Сериозно пристрастяване - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121320)
 Любов и изневяра (29739)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18560)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Сериозно пристрастяване
преди: 8 месеца, 23 дни, прочетена 1002 пъти
Здравейте! Темата е следната: пуша електронна цигара от 5 години насам. На 26г. съм. Нямам деца, имам двугодишна връзка. Партньорът ми не пуши и е твърдо против цигарите. Очаква да ги спра от година вече. Пробвала съм, но издържам по един ден, който минава в мъки и сълзи, че нямам цигари и няма да пуша. В момента имам пето подред устройство. Три устройства изхвърли в коша за боклук, приятелят ми, като аз му позволих, защото мислех, че ще се справя. Последен опит да ги спра беше средата на юни, имахме дълъг разговор, за финанси, здраве, създаване на дете след време. Надъхах се и на другия ден му казах, че спирам. Той ми каза, че ще е най - лесно, ако не са ми пред очите и тъй като обещах на него и на себе си, му казах, че нямам проблем да ги хвърли. Около обяд, същият ден, започна да ме гложди отвътре. Отново изпаднах в състояние “искам си електронната цигара и няма да спра да пуша”. Държах се грубо към партньора си, бях бясна, че е хвърлил цигарата ми. Той не можа да ме изтърпи, отиде до магазина, взе ми ново устройство и цигари. Общо 150. 00 лв. Изпитах огромна вина, но въпреки всичко продължих. До ден днешен пуша. Като стана от сън, първото нещо е да си направя чаша топла вода с лимон, кафе и да пуша. Пуша по 12-15 цигари дневно. Разходите ми на месец са около 170-180лв. Също да кажа, че четох книгата на Алън Кар “не пуша вече”, пробвах с хапчета табекс, пробвах спрей на д-р Бах, нищо не ми е подействало така, че да се откажа. Сякаш цигарите ми харесват, обвързвам всичко с тях. Събуждам се сутрин, за да си направя любимата рутина с вода, кафе и цигара. Ако излизам на заведение си представям как ще ми е готино, ще ям вкусотии и ще пуша. Представям си как ще пуша на плажа от електронната ми цигара. Приятелят ми е много против наистина. Иска от мен яснота кога ще ги откажа, но аз се дърпам и не мога да му кажа конкретно. Обещавах няколко пъти вече, но не си спазих обещанията. Връзката ни не върви. Той казва, че няма да направи никаква крачка за наш собствен дом, докато не откажа електронната цигара и не започна да мисля разумно за парите ни. На терапия ли да ида, никорет ли да пробвам, но има и още едно нещо. Доставят ми удоволствие. Направо не знам как ще се откажа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 22 дни
hash: d18703bfbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   хипноза помага на някои

 
  ...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: 0328d806e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Очевидно е, че си наркоманка и то яко закачена. Според мен ти трябва професионална помощ, защото се вижда че сама няма да можеш да ги спреш. Потърси някакви институции. Дано успееш да ги откажеш, защото иначе губиш най близките си и мили хора и съсипваш живота и бъдещето си.

 
  ...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: e731cc04c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Първата цигара запалих в 3ти клас, редовно пуша от 8ми клас. Съпругът ми не пуши и не сме се разправяли за това. При поредното увеличение на цените си направих проста сметка колко пари всъщност губя на месец. От 8-9 години не пуша, отказах се без всякакви лекарства, дъвки, лепенки и пр. Просто един ден спрях да купувам и да пуша. Естествено ми се пушеше и аз обичам цигари и пури, ел. цигара не. Но имам воля и спрях.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: 74412efb58
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Цената на цигарите е най-малкия проблем. Вредата за здравето е много по-страшна.

 
  ...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: 51df1826ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Оставям на страна въпроса дали е ок да пушиш, това е личен избор на всеки човек. И аз пуша, наясно съм, че е вредно, но знам, че не мога поне на този етап да ги откажа. Не това е важното обаче в ситуацията, а дали ти си ок да си с човек, който иска да те променя. Ако той е против пушенето не би следвало да си избира жена-пушач. Не са ми приятни такива условия с цел да модулираш човека по своите си виждания, или го приемаш такъв какъвто е, с плюсовете и минусите му, или си хващаш пътя и търсиш такъв, който не пуши. Какво ще стане ако и ти проявиш претенция той да си променя някой навик, за който си знаела от самото начало, но си решила, че не ок. Такива намеси обикновено минават под мотото " За твое добро е", но всъщност ако обичаш един човек, можеш да му кажеш един, два пъти какво ти е мнението и дотам. Като толкова не му харесва да си ходи, обикновено такива като ти дават наставления за едно, ще го правят и за друго. Аз както казах съм пушачка, а мъжът ми не е и въпреки това никога не ми е се е бъркал, камо ли да определя да ги спирам. И преди да забременея не е измислял такъв претекст да спра да пуша, че ще правим дете.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: a1f1f77433
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Мисля си че не е прав в това да ти налага мнението си, може би е прав че трябва да ги откажеш но в крайна сметка това си е твоя избор, аз също съм пушачка пуша редовно от 7 клас с мъжъ ми се запознах когато бях на 21 той ме е харесал като пушачка, после на 22 забременях не успях да ги откажа само ги намалих, минахме през няколко увеличения на цигарите и нито веднъж не ми е казал че съм длъжна да ги спра, той също не е пушач...

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: ec870264cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Имайте предвид, че електронните цигари са дори по-канцерогенни от обикновените.

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 44592f2696
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не можеш да ги спреш защото нямаш силна воля и нямаш самодисциплина. Аз пуших по повече от кутия на ден в продължение на 6-7 години и ги спрях от раз.
Пушеше ми се после, но бях упорит. Пък и все пак си е доказано вредно.
Пък са действията на приятеля ти, според мен го прави защото му пука за теб. Но пък реално ако изобщо е против пушенето, защо е с теб? Всеки си има някакъв вреден навик.
Аз навремето като пуших, тогавашната ми приятелка не пушеше и не ми е правила забележки и не ме е поучавала за това.

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 89d5649f5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Здравей,

Аз също се боря с цигарите, но не заради приятеля ми. Сега ще ти кажа моята мотивация, може би не е универсална и не е за твоя случай, но може пък и ти да се мотивираш.

Защо пропуших - от тъпотия. Бях ученичка, "готините" пушиха отвън, исках да се впиша. Как пропуших - трудно, много кашляне, много гаден вкус в устата, много упоритост и хоп, станах пушачка. Сега вече приближавам 30 години и нещата се обърнаха. В училище, в университета беше ок, имах си групичка, но с годините, пушачите все повече започваха да се осъзнават и един по един ги отказаха. Сега излизам на ресторант и по-голямата част от хората не пушат. Лятото е ок, но зимата като сме вътре, трябва сама да излизам. Ходих в Тайланд тази година - бях единствената пушачка, там има определени зони за пушачи (не можеш да пушиш навсякъде на открито, само на определените за това места), също и електронни цигари са забранени (аз такава пуша), но си взех обикновени от най-леките и реших, че само в критични моменти ще пуша - да бе, да, постоянно се цепих от компанията за да отскоча за една цигарка. Чувствах се като утайка и пак го правих... Посещавам и редовно Лондон - там те гледат на кръв, ако си пушач. Постоянно промотират колко е вредно за околните и околните те гледат като престъпних. От Гранд каньон щяха да ме изгонят без да го видя заради една цигара (по това време не знаех, че има щати, в които не е позволено пушенето на открито). И други истории имам... Бях на круиз, платих 1000лв повече за да мога да имам тераса, на която да пуша, а можеше да си ги спестя... Абе много истории, много...

И така, пак се връщам на началото на моята история - пропуших за да се впиша, а сега не се вписвам никъде. Масово хората ги отказаха, а аз още се мъча. Разбрах корена на проблема и сега се мъча да преборя този ужасен, убийствен и миризлив навик (айде миризмата с електронните е на 70% преборена). В момента пробвам следното нещо:

1. Лепенки - наистина убиват желанието за пушене и най-важното при мен - за пиене на кафе. Пия кафе сутрин, тогава и пуша, но сложа ли лепенката вече ни кафе ми се пие, ни ми се пуши и така до вечерта.

2. Взела съм си от тези безникотиновите цигарки - тъй като лепенката убива никотиновия глас, тази си я нося при мен, ако много мисля за цигари да си дръпна от нея.

3. Тъй като вече 10 дни нося лепенката, а още пуша, смятам да си взема спрей и да го комбинирам с лепенката.

4. Смятам да не се отказвам, но смятам да не го правя болезнено (от ряз), смятам малко по малко, че ще се случат нещата, защото имам желание, не искам вече да съм утайка.

5. Като ги намаля драстично, само сутрин с кафето да пуша ми е първата крачка, съм си взела и книгата на Алън Кар, но тогава трябва да съм ги намалила.

6. Ако моите методи не помагат, ще се запиша на курсовете за отказване, хипнози и т. н. Тоест, ще търся помощ.

Но най-важното е ти да го искаш, не някой да те кара. Ако ти си мислиш, че това ти е удоволствието и искаш да го правиш - няма как да стане. Като пушач знам, че колкото и да ми говорят за пари - все ми е тая. Като ми заговорят за здраве - ами пък аз си решавам, моето тяло, моя живот. Та така, знам какво е, не е лесно. Още повече, всички отказали цигарите разправят колко едва ли не безпроблемно са ги спрели - допълнителна ДЕмотивация.

Та така, моят съвет е започни с първа стъпка - поискай го. Не го ли искаш, нищо няма да ти помогне. Ти дори, ако наистина го искаш, може да си като онези, дето казват - ами реших един ден, имам даже още цигари, ама вече 4 месеца не пуша (примерно), просто реших да спра и спрях.

Ако искаш, може анонимно да се подкрепяме една друга и да си споделяме резултатите. За мен ще е мотивиращо да не съм само аз и да си поставяме таргети. Това ще е като тези, които се мотивират да спортуват.

П. П. Моя мъж пък е пушач и ме подкрепя, но като му кажа "ох, пуши ми се" и той ми казва "ами стига си се ограничавала, пуши си, майната му" затова и вечер пуша най-много, въпреки лепенките, защото си имаме една стая, в която си пушим.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: a821b073d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Авторке, бях страстен пушач - пушех по над кутия на ден - обикновени цигари.

Но реших да ги откажа и ги спрях!

Какво е нужно за това:

1. Твърдо намерение и желание да ги откажеш
2. Силна воля и търпение


Има три основни проблемни фази при отказването:
1. Първите три дни - много силно ти се пуши и големия проблем е да удържиш! Но трябва да си кажеш, че на всяка цена ще го направиш! Може да дъвчеш дъвка или да ядеш семки, за да облекчиш малко положението.
2. От четвъртия ден до третата седмица - все още ти се пуши много, макар не чак толкова силно като първите три дни, но организмът все още си иска своето. Тук трябва да проявиш постоянство и търпение и да не се поддаваш на помислите за пушене. Може да продължиш да дъвчеш дъвка или да ядеш семки.
3. Последната фаза се състои в това: по никакъв повод да не си позволяваш еднократно запалване на цигара(или в товя случай - еднократно пушене). Независимо колко време е минало, откакто си ги отказала. Виждал съм хора да ги започнат отново след повече от 10г въздържание.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 838bae3c59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не можеш да спреш цигарите, защото не искаш. Носи ти удоволствие да пушиш. Трябва да си дадеш сметка, че можеш много да навредиш на детето си, ако по време на бременността пушиш. И един съвет - не пий всеки ден вода с лимон. Ще останеш без зъби.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker