Любов или професия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121343)
 Любов и изневяра (29747)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Любов или професия?
преди: 8 години, 23 дни, прочетена 2195 пъти
Здравейте! Тази година завърших 12-ти клас и ми предстои кандидатстване. Бях се насочил медицина в МУ-София, но с течение на обстоятелствата разбрах, че имам много малък шанс за това. Не искам да изпадам в подробности, но само ще отбележа два факта- единият, е че се готвя по биология и химия от 2 години, другият е свързан с дипломата( просто въпросните даскали, които ми преподаваха ми орязаха оценките ). Осъзнах, че за мен ще е трудно да изкарам високи оценки на изпитите и се насочих към биологичните специалности, за които съм сигурен, че ще се представя добре. От друга страна ще кандидатствам медицина и в чужбина( което е на 90 % сигурно, че съм вътре). Родителите ми искат медицина да уча, за да имам сигурна и доходоносна работа. Аз съм на мнение, че наистина това е по-добрият вариант. Иначе аз искам в София да бъда, заради моята приятелка. И просто биологичните специалности не ми гарантират това, което медицината предлага. С приятелката ми съм от половин година и супер много си я обичам. Ден без нея е отвратителен ден :( Тя е с една година по-малка от мен, сега е 11 клас. И ако отива в София да уча с биология нещо после като завърша какво ще правя с 600 лв на месец? Цял живот ще мизерствам... Ако отида в чужбина да уча медицина, ясна е работата с парите, но не искам да оставям приятелката ми. Няма и как нея да я взема, защото не знам с какви пари ще успявам да издържам и двама ни. Ако я оставя и отида да уча, ще изпадна в тотална депресия и не знам дали ще мога да успея да се съсредоточа в ученето. Моля дайте ми съвет... :(

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 23 дни
hash: 0d3b382d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей! Моят съвет е следният: вярно е, че медицината предлага много добри възможности за реализация, но имай предвид, че за да я учиш ще имаш нужда от морална подкрепа. Помисли си ако толкова си привързан към това момиче ще можеш ли да се справиш с ученето, което не е никак малко, със самотата (все пак в чужбина няма как да се избегне) и най-вече с факта, че тя не е до теб (нито пък близките ти) да ти хване ръката, да ти вдъхне увереност и кураж и т. н. Специалността, която си избрал е тежка и изисква здрава психика, а ако не се чувстваш емоционално добре там, вероятно и с ученето ще възникнат проблеми. От друга страна не винаги професията е гаранция за добър живот. Има много специалности, свързани с тази област, които могат да бъдат добре платени. Всичко опира до това да си кадърен. Можеш да проучеш какви кадри се търсят в момента и ще откриеш, че имаш големи възможности - фармация, дентална медицина и т. н. ( след като си момче, ще ти бъде по-лесно да те приемат )
А ако в крайна сметка твърдо си избрал медицина- не можеш ли да си анулираш оценките, от които не си доволен и да се явиш на изпит?
Все пак решението е твое. Желая ти успех за напред :)

 
  ...
преди: 8 години, 23 дни
hash: 5edbf0c39f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Запиши медицина в София тогава

 
  ...
преди: 8 години, 23 дни
hash: e16c0b7f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Може да я обичаш, но забрави всякакви клишета, че любовта е най-важното и трябва да я предпочетеш пред кариерата! Дори в момента да желаеш това, повярвай ми, ще те подведе. Никога няма как да си сигурен колко ще останете заедно, дали изобщо ще останете заедно, дали тя като завърши няма да си бие камшика, дали ако ти предпочетеш нея пред работата, тя ще направи същото? ! Виждала съм много такива подобни - гимназиални гаджета, които се женят и нарочно учат заедно, но след 1-2 години максимум се разкарват като видят какво пропускат, други пък и деца създават, а после се развеждат и не знаят още как да ги гледат. А най-яркият пример е леля ми, която преди 9 години беше приета в престижен университет в Далас, но остана тук заради нейния любим, който по-късно я остави заради друга жена. Но такъв шанс - може да е само веднъж в живота... Можеш да станеш блестящ лекар, да направиш кариера както тук, така и в чужбина, ако пожелаеш дори, с много труд - да станеш световноизвестен специалист, но можеш и да пратиш всичко по дяволите заради едно момиче.
Пък и в крайна сметка, ако тя те обича истински, би искала ти да следваш мечтите и целите си, нали? Какво ще й пречи, ако учиш другаде? Разстоянието не би следвало да бъде проблем. Не би трябвало да е и за теб.

Жена, 28

 
  ... горе^
преди: 8 години, 23 дни
hash: 24c180b9f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мисля, че по-добрия вариант е да заминеш. Така осигуряваш бъдещето си, което на този етап от животът ти е най-важно. Ако я обичаш толкова това разстояние няма да попречи кой знае колко... Но мисля, че вече си го решил и търсиш подкрепа на мнението ти. Е имаш я, мисля, че по-правилното решение да заминеш :) успех

 
  ...
преди: 8 години, 23 дни
hash: 6cf0ce42d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Пробвай да кандидатстваш нещо друго-фармация, кандидатствай с испит.

 
  ...


...
преди: 8 години, 23 дни
hash: f922b6bd02
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Аз бих заминал.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 23 дни
hash: ef3264b7a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не знам къде ще я учиш тази медицина в чужбина, но за Германия ти трябва диплома най-малко 5. 90 за медицинските специалности. А доколкото разбирам едва ли твоята е толкова.
Любовни връзки на тази възраст да определят бъдещето откъм професия е една от най-големите глупости, които човек на твоята възраст може да свърши.

 
  ...
преди: 8 години, 23 дни
hash: ded992e3f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Само едно нещо: ако мотивът ти да учиш или да работиш каквото и да било са парите, няма да имаш успех.

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: fdb8114713
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз ще питам следното - родителите ти искат медицина, но ти какво искаш (и не говоря за любовта)?
Ж35 - ветеринарен лекар

 
  ... горе^
преди: 8 години, 22 дни
hash: e199c7765e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ти си само на 18, не приемай така нещата, няма как да сте нон стоп заедно, хората са семейства и пак се разделят, пътуват... замини учи в чужбина, после и тя може да дойде, тъкмо още повече ще сте наясно с чувствата си. Не се обременявай и не се почвай сам, ще изпадна в депресия.

 
  ...

...
преди: 8 години, 22 дни
hash: edd8b887e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Хуманитарните науки и най-вече медицината е призвание и вътрешна убеденост, а не "Родителите ми искат да уча медицина", " По-доходоносна е, изкарват се повече пари". Да ти имам мотивите за учене. Има милиони неща, от които можеш да изкарваш пари, други специалности, не толкова тежки и с последтсвтия за други животи после. Според мен изобщо не записвай медицина, независимо в България или в чужбина, нищо лично, но аман от хора, които записват нещо само за да са студенти, хора, които записват нещо по желание на родителите си, или хора които записват нещо по лични причини и разбирания, които нямат нищо общо с мотивиращите такива за учене. Освен това,на човека, чието призвание наистина е в тази сфера, щеше да си му личи от километри, дори по начина, по който говори за самата наука. Помисли си ти, един ден би ли искал да лекуваш детето си при доктор, който е завършил това, защото родителите му са искали или защото знае, че ще изкарва повече пари, ако е така- пълна трагедия. Изобщо не искам да те засегна или говоря с лоши чувства, пожелавам ти да намериш истинското си призвание скоро. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: 7777367309
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей! Първо ще ти кажа, че медицината не е просто професия, а е призвание, колкото и клиширано да звучи. Факт е, че в нашето съвремие, докторите гледат на пациентите си като на парче месо, от което могат да скубят парички, манипулирайки ги, подигравайки се със състоянието и доверието им. Всичко това е безкрайно тъжно и много, много грозно. Темата е доста дълга и дълбока, затова няма да навлизам в нея, но искам да ти кажа, че ако избираш да учиш медицина, само заради мнението на родителите си или от някаква практическа гледна точка, свързана с високите доходи, недей изобщо да го правиш. Тази работа не е някакъв занаят, не е търговия, не е туризъм, не е като другите, разбираш ли? Трябва да си отдаден да помагаш на хората, да посветиш времето си и вниманието си на грижите за чуждото здраве. Трябва да го ИСКАШ. Парите могат да ти бъдат стимул до един момент, оттам нататък всичко ще се опорочи, ако нямаш усета и душата да се занимаваш с това. Ще бъдеш като всички останали. Изборът е твой, но имай предвид, че е важен и трябва да помислиш добре.
Ако избереш все пак тази специалност, тогава не виждам причина да оставяш нещо да ти попречи. Може би не си наясно, но гаранция в живота няма, авторе. Дори да останеш тук, да запишеш в София и да си до твоето момиче, не е сигурно, че дори след 1 година ще бъдете заедно. В момента сте в една възраст, в която всичко е много динамично, променяте се, пораствате, няма стабилност, въпреки чувстата. Не оспорвам любовта ти, знам колко може да е силна първата любов, но искам да ти кажа, че всичко може да се случи, дори да сте в един град. И тогава, какво? Оставаш с горчив вкус в устата от пропуснатата възможност. Недей да оставяш един толкова важен избор само на емоцията. Става въпрос за бъдещето ти, за кариерата ти, за живота ти!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 22 дни
hash: a5f5704793
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Заминавай за чужбина за да се устроиш и вземеш при себе си.
Ще се видите по коледа и после на бала и. после тя ще дойде
Като се обичате ще си говорите и ще се чувате
2-3 месеца не е толкова много
Плюс това ще имаш време да се ориентираш и въведеш като дойде

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker