Помощ- дъщеря на 18 - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121291)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14371)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Помощ- дъщеря на 18
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 2813 пъти
Здравейте, много трудно преживявам тази година откакто дъщеря ми навърши 18. Оказа се, че имам проблем за който незнам към кого да се обърна за да ми помогне. Винаги както всички родители сме възпитавали децата си да бъдат честни и ученолюбиви, създавали сме някакви ценнтоси които тя с лека ръка захвърли. Признавам, че сме били строги родители, не е посещавала дискотики често преди навършване на пълолетие, не се е събирала с шумни компании. Но не е била лишавана от стредства и екстри като почивки, комптри, телефони и всичко модерно което може да поиска един младеж. Сега се изнесе от къщи, живее с едно момче, за което нямам добро мнение (но това не е важно). Компанията с която се събира и влияе много зле според мен. Тя е последна година ученичка, не посещава училище, не се и още по лошото е че тегли кредити от институции за бързи кредити. (които естествено незнам как й отпускат без договор за работа без гаранции, това е друга тема). Един кредит платих от 270лв. Не мина много време позвъняха на вратата ми със документ че, тя дължи 120 лв... Ами утре ако започне да изнася покъщнината ни.???? Какво да правя, доверието между нас и изгубено, защото т е станала непоправим лъжец... Явно че сме сбъркали при възпитанието нкъде, изпитвам вина, че съм била строг родител. Но сега е по важно да й помогна да осъзнае, че пътят по който е поела не води до нищо добро. Аза това ми трябва помощ. Дайте ми съвет.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: f951fc753e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като начало се опитай да поговориш с нея, но без гняв, нападни и обиди. По-скоро говори като с приятелка, а не като родител с дете. Кажи и, че всичко това те притеснява, че щом е достатъчно голяма да тегли кредит и да се изнесе от вкъщи, значи е достатъчно голяма и да поеме отговорност за действията си и да бъде така любезна сама да си връща кредитите и вие винаги ще и помогнете ако помоли за помощ, но вече няма да я дондуркате след като е голям и независим човек. Просто я накарай да разбере, че порастването си има и лошите страни. Да, можеш да взимаш решенията сам, но... носиш и отговорност за решенията си. Явно като повечето млади хора, тя още не е приела и другата страна, онази със задълженията и отговорностите. Обаче, сама казваш, че си строг родител, за това ще те помоля да забравиш за малко това и да се опиташ да влезеш в главата на дъщеря си. Да, тя цял живот е чакала да порасне и да прави каквото си иска и сега просто още не може да се нарадва на свободата си. Важното е, докато се радва да не направи куп глупости със сериозни последствия. А иначе, всички сме били на 18 и сме правили милион грешки, това си е нормално. За това не реагирай остро, а по-скоро с разбиране, пък дано и дъщеря ти си даде сметка за разни неща.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: a8568532ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами попринцип наистина сте направили грешка, като сте били строги. При това, което чета, че винаги й се взима това, което иска, значи че е глезена. Когато тя е поискала нещо, е трябвало да кажете ''НЕ", но не можем да върнем времето назад. Поговори с нея, ако тя те отблъсне, поговори с приятеля и, ако връзката не е сериозна, скоро ще приключи, но ако е, трябва да поговорите и вие сериозно, защото щом е последна година, тя има матури, има много учене, а има малко време. Тя колко често ходи в седмицата, или през 1 седмица? Добре е да поговорите, защото надали ви се стига до сериала Съдби на кръстопът... ( Не е реклама ) А за тегленето на кредити... Остави я, не й плащай няколко пъти, ако сметките започнат да се увеличават, иди и виж какво точно си купува.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 97ea8435ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Първо, приветствам всеки млад човек, който на 18 г. реши да живее самостоятелно. В случая разбирам момичето, защото очевидно е било подтискано и глесано под похлупак. Много често точно тези деца, който са гледани най-строго и в същото време не са били лишавани от материалните неща, в крайна сметка ребелират и искат да завоюват самостоятелността си. При повечето деца това започва много по-рано, на 14-16 г., но явно до 18 г. просто е нямало възможност момичето и елементарна свобода да си завоюва, сега насъбралото се напрежение се проявява практически като революция.
Имам заварена дъщеря, която ни създаваше много проблеми на 15 г. възраст някъде, знам за какво говоря - включително остана да повтаря, изключиха я от училището, във второто училище я обвиниха в наркомания и ние знаем, през какво сме минали.
Мъжът ми се побърка. Накрая го убедих да спре да се отнася към момичето като към бебе и като детенце, а да погледне на нея като голям човек, да говори с нея като с равен ЧОВЕК. Поставиха се условия и конкретни граници и се дадоха известни свободи. Попитахме я какво иска - искаше например да се върне в старото си училище - сама трябваше да пише на директорката извинения и молби, за да я приемат, сама трябваше да се напрегне изобщо да мине в друг клас. След като постигна определени неща беше и наградена - дискотеки с любимата ? музика първо до 2 ч., сега дори до 3 ч., но сме я пускали и до 5 часа, защото имаше специален гост-диджей някакъв - в точно определения час се връща и съответно си завоюва доверието ни.
От тази година си е в старото училище. За сега има само шестици! От пълна двойкаджия стана отличничка!!!
Нямаме никакви проблеми вече с нея, имаме ? доверие най-важното и се отнасяме с нея като с равен човек.

Това мога да посъветвам и Авторката от свои опит - първо седнете и поговорете с нея ТЯ какво иска.
ВТОРО - спрете да плащате каквото и да е за нея сменете бравата и поставете УСЛОВИЯ, ако тя иска да живее при вас или да взима пари от вас
- да завърши средно образование
- да се прибира в ПРЕДВАРИТЕЛНО уточнен час, но и вие трябва да отстъпите - един човек на 18 г. иска да излиза на дискотека, да има полов живот и изобщо свои живот - дайте ? малко свобода, защото в момента е като отвързано добиче - малко по малко увеличавайте свободите до ПЪЛНА свобода
Ами това е....

Ако не спазва установените ЗАЕДНО правила, тя ще трябва в определен срок да се изнесе.

Ако не е изобщо навита да говори с вас и иска да води свои живот - оставете я. Спрете обаче да плащате кредитите ? и я оставете сама да се блъска с живота. Ние така например постъпихме, когато тръгнаха да изключват заварената ми дъщеря и си имаше всякакви проблеми дори със Закона - оставихме я да се блъска сама и да си понесе последиците.
Взе си урока, защото е умно момиче. Днес се е амбицирала да има и добър успех, за да учи в чужбина в любим нейн град. От нея си зависи дали ще успее, но знае, че винаги е обичана, каквото и да стори на първо място и, че ако спазва правилата, ще има свободи.

Много родители искат да контролират децата си, за да задоволят своите егоистични потребности да контролират. Контролът и правилата не бива да са самоцел! Те ТРЯБВА да са винаги в помощ на човека, не да са несправедливи и да се чувства човека като затворник, като ваша

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: b79fd4abe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Към всички вас родители: Така като забранявате децата си от вскичко и сте толова строги те стават по-зле с времето.. защото забраненото е най-сладко! Давам ви пример с мен и други две момичета. На 17 съм, с един родител съм.. майка ми.. позволява ми каквото искам, но винаги знае как да подходи за да разбере къде съм и с кого.. има ми доверие и то голямо и точно заради това аз сама се ограничавам.. пия, но с нордмите си, излизам, но не с всеки и където и да е.. а имаше едни който ни бяха дошли в на гости и пред нас ни заявиха, че е забранено на тяхното ангелче *дъщерята* да се има с деца на разведени родители.. а охх, горките не знаят, че тя и трева пуши и с женени мъже спи! Дугата пък.. добричка, отличничка, но няма право дори с приятел от децтвото да излезе сама след 7 часа.. ЛТФ! Забраняват я от всичко. тя е на 17 и трябва да си прави рождения ден като 10 годишните в къщи през деня с торта, сандвичи и сем. А те дори не знаят, че тя пие и пуши какво ли не.. спи с момчета и т. н... Чака да навърши 18 и да си прави каквото иска... затова родители.. не забранявайте децата си от всичко и им позволявайте според годините им.. бъдете им приятели.. аз имах позволение да пия кафе в нас като станах на 14 а пред спокойно да пия кафе на заведение акто станах 15.. примерно.. първия път като отидох сама на плаж с приятели бях на 13.. :)

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 6022edebd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ами виж какво, съжалявам да го кажа, но е изпусната работата. Защо и плащаш кредитите? Как ще се научи дъщеря ти на отговорност, ако така правиш, плащаш и кредитите и и купуваш "модерните неща". Пишеш, че живее с някакво момче, което ти не одобряваш, тоест разбираме, че живее самостоятелно... как тогава се звъни на твоята врата за нейни кредити, които да плащаш, и ти го правиш? Много, ама много груба грешка. Спри всякакви плащания и неща към нея, спри да и даваш пари, внимание, каквото и да е, просто и затвори вратата, да си поеме отговорността и да се оправя. Това е в нейна полза и за нейно добро. Кажи и, че вече е пълнолетна и ти повече нямаш задължения към нея. Да си троши главата и да си носи последиците.
Изтеглила е заем - ще си отговаря. Ще си го плаща.
Разбираш ли ме, знам как не е лесно, знам как се страхуваш за нея и се притесняваш, но дано ме разбереш - децата порастват и си поемат по пътя.
Не може вечно да ги дундурикаме и да им плащаме за глупостите...

Аз съм също майка на пораснала дъщеря - слава богу, такива проблеми не съм имала, но и да бях ги имала, казвам ти, не бих допуснала да се стига до това...
С което не те съдя, нито упреквам, просто искам да ти кажа да вземеш мерки.

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 3ffc2c4cef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не и плащай кредитите. Това е единствения начин да се научи. Като види как се изкарват пари, ще види и как няма да си помисля за бързи кредити. Скоро ще заживее сама и ти не си длъжна повече да и връщаш заемите.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 9e7a44d5ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Може да е тежко за теб, но човек се учи да поема отговорност и да мисли преди да действа, като го оставят сам да си сърба попарата, която е надробил.
Недей да й плащаш заемите. След като не ходи на училище, ами да благоволи поне да си намери работа и да погаси това, което е заела.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 437543513d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Точно там ви е грешката, че не сте я лишавали от нищо. Вероятно ти самата навремето когато си била на нейните години, си била лишавана от много работи, и след това си гледала на твоята дъщеря да не й липсва нещо, но много малко хора осъзнават, че това има негативен ефект. Явно чак сега си осъзнала, че си отгледала една глезла, която е свикнала да получава абсолютно всичко, което си поиска. Ако я беше лишавала поне малко докато е било време, сега тя нямаше да бъде чак толкова разглезена.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 9d75e764a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не мисля че си длъжна да и плащащ кредитите,утре ще изтегли някаква голяма сума и ще се чудиш какво да правиш,щом ги тегли тя да си ги плаща,все пак не живее при теб,а щом не ходи на училище да си намери работа тогава..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: f0b06b90be
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   " Сега се изнесе от къщи, живее с едно момче," - проблема Ви е решен, оставете я да си троши главата, тя е вече пълнолетна. Не сте длъжни да й плащате кредитите. Като е неблагодарна за това което сте направили за нея, едва ли сега ще оцени вашата загриженост. Вашият дълг към детето е изпълнен, грижили сте се до неговото пълнолетие, от сега нататък да си поема грижите сама. Гледайте си спокойствието, и се грижете за вашият живот, спестявайте си за старини, тази дъщеря няма да се грижи за Вас, тя е неблагодарница. Такива обикновено пропадат в живота, но това е нейна грижа, не Ваша!

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b2de2108af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ценностите и възпитанието изграждат характера, но възможността за личен избор е това което го определя!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6a7ec18856
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   На това му се казва закъснял пубертет. Едно е да ограничаваш някой, съвсем друго е да изградиш ценностна система, а тя не се изгражда с презадоволяване на материалните нужди. Естествено, че след като сте и осигурявали всички екстри тя смята, че сте длъжни да и плащате заемите. "Пълнолетността" я разбира само от към страната на това, че вече е пораснала и свободна да прави каквото иска. Не е осъзнала, че това е и отговорност на действията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 0ca6b1fb40
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   трябва и мъж, по възможност над 30

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker