Мила България, мила моя Македония - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Мила България, мила моя Македония
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 1138 пъти
Здравейте, аз съм от Пиринска Македония, и доста пъти било във форум, било в youtube съм виждал как македонците пишат, че ние им крадем, песните, че сме татари и не знам си кви.. Дори пишат, че не даваме на македонците 'у пиринскиот край да се нарекуват македонци', и това естествено е лъжа, НИКОГА през живота си не съм чул някой от този край, включително пра-баба ми, другите ми баби, дядовци и т. н. да казват, че са македонци като етнос. Дори на едната ми баба, като е учила в София, не са я пускали да се прибере докато не се запише като македонка. Всички хора помнят, че са ги карали да стават насила македонци, което се знае от всички. И значи, стана ми интересно едно нещо, ето това не е станало преди 200-300г., все още има хора които са живи, които са претърпели това време и го помнят, фактически го помнят и в Македония. И те казват например, 'как ке сам бугарин, као дедо ми и баба ми са мразиле бугарите', а това се случва(македонизацията)по едно и също време, и ми е интересно как тук всички сме останали българи, дори и тук да сме били в Югославия, не вярвам дядо ми да забрави, че е българин, тоест може от страх от властта да се преструва, че е македонец, но това винаги ще му е чуждо. Как като и при тях са още живи хората от това време, като техните бащи и дядовци преди това са били българи, приемат, че са македонци, тоест имат досег с това поколение, които са били свидетели и те няма да им кажат-Ние сме българи, сърбите ни накараха да се пишем македонци. Нали трябва да помнят, че преди това техните предци са се наричали българи, ако е действително е било така, а те казват, че и бабите и дядовците им са се наричали винаги македонци и дори, че българите по време на Втората световна война са били окупатори, фашисти и т. н. Не знам, много ми е интересна цялата работа, вие какво мислите..?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: c388f00ff0
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Здравей,

Някога държах един от най-големите канали в YouTube с български народни песни и съм спорил с един куп "македонци", "помаци", сърби и т. н. които твърдят, че сме им крали от културата и т. н.

Та по темата - не е нужно на някой дядо му да е "македонец", за да си мисли той, че цялата му рода са "македонци".

Доста от тези така наречени "македонци", когато ги запитам дали могат да ми докажат с каква националност са прадедите им, казаха "гърци". Някои не искаха да си признаят, но им доказах, че са наследници на някои известни дейци на ВМОРО (българи).

Тъй че въобще да не ти пука какво пишат тея лумпели в YouTube (някои ми твърдяха, че и Дунавско хоро и Добруджанско хоро са "македонски") :D

Сърбите им промиват мозъците. С един сърбин спорихме, че според него песента "Навали се Шар планина" е сръбска, а аз му намерих още 5 български версии сред които и "Запали се Шар планина" (и още какво ли не и бе станало на планината) и му обясних, че земите чак до Шар планина са били част от 2 български царства и че все още там има българи (гораните).

Относно "Пиринска македония" както я наричат някои, един забавен "македонец" ми показа веднъж карта от 1925 на която са изобразени "Пиринска", "Вардарска" и "Егейска Македония" със Солун, а аз му показах копие от 1911 на Енциклопедия Британика, където пише, че във "Вардарска Македония" живеят предимно българи (и никъде не пишеше за "македонци").

Освен това през Византийското робство, "македонските" земи са носили името "тема България".

Тъй че не ги мисли - сърбите са им съчинили история която не могат да докажат. Макар, че Втората световна българите са посрещнати като Освободители в Македония, днес сме "окупатори" за тях и т. н.

За такива като тях може да се каже само едно нещо. Тъй като Охридският манастир "свети Наум" е известен с това, че много психично болни хора ходят да се лекуват там има следната поговорка:

"Или ум или Свети Наум. "

Поздрави!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bd3a66656c
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Много добре помнят, ама така са ги наплашили, че ако не се пишат македонци ще им се случат лоши неща, че още ги тресе треска. Много се забавлявах с една македонка. Когато водехме официална кореспонденция беше македонка (моя колежка от Скопие), като дойде в България и се поопознахме на 4 очи си призна, че е българка, ама "Знаеш как е, ако не се пиша македонка ще си загубя работата". Така, че повечето от тях добре си знаят какви са, ама пуст страх. Признават си само на 4 очи или след няколко питиета. А в същото време когато става дума да взимат българско гражданство (за да пътуват свободно из Европа) ще се изпотрепят да признават, че цялата им рода са българи.
Така, че за мен това са едни доста нещастни хорица, които и до днес си живеят в страх. Е, не че няма и такива с промити мозъци, които искрено си вярват, че са македонци, но повечето просто ги е страх, особено по-възрастното поколение.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker