Кои са плюсовете и минусите на най-популярните диети - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123655)
 Любов и изневяра (30419)
 Секс и интимност (14592)
 Тинейджърски (22032)
 Семейство (6686)
 Здраве (9740)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3314)
 Образование (7408)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19157)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Кои са плюсовете и минусите на най-популярните диети
преди: 4 месеца, 9 дни, прочетена 352 пъти
Здравейте!
Диетата, и по-важното, подходящата диета, е едно от нещата, за които всеки е търсил информация в интернет пространството. Обаче като всяка друга тема, в която има много информация, не знаем кое е истина и кое не е. А обикновено, щом търсим подробна информация, значи търсим промяна и искаме резултати.
Много от хората, имат погрешната дефиниция, че диетата е свързана с рестрикции, огромен глад, както и огромна гама от негативни усещания, свързани с лишенията от храна. Но истината е, че диета е абсолютно всеки един тип хранене на света. И в зависимост от даденостите на организма, дали има някакви хранителни непоносимости, както и според предпочитанията, избираме подходящата за нас диета.
Както във всеки друг тренд и в областта на храненето не е по- различно и когато има нещо нашумяло сред повечето хора, всички започват да искат съответния хранителен режим и за себе си. Дали ще имаме ефект обаче е много строго индивидуално и зависи от редица фактори. Тук преди всичко ви съветвам да слушате тялото си и ако то ви дава негативен отговор, следствие на дадена промяна, то значи тази промяна не е за вас.

В момента най-актуални в света на храненето, режими са : кето, зоната, разделно хранене, вегетарианство, веганство и фастинг.
Ще започна с кето режим.
Той представлява такъв тип диета, при която основния източник на енергия са мазнините, а въглехидратите са понижени до минимум. Приема на протеин е умерен, а приема на фибри, обикновено е занижен.
При този режим, положителното е, че много добре стабилизира нивата на инсулина, подпомага трайното отслабване, понижава лошия холестерол, повишава нивата на ситост за много дълго време и подобрява нивата на енергия.
Като недостатък тук, можем да посочим, че първите 7-10 дни от започването на режима, може да имате отпадналост, липса на енергия, повишена раздразнителност, заради занижените кколичества на въглехидратите. Освен това, повишените количества на мазнините натоварват бъбреците, в много от случаите се стига до недостиг на витамин С и фибри, заради липсата на въглехидрати, плодове и зеленчуци. Както и проблеми с червата и подуване, тъй като въглехидратите и фибрите служат като пребиотик, тоест храна за чревните бактерии, а когато ги изключим, раздразваме чревния микробиом.
Следващата много популярна диета в момента е вегетарианството.
Това е режим, при който изключваме месото.
Като положително тук, можем да посочим намаляването на лошия холестерол, детоксикацията на организма, както и факта, че е полезен за околната среда. Много приятен за отслабване, както и факта, че фибрите стабилизират нивата на кръвната захар.
Като недостатък тук, можем да посочим сериозния риск от дефицити на Желязо, Цинк, В12 и достатъчно протеин. Тъй като в растителните продукти, протеините не се усвояват така добре, както в животинските. Освен това, голям процент от вегетарианците прекаляват с преработените храни и захари.
Друг срещан дефицит тук е Омега-3 мастни киселини, тъй като в растителните продукти, няма толкова голямо количество, а като цяло риба и рибни продукти, не се консумират толкова често, въпреки, че са добър източник.
Веган хранителен режим е този, при който се изключват всякакви продукти с животински произход.
Тук плюсовете са същите, както при вегетарианския хранителен режим, но недостатъците са, че тук имаме още по-голям риск от дефицити на макро и микро нутриенти. Както и усложнен социален живот, тъй като почти никъде няма голямо разнообразие от веган ястия.
Другия много популярен хранителен режим в момента, това е фастинг.
Фастинга е режим, при който си хапваме каквото решим, но в определен времеви прозорец, след това следва период на глад, в който можем да приемаме само чай, вода и кафе, неподсладени. Да речем, ако прозореца ви на хранене е от 12 на обяд до 8 вечерта, след тези 8 часа, трябва да следват 16 часа на глад.
Този режим е изключително подходящ за подобряване на хормоналните нива, стабилизира инсулина, води до отслабване, има антиейдж ефект върху кожата и понижава стреса.
Като недостатък тук, можем да посочим, че в началото, когато още нямате опит във фастинга, може да не си набавяте всичко необходимо в съответния прозорец за хранене, както и, че при непланирането на храненията, могат да се получат хранителни дефицити, както и желание за вредни храни. Освен това е неподходящ за бременни жени.
Следващия популярен режим, това е зоната.
При него на всяко хранене, имаме източник на протеин, мазнини и въглехидрати. Тук храненето е много комплексно и не се разделят нутриентите.
Като плюс можем да отбележим, че има много балансирам прием на нутриенти и повишеното им усвояване, именно заради този баланс. Подобрени нива на инсулин и кръвна захар, както и факта, че е много лесна за спазване.
Като недостатък тук, диетата отначало може да ви бъде трудна, ако не познавате основните групи храни и източниците им.
Друг популярен режим, това е разделното хранене, известно като 90-дневна диета. При нея, в един ден приемаме храни, източници на въглехидрати, в друг ден приемаме източницни на мазнини, в трети протеини, а в четвърти плодове и зеленчуци.
При тази диета като плюс отчитаме, че лесно се отслабва, а всичко останало е в минус. Тя води до сериозни дефицити и нарушения в целия организъм.
Това са основните плюсове и минуси на най- популярните в момента диети.
Надявам се да съм ви била полезна :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 1e7bfd7e76
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Много полезен пост, браво и благодаря за отделеното време!
Особено по-младите момичета имат нужда да знаят това, а и да проучват повече за нуждите на собствените си тела.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 877b1dd25c
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Много теоретизираш!

Аз като човек с богат житейски опит ще ти кажа следното(проверено от опит - и то не само от моят, а и на много хора! ):

Няма значение каква точно е диетата! Има едно важно изискване, за да започнеш да отслабваш:

Трябва да приемаш по-малко калории, отколкото изразходваш!


Може и без диета. Аз примерно отслабвам по около килограм на седмица като спазя следните неща:
1. Спирам сладкото(освен плодове, но по малко)
2. Ям умерено и ставам леко гладен от масата
3. Ям приблизително в едни и същи часове(три пъти на ден) и не ям нищо по друго време!
4. Движа се по няколко километра на ден


Но проблемът при всички диети, или по-точно след тях, е един и същ:

че след това връщаш обратно свалените килограми!

(Даже може да качиш и допълнително килограми, ако не спреш да си хапваш стабилно)

За да се отслабне трайно, ако имаш склонност към напълняване, трябва след като отслабнеш - постоянно да се въздържаш!

Аз лично не мога да го направя, и не искам да живея такъв живот - постоянно да си броя калориите!
Така, че съм на принципа - по добре пухкав, но свободен!

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: f1abd7fa19
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Диетата а отслабване не е толкова какво да се яде, а колко да се яде. Ако изхазходваш 100 единици калории, а приемаш 80, ще слабееш. Сега ако имаш вече някакъв конкретен здравословен проблем, е друг въпрос.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 0809268451
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Кето е супер вредно за бъбреците и за хора под 25. Иначе действа - сваля кила с минимална загуба на мускулна маса.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 1c2169fe7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   В обкръжението ми има няколко диетични индивиди и всеки от тях практикува някой от изброените режими. Да, вталяващ ефект има при всичките. Обаче има и един основен недостатък, общ за тези и други диети: хората не са щастливи. И им личи, безумно им личи. Някои от тях са изнервени, други стават агресивни и заядливи, трети са като повехнали цветя. И според мен проблемът им не са били килограмите, а това, че не харесват и обичат себе си, а отслабването не помага в този посока. Така че яжте, носете си новите дрехи, харесвайте се, каквито сте, усмихвайте се и не се вманиачвайте по хранителни режими. Те ще ви направят по-слаби (често само временно), но няма да ви донесат щастието, което ви липсва.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 8 дни
hash: 35ae107aec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От днес започвам с фастинг.
Две хранения без алкохол, хляб, сладко и джънк фууд между 12ч и 20ч.
Целта е сваляне на 10кг, за колкото време - толкова.
Със спорт не се занимавам, но клекове, кардио и ергометър ходене по 6-8 км на ден, става.
Интересно ми е дали ще се получи, защото като цяло имам 20кг за елиминиране, би било чудесно да успея!
Ще ви държа в течение!

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 6d570fd28f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   И всичките тия изгъзици имат за цел да доведат до едно нещо а то е "калориен дефицит". Отслабването става само и единствено, когато сме в калориен дефицит независимо от това как и какво и кога ядете.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 835044032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Я виж ти, не вярвах, но се случи!
За точно 3 дни, свалих кило и половина.
Благодарение на фастинга, който прилагам за първи път.
Въздържам се от нездравословни храни и започнах наистина да внимавам с какво точно утолявам глада си.
С други диети през годините, буквално виех от глад и зарязвах всичко сравнително бързо.
Сега обаче съм добре като начало.
Даже ми дойде хъс да продължа в същия дух.
Авторке, благодаря, че ми отвори очите!

От н 6

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker