Черно петно на рентгенова снимка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Черно петно на рентгенова снимка
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 3140 пъти
Здравейте! Момиче на 15 години съм. Преди около 3 седмици бях на посещение при личната ми лекарка, която е педиатър. Отидох заради оплаквания, които ще спомена след малко. Та тя ме прати в поликлиниката, за да ми направят рентгенова снимка и установиха, че имам S-овидна сколиоза. Случайно, гледайки снимката, забелязах, че в областта на белите дробове или по-точно в левия има някакво черно петънце с диаметър около 1/2 см. Леко е обградено от бяло кръгче. Правиха ми също и кръвни изследвания и имах леко повишен процент на лимфоцитите - 47 от граници 20-40. Лекарката ми каза, че това според нея не било притеснително. Също така от известно време поддържам температура в граници 37-37, 8 градуса. Тя предположи, че било някакъв лек вирус, и ми изписа антибиотик, като каза, че ако до 5тия ден не спадне температурата, няма нужда да го пия повече. Усещам и периодична остра болка под ухото (мисля че е в лимфните възли), но поне аз не забелязвам подуване. Нямам кашлица или хрема, които да съпътстват температурата. Имам и други оплаквания - лесна умора, понякога дигам кръвно (най- високо 155-90), не мога да заспя с дни, усещам лека болка в гърдите и се задъхвам при най-малкото "по-сериозно" движение (примерно при изкачване на стълби на 2 етажа), усещам болка в колянната става и ако клекна или я раздвижа се чува някакво скърцане и силно прищракване. Също така околните ми казват, че в последно време съм отслабната доста. Аз не го забелязвам, но го виждам в размерите на дрехите. Дънките ми вече са с 2-3 номера по-малки от преди и от размер M станах XS. Не знам каква е причината за тези неща или дали има някаква връзка между тях. Според мен и майка ми тези неща не са нормални за човек на моята възраст. Ако някой знае какво е причината или дали има нещо притеснително да остави коментар. Също така, ако мислите, че за това петънце има причина пишете. Благодаря Ви предварително за отделеното време! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: f4cfd742d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Върви на пулмолог, може да се наложи да ти се направи бронхоскопия, за да се отхвърли или потвърди туберкулозата. Не отлагай!

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 53271598b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз за туберкулоза предполагах, но не ми одобриха коментара. Интересно, какви ли не простотии публикуват, а човек пише нещо по здравна тема и го режат. Подкрепям номер 1, веднага на друг лекар, тази твоята е супер неадекватна. Как може тези симптоми да ги обяснява със сколиоза или грип?!

Модератор - няма друг Ваш коментар.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 190186c2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравейте!
Благодаря за съветите! Към коментар 2: Наистина имам сколиоза, която се виждам на снимката, а петънцето го забелязах в последствие. Сега малко се притесних, защото си помислих, че петънцето може да е просто нещо от снимката. Преди малко прочетох симптомите на туберкулоза и имам повечето от тях и дори безсънието е част от тях. Видях и рентгенова снимка с подобно малко петънце, само че на нея беше бяло. Не знаех, че е възможно от снимка на гръбначен стълб да се види петънце, номиращо се в белите дробове. Следващия път ще кажа на лекарката, пък ще видим какво ще каже тя. Блягодаря за коментарите и съветите!
От авторката

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3a5b1a73a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо сколиоза имат около 80% от днешните ученици леката сколиоза се оправя с правилна гимнастика на твоята възраст.
За снимката преди да я дадат на теб я гледа рентгенологът после и твоята лекарка, затова не мисля че имаш каквато и да е компетентност ти да се опитваш да я четеш и разбираш, а те двамата учили години медицина да не я разбират. Особено рентгенолога дето това е специализирал, всеки ден прави десетки снимки и е виждал хиляди болести на дроб как изглеждат. Дори ме учудва факта че са ти дали снимка а не диск, но след като са ти дали снимка са ти дали и бележка към нея на която рентгенологът е писал вижда ли нещо притеснително.
Вероятно заради температурата те е пратила въобще на снимка на която не се установява болест на дробовете. Като те чете човек вижда че си нямаш представа от медицина, и не се разбира защо имаш самочувствието да не вярваш на лекарката си която би трябвало да те познава какъв пациент си. Не ти е предписала лекарства за кръвно защото не е засякла високо такова, а е нормално човек да вдигне кръвно веднага след физически натоварвания или дори е нормално да не може да си премери кръвното правилно понякога, вярваш или не ако пикочния ти мехур е пълен кръвното ти вдига 10 единици има разбира се и други фактори сега не ми се изброява. Ако кръвното което споменаваш сте го мерили ти или майка ти по вероятно да не сте го мерили правилно от колкото дете на твоята възраст да има такова кръвно.
Задъхването при болест и температура е нещо нормално, хора с 38 температура трябва да лежат, наболяването в врат и гърди също е нормално при състояние на настинка, при вирусна инфекция е нормално болки в ставите. Дори е странен факта че при вирусна инфекция пиеш антибиотик, вируса не се гони с антибиотик, най вероятно ти е предписан превантивно. От колко време си с такава температура?
За отслабването каза ли на лекарката, за колко време колко кг си отслабнала? Или като на нас казваш размери на дрехи, които не са измервателен уред, веднага човек си прави извод: те дрехите всяка фирма различно разбира размерите.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 190186c2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Към коментар 4
1. Рентгеновата снимка е на ГРЪБНАКА, не на белите дробове. Праверана е специално за установяване на сколиоза, а не за проверка на бели дробове. Лекарката сама каза, че НЕ ИСКА снимка на диск.
2. Имам такава температура повече от месец и то без причина, не съм болна, нито кашлям, нито имам хрема.
3. Не сме го мерили само ние кръвното, а и медицинска сестра и лекар и пак е толкова. Майка ми, както и други мои роднини също имат хипертония. Възможно е да се предаде наследствено. Мерили сме го както трябва 5-10 минути предварително стоя спокойно и не говоря и така, като предварително е нямало никаква физическа активност.
4. Болката в ставите е вече от около 2 години.
5. Жената, която ми прави снимката пита за какво е, въпреки че беше написано, защото не можа да разчете кода на самото изследване. Аз и казах, че е за сколиоза. Дори не ми направиха снимка в профил и сега пак ще трябва да ходя, за да може да се уточни ъгъла на изкривяването. Друга лекарка разчита снимката, която повтарям е на ГРЪБНАКА.
6. Дрехите са от един същ производител. 170 съм висока, бях 56 кг, а последно като се претеглих бях 50 кг.
7. Нямам абсолютно никаква инфекция, не съм болна, не кашлям, не кихам. Като цяло чомек не може да каже, че съм болна като ме гледа. Ако случайно не бяхме почнали да мерим температурата, нямаше дори да знаем, че имам. Не са ми правени изследвания, които да спомогнат за откриването на причината, освен на кръв и урина. Било то вирусна или каквато и да е инфекция.
8. Ако можех сама да разчета снимката, нямаше да пиша тук или да ходя на лекар. Това е снимка на гръбнак и забелязах това петно. Не казвам, че хората не си разбират от работата, но понякога може да пропуснеш нещо на снимка, която дори не е правена за установяване на инфекция на белите дробове, а за изкривяване на гръбнака.
ПОТРЕТВАМ, ЧЕ ТОВА НЕ Е БЕЛОДРОБНА СНИМКА! НИКОЙ НЕ Е ГЛЕДАЛ ЗА КАКВАТО И ДА Е БИЛО ИНФЕКЦИЯ! ЕДИНСТВЕНАТА МЯРКИ ПРЕДПРИЕТА ЗА ТАЗИ НЕИЗВЕСТНА ОТ КАКВО ПРИЧИНЕНА ТЕМПЕРАТУРА Е АНТИБИОТИКЪТ!
От авторката

 
  ...


...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3a5b1a73a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   От 4
Авторке, а каква е причината лекаря който е констатирал кръвното да не е предписал лекарства или кардиолог? Каква е причината личната ти лекарка чак сега да лекува температурата, ти каза ли че имаш температура от месец? 6кг по малко но за колко време?
Не разбирам защо при толкова много и опасни оплаквания ти отиваш на лекар за сколиозата, която е най малкия ти проблем, ако поддържаш 38 температура от месец, отслабнала си с 6кг без диети, високо кръвно, задъхваш се при изкачване на стълби и тн, всичко това говори за сериозно нарушаване на сърдечно-съдовата система?
Между другото стойността на лимфоцити ти е нормална за възрастта ти стойностите 20-40 които четеш на бланката са за възрастни.
Колкото до петното никой, който не го е видял нагледно не може да ти каже нищо, особено пък хора без медицинско образование.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: ba7ea899ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Температурата ти хич не е за пренебрегване и за това се чувстваш зле. Имаш някакво възпаление. Върнете се с майка ти и настоявайте за обстойни изследвания. Можеш да си пуснеш AST i CRP, за да се види дали имаш инфекция или ревматизъм/заради болките в ставите. /Задайте си въпроса и за петното на белия дроб. Най-добре да питаш рентгенолога. Не е редно ние да ти слагаме диагноза и да те плашим.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 1ee864b92c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз не разбирам, защо при тези оплаквания не се потърси мнението на кардиолог и пулмолог - как така от един месец поддържаш температура и лекарката нищо не е предприела освен снимка на гръбнака??? Родителите ти как така просто изчакват? Може да караш примерно атипична пневмония - отиваш с майка си при личната и настоявате за снимка на белите дробове. За високото кръвно също отдавна е трябвало да те пренасочат към кардиолог - може би лекарката като вижда само дете и пести от направления, иди на всяка цена с майка си... как така ще си траете толкова време и ще седиш без диагноза. Иначе да гадаеш по снимка на гръбнак за някакво петно е несериозно просто.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 6f33d2b8d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Оффф, девойче, едно Манту си направи в туберкулозния диспансер и не се разправяй с други лекари. Някъде 10-15лв е макс, прежали ги и стига досажда тук. Явно, че интернета ти е дал диагноза, адресчето къде да си я поставиш категорично не намери ли? И да, най-вероятно е туберкулоза, казва ти го човек изкарал една. Айде, със здраве!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 190186c2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Вчера ходих на лекар, за да си взема направлението за ортопед. Личната ми я нямаше (тя е педиатър). Там беше мъжа й, който е личен лекар на майка ми. Относно температурата - прегледа ми гърлото и ме преслуша със стетоскоп. Не знаел от какво е. Трябвало да говоря с личната си, за да решим дали ще предприеме някакво лечение. Също така каза, че съм била малка и затова сигурно не е нищо сериозно, та да не си меря температурата, защото нямало смисъл и било излишно притеснение. Въпросът ми е как така възрастта на човек може да определи дали е възможно да има някакъв сериозен проблем? ! Не казвам, че е задължително на мен да ми има нещо (и дано да не е така), но представете си, че някое дете или по-млад човек дойде, за да се консултира и наистина му има нещо... какво правим тогава? ! Щом е млад, не може да е болен. Както когато ходих на кардиолог и лекарката ми каза 2 седмици сутрин и през деня да си меря кръвното. Като се събудех беше около 90/60, а към 5-6 часа следобяд около 140/80. Въпросната лекарка каза, че щом сутринта било ниско, значи не било проблем. Според нея през цялото време трябвало да е високо (това беше преди 2 години)! Това и до днес не се е променило. Не мисля, че това да съдим само по възрастта за здравето на човек е правилно!
От авторката

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3a5b1a73a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Авторке възрастта е много важен фактор при поставяне на диагноза.
Примерно преди 2 години си била на 13, а за 13 годишно дете кръвно от 90/60 до 140/80 е нормално кръвно за подрастващ организъм. Бебетата имат кръвно 60/50, малките деца до към 7г възраст имат 90/60, а до 17години почва да варира надолу и нагоре до 140/80. Но ти съобщаваш кръвно 155/90 което е вече притеснително.
Температурата е нещо което се влияе от възрастта, може да се вдигне от физическа дейност, от притеснение и стрес, а в тийнейджърска възраст от хормоналните промени. На твоята възраст като сложим хормонални промени и стрес в училище е нормално да вдигаш дори да поддържаш температура до 37, 5/37, 8.
Както ти писах по горе и лимфоцитите са по високи при децата.
Ти може да мислиш че възрастта не е фактор, но твоите мисли не са учили медицина. При преглед или при издаване на епикриза първото нещо което се пише е възрастта на пациента, това е един от най важните фактори.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 190186c2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Напротив, никой от лекарите не ми е казал, че тази температура е нормална. За кръвното още тогава ми казаха, че не е нормално и затова и ми дадоха направление. Не ми постави диагноза, защото не намери причината за него. С напредването на възрастта нормалното кръвно се покачва. Примерно за 90-годишен човек и 220/100 би било нормално от лекарска гледна точка. От стрес може да се вдига кръвно, но колкото до температурата от това макс 37-37,2. Чак до почти 38 от стрес не е нормално. Като цяло гази температура е симптом на много болести. Знам това, защото изучавам биология и химия в училище като профилиращ предмет. Ежедневно се занимавам с такива болести, изготвяме проекти, правим презентации и опити. Ходим на такива състезания. Подготвят ни за кандидатстване с медицина и постоянно решаваме задачи от кандидатстудентски сборници. Също така съм член и на БМЧК. С такива неща се занимавам всеки ден. Не може да кажете, че съм напълно некомпетентна в тази област. Също така за лимфоцитите границите 20-40 СА за моята възраст. Преди 2 години си правих изследвания в същата лаборатория и там пишеше 20-60. Питах лекарката и тя потвърди, че това са стойностите. Утре може би ще отида да ми направят манту за всеки случай.
От авторката

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 190186c2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Към коментар 11
Също така искам да кажа, че възрастта наистина може да определи ДИАГНОЗАТА, но НЕ това колко си здрав, защото генетичната предразположеност и имунитета също са много важни фактори.
От авторката :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker