Как се справяте с парите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как се справяте с парите?
преди: 11 години, 11 дни, прочетена 11433 пъти
Интересно ми е как семействата в българия се справят с парите, с които разполагат.
Или аз не успявам, или всички са като мен, или всички имат помощ от чужбина или от роднини и родители.
Така първо аз да кажа за моето семейство. Омъжена съм от 14 години, и двамата сме на 35г възраст, имаме едно дете момче на 13г. Мъжа ми е на 770лв заплата, а аз 390лв. От които чисто вземаме, чисто общо около 840лв. Имаме разходи средно, както следва: наем 300лв месечно, сметки 200лв месечно, мъжът ми пуши по 130лв месечно, за транспорт плащаме 100лв. Остават 160лв, за храна ли, за дрехи ли, за обувки ли, за детето джобни ли, за кое по напред? Това са 5лв дневно, каква храна да купувам за 5лв? А и синът ми ще учи в гимназия през септември, тогава тези 5лв трябва да ги дам на него. И двамата работим, а нямаме стотинка за храна, камо ли да се наложи нещо да се купи, да остане някой от нас без работа или болест? Дори не можем да спестим пари за пътни да идем в чужбина да работим. А и езици не знаем.
Не става мъжът ми да откаже цигарите, той отказва дори да се спомене по въпроса /а пушенето е едниствения му недостатък/, все пак взема добра заплата, средната за страната.
Сега към въпроса. С колко пари разполагате и как правите семейния разчет? Чудя се какво ли правят хората с един безработен в семейство, а тези със две минимални? А тези с две или повече деца? Как живеят самотните родители? Как да родя второ дете? Как да си съберем пари за спестяване, а за собствено жилище, какво да правим, остаряваме все пак и пенсиите няма да стигат само за наема?
Гледам народа по улиците и се чудя, как оживяват тея хора, само аз ли съм неспособна, да си направя семейния бюджет.
Може би аз не правя правилно разчета. И двамата работим, средно добри заплати вземаме, а стоим гладни.
Моля хората с високи заплати да не ми се карат, да не ми казват колко ниско сме образовани, да не ми казват, колко съм неспособна, защото те са минимален брой от населението на страната, дори висшисти работят на 500лв и имат като моя семеен доход. Искам мнението на нормалните хора, с чист семеен доход до 1000лв-1100лв, те са над 80% от населението и се надявам тук да има такива. Най ми е интересно мнението на семейства със две деца.
Кажете бе хора, как давате джобни на децата си, как децата ви ходят на молове, как ги обличате и обувате? Моловете и кафетата пълни със тийнеджъри, от къде им давате пари за едно безалкохолно?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 62

преди: 11 години, 9 дни
hash: db5c1b71d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами какво да ти кажа преди 7-8г. нашето семейство беше като вашето, на моменти по-зле. Ние сме 4 човека, аз съм единия син. Тогава бях студент, брат ми учеше и той още, баща ми нямаше стабилна работа а майка ми беше на заплата 400-500лв. С тази разлика че не сме плащали квартира. Какво да ти кажа беше пълна мизерия. Сега вече и 4-мата работим, брат ми си се отделя с неговата приятелка, а аз сега съм инженер в една фирма и само аз взимам 1100лв чисти. Успях да си взема жилище(е имам още 2-3 години да го доизплатя) и аз ще се изнасям скоро време самостоятелен. Какво да ти кажа, стискай зъби и чакай по-добри времена. При нас се получи, дано стане и при вас. Като за начало примерно това 390лв. като щат на заплата ти ми се струва страшно малко. В кой град сте? В фирмата където работя чистачките взимат повече. Търси нещо по-платено. Ако сте в по-голям град след търсене няколко месеца не може да не изпадне нещо поне за 450-500лв чисти. Цигарите вече сте ги обсъдили. Аз като непушач ги мразя страшно много, но... Та това е... Според мен парите ви са горе долу нормални за градове далеч от столицата примерно, но 300лв наем и 130лв цигари е разликата при вас. Тия две неща са причината да живеете по-бедно от повечето хора. Повечето хора ги нямат тези разходи, а при вас са повече от половината ви бюджет за месеца.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: cc95f8c9bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Наема ви дърпа назад, същите тези пари, но без наем и ще сте по добре (знам че нестава)

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 5e2f7a7acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Отговорът на всичките ти въпроси е "много трудно". Повечето са така, но някои избиват комплекси, като си купуват АйФони и тем подобни, а после гладуват. Решенията са 2: или да си увеличиш доходите, или да си свиеп разходите. Първото става с втора работа (което е за сметка на семейните отношения), с допълнителен доход (пробвай надомна работа, работа като фрийлансър - има си такива сайтове, дистрибутор и т. н. ), идеалния вариант е да превърнеш някое свое хоби в доп. доход, дори може да се превърне и в бизнес след време. Има варианти, поинтересувай се в нета, просто трябва въображение. Втория начин е да се свият разходите. Това става чрез въвеждане на приоритети. Например най-важна е храната, после сметките, после дрехи и т. н. Харчи до приоритета, до който стигат парите. Например ако няма за цигари, ще ги откажеш (или поне ще си ги свиваш сама), иначе ще е за сметка на храната или сметките. Ще спреш алкохола, барчетата, ще купуваш най-евтиното и така. Друг начин няма. Ще е малко по-лесно ако си пишеш всички разходи и на края на месеца ще видиш: аха дали сме 60 лв за кафета и 200 лв за цигари. Можем да ги намалим, психологически е по-лесно да се настроиш, защото виждаш нагледно как за уж дребни разходи ти фръйват кинтите. Иначе си казваш: тя една вафла 40 ст - къде не съм ги дала или една количка на барче 1. 50 лв - къде не съм ги дала. НО на края на месеца ще се учудиш колко си дала за такива глупости, без които можеш. Защото днес ако си купиш 3 нещо по левче са 3 лв. По 30 дни = 90 лв. И мъжО ти и детето по още толкова и какво става. Съберете се на сем. сбирка и ги обсъдете тези работи, защото иначе ще става по-зле. Защо е важно и т. н. Няма смисъл само ти пестиш, пък те да харчат като разпрани. Кажи има да си пазят касовите бележки, за да ги пишете вечер и т. н. Даже и в нета има статии и програмки за семеен бюджет. Цените растат, доходите падат. Че е трудно, трудно е, 2 мнения няма, но парите така или иначе са част от нашия живот, без значение дали го искаме, поне да ги управляме по-добре.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0b64f50a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имате два начина да се справите - или ще си намерите по-добре платена работа (особено ти), или ще пестите. Има доста възможност за песетене.

“Мъжа ми е на 770лв заплата, а аз 390лв. От които чисто вземаме, чисто общо около 840лв. Имаме разходи средно, както следва: наем 300лв месечно, сметки 200лв месечно, мъжът ми пуши по 130лв месечно, за транспорт плащаме 100лв. Остават 160лв, за храна ли, за дрехи ли, за обувки ли, за детето джобни ли, за кое по напред? ... А и синът ми ще учи в гимназия през септември, тогава тези 5лв трябва да ги дам на него“

Имате доста възможности за пестене....
1. Намерете си жилище с по-нисък наем или предоговорете наема
2. Сметките ми се струват доста високи - съберете се цялото семейство и си поставете правила, така че да се пести ток. Водата е малко перо по принцип.
200 лв.? 100% има тук излишни разходи като БулСаткомче или нещо такова - опитайте се да излезнете от неизгодни договори, сменете мобилния си оператор или тарифата. За интернет - не е срамно да почукате на вратата на комшиите и да предложите да си делите един абонат.
Начини има! Можете поне едни 50-80 лв. да спестите, ако мен ме питаш - дори 100 лв. са реалистични.
3. И най-голямото перо за пестене - мъжът ти ТРЯБВА да спре да пуши. Или ще спре да пуши, или ще изкарва повече пари. Иначе ставате за смях - за цигари пари имате, но за храна - НЕ.
4. Защо ще давате 5 лв. на сина си за закуска?
Моят племенник взима 2 лв., и той е на тази възраст точно, а семейството му има тройно по-висок доход от твоите.

Как се справяме - моето семейство сме добре, защото изкарваме много добри пари, които дори не можем да изхарчим, но и двамата идваме от много-много бедни семейства и знаем 2 и 200.
1997 г. живяхме 5 човека с доход от точно 30 долара... и не беше това за няколко месеца, а за близо 2 години. След това доходът ни да е бил към 100 долара, мизерия с две думи и така до началото на 21 век.
При моето семейство много си помагахме с това, че взехме да обработваме градини от едни хора - картофи, фасул, каквото порастне. Всяка събота и неделя по полетата, дори прасенце и овце гледахме. Нямахме кола и с рейсчета и пак ставаше иначе, разбира се с 30 долара не можеш да оцелееш.
Помислете и вие дори за живот на село. Моето село е в най-бедният край в България (Северозападен) и там моите роднини работят при арендатора за 500-800 лв. на месец, а жените си гледат животни или работят по общински програми и не е останало младо българско семейство с доход под 1100 лв., но на село ти тези пари не можеш да изхарчиш. Дори детето ти да остане в града да учи, има си съответните общежития...дори стипендии. Моята гимназия дава и днес например 230 лв. стипендия на деца от селата, а общежитието е със страхотни условия.
Нямам представа, в кой град живеете на този дебел наем, но за мен вашето не е живот. Когато ножът опре до кокала и не остават пари за храна е време да промени човек нещо. Нищо не се променя от само себе си. Ако не се стегнете, няма начин да се справите.
Успех

П.П. Ще кажеш - не ти вярвам, лесно ти е. Лесно ми е, разбира се, признавам си, но си правя сметката. И днес пазарувам например често дрехи втора ръка и си правя сметката, защото знам какво е с 30 долара на месец - 5 човека! НЕ ПУША И НИКОГА НЕ СЪМ ПУШИЛА. Щом ние сме успели навремето, вие ли няма да успеете? Горе главата!

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 12c23a19af
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ами с тея цигари за 130 лева на месец, което е 35% от цялата твоя заплата е направо абсурдно да питаш "как", че и да се оплакваш... Отговорът е пред теб!

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 3bff90c62f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Не сте само вие в това положение. Моето семейство също изпитва затруднения. Аз взимам 750лв, а мъжа ми 1200, но ето и разходите- 600 квартира, ток, вода, интернет, телевизия, моб. телефони и двамата сме пушачи. Мъжът ми остана без работа за месец, за това сега за да наваксаме работи на две места. Често купувам парцали и козметика... но на първо място не уточних че имаме малко дете, което е голям разход, освен всичко друго от което се нуждаее плащам и на жена да го гледа, до като сме на работа. Поддържам кола и куче, което през седмица е на ветиринар. Всичко става с. Мноооооого труд и правилна преценка на разхода.
Ж27

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 5e2f7a7acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, ти бъзикаш ли се с жената? Тя пита как да свърже двата края с 390 лв заплата, а ти обясняваш как си купуваш парцалки и как поддържаш кола, скъпа квартира и какво ли още не и как ти е много "трудно" с 2 хил. лв месечен доход. Ако на тебе ти е трудно с 2000 лв, ние с по 300 лв заплати да сме умрели. Струва ми се, че повече се хвалиш, аз и без това съвет не видях в коментара.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 98bb1631af
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Номер 7, едва ли точно се хвали жената. Ние сме 4-членно семейство и доходът ни е малко над 2000 лв. Даже в някои месеци е и по-голям. Живеем в сравнително голям провинциален град. Общо взето тези пари стигат от заплата до заплата. Когато работеше само единия от нас определено бяхме затруднени. Месечно харчим по 100-150 лв. за може би по-ексцентрични неща, но не пушим и не плащаме наем. Не се лишаваме от храна и дрехи, но никога не се хвърляме на маркови парцали. На заведение сядаме 1-2 пъти седмично. На почивка ходим на български курорти като избираме малки хотелчета със символични, така че горивото за колата се оказва най-големият разход май. Като казах колата, тя дърпа доста от бюджета - за гориво и за ремонти. Така или иначе по-нова кола от 10-годишна не сме карали, а за покупка на собствено жилище въобще не можем и да мечтаем. Въпреки че не плащаме наем, жилището, в което живеем не е наше и едва се събираме вътре.
И при тези уж големи доходи виждам как повечето ни познати (не говоря за бизнесмени) карат по-нови автомобили, живеят в по-големи жилища и т. н.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 61a3d79592
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   номер 7 ме изкефи, прав е

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 490f53cc13
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нещо предишните коментиращи бъркат цифрата на наема. Живях на квартира в Овча купел за няколко месеца в гарсониера и наемът беше 300 лв за гарсониера/необзаведена/, а бях сама с детето ми. Вярно, беше преди 2 години, но и да са паднали наемите, са паднали на 200.
После-хванали сте се за цигарите... Айде, айде, светци... хората да не пушат, да не пият, да не излизат, в къщи да се затворят. Това е следващото, което ще препоръчате.
Трето-стига се връщахте в 1989, в 1997 и която и да е година. Може и в 19 век да се върнете. Живеем днес и сега-в 21 век. 2013 година е.
И най-важното-във всеки споделен финансов проблем все препоръчвате да продадем апартамент, да си вземем къща за 5000 лв в провинцията/или да идем под наем/ и да си гледаме чушки и домати или възрастни хора. Лошо нема, но!! Каква алтернатива имаме на село? Ако къщичката е сравнително близо до голям град, ще имаме късмет, ако не, поне 200 лв за транспорт. И то ако имаме собствен транспорт. Ако нямаме, парите ще са по-малко, но времето за достигане на работното ни място ще е в пъти повече, защото рейсовете няма как да ни закарат по-бързо от собствен автомобил.
И то ако имаме работа. Извън големите градове работа почти НЯМА.
Майка ми почина отдавна-беше от Видин, но знам много добре колко зле е северозападна България.
Да си продадем колата!? Страшна идея, като нямаме пари, но!! Един стар опел или фолксваген на около 15 години струват не повече от 1300 лв-в най-хубавия вариант. Парите от мизерната кола ще свършат за секунди. Не говорим за джипове и луксове на годинка-две.
За съжаление в по-малките градове, да не споменаваме села, работа няма. И-като отидем там-кво праим??
Да спрем Булсаткома и да гледаме ТЪПА Бг телевизия/БТВ, Канал 1 и прочие? /? А и забравяте, че цифрозивацията ще влезе септември и ако не сте си взели декодери за всеки телевизор, ще се овътрите поне с по 120 лв/масово всички си имаме по два телевизора, демек 2 декодера трябват... /Едва ли всички сме богаташи и имаме ултра нови телевизори от по 1500 лв всеки.
Още мога да пиша, ама ми писна. Почвайте да ме ругаете. Горепищещите не знаят в какъв свят живеят. Сега МАСОВАТА заплата е около 500 лв, която не стига за НИЩО!!!!
Онези с високи заплати не се и сещат за сподели. нет. Нямат и не могат да имат време за него.
Аз лично заведение не съм видяла от вътре поне половин година, а мъжът ми поне месец-два.
Авторрке, всички сме като теб. Проблемът е, че тук влизат хора с прекалено свободно време и се чудят какво да пишат. Седят и гледат в нищото.
Аз поне работя през нощта и денят ми е свободен, а мъжът работи през деня. Комбинираме се със свекървата в гледане на детето ни. Детска ясла няма и няма...
Имаме стар Самсунг на 4-5 години, а съпругът ми-Нокиа на около 7-8 години. Държи си на него, а и нямаме възможностх за скъпи тел.
В кой свят живеете, бре??
Авторке, такива въпроси не се задават тук. Потърси отговори при роднини, близки или приятели. Тук има много моралисти или светци, които и богу не са драги.

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 8687def54d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Не знам защо управляващите не работят върху увеличаването на доходите. НИЩО ДРУГО НЕ Е ПО ВАЖНО!! Майка ми взима 200лева, от тази мизерия баща ми замина в чужбина и работи като тираджия взимаше 3000лв на месец и ги харчехме само за нужди, нищо не сме си купили или да кажеш да сме си позволявали лукс.
От както се прибра взима 200лева той и 200лева майка ми като и двамата плащат кредит по 100лева, не знам как смогват. Ядем боб, леща и картофи.. , а дрехи се купуват ако има някакъв повод. За в бъдеще не искам да живея в България, достатъчно се намизерувах, дано един ден не лишавам децата си, както аз в детството си не съм имала много неща и съм си плакала тайно нощем. Но все си повтарям, че и най-тъмната нощ е обречена на изгрева.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0b64f50a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, ти си пример, че човек като не си знае сметката никой не може да му помогне...
„взимаше 3000лв на месец и ги харчехме само за нужди, нищо не сме си купили или да кажеш да сме си позволявали лукс. “
И кредит взели...
На теб ясно ли ти е, че други семейства с тези пари в рамките на няколко години си купуват свои жилища, правят частен бизнес, измъкват се от блатото?
Баща ти си е скъсал задника от работа, за да имате вие да живеете като принцеси. Време е някой да ви го каже - и не само не спестихте, ами и заем и после
„Не знам защо управляващите не работят върху увеличаването на доходите. “
Те работят.... увеличават своите доходи.
Кога ще почнеш да увелишаваш и ти доходите си? Какво чакаш... или поне роди няколко деца, Олигарски плаща.
Никой иначе не те е затворил в България, но ти щом в България с 3 бона не можеш да живееш, не ми се мисли, как ще изкарваш с емигрантските заплатки.
Авторката иска съвет как да се СПРАВИ с нейните пари, ти определено не можеш да боравиш с пари, да си правиш сметката и нямаш какво да кажеш по темата, но пак ми е интересно - как се пропукват 3 бона в България ей така, без луксове?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 7922c9c52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   От авторката Благодаря, макар да отговорихте, че всички сте с по високи доходи и че няма такива със по ниски, някък си не ми се вярва. Или вие сте от "Ориндж каунти България" или се правите, че не знаете. В коментарите повече личи, че сития на гладния не вярва.
До №1 Работя като помощник счетоводител в Б., но съм с ТЕЛК 50%, а и в момента в Б. не предлагат по високи заплати. Например съседа е шофьор на бус целогодишно осигуряват го на 640лв взема 450лв, защото работодателят отдържа заради осигуровките които той трябва да плаща, съседката е камериерка в Несебър сезонно осигуряват я на 538лв, но получава чисти 300лв, защото й осигуряват пътя. Приятелката ми е касиер в хипер маркет взема чисти 420лв, мъжа й монтьор в голям марков сервиз взема чисти 600лв. Но всички те имат или собствен апартамент, или помощ от родители. Не знам колко взема вашата чистачка чисто, но все пак провери. Това е реалната истина в България. Виж заплатите в jobs за Бургас.
№2 Благодаря, но на палатка не става особенно с дете.
№3 На барчета не ходим, алкохол не кусваме. Вафлички и колички не купуваме, за тях сънуваме. Ти не видя ли разходите ни, ако купувахме такива с нашите 160лв месечно... Твойте приоритети също не стават, защото ако не си платя тока, водата ще имам проблем с хазяина. Първи приоритет ми е наем и сметки, втори задължителни разходи като пътни и т. н.
№4 Права си не ти вярвам, но не за предишни години, а за това че си мислиш, че околните са добре "не е останало младо българско семейство с доход под 1100 лв. ", аз познавам доста такива, но има кой да им помага. ВСЕКИ, КОЙТО ВЗЕМА ДЕТСКИ ОТ ДЪРЖАВАТА Е С ПО-НИСЪК ДОХОД ОТ НАС, ЗАЩОТО НА НАС ДЕТСКИ НЕ НИ СЕ ПОЛАГАТ, ИМАМЕ ПО ВИСОК ДОХОД ОТ 350ЛВ НА ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО. Сега провери държавата на колко деца плаща детски и пак ще говорим дали "не е останало младо българско семейство с доход под 1100 лв. " Става ли? Колко са малко семействата без детски знаеш ли, ние се бройм към богатите, според държавата.
Какво значи разходи "100 лв. са реалистични" я ги разбии да видя? Плащам 60-80лв ток с бойлер сме, водата е около 28лв, от там нет, 3 броя GSM общо за около 12-15лв месечно, кабелна телевизия 5лв месечно делим с комшията и т. н. или предлагаш да живея като бабите на село, на дърва да си топля вода за къпане? Нали работим, защо не става, не питам само за себе си!? !? А на село има ли целогодишна работа? Има ли къщи с по евтин наем, където и да има работа? Предложи как си го представяш? Предложи в кое село да идем, колко ще ми е наема, сметките и пътните до работа, колко целогодишна заплата ще получаваме, колко ще е издръжката на сина в общежитието? Сигурна съм нямаш отговор, защото само сънуваш. Казваш ние едно време... но забравяш да споменеш, че къщата в която сте били на село е била ваша без наем и дори картофите да ги изнесе сляпото куче, имали сте покрив. Едно е да имам собствена къща и да отглеждам зеленчуци в нивата си, съвсем друго е да нямаш никаква собственост.
Колко човека работят при вашия арендатор, цялото село ли!? !? , целогодишно ли, я се замисли? 100% съм сигурна, че арендаторът има 5 целогодишни работника, които са от селото и ги познава от малки. Как ще наеме целогодишно мъжа ми например, като ще сме евентуално на квартира в селото и няма да го познава от малък?
И още нещо, когато става въпрос за дрехи, втората употреба е скъпо удоволствие за мен /не мога да си го позволя/, защото нещата там са маркови и на килограм излизат над 6лв бройката, а аз намирам както блузки така и панталони нови за по 4-5лв. Ти не го виждаш това, защото разполагаш със средства и сравняваш цените в мола със цените във втората, а аз сравнявам цените във втората със цените на парцалките по квартални магазинчета.
№5 Добре мразиш пушачите, но аз обичам моя. Дори той да спре цигарите и евентуално ще остават 290лв. Предложи как с 290лв да пазаря 30 дни закуска обяд и вечеря за трима души, да ги облека, да ги обуя и всичко друго, като почнеш от тоалетната хартия, прах за пране, шампоан и т. н.? Питам те сега, защото лятото е по лесно, а я опитай зимата. Разбии 290лв за месеца да видим, ако той не пуши как ще е?


П. П Коментара ми е с цел да ви питам, не с цел да ви нагрубявам, и ако съм объркала някое изречение на друг номер извинете ме моля. Чувствайте се свободни да коментирате всяко мое изречение. Благодаря!

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0b64f50a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   До Авторката (от 4)
За другите не мога да говоря, моят пример беше от Северозападна България - най-бедният край в Европа
Моят чичо взима 800 лв. чисти при арендатора, самотен баща е на 3 деца - с крави и работа при разни дребни пройзводители си докарва над 1000 лв месечно, а ако продаде и телета отгоре му идват чисто пари. ТОВА Е СЕВЕРОЗАПАДНА България - самотен баща, не е моренцето и няма подкрепа от никъде. Не взима детски също. Арендаторът не е от селото, изобщо никого не познава - принуден е дори цигани да взима от съседни села, защото няма работници. Общо към 30 човека за постоянно работят при него, сезонно още към 70-100.

„№4 Права си не ти вярвам, но не за предишни години, а за това че си мислиш, че околните са добре "не е останало младо българско семейство с доход под 1100 лв. ", аз познавам доста такива, но има кой да им помага. ВСЕКИ, КОЙТО ВЗЕМА ДЕТСКИ ОТ ДЪРЖАВАТА Е С ПО-НИСЪК ДОХОД ОТ НАС, ЗАЩОТО НА НАС ДЕТСКИ НЕ НИ СЕ ПОЛАГАТ, ИМАМЕ ПО ВИСОК ДОХОД ОТ 350ЛВ НА ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО. “
Съгласна съм, че не е справедливо. На моето семейство също не даваха детски навремето, мислех че този абсурден закон е отпаднал, но виж - като си правиш сметката да имаш дете си смяташ и да го храниш.
Аз съм 30 г. и нямам деца, знам какво е да се живее мизерно - вярвай ми.
Колкото до втората у-ба -аз и от МОЛ-а си купувам парцалки, но трябва да си харесам нещо много силно. Подмини един път кварталните магазини с туркалъците и влезни в някоя втора - дори обслужването е по-добро, да не говорим за стоката и цените. За 3 лв. аз си купувам бизнес-ризи, с които си ходя съвсем спокойно на работа, купувам си за 10 лв. дънки на G-Star, които нови са над 80 лв., купувам си блузки, тоалетчета - колкото си щеш. Има и разпродажби - за 1-2 лева съм си купувала хубави дрехи извън сезона.
Да ти листна моите разходи, няма да ти помогне, защото доходът ми е друг, но ти дадох някои примери с моето семейство.
Когато не живееш добре някъде, ами търси алтернатива. Разбирам, че и приятелите ти са с ниски заплати, но какво те грее теб това. В същото време точно в града ти има доста хора на много високи заплати, но явно ти с тях не можеш да дружиш.
Събуди се, никой няма да помогне на теб и децата ти. В дивите 90 години какво ли не правихме, за да оцелеем - по влаковете животни сме мъкнали, ниви сме копали и за залакът сме се борили. Има винаги начин.
Животът на морето е за по-заможните хора. Наем от 300 лв. е убийствен например.
Ами същите заплати като вашите има и в Северозападна България, но там наемът за 110 квадрата жилище в областен град са ти 100 лв. На село една къща струва 5 хил. лв., там практически се живее безплатно, ако поддържаш на някого имота. Защо не? Аз там например много добре се чувствам. Интересно е и храната никога не ти е проблем, защото само пред двора да насееш и ще напълниш мазето за зимата, животни гледат хората, кокошчици - дори чичо неговите пари не може да ги изхарчи в селото, а ги изпраща на децата си, които учат в града.

Не съжалявай, че никой не ти помага (от старите). Така поне сте самостоятелни. Всяка помощ от свекърви, тъщи ти излиза през носа. Може да ви е трудно, но двамата ще се справите - имате ли помощ от някого, нали знаеш - той поръчва музиката.
Казвам ти като човек, живял много по-мизерно от вас - има два начина - да си орежите разходите или да печелите повече. И двата са легитимни. Аз линчо избрах втория, но да си призная 10 години ни трябваха с мъжа ми да си стъпим на краката. 1 лв. не сме получили от родителите си. Сега имаме своя къща в Столицата, хубава работа, коли и всичко, но още нямаме деца. Всеки с проблемите си, нали? Перфектно няма. Не винаги парите са това, което те прави щастлив, но един минимум трябва да е наличен. Спрете цигарите, това са голям разход. Потърсете по-евтино жилище, може и в покрайнините.

„Искам мнението на нормалните хора, с чист семеен доход до 1000лв-1100лв, те са над 80% от населението “

Ами не слушай съвета ми, аз съм „ненормален“ човек, защото доходът ми надхвърля посочения, но такива са и средностатистическите българи, защото средната заплата в страната е 750 780 лв., а това са повече от 1000 лв. за семейство. Имай предвид, че при това изчисление са извадени предварително най-големите доходи. Аз човек със заплата под 2000 лв. нето не познавам, но съм далеч от мисълта, че всички българи взимат толкова. В моята фирма се плащат по 10 средни заплати за ценни инжинери в машиностроенето и не можем да намерим. Прави си сметката какви пари печелят някои хора. Събуди се и ти - да, има доста хора като вас, но има и доста, които изкарват добри пари или просто са си свили разходите до минимум. Изборът е твой, но както видя - има хора, на които и 3 000 лв. не им стигат.
За мен „ненормалната“ лично е важно човек да може да си прави сметката. Гъз знае 2 и 200. Най-добре е да изкарваш 200 и да живееш на 2 няколко години, за да си спестиш и купиш жилище, но това е моето мнение.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0d4ddf20b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Ти казваш щат 390лв. - чисти около 300лв. Това за Бургас. Аз ти казвам, че не може да няма някъде къде да взимаш повече. При нас (а и в повечето фирми в района - Ботевград) обикновен оператор има щат 470-500лв. Повечето си го взимат - заради нощни, стаж, допълнителни бонуси. Плюс във всички фирми при нас дават по 60лв ваучери за хипермаркети над заплатата. Не може да е толкова зле при вас че да не може да взимаш повече от 300лв. Още повече казваш имаш 50% от ТЕЛК, което мисля че значи че ти данък общ доход и не знам за другите осигуровки би трябвало част от тях да не ги плащаш. Вярно няма да взимаш 600-700лв. но според мен ако се разтърсиш би могла да намериш за 450-500лв чисти, което си е почти 200лв повече от това което казваш че взимаш чисто. Другите неща гледам си ги премислила, квартирата разбрах защо е толкова скъпа, курортен град на морето, нормално е квартирите да са много по-скъпи примерно от при нас, където двустаен е възможно да намериш и за 150лв. на месец. Поне така мисля аз.
от #1
М28

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 06ab7ac38d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   От 3 до авторката

Имах доброто желание да дам някакво предложение, но ти отхвърляш всичко, преди въобще да си се замислила и самата не искаш да си помогнеш. Как очакваш хората да ти помогнат? За приоритетите нямах предвид да са точно такива, а да имаш свои такива - каквито и да са те. Ако за мъжа ти е по-важно да пуши, отколкото да е сит, ок - да си пуши. Само че се получава като в оня виц - пари за ракия няма, а ти хляб ще купуваш. Но после не се оплаквайте, че сте гладни. Ако смяташ, че няма от какво да се лишиш повече, мисли за доп доходи като фрийланс например. Нали си счетоводител - има възможности. Ако само повтаряш "не става, сития на гладния не вярва", няма да се промени нищо. Между др никой не е казал такова нещо. Само критикуваш съветите на хората, а те реално искат да ти помогнат. Знам, че си озлобена, което е нормално, но това не означава, че трябва само да казваш "тези приоритети не стават, това не върви" и т. н. Защо въобще искаш съвет тогава? Или може би ти искаш само хората да казват "да, наистина е трудно, ние сме още по-зле, ще се мре и т. н. " Оставам с впечатлението, че това искаш. Трудно е наистина, но ако ти не направиш нещо, а само мрънкаш, никой няма да ти каже "ето ти тука едни 100 хил че ме кефиш". Първо започни от психологическата настройка и се стегни. Всички са на този хал, но не всички хленчат, а някои се стремят да променят нещо.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 7922c9c52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   До №14 от авторката "Разбирам, че и приятелите ти са с ниски заплати, но какво те грее теб това. " Също не ме грее, че вие сте живяла мизерно и това че сега сте със добра заплата и че познавате "ценни" инжинери. Ние "безцените" хора сме със такива доходи. Защото инжинерите Ви, без нас са за никъде, като няма кой да строй моста, колкото и рисунки да му нарисуват скоро няма да минете по него. Ние може и насело крави да гледаме, но техните дипломи, ако няма нискоквалифицирани работници са нищо.
Отчиташ като грешка, че съм създала дете със средните за страната доходи, сама прецени само богатите ли имат право на дете? Все пак ние се бройм към богатите, според държавата.
Живот на морето не съм мечтала, от Бургас сме си и тук има тази работа, която работим, другаде къде? Не рева на родители за средства, нали това съветваш.
Не искам да ми листнеш твоите разходи, искам да отговориш на конкретно зададените към теб въпроси, но ти се измъкваш с празни приказки, ето избери си:
Сега провери държавата на колко деца плаща детски и пак ще говорим дали "не е останало младо българско семейство с доход под 1100 лв. " Става ли?

Какво значи разходи "100 лв. са реалистични" я ги разбии да видя?

Нали работим, защо не става, не питам само за себе си!?

Предложи как си го представяш? Предложи в кое село да идем, колко ще ми е наема, сметките и пътните до работа, колко целогодишна заплата ще получаваме, колко ще е издръжката на сина в общежитието?

Предложи как с 290лв да пазаря 30 дни закуска обяд и вечеря за трима души, да ги облека, да ги обуя и всичко друго, като почнеш от тоалетната хартия, прах за пране, шампоан и т. н.?

Благодаря №10 приятно ми е да чета мнения на хора, като вас от там може да взема нещо полезно.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 7922c9c52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   От авторката до №14 Сега наблегнах на края на текста Ви. Ей това исакм и аз в цялата тема, тъй като не мога да си правя сметката с мойте доходи направете ми я Вие. Обаче, при едно условие, ако кажете проверени цени, така на аба, всеки може да си чеше езика, да сме си намерили по-евтина квартира ами провери и виж има ли такива. Все едно аз да ти кажа, купи си жилище в София по евтино от 20 000лв. Ние преди 7 години наехме този двустаен почнахме на наем 200, после 250лв и сега преди няколко месеца ни увеличиха наема на 300лв, защото всички наеми са такива.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 06ab7ac38d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Ти вместо да се вслушаш в съветите на хората и да се замислиш, се хвана за това, че лъжели за доходите си или може би си се подразнила, че повечето имат по-високи. Какво значение има кой колко взема? Ти като вземаш малко, ще ти стане ли по-хубаво, ако другите вземат още по-малко? Ти на принципа "я не сакам я да съм добре, а на Вуте да му е зле" ли си? Май целта на тази история, както е писал номер 16, беше хората да пишат, че са още по-зле, което ад те успокои малко. Само че това няма да те направи нито по-богата, нито по-щастлива. Повярвай ми.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0b64f50a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Авторке, от 14

Нещо се е получило недуразумение
1. Не отчитам детето като грешка, напротив - благородно завиждам, защото аз нямам. Това го отчитам като моя грешка. На 30 г. съм, имам вече всичко, което съм мислила, че желая, а дете нямам. Всеки с проблемите си

2. Аз също не съм от София, родителите ми не са от областния град, в който живеят. Като се замисля - местила съм се 10 пъти някъде в живота си, опитай и ти. Това за селото ти го казвам като пример не случайно - мислила съм си го като нещо за себе си, но ни се получи в София, успяхме, но това не ти е гарантирано по принцип - правила съм си своите мисли как бих искала да живея, ако не се получи. Ако не се беше получило съм си гледала села и възможности за живот там. Честно казано аз не знам на село човек за храната да се притеснява, докато вие го правите, затова съветът ми е да сте по-мобилни. Навсякъде човек може да си го направи.

3. Село ти предлагам веднага - огледай се в Северозападна България, обл. Врачанско - села много там, има безплатни къщи, ако поддържаш имота и работа. Първо се търси работа, в същото село ще си намерите и къща, в която да живеете без пари срещу поддръжка, ако не сте от ромски произход. Повечето къщи имат обори, в които се гледат крави. Повечето хора имат и овце, кози, патки, гъски и всички имат кокошки. Някъде разходът там на човек е за храна към 10 лв. на месец (само хляба, хлябът е 30 ст. за кооператори, арендатори, и забележи - без пари за служители на арендатора/кооперацията).
Моята баба плаща 6 лв. за ток на месец в голяма къща от 120 квадрата. Дървата ? са 320 лв на година като отоплява само първия етаж до дупка (60 кв. ), водата ? е към 2-3 лв. на месец, за хляб дава 10 лв., останалото си го произвеждаше доскоро. Виждала съм ? тетрадките - баба ми живее с около 40 лв. на месец и лекарства плаща!

Моят чичо живее с към 100-150 лв. на месец, има и кола, която кара рядко. Останалите си пари плаща на децата си - трима гимназисти в града.

Защо да не може? Аз за себе си (висшистката с тъпите за теб дипломи) мога да си представя такъв начин на живот. Дори млади хора има доста в селото и добре си прекарва човек. Има много работа само през определени месеци. Зимата например само животните си оправяш и си живееш. Защо не?
Но виж, на вас може да ви е унизителен такъв начин на живот. На мен пък би ми било унизително да мисля как да си купя храна, честно казано.

„Предложи как с 290лв да пазаря 30 дни закуска обяд и вечеря за трима души, да ги облека, да ги обуя и всичко друго, като почнеш от тоалетната хартия, прах за пране, шампоан и т. н.? “

Ще ти кажа - първо мъжът ти спира да пуши - това са ти едни 130 лв. месечно. Въпрос на воля! Баща ми спря да пуши, ама ни хранише.

Второ - намаляш фиксираните си разходи на 100 лв. (майкаш кабелна, интернет, телефони без договор) - моите родители плащат 40 лв. за ток лятото, зимата към 80 лв. (живеят в 80 квадрата), за вода плащат 10 лв. - и вие ще се справите. При тях дори живее едната бабичка. Това са трима човека като при вас.

Ето, че от 290 лв. разполагаемият ти доход става
290 130 100 = 520 лв., е с тези парички ще можеш да се справиш. Аз самата харча горе-долу толкова за домакинството си, а си позволяваме доста неща.

Като студентка съм се хранила с 20-30 лв. на седмица. Работих, учих редовно, плащах си квартира, сметки, такси и всичко... и какво мислиш - че не бих отишла да живея на село на твое място ли? Като нищо, аз 90те години се науших как да оцеляваш с 30 долара 5 човека, та сега ли няма да оцелея. И още да кажа - не сме гладували, яли сме си месце, сирене (отлежало) и всичко - работили сме само събота и неделя на село, гледахме прасе в града (някои хора и по терасите гледаха) - ей, носталгия по онези „хубави“ времена.
Днес не мога да ви разбера проблема, ама честно. Пушите, живеете на морето, където наемите са дебели, а после нямало пари. Е, как ще има?
А ти като счетоводител действително не можеш ли поне 1-2 фирми да обслужваш на частно? Това са ти 1000 лв. годишно. Някои счетоводители взимат и повече, но под 500 лв. не падат. Стегни се!
П. П. И доходът не ти е среден за страната. Средно ти казах заплатата е 780 лв. на калпак - вие сте под средното за страната, а живеете в един от най-скъпите градове. Такива заплатки има иначе и в най-бедните градове в страната (от такъв идвам, имам инфо), но наемът ти е 100 лв.
Какво искаш - някой да дойде, да ти изкара парите и да ти прави сметката? Стегни се, имаш голямо дете, за Бога, а не можеш да си направиш сметката.
Колкото до висшистите - не знам, защо изпитваш такава злоба при положение, че изобщо си няхаш хал-хабер от работата на един инж., един архитект, адвокат, но хайде - всички ще ставаме строители, миячи на чинии и ще цъфнем и вържем като държава и общество. Нима нямахме вече такъв режим? Поправи ме, ако се лъжа, но нямаше ли преди 89та управление на работниците? Не взимаше ли шофьорът повече от лекарят? И много цъфнахме и вързахме - няма що!
Аз лично си позволих да ти дам съвет като човек, живял 2/3 от живота си в нищета, работил много и постигнал все пак нещичко. Ти обаче си знаеш, но после не се сърди, когато едни хора живеем по съвсем друг начин и взимаме съвсем други заплати.
Аз живот като на баба и чичо мога да си представя, защото храната ми е гарантирана поне, имам си покривче, животинки, дръвца - нека ми е зле, но да живея в града, да имам и детенце и да се чудя как да купя храна? Това е границата! Като студентка съм живяла така, но съм била сама...

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 06ab7ac38d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Не можеш да ме убедиш, че в Бургас като счетоводител не можеш ад си намериш работа поне за 400-500 чисти. Дори и в моето село счетоводителите вземат горе-долу толкова. Колкото до детските 90% вземат, защото работят без договор или на половин работен ден или се осигуряват на по-малко и така укриват доходи, а не защото наистина вземат по-малко. Но това няма значение. ИМа значение че не търсиш варианти, а такива има. Просто толкова си се втренчила в това, че нямаш пари, че не забелязваш възможностите. Отвори си съзнанието първо.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0b64f50a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   от 14 Питаш как се готви с малко пари (като не искаш да се лишите от цигари, телефони и кабеларки) - ами трудно, но може. Така съм живяла 5 г. (цялото безполезно според Авторката следване).
Ето част от моите рецепти
1. Макарони с кетчуп
2. Ориз с кетчуп
3. Картофи с малко масло и сол
4. Боб, леща, варива (полезни са)
5. Месо - пилешко 1 път в седмицата.
6. Сама си печеш хляба като дебнеш промоции за брашно в Лидл. Купуваш захар, олио на промоции като 1 бутилка олио гледаш да ти стигне за 3 месеца. (в моето домакинство от 2 човека 1 бутилка ползваме за 6 месеца, възможно е - задушаваш, вариш и не пържиш нищо)
7. Има доста вкусни, евтини рецепти
- сама правиш пица, излиза по-малко от левче
... аз като студентка и зиминина съм нямала, и от родители не съм взимала.
Как се снабдява човек с плод и зеленчук?
- отиваш на пазара и питаш за леко развалени, избираш
- действително търсиш начини поне една нивичка на село да обработваш. Около бургас има доста пустеещи нивички.

... наем от 300 лв.?
Зимата бих си търсила евтино жилище в покрайнините...

Други „хитрники“ - наесен отделяш едни 8 лв. за противогрипна ваксина - ето ти ги спестени десетки левове покрай гриповете. Таблетки желязо витамин ц те предпазват от анемия заради ниската консумация на месо. Месото можеш да заместиш успешно и с яйца - по-евтини и полезни са.
Дрехи само втора употреба и се носят докато изглеждат прилично. Аз лично съм прала дори на ръка - пак се пести някой лв.
Перилни препарати на Бинго (и днес ги ползвам, перат супер), шампоан има и за левче, важното е балсам да си вземеш - пак към левче. Сапуни има 5 бр. за 1, 20 лв. Препарати - белина и с препарат за миене на чинии всичко можеш да миеш по принцип - повърхности. Белината е за тоалетната. С оцет успешно се махка пък котлен камък.
...мога до утре да ти пиша хитринки, които най-вероятно и сама си открила, щом сте живи и не сте умрели от глад до ден днешен. Същност ти търсиш съчувствие, съжаление и хора като теб, с които взаимно да се самосъжалявате и да мърморите.
Е, как да те съжаля? Това би значило да съжаля за 3/4 от живота си, в който съм живяла меко казано мизерно, но за разлика от теб (вас) моето семейство винаги опитваме да направим най-доброто от ситуацията и най-важното - да я подобрим. За нас със съпругът ми лично разковничето беше доброто образование, но това не е задължително - моят чичо има 4 клас образование и живее с пъти по-добре от вас и издържа 3 деца да учат в града, но не съм го чула да се оплаче от нещо и да чака на някого. Ако иска мляко - ще си издои от кравата си, иска месо - коли си животно, плод и зеленчук - ей ти градинката, заплатка си взима, дърва му дава работодателя да си сече от гората му...лошо ли му е?

.... и действително човек може да намери начини за изкарване на повече пари или да отиде да живее на село. И аз искам да живея в Лондон, но не мога да си го позволя например.
За себе си бях решила да се оттегля на село, ако не се получат нещата, но найсе - не ми се налага, но виж - някой хора без безполезно висше са прекалено финни за селската работа - дручко си е да си на морето, да си пушиш, да имаш лайв стайл.
Кой както си го направи!
Затова едни хора са долу, а други са горе. И пак ще почнат тирадите с връзки-мъзки, помощ от родителите и глупости, но ФАКТ - без връзки, без помощ от родителите ми за 10 г. с мъжа ми успяхме да си построим къща в София (без кредити), да си купим две коли и да постигнем доста стабилен начин на живот. Всичките ни приятели и познати са с нетен доход над 2000 лв. и всичките не са от София и не са познавали никого, нямали са помощ от родители (идваме от беден край).
Исках да ти дам самочувствие и да ти кажа, че може - че чове МОЖЕ да живее и по друг начин, че животът на село също може да бъде алтернативен, но ти май изобщо не искаш да променяш начина си на живот. Защо искаш съвети изобщо? Нито можем да дойдем да ти изкараме парите, нито да ти направим сметките, но когато споделим собствения си опит почваш с конфронтацията, сякаш сме дошли да вземем от тебе. Така няма как да сполучиш в живота си, да знаеш. Ако си такава и навън, никой не може да ти помогне!

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 697475b4a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Авторке, защо не си наемете къща с двор в краен квартал на града. Така хем наема ще ви е по-нисък, хем и ще си гледате нещо в двора и разходите ви за храна ще са ви далеч по-малко.
Сега не ми се отваря картата на Бургас да търся, за да ти кажа в кой точно квартал в който има и редовен градски транспорт до града бихте могли да потърсите-ти ги знаеш. Пътните си ги сметни-с карта за транспорт или икономична кола ще е най-изгодно.
Цигарите са нещо, което спокойно може и без тях. Аз като никога не съм пушила да не съм умряла. Мъжа ми заряза цигарите-той ги пушише рядко от притеснение, но отдавна ги спря. Така, че спокойно си мисля, че може и без това.
А ти си помисли за по-платена работа.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 12c23a19af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Счетоводителка пита как да си разпредели разходите - това да не е някакъв виц? Все едно лекарка да пита какво лекарство да вземе срещу възпалено гърло :Д

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: cc95f8c9bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   От 2 - Нали питаш как се справят останалите, ами не плащат квартира! Ако плащат, са в твоето положение! Не казах да живеете на палатка. Вместо да търсиш косури в коментарите на останалите започни да си търсиш още една или по добра работа

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0e9c726045
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Интересна дискусия се заформи тук. Стана ми интересно номер 14 защо след като толкова хвалиш и препоръчваш селския живот си се установила в София, вместо да продължиш с блаженството на село? :)

А що се отнася до темата, наистина са малко парите за този начин на живот. Представям си какви лишения са 3ма човека да се хранят със 160 лв. на месец, като според моите сметки поне 5 лв. са нужни за здравословно хранене в градски условия и то без да купуваш готова храна. Щом нямате жилище сериозно помислете за бъдещето си, не оставяйте нещата на самотек защото времето си минава и намерете начин за по-стабилен живот.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0e9c726045
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   24, вкарай малко логика и няма да си ироничен. :) Ако на лекарката не и стигат парите наистина ще пита в аптеката какво по-евтинко лекарство да си вземе и дали изобщо да го взема. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 389b8aeadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Госпожо,
Искренно ви съчувствам за житейската ситуация.
Аз също бих ви предложила да се храните с варива - фасул, леща, грах(има и сух грах, като фасула), ориз. да си купувате от най-евтините места, при нас е Лидл. Може да се купи олио с цял лев по-евтино, захар, кафе - 70 стотинки(100гр. ) и куп други неща.
В Лидл има чудесни шампоани по литър за левче и наистина - немско качество, сапунчета по 30 стотинки, при това големи.
Прилепете се към някой роднина от село, обяснете му, че искате да гледате поне 5-6 реда фасулец и 5-6 реда картофи. Лесно се гледат, прекопаване, поливки и ето, че 2 продукта за зимата са готови.
На село и край пътя растат вкусни сливи, наберете си някое килце, затворете си 20-ина компота.
А и вашия роднина ще има плодни дървета, все ще ви даде за сладко и мармалад. Направете си у дома, сладкото, може и да не варите бурканчетата и ето ви - закуска на филийки.
Дръжте се!

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 0b64f50a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   От 14 до 26
Ще задоволя любопитството ти - израстнала съм в окръжен град, но винаги сме работили на село събота и неделя, ваканциите (майка ми е учителка) - аз морето го видях на 23 г. възраст за пръв път, когато си изкарах сама парички за лукса.
С две думи - познавам и селския живот и майка ми - „безполезната“ висшистка не се е плашила от работа. И ние сме помагали, доколкото са ни помагали детските ни телца - най-вече сме пасли овцете, помагахме в градината, при консервирането на месото като се заколи животно и така нататък - работа има доста на село, не отричам, но за храна НИКОГА не сме се притеснявали, макар че на майка ми 1997-1998 г. не ? плащаха заплата редовно, баща ми също беше държавен служител и по едно и също време сме стояли без всякакъв доход - 5 човека, заедно с баба ми, която беше пенсионерка. Оцеляли сме и от храна, честно казано, никога не сме пестяли.
Аз съм живяла иначе в градски условия и без полуфабрикати и с по-малко от 5 лв. на ден, но да - не е здравословно, нямала съм деца обаче да храня, а за себе си човек може и на варива да кара, ако е млад и здрав.
Дошла съм в София, за да уча. От малка се интересувах науката, която в последствие изучих - сама си плащах и образованието, редовно, нямах право на общежитие! Нашите не взимаха детски за децата си, защото работеха и двамата.
Защо останах в София?
Ами потръгна ми и не ми се наложи да живея на село, честно казано, но и там бих била щастлива, но не мога да упражнявам професията си на село. Аз съм „безполезен“ висшист, нали разбираш - ние смучем паричките на истински работещите хора -)
Истината е, че до този момент бяхме много заети със съпруга ми, но скоро живот и здраве ми предстой майчинство и сме си намерили вече парцел в близост до града, който да превърнем в градинка - друго си е собственото производство, знаеш какво ядеш, а и искам моите деца да израстнат с връзка към земята, да се събираме събота и неделя, да се забавляваме - като хоби с две думи.
Да, признавам си „греха“ имам много по-висок доход от този на Авторката, но това не значи, че не си правя сметката и не съм си я правила, за да имам това, което имам сега. Да имаш е 50% способност да печелиш пари и 50% способност да ги харчиш разумно.
Авторката не е усвоила нито едно от от двете, но има претенции, без да иска да промени нещо.
Кой ? е виновен?
Аз за разлика от нея, ако не бях успяла в града нямаше да се поколебая като „безполезна“ висшистка да си стегна куфара за село, но не мога да си обясня, защо някои хора на всяка цена искат да останат в градовете, които просто не могат да си позволят.
Кое е по-хубавото - да живееш прост живот на село или да се трепеш в някой голям град
Не мога да ви дам този отговор. Преди бих казала, че е второто, но имах щастието (нещастието) сравнително млада да постигна целите си и сега откривам, че човек винаги иска повече и повече - в моя случай нематериални неща (деца, домашно животно, спокоен, природосъобразен начин на живот на село).
Аз вярвам, че всеки има избор в живота и всеки може да успее да живее ако не богато, то поне нормално. Така живеят моите роднини на село и не виждам да са по-малко щастливи от мен. 200% съм сигурна, че който живее като Авторката е и страшно озлобен и няма начин да е щастлив. Затова ? дадох мой съвет, базиращ се на моя личен опит и този на семейството си. Който както иска да си живее, но не я съжалявам.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: a9cf8f6ba9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Само да поясня, че вдигането на доходите не е решение на проблемите... с тях следва и вдигане на парното, тока, храните! Какви са тия желания да се вдигнат доходите не мога да разбера??? И момчето с "3000лв на месец" мисля, че ви трябват частни уроци по математика и мениджмънт!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 60bb5d2dbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Мъжът ти трябва да спре да пуши.
Потърсете варианти за допълнителни доходи.
Един съвет от мен - няма да станеш по-богата като пестиш, а като печелиш повече.

 
  ...
преди: 11 години, 9 дни
hash: 5e2f7a7acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   Не виждам какъв е проблема.


- "имаме едно дете" - и ние

- "вземаме, чисто общо около 840лв. " - и ние

- "наем 300лв месечно" - и ние

- "сметки 200лв месечно" - и ние

- "мъжът ми пуши по 130лв месечно" - ние обаче не пушим

- "за транспорт плащаме 100лв. " - и ние

- "Остават 160лв" - между другото объркала си сметките - остават 110 лв (840-300-200-130-100=110). Е, на нас ни остават 240 лв заради спестените 130 лв от пушене.

- "за храна ли, за дрехи ли, за обувки ли, за детето джобни ли, за кое по напред? " - ние ги даваме за храна, като купуваме предимно от Кауфланд (защото е най-евтино) и то най-вече ако е на промоция. Иначе си ядем и месо, и варива, и зеленчуци, и плодове, и мл. продукти, и яйца. С последните пари купуваме препарати, сапуни и т. н. Дрехите и обувките се износват и ремотнират до дупка. А когато се наложи, се купува втора употреба. Джобни не даваме, правим сандвичи за работа и училище.

НАКРАТКО: вярно е, че не ходим по заведения, вярно е, че не си позволяваме глезотии, вярно е, че се купува само най-необходимото, вярно е, че се купува само най-евтиното, вярно е, че не пестим, но е и вярно, че парите ни СТИГАТ и НЕ се олакваме, а гледаме ОПТИМИСТИЧНО и ТЪРСИМ начини да живеем по-добре.

РАЗЛИКАТА: не пушим

ИЗВОД: ако мъжа ти откаже цигарите и харчите разумно, не виждам защо да не стигат, макар че няма да живеете в лукс

ИЗВОД 2: ако мъжа ти предпочита да пуши и да е гладен, давайте както до сега. Ако предпочита да е сит и непушач (респ. по-здрав) да откаже цигарите.

НЯМАШ право да се оплакваш и да казваш: "дайте ми съвет как да се нахраним, без да отказваме цигарите" или "кажете за кое по-напред, но мъжа ми категорично няма да откаже цигарите".

Без цигари може, без храна не може. И когато ситуацията е такава, че цигарите са за сметка на храната (вкл. и тази на детето ти), нямаш право да казваш: "аз пък напук няма да ги откажа, защото това ми е единственото удоволствие".

 
  ...
преди: 11 години, 8 дни
hash: 6dd908c067
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Единственото решение, което виждам е да търсите по-нисък наем в по-краен квартал. Също така помислете за някаква алтернатива с транспорта. 100лв месечно за град като Бургас ми се струват много. То вярно, че в Бургас градския транспорт е по-скъп и от този в София, ама помислете за някаква алтернатива. Ако работата ти е по наблизо - примерно до 2-3 км, ходи пеша, а не дупчи билетче. Като бях студентка доста спестявах от това, че вървях пеша до университета вместо да ползвам градския - вярно, че беше 40 минути и то с чанти, ама икономия...
Потърси си и някаква допълнителна работа. Ако знаеш езици, може да търсиш нещо с преводи (прочетох, че не знаеш, но говоря като вид опция). Една моя приятлка беше известно време също на ниска заплата, но има талант в изработването на хубави неща. Купува си от по евтините магазини мъниста, тел, камъчета и започна да прави обеци, колиета и т. н. Казвала ми е, че печалбата й не е голяма, но все ще изкара допълнително едни 50-100лв минимум. Направи фейсбук страница, наскоро една друга нейна позната ще отваря магазин за ръчно направени неща и предлага да излага продуктите й. Както казвах не, че печалбата е свръх висока, ама по-добре с 50лв в джоба отколкото хич. Потърси около теб някаква работа за гледане на деца, ако можеш. Сто процента ще има курортисти в Булгас с малки деца, а ще искат някоя вечер да оставят детето и да излязат сами. Погледни, ако има такива фирми, които предлагат подобни услуги и се включи. Един друг мой приятел е в момента студент, но родителите му нямат много пари. Покрай сесиите доста студенти с турски и гръцки произход закъсват и той им прави проектите срещу пари (не че е хубаво така да се изкарват изпити, ама за моя приятел е ок - взима пари, прави нещо от вкъщи, работи по "специалността си"). Ако имаш някаква специалност може да поразпиташ около Свободния в Булгас дали няма някой нужда от помощ с разработки. Един друг мой приятел след работа обикаляше по магазини като Билла, Фантастико и т. н. и гледаше дали примерно бирата е наредена така както е уговорено, дали реалните бройки, които е трявало да бъдат заредени са докарани и т. н. Работата му беше да обиколи дадени магазини на ден и да провери за продуктите като не беше с регламентирано работно време. Много е важно да кажеш каква квалификация и какви знания и умения притежаваш. Няма една уникална рецепта за успех. Трябва да използваш твойте силни страни, тъй като всеки е добър в различно нещо. Решението е просто или да търсиш друга работа или да търсиш допълнителна работа.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 дни
hash: 98bb1631af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Номер 8 съм. Това с пестенето е големият проблем на българина, особено на хората от по-старото поколение. Това е и една от причините управляващите да ни се качват на главите.
Когато икономическото положение се вложи първата реакция е да започне да се лишава дори от най-необходимите неща, вместо да си потърси правата или да търси начини да изкара пари. И така - до безкрайност.
До номер 30: На момчето, което спомена за 3000 лв., не знам дали му трябват уроци по математика и мениджмънт, но като специалист и в двете области ще ти кажа, че това е приблизителната сума, която е необходима на едно 4-членно семейство за нормален (не луксозен! ) живот. В това включвам възможността да се поддържа автомобил и да се плаща наем или вноска по жилищен кредит за средно жилище.
Ако човек вече има жилище, то значи ползва през периода доходи, получени по-рано от него или родителите му.
Много хора приемат жилището за даденост, а не за част от личното богатство и губят реална оценка за собственото си благосъстояние.
Сигурно доход на 2000 лв. месечно на много от вас се струва голям, но ви уверявам, че наистина много семейства получават тези пари. Знам, не съм сляп и че за много други са недостижими. Пак казвам, че цял живот съм бил по-скоро беден и ми е ясно как живеят хората, виждам как на село една бира в кръчмата е лукс...
Мои познати завистливо се вторачват в доходите ни, но не виждат, че те се разпределят на 4 човека. В същото време повечето от тях взимат по 700-800 лв. на месец, не издържат никого и имат по 1-2 апартамента, които даже им се свиди да дадат под наем, а реват, че са бедни. И с усилията, които правят да спестят 50 лв., могат да изкарат поне 100.
Говоря за здравите хора, пред болните перспективите наистина са ужасни.

 
  ...
преди: 11 години, 7 дни
hash: 94b9306102
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   от Бургас съм и ми e чудно, че има счетоводители с такива заплати. да не говорим, че може да работиш и още нещо на хонорар, по-горе са ти дали добри съвети и идеи.
освен това сметки от 200 лв със сигурност могат да се намалят - кабелна телевизия, интернет не са от първа необходимост, мобилните телефони могат да минат на по-икономични планове. не знам каква част от тях е ток, но ако през зимата се отоплявате с ток, може да потърсите по-икономичен вариант.
за цигарите вече са ти написали и също са прави - не може човек да стои гладен и детето му да стои гладно, а да пуши.
щом сте я докарали до глад, може да помислите за по-малка и евтина квартира. майка ми и баща ми дават 1 стая в мазето за 50 лв, в която вече 10-тина години се тъпчат 3 души (баща, майка и син в момента на около 15-16). не знам как живеят там, но щом стоят, явно ги устройва. така че човек знае 2 и 200.
и не се сърди и не тропай с крак на хората, които ти дават съвети. наистина не сме в твоето положение, но щом имаш нужда от съвет, вслушай се поне в по-разумните коментари. явно не си правите сметката като хората и щом в град като Бургас не можете да намерите допълнителни (поне сезонни) доходи, не знам къде и как бихте се оправили.

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 дни
hash: 98bb1631af
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   Пак съм номер 8.
Каквото и да си говорим, ако продължавате така, от глад няма да умрете, но се обричате на социална смърт, особено детето.
Сори, но цигарите поне докато стъпите на крака трябва да ги забравите, няма друг начин. От другите неща едва ли ще спестите повече от 20-30 лв.
Въпреки всеобщото мнение, мисля че всяко друго по-нататъшно ограничаване на разходите ви вкарва в една спирала към дъното. Без кабелна телевизия ще преживеете, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИ СПИРАЙТЕ ИНТЕРНЕТА. Синът ви ще постъпва в гимназия, интернет ще му е необходим във връзка с поставяни задачи от училище и да може да контактува със съученитите си. (По интернет учениците не само си говорят глупости, но обменят и доста информация, свързана с училището) Интернет ще ви е необходим и на вас, ако решите да работите нещо извънредно, а и да поддържате квалификация, необходима за по-високо платена работа.
В крайна сметка запрятайте ръкави и подхващайте нещо, ако ще и 50-60 лв. на месец да ви носи допълнително (счетоводството на една малка фирма например).
И мотивирайте сина си да учи, за да не окаже като вас без особено високо образование, без чужди езици и т. н. и след 10-15 години да се вайка, че няма пари една жена да изведе на ресторант.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 дни
hash: af1e1be6bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   Докато не се отделих от нашите и не започнах работа семейството ни имаше дори по-нисък доход на член от семейството(4 човека) от дохода на авторката - майка ми работеше на минимална заплата, а баща ми за 500лв. Истината е, че без помощ от село сигурно нямаше да се справим. Майка ми е от малко село около нашия град и почти всяка седмица ги посещавахме или да им помогнем (на 12 годишна възраст започнах да копая картофи, нищо че сега съм програмист) или да вземем някаква готова продукция. За щастие на село, освен картофи, боб и леща, лесно се гледат например и прасета, кокошки, а съседите ни даваха мляко на много ниска цена (после често си правехме извара от него). Изобщо, храната хем си беше био, хем беше евтина... Та така живяхме докато не станах студент и не си намерих работа. Тогава семейният бюджет олекна. В някои много критични моменти(например започва учебната година, а нашите нямат достатъчно да покрият нуждите) сме вземали пари назаем (приоритетно от роднини, после от приятели и познати).

 
  ...
преди: 11 години, 6 дни
hash: e2a23b5484
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

38.   Ми на мен майка ми е учителка в гимназия, а баща ми държи фирма в Пловдив и Асеновград. Не знам колко точно взимат, но се оправяме. За наеми не даваме пари, защото преди къщата беше на дядо ми (3 етажна), сега я преписаха на баща ми(леля ми-сестра му- е в Норвегия и тя не идва често в България за това на нас я преписа)... Майка ми и баща ми често са заети и за компютър нямат време брат ми почти не си използва лап-топа на вън е с приятели сега лятото, а аз когато не съм на вън или телевизия гледам или чета книга. За това за интернет не отиват много пари, макар че с брат ми имаме по един таблет и лап-топ. За телефони аз съм на сметка по 10 или 20 лева на месец имам 1000 минути за всички към глобул. Брат ми още е малък и има само 300 минути, а родителите ми имат по 3000 минути. За вода всеки месец различно отиват. И така.... но на нас ни помага и това, че дядо и баба (от на мама страната) живеят в Италия и ни пращат всеки месец по 300 лева някъде зависи по някога и повече и по-малко. Справяме се.... какво друго остана а да колите. И двамата имат по един мерцедес на 3 месеца 2 пъти ги карат на ремонт (просто да ги прегледат не защото се трошат). За училище аз съм 6 за 7 а брат ми е 2 за 3 клас даваха ни по 3 лева на ден. За дрехи често ни купуват. Ние нямаме нищо против и да са от втора употреба, но баща ми иска да са маркови и така... Повечето пари ни отиват през ваканцията, защото ходим и в други държави. Миналата година в края на юни бяхме в Париж после август началото бяхме в Копенхаген след това в Стокхолм. С самолет сме пътували разбира се. Тази година ще сме в някоя по близка държава най-вероятно или в Гърция или в Турция, защото в Сърбия и Македония сме били вече.
Разбирам ви все пак не всеки има възможности знам колко ви е трудно, защото много мой приятелки са ми казвали какво им е. Искало ми се е да им помогна, но нищо не мога да сторя. Жалко е че не можете в чужбина да заминете, за езика с времето се научава, но парите са проблема. Не се знае всичко може да се промени дано в бъдеще да имате трудно е на никого не е лесно. Ако можех да ти помогна някак си повярвай ми с радост щях. :(





Падналото ангелче :*

 
  ...
преди: 11 години, 5 дни
hash: e5869e8985
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

39.   ОМГ, номер 38, who cares... Жената се оплаква, че няма с какво да си купи храна, а ти й обясняваш как ходите на почивки в чужбина, носите маркови дрехи и имате таблети и т. н., че чак и съвети даваш от твоята гледна точка с парите, които ВИЕ имате и това никак не я грее... Страшен съвет даде, на жената ще й олекне като ти прочете коментара..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 дни
hash: 33c40b7f50
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   Номер 6 е жив пример, че доста хора в България не са наясно с положението в родината им. Ако ти си в затруднено положение, то България трябва да е два пъти по малко от 7 млн. население, защото ще измират от недохранване половината хора. Ами ходи да си търсиш и социални помощи, нали ти е трудно, ама да им кажеш че ти трябват за парцалки!
Бедните хора в България не фигурират в списъците, понеже са бедни тия, които папат баница вместо бургер от KFC. А бедния човек се радва на баницата така, както лъв се радва на пържолата. Заради такива като номер 6 сме на тоя хал. Толкова много се похвали, а дори не спомена с какво образование си? Сигурно не сте чували, че има и хора с доход 300 лв 3 член. семейство и безработни поради здравословни причини. Не сте чували, защото тези хора не съществуват и не се говори за тях нито в новините, нито където и да било, защото те не са удобни за показ. Под прага на бедността се намират не само хората, които не могат да си заредят колата, ами и тези, които я използват за свой дом, защото държавата им е взела всичко. Някои нямат "щастието" и в кола да се уредят! Но такива като номер 6 няма да го разберат. Налагало им се е да го разбират, но сега им се налага обратното.

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 дни
hash: 98bb1631af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   № 38, ако искаш да помогнеш на някого, огледай се, със сигурност около тебе има хора в подобно положение.

 
  ...
преди: 11 години, 4 дни
hash: 27dbc43c1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

42.   Здравей АВТОРКЕ
Аз съм на 24 г. и живея с приятеля си с който сме заедно от 7 г. той е на 34 г. доходите ни са добри, не мога да се оплача, но пиша само с една цел, да те посъветвам да поговориш с мъжа си и да купува тютюн. Ние с моя приятел сме пушачи и 350 лв месечно ни идваха пре пре пре в повече и то за какво?? цигаркии :) Но започнахме да купуваме тютюн и вече от 350 лв месечно ни излиза 80/90 максимум! Разликата е космическа ;) Първоначално той беше предложил да ги спрем, но аз категорично отказах, защото смятам, че лишенията ни са достатъчно, че да се лишаваме и от цигарите. Тогава решихме проблема си с тютюн, трудно привикнахме, но ето ме сега, ако не дай Боже се е наложило да купя една кутия, защото по някаква причина не сме си направили цигари за деня, то те ми се струват, както и са де (АДСКИ СКЪПИ) определено сега ми се свиди да купувам 1 кутия за 5 лв, като ако добавя още 35 и взимам 1 кг тютюн с който караме почти цял месец. Щом само мъжът ти пуши предложи му това и 1 кг ще му стига идеално ;) УСПЕХ :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 дни
hash: e2a23b5484
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

43.   Омг 39 виж какво ще ти кажа, ако ще говориш глупости по-добре не казвай нищо. Това съм го казала, защото тя попита как се оправяте с парите. Ако можех щях да й помогна, но няма как. Знаеш ли изобщо не ме интересува ти какво мислиш и на колко ми оценяваш коментара както един мой съученик казва "к'во ти пука да не живееш за другите" Ако искаш 10 пъти го оцени с една звезда не ме грее това. Като видите, че някой има повече възможности и веднага ми виновна съм.... хаха не съм си избирала къде да се родя.
Номер 41 да има казах го вече, но какво да направя. Родителите ми даряват старите ни дрехи по домовете не ги изхвърлят. До сега съм посещавала 6 пъти дома за сираци (брат ми по-малко) даваме им, защото те не са виновни за това, че родителите им са безотговорни. Не говоря само за дрехи и пари сме дарявали в по-бедните училища. Както и да е това не е за хвалене няма значение.



от №38

 
  ...
преди: 11 години, 3 дни
hash: bf8b62d6f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

44.   Авторкеее правописа, поравописааааа, къде е правописа? !
Изумена съм как още никой не е забелязал.. (то и аз да си призная забелязвам чак сега, а тази тема е видях още преди няколко дни.. ). Тук, а и по принцип често се правят забележки за лош правопис, но все на тинейджъри и на хора до към 25-26г. Ама явно и по - старите сте зле.. => дохода на авторката е заслужен.. при нейния правопис..!

"Чудя се какво ли правят хората с един безработен в семейство, а тези със две минимални? "
"Най ми е интересно мнението на семейства със две деца. "
"Моловете и кафетата пълни със тийнеджъри, от "

Ех, тези предлози :))
(ТАЗИ МАТЕРИЯ СЕ ПОКРИВА В НАЧАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ)

Малко примери как е правилно:
Само преди С или З се използва "със".
Каца СЪС Зеле.
Ракия СЪС Салата.

Само преди Ф или В се използва "във".
Трябва да влезете ВЪВ Форма.
Пътуване ВЪВ Времето.

Пълната форма ВЪВ и СЪС се пишат и когато са употребени самостоятелно.
Със или без месо?
Във или извън кутията?

Може би има и други грешки/не ми се занимава/. По - горе в коментарите някой беше открил и изчислителна грешка в сметките на авторката (казвам му браво). Нека и другите коментиращи да се вгледат.. Мисля, че ще се получи една приятна дискусия :))

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: b54ce18b09
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Аз съм от Бургас и знам колко трудно се живее поне в този град. Всичко е скъпо, а заплатите ниски. Мога да посъветвам авторката - първо намерете си по -изгодна квартира. Мъжът ми взима 700 лв заплата чисто, аз 240 майчинство през втората година. Преди 7 месеца живяхме под наем от 350 лв в Лазур. Имаме малко дете и заради него отоплявахме зимата почти денонощно. 200 лева ток в Лазур в една кооперация! И като сметнеш интернет, телефони, други сметки... а да не говорим за разходите по малкия, а храна? Не стигаха парите и даже бяхме вътре. Но един ден се ядосах, че все парите не стигаха и вместо да се вайкам намерих решение. Преместих се в Славейков на по-евтина квартира с наем - 180 лв. Да мизерна, но оттук оттам като се пипне и почисти светна. Тук зимата не съм плащала повече от 100 лв ток, а в Лазур плащахме промишлен ток. Само от смяната на квартирата спестихме 170 лв. и тока ни намаля с 100 лв зимата и с 30 лятото. Минахме на изгодни пакети от интернет, телевизия и телефони. Мъжът ми пушеше, но с воля ги отказа. Даваше около 100 лв за цигари. Но той е инат и каза, че парите за семейството са му по-важни от собствиния кеф. Никой не ни помага. Та само от тези неща намалихме разходите и парите вече ни стигат до стотинката. Съветът ми е търсете нещо евтино под наем. Той Ви дърпа назад. Съжалявам, че толкова години съм мизерувала, за да плащам скъп наем. Да квартирата беше лукс, но това все пак не е най-важното. След като не мога да си го позволя... Аз съм на 24, мъжът ми на 30. Не сме висшисти. Дай Боже като ми поотрасне още малко детето, да имам възможност да уча и да си намеря добра работа. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: e40bc7f272
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   Приеха ли сина ви да учи?

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 7922c9c52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   От авторката №47 Как намери квартирата ние сме в славейков, но може би вие сте в по малко жилище, на нас ни трябва поне две стай с кухня синът ни е голям, вие сте с бебе и гарсониера ви върши работа. Обикалям търся, но необзаведените, каквото търсим, под 300лв не падат.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: b54ce18b09
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   От Н47 - В жилище 50кв сме. Имаме малък хол, кухня и една спалня. Това, че съм с бебе не означава, че и гарсониера на нас ни стига! Да те уведомя само, че имам 2 колички, 1 триколка, стол за хранене и люлка! Явно не търсиш достатъчно добре. Имам приятели в страхотна квартира също в Славейков. Доста голям двустаен необзаведен за 200 лв с дограма и изолация. На мен доста време ми отне да я намеря и приятелите ни също. Пожелавам ти успех. Оглеждай се за квартири има вестници, сайтове. Но отнема време. Има хубави и изгодни квартири, но са вече рядкост, но все пак ги има. И не се отчайвай. Знам колко е трудно и Ви пожелавам от все сърце да намерите нещо изгодно! А защо и не работа с по-високи доходи!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 5562f844e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

51.   Аз мога да ти дам съвет, който е малко нестандартен, но помага. Всички, които те карат да пестиш са в голяма грешка. Има си вселенски закон -колкото повече мизерстваш и пестиш, толкова повече ти се отнема, или богатия става по-богат, а бедния става по-беден. Прочети малко духовна литература, за това как да привличаш повече изоблие в живота си. Може да ти се струва смешно и безсмислено, но е много важно каква нагласа имаш към живота. Ако имаш нагласа към разширяване и развитие, започваш да привличаш много повече неща, ако имаш нагласа към пестене и свиване, още по-мизерно става положението. Това да пестиш от елементарни неща, както те съветват, е много груба грешка. Аз говоря от опит, имала съм период в който пестях от всичко, абсолютно всичко, даже не ядях, за да спестя пари, и положението ставаше по-зле. След това ми писна, намерих си по-хубава работа, започнах да си позволявам повече неща, и когато започнах, дойдоха и други предложения за работа и повече пари. Затова ти казвам - пестенето не е решение, колкото повече удоволствие гледаш да си позволиш, толкова повече възможности ще се появяват за да го направиш. Прочети за закона на привличането, и за нагласата която трябва да имаш.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 7922c9c52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

52.   От авторката
№50 Куражлиика си, браво, може би това се дължи на възрастта ти. И аз на твоята възраст имах същия кураж. Точно на 24г бях с малко дете с майчинство 76лв, на квартира от 100лв. Сметни сама сега съм почти на 36 и имам син на 14г. Но през последните 15 години точно като на вас в момента, "парите ни стигат вече до стотинката". Когато имаш 15 годишен брак и 15 години живееш "до стотинката" се замисляш. С годините мислиш, както за второ дете, така и за собствено жилище, защото виждаш как се изнизват годинките между пръстите ти и надежда никаква. Нас ни чака старостта, още 10-тина 15 годиники и няма да можем и толкова да изкарваме, а жилище няма надежда да купим или построим, ако сме живи рабира се.
Самата ми тема е не точно някой да ми подреди разходите, щом съм оживяла до сега и в бъдеще за единия хляб няма да изпадна. Ако прочетеш темата ми, ще разбереш от къде идва отчаянието ми. Ако проблема ми беше 100лв месечно щях да съм най щастливата. Но семейство от четирима в България се нуждае поне от 2254лв днес казаха по тв или 1700лв за тричленно семейство. Ние нормален живот не водим, изглежда и вие №50 също, от тук пишещите не виждам хора, които да надвишават тези "нормални" доходи. Виждам само, че хората с 2000лв семеен доход се имат за богати, а по тв ги класират към нормално живеещите.
Границата на бедност към края на март 2013г достига 216 лева на човек, а под нея живеят около 23% от домакинствата у нас.
Ти №50 си млада и не се замисляш ами ако мъжът ти, да не дава господ, се разболее и остане без работа месец-два, какво правиш?
А дори и да останем здрави, главният въпрос ми е "Как да си съберем пари за спестяване, за собствено жилище, какво да правим, остаряваме все пак и пенсиите няма да стигат само за наема? "
Идеята не е само да ти стигат до стотинката за моментни нужди и ако наследиш жилище в бъдеще да имаш покрив. Идеята ми е как като 15 години живея "до стотинката", да събирам за жилище, как да раждам второ дете?

 
  ...

1-50 от 62
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker