Караници - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Караници
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 2277 пъти
Здравейте, тук съм, за да ви помоля за съвет, защото съм объркана относно караниците с приятеля ми. Той е на 26, а аз на 24 години, живеем заедно от година. Аз завършвам магистратура и работя онлайн, а той работи обичайната работа от 8-17 ч. от понеделник до петък. Моите лекции са цяла събота и неделя, през другото време работя от лаптопа. Тези подробности ги казвам, защото и двамата изкарваме почти еднакво. Проблема идва от там, че в последно време имаме сериозни караници относно домакинските задължения. Помолила съм го единствено в неделя да разчиства, защото тогава ми е най-натоварения ден, през другото време аз чистя, готвя и оправям всичко, почти не го пипам за нищо. И винаги изтъква като причина, че все нямал време да си почине, а цяла събота и неделя е сам и може да прави каквото иска, но му е голям проблем за един час в седмицата да ме отмени, защото изнемогвам. Вчера пак ми вдигна скандал за чистенето и реших да му кажа повече да не ми помага, че вече всичко сама ще си върша, но правилно ли е, все пак не живея сама в тази къща и не разчитам на неговите пари. До такъв скандал стигнахме, че взе да ме нарича със страшно грозни епитети. Дори не иска да вникне в това, което му казвам. Иска цяла събота и неделя да лежи и да спи, нямам против, но поне един път в седмицата да ми помогне, но и това му е много. Не знам, хора, помагайте, аз ли греша, той ли не е прав, кажете си мнението, защото вече всичко ми се разми. Уж незначително нещо, но такива панаири стават. Благодаря Ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: 3ef9d1fad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки от вас има право, тук е изцяло въпрос на гледна точка.
Според мен всеки един човек, който живее сам, независимо от пола, си чисти и готви за себе си. На практика, ако приятелят ти живееше сам, щеше да чисти не само през неделя. Готвенето както и да е, едно на ръка, много ергени си купуват храна отвън и им е достатъчно, че могат да си изпържат яйца. Чистенето е неизбежно за всеки човек. В по-семейна обстановка е друго, там все се получава така, че един от двамата се грижи повече за къщната работа от другия. Обикновено това е жената, сигурно си е останало като част от патриархалните разбирания.
Вкъщи имахме подобни спорове, защото и аз като теб бях много заета, но в събота, а не в неделя. Изнемогвах, нямаше как да изчистя и често готвенето ми представляваше леща или супа. Приятелят ми има тежка физическа работа и през седмицата не съм го закачала изобщо. Ясно ми е, че иска да спи през уикенда, но тогава и аз имах нужда от почивка. Карахме се, спорихме. Помоля го да простре прането, докато ме няма, прибирам се и прането още е в пералнята. Ядосвах се много, признавам. Той помага, но си върши задачите в момент, в който е решил. Ако оставя прането и си замълча, сигурно ще го простре като заспа или в неделя сутринта. Инат съм, ако съм го помолила нещо и той се е съгласил, просто знае, че няма да си мръдна пръста. След един по-сериозен спор стигнахме до извода, че на никой не му пука особено дали се чисти всеки ден или веднъж на няколко дни, но по-основно. Така намерихме и компромис. Той започна да помага до степен, в която поне чисти след себе си и няма дрехи по пода, чаши по масата или пълни пепелници. Аз пък спрях да се обсебвам от това чистене. В събота и неделя излизаме, гледаме филми, говорим си, каним си гости, но никой не барва къщна работа. Всички са доволни. Колко да се изцапа за два дни? Почти никак. С времето много неща се промениха, сменихме работни места, пораснахме още малко и си изградихме хармония. Когато работата е минала леко и денят е хубав, той помага вкъщи. Явно просто в периода с по-тежките ни спорове на тази тема, той наистина е бил твърде уморен и изнервен, лошото е, че точно тогава и аз се чувствах по същия начин. От нас двамата аз се оказах по-големия перфекционист и ми отне време да приема, че съм преувеличавала. Едно е приятеля ти да не търпи да има ден, в който да не е почистено, а е съвсем друго, ако ти си тази, която не търпи, но вдига врява. Сега вкъщи имаме много проста логика, ако някой нещо го дразни- знае къде е парцала. Събота и неделя се почива, това е положението. Ако някой има муза да чисти, нека, няма лошо, но задължения в почивните дни- не. Така че, според мен, ако приятелят ти има проблем с чистотата, голям човек е и може да измете, да измие и да избърше праха. Ако няма проблем с това, а ти си уморена, то се наспи едно хубаво или си чети книжка, но не изпадай в истерия за 1 ден пропускане на бърсане.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b8918d3aed
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами, за съжаление не мога да кажа нищо ободряващо. Най-вероятно проблемът ще се задълбочава. Никак не ми харесва, че дори не се опитва да те чуе. Разбирам го, че не му се занимава, но вече не е при майка си. Ти забрави да правиш всичко, защото магарето го товарят докато не пукне.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 380ce3bf24
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Какво е това чистене всеки ден? Такива палачори ли сте, че се налага всеки дан да чистите? Нещо се вманиачвате в това чистене, или те дразни това, че събота и неделя си ангажирана, а той се излежава. Ами цяла седмица е натоварен, защо да не си почине през почивните дни. Ако не чисти, поне да не цапа и разхвърля, на това го научи. Малко са мъжете които могат да си организират почистване на дома, затова му прави списък на дейностите които трябва да върши, със сигурност ще му е по лесно и ще извърши всичко по списъка. Вместо да го хулиш по форуми, по добре седнете и поговорете спокойно, с караници най много да се разделите, ако това искаш, продължавай така!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: be9a00db72
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Просто на някои мъже ( на повечето ) чистенето не им е по душа. Ако трябва да се отремонтира нещо, ремонтира ли го?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7008d5e00f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Повече самоуважение ти трябва.
м35

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7599dc86f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Той е големия батко пичага с по-малката си робиня, не схващате ли?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 34d035284d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Спри да чистиш и ще му дойде акъла. Не си длъжна само ти да го правиш. Предполагам не само ти цапаш и разхвърляш. Едно време жената ги е вършила тия неща, но не е работила, ама в днешно време жената има много повече задължения и СПОРЕД МЕН жената е силния пол, ако трябва да сравняваме (което се прави винаги).

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 20b132f7bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Желателно е задълженията да се разпределят, особено, когато ти си и работеща, и учеща. Трябва да умее да ти влиза в положение, колкото и досадни да са тези домакински задължения. Ако държи на теб, трябва да ти помага, да мисли за това как и ти да си починеш. Или чистете един път в седмицата заедно, постепенно ще свикне и после ще те отменя. Поговори с него спокойно, не с налагащ тон, може и да схване.
Нужни са уважение и любов, да помислиш и за другия, ако тези 2 неща не са на лице, не става....Късмет!

The Little Donut

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 67ae6653d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Мнението ми - разделяйте се и всеки откъдето е! Вие за една година щом не сте се разбрали кой кога да мие и мете, как го виждаш след 10 години и с 1-2 деца живота ви? Такъв е реалността- и се готви и се чисти и насрани бебета се мият и всичко. Любовта и романтиката са постоянни само в сериалите. И да ти се извини и да се гушнете, ще е временно, до следващия скандал. Явно, не сте готови за съвместен живот, но пък някои цял живот си остават така.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 62c982d5ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мила, след като и двамата работите, редно е и домакинските задължения да ги вършите двамата. Не е ок единия да се претрепва от работа и после да почва да чисти, да готви и да пере, а другия в почивния си ден само да лежи. Да, гадно е, в почивния си ден да бършеш прах или да переш, но това е положението. Другия вариант е, ако изкарвате наистина много, един път седмично да идва жена да ви чисти. В Западна Европа така правят, ако жената не е домакиня, а работи на пълен работен ден. Обаче, с нашите заплати това си е доста неприложимо, за това в почивния ден се стягаме и аз мия пода, ти переш, аз мия прозорците, ти пускаш прахосмукачката, аз чиста кухнята, ти бършеш прах и т. н. Като живеете заедно и двамата работите, това е положението. И те съветвам да му го обясниш още от сега, защото ако някой ден връзката ви се задълбочи и имате и дете ще стане страшно, ако той продължава да не пипва нищо вкъщи!

 
  ...

...
преди: 5 години, 29 дни
hash: f126d1451d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Трябва първо да разбереш как е било в неговото семейство. Примерно ако там бащата само е седял и всичко е вършила жената е нормално твоят приятел да има същия модел в главата. Майка му може да го е тормозила точно в почивните дни да чисти и това да го дразни, така е при моя мъж той чисти и подрежда през седмицата, а събота и неделя не пипа. Беше живял дълго сам и когато се запознахме аз още учех и имах повече свободно време и поех цялата домакинска работа и после, когато почнах да работя на 2 места не издържах и в един момент се предадох и спрях. И той нямаше чисти дрехи и да започна да се включва. Сега вършим всичко по равно, без някой да казва нещо на другия. Също не трябва да чистиш всеки ден 1-2 пъти в седмицата е достатъчно. Не трябва и да се карате, а да говорите, а ти да внимаваш да не повишаваш тон. Мъжете не обичат жена да им вика! Единствения проблем според мен е споменатия модел, ако е така ще ти бъде трудно за наприд, защото когато имате деца щетрябва само ти да се грижиш за тях. Аз ако не гледеше мъжът ми за по няколко часа бебоците, за да се разходя сиг.щях за изперкам.

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: fb7f151589
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В замъци ли живеете? Апартамент до 100 кв. м. се чисти основно за ден. Напълно възможно е да се изчисти и сготви, да се ходи на работа, че даже и да имате свободно време, о чудо!
Работите са с работно време от пон. до петък, от 8 или 9 ч. до 17-18ч. Или са два на два. Има и хора, които работят нощем, но това е ненормално, така че... Е, да, разни баничари и хлебопекари работят от 5 сутринта, ама пък си тръгват към обяд.
Винаги има време за всичко.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 29 дни
hash: fb7f151589
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   А и номер 1 го е казал добре, че ако си сама - кой ще ти чисти и готви? Ще живееш в кочина ли? Проблемът е, че си свикнала майка ти да върши тази работа и дори да можеш, да я свършиш, гледаш да не го правиш. Заетостта ти е оправдание, а и никой не е длъжен да ти прислугва, защото учиш или си много заета.

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: e6981dddf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Това чистене всеки ден е малко странно - какво точно обхваща? При нас праха се бърше два пъти в седмицата, толкова често се пуска и прахосмукачка, пералнята - през ден два. Апартамента е 4-стаен. Тоалетната чистя аз - два пъти в седмицата, душ кабината почиства той - веднъж в месеца. Пода в кухнята мия аз - веднъж на 2-3 седмици. Готвим заедно или се редуваме. Чиниите в миялната зареждаме и разпределяме и двамата, но това става покрай другото без да се усети. Разтребването и подреждането само отнема време и е неприятно, но това е защото при нас и двамата не сме свикнали да прибираме нещата откъдето сме ги взели и бързо става разхвърляно :( И ние се караме всеки път покрай подреждането, но до грубости не сме стигали. Аз също работя откъщи, но средно по 4- 5 часа дневно, а уикенда ми е свободен - той пък е с нормирано работно време, понеделник до петък. Изкарвам наполовина на него - никога не си е позволявал да ми каже, че само аз трябва да чистя. Ако съм уморена се съобразява, както и аз с него. Глези ме и никога не ми дава да дигам тежко, да нося торбите от магазина или да подхващам мъжки работи из къщи.

Помисли - ти си заета 7 дена в седмицата - чистиш през 5 от тях.
Той е зает 5 дена, почива си 2, не чисти изобщо.
Пари изкарвате по-равно.
Приема те за даденост и си позволява и да те обижда, ако изискваш минимално да ти помага.
Май няма да е трудно да си намериш по-добър мъж от него, а? Летвата като гледам изобщо не е дигнал високо.

Tи не си му майка да го отглеждаш, недопустимо е да е такъв егоист, да не може да те отмени един път в седмицата, а това че те обижда изобщо няма да споменавам. За какво ти е такъв мъж? С времето ще става по-лошо, не по-добре.

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: 7bd4cc940b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Не мога да разбера жените в днешно време защо го търпите това нещо. В 21 век сме и не е честно при положение, че жените изкарват толкова пари колкото мъжете, вие отново да им ходите по гайдата с тъпото им оправдание , че това е женска работа. Според мен най-добрия вариант е да му поставиш твойта гледна точка и да го попиташ дали ако той беше на твое място щеше да е ок да ходи на лекции, работа, да учи и да чисти, готви и пере. Той самия го мързи за един ден да положи усилия, а изобщо не мисли на теб как ти е.
Ако не иска да разбира от дума я го остави без ядене няколко дена да видим какво ще направи. Какво ще ти каже -ти си ми длъжна да готвиш и чистиш. Щом не иска от сега да помага и да поеме отговорност как може да разчиташ на този човек. То нали това е връзката - взаимна подкрепа. После като имате деца пак ли ти ще мъкнеш всички на твой гръб.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 29 дни
hash: a228161c46
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   От мъжка гледна точка, много ли ще ти е приятно наистина да искаш да си починеш и някой постоянно да ти дудне за чистене, готвене миене.
В край на сметка нищо няма да стане, ако един ден не се изчисти, ако чиниите се измият на другия ден и така нататък.
Вие пък жените, като че ли мъжете са ви домашни любимци. Не могла да го накара, не могла да го научи на еди какво си, другата пък в коментар номер 1 прането била оставила в пералнята, та да се простре задължително, щяло видиш ли да си стои в пералнята.
Айде стига с тия простотии. Не стига, че без мъжете се чудите с какво да се занимавате в живота си, а като заживеете заедно само косури намирате, а после се ебете зад гърба на мъжете ви с точно тея, които не искат да робуват, като кученца.

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: c06be0294e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Според мен трябва да си постоянна в исканията.
Ние също имахме този проблем. Аз просто исках той да свикне да го прави още изначално. Карали сме се много, и бойкот правих. И двамата в мизерия, но да види какво е като не го правя.
Започнах по едно време като на малките деца: браво, че пусна прохусмокачка, че изми съдовете или изхвърли боклука.
Искат се нерви и постоянство.

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: d305600367
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Принцът не живее вече при мама. И двамата работите, и двамата чистите - друго положение няма.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 28 дни
hash: 26239bb397
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Разделяй се с него докато е време и още нямате деца. После ще искаш, но няма да имаш възможност. Да си намери друга прислужница нахалникът!

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: e78299a7ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Трябвало е още от началото да създадеш правила. Ние и двамата работим от 8 до 17 часа. Вечер се виждаме, хапваме и лягаме. Който готви, другия мие чинии. Даже никога няма спорове и мрънкане. Единия е положил труд да сготви, другия ще измие. Чистене през седмицата - рядко. Най-много средата на седмицата да мина с мокър парцал и да поизчистя от прах. В неделя (понякога и събота) си отделяме 1 час, в който час заедно поразтребваме, аз мия с препарати каквото има, тоалетни, бани, кухни, той разчиства и минава с прахосмукачка. Става адски бързо и никой не мрънка. Всеки иска да почива, но докато се карате кой кое да направи, може заедно вече да сте го свършили. Карай го да помага, аз се чудя какви са ви тия мъже, дето грам не се поставят на ваше място. Когато аз имах държавни изпити, ходех и на работа, след работа като се прибирах, винаги ми е било сготвено, изчистено и ми се казваше само да си уча на спокойствие. Когато и той имаше изпити, същото беше и от моя страна, не съм го карала да прави каквото и да било.
Това го казвам не за да се хваля, а за да ти покажа, че трябва да се поставяте на мястото на другия. Събота и неделя, след като той почива, ти трябва да се прибереш и да ти е чисто и сготвено, и изпрано. Той вероятно смята, че това да работиш от вкъщи е все едно нищо да не правиш и ти си се съгласила с него, защото не го караш да си мърда пръста през седмицата, а реално и двамата сте уморени. Цени си здравето и времето, това което ти казвам не е еманципация или нещо такова. Нарича се уважение и партньорство. Ние със съпруга ми сме партньори, различни, но и равни, всеки допълва другия. Ако единият е изморен, другият ще му подготви леглото да си легне и ще свърши всичко останало. Така са били и моите родители, така смятам, че е нормално.

 
  ...

...
преди: 5 години, 27 дни
hash: e41bbd5a0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Здравей,

Хубаво е, че питаш за тези неща още на 24, защото тази дреболия - домашните задължения, може да се окаже голям препъни камък и да разбие всяка двойка или семейство.

Предлагам 2 неща?

1. да се опитате абсолютно делово и рационално, без емоции, да се споразумеете точно кой какво прави от домашните задължения - от пазаруването до козметичния ремонст (боядисването през няколко години). Също - замествани япри боледуване, пътувания/ командировки, извънаредна работа. Ако искате, даже може да си го разпишете, за да не го забравяте. Нещо като договор. Ако не се спазва, то сериозността на този, който не го спазва, се поставя под съмнение, от там - и връзката с него.
2. По-лесният и удоибен вариант - наемате си домашна помощница. В Бг са страшно евтини, просто трябва да попаднете на подходяща такава. Става с препоръки от други хора - познати и приятели. Тук има един имиджов проблем - че нерядко жената вкъщи не иска да се ''излага'', че не може да се справя с домакинството, за да е нужен външен човек, затова се дърпа. Може някоя свекърва или родника да каже, че тая жена е доста нескопосана и ако не се грижи добре за дома, как ще става майка и т.. н. Това, обаче, са остарели неща и тези страхопве са излишни. Щом работите и двамата, най-разумниото репение е домашна помощница. Извън нейната работа пак ще остават дреболии за вършене и за тях трябва да се разберете по човешеки - отново с нещо като договор.

Поздрави и успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 27 дни
hash: e052dee67f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Авторката: Благодаря Ви за съветите. Ще се опитам да ги приложа. Много от вас се чудят какво е това чистене всеки ден. Чистенето всеки ден идва от това, че постоянно разхвърля, цапа, особено сутрин, преди работа, след него става ужас. Имаме и домашен любимец, преди нямаше против него, сега само аз трябва да се грижа за него. Оплаква се, че мирише след животинката и нея я къпя всеки ден, за да не се заяжда постоянно. И ако не се разчиства всеки ден става непоносимо!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker