Смяна на колянна става - заплаща ли се от здравната каса? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Смяна на колянна става - заплаща ли се от здравната каса?
преди: 11 месеца, 1 ден, прочетена 736 пъти
Здравейте,

Бих искала да попитам, ако има запознати в сайта, дали смяна на колянна става се заплаща от здравна каса? Доколкото чета в интернет, отговорът е - да, заплаща се. Но дали има хора, които са оперирани или чиито близки са ги оперирали от същото по здравна каса?

И понеже е анонимен сайт за споделяне, ще споделя какво ме гложди - не отивам да питам някой доктор, защото става въпрос за моята свекърва. Просто искам да знам дали ни е излъгала. Трябва да си прави въпросната операция, с придружаващите след това рехабилитации и помоли мъжът ми (нейния син) за съдействие, че операцията струвала между 6 000 и 7 000лв, а тя няма толкова. За миг не сме се замисляли - естествено, че ще заплатим, все пак жената я боли. До операцията остават броени дни и аз споделих на колегите, че ни предстои кофти лято, защото след рехабилитацията, трябва да отидем да ѝ помагаме няколко седмици седмици (някъде началото на юли до август), а преди това да я посещаваме почти ежедневно в болницата през месец юни и от дума на дума, те ми казаха, че това е едва ли не рутинна операция и се покрива от здравната каса. Прочетох в интернет, май наистина се покрива.

Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против частните клиники, знам разликата (в повечето случаи) в отношението и никога не бих я накарала на отиде в държавна, само защото го покривало касата. Тя там ще стои и няколко седмици след това, бих искала да се грижат за нея хора, които го правят с желание. Имаме възможност, помагаме, близки сме си, но не ми се иска да вярвам, че ни е излъгала, че не се покрива от касата.

П. П. Гузно ми е, че питам. Няма да казвам на мъжа ми, дори и да се покрива, никога не бих му държала и сметка за нещо подобно. Живота и здравето на първо място.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 1 ден
hash: 4da1374b5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Да, толкова струва смяната 5000-7000лв. Майка ми я смени преди 3 години.
Да, трудът на лекаря се заплаща от здравната каса, но самата става се плаща от пациента. Отделно се заплащат прегледи, изследвания, консумативи, рехабилитация. избор на екип или лекар.
Скъпо е, сложно е, но няма друго спасение. Важното е да попаднете на лекар, които ще свърши добре работата си.

 
  ...
преди: 11 месеца, 19 часа
hash: 06416a8f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   По принцип здравната каса покрива смяната на колянна става, но само най-евтината и то на цени преди инфлациията, цена на става до 2700лв. Затова всеки лекар иска пари от пациента, но всеки лекар има различно предложение и съответна цена, затова парите които ще доплати пациента е в зависимост от лекаря, болницата и марката става, която ще избере. Който може да си позволи може да си плати и за най-марковата става. Който няма пари се съгласява на най-евтиното и пак доплаща няколко стотин лева.
Във вашия случай свекърва ви е преценила че синът й може да си позволи да доплати 7000 лв и е избрала качество което той би бил съгласен да си позволи да плати. В държавна болница в провинцията сметката ще излезе до 1000 лева, в София в частна болница може да надхвърли 10 хиляди лева.
И между другото за смяна на става се лежи 6 дни в болница, не както предполагаш няколко седмици.
Колкото до гледането, дядо ми с деменция след смяна на става на таза, преди 5 години, доплатихме 2100 лева в частна болница. А той ставаше до тоалетна още в болницата, още първата седмица у дома ходеше на разходка около блока с наглеждане, заради деменцията, а месец след операцията я бяхме забравили, но това зависи от човека и дали има на кого да предявява глезотия пациента, ако има кой да го глези може с месеци да иска обслужване. Дядо ми беше с деменция и не се сещаше да се глези.

Така че най-вероятно свекърва ви не лъже, но си е позволила да си избере по високо качество лечение, защото има кой да го плати.

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 1e7e9f3983
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Операцията я заплаща касата, много е скъпо. Това за София ли е, мислех че е около 1000, 2000 лв. Нека да потърси по- евтини болници в малки градове.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 5aeed56af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Преди 3 години сменяхме тазобедрена става на майка ми. За операцията и ставата платихме 6000лв. Колко отпуска здравната каса нямам идея, тия пари пак ги взима болницата и ти не ги виждаш.
При майка ми случаят беше по-сложен, имаше присаждане на кост, възстановяване и рехабилитация около година, тя реши да се глези и почти 2 години не работи.
След операцията имаш и други разходи - патерици, специална седалка за тоалетна, скъпи витамини, при нас имаше и лекарства, които не минаваха по здравна каса, прегледи при хирурга, рентгенови снимки и т. н.
Някой трябваше да поеме и издръжката на майка ми докато не работи, защото парите не падат от небето. Като теглих чертата - дала съм над 30 000 лева.
Сега вече тича като младо агне, катери стълби по бързо от мен.
Надявам се при вас постоперативния период да излезе по-кратък и по-евтин, защото при нас реално излезе по-скъп от операцията.

 
  ...
преди: 10 месеца, 29 дни
hash: 5aeed56af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Още нещо, не се лъжете по евтини хирурзи.
Имам поне 4 познати, които избраха по-евтин хирург и после патиха.
2ма от тях правиха втора операция после, а други двама просто си куцат с патерицата, защото нямат пари да се оперират втори път.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker