Липса на самочувствие - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121569)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Липса на самочувствие
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 3795 пъти
Здравейте,
Отварям темата, защото ми е тежко и трудно и най-вече защото лесно се споделя, когато всичко е анонимно.
Моят проблем е липса на самочувствие и увереност в себе си.
Да, проблема е тийнейджърски, само че аз отдавна не съм тийнейджър и не знам как да се справя.

От малка съм възпитавана по-този начин - да не се изтъквам, да съм скромна, да си мълча, да внимавам винаги да не засегна някой, да не се натрапвам.

Проблема при мен е още от детството. Имам властна майка - постоянно ми се набиваше, че където и да съм преча или досаждам на хората, че на никого не му е интересно да ми слуша глупостите. Каквото и да направя все не беше както трябва - така и не дочаках майка ми да е доволна от нещо, което съм направила. Постоянно ми се набиваше, че не се справям, че съм разочарование и ми се даваха за пример чуждите деца. А бях отличничка - ревала съм и ме е било страх от майка ми да се прибера като имам 5тица. Все не беше достатъчно - записваше ме на всякакви курсове и на частни уроци и все ми повтаряше, как ми осигурява всичко, за което е мечтала а техните не са и дали и как прави жертви за мен. Семейството ни не беше добре материално, така че за да си позволим всички тези уроци се лишавахме от други неща. Ходех със стари и преправяни дрехи, децата ми се смееха. Постоянно ми се повтаряше и че външния вид не бил важен, а било важно да съм умна - така в периода, когато всичките ми съученички се разхубавяваха, аз бях трътлеста, лошо подстригана, неумееща да се гримира и лошо облечена - за капак и зубър. Знам че е повърхностно, но ми тежеше и болеше като ми се подиграваха.

Не обвинявам майка си, разбирам я, защото баба ми я е възпитавала по-същия начин и тя има същите проблеми като мен - не е знаела как по-добре да се отнесе със своите деца. На моменти имах чувството, че ме мрази - сега си давам сметка, че просто е проектирала върху мен всичко което тя не е успяла да направи с живота си и е искала аз да успея... обаче дефакто това, което се получаваше беше едно непрекъснато мачкане и прерязване на всеки мой опит за самостоятелно действие още в зародиш. Пред чужди хора никога не ме е хвалила - винаги изтъкваше предимствата на чуждите деца, които обективно погледнато бяха много по-зле във всяко отношени. Питала съм я защо - обясняваше ми че не е възпитано да се хвали. Но не си даваше сметка, че така постоянно ми мачка самочувствието, а в същото време публично изтъква качествата и предимствата на всички останали все едно са по-добри от мен.

Не изглеждам лошо физически - напротив, но когато рястях тя и в това отношение ме мачкаше. На моменти имам чувството, че се състезаваше с мен. Вместо да ме поощри и да ми каже, че за нея съм хубава както съм си, постоянно ми намираше и изтъкваше кусури и то по-много болезнен начин. Една майка за съжаление винаги знае как да удари по болно място и да засегне. За неща, които примерно са даденост и ми се е струвало, че няма как да променя. Вместо да ме посъветва и да ми помогне. Постоянно се чувствах тромава, грозна, непохватна. И все не успявах да отговоря на изискванията и очакванията и. Все ми се посочваше някой, който е по-добър, изглежда по-добре, постига повече и пр.

След като завърших образованието си, се реализирах по професията си, но отново не беше достатъчно - постоянно ми се натякваше кой какво постигнал, как изкарвал повече пари, как искала да се похвали с мен на някой, а не могла защото нямало с какво... За сметка на това всяка моя грешка и провал се помни и изтъква и до днес. В професионален план ми е трудно, защото не се чувствам конкурентно способна. Мога и зная много, квалифицирана съм, но ми е трудно да се изтъквам, нямам агресия, нямам спортна злоба, не умея да напомням за заслугите си, да се представям в най-добра светлина. Неуверена съм и това се усеща и много ми пречи. Сменях няколко пъти работата си, но все стигам до едно ниво и някак сама си слагам спирачки и не мога да раста по-нататък, даже ако имам успехи, започвам като че ли сама да си преча. Когато ме повишат или похвалят нещо става и започвам сама да се съботирам - все едно съм убедена, че не го заслужавам и че не виждат, колко съм зле всъщност.

В компания или с нови хора също ми е трудно да се изтъкна и да се представя в добра светлина. Боли ме като виждам, как хора които не могат и на малкия пръст да ми стъпят във всяко едно отношение демонстрират много по-голямо самочувствие и вяра в себе си. Искам и аз да го мога.

В семейството си поне съм щастлива - слава богу не послушах поне при избора на мъж съвета на майка си и сега съм с човек, който ме цени, обича и подкрепя. Той също се чуди, защо тя така се държи с мен пред хората. Неговите родители са горди с него и на събирания го хвалят. Моята майка като си отвори устата и започва само да изброява недостатъците ми. Защо? Откакто се ожених се опитва да ми втълпи, че добре че съм успяла да излъжа някой да ме вземе, че иначе каквато съм никой нямало да ме изтърпи и съм щяла сама да си остана. И все ми повтаря, как мъжа ми засега ме търпял, но в един момент щяло да му писне с такава като мен и да ме зареже. Защо го прави?

Когато се захвана с ново начинание пък постоянно ми чертае апокалиптични картини, как нямам нужните качества и ще се проваля с гръм и трясък. И разбира изважда списъка с грешките..
Като и се похваля с постижение пък вместо да се зарадва веднага ми изтъква нещо, което не ми е наред и заради което да се почувствам зле. Знам че ме обича - може би се опитва да ме предпази, ама е странен този начин - като постоянно удря по болните места и опитва да ме смачка. Достатъчно трудно ми е с ежедневните борби и без нея - искам поне в майка си да намирам безрезервна подкрепа и вяра в мен - толкова ли много искам.

Цяло чудо е, че след това възпитание не съм станала пълен психопат. Но не се чувствам и пълноценен човек. Искам да прекъсна този кръг - заслужавам да ме ценят повече, заслужавам да вярвам, че мога да направя, каквото искам. Искам да спра да се свивам в черупката си и да започна да изразявам себе си. Искам да излъчвам увереност. Но не знам как. Не знам откъде да започна.

Моля да пишат хора, които са имали подобни проблем и са успели по някакъв начин да го преодолеят сами. Как успяхте да изградите самочувствие и увереност - откъде започнахте? Знам че няма да стане от раз като с магическа пръчка - но поне стъпчица по стъпчица. Не мога повече така, искам да се променя и заслужавам да се променя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: ee0e115ed8
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   И при мен беше почти същото. Ей, това с постоянните сравнения с другите е много гадна работа. Как мразя майка си заради това сега... Все едно чуждите хора са перфектни.

Реших проблемът много лесно - не споделям с майка си нищо. Смених града и рядко им ходя на гости - веднъж в годината. Сега живея по-спокойно, без да се опитвам да оправдавам чужди очаквания. Правя каквото си искам. Греша, но сам се уча от грешките си. Не ми е полезно някой друг да взима решенията вместо мен.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 719e6b7cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Така.... отиваш при психотерапевт и споделяш всичко това което сподели сега с нас. Това е човекът, който ще те разбере на подсъзнателно ниво и ще намери решение на проблемите ти. Трябва да работиш много. Не си губи времето, а действай.
Не е нужно да споделяш на майка ти, че ходиш. 1 час седмично отдели и ходи редовно, това е най-добрата инвестиция която можеш да направиш за себе си!
Повярвай знам какво говоря!
Късмет!

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 68abf78d92
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Ами щом си го осъзнала, ще го преодолееш сама. Решението на проблема винаги тръгва от осъзнаването, че го има. Защото повечето хора дори не знаят, че имат проблем или знаят, но не знаят какъв.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 68abf78d92
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да допълня...

Просто с времето ще си изградиш самочувствие спонтанно, след като го осъзнаваш, то от теб си зависи. Собственото ти отношение към самата теб си зависи изцяло и само от теб. Вече си по-зряла, не си дете и няма как някой друг да ти го насажда. То не е даденост, не ти се дава от други, а само от теб.

Препоръчвам ти да се занимаваш с нещо, може със спорт, наука, изкуството, каквото ти харесва. Когато човек се развива в някаква насока, поставя си цели стъпка по стъпка и ги постига, някак си започва да се цени, да вижда, че се развива и постига нещо, дори и само за себе си да е, не говоря за нещо сериозно.

Например започни да бягаш и си постави за цел днес да извървиш 1 км. Утре 1. 2 км и с малко по-бързо темпо. В други ден 1. 3 км със същото темпо. И така увеличавай целите си много плавно, но постоянно. Ако сеналожи временно да се върнеш малко назад не се шашкай, важното е в дългосрочен план да вървиш напред. Така възпитаваш духа си, тялото си, душата си. Естествено това е само пример, може да е нещо съвсем разлино, но важното е да си поставяш малко ежедневни цели и да ги следваш и постигаш за собствено удовлетворение.

Не е казано, че трябва ад е нещо значинмо, но трябва да се гордееш с постиженията, защото колкото и ензначително да изглежда, това си изисква дух, психика, постоянство.

Онзи де четох за няколко световноизвестни футболисти, че които в юношеските си години са се отказвали от футбола, защото не са имали пари и трябвало да работят или защото не са се развивали достъчно бързо и са се отчаяли за бъдещето си на спортисти. Но ето че в последствие са стнали велики футболисти, защото са били постоянни и целеустремени.

Говоря за имена като Дрогба, Ибрахимович и др., които сега не си знаят парите и славата. Така че няма невъзможни неща, всичко е въпрос на нагласа.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 489503aef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Завиждам ти, че си търпяла толкова време такава неблагодарна майка *_*! Лично аз нямаше да мога да издържа! Хубаво е, че си имаш близък до тебе приятел! Според мене, ако имаш такава възможност не бъди при майка си! Можеш да живееш при твои близки или добър приятел. Примерно можеш през уикенда да ходиш при нея и да й помагаш. Вторият вариант, който мога да ти дам е да поговориш с майка си как се чувстваш от нейните думи и че не може през целия живот все тя да ти дава насоки и да те настройва така към всичко за което искаш да постигнеш желан от тебе успех. Ако не иска да те разбере можеш да се преместиш при твой близък както споменах! Надявам се да разбере как се чувстваш от нейните грешни мнения за тебе! Успех!

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 28c86866f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   ОХ! Какво да ти кажа, сякаш аз съм го писала, с малката разлика, че тя мислеше, че трябва да се справям сама с учението и не са ме записвали на курсове. И съм на 22, предполагам ти си по-възрастна.
Как го преодолявам аз ли? Засега не го, но в най -добрите си моменти, когато съм била уверена в себе си е било заради човека до мен. И сега възнамерявам да се изнеса, както и да не я слушам, да не се съобразявам с нея и да правя това, което АЗ смятам за добре.
Надявам се след като се изнеса да мога да се отърся от всичко това и бъда щастлива.
За съжаление се стига до там, че нейното мнение не бива да важи за в бъдеще. Това е моя съвет към теб, както и да се обграждаш с хора, които те харесват, така самочувствието ти ще нарасне и за пред другите. Ограничи контактите с нея, чувайте се, виждайте се понякога, но вече ти имаш свой живот и не позволявай да се натрапва. Нито се влияй от нейното мнение. Не търси одобрението й колкото и да го искаш, знаеш, че няма да го получиш. Звучи ужасно да го кажа за собствената ти майка, знам, но те са виновни да се стигне до там, независимо дали нарочно или не. Успех ти желая.
Много е лошо това, аз дори работа не мога да си намеря сега. Имам качествата, образованието и тн, но дойде ли момента за интервюто не мога да демонстрирам тези качества и съответно оставам незабележима :(. Само знам, че ще опитам никога да не причинявам това на моето дете един ден.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 70eadda4cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много правилни съвети са ти казали горе. Бях в подобно положение. Единствената разлика е, че абсолютно всички вкъщи така са се държали с мен. Обаче тяхното поведение беше на моменти, на приливи и отливи.

Щом си имаш съпруг цялата си енергия и внимание отдаваш върху него. С майка си нищо няма да споделяш. Ще виждаш, че колкото по-малко й казваш, толкова по-силна ще се чувстваш самата ти. Тя ще продължава така да си говори, но към това ти ще си просто безразлична. Има хора на твоето място, които дори биха прекратили контакти с нея, защото не заслужава.

Може би наистина е добре да се консултираш с психолог. Но пак ти казвам, може би в твоя случай твоята "пътеводна светлина" тряба да бъде мъжът ти.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 777c9c6dc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Мaйкa ти е токсичнa! Рaзкaрaй я от животa си , без обяснения, скaндaли и тем подобни, тя знaе кaкво ти причинявa и то е умишлено! Aко смятaш , че ще можеш дa контролирaш срещите ви дa сa сведени до минимум , (3-4 пъти в годинaтa) нaпрaви го, aко не режи!
И след товa психолог- зaдължително! Зa твое добро! Тaзи " отровa" трябвa дa спреш дa я приемaш и..дръж я по-дaлеч от семейството си! Не си мисли , че съм крaйнa в съветa/ мнението си.
Aз обичaм много моите родители , но ти имaш тaм женa , дето те е родилa.....и " ще ти отмъщaвa " зa товa , докaто е живa!

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: b980673f63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От авторката:
Благодаря за подкрепата и коментарите.
Всъщност исках да говоря за проблема си с липсата на увереност и самочувствието. За майка си нямах намерение въобще да пиша тук, освен може би да спомена, че е властна- а то какво се получи, като почнах не можах да се спра. Темата едва ли не, посветена на отношенията ми с нея излезе, че е.

Да поясня, че не ми се налага живея с нея от 6-7 години вече. Не можах в един момент да издържа на непрестанната критика. Един ден ми беше някипяло - от работа си подадох СиВи-то за позиция в друг град - взеха че ме одобриха, намерих лесно и квартира при позната и за няма и месец се преместих. Трудно ми беше в началото, но се наместиха нещата постепенно, смених и средата. Нова самоуверена личност обаче и досега не успях да изградя...

Сега също живеем със съпруга ми далеч от нея - виждаме я не повече от 2-3 пъти годишно, иначе по телефон се чуваме често. По неина покана ходим да я видим. Уж се е затъжила за нас, винаги се е подготвила перфектно - къщата в съвършен вид, масата сложена, всичко изпипано - но без изключение почти веднага се започва с критиката към мен. Виждам, че ни обича и сме и липсвали, но в същото време не може да се сдържи, все едно за нещо ми е насъбрала и винаги избива. За незначителни неща, със и без повод, за всичко ме критикува. Почва да хвали мъжа ми пред мен, а в същото време не закъснява и да ме ухапе с нещо, да ме представи в унизителна светлина пред него, да ме жегне. Какво по дяволите си мисли, че той изведнъж ще ме намрази и ще се съгласи с нея ли. Хиляди пъти съм я питала директно, защо го прави, не вижда ли че ме наранява и обижда така - тя все пак е интелигентна и образована жена, със всички останали и доста деликатна... е, за мое добро било - просто е безмислено говоренето по темата. Мъжът ми му прави много неприятно впечатление начинът, по който се отнася тя с мен - казва и че се променям като съм с нея, влизам в ролята на неуверено дете, гласът ми се променя - възможно е, тя винаги успява да ме извади от равновесие. Разбираемо, не се застояваме много при нея при такива посещения, то ако остана по-дълго ще почна да си говоря сама..

Номер 1, съжалявам че си минал и ти през нещо подобно. Аз също спрях да споделям с нея за важните неща, за да не ме е яд после. Последните няколко години важните за нас решения си ги вземаме сами, без да държим никого в течение и после просто я уведомяваме. Така е най-добре. Като опита да ми говори за общи познати и кой какво е постигнал и казвам че не искам да слушам и не ме интересува.

Аз не я мразя вече. Мразила съм я на моменти, но за малко - майка ми е все пак, обичам си я. Донякъде си обяснявам, защо го е правила, тя е била мачкана и "възпитавана" по същия начин - опитвала съм да говоря милион пъти с нея затова - тя просто не разбира, че го прави, не ще да осъзнае, даже като я засека на момента "това сега защо го каза? " Отказва да разбере и това е. Не е нарочно - вярва си, че го прави за мое добро. Тя е убедена, че е най-отдадената майка, посветила е живота си на децата и всичко е жертвала за тях... да допусне, че по някакъв начин ни е увредила с поведението си за нея би бил тотален срив - предполагам, затова не го и допуска.

Номер 2 - мислила съм много за консултация с психиатър, но не мога да се пречупя и да отида. Не мога това, което споделям тук, да седна и да си излея болката на някакъв непознат човек, който си поглежда часовника, докато ме изслушва по задължение, между пациента преди и пациента след мен, като преценява под лупа диагнозата и какво да предпише на поредната откачалка, че да му се махне от главата.

Номер 4 - благодаря за съветите и окуражителните думи. Разбирам идеята ти - да определено ще помогне да си виждам и отчитам стъпка по стъпка постиженията, да свикна с идеята, че мога. Тренирам и търся начин. Не съм спирала да търся. Просто е много трудно и бавно да променяш себе си, а резултатите са почти незначителни. И точно като си мислиш, че си добре или че си постигнал напредък - се случва нещо съвсем малко и старите неща пак избиват с пълна сила. Тежи ми че трябва да се боря, за да развия нещо дето при другите си е развито от деца и въобще не го и отчитат. Но няма да спра да търся начин, защото не се търпи. Искам да престана да се свивам и да се науча да отстоявам себе си - всички останали явно го могат... не може да е бог знае колко сложно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: b980673f63
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От авторката:
Номер 6 - съжалявам, че разпознаваш себе си в това, защото знам колко е трудно. Много, много късмет ти пожелавам, миличка и дано се справиш по-бързо със всичко това :)
Да няма друг начин освен ограничаване на контактите - колкото по-дълго се седи при нея по-големи ще са пораженията. Лошото е и че след като се махнеш, проблемите и раните вече ги има и не изчезват току-така с магическа пръчица. И аз постоянно търсих (и да може би съм много глупава, но все още търся) одобрението и, но някак претръпнах и знам, че каквото и да направя или постигна просто няма да стане.
И да, и аз като теб си мисля, че не искам да причиня това на детето си. При мен е даже по-крайно. Не искам да имам деца, за да не се окаже в един момент, че си проектирам лудостите, комплексите и болните амбиции върху едно напълно невинно същество. Защото тя също е имала добри намерения, правила е най-доброто което може, правила е това, което е смятала за най-правилно - а какво се получава в крайна сметка, още едно объркано и наранено човешко същество.

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 04e120a60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ами изкарай майка си от живота си, отдалечи се ат нея. Прочети книгата на Джон Кехоу Подсъзнанието може всичо, или някоя друга която действа на психиката. Аз също бях срамежлива, затворена, но когато започнах да чета такива книги се промених!!!

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: bb94caff5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Каква е тая обич? ! Аз, ако бях много отдавна да съм и бил шута и повече да не се занимавам с нея. Ходи както каза номер 1 веднъж в годината да ги видиш и толкова. Изобщо отрежи всякакви контакти с нея и да се оправя.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 63a6c975eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Мила, аз се справих като се изнесох, органичих контакт и тн.
И на меб постоянно ми се натякваха разни неща, крещеше ми се за глупости, при 55кг и ръст 170 ми се натякваше как съм напълняла, да не продължавам със списъка. За жалост се поддадох на много от манипулациите и' и взех някои грешни решения, които доста ми объркаха живота.
Важно е да поставиш пред себе си проблема и да действаш. С нея изобщо няма смисъл да говориш и споделяш-просто никога няма да те разбере. Тя си мисли, че ти прави услуга, а всъщност ти съсипва живота. Игнорирай я и си живей живота, колкото и гадно за звучи:)

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 483a10b453
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Разплаках се със сълзи докато четях написаното. Това все едно съм аз... Това, което аз направих е да спра да споделям с майка ми каквото и да било. От три години живея в друг град (при преместването отново ми беше натяквано, че бързо ще се завърна, защото няма да се справя)... Чуваме се колкото да й кажа "Добре съм" и това е. Никакви подробности. Същите проблеми имам в професионален план- неуверена, не мога да се проявя, а имам много заложби:(( Просто ме е страх. В личен план- намерих си сериозен приятел, сега съм бременна, но майка ми все ми подмята "Той е свестен, ама ти не си, докога ли ще те търпи?" ;(((( Направо плача докато пиша това. И така ми е насадено, че аз постоянно се сравнявам с другите жени, дори когато съм на спирката или в метрото и все си мисля, че ще ме напусне, че всички са по-добри от мен, по-красиви, по-оправни, по-амбициозни, забавни, социални, отворени, а аз какво съм........ Все ми се натяква кой какво успял да постигне в живота, а никога не ми е помагала,дори с минимален съвет. Дори не ми позволи да уча каквото искам и сега не се чувствам щастлива в професията си..... Всеки ден съжалявам, че не съм послушала сърцето си. Сега нося дете, ще се роди след три месеца,.... а аз съм най-неуверената майка, най-тъжната, най-подтиснатата, страх ме е да не се проваля, страх ме е да не ме напусне мъжът ми, да не остана без работа, да не ме мрази детето ми, да не се проваля като партньорка и майка..... От целия ми живот ме е страх, именно заради майка ми.... Когато й направя обаче забележка, тя ми казва "Ами убий ме!".... Направо ми се повдига, повръща ми се.... Моят приятел има уникални подкрепящи го родители, не съм виждала такова семейство никога, той е на 30 но все още се грижат за него ежеминутно, за всичко!!! Всичко си споделят, винаги са позитивни, все му помагат, купуват му всичко. Аз съм изтърсак. Едно нищо.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 090b49c55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   И аз съм в подобна ситуация като теб, родителите ми са в много отношения като твоите, изманипулираха ме да взема някои решения за да се почувстват те по-добре от собствения си живот, а аз сега съм нещастна и животът ми се усложни страшно много.
Първо, недей да очакваш от майка си разбиране и подкрепа, просто недей. Някак си трябва да се научиш да изградиш стена между теб и нея, каквото каже тя през едното то ухо да влезе, през другото да излезе както се казва. Опитай се да приемеш, че тя най-вероятно няма да се промени, но (и това е МНОГО важно!! ) това не означава, че трябва да й приемаш емоционалния тормоз и да й позволяваш да ти срива още повече самочувствието! Разбери, че тя е жена с някакви проблеми в живота си, за които ти не си виновна, и тя проектира тези проблеми върху теб. Ти не трябва да търпиш това. Може би даже имаш 2 варианта - пишеш й едно писмо, в което казваш всичко как се чувстваш, как се е държала с теб, как ти се е отразило това и колко се чувстваш наранена. Ако и тя е като повечето родители от този тип, тя ще отрече всичко, ще се направи на сърдита, ще те изкара теб неблагодарна и какво ли още не. Ако това стане, не го приемай толкова присърце, в 99% от случаите точно това се очаква да се случи, не е края на света. От там вече започваш да поставяш сериозни ограничения. Напиши си на разни листчета позитивни неща, като "аз не заслужавам това, аз съм умна, хубава, квалифицирана, аз заслужавам да се държат добре с мен и да ми зачитат чувствата" и никога не забравяй това! Ограничи контакта с майка си на минимум, на нея няма да й хареса обаче се дръж здраво, не забравяй, че тя е тази, която е допринесла за тази връзка между вас двете, ти не си направила нищо лошо. И вече зависи какво ти е по-лесно... дали да дадеш игнор както се казва (което не е толкова лесно) или да се събереш и да започнеш да казваш на майка си ако не може толкова да каже нещо хубаво за теб, да не казва нищо изобщо, застъпвай се за себе си, за емоциите си, за принципите си - това ще се отрази добре върху самочувствието ти също. Ти си избери пътят, който ти е по-лесен, но не очаквай нищо лесно. Накрая това ще те направи много по-силен човек, повярвай ми!
Проблемът със самочувствието и аз го имам но се подобри много напоследък. При мен започна като написах всички неща, от които ме беше страх - няма значение дали са свързани с работата или не. Беше ме страх, нямах самочувствие да направя страшно много неща. Направих този списък и номерирах нещата от това, от което най-малко ме е страх, към това, от което изпитвах най-голям страх. И започнах да ги правя тези неща лека-полека и да отбелязвам с точки, когато го направя. Отново, няма да е лесно, на мен ми се ревеше при мисълта да направя много от нещата, но едва след 2-3 месеца имах видимо подобрение в самочувствието си - това се пренесе и в други сфери от живота ми, комуникиране с по-високостоящи хора от мен, изнасяне на презентации и даже изтъркване на хубавите ми качесества и други неща. А ако имаш финансовата възможност някой добър психолог може да ти помогне много.
Това е което аз мога да посъветвам от моя подобен на твоя опит. Избери кой път да поемеш, изгради стена между вас. Аз бих те посъветвала съвсем да я отрежеш от живота си даже, но знам колко хора ще ми се нахвърлят... истината е, че понякога родните ни родители ни допринасят повече болка и огорчение отколкото щастие. Това, че са взели решението да те изкарат на бял свят, не им дава правото да те унижават и потискат психически и да ти спъват живота.
Успех, надявам се да съм помогнала.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 2c1448d3f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Или ако трябва да перифразирам с две думи казаното от №16, използвайки добили популярност напоследък понятия, това е още един аспект на т.нар. "енергиен вампиризъм". Когато някой постоянно провокира разни ситуации, с които те кара да му обръщаш внимание и да фокусираш вниманието си върху себе си, когато постоянно ти се оплаква, той прави (предимно несъзнателно) най-малко 2 неща: 1) губи ти времето (това е най-ценният ни ресурс, понеже е единственият, който по никакъв начин не можем да възстановим); 2) пие от жизнената ти енергия, понеже те занимава с неща, с които иначе не би се занимавала (главно със себе си, с проблемите си, с щенията си и вижданията си за живота ти...).
Зарежи я! Дискънект! Намери най-удачната и безобидно изглеждаща форма, под която да го направиш (все пак ти е майка, а не боклук, който можеш безцеремонно да изхвърлиш от живота си, макар че ако е прекалено нагла и невменяема и до там може да стигнеш...), но все пак го направи!
После си изгради свой живот - кариера, семейство, деца, и постепенно ще забравиш за нея, все едно е било лош сън или никога не е било...

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 2867f7ba55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 16 и 17 напълно прави! Аз съм на 23 израснах в семейство с баща алкохолик, който пребиваше майка ми пред очите ми често. Посягал е и на мен, заплашвал ме е с нож. Мисля че бях 14-15 годишен когато се разделиха, и си казах край на мъките! НО не те щяха да продължат по различен начин. Майка ми ми се превърна в алкохолик. Редовния номер беше да се прибере посред нощ пияна и да ме тормози психически. Будила ме е от сън за да си избива комплексите на мен. Сами се сещате бях пълен аутсайдер. Никога не съм получавал окуражителна фраза от нея. Винаги бях смазван психически. Споделя ли нещо веднага се превръща в оръжие срещу мен. За това не и казвам нищо. Написал съм тема "Как да постъпя" ако на някой му се играе да я прочете че не ми се пише отново всичко. Искам да се махна и да работя и уча. И се натяква как ще се завърна и че в града не било за мен. Никаква подкрепа. Разбрах едно че в нейно лице нямам съюзник. След няколко месеца ще се махна от нея, защото както бе написано по горе, тази среда е " Отровна". Като си дам сметка колко ми е взела и как благодарение на нея аз станах жалък аутсайдер... Успех на авторката! :)

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 75b1a09e6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Моята история е същата. Но с тази разлика, че в момента, в който се омъжих ограничих взаимоотношенията с майка ми. Когато се родиха децата ми, тя се опита да се държи и с тях по този начин. Съпругът ми беше този, който каза "Децата ми няма да станат като теб" и тя беше дотук. Вече много години не поддържаме никакви контакти, за което на мен ми е тежко, но такъв е животът.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: e5653687ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   От Авторката:
Номер 15 - голяма виртуална прегръдка искам да ти изпратя. Благодаря ти, че споделяш. Да, точно този тип проблеми ме рушат и мене. И това непрекъснато несъзнателно сравняване с хората, дето все ти се струва, че всички са по-добри и някак не си пълноценен... Ще се справим някак момиче - няма да се предаваме. Сигурна съм, че ще си страхотна майка и ще дадеш много любов на бебчо.

Номер 16 - просто уцелваш в десятката със всичко, което описа. Този парализиращ страх от провал, да не направя грешка, да не взема грешното решение, тресящата несигурност - отвратително е. Много са полезни и на място съветите, които даваш - благодаря ти, наистина е ценно за мен че споделяш, как си се справила. Списъка на нещата, които ме плашат ще го направя (въпреки че даже самата идея да ги формулирам и видя написани плаши), ама трябва да почне отнякъде да се разплита това кълбо. И позитивни внушения пробвам да ползвам, но все още не се получава много - в смисъл аз си ги повтарям, но вътрешно не си вярвам - но ако упорствам с времето би трябвало да улегнат и да ги възприема. Няма да спирам. Не знам дали мога да се справя като теб с боренето на страховете, но определено това, че ти си успяла ме надъхва и няма да се откажа :)

Колкото до разговорите с майка ми - аз съм говорила много пъти за това лице в лице, просто не възприема. Даже влиза в ролята на мъченица "всичко дадох за теб, а сега ме и обвиняваш, е и това ще понеса за благодарност" и се затваря или пък става агресивна. Няма смисъл. Тя си вярва - а и какво бих спечелила, ако взема че я убедя, че ме е възпитала неправилно - нито на мен ще ми стане по-добре, а и тя ще започне да се измъчва. Тя не го прави от лошотия, наистина си вярва, че това е правилното и че така се грижи по най-добрия начин, на който е способна.

Номер 14 - благодаря за подкрепата. Проблемът не е във външния ми вид за съжаление. То това да беше, както казваш лесно се оправя. Защото поне храненето си и това как изглеждам мога да контролирам. Към диети още като тийнейджър залитнах и после доста време ми отне да се върна у релси. Давам си сметка, че обективно погледнато аз съм привлекателна жена, отдавна съм открила и козметика и фризьора и за разлика от като бях дете, сега имам възможност да се обличам, както ми харесва. Обаче не се чувствам добре в кожата си, разбираш ли. И това няма общо с как обективно изглеждам - щото аз не се възприемам обективно, а изкривено. Струва ми се, че хората наоколо непрекъснато ме гледат и преценяват и ми виждат всички кусури. И нищо че майка ми не е наблизо да критикува, аз сама прекрасно съм се научила да си виждам и намирам всичките недостатъци и не спирам да си ги напомням. Знам че е ненормално, усещам се какво правя, опитвам да го контролирам... и не се справям.
Проблемът е че съм крещящо неуверена - и се усеща веднага при комуникация. Парализирам се, чувствам се все едно ме преценяват и че каквото и да кажа ще прозвучи глупаво или неуместно или... знам ли и аз какво. Все ми се струва, че ме гледат преценяващо, че ми се присмиват или подиграват. Имала съм периоди, в които не смеех да отида и боклука да хвърля без да се преоблека и гримирам - до такава степен страх да не се изложа. Или пък на работа понякога изпитвам ужас в тиха стая да стана и да се разходя до кухнята или до тоалетната - защото ще дигна шум, ще съм единственото движещо се нещо в стаята и може да ме гледат. Разбираш ли колко ми е изкривено всичко в главата. Съответно съм скована и се чувствам тромава. Като слон в стъкларски магазин. Не мога да се отпусна да съм себе си, държа се изкуствено. В същото време отвърте всичко в мен пищи че не мога да изразявам себе си и това, което наистина съм.

Работата ми е свързана с комуникация, трябва да говоря авторитетно и убедително и да мога бързо да преценявам ситуация, да реагирам и да вземам оношение по нея - това се очаква от мен. Какво деиствително се случва - докато ми говорят на моменти от ужас, че ще се изложа или няма да мога да отговоря адекватно, аз напълно блокирам - до степен не разбирам какво ми се говори, какво ме питат - паника и ужас. Прикривам се някак - научила съм се да гледам "умно" и сериозно и да реагирам с общи фрази според каквото човекът насреща очаква, това като рефлекс - просто реагирам на интонацията на невербалните сигнали... и човека насреща и през ум не му минава, че аз в момента бъкел не разбирам от това, което ми говори и със същия успех би могъл да говори и на китайски. Чак като свърши разговорът, като минат 10-15 минути се успокоявам и разбирам какво реално са ме питали, за какво става въпрос и какво трябва да се направи. В повечето случаи се оказва че са били доста прости неща. Но все едно съм глуха. Не ме затруднява естеството на работа - материята си я познавам и съм добра. Просто от притеснение в решителни моменти нищо не стига до мен и тотално блокирам. Коства ми невероятно напрежение и стрес да поддържам тази маска. Чувствам се постоянно виновна все едно заблуждавам хората и изпитвам ужас, да не разберат че се прикривам и какво наистина съм.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 483a10b453
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Аз съм номер 15. Абонирах се за темата и чета всички коментари. Изумена съм от това, което виждам в споделеното от теб. Моята работа също е свързана с комуникация. Също като теб блокирам, дори понякога не чувам какво ми се говори само защото ме е страх, че няма да мога да отговоря адекватно заради притеснението си и мисля само за това. Когато говоря по телефона се изчервявам, ставам на петна, колегите ме питат дали имам алергия че нещо съм се изринала по деколтето :((( Преди няколко месеца изнасях презентация пред около 20 човека.... Ами бях идеално подготвена, да ме бутнеш на сън знаех какво да кажа, но... В момента, в който започнах да говоря се изчервих до неознаваемост, от този момент нататък започнах да мисля само за това как се излагам в момента :(((( Започнах да се задъхвам... Абе ужас, въздух не ми стигаше. Всичко мина добре, информирах си аудиторията, после имаше добри резултати, но... се изложих.... Много ми се иска да се запозная с теб. Аз също изглеждам добре, природно хубава съм, без да е нещо твърде забележимо. Нормална жена. Аз също не мога да изляза от вкъщи без да си сложа фон дьо тен, спирала... Мия си косата всеки ден само за да изгелжда добре. Абе... не знам. Сега съм се психирала, че от няколко дни моят приятел има нова мениджърка- дъщерята на предишния му шеф- богата, уверена, контактуват постоянно, служебни вечери, очертават се и командировки само двамата, аз се побърквам от страх, сравнявам се макар че не съм я виждала дори... Пиши ми на имейл sevda_kats в яху. Пиша адреса така, с надеждата администраторите да не ми изтрият коментара. Имам крещяща нужда да се запозная с хора, които имат сходни проблеми. Иска ми се да осъзная, че струвам нещо, че не съм само аз такава, че има и други хора със същите проблеми. Много ми е тъжно. Дори и сега не мога да си подредя мислите и да кажа, това което искам, защото знам че ще го прочетат много хора и се притеснявам...

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: a46b5b633b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   защо коментарите с номера 14 и 22 ми липсват? нито съм нарушила правилата, нито съм обиждала някого. опитах се да съм полезна на авторката.

/Модератор7 - Това тук е коментар 22 и не липсва. Коментар 14 е изтрит от колега модератор. Причината не ми е известна.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 30031f1776
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Здравей номер 15 :) Авторката съм. Много се радвам, че се включваш и че споделяш. Олеква ми по някакъв начин като си ги казвам тези неща тук. И като виждам, че проблемите ми съвсем не са уникални и че има много хора, които се справят с това. Ще прозвучи абсурдно, ама ми тежеше всичко това и ме беше срам да споделя, все едно е някаква голяма тайна - а реално виждам, че не е нито кой знае какво, нито има причина за срам. Благодаря на всички, които четат, за добронамерените отговори и за подкрепата - винаги ми се е струвало, че тея неща, ако ги споделя открито, хората ще се дръпнат от мен като от ненормална и ще ме отхвърлят и тези реакции на разбиране и подкрепа наистина значат много за мен. Благодаря ви хора. Тази тема май направо я ползвам като някаква форма на психотерапия - обаче помага :)
Номер 15, явно наистина са ни доста сходни симптомите - и на мен ми излизат такива ярко червени петна по деколтето като алергични, със и без повод. После си изчезват самички. От притеснение също получавам задух - почти до припадъци съм се докарвала. И косата и аз ако не съм я мила същия ден се притеснявам да изляза - нямаш идея от колко излизания съм се отказвала, защото косата ми не е измита или пък е изсъхнала криво и седи лошо. И да, ако не мога да си намеря фон дью тена преди да си покажа муцуната откъщи настава световна драма :)) Сега ми звучи смешно като си го чета - освен да почнем да гледаме с малко повече чувство за хумор на тея прояви на неувереност и да си ги превърнем в поводи за смях..
За ревността направо не ми се повдига темата, защото ако почна да ги подхранвам тея неща се докарвам до невероятни крайности и да не ти казвам какви сценарий и филми започвам да си превъртам. Моля те, не си го причинявай това - довери му се на твоя човек. Съмненията до нищо хубаво не могат да доведат. И се усмихвай. И на мен често ми е тъжно - ама не просто тъжно, ами в таква дупка изпадам все едно цялата мъка и самота на света са се изляли отгоре ми. После преминава. Винаги преминава. Явно ще е така - ту горе, ту долу, докато си ги отработим тея неща и влезем в някаква хармония със себе си. Никой не е казал, че ще е лесно - явно с това ни се е паднало на нас с тебе да се борим. Другите също си имат техните неща за справяне, които макар и различни, едва ли са по-леки.

Бих ти предложила да я използваме тази тема за нещо като дневник - да си споделяме ежедневните усилия и стъпките, които предприемаме за справяне с проблема - малко по малко, все ще има някакъв прогрес. А и ще се надъхваме и окуражаваме взаимно. Ще опитам да те открия и на маил - благодаря за доверието. Но тук също мястото е доста подходящо предвид, че вече сме я отворили темата и че толкова хора показват, че ни разбират и подкрепят. Давай да видим какво можем да направим, за да се измъкнем сами за косите от блатото :) Щото никой отвънка няма да го направи вместо нас.

Аз си направих вчера списъка на страховете - номер 16 го беше предложиа, до половината го направих де - все пак си коства доста емоции заниманието. Ами не е приятно занимание, но някак се сваля напрежението като ги напишеш на хартия нещата. Набелязах си задачка, която отлагам но от която не ме е страх чак толквоа и съм си дала 2 дена срок да я свърша. Т. е най-късно до утре вечер... ще видим.
Някой по-горе препоръча и книгата на Джон Кехоу за подсъзнанието. Бях я чела преди, но без много да вниквам или нещо да пробвам - хванах я пак. Оказа се че има дадени доста практични и последователни стъпки. Упражнявам ги тези самовнушения от няколко дена. Ефект честно казано досега няма - но и на мен ми е много трудно да си вярвам като ги повтарям. Мисля че трябва да упорствам с това поне месец, така че няма да се отказвам.
Та това засега от мен. Много усмивки на всички.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 483a10b453
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Номер 15: Това, което аз бях направила преди време беше да напиша писмо до себе си, в което си споделих всичко, казах си какво ми тежи, защо смятам че ми тежи, коя всъщност съм аз, какво мога, от какво се притеснявам, дадох си кураж. Много лично и искрено беше и в него си казах всичко, обръщайки се към себе си. Беше дълго, излях всичко върху хартията. После си го носих с мен и макар, че не го четях много често, си знаех, че е там и ми беше подкрепа.
Друго, което правех е да седна на някоя пейка и да обръщам внимание само на тези минувачи, които изглеждат замислени, унили, недотам добре изглеждащи, игнорирайки всички онези, с които обикновено се сравнявам. Така придобивах усещането, че не само аз имам тревоги и ниска самооценка, а може би и още много от тези хора, които минават покрай мен. Чувствах се по-силна, че не съм единствена.
Книги съм прочла няколко, но книгите сякаш нямат ефект в моя случай.
Относно психолозите- събирам с годините контакти и информация за много от тях, но така и не събрах смелост. Не е заради парите, а нямам увереност да отида и да говоря с психолог.

 
  ...
преди: 10 години, 14 дни
hash: 1a1cc792a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   В човешката природа е да гледаме къде сме сред стадото - по-горе от кой и по-долу от кого. До сега това е работило против теб - обърни го обратно сега, нека ти покаже колко си постигнала. Влез в градския транспорт и се загледай в хората, заслушай се в разговорите им... Започни да правиш същото навсякъде около теб. Слушай и мисли какво по-малко имат или са постигнали тези хора. Ще забележиш мъже пияници, болни хора, жени без образование и доходи, малтретирани от мъжете си. Ще видиш хора, които не знаят таблицата за умножение... виж всичко това и помисли колко си постигнала и как те биха искали, но не са успели да станат, това което си ти. (Да вметна, не казвам, че всички хора са такива и не упреквам никого за живота му). Осъзнай, че всеки иска образование, хубава работа, любящ мъж и това, което имаш е щастие! И когато се изправиш пред ново начинание си казвай: "Стигнах до тук, като едно време съм се учила да ходя сама, значи мога да науча и да се справя с още много".
А за майка ти, познато до болка - чуждите комплекси, разбити мечти и липса на самочувствие. А като си постигнала нещо - работа, щастливо семейство идва желанието да го умаловажи, да го подцени или да го отдаде на късмет. " Едва ли е от лошо, просто не вярват, че ние можем да се справим по-добре от тях.
И горе главата, нали знеаш един от големите проблеми на света е, че умните са изпълнени със съмнения, а идиотите с увереност. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bcc18cac3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Аз както съм си асоциален добре че родителите ми са донякъде нормални... Накара ме да ценя родителите си 10 пъти повече.

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 0afb747b04
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   И аз съм с изключително ниско самочувствие. Минах 30 г., а още изпадам в тийнейджърски кризи на нехаресване и омраза и стигам чак до ненавист към себе си. Не харесвам външния си вид, вечно се самокритикувам за всичко, чувствам се ужасно тъпа и неадекватна на моменти. Има и моменти на просветление, когато се харесвам като жена и човек, но те са кратки и редки. Непрекъснато се сравнявам с другите жени и си намирам недостатъци във външния вид и поведението. Вечно си повтарям, че съм грозна и тъпа... Чувствам се изтощена от това.
Предполагам, че до голяма степен всичко идва от детството ми, както е и при другите писали в темата. Баща ми имаш проблеми с алкохола и буквално през ден го чакахме разтревожени с майка ми да се прибере подпийнал и да започне да буйства. Често успявахме да избягаме отвкъщи, когато беше прекалено пиян, за да ни гони, и ходехме да спим у роднини. Била съм свидетел на психически и физически тормоз, който той упражняваше върху майка ми. След години завинаги се разделиха с майка ми. Но аз така и си останах и израстнах много тревожен и неуверен човек въпреки подкрепата и грижите на майка ми. За разлика от баща ми, тя е най-грижовният, добър и обичащ човек, най-близката ми приятелка. Може би на моменти дори е прекалявала с грижите и вниманието към мен, защото и досега се чувствам несигурна и уплашена навън в големия лош свят и защитена само вкъщи, когато съм с нея...
Често съм адски притеснена и нерационално тревожна. Това ми пречи да общувам с другите, все изпитвам паника, че ще изтърся нещо тъпо и неуместно и това наистина се случва. Отразява се и на отношенията ми с мъжете. До 20 и няколко години изобщо не бях целувала мъж, камо ли да съм имала връзка. Изпитвах недоверие към мъжете, страх, а после се влюбих в кофти човек, който се отнасяше зле с мен. Взех си урока от тази връзка. Оттогава минага доста години.
А мен още ме е страх от отхвърляне, непрекъснато търся одобрението на хората, обикновено гледам аз да сложа край на връзките си, за да не ме изоставят първи. На моменти си мисля, че просто съм счупена и никога няма да съм като останалите "нормални" хора.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: d847fdfc98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Аз бях абсолютно същата но живеех при баба и с мама не се виждахме много. Няма такава гадна баба цял живот гледа кой е по умен как някакво момиче от българия търси талант мооже да пее тъй хубаво а разбираш ли ти аз нищо не мога. Преди спортувах получавах награди по п.и то много на всяко състезание но неее на нея все не и стигаше все на моя стил имало малко хора и било чист късмет че съм взела нещо . Все ставаше дума как брат ми бил много умен талантлив а аз от малка съм си била по тромава и по тъпа от него . Кажете ли момиче което е получавало куп грамоти от олимпиади тъпо ли е. Цял живот се гледаха другите по умни то красиви по талантливи деца. Аз се стараех винаги и винаги майка ми ми казваше че някой ден ще направя нещо велико не защото го мога добре а от инат и опоритост ще се справя обаче все брат ми беше умния талантливия и мн мн мн глезения. Все се гледаха недостатъци винаги е говорила колко тъпа и неучеща съм била . Един съвет не слушай никого погледни се в огледалото и си представи че се виждашш за пръв път разбери как изглеждаш и колко струваш и си намери някой който и като си болна да ти каже че по красива от тебе няма да знаеш че моге да не е вярно но просто да ти стопля душата. Късмет дано се получи.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 7735c93a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Цитат от авторката - "Номер 2 - мислила съм много за консултация с психиатър, но не мога да се пречупя и да отида. Не мога това, което споделям тук, да седна и да си излея болката на някакъв непознат човек, който си поглежда часовника, докато ме изслушва по задължение, между пациента преди и пациента след мен, като преценява под лупа диагнозата и какво да предпише на поредната откачалка, че да му се махне от главата. "
Не дочетох всички коментари, защото нямам време и възможност в момента, но за мен разковничето е в този цитат. По-точно в твоята негативна нагласа към всичко ново и различно. Ти от къде знаеш, че срещата ти с психоаналитика ще протече точно по описания от тебе начин? И защо винаги имаш правдания, за да не опиташ нещо ново и различно? Остави я сега майка ти, тя каквато е, такава. ТИ, за да имаш самочвствие и да се чувстваш добре, трябва да престанеш да мислиш и да започнеш да действаш. И да говориш за нещата едва след като си ги преживяла и изпитала на гърба си, а не да виждаш бъдещето в черни краски. Това от теб си зависи.
Аз също имах подобен проблем с родителите си, и сигурно още го имам, ама свикнах да ги игнорирам и не ми прави впечатление. КАк го постигнах точно, не знам, стана постепенно с годините, въпреки че и до ден днешен все още понякога успяват да ме извадят от релси. Но аз си правя каквото си наумя, понякога бъркам, понякога успяван, веднъж губя, друг път успявам, и така...
В интерес на истината, историята ти ме трогна, но не знам как точно да ти кажа това, което имам да казвам, и как точно да ти помогна. Нямам време много в момента, ще се опитам да пиша пак, когато изчета цялата тема и разполагам с повече време да си осмисля поста. Засега ти казвам да престанеш да гледаш бъдещето в черни краски!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker