Проблемна Памет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121323)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблемна Памет
преди: 9 години, 23 дни, прочетена 1956 пъти
Имам затруднения със запомнянето на повечето термини, дати, нови думи и числови низове, като например телефонни номера и дълги пароли. Налага ми се, многократно при това, да преговарям всичко, докато успея да го запаметя, но помня прекалено малко неща, след примерно 6 месеца. От 20 страници текст, рядко ще запомня нещо друго, освен авторът, темата, някоя друга фраза и обща генерализация на останалата част от съдържанието му. Ужасно е! Голямата част от времето ми преминава в преговаряне. Помня достатъчно, да си върша работа на базово ниво, но винаги се налага да поглеждам по нещо, заради ужасната си памет. Понякога не мога да си припомня дадени детайли с часове, но ми изкачат в главата на другия ден.
Ако някой знае начин, за подобряване на паметта, нека го сподели. В момента ползвам разни мемо карти, но не виждам как някакви детски игри ще са ми от полза.
Проблема е, че преди време можех да помня за по-дълги периоди и много по-лесно. Знам, че с възрастта паметта отслабва, но не съм дори и на 35 още.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 23 дни
hash: ee0335d14b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   пушенето също подпомага за това. Отиди в аптеката и кажи, че искаш хапчета за стимулиране на паметта. Имаше едни, обаче не се сещам как се казваха, май фитин бяха.
Ето ти подобна тема http://spodeli.net/5/story-58140.html

 
  ...
преди: 9 години, 23 дни
hash: 8df8a304b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Паметта ти е неуслужлива, защото не я тренираш. Всяко нещо, което не се използва закърнява.

 
  ...
преди: 9 години, 23 дни
hash: 98ca22bf5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Гинкобилоба?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 23 дни
hash: 30ab685862
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами просто... особености на човешката памет! :) Тя не е като компютърната - да запишеш нещо в нея и то да се помни во век и веков, или поне докато не се скапе самата памет. Човешката е много по-сложно устроена, с приоритети, със селективност, с режим "забравяне". И не е пригодена за дългосрочното съхранение на абстрактна и точна информация. По-скоро е устроена за запомняне на концепции, идеи, спомени в размит вид. Разбира се и ЕГН-то си казва думата и употребата на алкохол, и други подобни средства, НО не знам дали знаеш, че невронните клетки се формират в организма само през ембрионалната фаза от развитието. След това те не се делят, не се възстановяват, а само измират. Налага се човек да компенсира количествените загуби с увеличаване на качеството и организацията. Но както и да го погледнеш - когато сумираш една монотонно намаляваща права (А) с една нарастваща крива с насищане (В), резултатът винаги е една крива с максимум и после следва неминуем спад...
А и днес организацията на съзнанието е такова, че всеки разчита на телефона да му помни номерата, на Google да помни автори и дати... Едно време помнех наизуст телефонните номера на 20-ина приятели и познати, някои от които (разбира се абсолютно безсмислено) помня и до днес. И то не заради съм ги преговарял по 100 пъти, а защото съм ги набирал и съм оперирал с тях. Някои ги помня дори по-скоро като последователност от натискане на бутоните върху клавиатурата, отколкото като цифри.

Така че - споко. Свикни с мисълта, че не си компютър, и че паметта ти е ограничена във времето и пространството, при това - неточна! :)

 
  ...
преди: 9 години, 22 дни
hash: bc7d5c658f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз съм на 15 години и имам същия проблем. Понякога даже като тръгна да правя нещо и не си спомням какво трябваше да правя и много трудно се съсредоточавам. Това което мога да те посъветвам е да ядеж храни, които помагат за подобряването на паметта. Също така има и упражнения за тренирането на паметта. Бях гледал предаване по National Geographic в което бяха показани тези упражнения. Незная как точно се казваше, но със сигурност ако потърсиш в интернет ще ги намериш. Успех!

 
  ...


...
преди: 9 години, 22 дни
hash: 972e096ca5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз съм абсолютно същият. Трудно запомням и нещата почти никога не изникват в съзнанието ми след това. Примирил съм се до известна степен, но наистина е ужасно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 22 дни
hash: 8e873cc5a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж товa, a имa и други.
m.youtube.com/watch?v=5K3U08ijulc

 
  ...
преди: 9 години, 22 дни
hash: e3ea88dc76
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Започни целенасочено да наизустяваш нещо - стихотвориния, статии... Увеличавай обема малко по малко. Важното е всеки ден да се упражняваш, мозъкът също се нуждае от тренировки.

Номер 4, всъщност последни проучвания показват, че ако целеносочено се опитваш да задравиш връзката на някакъв спомен, хипокампусът ще започне да създава неврони, които да подсилят тази връзка. Това се наблюдавало във възрастни монахини, които заучавали нов език.

 
  ...
преди: 9 години, 22 дни
hash: 03604076f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз имам същия проблем.
Преди доста се депресирах когато сядах да чета. Това само влошаваше нещата. Сега съм една идея претръпнал и запомням повече.
Като цяло си има хора, които помнят много, независимо по какъв начин четат . За останалите ето един метод.
На времето четох една книжка ,чието име естествено съм забравил, свързана с запаметяването. От нея помня само, че най-ефективния метод за запомняне е четене по 40мин. с 15мин. паузи ("изстиване на мозъка" :) ). Имаше и графики изобразяващи каква е разликата между този тип четене и четенето с часове (без почивки). При четенето без почивки информацията е най-ясна след определено време, а не веднага след като си прочел материала - плюс това по-бързо се забравя . Може би заради това, тези детайли, за които ти говориш, изкачат на другия ден...

Успех :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 20 дни
hash: cbb2b1e159
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Паметта ти е неуслужлива, защото не я тренираш. Всяко нещо, което не се използва закърнява."
Ахъм ... а би ли споделил изпитан метод, с който да "тренирам" ?

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 дни
hash: cbb2b1e159
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Благодаря за напълно безполезните съвети !

 
  ...
преди: 9 години, 4 дни
hash: 7038744ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Паметта не може да се тренира! Всичко е генетично заложено, зависи от начина на живот, НО при нормалните хора паметта е също и избирателна - помним само важните неща. Ако едно нещо не го тренираш, мозакът го слага в графа „неважно“ някъде далеч и го вика само в определена ситуация.
Някои аутисти имат фотографска памет. Такива хора не само не са нормални, но и не живеят дълго.
Не е вярно, че с възрастта паметта отслабвала. Всичко е индивидуално.
Можеш да направиш нещо за паметта си като не консумираш цигари, алкохол и най-вече наркотици. Алкохол може умерено - чаша вино вечер да кажем, но по принцип тези неща вредят на мозъка.
Човек не случайно е добър в нещата, които го интересуват - такива неща помним. Развивайте си талантите в неща, които ви интересуват, в които сте добри.
Ако например не сте музикална натура, колкото и да се пробвате да запомните някакви ноти, няма да ви се отдаде.
Някои хора казват, че карането на колело и кола не се забравяли, но не е така. Пазене на равновесие върху колело действително не се забавя, но след 10 г. прекъсване като се качих на колело доста несигурно карах.
С колата същото. Взех книжка на 18 г., но нямах възможност за кола, а и нужда и на 30 г. правих опреснителни. Днес карам много добре, но ми се е случвало след 1-2 месеца прекъсване (мъжът ми не търпи да карам аз като е в колата, защото като малък е претърпял катастрофа и е бил пътник)...ами пак забравям и ми трябват 15 мин., за да влезна в час.
НОРМАЛНО е това.
Понякога гледам дори снимки и се замислям къде и кога е било това.
Имам висше, но ако сега ме питате нещо по някои предмети или трябва да пише изпит - забравете.
Пробвайте се дори да решите листовките за шофьорски изпит и повечето от вас ще се провалят. Аз така се пробвах и взех листовките чак на третия опит, след като мозакът ми беше викнал старото познание - най-вече бях запомнила конкретните картинки, не правилата :)
Няма ДОКАЗАН научно метод за подобряване на паметта. Кофеинът помага обаче ....временно. Амфетамините също помагат, но заслужава ли си това? Баба ми взима разни хапчета за оросяване на мозъка, но май са плацебо.

...дори човек може да позабрави майчиния си език! По стечение на обстоятелствата не бях говорила 2 години никакъв български, нито бях чела и после имах много големи трудности, защото думите ми идваха на два други езика, но не и на български. Чак след като целенасочено почнах да чета на български, да излизам с българи ми се подобри езика, но когато се върнах след 10 г. в България след отсъствие и ми се наложи да ходя по институции...пак зацепвах и почвах описателно да говоря за разни думи и ми се е случвало служителки да говорят с мен на английски. Имам добра памет, но като не използваш едно знание, то потъва някъде назад и дори майчин език можеш да забравиш.
Имах хазяйн-немец, които беше забравил своя език и говорихме на английски, макар че аз знам и немски - пробвали сме се, но той знаеше немски по-зле от мен, защото не го беше говорил от 20 г.!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker