Как се живее с перфекционист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как се живее с перфекционист?
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 3495 пъти
Здравейте!

Моят приятел е перфекционист! Не живеем още заедно и може би за това все още понася начина по, който аз правя нещата! Знам, че ще се опита да ме моделира и ще ме поучава във всичко от домакинска работа, начин на обличане и поведение! За някои неща съм съгласна с него и да, върши нещата по - добре от мен, но дали накрая няма да се чувствам подтисната и комплексирана?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: 268a393777
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, ще се чувстваш подтисната. Той трябва да те уважава като човек и личност, с твоите избори и решения.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 9d75cb0e18
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами скъпа, ти вече звучиш като подтисната и комплексирана :) За да не си така, вземи някой прост, мързелив, гъзорък и некадърен за всяко нещо мъж, който от нищо не разбира и няма да имаш такива проблеми.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 99ba37fe21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Да! Определено. Ако не ти допада да бъдеш и ти перфекционистка, се разведи преди да си се омъжила. В противен случай е неизбежно след време или той да те изхвърли(особено ако нямате още деца) или сама да се махнеш изнервена до краен предел. Причината -несъвместимост. Ти сама прецени преодолима ли е или не. Имай впредвид, че перфекционизмът не е заболяване и не се лекува. Напротив, усъвършенства се с времето. Познавам мъж, който диктува на жена си каква храна, в какво количество и в колко часа да дава на бебето си, какви дрехи и кои обувки да обуе(и не само това, де).

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: d75215cf3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Трудно! Много трудно! Аз съм перфекционист. Ако нещата не станат по моя начин - абсурд да чуя чуждо мнение. Най-вероятно ще си тръгнеш изгонена и комплексирана от него, така че, имай си едно на ум. НЕ можеш да го промениш!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c17ecfe60b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Трябва с те харесва такава каквато си и и да те цени.. Щом не го прави трябва да го оставиш за малко сам.. за да те оцени! Може и да те обича, но просто да иска си по-добра. Най-зряло ще е да си поговорите!!!

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 2592bc3ec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   аз също няма промяна горните коментари са ти дали отговор вече всичко си зависи от теб

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 4853a9ee44
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Всичко зависи от това, доколко ще позволите различните ви характери и светогледи, да пречат на съвместното ви щастие.

Живея с перфекционист.

Но адски много ме обича, а и аз него. Правим взаимно много компромиси, учим се един от друг, как да живеем с другия и създаваме от АЗ и ТИ... НИЕ.

Битови примери.

Той е перфекционист на тема чистота. Изпадал е в истерия ако някъде на черната му дреха има косъмче, а аз имам три котки. Мислех, че това е непреодолим проблем. Вече бях започнала да търся хора, които ще искат да "осиновят" котараните ми. и точно, когато намерих, той ми каза, че не желае да е причината да се разделям с тях. (Защото ме видя как гушкам котката и плача) От своя страна аз ограничих достъпа на котките и те не влизат в нашата спалня, за да не се полепват косми по дрехите му. И когато пера много внимателно преглеждам - ако някъде има косми, хващам тиксо и ги махам.

Друго...
Аз ходех в антрето с обувки. Просто така съм свикнала, а той държи да се събуваме пред входната врата. Събуваш се пред вратата, хващаш си обувките с ръце, отнасяш ги в банята, измиваш ги и ги прибираш в шкафа за обувки. Беше ми адски странно да го правя, но свикнах сякаш цял живот съм така.

Мисълта ми е - просто трябва да се намери баланса и когато обичаш другия до теб, да направиш компромис не означава жертва, а ти е радостно, че го правиш за друг човек.

Ще те потиска и комплексира само и единствено ако го позволиш.

Когато работите заедно в екип, в името на това да се чувствате добре от съвместното си съжителство... всичко се нарежда.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 70880b66ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От авторката:

Не знам от къде толкова злоба сте събрали номер 2, а и вие които сте харесали коментарът й! Пожелавам ви здраве, късмет и пове4е любов към себе си! Когато някой се старае, но не е перфектен не зна4и , 4е е мързелив, а просто е себе си! Всеки трябва да се оби4а, защото е уникален и неповторим! Аз просто попитах жените, които живеят с такъв мъж, как се справят и се 4увстват, как върви животът им? Желая ви щастие!

Модератор: Моля използвайте букви, а не цифри в думите си. Това може да стане причина занапред коментарите Ви да не бъдат одобрени

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 70880b66ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От авторката:
Искрено ви благодаря за коментарите!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 70880b66ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От авторката до Модератор!
Извинявям се, но проблемът не е в мен, а в лаптопът ми и затова съм принудена да използвам - 4!

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 2656da6219
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Пак съм 7

Докато си четох мнението, се сетих за един от ГОЛЕМИТЕ ни скандали. Познай - за нокторезачката.

Бяхме много пресни в съжителството.. да кажем, че още не се беше нанесъл напълно. Аз си държа нокторезачката при пилите и лаковете - имам си една кутийка и всичко, което ми е за ноктите е там. Той обаче се изкъпал, отворил огледалото в банята като мислел, че е там. Само, че не я открил. А да излезе с неизрязани нокти за него е повод за огромни нерви. Звънял ми, обаче аз не съм чула телефона и се прибирам.

Милия, седи гол на ъгъла на леглото и гледа в една точка. Питам го какво има и като се започна... 15 мин не успях да разбера за какво точно става на въпрос.
и накрая той пита "Къде стои нокторезачката? "
На фона на целия скандал, това прозвуча толкова смешно, че като прихнахме да се смеем и двамата.

Сега имаме две такива машинки. Едната стои в банята, а другата си я използвам аз, когато си правя маникюра.

Въобще... цяла нощ мога да ти разказвам ей такива нещица... но знаеш ли... въпреки че преди да заживеем заедно доста се плашех от тези негови черти... и за миг не съжалявам за избора си.

Любовта наистина може всичко... наистина го може

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 70880b66ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката:
До номер 7


Много се радвам за Вас!! Пожелавам Ви много семейно щастие и разбирателство!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 157a8b2b6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Aз съм перфекционисткa, големият ми син също;)))мъжът ми... нaложи се много дa се съобрaзявa и отстъпвa зaрaди мен и впоследствие синът ни( ние не можем, товa, знaм че не е коректно спрямо другите, но.... нaй- големият ми компромис е бил дa се крия, примерно в 3 през нощa, когaто всички спят. Дa чистя отново основно кухнятa, вкл. тенджери, тигaни. побърквa ме, когaто се смени мястото нa нещо. не сaмо у домa, нa рaботa съм същaтa, шефът не ме зaкaчa, кaзвaл е, знaм че когaто приключиш ще е перфектно.
Сегa мaлкият ми син кaзвa, че с нетърпение чaкa дa порaстне, че дa зaживее сaмостоятелно и дa си порaзхвърля нa воля.
Мъжът ми, ох миличкият ми, търпи си ме. знaм когa съм прекaлилa вече и просто отлaгaм( мним компромис и той знaе, че е тaкa) и после пaк кaкто смятaм, че е нaй- добре.
Е, не се живее може би много лесно с нaс, но сме поне нaпълно предскaзуеми и именно порaди тaзи нaшa.... слaбост/ силa имaме " спирaчки" зa много нещa които зa други не сa проблем.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 8bd0cdc2af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Съжалявам №11, но умрях от смях, и се чудя възможно ли е да има здрав мъж, които да седи гол с часове на ъгъла на леглото и гледа в една точка, защото няма нокторезачка на мястото, на което е свикнал да я намира в дома на майка си?
Питам се този човек, какво би направил, ако му изчезне например моливът на работното място? Това поведение ми звучи, като психично заболяване. А ако се беше прибрала с приятелка и двете да го сварите в такова състояние?
А ако един ден имате деца, те ще се научат да се събуват и да не излизат от банята с неизрязани нокти, но от тях ще се очаква да бъдат перфектни във всичко. А както знаем децата не са перфектни!?? !? Те се учат и докато се учат много грешат!
Ако мъжът ви сега забива, и звъни, и вдига 15 мин скандал, за една нокторезачка, какво би правил когато детето ви не е свършило нещо перфектно?
Сами знаете, че децата грешат много, докато се научат да правят перфектно нещата, той все скандал ли ще вдига? Децата са в състояние до 4-5 годишна възраст да обуват обувката на неправлиния крак /лявата обувка на десния/ и други такива. Какво правиш ти тогава, когато той вдига скандал на детето за такива простотии? Как ще се чувства детето ви, когато заради грешка в тетрадката, той я скъса и се налага детето да препише цялата тетрадка заради него?
Можеш да си купиш две нокторезачки /което е правилно/, но как ще го накараш да не се тормози /себе си и вас/ заради грешките на детето му?
Сега проблем е косъма на дрехата! Достига се до изпадане в истерия! Как ще го убедиш да качи повръщащото ви дете в колата ви за да го закарате в болница? Или ще търсиш осиновител за детето?
Ситуациите които описваш са за психологично лечение.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f1ba7e0145
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Трудно! Аз не живея с перфекционист, но е голям инат и да не ти казвам какви са разправии ако нещо не стане така както си го е наумил. А с перфекционист сигурно е още по-трудно. Вечно трябва да внимаваш всичко да е идеално и да е направено така както той иска... абе, много е натоварващо психически.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 460f920c0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   до 14 от 11

То си е за смях ;))) Но не, не са били часове, защото аз слязох до магазина. Били са някъде около 15 мин.
Не че пак не си е смешно, особено като си го спомня ;)))

За повръщаното примерно обаче няма проблем, защото преди около месец аз се разболях и повръщах. Срам не срам - оповръщах целия креват, включително и съпруга ми. Първата му работа беше да ме изправи, за да не се задавя. Тогава мен ме хвана яд, че оцапах всичко, той само се уплаши за мен. както си беше с наповръщан ръкав на тениската, с която спи, така тръгна да ме носи към колата. Но аз не му дадох - не ми се ходеше до Бърза помощ.

С децата.. има племенница, която като ни дойде на гости като всяко дете прави пакости. Но той не изпада в истерия, просто ходи по нея и събира. Не знам как ще е с неговите си деца, но засега не показва склоност към агресия.

По-скоро си права, че мъчи себе си. Аз просна прането, той след мен отива и започва да подрежда щипките - да са били еднакви.

Казвам му на галено "Монки" заради онзи сериал за инспектор Монк.

Но вярвам в това, че всеки проблем има своето решение, било то и в посещаване на психолог или провеждане на по-редовни консултации.

Не знам... това си е моят мъж и какъвто е - такъв. Обожавам го

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 460f920c0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Искам да ме изслушваш, без да ме съдиш.
Искам мнението ти, не съвет.
Искам да ми вярваш, без да изискваш.
Искам помощта ти, но не и да решаваш вместо мен.
Искам грижите ти, но не и да ме обезличаваш.
Искам да ме гледаш, без да проектираш твоите неща у мен.
Искам прегръдката ти да не ме задушава.
Искам да ме окуражаваш, без да ме насилваш.
Искам да ме подкрепяш, без да се нагърбваш с мен.
Искам да ме защитаваш без лъжи.
Искам да си близо, без да ме завземаш.
Искам да познаваш моите черти, които най-силно те отвращават.
Искам да ги приемеш, без да се опитваш да ги промениш. Искам да знаеш... че днес можеш да разчиташ на мен... Безусловно.

Хорхе Букай

Сетих се този цитат. Особено последното
.... Искам да познаваш моите черти, които най-силно те отвращават.
Искам да ги приемеш, без да се опитваш да ги промениш.

Коагато наистина обичаш някой, обичаш душата му, а не това какви черти има или няма. Ако след "обичам те" съществува "защото"... Любов ли е?

Може би тайната на ГОЛЯМАТА любов е в безусловността, в това да намериш в себе си онова спокойствие да обичаш някого без значение какъв е. Може би любовта после сама намира начин да направи от съвместното ви същителство - щастие, а от къщата - дом.

от 11

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 29a55904df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Оооо, живейте си както искате с перфекционистите, НО БЕЗ МЕНЕ. Няма начин да изтърпя такъв даже и 2 минути!! Просто се отвращавам от подобен тип хора, а също се и ужасявам. За мен номер 11 е светица, надарена с безкрайно и безгранично търпение, а на авторката биха казала само да се маха докато е време. Сори, ама това мисля...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b4439a704d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Зарежи го преди да сте задълбали повече - това е моето мнение. Ти може да си намериш сродна душа, с която да си по- щастлива. Той също - някоя като него и да си подреждат непрестанно всичко.
Явно това не е твоят човек, по- добре се разделете.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 8bd0cdc2af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   От №14 До №11 Аз съм на мнение че щом можеш да му траеш привичките и щом мислиш, че децата ви няма да имат проблем с него, и не на последно място обичаш го, най правилното решение е да останеш с него.
В интерес на истината във всяко семейство всеки трае на другия особенностите и дори да смениш партньора, следващият също ще има негови си особенности. А щом обичаш някой и особенностите му не ти пречат, а те разсмиват, то той е човека за теб.
Аз напирмер много обичам сериала за инспектор Монк, но не бих могла да живея с такъв човек. Обаче в самия сериал се вижда че ива жена която трае Монк.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: c0ae879fbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Ако истински обичаш някой няма значение какъв е той, всеки си има трески за дялане, ако търсиш перфектния най-вероятно ще си останеш стара мома или ще се събереш с някое бивш приятел, че да не си сама, но това определено не значи че ще бъдеш щастлива

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 7ac7778696
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   11-17, ако след "Обичам те" НЕ съществува "защото... ", любов ли е?
Хората винаги обичат по някаква причина, друг е въпросът (и Букай ще ти го каже), че много често обичат някого "защото имат нужда да обичат някого" (т. е. причината е у тях самите, не у обекта на любовта).
Може би бъркаш "защото" с "ако" (и оттам условна и безусловна любов).
(Щеше ми се да те питам и какво е "душа", ама рекох да не те затормозявам излишно:))
_Az_

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 6be68be672
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Аз пък съм от мъжки род, преди време се "мислех" за перфекционалист и въпреки това усещах, че за мен беше по трудно. Какво ли? - да виждаш как много пъти обясняваш по няколко различни начина ЗАЩО искаш нещо си и въпреки това резултата пак няма.
И затова сега просто се самоубеждавам че не съм забелязал това което ме дразни и... така.
Затова @11/17 - Браво романтична Жено! Радвай се, че мислите и думите ти все още се въртят около думата Любов - приятно беше да прочета размислите ти.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 8e0f4c6223
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   до 22

Повдигаш тема за дискусия, която ще отклони въпроса на авторката и ще бъде неуважително спрямо нея и нейните тревоги, да ти отговоря (а защо не и да си поговорим) надълго и широко.

Затова ако след отговора ми, имаш желание за продължаване на дискусията, ще те помоля - да създадем друга тема. ОК?

Това със "защото" го казах, защото съм чувала всякакви абсурди:
Обичам го, защото е добър.
Обичам го, защото винаги казва истината.
Обичам го, защото е богат.
Обичам я, защото е красива и т. н.

Но това са временни обстоятелства според мен. Нима няма да я обичаш ако утре се случи нещо и тя погрознее? Нима няма да обичаш някой, защото е излъгал. Чувствата ти ще се променят - да. Примерно ще се разочароваш, ще се натъжиш, ще се разделиш с човека, но кое е онова нещо, което би променило простичкото обичане.

В този смисъл смятам, че любовта си е самодостатъчна. Тя не се нуждае от определения, прични или каквото и да било друго. Тя е - толкова! Няма друго. Съществува и в това спред мен е нейната най-голяма мощ. Именно такава тя е Съзидателна енергия, твори, претворява, руши и създава..

Колкото и некоректен да е примера, нека се замислим за нещо: Детето спира ли да обича майка си, защото тя е надебеляла, погрозняла или пък обедняла? ! НЕ!

Може би говорех за чистата любов, за онова изчистено от товара на ненужните определения чувство, което го има, просто защото другия съществува. Обичам те, защото си ми верен. и ако утре ми изневериш - аз ще спра да те обичам. Не! Не мисля, че е така. Именно затова говоря за безусловност. За съществуването на това чувство условия не се поставят. Любовта е в нас -= винаги, тя е част от нас и ние сме част от нея. Приемайки я такава, аз не мога да обичам някого, защото е такъв или друг. Аз го обичам именно такъв, какъвто е. Ако ще го променям, то това за мен означава, че ще се опитам да наложа своето виждане за едва ли не перфектния партньор и ще го проектирам върху този човек. Но какво ще обичам - заблудата, която съм му създала или него самия??

А като казвам душа - имам предвид целият интимен вътрешен свят на човека, неговата душевност, характер, разум, избори, воля и безволие, всичко, онази тайна мотивация да тръгваме по един или друг път, онова вътрешно усещане за импулс, което ни кара да правим едно или друго. Разбираш ли... обичайки този импулс, това вътрешно вълнение, цялата гама от противоположности в другия, то за мен е без значение как точно те ще се проявят навън в действия или думи..

;) от 11

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 70880b66ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   От авторката:

Много интересна стана дискусията, която водите номер 11 и номер 22! Ще ми бъде интересно как ще продължи.... Както единият партньор приема вижданията на другия партньор, така е логично и другия, който е " перфектен " да приема различията на своята половинка!!! Всеки човек е уникален и разглеждайки светът през очите на партньора ние се обогатяваме! Ако сме еднакви значи просто ще бъдем безлични! Може би нямаше толкова да се притеснявам, ако партньорът ми не е на 350 км. от мен, а това е свързано с коренни промени.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 2ed084e7c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Описаното от номер 11 е проява на компулсивно-обсесивно разстройство (Монк е добър пример) - в случая проявено като мания за чистота и ред. Нерядко причината са силни вътрешни конфликти, които се компенсират чрез стремеж да се контролира външната среда.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 274c4fffeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Номер 11-17-24, не ми публикуваха последния коментар тук, а също и новата тема, в която изписах доста, но явно няма да види бял свят, модераторите да дават обяснения защо (и в двата поста нямаше нищо против правилата).
_Az_

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 5c852b2e6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Аз не съм перфектна в това отношение, специалността ми е по-абстрактна и ми отнема много часове и съм разсеяна, дразня се от битовизми, не съм на другата крайност - пълен хаос, но не държа всичко да е напълно изрядно, и без това не прекарвам особено време у дома. Аз смятам за абсолютна глупост забележките за някакви дреболии, когато това, с което се занимавам е нещо по-духовно, така да го назова, и напълно контрастира с бита на човека. Така че аз не бих била с такъв мъж, защото това е виждането ми за живота - има по-важни неща от битовизмите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker