Ще има ли промяна или не? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121361)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14383)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6482)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18570)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Ще има ли промяна или не?
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 3159 пъти
Здравейте,
и преди съм искала съвет в сайта и получих както добри съвети, така и градивна критика /въпреки, че не обичам да ме критикуват, но кой ли обича/. Смятам, че мога отново да получа мнения, които да ми помогнат в решаването на проблема, ако мога така да се изразя.

Ще се постарая да съм много кратка. На 24 години съм, приятелят ми е на 27. Заедно сме от почти 4 години, той е първото ми гадже, първият човек с когото съм била интимна и първият мъж с когото живея/ баща ми почина когато бях много малка и майка ми не се ожени повторно/.

С приятеля ми живеем заедно от почти две години, първоначално бяхме в техните. Но те са малко обсебващи хора и след обсъждане се изместихме на квартира. Така се случи, че аз от два месеца съм без работа. Сигурна съм, че ще си намеря скоро, но за момента съм безработна, имаме спестявания, това не е проблем. Домакинската работа никога не е била тежест и ад за мен, обичам да ми е чисто, чистя всяка седмица, пера, гладя, готвя, пазаря. Осъзнавам, че след като за момента не работя е нормално аз да правя повечето неща, но приятелят ми от доста време свикна аз да правя всичко. Да пазаря, да готвя, да сервирам, отсервирам, измия чиниите и дори когато е почивен ден той не се включва с нищо освен да си донесе чинията до мивката и чашите примерно и да прибере покривката на топка без даже да я изтърси.

Преди много ми помагаше, когато заживяхме заедно редовно ме питаше имам ли нужда от помощ понеже аз готвих за всички, а бяхме 5 човека. Идваше да нареже мезе, салата, да нареди масата, но някак си с времето свикна аз да правя всичко.
Лошото е, че говорих с него и му казах за тази тенденция на поведение да не се включва с почти нищо. Той ми отговаря : "Ама нали знаеш на мен трябва да ми се каже" и аз започнах да го правя: " Би ли сложил масата, ще налееш ли вино, ще занесеш ли чиниите, ще ми донесеш ли купата да я измия, ще ми помогнеш ли с пердето, че не го стигам, ще ми донесеш ли другия кош с пране", но той просто не ме чува и не го прави. Налага се да повторя 3-4 пъти и той накрая се обръща и зомбирано ме поглежда и пита : "Какво? " и направо полудявам. Или си играе на играта, или гледа мач, или си цъка на телефона, или има работа на служебния лаптоп. Разбирам го, защото докато е живял с техните е нямал време за себе си- те бяха постоянно на врата му: "Направи това, направи онова, обади се тук, обади се там, потърси гуми за колата, застраховка й направи" и така, но аз докато живях с тях пак правех много неща и не съм се подпирала нито за минута.

Обясних му, че сме аз и той сега, домакинството зависи от нас, да напазарим, да изчистим и т. н и той все ми отговаря: Ама като работиш ще ти помагам" или "Е какво пречи да оставим чиниите в мивката тая вечер", то няма проблем ама утре ти пак няма да ги измиеш. Не осъзнава, че имаме проблем, аз се изнервям, той не си признава, че не помага и, че е свикнал аз да правя всичко. Даже не знае къде стои тигана, а миналата седмица му показах и му защо не са един в друг, а един до друг.

Въпросът ми е: Според мен хората са като животните до някаква степен, свикнат ли някой друг да го направи не се мърдат. Аз се старая да го включа в домакинството, защото скоро, когато започна работа аз нямам намерение да се превърна в слугиня и чистачка за някого, да работя и да мия, търкам и готвя нон стоп, ако имаме дете един ден ще е още по-сериозно. Ще ми трябва помощ поне малко. Той се опитва да ме убеди, че тогава ще помага. Наистина ли ще е така? Имате ли наблюдения дали човек, който не помага сега би помагал в бъдеще или и тогава ще е същото? Аз не го вярвам по принцип, защото той преди го правеше, но ето днес не е така. Въпреки това, когато ходим в техните на вечеря по повод и има други гости като му кажа : " Би ли измил салатата и краставицата, за да ги нарежа " го прави, че даже я овкусява и сервира. Преди да се нанеса в тях е правил много неща, защо сега не помага поне малко?

Благодаря ви много предварително, очаквам с нетърпение съветите/критиката и мненията ви!

Бъдете здрави и щастливи!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: c528ad3012
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Свиква с това ти да вършиш домакинската работа, ако искаш да ти помага когато започваш да я вършиш го викай да ти помага и заедно да я вършите ако не и ти не започвай. Внимавай да не се карате за това защото лесно може ситуацията да се превърне в кошмар въртящ се като спирала надолу около незначителни неща поглъщащи нерви, време, чувства и т. н.

Джон

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0144e72ff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   М36

Поста с битовизмите.... не е лош. Имахме нужда и от такъв, май

Вземали сте се за даденост. По точно той те е вземал за даденост. Я си земи чукалата и се изнеси някъде за една седмица и ще видиш промяната.
Иначе деца? Мммм... нищо няма да се промени. Той е такъв поради причината по горе и още защото досега не е бил самостоятелен. Ама ти си си виновна земала си си дечко за мъж. Такива са днешните мъже. Обсебени от майките им, никога не са се учили на самостоятелност. Сега ти си влязла в ролята на майка му.

Пак ти казвам, поне за малко се изнеси. Нека се научи сам на това което ти вършиш в къщи, "да види с ръцете си" дето се вика какво правиш в къщи.
А и още нещо... твърде сте млади за такива битовизми още... вие в 19ти век ли живеете не знам.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 8fa1af62ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   "Кучето скача според тоягата", ти просто си го разпуснала твоят"пес"(извинявам се за сравнението, но така е най разбираемо). Щом го е правил, значи го може. А това, че трябва да му се казва какво да прави, мисля, че е прав. Това, че се ослушва, не е добре, но той го прави когато вниманието му е заето с друго нещо. Как да си раздвои вниманието, при гледане на мач, например? Ако жената разглежда модно списание и мъжът я помоли за нещо дребно, тя ще го чуе ли, или ще продължи да си разглежда списанието. Има нотка на дребнавост в темата, малко завист, че мъжът излиза на работа, а жената по цял ден е в къщи и времето й е запълнено с домашна работа. След като нямате деца, защо не се храните извън дома, а се разправяте за покривки, чаши и чинии? От сега щом това е бреме, разберете се преди да дойдат и децата, след това решението ще е по сложно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 76099f7c48
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Спокойно авторке, аз не стига че имам един такъв, ами живея с майка му и приятеля й, които свикнаха аз да им слугувам, тъй като не работя и гледам детето. Дори се опита да ме убеди, че това е "женска работа", опитвах да говоря, да викам и всичко и ме изкараха неблагодарна мързеливка, няма да се промени, или свиквай, или взимай решние, аз вече го взех...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4d03cf7b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Моето момиче никога не би се оплакало така, знае какво би станало.
Щях да я поставя на място.
Радвай се, че не го прави твоят.
Но пък хвани се изнеси като толкова не можеш да го търпиш?

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 89e8474f54
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Като почнеш работа преставаш да пипаш. Подреждаш и си оправяш само твоите неща и чистиш само това, което наистина много те дразни. Ако като мен не си от най-ящните и можеш цяла седмица да минеш без готвено, недей и да готвиш, купувай каквото ти се яде. Като те пита защо не е изчистено или сготвено, му казваш, че имаш много работа и нямаш вече време и да си вземе нещо за ядене от хладилника. Остави го да живее в хаос и кочина и да яде сухоежбини и да видим след колко време ще му направи впечатление. Когато почнат да го дразнят тези неща, ще се размърда и ще си ги свърши. С разговори не винаги става, понякога трябва да прибегнеш до действие. Хората започват да оценяват какво правиш за тях чак когато спреш да го правиш. Да види нагледно какво се случва с един дом, ако всички чакат наготово като него и бързо ще се научи.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 7876e70800
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много лошо го учиш-да не си му дом. помощница, ако дава той пари ок, ама та да му сервираш, да му сготвиш, да му отсервираш, да не е принц. Които яде да измие чиниите, ти като си сготвила-нека той да ги измие след това, не го учи на лесното...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d5ca755893
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНИ ТОВА!!!


Аз съм мъж, и преди всичко искам да кажа, че много ценя и уважава жените и никога не бих направил една жена да се почувства като някоя слугиня и прислужница вкъщи и бих направил всичко, за да се чувства тя добре и оценена и за всички грижи които полага за дома и семейството.

За съжаление, ще кажа, че по скоро ти имаш проблем, а не съпруга ти. Разбирам, че тук става въпрос за домакински задължения, а ти искаш един Мъж, които ако не греша ходи и на работа да се превърне в домакинята.

Ти си едно мрънкало, което не знам колко мъжа биха изтърпели. Аз лично винаги бих помогнал ако се случва жената да е много ангажирана, а аз да имам време, разбира се, че бих пуснал една прахосмукачка, да измия чинии, но това само ако се наложи.
Нямам как един мъж да стане домакинята вкъщи, да върши женските задължения.

Мъжът ти дори е прекалено добър, ако беше някой друг и така да почнеш да му мрънкаш за домакински задължение, щеше да те сложи на място!

Бих разбрал и щях дА те подкрепя ако ставаше въпрос за неща извън домакинството, които са си задължение на мъжа от към грижи, ако за такива неща той не ги поемаше, а чака някой друг, тогава щеше да е различно.

Момиче трябва да се осъзнаеш, знаеш ли колко жени, които са щастливи във връзките си ходят на работа и след това готвят и шетат вкъщи, а и мъжете им също ходят на работа.
Но истинският мъж знае как да направи една жена да не и тежи тази работа, той ще и покаже колко много цени грижите които тя полага, ще и казва неща, които всяка жена би искала да чува, ще и прави подаръци и комплименти, ще и показва колко много я обича и тази жена ще шета и ще грее от щастие!

Но много други жени ще им тежи, не просто физически тази работа, ще им тежи защото те ще се чувства само като едни прислуги вкъщи и такива жени аз бих ги разбрал, но моята никога не бих накарал да се чувства така.

Ти искаш да превърнеш един Мъж в домакиня, а има голяма разлика в това мъжа да помогне понякога ако жената няма възможност, но ти искаш перманентно да си поделяте домакинските задължения, а това абсурдно. Добре, че си попаднала на добра душа мъж, защото ако беше някой друг нямаше да те търпи дълго!

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: a93a151503
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не,както го научиш така ще си карате,докато не му поставиш ултиматум,ако препочете раздялата вместо да помага значи вашата връзката не означава апсолутно нищо за него,търсил е по скоро прислужница а не приятелка!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 45e3ef8a52
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Изобщо, изобщо не се и надявай, че като ви се роди дете ще ти помага. Просто до сега се е впрягал, но вече си мисли, че те е хванал на сигурно и си е показал истинското Аз. За съжаление 95%от жените са в това положение-съпруги, майки, домакини, на работа ходят. и прочие. И аз съм в тези проценти. То и моя много ми обещаваше, втурваше се да помага и като излязох в майчинство-ти да видиш.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 37b1da76fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Дано си намериш работа час по-скоро. Това са бели кахъри. Аз се изнервих след като прочетох поста... признавам си.... имах чувството, че някой раздава заповеди на мен. Опитваш се да живееш според предразсъдъците си - равенство между половете, криворазбрано... Той е работещия, предполагам това значи че поема разходите ви. От теб се иска само да бъдеш любяща приятелка, не мрънкай. Мъжете минават на автопилот като чуят подобни молби като твойте. Остави го да поправя или майстори неща по- добре. Не съм чула още за жена, накарала мъж да домакинства. Не е толкова изморително, колкото си си навила на пръста, че той трябва да го прави. Флиртувай с него вместо да недоволстваш, за да си върне той интереса към теб и да те изненадва и други работи по-често. Обичайте се. :)

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 39e471ccae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Тия мъже не разбраха, че няма женски задължения-след като си ял-можеш да си измиеш чинията, ако жената благоволи да сготви ще ядеш-ако не, да си сготви, ако той дава парите, ще му сготвиш, но ако всичко се дели по равно при финансите-може и мъжа също да участва в домакинството.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: e338c24402
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Как не те е срам? ! Мъжът ти е ангажиран с работа плюс пътуване 8-10 часа на ден, а ти колко време пазаруваш, готвиш, переш, чистиш? Мога да ти ти ги сметна средно на ден - пазаруване 30-60 минути. Пране - с пералня - до 10 минути за простиране, без пералня - около час. Готвене на манджа - до 1 час за дейностите около готвенето, времето докато манджата е на котлона не се брои, защото ти само чакаш и можеш да свършиш нещо от другите неща през това време. Салата - 10 минути. Сладки - 30 минути. Миене на чинии и прибори - 10 минути. Чистене - до половин час да минеш навсякъде с прахосмукачка или метла, до половин час с влажен парцал, 30 минути за банята. Имаш средно до 4 часа домакинска работа на ден и един ден в седмицата час и половина за основно чистене. И всичко това са леки дейности и без стресови фактори. Очевидно имаш прекалено много свободно време да скучаеш и да негодуваш. Мъжът ти даже е прекалено толерантен към теб, ако бях аз щях да те нахокам едно хубаво заради нахалството и безочието ти. Като гледам коментарите доста от коментиралите са като теб.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 8b36c3b1ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Не, няма да се промени. Човек, който е с такова съзнание, и с дете, и без дете, и да работиш ти, и да не работиш, си остава такъв. Не знам какво да ти кажа, не можеш да накараш някого насила да си върши задълженията. Не знам дори защо го наричате, че помага НА ТЕБЕ. Той след като живее там, яде, цапа чинии, и т. н. колкото е твое задължеие, точно толкова е и негово. Не можеш обаче да го накараш насила... та, няма положително решение на това, или търпиш /то не е за търпене/, или се махаш.

Най-добре е човек да не се събира с такъв... ако те обича и уважава, няма да оставя всичко на тебе...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: e1003b4d36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Много кофти проблем. Изглежда дребно нещо, но всъщност изобщо не е - малка прелюдия към други лоши черти на характера му. Действията т. е. бездействието му сега, ясно показва какви са тенденциите за бъдещото му поведение.

Според мен за съжаление няма да се промени. Не уважава труда и усилията ти. Той всъщност е бил "променен", когато ти е помагал, а сега е просто себе си. Затова и у тях се включва - защото е еднократно и може да се представи в добра светлина.

Мога само да кажа, че по-добре написан пост не съм чела. Според мен сама правилно си си отговорила на всички въпроси, просто ти е гадно, защото осъзнаваш, че той не е такъв, за какъвто си го мислела. Обичаш го и ти се ще да не си права и да не е вярно.

Докато четох, всеки път щом мислех да напиша нещо, ти вече си беше отговорила. Ето например сама правилно смяташ, че щом в момента ти си по-свободна е нормално ти да поемеш повече от домакинската работа, но и правилно разсъждаваш, че той злоупотребява с това.

Мисля, че ако просто занемариш къщата и чакаш да се сети сам да се включи нищо няма да постигнеш. Тъпо и детинско е. Да продължиш да му казваш за всичко? - Ами явно е, че е наясно с поведението си, щом пак се разсейва.

Ако можеш го смени с друг, ама то е лесно да се каже... :)
Така, че или свиквай с мисълта, че е такъв или наистина намери начин да го "лишиш" от себе си, за да може да те оцени. Изнеси се за малко, иди на екскурзия и т. н. Номер 2 добре го е казал.

Желая ти успех.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 70972e4f61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   12, не била чувала жена да накара мъж да домакинства, е ти утрепа рибата с това! Моят домакинства наравно с мен (освен готвенето, но аз пък рядко пазарувам за храна). Кой знае, може би защото е германец, а може би защото... е нормален мъж!??

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 70972e4f61
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   12, не била чувала жена да накара мъж да домакинства, е ти утрепа рибата с това! Моят домакинства наравно с мен (освен готвенето, но аз пък рядко пазарувам за храна). Кой знае, може би защото е германец, а може би защото... е нормален мъж!??

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: cffb230f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Здравейте,
Благодаря за коментарите , съветите и критиката.

Не мога да отговоря на всеки по отделно, заради това ще се опитам да напиша един общ коментар.

Разбирам, че някои хора искат да ме убедят , че чистенето е женска работа и аз до някъде съм съгласна, АКО жената не работи и си седи вкъщи, ако наравно изкарва пари и ги носи вкъщи, а мъжът й за мъжката работа вика майстори не виждам защо да не може да й помогне. На предната ми работа ставах в 5 часа, а приятелят ми си спеше, връщах се в 5 ,а той понякога не е излизал от нас. Защо да не може той да сложи масата или напазари ? Неговата работа няма определено работно време, може да работи от вкъщи и често гледа телевизия докато пише е-майли на клиенти. Търговски представител без офис- само посещава клиенти, а сме наблизо до тях, оправя някоя поръчка , ако има проблем. Има дни , в който не излиза, а само от нас. Не бих мрънкала , ако от 7 до 7 е в офиса и с прибира скапан, а аз си дремя в нас.
Забравих да спомена, че живеем в огромна европейска столица. Не можем да пренесем българския начин на живот тук, защото се пътува много, магазините не са на 2 крачки, има опашки и така нататък. Повечето жени тук имат и чистачка , а ако имат дете и детегледачка,защото тук нямаш как да работиш и взимаш дете от детски градини, училище и т.н.
Аз не искам приятеля ми да ми върши всичката домакинска работа,но има неща, които може да направи, защото когато съм на работа по цял ден, а той е бил в нас, да се прибера и видя мивката пълна няма да стане.
Колкото да ме постави на място няма също как да стане, защото аз работя по принцип и ще работя, не си лежа на дивана.
За хапването навън-тук е скъпо да поръчваш или ядеш навън, но не това е проблема, по- скоро, че храната е ужасна и ставаш слон ако караш само на това. Като я готвя поне знам какво слагам и избирам по добро качество продукти.
Писах точно по причина, че приятелят ми не е мамино синче, да , не е свикнал да живее сам ,но майка им ги е научила да си перат чаршави, да простират, да пазярят и готвят,защото тя нямала време ,а приятелят ми е по-голям и той е правил много неща. Просто някак си явно му е било досадно да помага като са толкава хора в тях и да има толкава задължения и иска сега малко да отпусне края. Исках да разбера дали е така или просто го прави нарочно, за да свикна аз да го правя и да не го моля за помощ. Той не е такъв по принцип, по скоро малко неорганизиран и докато се накани.
Прави сте, че човек като гледа нещо малко трудно да му привлечеш вниманието и аз се старая да не го закачам, защото знам какво е да си гледаш и да ти досаждат, но той винаги е "зает"- ако не е на компютъра или телефона е на играта, или гледа мач, или гледа някой турнир онлайн. Няма момент да не прави нещо.
Може би наистина трябва до го оставя, да не мия чиниите и да раздигам масата, за да види как ще изглежда къщата и да разбере, че трябва да се прави няма начин. Ще пробвам този вариант, няма да досаждам, да го моля и просто ще оставя нещата така.

За край искам да ви кажа,че колкото и да ни се иска да живеем в патриархален тип семейство няма как да стане, защото докато едно време булката седи вкъщи докато другите са на полето , а тя готви за тях, премита къщата , носи вода от бунара, пере на ръка и после пали огън да стопли вода , за да се изкъпят, днес жената работи наравно ,а понякога изкарва повече пари и от него. Тогава трябва ли да му каже- Аз ни издържам и ти трябва да си домакинята?
И само искам да добавя към последния коментар, че не сте виждали мъж да върши женска работа,че много бих искала да ви запозная с дядо ми- на 89 години, но от дете помня, че той готвеше, переше , простираше и гладеше, когато имаше възможност. А работи до 73 годишна възраст. Да, гладеше покривката на масата, ризите си, даже дрехи на баба и нямаше нищо срамно за него. Баба почина, Бог да я прости, но той още настоява да готви и глади. След като дядо ми, роден в миналия век може, когато е нямало перални и миялни, защо един здрав мъж без деца да не може да извади дрехите от перялнята и да ги простре?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 5c561366b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Аз съм мъж на 24г.Това,ако беше моята приятелка бих я зарязал на мига!Не стига,че не работиш,а мрънкаш и се оплакваш,че си измила 2 чинии.Значи,мъжът да ходи на работа,да плаща сметки,да върши "мъжката" работа-да оправя колата,да носи тежките предмети,да подържа къщата/апартамента,а вие да искате,ако може да върши и "женската" работа-да готви,да чисти,мие и да ходи на пазар.Разделям работата на мъжка и женска,защото досега не съм видял жена с резачка за дърва или да ползва брадва,да кове,боядисва,да лепи плочки,да сглобява мебели,да опъва оградна мрежа,да забива колове за мрежа и т.н.Жените сте доста неблагодарни твари,не стига,че при Вас всичко е по-лесно,пък ако може и това да не правите.Живял съм сам-почистването на 2-стаен апартамент ми отнемаше 30 минути,но го правих редовно през 3-4 дена,какво му е трудното да пуснеш прахосмукачката,да измиеш пода с препарат,да събереш завивките и да ги пуснеш да се перат в пералнята?Измила си 2 чинии и един тиган,сега какво ще правиш?Аз съм работил в заведение за бързо хранене,3-ма човека чистихме целия ресторант за час и половина,вкл. фритюрници,топли шкафове,мивки,витрини,фризери....

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: e9988932a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Хората влагат гигантски усилия да променят нещо малко в другия без успех, вместо да влагат малки усилия да променят нещо в себе си.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 70972e4f61
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Пише се пазарувам. Пазари се за цената на пазара!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 84b9e339f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

23.   колко много мухльовци, които мислят, че жената трябва да им е домашна помощница. А не сте ли чували, че има мъже, които вземат домашни помощници на жените си, но те са богати, а вие не сте от тях и имате нужда от домакиня. А за авторката - ами просто те използва като домашна помощница, вие дори не сте женени, каква е гаранцията, че ще останете заедно.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 9a06ae1938
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Типичният балкански манталитет- жената трябва да върши цялата домакинска работа като слугиня... как пък не! Ние с моя се събрахме да живеем заедно и от началото му дадох да разбере, че няма да му слугувам. Правя се на по- мързелива, отколкото съм. Още в самото начало му казах да не остава с убеждението, че си е взел слугиня, която да си го гледа като майка му. Сега балансираме нещата така, че когато той е изморен, аз поемам нещата с домакинството, а като види, че съм изморена, ме замества. И двамата работим от рано до късно вечер, но с разпределяне на домашните задължения всичко е идеално. Кой както свикне в началото, а и манталитета на българина играе много важна роля! Хора, които са живяли навън се променят и взимат доста положителни примери, които пренасят в живота си (казвам го, защото моят човек е живял в САЩ известно време).

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d38dacc028
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   И аз в момента не работя и правя всичко. Но и той се включва. И то защото аз му казвам в повечето случаи.
Мисля че любезно трябва да му искаш помощ. с каране няма да стане. не го свиквай защото така ще си остане.
До сега всичко е правел у тях а сега ти правиш всичко той си почива.
Казвай му да ти донесе чиниите а ти ги измии. Да занесе нещата в хладилника.
Като си сама прави всичко ти. но като е той там да помага.
Като стоиш у вас не е да си без работа
Чистенето гладенето готвенето поне 4 часа ти отнемат...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 19b55aa479
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Авторке, ако не се промени, знаеш какво да правиш.
По повод коментарите по темата, вече не се изненадвам на глупавото мислене на повечето българи - и мъже, и жени.
Ето затова много мои приятелки си намериха мъже германци, швейцарци... Ами, в 21 век живеем! Аз работя по 4-5 часа (а в някои случаи и по 10 часа) повече на ден от мъжа ми. В някои дни си тръгвам от офиса в 21 часа, успявам да се прибера в 22. Нали не мислите, че бих тръгнала да домакинствам по нощите? Изкарвам 2-3 пъти повече пари от него, но никога не съм му налагала да е "домакиня". Когато се прибера, той е сготвил, вечеряме, аз си почивам. Чиниите ги мия аз, освен ако не съм се прибрала в 22 часа и междувременно е станало полунощ. Апартаментът го чистим заедно, но през седмиците, в които ми е много натоварено, той почиства голяма част от нещата сам. Не виждам проблем в това, а Вие? Поделяме си задълженията. На много хора може да им се вижда странно, на мен ми се вижда нормално и човешко, в един равнопоставен съюз между двама души никой да не се налага над другия,а да си съжителстват спокойно и нормално, разпределяйки си справедливо задълженията в домакинството.
Проблемът произтича основно от възпитанието, което българските майки, родени около 60-те години на 20 в., дават на синовете си. Първо, приучават ги вкъщи всичко да върши мама, да им се готви, чисти, пере, да не ги занимават с никакви задължения вкъщи... Другият проблем произтича и от възпитанието, което се дава на дъщерите - да си намерят богат мъж и да му домакинстват. Той може да е лош, да ги бие, но ТРЯБВА да е богат, за да може те да не работят и да ходят по цял ден по кафенета. И да му прислужват, разбира се. На него и на сина, който ще му родят. :) И традицията продължава. Пълно е с жени, готови на всичко, за да не работят. Именно те налагат този модел на жената домакиня. Чудесно, но когато жената работи наравно с мъжа и печели колкото него, ако не и повече, тя няма ли право на същите благини като например почивка след тежкия работен ден? Според повечето, писали в темата, явно - не. Е, съжалявам, но не сте прави, а и сте твърде ограничени в представите си за света, за да го осъзнаете.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4b8aff3c24
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Авторке, съсредоточи се върху намирането на работа и като почнеш просто раздели задълженията на две и спри да вършиш всичко, което е разпределено на него. Друг начин няма.

Просто е - остави го да стои гладен докато не се сети да сложи масата, на другия ден не се спускай ти да я разчистваш от мръсните чинии - просто спираш. Не ходи да пазаруваш, когато е негов ред, просто обясни че не си сготвила, защото е забравил да купи продукти. Няма как по друг начин да се усети.
Иначе нито се забелязва, че вършиш нещо, нито се оценява.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: cffb230f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   От авторката до #22.

Благодаря, ще се постарая да заменя в речника си "пазари" с "пазарувам". Прав/а сте. Извинявам се, просто навик от моя край, но неправилна употреба :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: cffb230f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   От авторката

Благодаря ви! Мисля, че ще се оправят нещата. Поговорихме спокойно и той си призна, че малко иска да почине, да отпусне края и се извини, че напоследък не помага. Разбрахме се, че ще делим задълженията- когато аз сготвя, той ще мие, ако той сготви - аз ще мия. Естествено сигурно ще трябва да напомням понякога или кажа- моля те простри прането или вземи списъка и отиди до магазина, но важното е да бъде свършено. Той самият каза, че не му пречи да му казвам, когато искам да направи нещо. Не го дразни, просто малко е неорганизиран и има нужда от побутване.
Но за щастие той не е с мисленето, ти трябва да правиш всичко, ти си жената. Засега разбира се, аз ще поема повечето неща, но скоро като намеря работа, който има повече време той.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker