Защо хората се женят? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Защо хората се женят?
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 6855 пъти
Нямам история. Имам върпос. Вече сте го видяли.

На 35 съм, мъж. Разбира се вече съм си отговорил сам за себе си на този въпрос, но бих искал да чуя и вашето мнение.

ВСЕКИ, абсолютно ВСЕКИ ми казва: Защо не си женен? Време ти е! ... и така нататък. Обикновено в отговор на техния въпрос, задавам и аз въпрос "Защо трябва да се женя? "
Наистина колко ли малко интелект трябва да има човек да стигне да се ожени "по инерция". По инерция е било винаги при всички народи по света. По инерция е и сега. Някаква невидима ръка ги хваща и ги слага пред олтара. И те горките са непосилни да изразят даже собствено мнение. Хората даже не се замислят "Защо? ". Мисля обаче, че когато първия брак се появил на бял свят е трябвало да има причина.... за която хората не си спомнят сега, но продължават да го правят, по "инерция".

Факт е, че мъжете не им харесва особено тази идея, за разлика от жените например. Жените се омъжват от страх от самотата, при тях е МНОГО по-силно изразен (заради кризата в 40-те), а мъжете пък в повечето случаи се женят заради тях. И двата пола имат комплекс, че някой трябва да се върти около тях цял живот... егоцентризъм, братче. Даже и халките са измислили, да напомнят, пак от страх че може и да залитнат и да забравят.
Това е моя отговор.

Жените разбира се няма да се съгласят (че и разни моралисти мъже) и точно затова го поствам това. Малко да поспорим и да напълним сайта с безполезни мнения :)
Хайде, как мислите? Дайте ми една основателна причина.

Не ме разбирайте погрешно ще оценя вашето мнение, разбира се. Не се заяждам, ни най малко. Имам едно смътно чувство в душата си че след като всички го правят би трябвало да е правилно, ама наистина НЕ РАЗБИРАМ защо?

Единствения основателен довод да го направя ми е давал само баща ми: "когато човек е в семейство изгражда характер и умения да се грижи за някого"... Да, така е. Не бих могъл да се съглася повече. Но това може и да стане и без да съм в семейство... Така че пак не ми отговаря на въпроса.

Хайде моля ви, искам да ви чуя. Искам да си сверя часовника с вас.... може би пък аз нещо да съм в грешка, и да съм дълбоко повреден...

Аааа... и моля такива дето са дълбооооко в "инерцията" да не пишат. Нямам намерение да коментирам лицемерието. Нека спора е градивен, моля ви.

М. В.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 77

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7c23ab4d30
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Наскоро се омъжих и направих дори 2 сватби - една за гражданския брак и една пищна при венчавката и мога да ти кажа за нашия мотив - ОЖЕНИХМЕ СЕ ЗАЩОТО СЕ ОБИЧАМЕ и искаме да минем на по-високо „ниво“ във връзката си. Не е нужно, разбира се, човек да сключи формален брак, но с него декларираш и пред обществото, света, Бог, че си обвързан до живот (или поне имаш такова намерение). От 13 г. сме заедно, от 6 живеем заедно и сме минали през всякакви препядствия - тоест при нас бракът за много хора дори би бил излишен, защото сме „женени“ в модерния смисъл на думата. Аз самата до 25 г. не исках нито да се омъжвам, нито да имам семейство, но в един момент просто като си постгигнал всичко в живота си - образование, кариера, имаш правилният човек до себе си някак си съвсем естествено се случват нещата.
Ти просто си „жертва“ на съвременният начин на живот, в който имаме много големи свободи и много голям избор, но и голям риск да забравим за най-важните неща в живота като семейството.
На 35 г. като мъж може би не ти е дори времето за брак, но бъди сигурен, че като срещнеш Жената ти сам ще пожелаеш да се обвържеш и свободата няма да ти липсва, а напротив - някак си ще се чувстваш пълен и "completed".

Oсвободи се обаче от своите предрасъдъци за жените, мъжете, женените хора. Всяка двойка, всяка личност е индивидуална, но и просто ми стана смешно като прочетох, че сме се били женили жените от 21 век от страх едва ли не да не останем сами.
Няма такова нещо! Днес жените учим, работим, изживяваме свободно сексуалността си, караме кола, управляваме цели компании, градове и министерства - по-скоро самотата се е превърнала лукс за съвременния човек, който е 24/7 онлайн. Не само нямаме страх от самотата, а дори я търсим целенасочено и има цели бизнеси, места за почивка, които продават почивки на отдалечени и забутани места и гледаме да строим и притежаваме по-големи домове, в които да имаме повече лично пространство. Страх от самота? В 21 век е невъзможно! Ние търсим самотата, за да се оттърсим от стреса и ангажиментите и плащаме дори за нея!

Може би има някои странни хора, които създават семейство от страх от самотата, но това ще да са изключенията.
Множеството от нас се омъжваме и женим от любов и простото желание за повече, по-пълна, по-плътна връзка с партньора. Това на теб ти е чуждо, просто защото не си срещнал истинската Жена за теб и не си пожелал примерно деца и дом с нея.... Поживей и ще видиш - точно хора като теб правят накрая най-големите сватби. От собствен опит ти го казвам, защото аз самата до преди 5-7 години бях против брака...
ж32

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: bd5455d732
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Поради натискът от обществено мнение, с когото ти сам си се сблъскал, изразяващ се в "Няма ли да се жениш" или "Не ти ли е време вече".
Никой не те кара да се жениш, ти си Дон Кихот, искаш да наложиш своето мнение над масата, но ей сега ще те оборят, Светът още не е готов за това, което ти говориш, дори да имаш друго предвид.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 0ba90b4771
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Защо са се женили? За сигурност в гените на рода мисля. А сега? Сега никой никого не кара, всеки сам си решава. А защо трябва? Не, не трябва. То е усещане и би трябвало да го правят хората, когато се обичат и когато го искат. ✌
За едно не съм съгласна обаче - не знам какво е процентното съотношение, но далеч не всички мъже не желаят сватба. Напротив - има и такива, които дори повече от избраницата си искат да се оженят за нея.
Така че - всеки да живее, както намери за добре, да си търси подходящ партньор и да не се съобразява с това какво трябва и за какво му е време - подобни нагласи са отживелица. ✌

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: dd07893939
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   В днешно време сватби правят само тези които искат да се покажат, а истинската любов е само между двама човека. Няма смисъл от сватби след като всеки втори се развежда, хората нямат пари.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

6.   Много разсъждения, много празни приказки, много рационални причини... А къде в цялата работа е любовта?

Аз се ожених за съпругата си от любов. Минаха години от тогава и нито за миг не съм съжалявал, нито съм усещал, че съм го направил "по инерция". Нима любовта не ти е достатъчна причина? Защо си мислиш, че всеки го прави по инерция? Никъде не споменаваш любовта.

Подозирам, че или не си я изпитал истински, или имаш нужда от нея. Някак меланхолично звучиш. Човек, който няма нужда от любов и се чувства добре от това (няма лошо), никога няма да изпадне в такъв размисъл и да задава подобни въпроси. Имам чувството, че понеже не си я срещнал, сиакш да убедиш сам себе си колко е лошо да си женен и да имаш истински човек до себе си, с който да си наистина щастлив и да знаеш, че можеш да му имаш шълно доверие и да разчиташ на него, да имате истинска хармония, все едно сте едно цяло.

Ако не си го изпитал, няма как да ти го обясня. Ако не си го изпитал, ей така ще си трсиш някакви рационални причини. В любовта няма рацинализъм - или обичаш някого, или не. Не се жениш, защото е умен, или защото е добър или богат или добър в секса. Просто го обичаш безусловно с всичките му недостатъци.

Уважавам правото на всеки както да се жени, така и да не се, но да казваш, че хората се женят по инерция е глупаво. Може и да има такива, но то това не е точно любов и брак в истинския смисъл на думата, а само съжителство. Брака е съвсем друга работа.

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: c6de08b17a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Аз съм жена на 27г. и също намирам брака за лишен от смисъл. Прекалено много хора около мен се омъжиха/ожениха, разведоха се, после пак минаха под венчилото и отново се разделиха. Мисля, че това формира до някаква степен скептичността ми към сватбите и всички красиви обещания в паметния ден. Просто не вярвам на тях, не вярвам в цялата пищност, не вярвам във вечната чиста любов, не вярвам на хората като цяло, а до голяма степен и на себе си. Не съм привърженик дори на съвместното съжителство, което мисля, че убива връзката. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него, всеки прави каквото си иска.
Най-дългата ми връзка беше 5 години. Дори тогава не ми мина през акъла, че е възможно да минем на следващото ниво и се разделихме. Все още не изпитвам нужда от нещо подобно, приела съм мисълта, че, евентуално, ще живея сама. Даже го искам до известна степен, защото така се чувствам по-свободна да разполагам със себе си и времето си.
Със сегашния си приятел сме заедно от година. Наскоро го поканих да остане за няколко дни в нас. На третия ден имах чувството, че ще го убия без да има някаква конкретна причина. Дразнеше ме дори как диша, така че го помолих да си тръгне, за да не се изпокараме. Имам нужда да оставам сама дълго време, което няма как да стане, ако се омъжа. Иначе го обожавам и е прекрасен човек.
Авторе, не се притеснявай, всичко ти е наред. Не е нужно да се жениш или да правиш каквото и да е. Животът си е твой.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7abdbbd3a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Историческата или по-скоро бюрократичната причина е, че по този начин държавата успява да държи под око движенето на хората, така че да успява по - точно да определя кой колко данъци е плащал, колко дължи на държавата и кои деца на кого са. Църквата от друга страна е наложила моногамията, за да ограничи предаваните болести.
Не знам защо си мислиш, че на жените им е фикс идея да се омъжват, още повече, че научно доказано нежната половинка обира негативите, а мъжа един куп плюсове от това, че е семеен (пример: женения мъж се вижда от обществото като по-надежден, което му помага да израства в кариерата, омъжената жена бива видяна като бъдеща майка, ergo ненадежна, защото като роди ще отсъства, ergo застой в кариерата).
Личното ми мнение е, че аз не виздам нито един логичен довод, за да се омъжа. Смятам, че парите, които се влагат в сватбата, могат да се вложат много по-разумно, така че да носят печалба в дългосрочен план. Освен това смятам, че и двамата (щом склюячат брак) спират да полагат усилия за половинката си, което води до влушаване на състоянието на връзката. И най-накрая, но не на последно място, искам да знам, че по всяко време мога да ис грабна детето и да изчезна. Без да има нужда да се занимавам да храня адвокати (между другото ето още пропилени пари). Надявам се, че отговорих на въпроса ти.
Лола

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 39fc36f8c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Женят се защото им е неудобно да ги питат защо не са се оженили досега. :D Всъщност какво имаш предвид с това женене, за сключване на брак или просто събиране и съжителство на двойка?

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b940596c58
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   При мене е без значение, иначе жените ни женят за себе си, имоти издръжки не ми пука, нека живеят и нека им това наказание да катъркат цял живот в творението От ръцете на мъжа си на баща си ка дядо си, нека цели животи да си карат полека и мързеливо в спокойствие леност и разврат заспиват всяка нощ в леглата си с ясната мисъл че са некадърни и не могат и не стават и затова им е дадено наготово да живеят

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 14de7e4eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей пич,

След 4 брака и 7 деца бих ти казал следното: Мъжете се женим заради секса.... а, жените да имат дете.... тяхната мисия на земята е единствено да родят.... заради това търсят осеменители и балъци, за да може някой да се грижи за тези деца. В момента съм сам и си отпочивам от жените, секса и всичко останало. Не живея в Бг от 15 годишен и от тези 4 жени, само 1- та беше българка. Любовта е до време... макс 3 години, при мъжете, докато не срещнеш друга с по стегнати цици и по-готино тяло.... и т. н
От дядо ми помня едно: Момче казваше ми той, слушай жената е 1 кило мед и 10 кг лайна. Тогава го мислех за луд, но сега разбирам имал е право. Важното е да вземеш 1 кг мед. това е животът.

М 34

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: dc3e4e0a79
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Боже, и това го е писал човек на 35... май не ти вързват много мацките, а? ...

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 313dbe78af
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   Бракът е договор. Цели да осигури нужните ресурси за отглеждане на потомството. Всичко това в следствие на една аномалия, а именно уникално дългия период, през който човешкото дете съзрява. Минималните години за едно човешко дете, нужни да може да се грижи само за себе си, са 8. Това разбира се обхваща само най-основните умения за оцеляване. В цивилизования свят поколението се отглежда поне до навършване на 18 годишна възраст, а в повечето случаи и до 23-25. Сам родител ще срещне много трудности в съвременния свят да отгледа едно дете (камо ли повече). А ако се върнем 500 години назад подобен подвиг става почти невъзможен. За да се осигури помощта и на мъжа в този процес е измислена брачната институция. Тя в най-елементарен вид представлява размяна на ресурси срещу услуги. Ти получаваш ексклузивното право да ме чукаш, ще ти пера, готвя, чистя, а ти ще осигуряваш прехрана за поколението ми (ни).
В съвременното общество този формат вече става значително по-свободен, заради по-голямата възможност на жените да печелят собствени ресурси. Но въпреки това бракът или брачният договор осигуряват по-добра и сигурна база за отглеждане на децата.
Освен това бракът има и символична и емоционална стойност за много хора. Преживяването на брачната церемония поне за мен беше изключителен момент на щастие.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 20aacfd87c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Аз съм автора.

Но1 и Но6 - Точно това е инерцията за която гово

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 20aacfd87c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Аз съм автора.

Но1 и Но6 - Точно това е инерцията за която говоря.
Любов => Брак. Не виждам вързката. И да, обичал съм два пъти. Истински, с години. Но пак казвам не виждам връзката. Спокойно може да си живеем заедно и без да се женим, нали? До живот дори. И с деца дори. За любовта съм съгласен, хубаво е да има някой наоколо, ама както казва но12, за малко. Повече от 3-4 години, за мен обаче е лицемерие, проява на търпимост, безкрайни мъки и изтощаване един от друг. Не знам, на някои прага е доста висок, моя е нисък. А и вижте в отдел "Секс и интимност", повечето постове са за изневери.

Задавам ви този въпрос защото също както Но7 казва хората са обсебени от някаква фикс идея за брака. Приритват в конвулсии вече. Вече става така, както Но10 казва: Женят се защото им е неудобно да ги питат защо не са се оженили досега (Но10, говоря за брака, именно)

Хора, живея в Китай, а тук хората МАСОВО се женят заради родителите си. Тук инерцията толкова много си личи. МАСОВО младите са женени без дори да се обичат. Само защото така е изгодно на родителите им или просто защото "им е дошло времето". Тук има родители изпадащи в инфаркти от това че детето им не се е оженило, а вече а е на 30год.
---------------------------------------------------------
Благодоря на всички. Мисля че мнението на Дядо Торбалан(Но14) е най стойностно до тук за мен и наистина ми отговаря на въпроса донякъде. Не че ще хукна да женя де, ама поне си отговарям каква й е била пъроначалната идея на тази церемония.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 6074813e26
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

18.   Без да чета коментарите (едно женско мнение по въпроса, може би малко по-различно)

Бракът е договор с общността. Живеем в свят, където самотниците са лесна мишена за манипулиране и печелене на пари. Замисли се за рекламите примерно? Най-обикновен маргарин за 1лв ми го рекламират под формулата "щастливи заедно на закуска със семейството и кучето" На подсъзнателно ниво това действа така: за да ти е вкусен маргарина имаш нужда от семейство. Разбира се еементарен пример, но ме разбираш. Внушено ни е, че ако не свием гнездо се обричаме на нещастие.

Второ. Децата. Една жена в днешния свят, а какво остава за по-минали години е почти немислимо да си направи дете сама. Не знам дали си се интересувал, но да речем за осиновяване не може ако не си семеен и купища още изисквания. Ако отидеш да заченеш инвитро, за да си отгледаш дете не зная как е, но със сигурност ще те подложат на доста унижения.

Такова ни е обществото. Втълпено ни е, че трябва да се събираме по двойки, за да осигурим продължение на плътта си и за да сме щастливи.

Бракът е институция - нищо повече. Дори думата съпруг/а идва от "споделяне на прага" съединство на прага. Което какво предполага - облекчение. Разходите се делят, а приходите умножават по две, което улеснява живота. Данъкът е един, имуществото общо.

От друга страна сватбата като такава е повод да си събереш роднините. Днес вече големите сватби не са на мода, но в нас са останали спомени от миналите епохи, в които погребенията, сватбите и разни такива обредни традиции са повод да се видиш с братовчедите от Долно Нанагорнище, защото някога третата сестра на втория братовчед на дядо ти отишла снаха там и ти не ги познаваш. Сватбата на моите родители е била с 800гости. Оттам е останло това, че днес масата жени мечтаят за голяма сватба без да си дават сметка колко е трудно това.

Религия! Една причина, която никак не е за пренебрегване. Религиозната обредност на сватбената церемония едва ли не обещава на божите раби вярност и сигурност догроб. "Което Господ е съединил, човек не може да раздели" Демек, дядо Боже чрез устата на попа казва: "Споко, няма да останеш никога сам и нещастен" --->което връща за това, че ни е втълпено, че самотниците са лузъри.

Това горе-долу мисля, че изчерпва доста неща. :)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   9, "искам да знам, че по всяко време мога да ис грабна детето и да изчезна. Без да има нужда да се занимавам да храня адвокати"

Можеш да го направиш, само дето това е отвличане. Ти сериозно ли си мислиш, че ей така ще вземеш детето на някой мъж и ще си отидеш? Гарантирам ти, че това, че нямаш брак с него, изобщо не те освобождава от нуждата от адвокати. Ако го направиш, ти гарантирам, че още на следващия ден ще започнат да те търсят полицаите, за да те арестуват за отвличане.

Авторе, номер 6 съм. Ти не вярваш не просто в брака, а в любовта за повече от 3-4 г. Така че темата трябва да е за любовта. Бракът е само едно следствие от любовта (за този, който изобщо го иска, разбира се). Ти просто не си срещнал истинската любов. Казвам го, защото и аз разсъждавах като теб, но като срещнах истинската любов, то някак се случи спонтанно. Просто когато усетиш, че това е любовта на живота, нещата се променят. Ще кажеш, никога не можеш да си сигурен. Аз съм сигурен, просто го усещам, чувствам го. Чувствам го още от мига, в който я видях преди 10 г. И все още го чувствам. Може би моя случай е рядкост, но и истинската любов е рядкост. Пожелавам ти да срещнеш истинската си любов и тогава тази тема ще изгуби смисъл за теб. Убеден съм, че до сега не си я срещал.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: d7cb241cdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Много от вас бъркат понятията ми се струва. Авторът пита за БРАК, не за любов, деца, отглеждане на децата, грижа и т. н. Бракът по своему представлява ПОДПИС - подписваш се и оттам насетне ти имаш определени права и задължения. Разбира се, масовият човек смята, че така показва на света колко много обича. Напротив, аз не мисля така. С този си подпис ти вече поемаш определена отговорност пред обществото и закона (мисля, всички знаем юридическите последици при развод и прочие). Та така. С бракът не показваш любов (за мен лично граничи с абсурда тази идея), а показваш определени намерения, отговорност, зрялост, с две думи - показваш намерение да се грижиш за човека до теб, да създадете семейство, да отгледате деца.
И ето тук идва за мен първопричината за това хората да сключват брак. Сигурност. Чувстват се сигурни, че животът им е в правилна посока, че децата им ще израснат в нормална семейна обстановка, че няма да останат сами цял живот, че "дори нещо да се обърка, пак ще измъкна нещо" (да, и такива обяснения съм чувала, които са доста далече от любов според мен) и други такива.
Аз лично не бих сключила брак, защото:
1. За мен любов значи на първо време свобода. Усетя ли, че губя свободата (макар и само илюзорно), всичко ще иде по дяволите.
2. Не ми е нужен брак, за да обичам някого.
3. Не ми е нужен брак, за да имам дете от някого.
4. Не съм традиционалист.


Така че, авторе, напълно те разбирам. Но повечето хора не разбират, така че не се опитвай да търсиш обяснение. То си е въпрос на лично усещане.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 160bf7a924
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Аз съм жена на 28 и съм съгласна с теб авторе. Много от тези, които всячески се пънат и бутат да се задомят критикуват и/или съжаляват хора като мен и теб, че искаме да сме сами и свободни, но всъщност те са за съжаление, защото за да се чувстват цялостни и завършени, за да виждат смисъл в живота си те задължитлено трябва да съжителстват с някой, най - малкото те са с нагласата, че това ще им гарантира, че няма да са сами на старини. Е доста от тях го правят и за да се подсигурят финансово, но това е дъвкато достатъчно мисля.
Иначе характер се изгражда според мен до първите 7 години, колко и да не им се иска на някои хора, а уменията да се грижиш за някого се появяват от само себе си, когато се появи желание за това (тук имам в предвид дете).

Също така подкрепям мненията на номера 7, 8 и 18.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 20aacfd87c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   2, 5, 7, 8, 18. Съгласен съм с вас и не мога да споря - безполезни сте :)

11 - хубаво си го казал, ама глей ся ко та праят - Ще те разчекнат, човек! И не, за някои жени не е така. Лично познавам такива дето даже почват да правят по малко пари от мъжете си, нарочно, за да могат те да изпъкнат. Предпочитат самочувствието на мъжа си пред парите, които им осигуряват охолство.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: dee149aa5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Аз съм жена и не съм привърженик на идеята за брак. За мен това е по-скоро за сеир на роднините и приятелите и причина за неоправдани харчове само за един ден планиран месеци. Не искам да храня роднини които виждам за първи и последен път в живота си, нито да получа 123 сервиза които само ще събират прах и ще заемат мчсто. Не мисля, че връзката ми ще е по-добра след сватбата, нито ще нещо ще се промени в семейството ми. Това е просто традиция която днес е ненужна.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8cabcca7d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Женят се защото се обичат и искат да са заедно, някъде по нагоре прочетох, че се женели за да не говорят хората че не са, едно време е било така, сега вече не е. Истината е че идва момент когато осъзнаваш, че си сам самичък, гледаш как другите са щастливи, имат дечица а ти се прибираш вечер и си сам. Пожелавам ти от сърце авторе да срещнеш своето момиче и да бъдеш щастлив! Аз съм на 39 и преди време мислех също като теб, но сега осъзнах, че съм грешал, за съжаление вече за мен е късно и съм се примирил с тази мисъл, че ще си остана сам до края, за това ти желая никога да не изпитваш това което изпитвам аз. Всичко добро ти желая, бъди щастлив!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

25.   По твоята логика ако алпинистът обича планината, не може ли просто да си я обича, без да се катери?


Ами може, ама няма да е същото. Катеренето е просто израз на любовта му и начин да се наслади. Не че ако не се катери, няма да я обича. Но човек понякога му се иска да изрази емоцията си с някакви действия, ритуали и т. н. Така го чувства от вътре и няма лошо в това. Не му трябва никаква рационална причина, за да го прави. Нито пък се замисля за прословутите кинти и дали няма да може да ги вложи по-добре.

Да питаш някого защо е сключил брак е все едно да питаш примерно защо рибар обича да лови риба или защо парашутист иска да скача с парашут, или защо планинарите след като обичат планината се чувстват длъжни да я катерят, или защо след като туристът обича пътуванията се чувства длъжен да ги прави.

Никой няма да ти даде конкретна причина, просто им харесва и им създава хубави емоции. Ти търсиш някаква рационална причина, но такава няма и не е необходима. Не всичко е рационалност, човек има нужда и от емоции, от различни опитности. Ако чувства, че го иска, какъв е проблема да го направи? Не мисля, че някой би го направил на сила. Би го направил, само ако така го чувства.

Парашутистът обича адреналина и затова и скача с парашут, някои влюбени се обичат и искат да си доставят допълнителна емоция с брак, със сватба. Да, брака няма да ги накара да се обикнат повече, но пък ще им създаде емоции, спомени, които ще ги топлят цял живот.

Някои писаха за парите. Ами пари се изкарват и се губят цял живот, но спомените от сватбата и брака си остават и не могат да се измерят в пари. Хора, лишени от емоции няма да ме разберат. Който не иска, нека не го прави, но и да не критикува тези, които го искат. Ние затова живеем - не цял живот да мислим "защо" и "как да изкарам повече пари". Просто човек понякога чувства от вътре, че трябва да го направи и го прави. Това е.

Светът не се изчерпва само с материята, видимото, рационалното и разбираемото, а с нещо много по-дълбоко, което хората околните не винаги разбират. Има хора, които обичат да се катерят по върхове и рискуват живота си за това. Ти никога няма да разбереш защо го правят, но за тях има огромен смисъл. Това, че ти не разбираш смисъла на брака, не означава, че трябва да търсиш някакви измислени причини или да обвиняваш хората в инерция.

Ние хората обичаме да критикуваме неща, които не разбираме.

Знам, че се чувстваш притиснат от обществото и искаш тука да събереш антипривърженици на брака, за да се убедите едни други колко е лош брака.

Ами ако без брак ти е по-добре, живей си така, няма проблем. Ако не разбираш защо другите го правят, пак няма проблем. Но имам проблем, когато някой неразбиращ брака ме обвинява, че го правя "по инерция". И тези твои разсъждения за женените ме подразниха, ако трябва да съм честен.

Аз съм ЗА брака, но никога няма да тръгна да убеждавам противниците на брака колко е хубав. Нито има смисъл, нито трябва всички да сме женени. Кой както иска, така да си прави, но да уважава мнението на другия, а не да го обвинява във врели некипели, след като не е наясно.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0ba90b4771
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   На номер 12 искам само да кажа, че ако в 21 век се е женил заради секса, то като жена искрено го съжалявам.
Ж 28

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: cfcb32182e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

27.   Аз съм жена, не съм омъжена, но съм за брака. И то не брака по инерция, а брак с човек с когото се обичате и искате да градите нещо заедно. Не съм срещнала такъв човек и ако не срещна не бих се омъжила за който и да е или по инерция за да не бъда сама. Ако срещна такъв човек и двамата го искаме и сме на едно мнение по този въпрос бих се омъжила. За мен това е сериозна стъпка, с която заявяваш, че искаш да си с този човек. Освен това за отглеждане на деца е много по-добре да живеят в здраво и стабилно семейство и да им се създаде положителен пример. Лично мен ме отвращава днешната мода на самотни майки, извънбрачни деца, непрекъсната смяна на партньори. От друга страна се втълпява колко е добре да си свободен, да си с който си искаш когато тръпката отмине. А брака се представя като някакъв чудовищен затвор в който ако влезеш те чакат мъки и страдания. Брака дали ще е щастлив или нещастен зависи само от двойката която го е създала. А автора щом не иска да се жени никой не го кара, странно че пуска такава тема, може би не е съвсем наясно дали е редно или не. Не знам защо изобщо разсъждава по този въпрос, аз ако не искам да се женя и не виждам смисъл в това ще си живея така както ми харесва и изобщо ще изключа тази тема за брака от мислите и разсъжденията си. И не на последно място - доста хора изтъкват като довод да не се женят като споменават разводите на хората около тях, и следователно очакват да им се случи същото. Все пак другите хора да не са вие, това че те са се развели значи и при вас ли ще стане така? Много смешно мислене, дали ще се съхрани или разруши един брак си зависи само от вас. Ако ще целият свят да се е развел, вие пак може да сте заедно ако наистина го искате.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: e5ffcbb923
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Ми то кой те кара да се жениш? В комунизма са се женили, такъв е бил закона, сега не е задължително. Ние с моя мъж имаме деца, много се обичаме, когато беше момента да се женим, ние предпочетохме с парите да отидем на почивка, вместо да правим сватба с досаден дижей да ни пуска коко джамбо и да ме карат да играя хоро.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0d4130c66c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

29.   Леле, примерите против 'брака' включват някакви безумни доводи. Женели се хората, защото ги е страх да не са сами и прочие. Добре, аз ще ви дам следния пример: ако имаме двойка, която се обича безумно, но са с различни националности, и примерно живеят в Америка, и на единия му трябва виза, за да остане, следователно без брак не може (защото 1 е американец, другия някаква др националност). Е, как ще бъдат заедно двама души, да си се обичат и да живеят под един покрив, докато единия е незаконен и всеки момент може да бъде арестуван? Това беше един пример само.

Естествено, примерът ми не показва първопричината, за да се сключи брак. Той показва само един аспект от необходимостта за сключване на такъв. А всекидневни ситуации, в които бракът е предимство са много. Най-малкото ако едно семейство е тръгнало на път по чужбина и минава през проверка с три различни паспорта (майка, баща, дете), на които има различни фамилии, няма да мине така гладко както при евентуален брак. За облекчение на таксите вече беше споменато. Но предимствата са много.

Съвсем очевидно е за мен, че бракът е договор, да, той е просто формалност към връзката между двама души, която им дава повече ПРАВА при институциите. Това е. Бракът не е нито романтично понятие, нито нещо друго. Една формалност. Но любовта е нещо съвсем друго, бракът е само следствие от любовта, за улесняване на ежедневието на двама души, които възнамеряват да живеят заедно и да имат деца. То е като да обичаш да пътуваш по света, за което ти трябва паспорт, защото иначе няма да минеш границите! Не знам защо се опитвате да придадете някаква друга стойност на понятието брак.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3a613ce6e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Трийте, трийте, и давайте трибуна на такива като М. В.!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 39068c02e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   Защо хората се женят.... прочети малко литература по въпроса, и история, може би ще ти помогне повече от разните коментари тук. Иначе аз лично смятам че идеята за семейството и брака е в пряка връзка с любовта, а вече че се превръща в сметка, и в цел да имаме потомство, да правим секс, това си зависи от отделния човек. Аз съм жена на 25 и наскоро сериозно се замислих дали да се омъжвам изобщо, понякога и аз не намирам смисъл. А още нещо- много хора осмислят живота си, като се женят и правят деца... ако ти лично нямаш нужда от това, не виждам защо да го правиш, стой си сам, пък ако случайно един ден срещнеш Точната за теб... еми ще е прекрасно!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 51202707aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   18, глупости си написал/а. Има жени, които забременяват инвитро, дете можеш да осиновиш и ако си несемеен. Има много хора, които може да нямат връзка, но не са самотни, това за лузърите го забрави, защото може да е личен избор. Много от жените се женят, защото ги мързи да работят, стават домакини, мъжете издържат тях и децата им. Лошо става, когато остареят и мъжа реши да ги замени с по - млада, тогава започват да реват :докато смъртта ме раздели, особено ако не са работили нищо. А мъжете се женят за да имат редовен секс

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: fbf32fc7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Номер 5/номер 22 ти сериозен ли си? Такива жени за каквито говориш изобщо не са останали, дори да има някакви единици със сигурност имат мозъчни проблеми. А какъв е смисъл да го прави, защото обича мъжът си много.. ха, ха.. е.. може би, възможно е. Обаче според мен съществуват три вида, едните са жените с характер, други се подчиняват по задължение, а последните се подчиняват безусловно. Аз избирам първата или втората, не съм мазохист и предпочитам нормални отношения. Защото ти примерно ако си безумно влюбен във някого, знаеш че той не изпитва същото ще продължаваш ли да се мъчиш и да му се натягаш, бих се отказал защото не мисля че е нормално, ами това не истинско влюбване, а зависимост. Няма значение какъв е полът на човек, да си свикнал да не слагаш себе си на първо място, то ти си пътник. Освен това от личен опит знам че с такава не се живее, това са хора паразити. Те вместо да се вземат в ръце и да мислят за нормалните житейски несгоди си поставят една цел(която евентуално е жив човек)и нищо друго не виждат, вкопчват се в нея и смучат. Подчинява ти се, прави това което й казваш.. ама не е интересно постоянно да го прави, по добре си вземи чистачка, а сватбите са това за което трябва да се мисли на последно място по важност.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: d58a574d7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Заради показност. Напълно безсмислено е, отживелица.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 7c23ab4d30
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

35.   Oт н. 1 - много съжалявам, че тук се нароиха толкова много мнения не само против брака, а против семейството като цяло, против жените и изобщо против традиционното семейство, което е стълб на всяко цивилизовано общество и в крайна сметка гарант за благоденствието му и люлката на човека от раждането му.

Авторе, аз не говоря за брака като институция, сватбата като някаква показност, а за двете като вид обявяване навън на един факт - живота в семейство. Ти дали ще подписваш брак или не не е от значение. Всъщност в момента, в който заживееш с една жена ти вече си „подписал“, а когато създадеш деца щеш или не щеш си обвързан и до живот с жената.
Бракът и сватбата са само формалности - по желание с две думи. Не съм съгласна обаче с хората, които пишат тук, че ставало дума за договор, за нещо наложено от държавата. Бракът (животът в семейна двойка) е по-стар от държавата и данъците!
Като човек, който е живлял 6 г. на семейни начала ще ти кажа, че просто бракът има и днес смисъл, макар че не е модерен у нас. Първо ти дава шанс да имаш 1 семейно име и да имаш с това 1 семейсто без излишни обяснения. Второ, ти заявяваш пред Бог и институциите, че отговаряш за този човек и той за теб - в случай на болест, смърт и така нататък ти си първа инстанция! Не можеш да си представиш какво е да е жена ти в операция и ти да нямаш право да подпишеш документи за нея или дори на посещение, защото не се водиш роднина, макар да си най-близкият човек в живота ѝ.
Отделно за децата от чиста психологическа гледна точка е по-добре да отрастнат в традиционно, стабилно семейство - това всеки ще ти го каже. Като дете гледах често сватбените снимки на родителите си, макар те да са се оженили набързо и да са нямали истинска сватба, но гледам как подписват, гледам майка си в официална рокля, гледам лицата им в този момент, запечатали чувствата им и знам, че съм желано, планирано дете, а когато нашите се караха пак знаех, че са свързани по много силен начин и не може някой от тях да се чупи просто така.

Брак и венчавка действително направихме по любов като декларация пред обществото и Бога, че сме свързани в семейство до живот, а сватбата направихме не от показност, а просто, за да съберем родата, приятелите, близките си в един незабравим ден, защото в последно време се събирахме само по погребения и тъжнотии.
Е, освен това имаме пари да си го позволим, но не това е важното - на една супа можеш да поканиш близките си, не е въпрос на пари. За 2500 лв. може човек да направи доста прилична сватба за поне 60 човека ако иска, но днес хората просто не искат да се обвързват в обществото, за да е по-лесен изходът..
Признайте си го - не ви пречи бракът като институция, защото разводът е за 2 седмици, не ви пречи сватбата, защото пари имате иначе за всякакви други неща, но просто не можете да се решите да се обвържете с партньора си до живот, да приемете името му, да създадете семейство до живот
В наше време всичко е временно!
Ей това ви е проблемът с брака - защото се вричаш до живот, а това е ...до живот....

Замислете се по този въпрос...и особено мъжете се замислете дали имате сериозни намерения към половинката си или тайно се надявате на exit option като не ви пасва.
Не, че от брака не може да се оттърве човек лесно, но пък без брак е въпрос на един куфар и чао

Замислете се също за старини и болест и как ще ви погребе „жена“ ви един ден като не ви е съпруга. Освен това цял живот ще сте заедно, ще трупате някакво имане и накрая един от вас ще остане без нищо на старини, докато децата ви се разкъсват за наследства.

Не се женете - никой не ви кара да го правите, но не съдете и хората, които сме избрали да имаме класическо семейство в този тъй бърз свят, в който всичко има много малък срок на годност се опитваме поне да създадем сигурно семейство за децата си.

номер 1

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ddc1a30cd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   Номер 26, може да съжаляваш себе си и майка си например...
При мъжете водещото е секса... ти си далеч от мислите на един мъж... ако не е нагона и тестостерона... тогава и жени не ни са нужни....
Мъжът е загадка.... а жената една обикновена прислужница на мъжа.... за съжаление... някой и затова се женят да им се перат мръсните гащи и чорапи...
В основата всичко е секса... това е истината...

Номер 12

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a092ee2a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Някои хора си мислят, че като не сключват бракове и вече са супер свободни. Ами не, не са. Вие и на семейни начала да живеете, пак реално сте си семейство със всичките права и задълженя, които произтичат от брака. Юридически не изцяло, но морално със сигурност. Дори вероятно скоро живеенето на семейни начала ще има същата юридическа стойност като брака.

Вие реално пак си имате общ бюджет, когато купувате нещо, пак го купувате на името на двамата, защото и двамата сте допринесли за него, ако имате дете, то пак си е на двама ви. И не, не става така както е писала една в коментарите, очевидно нямаща хал хабер, да си вземеш детето като ти скимне и дим да те няма. Ами то това дете е и на мъжа. Със същия успех и той може да си го вземе и да се вдене някъде. Тя дали няма да си го потърси и пак и да и трябват адвокати. Брака и родителските права са съвсем различни неща и липсата на брак не отнема родителските права.

Така че липсата на брак не ви прави по-свободни. Свободни се правите вие самите и партньорите ви. Вие и с брак можете да сте си свободни, щом си го направите. А ако не можете да си го направите и гаджета на 2 дни да сте, пак няма да сте свободни.

А и повярвайте ми, за да се наложи брака като институция и да оцелее толкова хилядолетия, има защо. Преди хилядолетия хората не са се женили и затова са настъпили определени неблагоприятни събития. Нашия вид е оцелял точно защото създава ограничено поколение, но го отглежда достатъчно добре, за да оцелее. И това изисква съвместно съжителство. Ако бяхме като мухите примерно да създаваме хиляди пъти по-многобройно поколение, щеше да е по-различно. Тогава нямаше да има нужда да се отглежда толкова това поколение, а просто щяха да оцеляват и без това най-силните 5-10% и практически ролята на родителите щеше да е сведена до минимум. И тогава съвместното съжителство и моногамията като цяло щеше да е безсмислена.

И затова хората са си дали сметка, че това е неоходимо. Най-малкото за отглеждане на поколението са нужни двама и съжителство между тях. Иначе поколението не се отглежда както трябва. Самото съжителство практически си е брак. Ако не ви се подписва не подписвайте, но това не ви прави по-свободни, както наивно си мислят някои.

Ако не ми вярвате, поживейте с някого няколко години, направете си деца и после се опитайте да се разделите. Тогава ще ви питам дали сте свободни и можете ли ей така да ви скимме и да си вземете чантичката и да се махнете.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a092ee2a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

38.   34, сериозно ли си мислиш, че някой би се оженил заради показност? Ако наистина го направи заради това, значи толкова му е акъла. Това, че не разбираш защо хората го правят, не означава, че го правят от показност. Говорете за себе си, вместо да слагате думи в устите на хората и мисли в главата им.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: c5c0fd0191
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   351 В момента, в който видях да изписваш бог с главно "б" и всичко ми стана ясно. Не може да се спори с човек, на който му го нареждат отгоре.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: cffc68621c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   Двойката в брак е класическата двойка, крепяща всяко едно общество. Това е представата за нормалната двойка. В днешно време, в последните 20 години много упорито се налага за нормално съжителството без брак, гей браковете, децата ин витро. Последиците от всичко това предстоят в най-скоро време. И Китай няма да бъде засегнат, нито пък Русия или арабските страни. Ще бъдат засегнати западните общества и САЩ. И нашето, защото мисля е ясно накъде сме се запътили. Така или иначе бракът е мерило в морален аспект. Да, това е спорно, защото много често той е кух, изчерпан откъм емоции между двама, но за общността е важен. Така че обществата, където преобладават като процент брачни двойки, а не съвместно съжителстващи, ще оцелеят. За мен бракът наистина е по-скоро деклариран ангажимент с всичко произтичащо от това. Не бих сключила брак на всяка цена, ако обичам някого, но със сигурност не бих сключила брак без любов.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f567d2bc48
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

41.   Аз съм автора:
Първо към Но35. Дано като стане жена ти на 40-50години, да не тръгне да ти изневерява, щото я ударила кризата, и ти да не тръгнеш да се развеждаш. Най-искрено ДАНО! Щото си личи, че ти с вяра си подходил, а при жените е малко на емоция. Без да обиждам никоя разбира се(ама приказката че жените не знаят какво искат, не е случайна) Твърде емоционално е при тях.
Както и да е. Съгласен съм с поста ти в 35. Тука ме закопа. Разбрах те. Така е. Благодаря ти че беше емоционално вдъхновяващ! (не се шегувам)
-----------------------------------------------------------

Мдааа говорейки за емоции... като Но25, дето ей така ще се ожени за планината, а после ще си намери друго занимание. Приятелю, емоциите за които говориш са за малките деца. Тези дето вярват в Дядо Мраз/Коледа(зависи на колко год си)... айде моля ти се!
Основната причина да създам този пост е защото виждам масово хора (и мъже, и жени) които стъпват в брака без да си дават сметка за отговорноста която трябва да носят. Обичали се били, пепедруди в стомаха, "следваща стъпка в отношенията".... Хора вие порастнали ли сте въобще? Като ви зареве лапето посед нощ или като стане наркоман, като изневери мъжа ви, какво ще правите? Давате ли си сметка с какво се захващате? Виждате ли въобще семействата на другите преди това? Вземате ли пример? Готови ли сте за отговорноста? Обръщате ли внимание попа като пита " и в добро, и В ЛОШО? ". Щото аз като гледам любовта само хубавото виждам, сигурен съм че и вие сте така. А в живота ВИНАГИ има и лошо, трябва да съм инфантилен да съм го разбрал досега.

Я Но25 кажи, колко хобита смени досега? Планини, риболов? АБСОЛЮТНО ли си убеден че на 50 няма да искаш и жена си да смениш?

А живеем даже в общество където младите си писват даже за 3-7 дни, ако живеят заедно.
За какви доживотни неща ми говорите?

Щото и аз като, Но25, вярвах като бях на 21год.. Сега найш колко ми е хубаво да "обичам" и аз ей така. Без обвързване. Я планиничка, я риболовче, я ново гадженце. Ами човешко е, да. Предпочитам да се отдам на желанията си. Така или иначе в момента никого не нарянавам.
17 години се раздавах и мислех че любовта е вечна със всяко следващо момиче. Ами вече не мисля. Не съм малко дете.

---------------------------------------------------------
Но 27, така е да. Разбира се, че зависи от двойката. Но да се вярва в любовта е също толкова утопично, колкото и да се вярва, че сами двойката могат да живеят изолирани. Обществото си казва думата всеки ден. В БГ обществото не е от онези общества, които имат здрави семейства, а това не може да се пренебрегне. А не можете да живеете заключени в един апартамент до живот.

И хоп в един момент, някой колега или колежка се намесва в цялата тази идилия. Намесва се тъщата. Намесват се братя, сестри и тн. Учителите на децата ви, приятелите... даже и този форум тук. Моделира ви се мнението.

Пак ще дам пример с Китай- тук е възможно такова нещо. Дори хората са истински щастливи. Може да не се обичат(в повечето случаи), да няма тръпка, да няма садо-мазо секс и писинг, но са щастливи. Тук брака има смисъл. Няма изневери, няма интриги. Стабилни семейства. Разводите са почти 0. Няма разврат, няма изнасилвания. Баси, тука даже няма порно. Децата им растат щастливи. Бих се оженил тук, да. По точно не бих живял в Китай поради други причини, но АКО нашето общество беше като китайското, отдавна да съм се оженил в БГ досега. Ама не е.... а беше...
(съжалявам ама изпитвам носталгия по старото време)
---------------------------------------------

Евала на 28! Дълбок поклон! Ето в това вярвам и аз. Тя ме е разбрала чудесно какво питам!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 24ecb6a964
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   какво значи - цял живот ще сте заедно, днес всеки втори се развежда

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Авторе, ти уж питаш защо се женят хората, а те като ти отговорят защо са се оженили, започваш да ги критикуваш колко са тъпи и как ще съжаляват. Уж искаш да чуеш мнения, а не си готов да водиш конструктивен диалог и да изслушваш хората. Просто разбери, че хората са различни и не всички трябва да са като теб и да мразят брака.

Ти си втълпил, че всеки се жени по инерция и ако ще господ бог да слезе от небето и да ти обясни, че не е така, ти пак ще пречупиш думите му през своята си призма. Просто си убедил сам себе си, че е така и така ще виждаш нещта.

Ако ти беше добре сам, просто щеше да си си сам и да не критикуваш ничий избор. Аз знам, че си разоравоан твърде много от жените и затова сам себе си искаш да убедиш, че смаотата е хубава. Е, не е, съжалявам да ти го кажа, но не е.

Аз съм чел коментарите ти. Знам, че са те изпозлвали и затова си намразил идеята да си с някоя. Мислиш си, че всичко опира до пари. Само комплексираните мъже си мислят, че всички жени искат само пари. Да, има и такива, но далеч не са всички.

Замисли се дали нешата не опират до твоите комплекси и на теб да ти е удобно да го отдаваш на пари, за да не признаеш пред себе си, че си комплексар.

Самият факт, че искаш да убедиш вски женен, че ще съжалява и го критиуваш, не говори никак, ама никак добре за теб. Нека всеки си прави това, което го прави щастлив, но да ен критикува никого за избора, защото всеки сам си живее живота и си носи отговорността. Ти няма да носиш ничия отговорност, за да му държиш сметка.

Опитах се да ти обясня човешки, но ти всеки коментар го превръщаш в каране и отговаряш със злоба. Няма намерение да водя безсмислени диалози.

Когато си готов да водиш интелигентен и смислен диалог, заповядай, но ако ще си избиваш комплексите на гърба а хората с различно мнение от твое, това показва само колко си комплексиран. И никоя жена няма да те търпи с такива комплекси, ако ще и милиардер да си. Не си мисли, че жените са склонни на компромиси само заради пари. Тов са удобни извинения на неудачници. Аз не съм богат, ама си имам най-земната и интелигента жена.

Съжалявам, че си толкова нещастен, но не си го изкарвай на хората, моля те. Не го прави заради самия себе си. Тази злоба трови само теб, не хората. Хората ще напишат 2 коментара тук и ще си тръгнат и ще забравят какво е станало. Но твоята злоба ще те гризе.

Дори и да се женеха по инерция хората, това не те засяга теб и никой не ти е длъжен да ти дава обяснения и да спори с теб и ти да го убеждаваш колко е тъп, че се е оженил. Ти като като не си тъп, защо пишеш тук, а просто не си в мир със себе си самотен.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   На човек, който му харесва самотата, просто ще си е сам и ще си му е кеф, но никога няма да тръгне да реве из форумите колко са заблудени женените.

Изводите оставям на вас, защото ако ги кажа, няма да публикуват коментара ми.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   Аз примерно съм ЗА брака и затова просто съм си женен и си ми е кеф. Не съм тръгнал да убеждавам ергените колко са зле и че ще съжаляват. Ако така им е кеф, нека си им е кеф. Ще се радвам, ако това ги прави щастливи. Който както си му е кеф, така да си прави.

Не виждам смисъла от безсмислените спорове на автора. Доста го тресе комплекса. Нямам намерение да убеждавам някой форумен анонимник, че не съм го направил по инерция. Ако така иска да си мисли и ако това успокоява гузната му съвест, нека така да бъде.

Ако не беше гузен, никога нямаше да изпитва нужда да убеждава хората, че не им е кеф това, което им е кеф.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3d45df184b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   Ти на 20 си вярвал в любовта, а сега на 35 не вярваш. Аз пък на 20 срещнах жена си и вярвах в любовта. Сега съм на 35 и вярвам още по-силно, защото тя ми доказа, че любов има. Минмали сме и през хубаво, и през лошо, и деца си направихме, признавам, не е лесно, но пък ме правят щастлив. Не съжалявам за нищо. Ако се върне времето назад, бих постъпил по същия начин. Да, караме се понякога. Но има ли такива, които никога не се карат? Дори когато се караме, аз пак я обичам и не мога да и се сърдя дълго.

След като имам такъв човек до мен и такива прекрасни деца, нищо друго няма значение. Дори и в калта да затъна, те ще са до мен. Доказвали са го многократно.

Аз пък смятам, че ти просто прекалено тежко си изживяваш миналото и сега по инерция няма да се обвързваш с никого. Ха де, кой е прав сега? Ти или аз? Естествено, по-прав от теб няма. Но за мен аз съм прав. Ама какво ще каже някой страничен безпристрастен човек?

Ние сме го правили по инерция, а ти си си втълпил, че всички жени са меркантилни. Аз просто се радвам на щастливо семейство, а ти с всеки коментар се оплакваш колко са зле женените, жените какви са използвачки, па обществото какво било, па колко разводи имало, па колко деца ставали наркомани. Ми дай да не правим и деца, че да не станат наркомани и да изчезнем като вид, само и само да не еземем случайно да станем наркомани. Разсъждаваш твърде инфантилно, все едно слушам някой на 13.

Ами нека си има разводи, аз не отговарям за хората. Ако те са се развели, не означава, че и аз трябва цял живот да се страхувам да се задомя, защото видиш ли може и да се разведа.

Веднъж се живее и няма да прекарам живота си в страх, че някоя ще ме нарани. Ако ще и да ме нарани, жива и здрава и да е, няма проблем. Но дори и да ме нарани, това няма да засенчи и хубави мигове прекарани заедно. Наранявали са ме, но това не означава, че трябва да заклеймя всички жени.

Ти от страх да не се прецакаш, си се свил в черупката си и не смеешда отвориш душата си. Ми ок, използвали са те, чудо голямо. Това трябва ли да ти отнеме щастието? Отърси се от проклетото минало и продължи напред, вместо да задълбаваш в него. Прекалено на сериозно си взел живота, мой човек. Единствения ден, в който можеш да живееш е днешния, вчера няма как да живееш.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b8845b6e74
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   По-умните и зрели хора се женят, защото са отделили достатъчно време да се опознаят взаимно и имат желание заедно да градят бъдеще за децата си. На теория, държавата трябва да подпомага такива семейства, защото децата в крайна сметка са бъдещето и на обществото ни, но на практика реалността в България ми се струва съвсем друга. Доколкото виждам, ползите за женените двойки са:
- данъчни облекчения при изтеглен ипотечен кредит за млади семейства (т. е. поне един е по-млад/а от 35 г. ) - смях!
- При смърт на единия, другия се освобождава от данък наследство. Важи повече за дърти семейства.
- По-нисък ДОД за семейства с деца.

Не е кой знае какво, с други думи! Никой няма да се втурне да се жени и да прави деца.

Че младите не можели да се търпят 3-7 дни в един апартамент, според мен е просто липса на зрялост. Такива хора са изградили определени навици, свързани със самостоятелното живеене. Баш като мен, де. Аз, например, много обичам да вися по 30 минути в кенефа всяка сутрин с четиво в ръка. Ако прекарам по-малко време, или нямам нищо за четене - все едно не съм свършил работата. Обичам и дългите, горещи душове, дори и да изхабявам цялата вода в бойлера. В съжителство с някой друг, тези навици просто не са съвместими. Нервите на половинката се изчерпват след 15 минути, а дългите горещи душове предизвикват цупене. А спирането на тези навици докарва дискомфорт на подсъзнателно ниво - и изведнъж половинката почва да дразни. Айде чао!
Такъв тип на мислене се върти около "АЗ". На МЕН не ми е приятно, следователно - другият е виновен! Няма нищо чудно, че такива връзки се разпадат.

Авторът, струва ми се, е бил в обратната крайност на младини. Всичко се е въртяло около "ТЯ" - всичко за НЕЯ, каквото и да е то. Не ми пука дали ми е приятно. Пълно раздаване. Но и така не става. Раздаваш ли се прекалено и безрезервно, рано или късно ще бъдеш приет за даденост, дори ако си събран с най-добричкия човек на земята. И този добричък човечец ще те стъпче. Това го пиша от личен опит.

Единственият останал път е този по средата. Двойките в най-дълготрайните връзки са изградили навици, свързани един с друг и съвместими. Правят си взаимно КОМПРОМИСИ и най-вече - взаимно се ценят и уважават. А изчезне ли последното, изчезва и причината да се достига до решение от караниците и скандалите, които иначе са част от всяка връзка. В такъв случай, конфликтите може само да се изострят и да зачестяват, и да доведат до неизбежен край.
Родителите ми са женени от почти 40 години, и гореизброените точки важат с пълна сила за тяхната връзка. Имало е караници и скандали. Имало е трудности, имало е и проблеми. Но все още са заедно. Баща ми разказва и до ден днешен, че "Когато я видях за първи път, си помислих - ТЯ Е! ". Двамата се ценят достатъчно, за да търсят съвети един от друг и се уважават достатъчно, за да правят компромиси. Допуши ли му се, излиза навън, защото тя не търпи дима. Тя пък обича ориз, но почти не го готви, защото той не го понася.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 00bbbf37a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Ами, пич, то не е необходимо да си женен:) Просто си живееш с един човек, доволен си с него, отглеждате си децата, пък ако нещо се срине си казвате чао, като естествено се вземат предвид интересите и най-доброто възможно за децата. Един брак би бил в минус в случай на развод, защото ще озлоби страните допълнително в желанието си да "поделят" общото имане...
И както казват англичаните, т.е. ще перифразирам де за случая:) - няма вечна любов /приятелство в оригинал/, има вечни интереси.
Но честно да ти кажа, искрено се забавлявах като четях 1 - това с преминаването на "по-високо ниво" се среща в мисленето на 99% от жените:) За да бъдеш истински щастлив в една връзка - търси "златния" един процент, това са стабилни хора, които времето не уврежда в постоянни нови търсения, надграждания и други фикции.
Бъди жив и здрав и дано намериш подходящ партньор в живота си, не за брак, а за да СПОДЕЛИШ живота си с него:)
М, 37

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a092ee2a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   Пич, това, че на теб не ти връзват свестните мацки, не означава, че всички мацки са използвачки, нали се сещаш? Още по-малко означава да се отречем от любовта и брака. А най-малко пък означава да убеждаваш и другите в смешните си убеждения и да ги критикуваш за разбиранията им, само защото са различни то твоите. Смешен си.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a092ee2a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

50.   Аха, значи такава била работата. Иначе любовта била утопия, но ако обществото е било такова, каквото ти искаш да бъде, тогава щеше да се ожениш.

Аз например съм си открил любовта в лицето на съпругата си, женени сме доста години, разбираме се и ми дреме какво е обществото. Стопляш ли? Дори и да се разведа, не обществото ше ми е проблем.

Нямаш право да обиняваш другите за своето нещастие, ако ме разбираш. Нямаш право да изискваш от едно общество какво да бъде, че на теб да ти е готино.

За това, че не можеш да си намериш прилична жена, не ти е виновно никое общество и безотговорно да обвиняваш другите за своите си неволи, вместо да се стегнеш и да постигнеш нещо.

Факт е, че има и щастливи двойки във всяко общество. Значи можело. На тях обществото не им е попречило, а на теб ти пречи. Защо? Щастието е вътрешно състояние. Който си е щастлив, и в гората да живее, пак ще си е щастлив.

А такива като теб и в отбрано общество и в палат да живеят, пак ще мрънкат, че някой им е акал в гащите.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2794fa0a77
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

51.   Здравей авторе,ще се опитам да отговоря на въпроса ти:
"Защо хората се женят"?
Ще започна с мнението на баща ти,че "когато човек е в семейство изгражда характер и умения да се грижи за някого...". И аз с това съм напълно съгласен.Но ето пък,че ти казваш:"Но това може и да стане и без да съм в семейство....". От това ти изказване едно не ми е ясно;въобще да не живеете заедно или да не сте женени,но пак да си живеете заедно. Ако е последното,това до някъде го приемам.Това,човек да се грижи за някого го разбирам най-вече за децата,които е създал,а след това вече и за майката на тези деца.Но само мъж с висок морал и висока етика и силно чувство за задължение към поколението си може да се грижи за него без да е женен. Не се наемам да казвам колко от мъжете имат такъв морал и характер,че да се грижат за поколението си без да са в семейство.
Казваш,че живееш в Китай. Хубаво е да споменеш от колко години живееш там и смяташ ли скоро да се прибереш в БГ. Щом си на 35 и за теб времето бързо напредва за да решиш какво да правиш относно семейство. Ако до 40 г. не създадеш деца после вече може да е доста късно,поради най-различни причини. Аз имах подобни проблеми като теб. Ти живееш в далечния изток,а аз живея в далечния запад.Впрочем дели ни "само" Тихия Океан.Сигурно вече се сещаш къде живея. Аз търсих подходяща жена (съпруга) от 30-та до 40-та си година. Не я намерих и щом прехвърлих 40 си казах,че вече не искам да се женя. Но никога не съм мислил да го направя по инерция за да не ме смятат за стар ерген. Приятелки съм имал,не ми са липсвали,но и те не са единственото убийство на скуката. Впрочем на мен никога не ми е било скучно. Напротив жените до такава степен те отегчават с техните изисквания,капризи и лигавщини,че често ти си иска по-скоро да ти се махнат от главата. Ще ти кажа защо не можах да намеря свясна жена за съпруга.
Роден съм в едно сравнително голямо село (в миналото) в южна Бъгария-около 3,3.5 хиляди души. Хората имаха висок морал,нямаше нито едно разведено семейство,всяка къща имаше по 2,3 и повече деца. Закърмен със здрав морал,със силни традиции и някак си ми беше трудно да пренебрегна такива разбирания за семейство. А на запад жените са разглезени и много им влияе мозъчното промиване на телевизията. Винаги капризни и вечно недоволни.
Наистина женитбата е традиция,но традиция в добрия смисъл така както е в Китай и Япония. Гледал съм документални филми за възпитанието на децата,за образованието им,колко примерни са учениците в класните стаи и колко сериозно се отнасят за образованието си. Китайската и като цяло Източната култура никога няма да се прехвърли в запада,включително и България. Китай е древна цивилизация и тя е изградена на традиции. Сигурен съм,че знаеш нещо за моралното учение и като цяло философията на Конфиций. Той е наблягал много на традициите и неговото учение се е отразило и ще продължава да оказва влияние и за в бъдеще на живота в Китай. В държава с такъв морал и традиции лесно е човек да създаде семейство,да се грижи за него и да му се радва. Самият Конфуций казва:"В едно семейство това са жените и мъжете мухльовци с които е трудно да се разбереш. Ако ги допуснеш близо до себе си,те стават нахални. Ако ги държиш на дистанция те започват да се оплакват". Разбирам те защо си сконфузен относно женитбата. Вървиш към 40-та си година и ако до тогава не се завърнеш в Б-я и да си много късметлия да намериш свясна жена,ами по-добре не се жени. Защо ти трябва някоя да ти вършее тръни на главата. Аз нямам никакви проблеми относно семейство или жена. Връзката ми със жена е продължавала докато се изчерпи смисъла на връзката. Какви ли не случаи съм имал. Но ако аз съм на твое място бих се оженил и за китайка,ако има възможност и да останеш и да живееш там. Знам,че това е малко трудно решение,но....ти си знаеш най-добре.
Желая ти всичко най-добро,каквото и да решиш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 5da57ff84e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

53.   Абе вие, добре ли сте? ! Защо се били женели хората? Ами, в повечето случаи, защото се обичат! Ама, то утре можело да се разведат, жената можела да изневери, мъжът да си намери любовница, детето после щяло да стане наркоман. Ами, възможно е, както е възможно утре да ни блъсне кола, да се разболеем, да полудеем и т. н. По тая логика, дайте нищо да не правим, защото може да се провалим и да не стане, както го искаме. Който иска, нека да не се жени, негово право си е. Да се пита обаче, защо хората се женели е същото, като да попиташ, защо хората си търсят приятели. В приятелството също има ангажименти и отговорности, които трябва да се спазват. В Китай нямало изневери?? !! Абсолютно съм сигурен, че близо 2 млрд. ( не претендирам цифрата да е вярна ) не си изневеряват. То сигурно и кражби и убийства няма!? Хайде, стига сме говорили глупости!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: e0f5cd3bb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

54.   Авторе, освен проблемът който имаш да гледаш на хората (в частност жените) като на стока, а ти си техния консуматор, имаш и друг проблем! Ти изобщо не вярваш в доброто (у хората в частност! ) ти винаги смяташ, че хората са лови, тоест непостоянни, несериозни, изневеряващи и то по подразбиране! Е, може ТИ да си такъв, но далеч НЕ ВСИЧКИ сме такива!

Не наранявал никого! Хмммм, това означавали, че в ПРАВ текст, какваш на всяка мацка, с която спиш, ПРЕДИ да спиш с нея:"Никога няма да се оженя за теб! Аз не искам да се женя за никоя! ". Съмнявам се и то много!!! Хайде, не бъди лицемерен, непораснал консуматоре!

 
  ...

1-50 от 77
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker