Баща ми ме заплаши, че ще ме изхвърли на 18 (като съм още в гимназията) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Баща ми ме заплаши, че ще ме изхвърли на 18 (като съм още в гимназията)
преди: 3 години, 17 дни, прочетена 1924 пъти
Здравейте. Момче на 16 години съм. Живея под домашно насилие от 2012 - същата година, в която заживях в България. Когато бях на 15 години, баща ми за пръв път ме заплаши, че щял да ме изхвърли от къщата на 18 години. Днес, за съжаление - стана абсолютно същото. Пак ми отправи заплаха, че на 18 щял да ме изхвърли от нас.

Баща ми е турски ром и манталитета му е ужасен. Той винаги е очаквал да живея според очакванията му - очаква да взема занаята му и да бъда като него (а той за мен е ужасен човек). Но, не съм дошъл тук да клеветя, а да поискам съвет, защото наистина не знам какво да правя. Когато навърша 18, аз все още ще съм в гимназията (11-ти клас) и ако случайно баща ми ме изхвърли - то няма да има къде да отида; хората от ромската общност няма да ми помогнат, защото съм "outsider", а outsider-ите не са добре приети тук. Живея на село, но уча в среден град в североизточна България. И честно казано, страх ме е, че ако случайно баща ми ме изхвърли - то аз няма да мога да се издържам, защото в средните градове няма чак толкова възможности за работа (честно казано, това са поне моите наблюдения; ако не съм прав - моля да ме поправите). Докато съм още по-млад, исках да измисля нещо, в случай, че наистина баща ми ме изхвърли.

Първият ми вариант е да спестявам пари - но за 2 години кой знае колко ще спестя. Проблемът е, че даже не мога да спестявам, защото не получавам джобни - това се дължи на факта, че не ходя на училище присъствено. Вземам стипендия за отличен успех, която се състои от 35 лв., но не мисля, че ще спестя бол пари от нея.

Вторият ми вариант е фрилансинг - добър съм по програмиране (C#), имам опит с Pixel art, владея 3 езика, имам страст към писането (на английски), но истината е, че със сигурност ще се проваля. Не съм опитал, но не мисля, че ще имам клиенти, имайки напредвид възрастта ми.

Проблемът е, че аз даже не мога да работя - баща ми не би ме пуснал да работя (да кажем на плажа), защото той винаги очаква да се въртя около него (умишлено е, иска да му взема занаята).

Също така, от ранна възраст винаги ми е натяквал, че нищо няма да стане от мен в този живот и че ще стана наркоман, като чичо си. Честно казано, това много ми се отрази на самочувствието, защото виждам, че имам потенциал за много неща. Обаче фактът, че никой не вярва в мен ме кара да се оттекча от всичко и накрая винаги стигам до постоянна прокрастинация.

Знам, че темата е смешна - тоест, хората на 18 се водят пълнолетни, но наистина, друго е, когато си хем на 18 хем гимназист.

Та, някой би ли ме посътвал? Някой изпадал ли е в подобна ситуация? Бих се зарадвал на какъвто и да е съвет от Вас :)

(Преди да си правите грешни заключения - да, сериозен съм. Мислех много по тази тема, но накрая винаги стигам до задънена улица... в истинския живот няма с кой да поговоря по темата; даже и да има - то никой не би проявил разбиране)

Много здраве и лек ден!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 17 дни
hash: eba3c0ef84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Еми къде е майка ти? Можеш ли да отидеш при дядо си и баба си ако един от двамата е още жив?
Или Вуйчо и леля?
Имаш роднини и би могъл да поискаш някаква подкрепа от тях, но баща ти няма право просто така да те изгони и може би ако трябва някой от твойте роднини да поговори с него да го вразумят да не прави така и да не ти говори по този начин.
Но макар след като навършиш 18 години сега имаш още много време до тогава, а като съвет за бъдещата ти работа която желаеш да ръботиш в call center е добра идеа, но най много търсени и високо платени са хората които знаят германски, а аз знам това защото братовчед ми работи в call center и гв работата си използва английски и той ми каза, че най много търсени са кандидати са германски език така, че ще е по добре да го знаеш.

Аз съм 19 годишно момче и да ти кажа ще животът да си пълнолетен е ужасен и много труден особено най сложно е в България, а при мене е още по зле защото не можах да зъврша 11 и 12 клас и средното си образование не можах да си взема, но ми се даде пореден шанс да продържа да уча нормално и редовно като всички учиници.

А относно за проблема ти просто трябва да потърсиш помощ или да кажеш да баща си, че не може да те изгони и няма право да го прави и да му напомниш, че все още си учиник и докато си учиник ще си зависим от него докато не излезеш от училището и му кажи да те остави намира да следваш мечтите ти, защото мечтите за важно нещо което дава тласък за това с което искаш да се занимаваш в бъдеще.

И му кажи да те остави намира защото иначе, ако не те остави намира да си градиш планове за бъдещето си и да се занимаваш с нещата които ти харесваш, иначе ако не те остави ще те правали и ти цял живот ще се чустваш като провал и ще съжаляваш и запомни, че трябва да слушаш само и единствено себе си, а ти вече когато имаш 18 години той няма никакво право за нищо да те спира и можеш да правиш каквото си поискаш дори ако пожелаеш и в Колумбия Южна Америка да отидеш не може да те спре и даже мечтите ти не може да спре, но дори когато вече имаш 18 не може да те изгони в първия ден преди рождение ти ден.

ЧАО

 
  ...
преди: 3 години, 16 дни
hash: 2c03f05a5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Три изречения и дотам..
Някой активно пише за насилие, настройва деца и росители, ...

либерални измекяри!

 
  ...
преди: 3 години, 16 дни
hash: 9397c4db99
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не, със сигурност НЯМА да се провалиш! Ако е вярно описанието ти за теб, си много будно, интелигентно момче.
Дори и нищо да не спестиш до 18 г възраст и баща ти да те "изхвърли" от дома, това ще е най- голямата услуга която ще ти направи. Ти ще кандидатстваш в някой кол център, ще бъдеш приет със сигурност и ще ползваш заплатата от там докато намериш нещо по- добро за теб.
Но съм сигурна, че баща ти просто те манипулира чрез страх. Така да те принуди да останеш в дома и след пълнолетие, да поемеш неговата работа и ти да се грижиш за семейството от там насетне.
НЕ СЕ ПОДДАВАЙ! Симулирай докато си зависим, но като дойде моментът- бягай и развивай живота си самостоятелно и както на теб ти харесва. Но бъди сигурен, че той доброволно няма да те изхвърли, иска да си емоционално зависим за да те използва като провеедор за него и фамилията!
Трай си и си учи спокойно. После можеш да работиш и да продължиш образованието си в някой от големите градове далеч от него.
Успех, момче и никога, ама никога не казвай, дори не мисли "със сигурност ще се проваля" защото така програмираш сам мозъка си, все едно подаваш команда да саботира всяка възможност! Това е и което прави баща ти, не му помагай.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 16 дни
hash: 6b1f0fb8fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Здравей мило момче. От това, което си написал звучиш като много съвестен и интелигентен млад човек. Баща ти би трябвало да се гордее със син като теб. От историята ти обаче се разбира, че положението е доста по-сериозно, след като даже те заплашва, че може да те изхвърли от вкъщи. Той няма право да те изхвърли дори ако си пълнолетен при положение, че все още си ученик. Той е длъжен да те издържа докато завършиш средно образование. След това бих те посъветвала да запишеш висше, защото с това баща ти се задължава да те издържа до 25 години докато завършиш. Сигурно в твоето семейство въобще не се говори да записваше висше образование, след като баща ти иска да вземеш неговия занаят. Но както сам казваш имаш потенциал и това е вариант да се справиш със ситуацията

 
  ...
преди: 3 години, 16 дни
hash: fa3d7961b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Хващай се като стажант, щом се занимаваш с програмиране. Все ще си намериш някаква фирма. Дори и сега да бачкаш без пари (трудно, ппц няма как да бачкаш безплатно за работодател и ще ти дават все нещо) след 1 година няма да е така. Успех!

 
  ...


...
преди: 3 години, 16 дни
hash: fd68b0e77f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Много родители обичат да се правят на интерсени с това "На 18 си, пълнолетен си, оправяй се, бла бла бла... ". За мен е редно законът да се смени така, че да са длъжни да издържат децата си до завършване на гимназия, защото наистина това което прави твоя баща е тъпо.
Не споделяш какъв е занаята на баща ти и дали има хляб в него. Колкото и да го мразиш, ако можеш да изкараш пари с това е разумно да го усвоиш.
Ще бъда честен - в България, дори и в най-прогрсивните чати на София, перспективите за син на “турски ром“ без средно са много слаби, да си го кажем както си е. С висше и умения, каквито твърдиш че имаш, ситуацията става малко по-розова.
Моя план в такава ситуация, с акъла който имам сега, би бил следния:
1. Проучваш какви са възможностите да завършиш средно ако прекъснеш в средата на 11-ти клас. Най-вероятно ще трябва да ходиш на вечерно училище. Да прекъснеш сртедното за година две няма да е хубаво, но ако продъжиш с учене и допълнителна квалификация след това, може да "покриеш" този недостатък.
2. Проучваш опции и агенции за работа в чужбина. В Англия вече не е лесно, но в Испания има много портокали за бране, във Франция - грозде и тн. Има агенции които могат да те уредят за 400-500 лева.
Целиш се във физическа работа в държава със силна валута, за да можеш да спестиш 10 000 - 20 000 лева за година две.
Няма да е лесно, даже направо ще си е гърч. И през това време отговорността ще е изцяло твоя да си поддържаш акъла във форма ида не затъпяваш.
3. Връщаш се и продължаваш от където си спрял. С 20 000 ще можеш да изкараш поне година докато си стъпиш на краката.
Цялото това нещо е постижимо само с много самодисциплина.
Естествено ако то се усмихне късмета, можеш да останеш в чужбина и да градиш нещо там. Но според мен без гурбет няма да се оправиш.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 16 дни
hash: e69d787320
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Към номер 1 - в началото, както споменах - живея под домашно насилие (от страна на баща ми), което означава, че и останалите членове на семейството ми преминават през същото. Оттук следва, че майка ми е безсилна (в случая). Аз съм смесен - баща ми е турски ром, а майка ми е от Полша (и не владее български добре). Баба и дядо в България нямам, но в Полша имам. Те не знаят, че живеем под домашно насилие, защото ако случайно баща ми разбере, че сме казали на баба ми за целия този ад - оттам баща ми ще забрани всякакъв контакт с тях. А понеже баба ни понякога праща пари, баща ми просто не иска да спре да се чува с тях (той понякога мисли само за пари, което е ужасно... ). Относно това "някой да го вразуми" - невъзможно е. Всичките ми роднини тук в България нямат образование и не биха проявили разбиране. В ромската общност винаги са ни учили, че това поведение (като на баща ми) е нормално, така че не мисля, че ще получа каквато и да е помощ от "роднините си". Не искам да съм расист, защото аз съм изключително отворен човек, но мисля, че е леко абсурдно да се прави сравнение между българи и роми (като мен), защото българите са възпитани по различен начин - както и ромите (но, не искам да говоря от името говоря за всички роми, говоря за "стереотипните роми", какъвто е баща ми в повечето случаи). От друга страна, много Ви благодаря за съвета, ще го използвам :)

Към номер 6 - баща ми се занимава с машинки и продажба на части, и това мен не ме влече. На сила ме кара да науча занаята му, употребявайки домашно насилие над мен (вербално, понякога и физическо). Може би има хляб в този занаят, но когато някой иска да те научи на нещо с псувни и обиди - то няма как да изградиш желание да си присвоиш подобен занаят :)

Към всички останали - благодаря Ви най-искрено за съветите, милите думи и куража, наистина го оценявам. Знам, че не споделих много подробности, относно положението, но историята е дълга и това е причината, поради която не исках да мъча читателя с тези подробности.

Бъдете здрави и отново много Ви благодаря. Всичко добро Ви желая!

 
  ...
преди: 3 години, 16 дни
hash: 2a32a93fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Човек много покъртително, баща ти да те заплашва, че ще те изгони от къщи. На 16 си още а той иска като си на 18 да го направи. Ами изтрай още 2 години. Като си вече пълнолетен виж реакцията му- може би после ще съжалява, че се е държал така с теб. Пълен отличник ли си?
Къде е майка ти в цялата тази работа и защо не се намесва.

 
  ...
преди: 3 години, 16 дни
hash: fd68b0e77f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 2, кой кого настройва че не разбрах?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 15 дни
hash: 469869ba5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Имаш роднини и би могъл да поискаш някаква подкрепа от тях, но баща ти няма право просто така да те изгони и може би ако трябва някой от твойте роднини да поговори с него да го вразумят да не прави така и да не ти говори по този начин. "

Ще те изрита като мръсно псе навън и това е.
Ако си мислиш, че
е се побади на полицията, а те ще го набият и ще му кажат да те пусне, късмет. Ще ти трябва адвокат, ноп тако те види на 18 без дом и работа, надявай се, че ще се хване някой с теб.

 
  ...

...
преди: 3 години, 15 дни
hash: 8904b0371d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Щом знаеш езици, можеш да се преместиш в по-голям град и да започнеш в кол център почасово и да запишеш в някое училище в града, за да ползваш общежитие и би трябвало да успееш да се справиш.

 
  ...
преди: 3 години, 15 дни
hash: 8bfde7c759
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Чудесен правопис. Един от най-добрите, които съм виждал от споделящи тук.

Ето и моя съвет: регистрирай се във freelancer.com. Започни да правиш проекти за много ниски суми, за да закачиш клиенти и да набереш рейтинг. Прави това, докато не набереш достатъчно количество положителен рейтинг. Когато това стане факт, можеш да започнеш да вдигаш цената на услугите си.

Единственото нещо, от което имаш нужда, е account в paypal, към който да има прикрепена дебитна карта VISA Electron, на която да ти се превеждат парите. И упоритост и последователност, разбира се. Навремето така изкарвах доста над средната за програмист заплата от там.

Успех, момче!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 15 дни
hash: 0cdcd6777e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравей, много кол центрове предлагат хубави заплати за чужди езици, за английския най-малко, но за други доста повече. Сестра ми е на 18 и взима 2500лв, работи за немска фирма, знае и испански. Щом ти вървят езиците, може да се пробваш там, доста от тях предлагат и работа от вкъщи. Можеш даже и преди да навършиш 18 ще те вземат, но ще трябва писмено разрешение от родител. Но имаш варианти, и от компютри разбираш, та ти си супер направо! Майната му, с извинение, на баща ти. Той трябва да се гордее със син като теб! Звучиш доста интелигентен и здравостъпил на земята млад човек, не пропилявай шансовете си, а имаш доста добри такива. Вярвай в себе си, колкото и клиширано да звучи. На първо място трябва ТИ да вярваш в себе си, и после да го изискваш от другите. Прост пример с мен, семейството ми вярва в мен безкрайно, но аз никога не повярвах в себе си достатъчно за да си изляза от зоната на комфорт и сега съм проста продавачка, а имах доста добри варианти, просто не вярвах, че мога нещо повече. Не бъди като мен, не се подценявай. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 15 дни
hash: d0967b19c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Мило момче, според мен баща ти не може да те изгони от вкъщи ако си още ученик. Ако искаш питай в училище, би трябвало там да знаят закона. Мисля, че може да го задължиш да те издържа и ако учиш висше. Но - пак питай в училище или някой социален работник.
Иначе щом знаеш английски кандидатствай за работа. Виж в jobs. bg jooble. bg zaplata и пр. Има обяви за по 4 часа, както и за интрнет работа. Отиди на интервю, за да видиш как ти е нивото. И спестявай пари... И гурбетът в чужбина също става.. Като си стъпиш на ккраката запиши някой университет с програмиране - Софуни или подобни. И давай смело напред. Не е лошо да знаеш занаят. Може някога и да ти потрябва. Но ти изглеждаш умен и амбициозен и давай, ще успееш.

 
  ...
преди: 3 години, 13 дни
hash: 2dfc983088
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Страх те е, нормално. Да те изхвърлят обаче, би било най-доброто нещо, което би могло да ти се случи – на теб или на другиго.
Ще го осъзнаеш по-късно обаче.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: a9ac315f24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Поговори със социалните. Дори да си на 18 щом още учиш няма право да те гони.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker