Хлътнах по момче от нета, което е помак! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121374)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Хлътнах по момче от нета, което е помак!
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 29451 пъти
Здравейте!
Запознах се с момче от интернет, което страшно много ми допадна. В началото всичко беше само приятелска комуникация, нямах никакви намерения към него, но в последствие нещата се задълбочиха, много го харесвам, липсва ми когато го няма, непрекъснато мисля за него, въображението ми работи на макс, единственото притеснение, което имам е че той е помак, живее в родопско село, като разговарям с него виждам, че е добро и възпитано момче, не е някой див селянин, но... при мисълта за това различие между нас нещо ме кара да се замисля. Много го харесвам наистина и визуално и по характер, но това донякъде ме притеснява да се срещна с него, за да не хлътна още повече, а различията между нас да си окажат влияние и да остана наранена и разочарована. Не съм запозната по принцип що за хора са помаците, не познавам такива, ако някой може да ми даде някакво мнение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 64

преди: 11 години, 2 месеца
hash: e626eb64d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Първо много зависи от къде е този човек, къде е израстнал и дали си изповядва религията.
Има много различни видове помаци - те са си етнически българи, но са били потурчени някога.
Ако момчето е от голям град - Столицата, Варна, Пловдив, Бургас и т. н. - всичко е ОК
Ако има българско име - така или иначе.
Ако идва от т. н. Средни Родопи - Смолянско, Златоград - ОК
Ако е от Македонско и Западните Родопи - внимавай, искай да се видиш с родителите му.
И за най-сигурно просто му отиди на гости, виж се с родители на обяд да кажем - къде и как живеят, имат ли образование, каква е майка му - работи ли, образована ли е. Майка му е важната, не бащата тук!
Ако имат турски имена, майка му е забулена и живеят в Западните Родопи или Македонско - БЯГАЙ.
Ако ли не, сама си прецени, наблюдавай и така нататък.
Аз съм израстнала с такива, момичетата са готини и нормални, но при момчетата... зависи много. Аз не бих тръгнала с такъв, но пак казвам - пак зависи от човека.
Етнически помаците са българи, но дори да не изповядват религията си, имат различни ценности и начин на живот. Това не се отнася за всички!!!! ВИЖ СЕМЕЙСТВОТО!!!
И не му казвай, че е помак - много се обиждат от това. Ако се счита за българин и се обижда от думата „помак“ е ок. Има доста неща по които можеш да отсееш читав от нечитав, аз мога, и ти с времето ще можеш. 90% от помаците са читави, обикновени българи. Останалите ...по-добре да не ги познаваш. Успех

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: fed5ba2080
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

2.   "Етнически помаците са българи"
А пък етнически българите сме гърци и сърби.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e626eb64d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Номер 2 - такова нещо като „етнически помак“ НЯМА. Има потурчен етнически българин - това е помакът.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: eb660e081a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Е, тия потурчени българи не могат ли да се върнат към християнството?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 63abf79c20
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Не Ви съветвам да се занимавате с помак.
Възрастните карат младите да се женат рано-около 18-19 години, за да се вържат и да не могат да ходат насам натам.
Много рядко помак да има връзка с християнка или момиче от друга вяра. Не си правете труда да се срещате и опознавате.
НЕ ми се вярва да е някой супер култивиран те не се откъсват от тая затворена система

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e626eb64d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Номер 4, могат и много са го направили, но пак не бих тръгнала с такъв. 90% са дори атеисти и не им дреме ще се кръстят ли или не, но ценностите, начинът на живот и изобщо - не е за занимаване.
Жената-помакиня е супер, защото е добра майка, домакиня и така нататък, но да се омъжиш за помак е чиста проба поробване. И българи има такива де, но са по-малко

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 45809b6018
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

7.   Ако семейството се издържа от садене на картофи и низане на тютюн- БЯГАЙ!
Не, че е лошо- труд като труд. Проблема е че манталитета на тези мъже е да се оженят и да превърнат жената в робиня.
Ти ще се трудиш на къра, той ще пребира парите. После ще се вози в лъскаво возило купено със същите тези пари, а ти ще ходиш на пазар с малкия си син, който ще решава дали да купиш дадено нещо или не.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f5b4d3eac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

8.   Мило момиче, аз съм християнка и от 11 години съм женена за помак и до моменти нямаме никакви проблеми. Ако е добър човек какво значение има религията? ! Не се поддавай на предразсъдъци, ако искаш да имаш отношения с него, не го пренебрегвай! Слушай сърцето си! Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 44ed47ce50
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

9.   От авторката
Да, точно с това се занимават родителите му, с отглеждане на тютюн, селото му се намира в южна България (родопско), имената им са български, майка му носи кърпа, но казва, че само старите носили, младите момичета били по-съвременни, не споменах, че сме на една възраст (на 25), завършил е висше образование, но за сега не може да си намери работа и съответно квартира и си живее в Бащината къща на село и помагал на родителите си, това е на кратко.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e626eb64d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   АВТОРКЕ - БЯГАЙ!
Този мога да се обзаложа е от Западните Родопи - на Запад от Доспат - там са особено консервативни.

Колкото до майка му - нейното поколение не носят вече кърпи!!! Аз съм израстнала с помаци, но в Златоградско и Смолянско и там хората са много съвременни и са си истински българи. Когато оправяхме църквата, те идваха да ни помагат и казват или, че нямат Бог, или че Бог е един. НИКОЯ ЖЕНА НЕ НОСИ КЪРПА, само най-най-старите бабички и НИКОЙ нормален мъж не се е върнал при родителите си след завършване на висшето да ниже тютюн и да им гледа кравите. Времето на тютюна е преброено!!!. В моя клас бяхме 5 българи, останалите бяха помаци, но големи хора стана от тях - всички помакини се ожениха за българи между другото и то напълно целенасочено. Помаците пък си имат български приятелки и са всичките по Пловдив и София, имат си бизнес, работят си и изобщо само по Нова Година са при родителите си. Приятелките на мама са всичките помакини и не само не носят кърпа, но и никога не са носили - все хора над 60 г.
Какво искам да кажа - приятелят му и семейството му са сред традиционалистите. Ти там няма какво да правиш, чесно. Най-лошото е, че такива семейства възпитават напълно непригодни мамини синченца. Да, не мъжът, а жената в тяхното общество е по-оправната, работната и можещата. Мъжете са мързели, свикнали са от малки всичките номера да им минават и да разчитат на родителите си. Ако му отидеш на гости ще ти покажат дори етажа, който са приготвили за синчето си и за булката му-) Ще си паднеш! Долу винаги живеят родителите на мъжа, а на горните етажи и пристройки - децата със семействата им. Свекъвата обикаля да тормози снахите си, момчетата цял живот се конкурират за вниманието на родителите си.
Обаче нашите помаци казаха НЕ на тази система, махнаха се от града и сега старите си кукуват в огромните къщи сами - въпросната система важи не само за традиционалистите, но и за всички помаци и дори българите в нашия край. Пълно поробване особено на жената и на младите хора като цяло.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 45809b6018
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   №7 съм
Моля, никой да не ме разбира погрешно. Не искам да прозвучи така, като че ли съм против отглеждането на тютюн. Аз лично също съм се занимавала със земеделски труд. Това не е проблем.
Проблем АВТОРКЕ ще имаш с манталитета на тези хора, както вече ти е казал/а №10. Те са накътали чийз и само чакат някоя като теб, която да забулят.
Това, че младите не ходят с кърпи е вярно. Но забележи- неомъжените млади.
Виждала си сметосъбиращ камион. Отзад имат едни степенки и там се возят хората, който повдигат кофите, контейнерите и т. н. Аз съм виждала такъв камион в помашко село. Тези, който повдигаха кофите бяха жени. Че и не само това. Също жени асфалтираха улици пак в Западните Родопи.
Ако е от тази яка- БЯГАЙ!!!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e626eb64d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11 е напълно прав - ние ходихме да хапнем риба до едно село там и видяхме лада с ремарке - в ремаркето жената с една козичка, а в колата се шири помакът сам.
Прави си сметката.
Те иначе не са религиозни много. Ходят по ходжи само да им баел за късмет, при погребение, сватба, раждане на дете (да му бае), но вярват много в магии и тем подобни глупости - черни котки, сини очи, лоши очи. Изобщо - прости хора. Много си ги обичам аз, добри са, но това да не ти влезне в семейството, ако е мъж. За съжаление много близка моя роднина се омъжи за такъв, хем от модерните - без кърпи, от града, но той чака на нея да го храни. Мъжете са или много мързеливи, или много работливи като средно няма. Твоят се сещаш от кои е, щом се е върнал при мама да го храни.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f135f7a579
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Здравей авторке! Помак за мъж не ти трябва. Помакът колкото и да се българее си остава помак. И той самият не знае каква религия изповядва, в кой бог вярва и какви религиозни празници празнува. Тези хора са ограничени и някои от тях са доста прости. " Вълкът нрава си не мени ", както се казва в приказката. Сама си решаваш какъв живот искаш да живееш, но по-добре да не е сред помаци.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 44ed47ce50
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   От авторката :
Не знам какво да кажа, направо ме изплашихте, толкова отрицателни коментари за тези хора... значи вероятно имате право, само пак да кажа, че селото му не е в западните Родопи, както мислят повечето, а в Южна България, селото е близо до Кърджали, не знам дали там са по-цивилизовани ама честно направо се наплаших...

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e626eb64d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Авторке - там са по ОК хората, но не и тези, които носят кърпи и се занимават с тютюновъдство. Аз съм от този край, казвам ти - макар, че разликата със Западните Родопи е голяма, и при нас има традиционалисти и по-модерни, а определено тези с майки с кърпи са от първите! Сигурна съм дори, че е завършил в ПУ или във Варненския /да не вземе да е твърде далеч от мама/...такива младежи при нас с лопати да ги ринеш и от тях сме избягали по големите градове. Наричаме ги общо „родопски джентълмени“ и за всяка мома от нашия край - българка или помакиня - е под достойството да се задоми с такъв. Отиди и ще видиш - само погобни мъже ще се въртят из селото му.
Кажи му да дойде в града да си търси работа, ако решиш да си с него - НИКОГА не се съгласявай да живееш за повече от 2 дни в селото му и при майка му с кърпата! Майка ми има помакини приятелки - никой не носи кърпи. Само бабичките на 80 години.
Поживей, виж, тествай го и умната

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d67b2ff3cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Определено бягай далеч от тези хора. Техните нрави, начин на живот и възпитание са доста различни от нашите представи. Определено за Средните Родопи ( Смолян, Златоград) нещата са ОК, за околността на Кърджали имам различни наблюдения, но Западните Родопи е нещо страшно.

 
  ...
преди: 11 години, 18 дни
hash: 75bc0fc8b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Аз съм помакиня, но не държим много на традициите, дори аз самата съм помакиня, но не знам какви точно ритуали имаме. Живея в голям град и всичките ми приятели са българи, не съм казвала на никой от приятелите ми, че съм помакиня, защото мисля, че ще почнат да ми се подиграват и да ме мразят. Родителите ми също не държат на традициите сериозно. Нашите специално заради мен заминаха в по-голям град, за да мога да се образовам и сега уча в Езикова Гимназия. Също така в селото ми има и помаци и българи, но не се мразим или "дърпаме" така да го кажа. :)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: cefe75279f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Здравейте, имам / имах приятел, който не съм на 100% сигурна, че е помак, но последните събития и факти ме довеждат до тази мисъл и тя се отвърждава. Живяхме 2 години заедно, всичко беше приказка. Баща му реши, че е в криза миналата година и решиха да гледат тютюн... аз изобщо не се замислих и ги подкрепих, приятелят ми ме пита съгласна ли си, няма да съм тук лятото и т. н. и аз казах - Да, отивай, помагай на баща ти, важното е да има пари, зимата ще сме заедно.... идея си нямах за какво става въпрос. По това, което четох и гледах, разбрах, че мъжът в семейството, т. е. баща му, има план за всяко едно от децата си. Приятелят ми има две сестри, той е най-малък, може би баща му е правил деца, докато не се роди момче. Искам да Ви споделя, че той е част от моето семейство, като дете на родителите ми, нямаше ме в БГ две седмици, той постоянно беше с моите родители, на почивки сме ходили... къде ли не.... И сега идва проблема... - той цяло лято беше в едно село до Казанлък, където гледа с баща си тютюн. Рядко се виждахме, баща му не го пускаше да се прибира лятото и общо взето му проми мозъка. Приятелят ми се върна от тютюна и реши, че иска да е сам и така и не ми каза истнската причина поради, която иска да се раделим. Не е липсва на чувства, няма друго момиче. Аз мисля, че просто не съм в плана на баща му, не е в плана му синът му да остане във Варна, далеч от него, знаят, че няма как да ме поробят и да съм им слугиня и така... не знам. И друго да кажа, че приятелят ми е тъжен, нещастен и плаче.... какво мислите Вие?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c6ed924a88
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

23.   Пише ти натурална помакиня от КЪРДЖАЛИЙСКО. Майка съм на двама сина. Женени са и двамата. Образовани са. Работили сме тютюн дълги години. Тежък и уморителен труд. Възпитани са в труд. Съветвам те да отидеш на гости и сама да определиш дали се вписваш в панорамата. Не сме по различни от всички нормални цивилизовани хора по света. Информацията за помаците по медиите е много фалшива и представата за нас е много невярна. Ако държиш на момчето това, че е помак не бива да ти е пречка.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 0af475f76e
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

26.   Мило, момиче не ги слушай!!!
Човека е такъв какъвто е. ЕЕЕ... зависи къде е израснал.
Моят съпруг е турчин и се разбираме чудесно, даже и не вярва в "алах", не ходи на джамия и посрещаме всички християнски празници заедно. Имах две сериозни дългогодишни връзки с българи, а се оказаха ужасни по нрав и манталитет. Простака и невежия са си такива, независимо от вярата.
Моята свекърва сади тютюн, носи кърпа на главата и се изхранва със земеделие, но по свестен и цивилизован човек не съм срещала от нея. Необикновено добра жена.
Обичай го независимо какъв е. Религията няма значение стига да се разбирате.
Бъдете щастливи!

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: a7a49a9a5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

27.   а каква религия изповядват, във всички села имат джамий и мисля че се обрязват, така ли е? а иначе са като цяло злобни и завистливи хора, такова виждане имам

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 87513967c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

31.   Бягай това са най-простите хора в България! Не се занимавай послушай ме няма да сбъркаш. Много са причините да го направиш ако се интересуваш защо може да се свържеш с мен, ще те запозная с момичета като теб и те ще ти кажат. Но като цяло нищо добро не те очаква....

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 0af475f76e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   Не изповядва никаква религия. Не вярва нито на Алах, нито на Доган:)
№ 27 откъде това виждане. Българите сме много по злобни хора, те са смирени, даже много добри.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 31c8c1213c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   Колкото и да ти е хубаво, знай едно, той никога няма да се ожени за теб.
Не бъркай свалката с мечтите си. За него интернет е способ да изхарчи определено количество хормони, което няма как да постигне дома. Все пак и в нашите помашки села и градчета в прованса има интернет, има кибер забавления! Не се занимавай с глупости. Намери си истински приятел от твойта среда.
Поздрави Мехмет.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 6e255758b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

37.   Не се занимавай с помаци. Не искам да обобщавам, със сигурност има изключения, но тези хора са изолирани в техните общества, тъй като нито българите ги приемаме за българи, нито турците ги приемат за турци. Идеалната им среда е сред свои. Единственият шанс нещо да се промени е, ако отидат в големия град, където никой не знае откъде са и никой не се интересува. Ти никога няма да се чувстваш на място, ако заживееш с този човек в неговото родно място. Моят съвет е намери си момче от твоя град, момче, с което ще сдр разбирате и ще имате общи интереси. Понякога човек докато гони дивото изпуска нещата, които са пред очите му. Огледай се, светът е пълен с възможности ;)
момиче, 20

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: da1f52f698
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

39.   Помаците по природа са двуличници подлизурки

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: dff016c06e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

42.   човек които не знае идентичнастта си -яде свинско а казва че не яде -почита алах но не съвсем никога не е ходил на джамия, ако ходи още по зле. забии се в село да те одумват комшиите, слезне ли в града на децата ти ще викат помаци. за мен това е група която не знае каква е. по времето на захари стоянов им викат потурнаци след това някои идиот измисли народа помаци-може пък тои да знае какъв е. Ванга им беше казала че корена им е Бългорски. но те си жалят за османската империя-дори не знаят че има опити за създаване на държава-та се разпада от самасебеси. това е показателно!!!! ...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: dff016c06e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   но най добрия ми приятел в университета беше помак-важно е как и къде ще кръстите децата-тои има ли мнение

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 95af1755d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

44.   Кaкви сте... :(((
Имaм приятел помaк, със зaтворени очи могa дa му поверя животa си!!! Познaвaм го от 24-25 год. и винaги- винaги е бил нaсрещa зa всичко.
Бих влязлa в огъня зa него, кaкто и той зa мен!
Зa женa му и мъжът ми ние сме " брaт и сестрa".
Кaкво е товa овче мислене, слепи от... кaкво всъщност тaкa ви зaслепявa? !
Нямa бългaрин/ кa нa който дa вярвaм повече отколкото нa него, но съвсем не го свързвaм с товa, че е помaк, можеше дa бг, или цигaнин.... все ми е едно.
Не слaгaйте тaкa под общ знaменaтел!!!
Нaвън в чужбинa кaто цяло нито хaресвaт, нито увaжaвт бългaрите, но всеки имa своятa възможност дa докaже себе си кaто личност, без дa ни слaгaт в общото

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 22e29db7ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

46.   Важното е да се разбирате няма значевие какъв е, всяко стадо си има мърша. много е относително неможеш всички да ги слагаш по един знаменател. Важното е какъв човек си, характера също. Ти сама най добре ще си прецениш, но не мисля че са лоши хора и българи има лоши, преди всичко да е човек аз мисля че това е най -важното, другото са предразсъдъци.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: dba6be06c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   Виж сега аз съм помак. Какво толково лошо намирате в помаците да ви кажа от това което е написано по горе почти нищо не е вярно аз съм от Златоград, а там има всякакви и до сега не съм чувал жената да се оплаче от мъжа си или мъжа си от жената. Всички мъже са в Англия, Германия, Кипър и др. държави. Там е точно обратното жените са в рая, а мъжете се трудят. Не намирам нищо лошо в помаците за мен всички са хора и с роми съм раснал и с християни и въобще всякакви общности и се опзалаг, че ако седнете на една маса с няколко човека представители на различни раси и не знаете какви са, въобще няма да направите разлика :) .

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0ebf538e99
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

48.   Какво като е помак? Те и без това са българи. Проблем е ако излизаш с чернокож - знаеш ли как те гледат хората? Изпитала съм го на гърба си. Ти от помак се притесняваш...

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: c9e3922453
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   Имам колежка на работа помакиня. Ами, много е свястно момичето - забавна, общителна, добре възпитана, образована, работи здраво, добра домакиня е също - и е много чист човек. Може да се разчита на нея. Който се ожени за нея няма да сбърка.

Не познавам други помаци в интерес на истината, но от нея имам доста добри впечатления. Също щях да забравя нещо важно - държат си на религията - тя макар да не е крайна, спазва разни постове, рамазани и често си посещава семейството на село (изнесла се е още като студентка и сега живее и работи в София). Разправяла е, че техните са искали да я оженят традиционно за някакъв помак, който дори не познавала преди това, но тя отказала и предпочита да си намери нормален българин. Та много зависи от човек до човек, за какво иде реч - не могат да се слагат всички помаци под общ знаменател.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f83eb4785e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Помаците се различават в зависимот откъде са. Имам братовчедка, която се омъжи за помак от казанлъшко село и много се замогнаха и имат 3 деца. Понеже сме една религия турците и помаците няма проблем с имената на децата, а и той бързо научи турски. Товва е само да се разбира с роднините, но децата ги учат на български и ги образоват като българи. Имах н работата колеги от гоцеделчевско. Там са доста сербез и не се разбират с външни хора.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8f30f52397
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   Стига, стига.... престанете... кой какъв е!!??? Кой от къде е? Не е така. Имам колеги израснали в центъра на София, а български не може да говори. Контета и бездарници има навсякъде. Простотията е "велико"нещо , но горко му на този, който я притежава. Всичко е много индивидуално, независещо от род, раса, место живеене и религия. Както писах вече 10 години живея с турчин, който знае "Аз съм българче", който знае, какво означава трибагреника ни, който пее и рецитира Ботев и Левски. Човек надживял всички допотопни битовизми и традиции и всеотдайно се грижи за семейството ми.
Първият беше българин -образован "простак".

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b92ef14da9
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

52.   Авторке, и аз съм женен за помакиня, и по доволен не мога и да бъда. Информацията за тях е силно изопачена, това са страхотни хора, сърдечни, честни, трудолюбиви и верни. Малко са комплексирани на тема религия, но това е точно заради такива като тук коментиращите. Хората по големите градове могат да са много по ограничени и по развалени, а това с атеизма си е обща черта на българина, останала ни от комунизма. Това, че аз съм роден в християнска общност, не ме прави добър човек и голям християнин, тези които се правят на християни, за съжаление са далеч от такива, и точно те си избиват комплексите като се опитват да изкарат този или онзи, по долу от тях.
И все пак си проучи сама нещата, ние тука няма как да го познаваме това момче.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e84befefce
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

53.   Аз съм чиста помакиня и не виждам нищо лошо в чуждите религии. Всеки ни оплюва дай сега и ние вас. Нищо лошо не сме ви направили. В моя град са толкова озлобени срещу нас, че даже ни обиждат. Колкото и да хейтвате аз съм помак и се гордея с това независимо какво мислят другите и мисля, че щом се обичате независимо какъв е трябва да си дадете шанс.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f6c77a8ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

54.   53. Аз съм Христянин и съм съгласен с теб. Аз лично смятам, че ние младите хора и хората живеещи в 21-рви век трябва най-сетне да спрем с това етническо напрежение. Какво значение има каква ти е религията. Или си човек или си Лайно(без извинение). Не мога да се съглася със неща от типа на ИД(Ислямска държава) или убийството на човек защото това не е нормално, няма религия, която да учи, че можеш да убиваш себеподобни в името на бог бил той Исус или Аллах. Също до колкото знам Помаците са потурчени от османската империя народи, Били те българи, гърци, сърби( и други държави, който са били част от Османската империя). Много от Помаците са се върнали към Христянството и много са останали Мюсюлмани това си е избор, който всеки трябва да направи. Като всеки един Българин винаги съм усещал напрежение между българи и турци както и помаци. Защото някой си някога преди векове е решил да прави Империя в името на нещо не и бог (както казах няма религия, която да учи на убийства и поробване на хора в името на бога има само психически нестабилни хора). Така че на Авторката бих и казал да си прецени сама според човека да не се влияе от това дали съди тютюн и си изкарва хляба с земеделие защото в това няма нищо срамно, ами да гледа дали това е човека за нея. И най вече да не се дели от вътрешният си глас.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 511bb1c2d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

55.   Здравей :)
Искам да споделя немалкия си опит, надявайки се да ти бъда полезна. Израснала съм сред помаци от Смолянско и Доспатско и това, което мога да ти кажа със сигурност е, че са много вярващи. В това няма нищо лошо според мен, стига да не са фанатици и да приемат твоята религия и вярвания. Характерно за хората от този регион е, че са много топлосърдечни и работливи.
Относно забулването - никой не би те забулил без твое съгласие и все пак единствените забулени там са възрастните жени. Напоследък са често срещани браковете с парнтъори от различни религии дори в това консервативно общество ( не че се гледа положително на това).
И разбира се, важно е да опознаеш родителите му. Имам много съвременни приятели помаци, кой знае може да се окаже, че и неговите родители не са с чак толкова старомодно мислене. Също така със сигурност биха те оценили ако си добра домакиня. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 01b058e8cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

56.   Помаците може да са хора като всички останали, но си имат специфичните за средата и вярата нрави. Такива има всеки етнос и народ. Въпросът е дали отговарят на вашите вкусове и разбирания. Като ги питаш какви са - не казват помак или българомохамеданин. Казват - от смесен брак :D Срам ги е. Обичат да се турчеят, но не знаят грам турски или на ниво овчар от Делиормана. Аз съм имала връзка с помак, който отдавна се е покръстил и е християнин. Установих го на по-късен етап. Ами кръвта вода не става. Първите 20-25г живот в дадена среда си дават своето отражение за цял живот. Особено като отношение към жената. Приемат жената за някаква даденост. Не се стараят за нея. Искат да им прислужва, да им ражда деца и да ги гледа в очите без да възразява. Помаците са първични във всичко - в изказа си, в отношението си, в начина си на живот. Между нас така и не се получи. Имам познат, който работи в сферата на строителството - и той не е доволен от манталитета на помаците. Мен лично и по интернет са ме сваляли помаци. Едни мазни, мазни... търсят си разнообразие извън своята среда и град, защото там само за едното е. ане няма да им мине номера. А като им кажеш, че си от голям град - очите им стават двойно по-големи и се почва - ти сигурно си богата, каква кола имаш, кога ще се видим да пием кафе? Или си търсят жени от града, за да се измъкнат от блатото, или гледат да боднат нещо преди да им е дошло времето за женене. Но рядко помак си взиам българка за жена

 
  ...

...
преди: 9 години, 16 дни
hash: 439592349a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

58.   не се заблуждавай, намери си българин християнин. момчето няма да се ожени за теб, помаците се женят само за помакинк или туркини. изключенията са рядкост, ако се е образовал на запад например и има различен манталитет. иначе са много свестни и честни хора, имам приятел от смолянско помак. горди хора с характер, като ли че не са част това общество - човечни са, но е нужно да ги опознаеш отвътре, за да го разбереш. ходил съм много пъти на гости в селото му, приятели сме от 10 години и имах възможност да ги опозная. иначе не ни харесват нас българите, особенно по-възрастните, но въпреки това са гостоприемни и не биха оставили човек в беда. престъпността при тях е 0%, не се заключва нищо. може да влезеш при комшията без да почукаш. иначе много обичат съпругите и децата си, поне тези, които видях там. васил

 
  ...
преди: 9 години, 2 дни
hash: 4bc20d55be
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

59.   Здравейте, скори и аз се запознах с един помак. Той е от Русе и скоро ми каза, че е помак. Трябва ли да се притеснявам от него?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 часа
hash: b73d2797ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

61.   Първо до модератора. Не знам как се допускат такива расистки изказвания-помаците такива, помаците онакива, потресен съм. Как може хора невежи за религията да дават оценки, просто нямам думи. Вместо да посъветват нещо момичето повече го объркват. Аз съм помак и не съм по малко човек от всички останали. Всичко е до възпитание. Спирам до тук, че съм бесен от тези малоумни коментари!!!

Модератор: Опитваме се да ограничим расизма и проявите му във форума. Благодаря, че обърнахте внимание

 
  ...
преди: 9 години, 10 часа
hash: b73d2797ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

62.   До 59.. Притеснявай се повече за правописа си!!!

 
  ...
преди: 9 години, 9 часа
hash: 3f417c5aa7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

63.   Мило момиче, ние родопчаните сме хора гостоприемни. Едва ли интернет е правилното място да потърсиш съвет по такъв въпрос, но моето скромно мнение е за момчето помак- ако той се запознае с родителите на приятелката си и нейната майка е с модна прическа, лапнала цигара, маникюр и т. н. - БЯГАЙ цял живот ще си роб на тяхната суетност. Ти реши кое е по-важно...

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 часа
hash: 442ff47524
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

64.   Понякога наистина ме учудва повърхностното и сковано от предразсъдъци съвременно общество.
Нека разясня. Ние, помаците, сме хора като хора. Никога не съм се срамувала от произхода си, а и не съм имала повод - мога спокойно да кажа, че и в университета, и на работа съм виждала големите "християнки" и "гражданки" да са много по-мърляви, мързеливи и глупави от мен. И тютюн съм брала, и картофи съм вадила. Това е едно наистина доста затворено, но чисто и уважително общество. В малко села вече е останала традицията да носят кърпи и да контролират жените си, но го има все пак, така че по-добре първо си проучи нещата наистина. Между другото, на тормоз можеш да попаднеш и в средата на милата ни столица - в семейства, които се кръстят и не са откъсали и листо тютюн в живота си. Гледай човека, не произхода, бих те посъветвала. Имаме много отговорни, честни и почтени мъже, свикнали на труд и уважение, както имаме и най-пропадналите и мързеливи копелета...
Така е и абсолютно навсякъде другаде по света.

 
  ...
преди: 9 години, 9 часа
hash: 5467b3f8dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

65.   И аз съм помакиня, не е вярно че мъжете са мързеливи, разбира се, че има и изключения. Като влезнете в помашко семейство, ако не сте помакини, ще се научите на труд, честност и уважение към по-възрастните. Ако сте умни, няма да изгубите свободата си, ще спечелите!
Един съвет към всички, първо опзнайте човека, семейството му, приятелите му, опознайте средата му и тогава решавайте, какво може да приемете, и какво не. Може ли да приемете човека или не. Позволете им и те да ви опознаят, но никога не се натрапвайте.
Ако найстина съдите хората по религията или мястото където живеят, тогава по добре да не се забъркваите с помаци. Защото ще се засрамите от себе си, защото ние сме хора които приемат другите такива, каквито са. Стига да са добри хора, както казваме "убави люде" :)
Това са глупости, че родителите се месят, брутално, във връзките на децата си. Отживелица са тези неща, но истина е че биха предпочели децята им да са женени за помаци/помакини.

 
  ...
преди: 9 години, 36 мин.
hash: 3df9158ee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

66.   Помаците се женят за турци или обратното, защото са от една вяра и даже християнството изповядва, когато вземеш друговерец, първо да се покръсти. Винаги ще има различие в семейството, колкото и да се обичате. Усещането за "ние" и "вие" никога не отшумява и ако се получат търкания между двамата, винаги тази тема изплува на преден план. Християните имат особено усещане за това, че те са по....

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: afbf1bab19
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

69.   Здравей, авторке! Темата вече е стара, надявам се да си взела правилното решение. Реших и аз да дам своя коментар, защото и аз живея в Кърджалийския край и мога да ти кажа, че хората навсякъде са различни. Не трябва да се колебаеш, а да послушаш сърцето си и да разбереш, че човек е такъв какъвто е и не винаги се определя от религията, или от това какво казват хората за него. Постави се на негово място, може би и на него му прави впечатление това, каква религия изповядваш ти, може той също да се чувства неудобно от факта как ти ще го приемеш. Моят съвет е да го опазнаеш, не бързай и не се отказвай лесно, което се надявам вече да си направила. Зопомни само, че всеки човек е различен и не трябва да съдим за него по "видими белези", т. е. това, което виждаме отвън, а не вътре.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 948c414afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

70.   Аз ще разкажа своята история, няма да изказвам мнение за "помаците". С един приятел закъсахме в едно село в Родопите и се налагаше да приспим. Щом разбраха, че имаме проблем, започнаха да ни канят да пренощуваме у тях, но ние се опасявахме, само лоши неща бяхме чували за тях. Нямаше как, зима беше. За пръв път влезнах в "помашка" къща, но никога няма да забравя уважението, с което ни посрещнаха, ние така не можем да посрещаме, особено ако знаем, че е друговерец. Решете вие какви са!

 
  ...

1-50 от 64
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker