Разрушаване на предприятията в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Разрушаване на предприятията в България
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 1488 пъти
Добър вечер. ЧНГ! Пускам тази тема, за да споделя разочарованията си от българската политика относно направените през комунистическо време предприятия, заводи и селски стопанства. През миналата година пътувах доста из България по работа, а и с опознавателна цел. На 22 години съм и съм от гр. София. Много неприятно впечетление ми направи това, че много региони са почти напълно обезлюдени, а единствените останали жители са пенсионери и роми. Също така изоставените селски стопанства и предприятия, които се рушяха. При тези трагични гледки, нямаше как да не се попитам-защо трябва държава с подобна икономика като нашата да оставя изградени и неотдавна работещи предприятия на произвола на съдбата? Единственият за мен отговор е, за да се унищожат. Може би, искат да премахнат "следите" от постигнатото през социалистическото време? Ако е така е много жалко. Защо трябва да се унищожава наследство, което е така необходимо, за да може да се прехранват хората по селата и малките градове? А също така да се стабилизира икономиката на страната. Не съм живял през комунистическо време, но мисля, че тогава държавата се е грижила много повече за народа. Все пак е нямало чак толкова голямо разделение на бедни и богати, за всеки един човек е имало работа, независимо къде, от тогава са и повечето сгради (болници, училища, институти, общежития, предприятия, заводи, стопанства и т. н. ) и пътища. Вие, какво мислите, кое време е било по-добро за живот-при комунизма или сега -при демокрацията? (Родителите ми са избягали от режима в чужбина, а след това са се върнали при падането му. По тяхно мнения сега хората живеят в по-голяма нищета от преди, а и дори смятат, че е било грешка да се връщат в България). И втори въпрос-как мислите грешка ли е оставенето на произвола на съдбата на сградите от "онова" време?
ПП:Извинявам се, ако имам грешки или написаното не е логически свързано. Просто съм живял в България само 10 години от целия си живот-до 9 годишна възраст бях в чужбина и там говорех и учех на местния език. Нашите не са ме учили на български, защото не са предполагали, че ще се връщат изобщо в България. Това им се наложи заради здравословни проблеми на дядо ми (беше на легло). А след това решиха да останат в България. Аз след като завърших средно образование тук, заминах да уча висше в чужбина и преди няколко месеца се върнах.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: f89a35de54
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Разбирам да премахват тези от комунизма предприятия ама те затварят и тези от царско време. Вижда се че искат да развалят всички предприятия за да всички българи да емигрират в сащ, а тук да останат само циганите и турците, а Турция да завземе териториите ни. Това е планът на САЩ и Турция. За жалост наште умни глави нищо не прават за да попречат на това а дори го ускоряват. Всичко е било 500 пъти по-евтино и през царско от сега. Тогава един хляб от 700гр. ти е бил 0, 30лв. а са ти е от 0, 90 до 1, 60 говориме за качествен хляб. А тогава един лев е бил 0, 70$. Тогава излиза че и през Царско сме живяли по-евтино от сега.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c4edb2bfec
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Българите сме на тази земя от 1400 години, преживяли сме 200 години византийско робство и 500 години турско робство - сега някакви американци ли ще ни затрият? Единственото спасение за България е да си върнем съюза с Русия. И най-големият русофоб не може да отрече, че единствено руснаците дадоха хиляди жертви, за да ни помогнат да се освободим от турското робство. Къде бяха Европа и Америка тогава, когато мюсюлманите 500 години ни избиваха все едно сме животни? Никой днес не задава тези въпроси, защото ни управляват продажници и безродници, ако не ги изгоним от България и не си върнем държавата сме загинали! Аз не харесвам комунизма, но по това време в периода 1944-1989 никой не се бъзикаше с нас защото имахме силна икономика и армия, а днес ни наричат "кенефа на Европа"... срам и позор. Тогава хората бяха честни, имаха морал и държаха на семейните ценности, животът беше спокоен, цените бяха смешно ниски, а днес когато живеем в "демокрация" младите българи и българки са принудени, заради беднотията в Родината си, да емигрират на Запад където уж ги чака по-добър живот, а реално - повечето мият чинии, берат ягоди, гледат бабички или проституират - това е истината. Защото на чужденците им трябват слуги и прислужници. Нашите майки и бащи - пенсионерите, нямат пари да си платят тока, а политиците се хвалят, че сме били в Европейския съюз? !? Могат да се изпишат още много редове, но не е тук мястото. Аз вярвам, че е близо краят на мизерията в която живеем, и че ще се върнат хубавите дни за България. Ние сме изстрадал народ и го заслужаваме! Пожелавам на всички българи новата 2016 година да е успешна и щастлива! Мечтата ми е животът тук пак да стане хубав, да си уредим държавата и всичките ни братя и сестри, пръснати по света, да се върнат в Родината си. Вярвам, че ще се случи. Гордейте се, че сте българи!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0ecea8f35e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   ти мило момче не осъзнаваш, че имаш най-голямото богатство на днешния ден, а именно да можеш свободно да пътуваш по целия свят, да изразяваш спокойно мнението си, независимо колко нелепо е то, да имаш правото на избор. Днес всеки един е напълно възможно да прави бизнес, да учи и да се развива. И да всяка една система има своите недоразумения, но да се твърди, че потисничеството на мисълта е по-добро, то тогава има нещо много сбъркано. Необяснимо ми е да виждам подобно мислене от образован човек. Неравенството в България е нищо пред това, което има в някои западни страни. Инициативния и адаптивен човек ще се справи, всичко останало е мрънкане

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: af1dbe750c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ще започна с това, че не съм запозната толкова какво е било по време на социализма.На 16 години съм и това до някаква степен оправдава нещата.
Аз съм на мнение, че всичко е със своите плюсове и минуси в зависимост от гледната точка.От моя гледна точка...и предполагам от тази на много млади българи нещата сега не са никак добре.Без аргументи ( само на основата на познанията ми от мои близки и от разни стари филми, които съм гледала) смея да твърдя че бих се чувствала много по-добре по времената на комунизма. Можеше да не съм наясно с много неща за света около себе си, но поне нямаше да има дни в които да няма какво да ям или да ми е студено.И щях да съм почти сигурна че ще се прибера след училище невредима.
Относно инфраструктурата...всичко е нарочно.Глупав, гладен народ без работа по-лесно се управлява. За щастие народа все още не е оглупял толкова.Не знам точно каква е целта, но съм сигурна че има такава.
Ние сме богата държава (щом има още какво да се точи)..Работливи сме..Всичко не е просто за да изтрият "следите" от комунизма, целта е бързото осъществяване на политическите прищявки на хората, които определено не искаме да ни управляват.Това не е демокрация, защото липсва лоялността.А все пак лоялността би трябвало да бъде в основата на качественото управление.
За днешната система ще кажа, че е едно "нищо" под наименованието "демокрация". Единственото общо между тях е свободата която ни е дадена, а има хора които я използват за трафик на хора, изнасилвания, продажба на бебета - малка част от невидимата истина в ежедневието ни. По- лесно е да отворим телефона и да си сложим слушалките..за съжаление.Като цяло...цел - постигната.
По-малко пари лошо образование ------> хора търсещи варианти за лесни пари, хора които убиват, хора за които единствено в живота е останало да задоволят плътските си нужди защото са неудовлетворени.Едно огромно разпадане..а за тези които още се държат в морала си - недоверие към лекарите, учителите дори духовните служители= още разпад. Спираловидна мизерия - нещо като не върви и друго спира да върви докато не се стигне до нула и тогава вече няма нищо.
Стигнах до извода, че не става въпрос за демокрация.Става въпрос за оцеляване а в този ред на мисли нещата наистина биха били по - добри както са си били преди.
На мен ми е най-тъжно че младите хора заминават в чужбина и лекуват, учат и живеят с чужди хора, което пък изяжда българското в тях..дори забелязвам как доста от тях са си сменили имената и говорят на диалект.
Голяма част от семейството ми е в чужбина, баща ми до 30 дена също заминава..майка ми иска да замине с мен за да се изуча и да не се връщам тук.Всички ми казват че ще съжалявам ако остана, но където и да ходя сърцето ми ще е тук.Независимо от гореспоменатите проблеми, България е едно прекрасно и красиво райско кътче.Културата ни е култура, природата, танците, храната..Българите сме невероятни, талантливи хора ... запазили сме се през тия 5 века робство, но сега ще е много по-лесно да се разпаднем защото има на къде да ходим.В миналото не сме могли да си хванем самолета до Англия или Германия и да си вземем чужденец/ чужденка за съпруг/а(да се уредим). На времето не е имало накъде да мръднеш - или се бориш за свобода или умираш и семейството ти умира и всичко българско ти умира.Имало е набези от турци (всякакви извращения и подигравки), смяна на имена и потурчване, но сме си били тук, а пък сега доброволно с цялата си глупост сами си причиняваме зло.Хората като ги няма е най-зле...Надявам се да мисля в правилна посока..но пък като се замисля правилна посока няма.Това са просто някакви си мои разсъждения.
ЧНГ!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: fd12a598e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аз съм на 20 години и живея сега в София, но преди това живях в родния си град, а и областния, докато завършвах гимназия. Моят роден град по-старите поколения дори още си го наричат село, защото е град само от 51 години. Когато са го обявили за град е имал някаква промишленост, имало е училища и доста престижна за времето си гимназия, както и водносилов път с водна електроцентрала. От всичко, което сме имали тогава единственото, което съществува днес е водната електроцентрала. Предприятията са вече история, а гимназията е почти пред закриване. Аз потърсих реализация в друга гимназия в областния ни град, защото смятах, че там ще намеря по-добра реализация. Там беше подобна мизерия, само мащаба беше друг. Завърших гимназия и станах студент в София. В университета, където уча постоянно ни зарибяват да ходим в чужбина на стажове, работа и бригади. Съучениците на мои колеги, които са учили в елитни столични гимназии на 60% са по чужбина студенти. Сега наблюдаваме план "Ран-ът" в действие. Според мен е важно да се запитаме защо този план е толкова безмилостен спрямо българите и нашата държава, а отговорът според мен е в това, защото нашата държава БЕШЕ ДЪРЖАВА. По брутен вътрешен продукт сме стигали до 21-во място, а сега сме 70-80-то. Имали сме за времето си най-ефективното образование и здравеопазване. Когато берлинската стена падна пазара на Европа се обедини, но нашата промишленост постепенно почна да губи реализация. Ние не се вписвахме в пазара на Европа и нашите предприятия започнаха да фалират. Падането на режима беше повече болест за България, отколкото лечение.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: df4e59359e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Комунизъм никога не е имало-беше социализъм, развит социализъм в последните години.
А сега това не е демокрация, а плутокрация бутафорно декорирана уж като демокрация... Т. е. не е това, което се надявахме да стане. Схващаш ли разликата?

Живяла съм и при двете. Няма да развивам дълги теории, защото вече съм споделяла всичко много подробно в други подобни теми тук. Само ще кажа, че и при двата режима си имат и положително и отрицателно....
Доброто на онова време беше липсата на престъпност, спокойствието, гарантираната работа, хората бяха по-морални, имаше уважение към труда, към честния и почтен човек, към по-възрастните, възпитаваха ни в любов към родината и традициите, не вървяха шмекерлъци, нямаше далавери и рушвети, рекети. Хората бяха сравнително равни в материално отношение. Имаше разлика само в образованието-среднист или висшист и дали си работник или пък служител. Особено се ценяха хората на изкуството и спорта. Всичко беше евтино и достъпно(но пък дефицитно и имаше недостиг на стоки-това в отрицателните неща)... Селата бяха живи. Хората бяха весели и безгрижни.
Отрицателните-партията задаваше линията какво и как да се говори и как да се случват нещата. Като се каже, че еди какво си е задължително и трябва така да се направи и край, значи трябва да стане така. Всичко под контрола на партията и полицията -нямаш свобода на словото и не можеш да кажеш нещо лошо за партията или каквото мислиш. Не можеше да се пътува на запад(само в соц. страните). Имаше голям недостиг на стоки и за много неща се чакаше ред. Т. е в материално отношение бяхме недотам добре, дори в сравнение с другите соц. страни като Чехия и ГДР например. Много лимитиран като развитие... като под похлупак, но пък и не поемаш риск и не губиш. Предприятията бяха държавна собственост и бяха с остарели в технологично отношение машини и бяхме абсолютно неконкурентни... Обаче имаше и добре печеливши предприятия с налични вече пазари, които можеха да се запазят, обновят и оптимизират и наново да заработят вече подновени и модернизирани-да дават препитание на много хора. Това обаче не се случи.
Лично за мен основната причина е, че тогава в началото на т. н. демокрация трябваше да се измете из основи политическата номенклатура и ченгесарите, която не се забави, а заграби средствата за производство. Т. е. от комунисти другарите станаха капиталисти. А трябваше още тогава да се изринат до основи, но не им стигна куража на тогавашните политици(Ж. Желев и срещата на боянските ливади) за съжаление. Нито имаше лустрация, нито престъпниците влязоха в затвора, а просто заграбиха всичко и си станаха мафия, олигархия.... и така я карат и до днес. Те държат всичко.
И резултата го виждаме и сега.
Това с две думи.
Питаш за сградния фонд-дали е добре, че така е изоставено да се руши. Вече ти отговорих. Никой от властимащите не е имал желание действително да се направи нещо... истински, за народа, за развитието на тая страна, за просперитета ни, за реализацията на младото поколение. А само да се възползват от ситуацията за лична облага.
А минаха повече от 25г и израстна цяло едно поколение със съвсем различна ценностна система-виждаме какво е.
А бе измъкнаха се мокра връв тогава мръсниците и излъгаха всички ни.... това е.
Сега ако младите нищо не направят-ами то е за тях в крайна сметка и техните деца.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 077eb83322
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Малко ли са ти темите за комунизма тук, че започваш нова тема? Разбира се че всеки строй си има неговите хубави и лоши страни. И да по-голям брой от българите се чувстваха по добре през соца от колкото сега, обаче си има причина вашите да избягат от режима. Но докато не осъзнаете, че не държавата се грижи за народа, а народа за държавата си, така ще е.
Ти като си живял в чужбина видял ли си там, такива чудеса както е в България. Тук още от първи клас не образоват българчета, а чужденци, английският се изучава наравно или дори по усилено от българските букви, доста голям процент от учениците не знаят кой е Ботев, Левски, Райна княгиня и т. н. никой не влага старание да сее българското в душите на децата.
Изоставените предприятия са най-малкия ни проблем, по големият е изтичането на мозъци. Защото за да има предприятие трябва да има добри мениджъри, които да умеят да продадат стоката на добра цена за да има добри заплати, съответно добри доходи за държава, и растяща икономика. Иначе предприятие лесно се строи четири стени и покрив и работници се намират. Но за да има икономика трябват мениджъри с мозък, а те избягаха или големите държави ни ги откраднаха, предлагайки им по добро образование в техните университети, после ги направиха техни поданици.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ccb1df2658
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   "Не съм живял през комунистическо време, но мисля, че тогава държавата се е грижила много повече за народа. " - не, не се е грижила държавата, но поне не вредеше на онези, които искаха да се трудят. Тогава държавата беше БКП, да тя беше собственик на държавата. Народа беше пълнеж, който се ползваше, само да изхранва БКП, затова не му се пречеше да работи. БКП беше като мравките, които разнасят листни въшки по растенията, а после им изсмукваха сладкият сок, който те отделят. Точно на този принцип живееше БКП, народа се труди, те си живееха с произведеното. Относно селското стопанство, унищожи го Иван Костов, явно заради пари, които са му наринати за да го стори. Не може да бъде икономист, човек който да казва, "вие за селяните не мислете, те си имат лични стопанства и имат какво да ядат". Това лично съм го чул от устата му. Той унищожи и селото, защото загърби хората, които живеят в селата, затова сега виждаш само пенсионери и цигани в тях. А заводите ги унищожиха, за да ги продадат за скрап и да си напълнят гушките, разбраха, че повече няма да могат да крадат. Престъпната приватизация, пак Иван Костов я направи, той разпродаде заводите за по 1 лев. Нефтохим е най ярък пример. Докато не започне изправянето им до стената, разсипията ще продължи.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 51c7d7ea14
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Здравей приятел и ЧНГ!
Аз също като теб съм на 22год и живея на 10км от Пловдив.
Подкрепям твоите виждания и разсъждения относно изоставените и рушащите се сгради от времето на социализма. Наистина е много интересно, когато видиш една такава разпадаща се сграда и си помислиш колко работа и препитание е давала на хората през годините, а днес когато всичко изглежда толкова лесно за правене на бизнес никой не го е грижа и не иска да инвестира в изоставените райони на страната.
Много пъти се питам защо е било необходимо да се извърши за толкова кратък период от време масова приватизация на фирми, заводи и стопанства при положение, че всичко си е работело и е било наред? Явно зад всичко това поднесено ни от политиците на българския преход стоят хората на Сорос, и американските проклетници от "Отворено общество" и "Америка за България".
Лично аз се отвращавам, когато чуя или прочета думите "чужди инвестиции''! Тези думи ги свързвам с непрякото обръщение към нас, българите, че ние не можем да правим бизнес, не можем да създаваме икономика, не можем да се прехранваме и трябва да има чужди инвестиции, които да ни осигуряват и разкриват работни места, защото ние не можем. Разбира се това не е така, а проблемите са комплексни и всичко може би произлиза от високите етажи на властта и техните корупционни практики.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 7a5a72ab86
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте,
първо по темата. ХОРА СЪВЗЕМЕТЕ СЕ!
Никога от 45 -та - досега БКП не е сдавала властта. Това, което виждате, като останки от предприятия е резултата от дейността им! "Демокрацията" беше режисирана и БКП продължава да разграбва и до днес, а сега иска да промие мозъците на младото поколение внушавайки им, че миналото беше върха. Не не беше. Последните 70 години бяха зле. Липса на възможности, липса на стоки, проблеми за всичко, липса на информация, лъжеистория и мн. др. неприятности. Ако искаш да пътуваш - не може! Ако партиен секретар хареса жена ти или дъщеря ти - не можеш да ги защитиш. Ако нараниш техни интереси - гориш, завинаги. За кола чакаш 10 години, за апартамент може и повече. За олио - купони, за захар -купони, за хляб пак и т. н. Банани - само по нова година. Луканка с връзки. И след това в периода 86-97 България бе разграбена. Само партийни секретари ДСари са във властта и им бяха раздадени лоши кредити с парите на вашите роднини, които изгоряха. Предприятията не бяха продадени на нормални фирми, които да ги развият, а на ДС -ари, които ги доубиха и разграбиха. Тоталното разграбване навлезе във финална фаза 94-г. и приехме валутния борд, който успя да стабилизира страната, която бе опустошена. Сега приятели ЕС им пречи защото им казва истината в очите. Сега купувам газ и петрол на ужасно високи цени.
Моля помислете за бъдещето Ви! . Само ДС се месе в интересите на народа ни - никой друг. Дори да има вмешателство от САЩ или Русия, ако сме нормална демокрация бихме устоили, но не само грабене.

Второ. Много е обезкуражаващо да четеш и научаваш мнение на млади хора, който ще оформят бъдещето на страната ни по един или друг начин, и то да е толкова повлияно от управляващите в момента, чиято единствена цел е разграбването да продължи!
Какво имам предвид? Ами говорите за Сорос, фондации и др. химери, които са ви насадени от пропагандните инструменти на властта. И какво е Сорос, какво е АЗБ? Това е като змея в легендите. Съвземете се Сорос не е сложил хомота на нашите политици. Нека бъдем гражданско общество и да поискаме сметката.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 340f8504aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Хубаво си разсъждавате, ама едно е просто да произвеждаш, съвсем друго е да го правиш на добра цена и с добро качество. Бившите комунистически предприятия затвориха, понеже бълваха нискокачествена продукция на висока цена и след разпадането на СИВ изкуствено осигурените им пазари изчезнаха. Чуждите инвестиции са нещо много хубаво. Погледнете Чехия, Словакия, Словения, Унгария, все държави със стабилни чужди инвестиции и за съжаление доста по-напред от нас. Лично аз работя за немска компания и съм страшно доволен. Преди това съм работил в български фирми и разликата е от земята до небето. 90% от българските работодатели са откровени мошеници, опитващи се всячески да прецакат всеки, който успеят.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 84219ef003
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "90% от българските работодатели са откровени мошеници, опитващи се всячески да прецакат всеки, който успеят. " - И това е така, защото са възпитаници на соца!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker