Не издържам вече. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Не издържам вече.
преди: 3 години, 11 дни, прочетена 1460 пъти
Здравейте! Момиче на 18 години съм. Така стана, че преди година, се наложи да приютим дядо ми, който е на 89 години, в нашия апартамент, защото баба почина и той остана сам. Обаче характерът на дядо ми винаги е бил малко особен. По-тегав човек е, и дори изобщо не се разбирам с него. Откакто дойде да живее у нас, постоянно ми прави забележки за щяло и нещяло, била съм немарлива, както той ми казва - посутница (преведено на негов език - разхвърлян, неприбран човек). Казва постоянно на нашите да ме превъзпитали по-добре и че изобщо не съм била възпитана, а това изобщо не е вярно. Прави ми забележка и когато излизам вечерта с приятели, пита ме постоянно къде ще ходя, с кого ще ходя, какво ще правя. Често решава кръстословици във вестника и може би това е най-гадният момент за мен, защото когато ме пита за някакъв въпрос от тая кръстословица, и аз не мога да отговоря ми казва - "Може ли да си толкова глупава!". Постоянно ми натяква да се уча да готвя, да чистя, как щяла да съм си гледала децата един ден, изобщо никой няма да вземе, такива неща. Понеже той на времето е бил учител по история, и няколко пъти се опитах да го помоля дали може да ми обясни урока по историята, който сме взели и възкликва, че първо да се науча на възпитание тогава. Вече аз самата не издържам! Някакъв ужас е с него, не вярвах, че ще е толкова тежко да живее дядо при нас.
Не знам защо го прави, и постоянно с неговите забележки, а и нашите нищо не му казват! Скоро ще прави 90 години и аз казах, че не искам да присъствам!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 дни
hash: 1193902780
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Баба ми беше нещо такова, но тогава бях много малка и нямах идея какво да правя, просто ѝ слушах обидите и мълчах. Наричаше ме мръсница, парцал и прочее. Майка ми нищо не правеше. Това много ме озлоби към нея и трябва да си призная, че се зарадвах, когато умря. Мислех си, че е старческа проклетия, но от това, което са ми разправяли, винаги е била злобна, манипулативна използвачка. Според мен имаш няколко варианта:

- Говориш директно с него като голям човек. Обясняваш му, че поведението му е обидно и те натъжава, бла-бла. Пробвай първо с добро. Ако трябва, запиши разговора на телефона си, за да имаш доказателства при евентуална негативна/подигравателна реакция от негова страна.
- Обясняваш ситуацията на родителите си и ясно показваш, че ти е неприятно. Не говори против него, не го обиждай... просто опиши чувствата си и кажи колко ти е болно, че собственият дядо ти говори така. Той е отраснал в друго време, очаква съвсем различни работи и мисли другояче. Имай това предвид, кажи, че го разбираш, но вече не е 54-та.

Ако никое от тези няма ефект, можеш с чиста съвест да му набиеш пълен игнор. Не му отговаряш, не го отразяваш, няма го. С такова отношение този човек не трябва да те касае по никакъв начин - нито приказките, нито мрънкането или обидите. Забрави, че ти е роднина, това няма значение. Важно е как се отнася с теб... не си му виновна, че е кисел дядко, който си няма друга работа освен да дудне. Изглежда сякаш му прави удоволствие, а ти му се връзваш. Изобщо не му обръщай внимание. На твое място даже бих му отвръщала с още по-хапливи коментари. Като ти каже, че първо трябва да се научиш на възпитание, за да ти показва, просто се усмихни и кажи нещо от сорта на: "Аха, май си бил доста посредствено даскалче на времето, след като не можеш да ми обясниш нещо на гимназиално ниво." и му гледай сеира.
Ей такива са много интересни субекти - мрънкат, обиждат, трябвало да се превъзпита детето, само акъл дават, ама да свършат нещо хич не ги търси. То така най-лесно... Гледай на него снизходително и с насмешка, не се оставяй да ти влияе, той няма значение. Критиката му не е градивна, не иска да ти помогне или научи на нещо, иска да мачка и обижда. Ще срещнеш много подобни индивиди, които се чувстват добре като тормозят другите и е от огромно значение да не ги допускаш до себе си. Ще ти спести много нерви и проблеми със самочувствието дори. Изглеждаш като добро дете, което се афектира от поведението му, затова и продължава да го прави. Не му доставяй това удоволствие... каквото и да направиш, все ще намери за какво да мрънка, така че поне не му оставай длъжна. Научи се да пазиш достойнството си.
Ако съдя по това как ти говори да чистиш и готвиш (в което няма лошо, трябва да помагаш на родителите си) и кой щял да те вземе "такава", ми е интересно какво щеше да му е отношението, ако ти беше момче...

Пожелавам ти успех!

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 3a8762057d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Уважавай възрастните хора! Моят дядо също живееше в нас след като баба почина. Аз бях на 11 и той ми правеше забележки, но го слушах. И за някои неща беше прав. Много строг човек. Казваше, че когато хлябът говори, трохите мълчат. Аз се научих на ред и чистота(не само от него):)Усмихвай се и поне се прави, че зачиташ мнението му. Може вече от старост да е леко изкуфял, но това не го прави лош. Кажи му, че го обичаш и ще омекне. Ти също един ден ще остарееш и ще имаш нужда от любов. Наскоро видях в парка една баба, сигурно на 90. С такава любов гледаше към бебето ми, че се разплаках. Момичето от дома да възрастни ми благодари, сигурно никой не я доближава тази бедна стара жена. Всяко човешко същество има нужда от обич и общуване. Ти като пораснеш и възпитаваш деца, ще видиш на какво е искал да те научи дядо ти. Имай респект, преглътни егото си, без дядо ти нямаше да те има, той не ти мисли злото!

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: 3f9b222c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Мила, и аз имах подобни търкания с дядо, но когато почина давах всичко да ми прави забележки, но да е до мен. Повярвай ми когато един ден няма да го има и на теб ще ти е мъчно, ако не ти е приятно просто кажи, "Да добре" и до там. Понякога ще ти се налага да правиш компромиси в живота. Уважавай човека и прекарвай време с него без да му се впрягаш. Той няма вина просто възрастните хора имат понякога други разбирания за живота.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 дни
hash: 585b7da221
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Авторке, моля обърни особено внимание на коментар 2.
Подкрепям напълно изказаното мнение.
Надявам се да успеете да вникнете в дълбочина.
Като Ви чета егоцентричните и емоционално незрели разсъждения се натъжавам от факта, че поколенията на стойностни, устойчиви и калени хора си отива безвъзвратно с нашите баби и дядовци.
За всички, които ще са силно възмутени от последните ми думи:

Моля, отговорете си сами на вашата възраст вашите баби и дядовци какво са били постигнали и как са го постигнали и го съпоставете с Вашето ежедневие и индивидуални постижения. Какъв е резултатът? Единият ми дядо на 20 годишна възраст е построил сам първата семейна къща, имал е и дете, и работа. Вторият ми дядо е нямал достатъчно средства, затова едва на 30г. завършва висшето си образование, докато работи и е глава на четиричленно семейство.

Няма място за сравнение, нали? Както и нямате основание с този Ваш житейски опит да проявявате претенции и неуважение!

 
  ...
преди: 3 години, 10 дни
hash: d6d8d86695
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имам доста опит със стари хора. И роднини и непознати, чрез работата.
На тея години, се превръщат в големи егоисти. Почти като малки деца са.
Вашите няма какво да му кажат, сигурен съм, че и на тях не им е лесно.

Недей да си го слагаш на сърцето, той не го прави нарочно.
Не го и обиждай. Дръж се нормално, измисли хитри начини да го отбиваш и не хаби нерви. Например като ти каже, че си глупава, му кажи - добре гений и излизай от саята.

Трудно е, но се дръж добре. Щом ти е казал, че нямаш възпитание, значи не един път си го наредила или си му отговорила грозно. Смекчи тона, не блъскай, не тряскай, не прави сцени - ако и тогава се държи зле, му кажи да разговаря с теб, когато той се научи на маниери и така.

Не е лесно!
Старост нерадост.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 дни
hash: 4b8db233ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Игнорирай го доколкото ти е възможно. Това, че ти е дядо не означава задължително, че трябва да сте си близки. Аз една баба имах, делеше си внуците, брат ми, понеже тя го отгледала, косъм не даваше да падне от главата му. Постоянно го хвалеше, а мен постоянно ме обиждаше и ми правеше забележки за щяло и нещяло. А бях и без това притеснително и свито дете.
Почти не говорех. До едно време исках да й се доказвам, да ме хареса и мен все пак, с нищо да не я дразня, но не се получи. Винаги се усещаше по-хладното й отношение към мен. Така че, разбирам те как се чувстваш. Той няма да се промени към теб и ти не си му длъжна с нищо. Разбира се, уважавай това, че ти е дядо, че е възрастен човек, но останалото му отношение игнорирай. Общувай до минимум с него. Тъй ли иначе си на 18 вече, при първа възможност се изнеси.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 36e8370727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Той е на 90 години. ЗАщо му обръщаш внимание на думите. Той е възрастен, не знае какво говори. Може да има старческа деменция.
Приеми, че е болен. Не може да очакваш от човек на такава възраст да мисли като теб. Малко повече уважение прояви към годините му. 90 години, разбери 90 години. След някоя и друга години вече няма да го има на този свят затова покажи някакво уважение към него, ако не покажеш уважение към него сега после ще е късно.

Не му обръщай внимание като ти каже нещо или казваш добре и се занимаваш с нещо друго. Или избягвай срещите с него ако прекалява.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 36e8370727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Скоро ще прави 90 години а ти не искаш присъстваш на рождения му ден, що за човек си ти. На погребението му ли искаш да присъстваш

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 36e8370727
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Грешка исках да кажа, че е на 89 години по-точно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 дни
hash: 58ac57fd7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   През едното ти ухо да влиза, през другото да излиза. Едва ли ще го изгонят от вкъщи. Пък и ти трябва да си 11-ти клас и след година ще си студентка и няма да живееш вече с тях.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker