ОКР - видимост - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120673)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

ОКР - видимост
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1389 пъти
Здравейте!

Може би е добре да направя уточнение за това състояние. Съкращението ОКР се използва за обсесивно-компулсивно разстройство. Това е разстройство, което засяга около 2% от населението и диагностицирането му и последващо лечение обикновено отнема години, десетилетия дори. Години, в които потърпевшите минават през много тежки етапи, поради липсата на лечение, подкрепа и поради неразбиранено за собственото си състояние.
В най-общи линии то се характеризира с натрапчиви мисли (обсесии), които са нежелани и в повечето случаи в разрез с принципите на страдащия от ОКР. Такива могат да бъдат натрапчиви мисли за страхове от замърсяване/изцапване, непрестанни съмнения за сексуалната ориентация, полова идентичност. Често срещани са съмненията и страховете при майки, които се страхуват дали няма да направят нещо на детето си, да го наранят умишлено по някакъв начин (тук е добре да се каже, че майките с такава диагноза и такива страхове са по-малко склонни да навредят на децата си). Срещат се религиозни обсесии, както и нежелани сексуални мисли към близки и дори деца.
Обсесиите са придружени от компулсии, на които целта е да намалят стреса, несигурността и напрежението от първите, които обаче правят ОКР по-силно и от там потърпевшия по-уязвим. Компулсии могат да са многократното измиване на ръцете (при обсесии за замърсяване), многократни проверки дали е заключена вратата, изключена печката, многократни размишления с цел да се разбере каква точно е сексуалната ориентация/половата идентичност или пък размишления за това дали наистина е имало сексуално желание към близък човек.

Темата пускам, понеже сайтът се чете от не малко хора, а имам питане относно въпросното разстройство. Според вас дали фейсбук или инстаграм страница би имала смисъл, би ли била полезна, а и дали ще има интерес към нещо подобно. Като човек, който има такава диагноза ми прави впечатление, че информацията по отношение на това заболяване особено в България е силно ограничена. От там идва и малката видимост и не голяма запознатост за заболяването и съответно по-късното лечение, поради неосведомеността. Когато се говори от специалисти, то просто се споменава, като обикновено се казва, че няма да задълбочават в темата. Може би е поради фактът, че в България не се намират терапевти (или са толкова малко, че са неоткриваеми), които да специализират в това разстройство, за разлика от тези в чужбина, Америка например.

Та, според вас дали би имало смисъл от подобна страница с информативна цел, повишаваща разбирането и видимостта на това заболяване?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: e4422440bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Според мен е добре да се пусне и в двете мрежи. Само не знам как точно ще стане в Инстаграм, който е по-скоро за снимки, но ако има начин, е добре и там да го има. Описаните от теб хора ще имат полза да научат тези неща, а вероятно към момента получават основно подигравки от тиквеници, които не помагат особено на тях, но пък тиквениците си начешват крастата.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 0cbcd4b835
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Според мен, има предостатъчно медицинска информация, но хората нямат пари за психотерапия. Освен това, все още има някаква стигма около психичните заболявания и хората се крият, страх ги е да говорят открито, защото срещат подигравки. То, и без такива заболявания, има страшна агресия сред децата, която провокира тревожност и депресии. Едва сега, по света се заговори за тези заболявания открито и известни личности се ангажират с темата. Например, кралското семейство в Англия.
Така, че важните неща са, да има осведоменост сред населението, да може да се разпознава от родители, учители, ЛЛ, да има достъп до лечения, да има кой да помага. Психотерапиите, до колкото знам, не се заплащат от НЗК.
Има и подводни камъни- младите хора имат лесен достъп до информация в нета и изобщо не споделят с родителите. Те, пък, в повечето случаи не разпознават колко е тежко положението. След това, ако нямат финанси за психотерапия, нещата влизат в трайно инвалидизиране,

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5f5bc5841b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Иди на психолог да дефинирате и преборите детските ти травми, да простиш на родителите, за да можеш да продължиш спокойно напред. Друго "лечение" няма. За страница не знам, нямам социални мрежи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fe2dac35c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Да, разбира се-направи такава страница, все ще има хора, които желаят да се информират. Колкото да т. нар. специалисти-то в България т. нар. лекари са в плачевно състояни просто, масово от нищо не разбират, но си вземат високите заплати, че и реват как още пари искали, жалки кръвопийци.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 132bcdc72e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Благодаря много за коментарите, най-вероятно в бъдеще ще опитам да развия подобна страница.
Номер 2, може би има много разнообразна информация, но за конкретното разстройство е силно ограничена. Обичайната психотерапия, за която говориш би могла да бъде дори вредна за ОКР пациенти. Златният стандарт е ERP - излагане и превенция на компулсиите.
Номер 3, да, направил съм необходимото, дори и в чужбина. Причина за заболяването не са конкретни травми, има го генетичният елемент. Стресът и влиянието на средата могат да повлияят на интензивността на проявление.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5f5bc5841b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Няма генетичен елемент, авторе. Генетично може да ти са кафяви очите, но за болестите си има психосоматични причини и те са свързани най-вече със семейната среда. Ако родителят примерно е постоянно тревожен или пък хипохондрик, той ще "програмира" децата си по същия начин Или примерно за диабета съм чела, че идва от много лоша култура на хранене в семейството, а уж и той се предавал генетично. ОКР си е детска травма, от много авторитарен и контролиращ родител, не съм специалист всъщност... ти си знаеш. Успех с начинанието!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ccea89125c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   О, разбира се че би имало полза. Особено в Бг защото сигурно няма обширна и достъпна информация на български. Аз съм с хронично заболяване от друго естество и информацията която получих от лекарката, още когато ми го диагностицираха преди 15 години, беше много оскъдна. Много ми помогна един такъв сайт създаден от пациент, общо взето беше обяснил задълбочено причини за заболяването, симптоми, разновидности, лечение, лекарства... плюс форум където да споделяш опит, подкрепа и т. н. Сайтът стана толкова популярен че дори аптекарите го препоръчваха на пациенти. Мисля че свърши добра работа, това беше още 2010 година, сега вече има доста повече информация.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 132bcdc72e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 7, благодаря и на теб за коментара, много се радвам, че подобен източник ти е помогнал.

Номер 6, че го има генетичният елемент не си го измислям аз, не зная защо така категорично го отхвърляш. Международната ОКР фондация (IOCDF) е изнесла доста данни, които почиват на научни проучвания по въпроса, може да почетеш. Безотговорно е да изказваш така категорично лично мнение по подобни въпроси. Надявам се все пак, че си добронамерен.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 83350d40ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От една страна има смисъл да правиш страница. От друга страна има доста информация за заболяването в интернет на най-различни езици, включително и на български. Намери терапиите, които да изхвърлят заболяването от тебе, а не се задълбочава и да го пишеш, и да го описваш, и да го анализираш, и да стоиш в него.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 8216f6fd4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Детето ми е с ОКР. Един опитен психиатър ми каза, че най-често е генетично заложено и попита имаме ли в рода си с такъв проблем. Обясних му, че от наша страна няма, но майката е осиновено дете и не се знае там как стоят нещата. Детски психиатър предписа лечение с лекарства, след месеци се намаляват. При опит да се намалят още се появяват пак натрапливите мисли и отново ги увеличава. Това продължава вече повече от година и не се знае докога ще е така. Мой приятел, който дълги години живя в Германия е имал подобен проблем и ми сподели, че ги е пил лекарствата две години и една година ги е намалявал много постопенно докато ги е спрял и се е опраил. Детето ми се чувства много добре, но се притеснява, че цял живот ще трябва да е на лекарства. Това заболяване му повлия много лошо, развали си успеха, не може да се концетрира, дистанцира се от приятелите си Така, че ако можете, помагайте на хората. Много е гадно това.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: edfa20e584
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Системните констелации оправят проблема.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 44e375eb19
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   "Обсебен мозък" на Джефри Шуорц не е лоша книга по темата.
Иначе ОКР се лекува с много високи дози лекарства и диагнозата трябва да се постави от опитен психиатър.
Ако страдаш от депресия обикновено с излекуването на делпресията и ОКР-то изчезва.
Ако е чисто ОКР - много мъчително заболяване, но все пак се лекува.
Ето една много интересна статия по темата:
http://www. gatchev. info/blog/? p=939

В никакъв случай не се самолекувай! Опитен психиатър ти трябва!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 8a3ef18b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Причините за психическите проблеми са физически или свързани с външен непреодолим фактор. ОКР няма да излекувате с лекарства, а първо трябва да намерите източника на дразнение - някой педантичен, критичен, мърморещ, сечащ възрастен - бил той учител, родител, баба или дядо. Обиждащ, критикуващ, вменяващ вина. Първо този възрастен трябва да бъде разпознат и неутрализиран.
Смяна на витаминозен/ изследвания за носителство на мутация/ и хранителен режим на база изследвания в реномирана генетична лаборатория.
При генетични предпоставки помага единствено превенцията и подходящия режим. Избягват се определени храни, форми на витамини и вещества.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker