Некоректни работодатели - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Некоректни работодатели
преди: 5 години, 13 дни, прочетена 1189 пъти
Здравейте, работя вече 5 дни в едно заведение. Като ходих на интервю ги питах за договор, казаха ми, че ще ми пуснат, обаче май няма да стане. Не искат да ми пускат, работното време е 9 часа, а работата е в събота и неделя. ЗАПЛАТА Е ПОД МИНИМАЛНАТА ДОРИ. Казват ми, че съм на изпитателен срок, но дори и да е така, трябва да имам договор още преди да започнат да ме обучават. Въпросът ми е дали аз греша някъде и докъде са прави те.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 дни
hash: 6e5aca8c48
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Заглавието ти казва всичко.

 
  ...
преди: 5 години, 10 дни
hash: 86aa1a46ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Махай се от там. Може и да успееш да ги склониш да ти направят договор, но едва ли би си заслужавало. Има "граждански трудов договор" при който фигурираш с едни здравни осигуровки и те осигуряват на 2 часа. Аз се натиках при едни, вече 17 години съм при тях. Работата е тежка и работя сам. Наложи се да постоя месец в къщи/ спуках две ребра/ и цял месец без надник. Очаквах да ми изплатят болничния и като видях огромната сума от 213, онемях. Скарах се с работодателя си и той ми каза, че има и други като не ми изнася. Не се опитвай да промениш шефовете си. Ако има как и да им плащаш ти, че работиш.

 
  ...
преди: 5 години, 10 дни
hash: 250023191d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Разбира се, че не грешиш. И в изпитателен срок да си трябва да имаш трудов договор с регламентирано работно време и заплащане. Обърни се към Инспекцията по труда.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 дни
hash: 5fdcbd00b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Счупи им чаши, сервизи, каквото имат, за да те уволонят и да прибираш пари от социалните, не бъди изтривалка на некви келеши, отмъсти им.

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 6d0a252a10
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не ти пускат договор, защото за тях това е излишна документация, ако не са сигурни, че ще вземат точно теб. Ти се водиш обучаващ се, нищо че им работиш и правиш оборот. Тоест днес си там, утре може да не си, ако се откажеш, или те намерят по-подходящ. И за тях ще е излишна документация. Не ги оправдавам, просто ти обяснявам. Практика на доста фирми е така да пробват хора за седмица-две, после- ми намерихме друг. При нас колко хора се извървяха на обучение по този начин, мислиш ли, че имаха договори? Не, просто си караха смени, правеха оборот, и все им намираха кусури. Фирмата е на кяр, има си балами да работят без пари, и няма излишно счетоводство. Кофти е за работника, че го прецакват. Просто им кажи чао. Не си задължен да ходиш повече, защото няма с какво да те задължат. Да, няма да ти платят, но няма и на какво основание да ти платят, освен ако устно не се разберете и са читави хора. Но май не са. Просто отказваш да те правят на балама и си заминаваш. И занапред си настоявай за договор, разпитвай някой познат за фирмата, ако знае нещо. Има един сайт, където хората постват коя фирма е коректна и коя не. Докато има такива като тебе, ще има и такива чорбаджии.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 1c33843c9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Изчакай още няколко дни и пак повдигни темата за договор, защото по закон те са длъжни да ти направят, макар и срочен такъв докато си в изпитателен срок, а ако те харесат, това срочният договор автоматично става безсрочен, Без значение дали ще работиш там 2 месеца или 10 години те са ДЛЪЖНИ да ти направят договор. Така, че изчакай малко и пак ги питай и ако няма промяна, събирай си нещата и изчезвай! Щом нямаш договор не им дължиш нищо, нито предизвестие, нито обяснения. Обаче най-добре го направи в деня след като си вземеш парите, че иначе разбира се няма да ти платят. Та взимаш си парите и на другия ден "случайно" забравяш да идеш на работа. Такива тарикати това заслужават! Защото иначе знаеш ли какво правят, наемат теб за няколко месеца без договор, уж на изпитателен срок, после те освобождават без неустойки, а често и ти плащат по-малко от уговореното, но ти нямаш никакви права без договор, след това наемат следващия по същата система и така с години има някой който им работи почти без пари и без да им се налага да плащат осигуровки и каквото и да е било за него. Много удобно! Нека да не сме чак такива безгласни букви и си знаем правата. В крайна сметка ти не искаш нещо изключително, а само това което ти се полага по закон, в случая трудов договор, осигуровки и заплащане над или поне в размера на мин. работна заплата. Ако и това ти откажат, просто не си струва да работиш там! Защото в бъдеще ще стане по-зле. Няма да имаш право на болнични, на платена отпуска, дори няма да ти се води като стаж, защото никъде официално не е обявено, че ти работиш там. Изобщо прецакване отвсякъде! Ако става дума за няколко месеца, ще го преглътнеш, но задължиш ли се там няколко години става тегаво. За това нека не позволяваме да се гаврят с нас и да настояваме да спазват поне основното. Ако не, какво, ще те уволнят. Ами много важно! Да не са единствените работодатели на света? Ще намериш и по-добра работа и то при работодател, който поне ще ти направи договор.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 дни
hash: 8ac0a742ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз напуснах вече, но не и без скандал. Казах им, че искам трудов договор и те ми отвърнаха, че няма да се разберем. Дори ми казаха, че практиката навсякъде е да се работи в началото без трудови договори и да не се изненадвам.

От авторката

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 4af807d372
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Много ми хареса коментар номер 4 :). Наистина не бива да им се оставяш да те дразнят.

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: f4fae36ac9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз така напъваха за договор веднъж, дадоха ми да подпиша нещо и накрая ми върнаха трудовата книжка празна, сред като напуснах. Хич не им искай договор, няма смисъл да се обвързваш с така или иначе некоректни работодатели. По-добре, че нямаш, защото директно ставаш и си тръгваш без да го мислиш много, много.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 дни
hash: 12506b7bff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Договора се подписва преди да си работил, обикновено предния ден преди преди първия обучителен ден. Примерно на 13 дата подписваш на 14 дата започват да те обучават.
Да попитам каква е причината да се съгласиш да работиш по 30 дни в месеца по 9 часа на ден за заплата под минималната, ти за по низш от метачка по улиците ли се имаш? Метачките по улиците имат 8ч работен ден, почивни дни и им плащат най малко минимална заплата понякога повече ако се научат да косят и градинки с машина примерно, получават и двоен надник ако биват извикани да метат в празничен за държавата ден примерно на коледа и на 1 януари за да изметът площадите след посрещането на коледата или Нова Год. им се плаща двоен надник.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker