Как да спра да завиждам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да спра да завиждам?
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 2077 пъти
Здравейте. Аз съм момиче на 24 години и искам да се науча да не завиждам, въпреки обстоятелствата.
Ще разкажа как станах завистлива, може би ще стане дълго, т. к. проблемът датира от както се помня.
Живея с родителите си, които винаги са били вманиачени на тема пестене (на пари). Винаги са били такива. В същото време животът никога не ме е събирал с хора като нас. Помня как като бях малка децата често са ми казвали, че съм грозна/гадна (и аз така виждах нещата). Аз че не съм първа хубост, така е, но сега като гледам снимки от детска градина/училище, виждам как всички са с добре оформени прически и хубави дрехи, а мен майка ми ме е "офъкала" както може, с "подрязан" бритон... Дрехите ми все бяха тип "вехти", с фитили и пр. Общо-взето съм изглеждала като от времето на майка ми, да не кажа на баба ми. В училище, освен че всички изглеждаха "съвременно"/"модерно", имаха много повече пари в себе си, купуваха си пици/"джобове" (вид сандвич), кроасани/нещо сладко, сок и пр., а аз можех само баница, примерно (на тогавашните пари) ако аз имам 35ст., другите имаха поне лев. Все се чудех как може да им дават толкова много пари (на онова време бяха много). Проблемът е, че такива бяха ВСИЧКИ деца в класа, а не само някои, на които да съм завиждала. Аз бях изключително "непослушно" дете и тогава мислех, че другите са така, защото са заслужили с "послушанието" си. Родителите ми изобщо не са лоши хора иначе, винаги за мен е имало повече, отколкото за тях. Между 4 и 18 годишната ми възраст трябваше да ходим на едни периодични мед. прегледи във Варна. Когато сме ходили до там, винаги сме оставали за няколко дена, "заради мен" естествено. Когато се падаше година да трябва да ходим, баща ми казваше "Това лято пак трябва да "тичаме" до Варна". Демек - не биха стъпили, ако не бях аз (и наистина не стъпиха повече след като отпадна необходимостта от прегледите). На пръстите на едната ми ръка се броят пътите, когато нашите са ходили на ресторант/заведение. 2-3 пъти когато сме били във Варна, когато навършиха 50 години, на бала ми и... май е това. Пропуснах да спомена, че живеем в средно голям град. В гимназията също попаднах на клас, в който всички - до един, изглеждаха "богаташки" деца, още повече от предишното ми училище. После отидох в университет, там имаше хора от цяла България - същото положение, пък и то живота доста се промени. Освен при нас.
Сега работя, запознах се с хора на различна възраст, но никой не е като родителите ми, поне в моя отдел. Както казах в началото, животът никога не ме е събирал с хора като нас. Не знам защо и дали е нормално, но това ми се отрази много зле на психиката. Така и станах "завистлива". Но не ме разбирайте погрешно, никога не съм искала нещо лошо на някого, радвам се, че хората не са като нас, просто не мога да спра да си задавам въпроса защо и ние не сме като другите. Поне тези други, които са били или са около мен. И това, че майка ми твърди, че много хора били като нас, че си въобразявам, че съм заслепена от завист и тем подобни, ме дразни ужасно много, защото аз виждам друго. И не само заради това. Топлим се с въглища, които подгряват 5 литра вода, която трябва да стопли целия апартамент. По ирония на съдбата, преди 4-5 години ми се появи проблем, от който не издържам на студ. Когато ми стане много студено, изпадам в някакво състояние със силно стягане на мускулите, треперене и неспособност да правя каквото и да е. И имам жизнена нужда да пускам ел. радиатор/духалка, а майка ми все мърмори за тока. Къпя се 1 път седмично, не ми дават повече, защото вляза ли, стоя близо час, т. к. ако не се натопля, като спра душа получавам много силни спазми на мускулите, треперене, а ако пусна хладка или студена вода, мускулите ми толкова се свиват, че изобщо не мога да си поема въздух. Също така у нас е много мръсно и разхвърляно. За да се изчисти ще трябва един тон почистващи препарати. Просто мръсотията се е наслоила навсякъде, по-голямата част от апартамента не е чистен с години. С "багажи" е пълно навсякъде - като се почне със завивки, дрехи, платове, парцали, вързанки, кашони, шишета, буркани, балатуми и други нещица, които евентуално някога биха потрябвали за нещо, и се стигне до купища стари вестници, списания, химикалки, части за разни неща, дребни боклучета, с които са затрупани полиците, но повечето неща няма как да се приберат някъде, защото шкафовете не могат да се затворят от други багажи. Повечето мебели са на повече от 30 години.
Така наречените битовизми заемат 100% от живота и съзнанието на родителите ми. Те ми казват, че когато имам деца и семейство, ще ги разбера. Но аз познавам хора, които също са отгледали деца, но изобщо не живеят по този начин. И то повече от едно дете, защото аз нямам братя/сестри.

Искам да кажа, че темата не е написана с цел да се оплаквам (какъв е смисъла в анонимен сайт), а да споделя, защото не мога да си обясня твърденията на родителите ми, които изобщо не отговарят на това, което виждам аз.
Благодаря на прочелите историята ми. Извинявам се, ако написаното звучи объркано, постарах се да не е прекалено дълго.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: 30c016c19c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На 24 години си, изнеси се и започни свой живот. Вие направо като цигани живеете. И как може да се къпеш веднъж седмично?? Че ти така нито приятели, нито мъж ще си намериш.
Битието определя съзнанието. Излез от тази мизерия и ще се преродиш направо.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: a58dd8a20c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Първо те поздравявам за добре написаната и интересна тема. Много хора като теб са разкъсани от завист, но разликата е, че ти го осъзнаваш и най-вероятно контролираш завистта, не тя контролира теб, защото завистта е човешка, но много хора се оставят да ги ръководи и така вредят на ближните си само заради собствената си завист и жлъч.
Завистта не е лошо нещо - тя дори може да те мотивира да постигнеш повече, но ти какво правиш на 24 г. в дома на твоите родители? Поне от 5 години е било време да се изнесеш!
Има хора, които с удоволствие живеят с родителите си, делят си разходи, задължения, живеят в мир, но това е рядкост.
Ти живееш в абсолютно отровен дом, дори си се заразила от пасивността на твоите родители, които дори не могат да си изчистят.... защото нямало пари за препарати???
Препарати големи иначе не трябват - едно веро, във вашия случай белина за 85 ст., гъби, ръкавици, сода, лимонтозу и препарат за стъкло от най-евтините до 5 лв. общо за всичко и почваш да чистиш - за 1-2 дни си изчистила жилището ви, но мисля, че още по-добре е да се изнесеш от там, защото живееш не само в отровно жилище, но и в отровно семейство и без да се осъзнаваш самата ти си се отровила с тяхния начин на живот и мислене - още по-лошо - ти самата дори не си се сетила да изчистиш примерно, а чакаш.... нещо и някога да се случи.
Проблемът ти с къпането и студа е на нервна почва. Ти без да се усещаш вече си станала асоциална за останалите, защото днес хората се къпим поне 1 път дневно, което значи, че ти неприятно се набиваш на очи (нос).
Сигурна съм, че ако се изнесеш от там ще живееш по-добре.
Затова решението е едно - търси си квартира (СТАЯ) в София или в твоя град. В София една стая е 200-250 лв. с включени ток, интернет, парно, топла вода „на корем“ и мебели!
Ще живееш с други млади хора, и дори да взимаш едни 650-800 лв. (които в София дори чистачката взима), ти ще живееш много по-добре от сега ще имаш шанс за мъж и семейство. На 24 г. си, а живееш при родители, трепериш по цял ден физически и душевно и се къпеш веднъж седмично?
До кога?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 714d361b79
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Махни се от там проблемът е във вашите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: cc70b6920a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката:
Здравейте и благодаря за коментарите (виждам само 1. и 2. засега). Ще се опитам да отговоря на въпросите ви.
Не се изнасям, защото предпочитам парите, които бих давала за наем, да ги дам за собствено жилище. И защото като цяло друг проблем, освен този, с нашите нямам. Добри хора са, не ме тормозят по никакъв начин. Намерих си работа в родния град и то с голям късмет.
За къпането - казвали са ми, че ако искам мога и всеки ден да влизам, ама да стоя десетина минути, което е невъзможно. Аз източвам поне един бойлер, а зимата го държа включен докато се къпя. Лятото се къпя по-често, защото не хабя толкова вода. Проблемът със студа се нарича вегетативна дистония, което означава, че кръвоносните ми съдове се свиват изведнъж без причина. Поне така ми казаха. Казаха ми също, че може да имам студова алергия (наследствена).
За почистването - не е проблема в препаратите, а в това, че ако НАПРИМЕР трябва да почистя под леглата, всичкия този багаж, който е под тях, е пълен с прах - кашони, пълни с боклуци и прах. Т. е. трябва да почистя всеки един боклук от праха. Ама тоя прах ще се вдигне и ще се натрупа в тъпия персийски килим, както и в другите боклуци наоколо в стаята. Просто, за да се почисти целия апартамент и да стане нормален, трябва поне една седмица и един товарен камион за отпадъци...

Проблемът, заради който пуснах историята е, че родителите ми постоянно твърдят, че са прави и че ще ги разбера "един ден", когато разбера живота, когато имам семейство и т. н. И като ги познавам и знам, че никога не биха направили или казали нещо, с което да ми навредят, не знам на кого да вярвам. А те наистина живеят само заради мен, последното нещо, което може да се каже за тях е, че са егоисти или че не обичат детето си. Никога не са направили нещо за себе си, само за мен. Ако не са на работа (почивни дни, отпуски) - прекарват само в работа на село (или евентуално някакъв ремонт в къщи), т. е. 100% от "свободното" им време е РАБОТА - "заради мен". Е, как да не вярвам на такива хора? !

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: a58dd8a20c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Авторке, виж, ти пестиш от топло, а говориш за собствено жилище? То тук нещо като приказката „Гладна кокошка, просо сънува“.
Не само никога няма да имаш собствено жилище, но и никога не можеш с твоите странности и начин на живот да намериш мъж и приятели.
Ти психически все повече се отклоняваш от нормалното заради 100-тина лв. наем, колкото е наемът на цели апартаменти в Провинцията!
Единственият шанс за човек като теб изобщо да заживее в собствено жилище е да си намериш мъж с такова или заедно с мъж да изплащаш жилище, но ти все повече се отклоняваш от нормата и най-вероятно ще си умреш като стара мома в дома на тези хора
Колкото до чистенето - не си права. Винаги може да се изчисти една къща - иска се вода и парцал.
Примерно издебни вашите да са на село и почвай да изхвърляш първо счупените и непотребните неща - не всичко наведнъж, а да кажем 1-2 чувала този път, другият път още толкова. Те няма да усетят липсата на тези неща, защото никога не са ги ползвали и няма да ги ползват. Аз имам подобни родители, но съм се изнесла на 19 г. При едно посещение за празници просто не издържах и докато бяха на пазар изхвърлих само от кухнята 2 чувала непотребни, счупени неща. Баща ми при минаване покрай контейнера дори беше прибрал една кана, но нищо повече не можа да направи, защото аз бях хвърлила нещата в различни контейнери :)
После дори ми благодариха. Важно е малко по малко да става чистенето от нещата и да - всяко потребно нещо взимаш в ръце и чистиш, сменяш водата и чистиш. Препарати особени не трябват, а само две-три капки веро.
Всяка събота и неделя 1 помещение да чистиш (без спалнята на вашите! ), за 3 седмици ще си изчистила всичко. Освен това можеш да купиш бяла боя за стени и покривала и да почнеш да боядисваш стая след стая стените и тези неща независимо дали искаш да останеш в това жилище или не - направи го за родителите ти. Дори има боя за банята, с която да боядисаш стените, включително има боя за плочки - САМО БЯЛА, с която можеш да боядисаш плочките
Така с елементарни усилия, вода, веро, парцал, много време и желание ще можеш да направиш вашия дом поне хигиеничен.
Отделно твоето заболяване на 100% е на нервна почва и търси психолог. Ти не си се родила с него например и само като си помислиш за студен душ съм убедена, че се втвърдяваш. Това ти се е получило заради живота с вашите, заради живота в това жилище и с тези хора
Не казвам, че са лоши, а просто не ти е мястото на 24 г. да живееш с вашите...
Ще се събудиш на 35 г. и пак ще си там ако сега не се махнеш. Отделно никой нормален мъж не е луд да се занимава с теб и така ще се погребеш цял живот в мръсното ви жилище с тези хора.
Извод - изнеси се!
Извод 2 - направи услуга на вашите и изхвърли счупени и непотребни неща, но не наведнъж освежи с малко боя жилището. Лесно се боядисва с новите бои - от личен опи ти казвам, но просто е важно да покриеш добре и да си изчистиш веднага капките.

Успех

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 944e84ad04
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Защо си мислите,че ще остане без мъж,имам позната на която в тях не и даваха да чисти защото пак щяло да се изцапа,но мъж си намери,иначе доста е трудно дас е живее с родители след определена възраст,макар,че много хора в България живеят с техните ,може и много филми да гледаме,все пак не живеем в Америка,но ако някои иска да живее самостоятелно може да го направи,но незнам дали няма да и е самотно ако е сама.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 54967eec4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Имам същия проблем с майка си. Понеже "не си живяла по времето на социализма и не знаеш какво е да нямаш нищо", се е заринала с всякакви глупости, които дори не знае, че съществуват: тонове изпокъсани дрехи, десетки чифтове разпадащи се обувки, буркани, парцалчета, изпочупени мебели, касетофон от времето на соц-а, на който ще слуша дискове (!! ) и касетки, въпреки че ползва компютър с колонки, и още хиляди боклуци, които се складират, защото "някой ден ще ми потрябват". За чистене и дума не може да става - пускането на водата в тоалетната, след като ходи по малка нужда, е нещо изключено, а дори не мога да ти кажа кога за последно се къпа. За миене на под и такива неща - абсурд. Винаги трябва да тичам след нея с парцала. На въпроса ми как може да живее като прасе, отговаря, че не си личало и съм си въобразявала.
Спомням си, че когато бях малка, имах същите проблеми като теб... Не можех да поканя никога вкъщи, защото ме беше срам от цялата мизерия.
В един момент просто не издържах и казах стига. Изрових всичките "съкровища", напъхах ги в чували и директно в кофата. Най-интересното беше, че го правих, докато спи - по цели нощи сновях до контейнерите, за да изхвърлям. Дори не забеляза! На въпросите ѝ как съм подредила всичко отговарях, че съм го прибрала по шкафове и гардероби.
Така че малко по-малко действай и ти... Трудоемко е, досадно е, но няма как.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: a58dd8a20c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 7, разсмя ме. Представих си как сновеш из жилището си с маска на главата като престъпник в търсене на „съкровища“.
Интересното обаче е, че и моите родители не разбраха като изнесох поне 10 чувала с боклуци, но до нощни изпълнения не съм стигала, а просто ги издебнах като бяха на пазар, а Авторката може да използва като са на село например и да си измисли, че тази събота и неделя трябва да работи извънредно.
Моите родители забелязаха липсата само на до 5 предмета като едно ръждясало ренде, един нож и една дъска за рязане. Офертата беше, че ще им купя съвсем нови вещите, които те ми опишат, че им липсват - точно 20 лв. дадох за покупките на въпросното ренеде, нож и други глупости.
Правилото ми при чистенето беше простичко - всичко, което е счупено, непотребно или не съм виждала никога през живота си да се ползва заминава. Не смогнах с изнасяне на нещата и затова складирах 10 чувала в мазето и едно по едно изкаравах в следващите 3 дни като най-важното беше да хвърля нещата не в нашия кош, а в контейнерите на съседните блокове. Братовчед ми беше още по-краен - той взе една резачка и за около седмица успя дори мебели да нацепи и нареже като принципът беше с резачката направо на половина реже нещата и край...понеже е едър нищо техните не можаха да сторят и за 1 седмица разчисти цялото жилище и понеже имаха парно горяха цяла зима боклуци :)

Разбира се, от тогава нашите са натрупали още боклуци
Примерно си купиха нова кухня (затова и имах възможност да разчистя), но старите шкафчета не изхвърлиха - можело да потрябват. Част от тях действително свършиха работа като шкафчета в мазето и килера, но останалите вече се трупат в градината от поне 7 г.
Целият двор е станал на бунище, но за съжаление дори няма в нашия град крадливи цигани да изнесат железата, които са събрали, но и това е идея - ще платя на цигани да ги „оберат“ и да разчистят, защото е нетърпимо. Баба ми като беше млада поддържаше двора чист, подреден и ми беше любимото място за игри, а моите родители са го превърнали в бунище.
Не е нужно да казвам, че никога не оставяме при тях, а сме на хотел като сме на посещение. Това от самото начало е така и така ще бъде. Дори сама като идвам да ги видя или да свърша някаква работа съм на хотел, защото в техния дом не може да се живее, а ситуацита не е и наполовина толкова тежка като при Авторката - ремонтираха, чисти се редовно, но просто баща ми преди всичко събира боклуци.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f509899cd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да, може би е време да се изнесеш и да заживееш сама. Това ще ти даде много умения, както и ще ти даде възможността да взимаш решения без да се налага да чуваш чуждо мнение искано или не.

Аз например съм успял да се справя със завистта. Осъзнал съм че от това няма смисъл. Само и единствено ти си причиняваш нещастие. На всеки човек му се случва и добро и лошо. На теб също. Та щом на човек му се е случило нещо хубаво, ясно е че му се е случвало и нещо лошо - живота винаги е така. Защо човека да не усети момент на щастие, сбъдната амбиция или хубав момент? Всеки заслужава да му се случват хубави неща. Ако е свързано до пари, в много случаи, когато на хирота им се случат хубави неща било то материални или душевни, знай че за да направят това което правят, значи хората са се потрудили за това, лишавали са се и т. н. Просто са взимали решения да се разделят или ограничат с едно, за сметка на друго.

Всеки човек иска разни работи, просто отнема време за да ги получат. А това време е свързано и с организация над финансите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 30c016c19c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "И защото като цяло друг проблем, освен този, с нашите нямам. "
Ти хубаво САМО този проблем имаш, но той е достатъчно голям. Кога ще успееш да събереш пари за жилище? Ще ти кажа - най-вероятно никога.
Като си намериш мъж и работите здраво, но двамата, тогава ще успеете. С кредит, разбира се.
Да имаш собствено жилище не е толкова важно, важно е да живееш добре. Въобще не разбирам как понасяш това положение. Явно не ти и прави толкова голямо впечатление, което не е добре.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 4cc9159d47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   В описаната история сякаш виждам нашите, само дето майка ми е малко маниачка на тема хигиена и чистота. Аз съм на 17 и смятам веднага щом завърша 12 клас да изчезвам и да отивам в София или Пловдив, защото са ми двата най-близки по-големи града. На мен също не ми даваха да се мия всеки ден, беше ми разрешено да се къпя веднъж седмично, защото като вляза съм стояла по 2 часа и съм точила по 1 бойлер вода. Всички други се мият за 5 минути, всеки ден по 1 душ зимата, лятото по 2 пъти, но много на бързо. В началото малко се увличах и като пуснех топлата вода и като почнех да се оливам с нея и направо забравях да я спра и да изляза и излизах чак, когато потечеше студена. Но свикнах. Събличаш се, влизаш, пускаш топлата вода и много набързо се сапунисваш хубаво отдолу, мишниците, ръцете, краката. Докато се търкаш спирай водата, нека не тече напразно. И така свикнах, всеки ден се мия с минимално количество вода. Чух от една приятелка пък, че за да не хаби вода се подмивала в леген с топла вода и така източвала не повече от 2 литра вода. Все пак сме жени, не можем да ходим мръсни. Може да не се потиш, но всеки ден ходиш по малка и голяма нужда, поне отдолу трябва да се подмиваш задължително. Друг е проблема, че при лоша интимна хигиена може да те хванат и гъбички и всичко.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: accf1f867e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторката съм:
Наистина негодните/счупени неща са много малка част, условно ги нарекох "боклуци". Става въпрос най-вече за платове, дрехи, обувки (стари, които стоят като "резервни"), както и най-различни "подръчни материали", които биха се използвали за нещо някога. Няма как нашите да не забележат, ако изчезнат, защото те си държат на тях.
Живяла съм сама - 4 години, в друг град, на квартира. Знам какво е, но сега имам друг приоритет.
Работата е там, че родителите ми във всяко друго отношение са си напълно "нормални". В смисъл не са някакви прости и тъпи хорица, както може би си ги представяте. Бих ги определила като интелигентни хора, и може би точно затова са и толкова убедителни в правотата си.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f6053e6052
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторке, прави са тези, които казват, че за собствено жилище няма да успееш да събереш, или поне няма да е скоро, а чак след 20 години примерно.
Е, освен ако не се амбицираш да си намериш драстично по - високо платена работа.

Аз ще ти кажа следното: изнеси се на квартира - нещо едностйно в твоето градче, наистина за 100лв ще се намери, само трябва да търсиш активно. Дори да си на минимална заплата 400 лева пак ще ти стигат парите. Ще започнеш да се къпеш всеки ден - това е много важно. Излизай на разхода сред природата събота и неделя. Прави неща за себе си, за външния си вид - ти да се чувстваш по - добре в кожата си, дори да се евтини неща според заплатата ти нали, пак ще видиш, че ще има невероятно положителен ефект върху самочувтвието и психиката ти. И мъж ще се появи след време, но не чакай мъж да си намериш и чак тогава да ти започне живота - мисълта ми е, че чисто психически трябва да си самостоятелен човек.

А добрата новина е, че ти си едно дете и апартамента на вашите ще го наследиш ти - няма какво да се пъниш да си купуваш - след 30 години ще си живееш у вас като собственик и всичко ще си подредиш както искаш. А до тогава си живей на квартира, както се изяснихме в твоето градче няма да е скъпо, защотото не е софия примерно, а и след време заплата ще ти се вдигне, а като срещнеш мъж вече ще си решите дали на квартира, дали ще купувата, но ти жилище за старините си имаш по рождение, така че харчи си парите по - спокойно за удоволствия.

Вярвам, че вашите наистина са добри хора и много те обичат, но тези хора са били доста комплексирани и задръстени още много преди да те родят и за това трябва да се изнесеш от вас, за да започнеш ти малко от малко да излизаш от твоите комплекси.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 71bc824bb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Много добре те разбирам, защото нашите бяха същите-плюшкиновци. Живяли са в соца, когато е имало недостиг на стоки и всяко нещо представляваше голяма ценност и не се изхвърляше, защото можело да потрябва. Всичко се пазеше и събираше. Апартамента ни беше станал склад. Майка ми пазеше всичко и нищо не изхвърляше-стари обувки, дрехи, чували пълни с какво ли не, хартии, тетрадки, касетки, дори войнишките гащета на баща ми се пазеха. Беше невъзможно да се направи ремонт от предмети. А те дори не забелязваха в какво се е превърнало жилището ни. Кухнята, банята и тоалетната бяха и все още са ужас. Не са видяли ремонт от сто години, нито някакво подновяване на уредите. Колко пъти съм говорила с майка ми: "Дай да изхвърлим част от нещата", а тя все отлагаше и не и се занимаваше. А иначе и тя изпитваше срам, защото казваше, че у нас не е като у хората, но нищо не предприемаше да оправи тоя склад. И мен ме беше срам да си поканя приятели, защото не можех да понеса всичко това. Добре, че се изнесох от там на 21г, че не знам как щях да я карам. После се ожених и се спасих от тоя пейзаж. След време и сестра ми напусна дома и се омъжи...

И аз съм изхвърляла част от нещата, когато живеех там. Една вечер, когато те бяха на село изхвърлих от нас 8 чувала с буклуци трупани с години. И до ден днешен не е разбрала дори, че тия неща ги няма.... Оправия с такива хора няма. Баща ми почина преди 15г, а майка ми си е същата, трупа ли трупа... Колко пъти и казваме и аз и сестра ми да вземем да разчистим вехториите, че не може да се диша-а тя "Ааа, как така ще хвърляш, не, това може да потрябва".
И не е било до пари в случая, защото са имали достатъчно, поне не по-малко от другите хора, но никога не предприеха да си обновят нещата(освен в хола, където купиха нова секция и персийски килим) да си модернизират интериора и повишат качеството на живот. Само работиха и спестяваха.... и за какво-да имали, ако се наложи.
Аз се старая да не съм като тях, но на моменти се улавям, че май правя като тях. Мъжът ми е противоположност и за това се поскарваме в къщи понякога... Надявам се да не стана тежък случай като тях. :)

Добре, че прочетох тая тема, утре ще се хвана да поразчистя предколедно... и да изхвърля някои неща:)

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 71bc824bb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   П. С.
Аа, забравих да кажа, че никога не съм завиждала на другите, нооо.... Просто тайничко си мечтаех и моите родители да са като тях, особено като някои-да подреждат, ремонтират и обновяват, модернизират и хигиенизират дома си.... Защо и моите родители не бяха такива? Но вече май няма и да го дочакам.

Просто отдавна вече си имам свой дом и семейство за което да мисля и влагам от енергията си.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0e7d5c0a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Напълно съм съгласна с номер 10!! Отдели се сама или си намери съквартирантки, работи, забавлявай се, създай контакти.. Просто нямам думи...

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 71bc824bb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До н. 13
Наистина ако е сам човек бавно се събират пари за жилище, освен ако няма изключително високо платена работа... Тя едва ли ще може да живее със своето семейство тук и след като се омъжи. Чак след 30-40г. евентуално... Когато го получи като наследство един ден.... Това значи, че не тя, а нейните деца ще могат да го ползват един ден. Но тя ще е на 50-60г когато се освободи от сегашните обитатели и чак тогава новите собственици ще могат да си го разчистят от тоя вид и ползват.... т. е. ще седи за внуците. Но тя е млад човек -само на 24г.
Ако си намери свестен мъж и се изнесе от там ще стане най-добре си мисля.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 7e630370bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Значи номер13 съм, не знам защо не са ми публикували коментара, но първо трябва да се изнесе на квартира, да свикне самостоятелно да живее. Тогава по някое време ще се появи и приятел. Може след 3 месеца, може след 5 години, защото все пак, както е казала тя се е върнала да живее в градчето, в което е израснала и от това можем да направим извод, че шанса да срещне мъж скоро е доста малък, защото може би се знаят връстниците и изобщо хората, които са малко по - големи от нея да кажем, а не са отишли да живеят другаде. Ами да, пак се впуснах в обяснение прекалено, но няма как просто.

Друга страшно важна причина поради която трябва да се изнесе сама на квартира, не ми се искаше да я изтъквам, тя се знае и ще ви я напомня - тя не се къпе всеки ден. А тя задължително трябва да започне да се къпе всеки ден. Иначе кой ще иска да е с нея, освен някой маниак - фетишист? !?
Вижда се, че тяхните й правят проблем, защото бавна била, ми като е бавна - бавно, ако трябва по 2 бойлера на 1 къпане ще хаби, но няма друг начин просто. А и като не си е вкъщи с техните и не й се дава зор да бърза може би до 1-2 години естествено ще започне да се справя поне малко по - живичко, но с влиянието върху психиката от родителите й няма как да стане. И мърлява, както казах, никой нормален няма да я иска.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 09328e023d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Авторката съм:
Номер 13/19, вече съм писала, че съм живяла самостоятелно 4 години и също за това каква е причината да стоя по-дълго под душа. И майка ми се къпе веднъж седмично (зимата), но и на двете потта не мирише, със сухи коси сме и не личи. Тя успява да скрие всичко от хората. Вкъщи си облича дрипите (и мен кара да обличам дрехи на десетина години; да не цапаме/хабим тези за навън), а навън - с горе-долу хубави дрехи. Хората не знаят и каква кочина е у нас, защото тя не ходи на гости и съответно не кани никого вкъщи. Казва, че колежките й били като нея, говорили си какво са готвили, каква работа свършили на село...

Според мен родителите ми страдат от някаква фобия от живота, дори на празниците не си я забравят тази фобия. На Нова година бяхме на село (баща ми живее там и гледа дядо ми, който е болен). Сядаме да вечеряме - и двамата намусени. Питам защо - били уморени, какво да празнуват като били облъскани, живота бил не знам си какъв. Баща ми даже не седна да вечеря, а легна на дивана да спи. По-късно стана, малко след това пък майка ми легна там и заспа. Станаха за полунощ колкото за традицията, но нямаха търпение да се свърши и да легнат да спят.

Знам - ще кажете да не съм с тях, но това вече не може да промени нищо. Аз съм живяла по този начин от както се помня, приемала съм го за нормално през цялото време, в което съм се развивала като личност, тогава мислех, че толкова заслужавам, а когато започнах да го правя на проблем, започнаха да ми насаждат, че ако не живея така, ще умра от глад и студ.

Благодаря ви за коментарите, не ме разбирайте погрешно, но няма как мненията на анонимни хора да променят нещо, насаждано повече от две десетилетия. По-скоро бих искала да получа съвети как да се справя с чувството на завист, което изпитвам към хората, в момента към колегите си на работа.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 45a6fda935
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Пак съм номер13, Авторке, това с изнасянето ще повторя пак, не за опита, а за това да не ти влияят на психиката за напред. Да, много са ти повлияли, но колкото повече си с тях, все по - смачкана и смотана ще се чувстваш.
Запомни, че докато живееш с вашите, няма да се промениш, а напротив - ще ставаш все по - зле, ще продължаваш да изпитваш и завист и какви ли не други негативни емоции.
Само изнасянето ще те измъкне психически дори и от чувтвото на завист. Няма да е веднага, но до няколко години ще стане. Ти като продължаваш да съжителстваш с тях и само си мислиш за миналото, за детството ти, за характерите им. Трябва да се откъснеш от тях просто. Те, макар че са добри хора, са супер комплексирани и задръстени и това ти се е отразило, продължава да ти се отразява и ще ти се отразява, докато не се махнеш от тях. Ти виждаш други хора, които са по - красиви, и усмихнати и позитивни и за да станеш поне наполовина като тези хора трябва да прекратиш съжителството с вашите и да се грижиш за себе си, да си купуваш разни неща, да се глезиш от време на време - да се заредиш с позитивизъм и постепенно ще започне да намалява това чувство. На гости за коледа и великден при вашите и толкова. Като започнеш да живееш сама постепенно ще започнеш да правиш някои неща различно от майка ти. Едно по едно разбира се. И без да й споделяш, а и не си й задължена вече отчет да даваш.
Ето, това е добра идея - да се изнесеш и всяка седмица да прави някакво нещо така както те(вашите) Не биха одобрили! - но не и противозаконни неща нали.
И ще видиш, че ще има положителен ефект. Просто няма да е бързо.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 71bc824bb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   И защо им завиждаш-защото ти е по-лесно така, вместо да положиш някакви усилия и да промениш нещата, които не харесваш в живота си?
По-скоро насочи усилия да промениш нещата, които не ти харесват. И ако в детството си си била без възможност да промениш жизнената си среда, то сега като зрял човек всичко е в твоите ръце... стига да го поискаш достатъчно силно. Сега ти контролираш живота си, а не родителите ти. И въпреки, че ти е насаждано нещо, ти като виждаш негативите и искаш промяна, положи усилия да го промениш... Винаги имаш избор да промениш нещо, винаги. Ето например имала си възможност да отидеш да учиш в по-голям град и да се махнеш от там, ти си отишла, завършила си, но си решила да се върнеш обратно. Защо? Това е избора, който ти си направила... Нали си знаела къде се връщаш... Защо завиждаш сега, като си си избрала това?
Сега виждам, че не искаш да излезеш на квартира под предлог, че ще събираш пари за жилище. Ама това не става за година две, а времето си минава... Явно там ти е удобно и уютно въпреки всичко и за това се натискаш да стоиш. В такъв случай не завиждай на никой... Сегашния ти живот е в резултат на твоя свободен избор...
Като е така, ти остава единствено леко да се дистанцираш от вашите макар и живееща с тях и да си живееш твоя живот, по твой начин и да се молиш да срещнеш правилен човек, за да се изнесеш от там... Ти родителите си няма да ги промениш. Може да промениш обаче себе си и да избереш нещо различно за себе си.
Ти май не разбираш, че колкото по-дълго стоиш в това обкръжение, то ти трови съзнаннието с фобии, трагичност, депресираност, смачканост и т. н. и ти попиваш ли попиваш. Накрая да не се окажеш толкова увредена на подсъзнателно ниво, че да не можеш да създадеш свое семейство с различен начин на живот от този на родителите ти, копирайки ги като модел и начин на живот. От теб си зависи...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: e504763a02
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   хА. Не можеш да промениш вашите. Не искаш да се изнасяш. Не очаквай да се подобри нещо. Завист, че другите имат повече и водят по-добър живот, означава че не си харесваш своя живот. Но който не се е напънал, нищо не е получил. Има и по-зле от вас, много по-бедни. Жалко е, че завиждате, за това, че сами не желаете да успеете. Не обвинявай родителите ти, гледай себе си. Ти не гледаш себе си.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 7825ab1312
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Не знам какво да те посъветвам... У нас е горе-долу същата работа. Майка ми трупа, то прашасва. Като бях ученичка в гимназията получавах стипендия за отличен успех, спестявах парите и купувах латекс, боя, правех ремонти, боядисвах входната врата. Чистих, готвех, тесах трева. Омъжих се и бях щастлива, че мога да поддържам дома си във вида, който искам. А у дома при нашите настана пак кочина. Като направя забележка и става една дандания-всичко й е важно, всичко й е нужно. Като пратя детето за ваканциите се оказва, че не го къпят с дни-да не настине... Веднъж ме стегна шапката и аз се развъртях с едни чували, обаче тя вади и прибира обратно багажите, аз тъпча, тя вади. Хората й дават някви дрехи, хем знае, че никога няма да ги сложи, хем ги взима. Мъжа ми като каже-дай да идем на гости, да ги изненадаме, направо ми настръхва косата, като знам как ще ги сваря. Все гледам да предупредя, та маааалко от малко да оправи. Последния път ми идеше да потъна в земята от срам-прах, паяжини, багажи, дрехи... Брат ми и той стар ерген остана-казва-коя да доведа тук. Ама не взима мерки да се изнесе, хем може да си го позволи. Към авторката-Ако искаш нещо да промениш-промени твоето положение, тях няма да можеш. С най-добри чувства ти го казвам. Те са такива цял живот, има такива психични разстройства, има и по тв предавания, поискай помощ от специалист като последен опит да им въздействаш. Ако начина Ви на живот се промени, вероятно ще се промени светоусещането ти и ще се чувстваш по-добре в обкръжението на колеги и приятели. Успех и пиши как върви!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker