Късогледство, възможно ли е да се коригира без очила? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121338)
 Любов и изневяра (29743)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3185)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18565)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Късогледство, възможно ли е да се коригира без очила?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 13234 пъти
Привет! Аз съм момиче на 16г. и от малка имам този проблем. Но... сега зрението ми започна да се влошава по малко с времето. Виждам г/д ясно до 10 метра, и то ако е добре осветено. По-надалече ми е разфокусирано и ако искам да видя нещо ясно по-далеч от 100м трябва да си го зуумвам с апарата. А обичам да съзерцавам природата и да и се наслаждавам, но това ми пречи. Мисля, че имам около -1 диоптър, не повече. Май продължителното стоене пред компютъра (и след това поне 2ч. на телефона през нощта) задълбочиха проблема. Миналата година определено си виждах малко по-добре. Знам, че трябва да ги огранича доста, но... мн обичам да научавам нови неща, и въобще не мога дълго време без този „поток” от нова информация. Да, едно време хората не са имали компютри, нет, ограмотявали са се чрез книгите, но ако искам да прочета някоя, то почти винаги мога само в електронен вариант, и ест. очите ми страдат от това.

Гадното е, че не мога да виждам ясно отдалеч познати, освен ако не ги позная по-дрехите или общия вид. И ако някой реши да ме поздрави отдалеко, докато зацепя кой/коя е може да се е разсърдил/а вече...

Живея в мн малък град и не знам дали има добър офталмотолог тук. Не съм ходила на очен преглед (освен на тези при личната) от 8г. В родния ми град има мн и добри клиники, но не знам дали се очертава да ходим там отново тази год., макар че не е чак толкова далеч. Също така не ми се носят нито очила, нито лещи. Е, ако очилата са със секси рамки, може и да се приема, нали все пак е за здравето.

Пих 1м витамините за очи на Допелхерц, и определено имах подобрение, но нашите трудно ще се навият да ми ги взимат поне през месец (макар че са 9 и нещо), а и аз не смея мн да им искам, щото майка ми ще ме резне за без време - защо са ми били, макар и да е наясно. Все пак тия пари не съм си ги изработила... Казва ми, че така нямало да мога да си изкарам шофьорска книжка, хич не ми се вярва, че няма да стане и то с такъв малък диоптър. От утре ще започна да ям моркови и ще се надявам на подобрение. Слънчевите и плувните ми очила са с УВ филтър. Знам, че най-често късогледството се получава и в следствие от дългия престой в затворени помещения. Също, че до 25г. лещите ми ще се изменят и дооформят заедно с мен и, че в пубертета диоптъра нараства, но може ли да го предовратя, когато спра с вредните навици?

Интересува ме дали, ако намаля задълго компютъра и се храня като цяло здравословно, пия витамините (но не нося цайси) ще се оправя напълно?

Разходките и взирането в близък и далечен план донякъде ми помагат, но съвсем мъничко. Моля за отзиви дали упражненията за очи помагат. Също има някаква с-ма на Норберков, дали е ефективна? Искам да си възстановя нормалното зрение :)

Благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 месеца
hash: 3f46e23685
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   аз убедително вярвам, че се поправя зрението и ще успeeш... аз вьрвя по този пьт... В пубертета имах кьсогледство -4 диоптьра и заради грозен вьншен вид и подигравките на сьчениците ми нарочно не носех очилата (просто си ходех в мьгла... и ако ми се наложеше да се справям с някакьв обект- изчаквах го да дойде близо до мен или аз отивах близо до него). После контактнте лещи станаха евтини и аз отидох на очен лекар - оказа се, че от НЕ носене на очила сьм свалила на -2 диоптьра :). Сега нося лещи и в кьщи пак си стоя без да "виждам" - (все пак всичко е познато). Тези упражнения сьщо помагат... благодаря за споделянето... (светла)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 08b43d9332
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

2.   Отиди на очен лекар, добър-лош няма значение.

Късогледството не се оправя с витамини обаче. Има упражнения за очи които можеш да правиш... най-важното е като четеш / гледаш монитор периодично да гледаш надалече и да оставяш очите да си починат. Това за да не се влошава. Ако четеш много книги, киндъл също е вариант.

За да се оправи, има лазерна корекция, няколко вида поне, но трябва да си над 21 и струва пари (сега не знам колко е, 2-3 хил лв мисля). Аз съм си правил преди години и си струва напълно.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 28ed7389f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   С операция! Преди няколко години струваше 800 евро.
А тези книги /руски и западни/ тип КУПЕТЕ ме и ЩЕ ПРОМЕНИТЕ ЖИВОТА СИ САМО ЗА 7 ДНИ, 78 ДНИ и тн, не съм чула да са променили нечий живот. Говоря за Бг.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 1d172ef782
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Здравей!
Пробвай с Норбеков, на мен ми помогна.
В крайна сметка няма какво да губиш:)

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: f7347f47c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 3 за операция се изисква 21 години, а за момичетата даже след като са родили. Може да провериш книги като ''Живот без очила'''', ''. Как да свалим очилата за 7 дни:
Уникални техники за корекция на зрението''. И аз имам подобен проблем само, че съм момче на 19. Пробвах с лещи, но ми е много трудно да ги слагам-трябва обикновено да си играя цял час. Тези книги сега ще ги чета, иначе успех.

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a1af619244
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   И какво му е толкова проблемното на носенето на очила? ! Ти си на 16, вече не си дете и би трябвало да си надраснала хорското мнение. Да не говорим, че нищо срамно няма в това, че имаш проблем със зрението и си си обърнала внимание. Освен инфантилен пъпчив твой съученик, не виждам кой друг би ти се присмял. Сега има такова разнообразие от рамки за очила - цветни, дебели, тънки, с камъчета, с букви.... очилата отдавна не са просто необходимост, вече са аксесоар.
Аз съм с -4 на едното око и -5 на другото. От 8-9 годишна почнах да осъзнавам, че не съм ок с очите, но не смеех да кажа на нашите, за да не сложа очила и да ми се подиграват. Резултата беше, че по математика бях все със слаби оценки, понеже написаното на дъската беше едно, аз го виждам друго и оттам всичко отиваше по дяволите. Докато завърших не сложих очила, все някак се оправях. Само, че освен, че ми беше мъгла редовно ме мъчеше и главоболие от постоянното напрягане на очите.
Когато започнах работа (офис сътрудник съм и работата ми е предимно на компютър) разбрах, че така повече не може. Отидох с триста зора на преглед, където освен късогледството ми казаха, че имам и астигматизъм. Избрах си рамка от дебелите черни с правоъгълни стъкла (секретарски) за да не се вижда колко дебело е стъклото (но то всъщност не е много). Вече 4 години ги нося и ги свалям само като си лягам и като се къпя. Нямам намаление на диоптрите, но за сметка на това виждам идеално, разпознавам лицата на познати по улицата, виждам отдалеч номера на автобуса.... Няма човек, на когото не му отиват очила, въпросът е да са правилно подбрани.
Не знам колко помагат тези книги и упражнения за очите, дори и да има полза, според мен ефекта е минимален... ако беше така, че съвсем да си оправяш зрението нямаше да има хора с очила, лещи или да се подлагат на лазерни операции.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ee2b1708cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За 5: лещите ще се научиш да ги слагаш, но дразнят очите (поне моите ги дразнеха). Не залагай много на тия книги, те са просто комерсиален продукт който при това не работи. Изчакай 21, направи си операцията и забравяш за проблема.

Вярно че за жените беше по-добре да е след като приключи с ражданията.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8694356527
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз също нося очила, маркови са, бях дала 250 лв за тях преди няколко години, но се измъчвам много. Не виждам с тях зрението ми се влошава, въпреки че ги нося постоянно. Стъклата ми излизат много скъпо -100лв не мога да отделям по 100 лв. само за стъкла. Искам да изкарам шофьорски курс, но зрението ме спира, не искам да убия човек заради лошо зрение. На книгите не им вярвам, ако действаха сега нямаше да има хора с очила. Операция е спасението!!!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 284c269f8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   И аз съм на 16 г. и преди две години открих, че имам късогледство. Имах като твоя проблем и често подминавах познатите си, защото не ги виждах. Отидох на очен лекар и ми изписа очила.

Ще те посъветвам да отидеш и ти на лекар ако не в твоя, то в друг град, за да си направиш преглед. Ако не го направиш сега, след време диоптърът ти ще се повиши. Мисля, че зрението ти няма да се подобри с носенето на очила, но поне ще спре да се влошава.

Мой съвет е да четеш само на дневна светлина и да намалиш стоенето пред компютъра. Можеш да ядеш повече моркови и боровинки, защото са полезни за очите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7777128553
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Здравейте. Аз съм момче на 16 г. и също нося очила с диоптър - 1, 20 на лявото и с -1, 00 на дясното. Според мен операцията не е решение защото, първо е много рисковано да си загубиш зрението и второ е твърде скъпо. Аз мисля, че трябва да се започнат упражнения и да се ограничи носенето на очилата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker