Евгеника - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121455)
 Любов и изневяра (29773)
 Секс и интимност (14395)
 Тинейджърски (21912)
 Семейство (6485)
 Здраве (9614)
 Спорт и красота (4711)
 На работното място (3191)
 Образование (7315)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18592)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Евгеника
преди: 6 месеца, 19 дни, прочетена 514 пъти
Евгеника е научно поле, което се занимава с изследване и прилагане на принципите на наследственост и генетика с цел подобряване на характеристиките на организми, включително хората. Терминът "егеника" произлиза от гръцките думи "εὖ" (eu), което означава "добре, " и "γένος" (genos), което означава "род" или "потомство. "
Първоначално, евгениката е възникнала като идеологическо движение през началото на 20-ти век и е свързана с идеята за подобряване на човешката родова линия чрез контролирано размножаване и подбор на "подходящи" генетични черти. Това движение насърчава идеята за "чистата раса" и дискриминация срещу тези с "неподходящи" генетични характеристики.
През 20-ти век, концепцията за евгеника изпитва реформи и се премества към по-етични и научни начини за изследване на наследствеността и генетиката, с фокус върху подобряването на здравето и качеството на живот на хората. Днес, науката за генетиката и геномиката имат значителен принос към подобряването на здравето и лечението на болести, като се използва знание за гените и наследствеността.
Трябва да отбележим, че историята на евгениката включва мрачни периоди, където тя е била използвана като оправдание за расистки и аморални практики, включително принудително стерилизиране и дори екстерминиране на хора. Тези аспекти на историята на евгениката са често свързани с негативни и неетични практики и се считат за неприемливи днес.
Съвременната генетика и молекулярната биология обаче предоставят възможности за изследване и прилагане на научни познания, които да подобрят здравето и качеството на живот на хората, като се спазват строги етични стандарти и норми.
Някои от най-големите ползи включват: Диагностика и лечение на генетични болести: Генетиката играе ключова роля в идентификацията на генетични нарушения и болести. Това позволява по-ранно диагностициране и разработка на индивидуализирани терапии за пациентите.
Проучване и лечение на рака: Генетичните изследвания позволяват по-добро разбиране на генетичните фактори, свързани с рака, и създаването на по-ефективни методи за диагностика и лечение.
Предпазни мерки и превенция: Генетичната информация може да бъде използвана за оценка на индивидуалния риск от различни заболявания. Това позволява на хората да вземат предпазни мерки и да работят по намаляване на своя риск.
Развитие на лекарства: Генетичните изследвания играят роля в разработването на по-ефективни и индивидуализирани лекарства, при които се отчита генетичният профил на пациента.
Селекция и подобряване на растения и животни: Генетичната инженерия позволява селекция и модификация на гените на растения и животни, за да се подобри тяхната устойчивост, реколта, и качество на месото или продукцията.
Идентификация на роднински връзки: Генетичните тестове могат да помогнат при идентификацията на роднински връзки и при установяването на биологичните родители на деца при случаи на осиновяване или други обстоятелства.
Разбиране на еволюцията: Генетиката предоставя информация за еволюционните процеси и развитието на видовете.
Форензична генетика: Генетичните техники могат да бъдат използвани за идентификация на престъпници, изследване на доказателства, и решаване на престъпления.
Подобряване на селекцията на донори: Генетичните данни могат да помогнат в подбора на подходящи донори за трансплантации и лечения със стволови клетки.

Какво е вашето мнение?
Какво влияе на избора ви на партньор за създаване на поколение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 19 дни
hash: e69e98b7b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Всеки луд с номера си. Хората се събират по любов, някой за пари, а някой други си измислят щуротии като евгеника. Ако сте прагматик човек и единствоенот което ви интересува е здраво, плодовито потомство, то търсете доказано здрав човек от друга раса, максимално далечна на вашата за да се избягне "близкородствено" кръстосване и потомстовто да е уберменш.

 
  ...
преди: 6 месеца, 19 дни
hash: 44f9302b9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Мисля, че това е пълна глупост!

Избрах жена си по духовните и душевните й качества!
За външния вид - изискването ми беше само да е приятна, симпатична, и да ми е хубаво да общувам с нея!

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 3db8c87120
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не съм избирала съпруга си по красота и ръст. Държах да е умен и да не е женкар. Да е мъж, на когото да имам доверие.
Може би на подсъзнателно ниво избирам мъже с тънки кости, тесен ханш, ясно изразени глезени, въпреки че на среща не са били по къси панталони. Не хилави, спортуващи, но с естествени мускули, без излишно препомпване. Предпочитам кафяви очи, вероятно светлокафяви или мен ме харесват такива мъже.
Не харесвам едри, напомпани, татуирани, такива, които ходят разкрачени или с разперени ръце от прекомерно помпане.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker