Осъзнах, че не харесвам майка си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121347)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18565)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Осъзнах, че не харесвам майка си
преди: 6 месеца, 7 дни, прочетена 714 пъти
Това е по-скоро тъжен анонимен разказ, тъй като не бих го споделила с познати, отколкото търсене на мнения или идеи, защото не съм много сигурна, че има решение.

Никога не съм се разбирала блестящо с майка си поради много причини, най-вече поради сблъсък на личността- много сме различни, а и мисля, че се чувствам и малко разочарована от нея още от дете и тийнейджър (много дълги, скучни примери, в които предпочитам да не влизам). През последните няколко години започнах да й помагам с някои неща и да я срещам по-често и много се опитвах да намеря начин да имам връзка с нея, която обаче включва доста компромиси от моя страна (никога не признавани от нея), съчетани с критики и не признаване на нищо, което правя, никога няма да е достатъчно за нея и че следователно трябва да приема, че тя винаги ще се опитва да ме потъпче и да ми придаде чувство за вина.

Малко по малко, стигнах до обезпокоителното заключение, че просто не харесвам майка си като човек. Не мисля, че е ужасна или нещо подобно, не я мразя, просто не я харесвам. Тя е манипулативна, егоистична, обсебена от себе си, с доста детинско държание, не особено интелигентна, но със самочувствието на много знаеща и понякога груба. Все качества, които не харесвам в хората. Дори добрите й качества са по-скоро свързани с по-малко положителните й черти на характера - например тя може да е доста щедра- купува подаръци или каквото и да било за хората. Но това са като подаръци от дявола, в замяна очаква да си продадеш душата.. очаква прекомерна благодарност и сякаш се опитва да си купи любовта и уважението на другите и не пропуска възможно да ти напомни какво е направила за теб.

Просто не знам как да се справя с това. Едно беше да имам майка, която много ме дразнеше и разстройваше - много от нас имат такива! - но да имаш такава, която не харесваш е нещо ново и чувствам вина и гняв и не съм сигурна как да се справя с това.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 0f87f2ff71
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Идеална или не толкова, майката(а и бащата също), въобще родителите - трябва да се уважават и обичат, защото са ти дали най-ценното - живота!

Неслучайно има и такава Божия заповед(една от 10-те Божи заповеди): "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята. "

Затова не я осъждай и не си позволявай да мислиш лошо за нея(и за баща си също)!

Такива помисли са от лукавия(дявола)! Прогонвай ги и не ги слушай!

По-добре - моли се на Бога за нея!

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 7d9df1536f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   За пръв път чувам, че някой си мисли че трябва да харесва майка си. Някой някога твърдял ли е подобно нещо???
По скоро се твърди че трябва да я уважаваш, а това е защото те е създала и научила теб, сама да харесваш себе си.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: dc1011bca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Не чувствах вина.... Не случайно не харесваш тези черти у други хора, защото те те дразнят у собствената ти майка. Аз затова не обичам да приемам подаръци или дрехи точно от такива като майка ти, защото очакват в замяна. Но го има и другото. Срещах много хора по пътя си с в пъти по-кофти черти у майките им (майки, които умишлено нараняват други хора, конфронтират се с партньорите им нарочно и пр. ), но те са като зомбита и от собствените си майки, така че поне ти имаш умението да виждаш реалността и да не идеализираш майка си. Че и се дразниш, да, но няма нужда да чувстваш вина.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: db970baaae
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Няма смисъл да чувстваш вина. Това, че някой ти е майка не го прави задължително вдъхновение и светило в твоите очи. Щом си преценила, че принципите и характерите ви се различават значи е така.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: 9e9fdb3a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Намери си жилище, започни работа, търси гадже и се дистанцирай от нея, нормално е да искаш да имаш свой живот, зависи от теб, а относно подаръците, има хора без подарък и пак ще, чака какво ли не от теб.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: d0defceb1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Разбирам те напълно, защото и аз съм така с родителите си! Не ги харесвам като хора и характери и даже съм се чувствала много виновна за това. Не мога да разбера как може да сме толкова различни и аз да съм им дете. Например и двамата са много безотговорни, обичат да живеят за мига и да взимат решения на база някакви моменти импулси, без да мислят за последствията. Те така и са се оженили набързо и после се разбра, че не са един за друг, но това е друга тема. Аз лично съм супер отговорна и винаги обмислям и преценявам нещата. Те с техните постъпки винаги са ме дразнели и разочаровали. Например преди години баща ми се хвана с един, който имаше бизнес и му набута една голяма сума пари, уж да правели бизнес заедно, естествено без никакви договори, на честна дума. Този обаче беше женен за една селянка от дълбоката провинция, която живеейки в София и видяла се с повече пари, харчеше наляво и надясно като обезумяла. Гордееше се че в един ден я спрели 3 пъти за превишена скорост и щяла да плаща глоби. Изобщо пълна малоумница. Аз бях още дете и казвах на баща ми, не се занимавай с тия - изобщо не струват, но не той разправяше колко били точни. Е стана така, че те фалираха, защото тази изхарчи всичко и накрая баща ми изгоря с парите и така си заминаха. После ходеше да го търси тоя, но каква файда - никаква. Имам още куп такива случки, за които няма да пиша. Цялото им поведение просто никога не е отговаряло на това, което аз имам като ценности. Майка ми пък много обичаше да избухва и да се кара, водеше се по емоции, нещо което пак никога не съм обичала и никога не съм била такава. Не знам какво да ти кажа, освен, че може би сме се родили при определени родители, за да научим някакви уроци. Аз го разглеждам от тази гледна точка. Може би са пример за това какви да не бъдем и да се научим да бъдем по-добри от тях. Аз лично съм се стараела да не повтарям техните грешки, но определено съм имала доста трудни моменти, заради тях и тяхната безотговорност. Ако си се отделила от майка си, просто си гледай твоя живот и си имай едно наум. Не е казано да я отрязваш напълно, но си създай здравословни граници. Щом нещо не ти харесва и те наранява, не си длъжна да го търпиш, само защото някой ти е родител. За съжаление не всички хора имат родители с които да се гордеят и да се чувстват добре. Виж урока в цялата ситуация и гледай да не си проваляш твоя живот, заради поведението на някой друг, пък било то и родител. Като сме малки родителите за нас са всичко, но след като порастнем виждаме, че и те са хора с техните си проблеми и недостатъци. И те са били отгледани по определен начин, който ги е оформил да са такива каквито са.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: 06f75232da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Съжалявам.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: dc1011bca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   И аз не харесвам в много отношения родителите си, но от друга страна има за какво да ги уважавам. И двамата с много труд са стигнали до ръководни постове, майка ми ме е критикувала с причина и не е била като някои други майки, дето се правят на приятелки на децата си: "дай да ти дам пари за татус, дай двечките да си избираме дрехи", да, различни сме, в много отношения имам критики към тях, но не пропиляха пари като някои родители, нито хазарт, нито прочие, нито да си харчат за ултра маркови дрехи и хобита за себе си и после "нямаме пари", моите родители са не научили на скромност, отговорност и да уважавам всяко човешко същество. Аз никога не се подигравам и не мачкам по-слабите и уязвими, не ги изолирам и не уважавам хора, които го правят. Когато не харесвам някой винаги е с много голяма причина, оправдавах хора до последно, отчитам, че е грешка.

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 1f46a92cc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не си единствената, уважение и дистанция.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 8c8b92e9cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Аз се сближих с майка ми, едва когато заживях с мъжа ми. До този момент просто бяхме като чужди, а даже живеехме заедно.
Сега се опитваме да сме приятелки. Трудно се споделя с нея - кара се, ако нещо не й хареса, крайна е в изказванията си, недипломатична и твърде стеснителна, когато трябва да се оправя с държавни неща. Очаква аз да й ги правя или поне да ходим заедно.
И аз не съм съвършена, затова просто приех, че ние сме от различни ери. Много съм й благодарна, защото помага да децата.
Хората са различни, независимо че са от една кръв.
Приеми тази истина и се концентрирай върху добрите черти на майка си.
Божията заповед е"Почитай майка си и баща си" - и най-долната да е като човек, твой дълг е да се грижиш. Осъждането остави на Господ

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 8598f534e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Аз обожавам майка си, но към баща ми вече нямам грам обич в следствие на някакви събития от миналото. Не му говорих няколко години.
Но в даден момент видях, разбрах и приех, че той не ме е наранявал умишлено. Той не е искал да страдам. Това са били неговите възможности да покаже грижа, внимание, обич. Неговият начин на обичане явно не е отговорил на моята нужда от обичане, но това не променя факта, че той не е искал отношението му да има даден вид отражение върху мен. Тогава му простих и възобновихме контакт.
Аз не мога да обикна този човек втори път. Не го усещам като близък. Но той все пак е мой баща и мога да му отдам поне някакво уважение и да имитираме някакви нормални семейни отношения, за да е той спокоен в оставащите му години. Коренно различни сме един от друг, не съм виновна аз, не е виновен и той.

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 464c0c6306
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Няма как да харесваш човек, който те тъпче, използва и не те зачита за равноправен. И аз не харесвам майка ми. По същите причини като теб. Чувствах огромна вина в началото, когато осъзнах, че всъщност вкъщи не е тази, която се представя пред хората - мила, състрадателна, емпатична, любезна, щедра. Аз познавам истинското й лице - дребнава, злобна, манипулативна, нарцистична, тесногръда. Тя е много добра с останалите, но с мен се държи отвратително. Как да я харесвам? От чувство за дълг и най-вече от силно вмененото ми чувство за вина продължавам да полагам грижи за нея. Да не мислите, че е благодарна? Използва всяка среща и телефонен разговор, за да ме ругае и омаловажава, да продължава да ми налива чувство за вина и да ме манипулира. Чувствам се все по-резигнирана, като сламено чучело, изпразнено от съдържание. Тя ограбва всеки ден по малко от живителните ми сили, всеки контакт с нея ми носи душевна болка и страдание. Колкото повече търси внимание, толкова по-неприемливо се държи, а аз се отдалечавам от нея и тя се чуди защо. Естествено, в себе си и поведението си не търси вина - тя е безгрешната и съвършена майка, а аз съм неблагодарницата, която й е съсипала живота. Трудно се живее така.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: c93533d1c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Съжалявам номер 12.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: c2665c981f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Моята също не е за харесване. Манипулативна и лъже много. Освен това като се ядоса за нещо, дори и дребно, хвърля предмети по теб. Как да я харесаш?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker