Да прекъсна ли и да запиша право? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Да прекъсна ли и да запиша право?
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 1838 пъти
Здравейте! Първа година съм студентка в Софийския университет. Доста трудно ми беше да избера каква специалност да уча след като завърша гимназия и в последния момент избрах интересна за мен специалност. Не искам да споменавам каква, но мога да уточня, че е една от най-придпочитаните сред кандидат-студентите в СУ.
Не ме разбирайте погрешно. Засега доста ми харесва какво уча. Ходя с удоволствие на университет и не пропускам лекции и упражнения.
От скоро се замислям дали не направих грешка, че не записах нещо по-сериозно. Правото е нещо, за което съм се колебала като бях в 10-11 клас, но бях наплашена, че много трудно се влиза и после нямало реализация. Когато се разхождам из университета често засичам студенти по право. Излъчват интелект и класа. А аз точно с това искам да бъда асоциирана и в бъдеще да имам сериозна и стабилна професия.
Но не знам дали изобщо имам шанс да бъда приета и дали мога да се подготвям като същевременно си уча моята специалност. Говоря конкретно за СУ. Знам, че там е моето място. Не работя и нямам други занимания, които да ми пречет на ученето.
Също така, макар, че колегите ми са добри и отзивчиви, не ги усещам като "моите хора", тоест като хора, с които ще прекарам устатъка от обучението си.
Моля, споделете мнения. Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1ee5e46eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, 1/3 от хората в България завършват право. Трябва да мислиш критично каква реализация има това. Прависти под път и на път.

Според мен, ако наистина не ти харесва това които учиш или си затормозяващ и не шзпштваш удоволствие, можеш да запишеш да учиш Бизнес. Като идещ другият път в магазина и се замисли как ли функционира цялото това нащо? Или пък материалните придобивки около теб, как са направени, как са продадени, как се правят пари? Не се знае може и свой бизнес да започнеш в последствие.

Много хора има които ще ти дават акъл разбира се, така че помисли кои и най-добро за теб си. Накрая, ти си човека който живее живота си със решенията които взима, а не тези които ти дават наставления. Те си гледат себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a189975084
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Абе, да ти кажа, то и бебетата ми рекламите са много сладки като рекламират памперси, но като майка ще ти кажа, че реалността е малко по-различна. В смисъл, сладки са, но зад онези кадри стои доста труд. Същото е и с правото. Изглежда ти много авторитетно, но ще се изгърбиш от учене и накрая не можеш просто така да станеш адвокат. Отиваш да робуваш на някой и при него трупаш стаж, след което изпити отново за по-добър лиценз. Натоварващо е! По - добре недей! Най-гадната професия, заедн с тази на лекарите, които по цял ден ровят в човешките тела и миризми.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b8aff324be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ако ще учиш право само за да изглеждаш елегантно и умно, забрави.
Какво ще рече стабилна професия. С каквото и да се занимаваш, каквото и да учиш, ако си добра в дадената сфера, то след време ще имаш стабилна професия с добър доход.
В този ред на мисли, познавам много хора завършили право, които в момента са келнери, бармани и прочие.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 40bea477ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Влез в няколко лекции по право, ей така, и виж дали въобще ще ти е интересно. И какво означава излъчват интелект и класа? Имаш предвид облеклото и прическите им ли? В такъв случай обличай се и ти стилно, какво ти пречи? Познавам студенти по право доста. Има си много дрвени философи сред тях, често пъти оттегчават в обикновен разговор. Понякога дори не следват една тема, а скачат от тема в тема. Не всички, разбира се. Така че и сред тях има доволно посредствени умове. Виж и по форумите какво всъщност прави един правист. Ако не обичаш да работиш с документи, нормативна уредба (примерно не си чела нито един закон или Конституцията дори) и искаш нещо по-вълнуващо като ежедневие, това не е твоята специалност. Отделно допускаш неподреденост и правописни грешки в исказа си.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: d7add97b13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Виж сега, правото е много трудна специалност искам да ти кажа. Още като бях 7ми клас исках да запиша да уча точно това, но тъй като имах финансовата възможност да уча в чужбина до 12ти клас, аз заминах и учих в друга държава и реших да се върна да уча в родината си. Тогава се позаинтересувах относто правото и ми казаха, че ако завърша право в България мога да го работя само и единствено в България. От 8ми до 12ти клас аз учих в Дания, държава както знаеш от Европейския съюз. Говорих с преподавателите ми там и те казаха, че ако завърша право в България и се върна в Дания или отида в друга държава, трябва да приравнявам изпити, защото законите на всяка една държава са различни и няма да ме пуснат да си го работя просто така. Също което искам да кажа е, че във всяка една държава е напълно забранено гражданин от друга държава да влиза в съда, което ще рече, че ако аз приравня правото в Дания ще мога да работя като помагач на човек който е роден в Дания и е адвокат, но не мога да влизам в съда и да защитавам правата на някого, а само да оправям документи. Това важи за всички държави в света. Да не говорим, че в Америка искат изцяло наново да го учиш. С това искам да кажа, че се отказах от тази специалност, защото сега живея в България, но мога след 10 години примерно да си намеря мъж от Италия примерно и да замина там и ще се окажа безработна и трябва да работя като продавачка, защото какъв е смисъла да помагам като чирак на някой адвокат? Затова уча специалност, която мога да я работя в света където и да отида. Другото което е, познавам адковати и те вечно учат, на 50 години все още учат, нови закони които излизат, стари закони които вече не въжат. Същото като при лекарите, нови лекарства, стари. Мисля, че тази специалност е затормозяваща. Аз не бих я учила. А относто колегите ти, скъпа аз съм трета година студентка и познавам само 10 човека от моята специалност. Все ми е тая кои са ми колеги и кои не са ми. Ходя си на лекциите, кажем си някоя дума и после излизам с моите стари приятели. Не бива да ти пука с кого толкова учиш. Тези хора така или иначе няма да ги видиш след като завършиш.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 51e16c52d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако за пари си готова на всичко, мести се право. После ще се налага да си затваряш очите за справедливостта, да прибираш парите и да слушаш нареждания. Отидеш ли в чужбина, все едно си завършила техникум, а правото ти е било хоби.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 13f4bb1b41
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Даже в поста имаш правописни грешки (Остатък се пише). Какво право те гони? Че и в Софийски? Защото ти харесвало, че се носят и обличат с класа?
Май трябва да си преосмислиш приоритетите. Не може да взимаш такива решения базирано на това дали ти изглеждат добре студентите от някоя специалност :D
Иначе правото е най-тегавата специалност в този университет. Има причина да ти изглеждат сериозни - по цял ден четат. Не е за всеки.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a7db23cca5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   А защо не го запишеш като втора специалност?
Имаш право. Единствено ако вече си приета да учиш "Право" не можеш да записваш като втора специалност нещо друго, но обратният вариант се позволява от СУ. Познавам не един и двама души, които са го правили. Поинтересувай се в университета.
Но, моят съвет е, да не отиваш само защото мислиш, че ще си в по-интелигентна среда. Ако нямаш афинитет към юридическите науки, ще си поредната зубрачка с диплома (без да се обиждаш).
Адвокат съм и имам впечатления от това какво се случва, когато го записваш просто за престиж. Реализацията е доста трудна, ако не си изключително мотивиран и нахъсан, и склонен към жертви (ниско заплащане в началото, дълги часове на учене, четене на съдебна практика, изтърпяване на прищевки на менторите ти). Не е за всеки. Не казвам, че е невъзможно, но след като от самото начало нямаш ориентация какво реално ти се учи, може би и от новата специалност ще се разочароваш. В СУ вече май има и медицински факултет, може там също да си харесаш нещо...

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 6fd0693f63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От автора:
Благодаря за коментарите. Не очаквах толкова хора да напишат коментар. Искам да уточня, че под "интелект и класа" нямах предвид външния вид. Чувала съм разговори между студенти по право и извън университета, и ми се сториха много стойностни и задълбочени. Ще премисля много добре дали наистина искам да се впусна в съвсем различна дисциплина и дали това е за мен.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c2598ec37f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Недей, няма реализация.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 11003001a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Знам, че се включвам малко късно, но искам само да напиша да бягаш със 100 км в час от тази специалност "Право". Меко казано ми съсипа живота, както и на десетки преди мен и около мен. Всичко друго, но не и право!
След хиляди безсънни часове, отиваш на опашката за call center, защото накрая човек трябва и пари да изкарва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker