоря за народ, визирам тази малка част, която има способностите, силата, желанието за промяна. Това е доста малка част, от интелигенцията, сами разбирате. Второ. Системата не оказва ли влияние върху съзнанието и светогледа ни? А системата кой я упрявлява? За избори ли си говорим? Кога народа е взимал някакво решение? Няма случайни нещ? Всичко винаги е добре обмислено и нагласено от хора, така да ги назвова ''мъдреци'' на племето. За каква демокрация ми говорите? Кой я прави и показва, декларира, изопачава, разказва за тази демокрация, за системата, за управлението на народа ни? Ами, кой има властта над медиите, телевизия? А България може ли без външна подкрепа да съществува? Ние производство имаме ли? Значи или с Русия, или с ЕС сме. На границата. Народа е контролиран, съзнателно...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b6732dab4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Този народ няма бъдеще тази държава също. Аз за себе си съм взел решение да не създавам семейство и деца. Това е моето "бягство" от системата. Децата ми няма да съществуват, за да робуват за издръжката на мутрите и олигарсите и техните цигански гласоподаватели. Преди някой да изграчи нещо до сега НЕ СЪМ ПИСАЛ по темата. Напълно съм съгласен с някои от коментиращите, че демокрацията която така широко се пропагандира е една опашата лъжа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0245f95fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

51.   47, извинявай, но не знаеш нищо за мен - бих могла дори да живея сама алтернативно и да пазарувам second hand.
Никой не ви кара да консумирате- аз говоря за по-висши неща, например, че консумирате услугите на държавата като външна, вътрешна сигурност, здравеопазване и образование, а после социална пенсия ще искате, но не сте солидарни с обществото сега, когато сте работоспособни. Това е лицемерно. На вас разчитат старците, инвалидите и децата вън - вие сте загрижени само за вашите собствени задници и стомаси.
Кой какво ще консумира и ДАЛИ ще консумира си е негов личен избор, но докато живееш в държавата България си длъжен да спазваш реда и законите ѝ.
Освен това залагате на грешната карта.
Неизбежно е у нас стандартът да настигне средния за ЕС, а вие пак ще сте губещите, вечно недоволните, защото разликата между социалната пенсия и пенсиите на останалите ще е огромна. Днес не е така, защото просто се борим с последиците от социализма и с интегрирането ни в ЕС и световната икономика, имаме ниска производителност и така нататък, но сами ще се учудите, когато един ден вашата пенсия е 200 лв., а на съседът ви е 1000 лв. например. Такива разлики от 4-5 ПЪТИ са нещо нормално за държавна пенсия.
В Германия например социалната пенсия е 250 евро и ти плащат наем и режийни, но до 450 евро месечно някъде, а всеки работил взима 1000-1200 евро пенсия като се стига до 3500 евро. Те нямат пенсионни фондове и системата им е сходна на нашата, но са просто по-богата нация с големи възможности. Това са нормални показатели - който не е работил, не е внасял осигуровки за пенсиите на старите хора ДНЕС, той сам на старини ще получи минимална солидарност колкото да оцелее, но не повече.
И забележете - днес може пенсиите да са малки, но в бъдеще при по-висока производителност няма да е така - ще растат пенсиите на всички, които ДНЕС са солидарни с обществото, а социалните пенсии ще са на дъното колкото да преживява човек.

Не съдете от положението днес за бъдещето. Вие ако сте разполовили трудовия си живот сте в 40-те и ви остават 20 г. и нагоре трудов живот, не ги пропилявайте със злоба и завист.
Никой, между другото, не му пука дали ще създадете деца - това е за ваша сметка, защото се отказвате доброволно от още един стълб социална сигурност. У нас семейството е най-важната и стабилна социална система още от времето на Османската система и тежко и горко на човека без семейство у нас, изпаднал в нужда, старост и болест.

Живот извън СИСТЕМАТА Република България е възможен, но живот извън всякаква система не е възможен - най-малкото ще ви се наложи да живеете в комунална, племенна или семейна общност, където зависимостите са още по-големи и още по-малко ще остава за вас (задниците ви).

Държавната форма на управление дава най-голяма свобода, но къде акъл да го разберете, а когато разберете, че ВИЕ сте вече зависими от солидарността на „системата“ (другите), ще се чукне ЕГН-то ви в главния компютър и ще се види вашата солидарност на младини - от тук насетне само пенсия за елементарно оцеляване. И не си правете илюзията, че ще можете цял живот да се самозадоволявате.
Очаква се да живеете поне 85 г., а ще клюмнете на 65-70 г. и цели 15 години ще сте зависими точно от системата, която отричате.
Прабаба ми живя до 96 години и е взимала поне 36 г. пенсия. Някои хора тук дори не сме на 36 години.
Помислете си малко колко време е това и отделно деца нямало да имат - ами поне си купете пистолет, за да сложите край навреме, защото друг избор няма да ви остане с 200 лв. пенсия до живот, когато в същото време масата народ навън има среден за ЕС доход (като 2200 евро на калпак например)
Замислете се малко как се променят нещата. Не случайно има такава пенсионна, здравна система, която не образува фондове - просто така се застрахова обществото от инфлации и катастрофи. Младите плащаме за старите, болните, слабите.
Къде са например парите на днешните пенсионери - няма ги, но България отделя над 70% от бюджета си да ги храни и това е добре така!
Един ден вие ще протегнете ръка, но който сега не дава, той няма право на старини да получава.
Този процес се нарича СОЛИДАРНОСТ.
Учили сте през социализма - не ви ли научиха на тази думичка, не ви ли закърмиха с нея?
Учудва ме, че хора, възпитани в социалистически дух могат само да мислят за задника си и за консумация - как да получат и да се скътаят, но без да дават. На това ли ви учиха? Как да ползвате държавата, но не и да давате.
Събудете се и работете за общата ни държава, не я бойкотирайте, защото ще си берете и плодовете от това

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 744f9c0f5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

52.   Н 51, фaнaтично нaдъхaнa си. Кaкъв ( и зaщо ) ти е проблемът, не можеш дa повлияеш нa. чуждият избор, освен че и прaво нямaш. Стрaнно е обaче кaк нaдъхaно внушaвaш, че ТРЯБВA дa плaщaме солидaрно зa нещa, които съществувaт кaто думи, нa теория сaмо, но реaлносттa е съвсем другa.
Тa... кaкво точно губиш ТИ че тaкa се вълнувaш? То вярно, че вече не остaнa много зa крaдене в Бг, и от хорaтa вече нямa кaкво дa се открaдне, товa ли те гнети? Късно влезе в системaтa и сaмо ще обирaш огризки ли?
Не ми се зaнимaвa точно сегa, но aко продължaвaш тaкa дa мятaш розови воaлчетa върху истинaтa, aз пък ще ти извaдя реaлни цифри зa последните 10 г. Не просто стaтистики, говоря зa реaлни цифри.
Знaеш ли кaкво би стaнaло в тaкъв случaй... мaлкото остaнaли мечтaтели, дето си мислят, че "шa сa опрaвим", ще хукнaт към терминaл 2 или просто ще излязaт от системaтa.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f483944d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   Някои не разбирате, че за да се работи за общата държава първо трябва да се изгради такава. А днес няма - липсва! Ясно е, че на капиталистите не им отърва.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 072002fc69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

54.   Номер 52 социопат му се вика (човек който фанатично иска да наложи своите философски и духовни ценности на другите)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 08588f6e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

55.   №46 би ли направила разбивка на разходите за образование които си споменала? Как един среднист струва на държавата 250 000 лева, след като държавата плаща на училищата най-много по 1300 лева годишно за ученик? От тези 1300 лева училището купува учебници до 7 клас и си плаща разходите. Или общо държавата плаща за един среднист не повече от 15 600 лева до 12 клас, сложи и още 1500 за това че ползват общински транспорт на половин цена и още 3000 за не знам какво, кажи го наем на сградата училище, но нека закръглим на 20 000 лева. Та един среднист излиза на държавата не повече от 20 хил лв, как ме интересува ще докараш цифрата до 250 000 лв?

Да не говорим пък че за висшето държавна поръчка на 1 студент държавата плаща общо за всичките години 6000 хил лв и тук си умножила по 10 реалната цифра!

То ако реално държавата плащаше само за образование 310 000лв за завършен висшист, той самият през целия си трудов стаж от 40 год в бъдеще нямаше да може само да възвърне парите за образование от осигуровките си, камо ли да си плати за здраве, бъдеща пенсия ит. н.

Ако пък обърнем сметката то 250 000 лв разделено на 12 години става по 20833 лв средно на година за ученик, като го умножиш това число по броя на учениците в бг става някаква цифра която според теб държавата плаща на година за образование, а цифрата е в пъти по голяма от държавния бюджет!? !

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 228fe1f017
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

56.   Оф, 51, наистина ми писна да ти чета тирадите под всяка втора история. Да, учихме през социализма, да, -знаем що е солидарност. Но имаше реципрочност, драга, относно даването и получаването. На теб, явно, че тази дума ти е непозната. И проблемът не се състои само в изплащането на осигуровки и пенсии. Убягва ти фактът, че срещу данъците и таксите, която държавата получава от своите данъкоплатци, тя е ангажирана от своя страна със задължения към тях, било то и косвено. След като си плащам здравните осигуровки, аз очаквам адекватно отношение от здравната ни система, а не умопомрачителна бюрокрация, чакане, мизерни условия в т. нар. поликлиники и т. н. И то в критични ситуации, когато времето не е съюзник. Тези неща не се случват в любезно споменаваната във всеки твой коментар Германия. Където, между другото, помията не е по-малко миризлива от нашата, но е напръскана с по-силен парфюм! Запази си хъса за нещо по-важно от форумите и престани да налагаш лишеното си от правота мнение на останалите!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0245f95fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

57.   н. 54 - научи не само значението на думата „солидарност“, но и отвори речника за думата „социопат“

Социопат е разновидност на психопат, човек, който има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения. Такъв човек притежава клинична неспособност да се пригоди и адаптира в човешката среда. В отношенията си с други хора той създава конфликтни ситуации и не се поучава от грешки или неприятни преживявания. Не проявява лоялност дори към близките си. Такъв индивид е неспособен на уважение и не спазва общоприетите норми на поведение. Социопатът никога не изпитва вина, тревога или разкаяние, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли няма съвест, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро, и зло са силно изкривени.

Обикновено социопатите нямат стойностна система и се отнасят с пренебрежение към такава, както и към цената на човешкия живот. Напълно егоистично, те се опитват да задоволят всяка своя духовна или физическа нужда и потребност. Те лесно изпадат в състояния на гняв или ярост, трудно се владеят, лесно избухват и тази тяхна проява има признаците на обикновена психоза.

****

Toва, че човек обича да дискутира по разни теми не го прави „психопат“. Свикни с това, че това е сайт за дискусии и е нормално да се обменят различни мнения, но да обявиш хората, които не споделят твоето за „психопати“ е несериозно и разваля смисъла на всяка дискусия и изобщо на темите в този сайт
За да съм „психопат“ трябва да ме диагностицира психиятър - това е болест. Сякаш теб да те нарече човек „раково болен“ без да си болен.

Нещо повече - не аз съм психопат, а по-скоро хората, които живеят в гората и отричат социалния ред и организация. Имам семейство, домашни любимци, приятели и така нататък, което не може да бъде ако бях „психопат“

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0245f95fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

58.   н. 56 - много проста е сметката - Образованието на човека не почва в 1ви клас, а в яслите, после детска градина - това са помещения, това е дори храна, това са учители, които ДЪРЖАВАТА е образовала.
За училището е същото - не смятай само тези 1300 лв., които отиват на 100% само за учителските заплати, но отгоре на това ДЪРЖАВАТА е построила сгради, поддържа ги, ремонтира ги, доплаща за гориво, доплаща за консумативи, изградила е инфраструктура до това училище, субсидира ученическите карти за транспорт - тези неща изобщо не ги смятате.
На родителите си дори струваме повече от тези пари - поне двойно. В един човек на 18 -19 г. обществото (включително семейството) е инвестирало вече поне половин милион. За висшистите изобщо да не смятаме, защото индиректните разходи за обществото не могат да бъдат изчислени - висшистите да не забравяме 4-5 години нито работят, нито плащат данъци и осируговки, а обратното - държавата ги осигурява и им тече стаж, ползват се с почти безплатен транспорт, общежития, университетски сгради, лаборатории, библиотеки, много скъпи преподаватели (професори, доценти), консумативи, НО тези разходи обществото ги прави като инвестиция в единствения ресурс, който имаме - човешкия.
От самото ни раждане до първата вноска във фондовете на държавата ние сме стрували само пари на обществото, родителите си и ако в работоспособна възраст бойкотираме това общество и организацията му, то цялата система ще се разпадне.
Системата, която искате да избегнете, се крепи именно от тези 1,3-1,5 милиона работещи хора.


за СОЛИДАРНОСТТА - тя не можа да бъде реципрочна!!!

Солидарност означава слабият да получава от силния, бедният от богатия, неможещият от можещия и така нататък. Има четири свръхслаби групи в обществото - пенсионери (стари над 65 г.), деца, инвалиди и болни, родилки - тези хора само ще взимат и може никога да не са дали, защото са нямали възможност. Вие ако очаквате реципрочност ще трябва да вземете близалката на малките деца. Тоест няма реципрочност!!! Здравият, образованият, работещият, можещият, ИМАЩИЯТ пък дава за тези групи.
Реципрочност има само в ОСИГУРИТЕЛНАТА система - там действително се гледа кой е плащал и колко дълго и точно за това не мислите - изхождате от миналото за бъдещето и грешите. Това, че днес пенсиите са безкрайно ниски и социалната е практически колкото на хората, които са се осигурявани не значи, че това ще е така в бъдеще
Абсолютна солидарност обаче у нас има в образование и в спешна помощ - тоест всеки човек има достъп до образование до безплатно 10 и дори 12 клас без родителите му да плащат такси. Това е привилегия - в половината държави навън се плаща и то много големи такси за училищата, а у нас всеки, абсолютно всеки има достъп дори до елитните гимназии и ВУЗ-ове както до спешна мед помощ. Таксите в частни училища достигат до една средна работна заплата в повечто бедни държави навън. България е бедна държава и успява въпреки това да осигури на населението достъп до образование, но това се подразбира. Дошъл ли е някой да иска 500 лв. такса за училището на детето ви?
Това за бедна държава като нашата е много голям лукс. Вие обаче като работоспособни и образовани хора ако се скриете масово в гората, кой ще плаща за горните услуги!
Изобщо пък няма да засягам колко струват неща като полиция, инфраструктура, армия, дори наблюдението на въздушното пространство, съдебна система, здравна система, държавно управление и така нататък, които ползвате винаги в рамките на една държава дори да живеете в гората.

„Да, учихме през социализма, да, -знаем що е солидарност. Но имаше реципрочност, драга, относно даването и получаването. “
Ами явно не са ви научили на солидарност - вие дори не знаете значението на тази дума и говорите само за получаване и как да се скътаете от отговорност към обществото, макар че не принадлежите към слабите му групи. Солидарност за вас е да получавате каквото сте внесла в системата - е, тогава си открийте банка или осигурително дружество, но не това е смисълът на солидарността в рамките на социалната държава, а държава, която дава 70-75% от целия си бюджет само за социални дейности е СОЦИАЛНА държава.
Вие дори социализъм не знаете какво значи, какво остава за солидарност - да се скрием в гората, да се заградим, да сложим солари горе и долу и да си живуркаме до момента, в който ни потрябват другите.


А каква ще е системата - това зависи от нас. Държавата е огледало на народа ѝ. Държавата - това сме ние, от нас зависи да се променят нещата, но решението определено не е да се заврем в някаква пещера.
Освен това не е логично - пак оставате в системата, защото на 50 км от пещерата ви ще има охранявана граница най-малко, а пред пещерата ще има уличка, над пещерата ще прелитат самолети, ще има патрулка чат-пат. С две думи живот извън системата изобщо не съществува в 21 век. поне не в Европа - в Африка има бездържавни пространства - там можете да живеете извън системата „държава“, но без да можете да избирате ще попаднете в други, по-примитивни форми на организация на обществото - семейство, племенен строй (или вид комуна), община със старейшина и така нататък, което означава дори да дадете ВСИЧКО и да следвате без критика наследствения вожд или велможа

Държавната форма на управление ако ви е твърде ограничаваща, не знам как ще живеете в племе, род, община.
Думата СОЛИДАРНОСТ ви е чужда - не знам как ще дадете всичко, което изработвате за общността в такова племе или комуна.
Пробвайте - има в Израел комуни (чибуци), дори добре организирани - изкарайте 2 -3 месеца и пак се обадете тук - там няма нито държава да ви притеснява, нито образователна или здравна система и така нататък - „пълна свобода“.

 
  ...

1-50 от 87
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker