Покупка на скъпа кола - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Покупка на скъпа кола
преди: 7 години, 6 месеца, прочетена 4195 пъти
Здравейте, момче съм на 19 години и завърших тази година. Та въпроса ми идва от заглавието, би ли било добре да си купя скъпа кола? в момента не уча, ще се пробвам другата година, но работя и парите, които вземам покриват един нормален начин на живот, аз не пуша, не пия като цяло умея да спестявам. В момента спестявам пари (околу 10-12 000 лв), имам половината, бързо ги събирам и съм решил да си купя по-хубава кола (мерцедес), не че сегашната ми е лоша, пак си е доста добра, просто искам нещо наистина хубаво.. до няколко месеца ще съм събрал парите и мисля да си го закупя, но няма никой на моите години, които да разполага с такава кола, дори богатите хлапета.. Аз не съм богат, семейството ми е с нормален доход на месец, живял съм и в немотия и в лукс, правете си сметката..
Да направя ли такъв скок в живота си? или ми е прекалено рано да го правя..

П. С: досега съм имал едно птп, от което се разминахме само с 50лв, една сменена врата и 20лв от мене.. аз бях виновен тогава, в момента си карам нормално, научих си урока и затова реших да си взема по-скъпа кола..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 6 месеца
hash: 2fe36b62b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много зрели разсъждения от един здраво стъпил на земята млад човек. Явно е, че си практична натура и изобщо нямаш нужда някой тук да ти подсказва какво да направиш- достатъчно си разумен и си в състояние сам да вземеш решение. Има надежда за България!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 8d529faa21
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Смяташ купуването на скъпа кола за "скок в живота"?

Живял бил и в лукс и в немотия, и богатите хлапета нямали такава кола, каквато той смята да си купи. На 19 години и с ПТП, за което вината е твоя?

Човек да се смее ли или да плаче, не знам. Едно само е сигурно, каквото и да си купиш пак ще си си пълен комплексар като досега.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 4a74546cf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Ако имаш някаква постоянна работа ДА, ако се надяваш на вашите НЕ. Имай предвид че поддръжката на една така кола е скъпа особено дизел, дюзи турбини, дори да ги рециклираш гледаш суми над 200 лева, недей си боже някой по - голям ремонт. Имай в предвид и данъците. Истината е че ти си решаваш и най - важното е колата да те кефи, но вземи под внимание е това. Дори да почнеш да изнемогваш обаче винаги можеш да я продадеш и да си покриеш загубите. Така че опитай пък каквото стане :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: fb7a42bf36
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това не е никакъв "скок". Скок е само в твоите очи и очите на една малка клика материалисти с комплекси за избиване. Помисли си защо искаш скъпа кола? Заради момичетата ли? Заради статуса ли? Заради какво? Каквото и да е - това е компенсация за нещо, което ти липсва в душата ти и което не може да се запълни отвън, но хората се заблуждават, че може. На първо време трябва да спреш да разглеждаш хората повърхностно - през парите, през материалното, и да започнеш да ги разглеждаш като хора - личности, характери, особености, персона. Освен това е съществнео важно да спреш да се сравняваш с другите. Тогава ще разбереш защо един човек с кола за 5000лв. всъщност често е по-щастлив от човек с кола за 80000лв.

Струва си да потърсиш достатъчно добра кола, която хем да ти върши работа, хем да има добро ниво на комфорт, хем да е сравнително здрава и не много стара. Такива коли втора ръка започват от 4-5 хиляди.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 7e8c152c05
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не знам, брат, ти си знаеш.

 
  ...


...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 352e954b60
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

6.   10-12000 лева било скъпа кола... хахахахха
Пич, смял съм се 10 минути поне. 10-12000 бона си е трошка от всякъде, пък акомще и ферари да е.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 03df543c33
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Самата себестойност на автомобилите пада прекалено бързо и практически се получава да си хвърлиш парите на вятъра. Ти ще пестиш една-две години при идеални други условия(живееш с вашите, не пиеш, не пушиш - нямаш излишни разходи), спестил си и купуваш. Ти ще го купиш за 10к, обаче, ако решиш да го продадеш след год. той няма да струва 10, ще струва с 15% надолу(примерно) - после, като сметнеш парите, които си платил за такси, данъци, гуми и непредвидени разходи по автомобила ще видиш как буквално част от времето, през което си ходил на работа за да пестиш за скъпа кола, е било еквивалент, като да вземеш 2-3 заплати и да си ги хвърлиш през терасата(буквално на вятъра).
Това е причината, а не че човек от средната класа не може да си купи, докато е млад и работи. Той може, но в сравнение с някой, който кара същия автомобил за 10к, но си има среден бизнес носещ му на месец стойността на няколко такива автомобила и му е все тая дали ще го обърне по таван, дали ще му удари вратата или ще се наложи да сменя 4 гуми по 160 лв всяка - просто, ако му трябва ще си купи без проблем същия такъв автомобил, ако стане нещо, докато ти и аз(примерно) ще треперим над тая консерва на колела, а като си сметнем разходите ще видим колко сме на минус. Щом изкарваш толкова бързо пари, събери 4-5 пъти сумата, която мислиш да даваш за автомобил и си купи имот, така поне като го дадеш под наем ще имаш възвращаемост.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 012122581d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   От автора:
Очаквах и тези необективни и позитивни критики, в случая че си мислите, че съм материалист - НЕ. Мисля че съм достатъчно рентабилен и с добър имидж и знам, че една скъпа кола не може да ми докара преход в очите на другите, но аз от искам желаната кола и когато я получа ще бъда неописуемо въодушевен за тази постигната цел, за която съм се трудел толкова време. Спестете си репликите от сорта на "по-добре си хвани приятелка" или "започни да следваш веднага, а не да се хвърляш на лъскавите неща пред магазина".
Защото нито приятелка ми е нужна в момента (too much drama), нито следване във вуз на момента. Като цяло съм с разсъдъка си и съм си направил извода, че в университета получаваш различен мироглед и промяна на парадигмата ти, но аз такива предимства отдавна съм ги развил. Всъщност нямам и комплекси за нищо, не се доказвам на никой, нито за перчене искам такава кола, а най-вече да се докажа на себе си, че като искам нещо го постигам. Не обичам да се хваля, дори когато получа колата няма да се хваля. Знаете поговорката "с каквото се похвалиш без такова ще останеш, щастието обича тишината" - цял живот съм на този принцип.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: baf293268f
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   Не ги слушай бедните неможковци. Имаш ли парите, не го мисли много. Мъжете ще те гледат с респект, жените с любов. А хейтърите ще зяпат, гащите ще цапат.
Успех.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: d65017117e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей,
Аз съм малко по-голяма от теб (25), живея в чужбина. Казвам го, за да добиеш представа за мен. Не мисля, че който и да е трябва да ти дава съвет за нещо, което ще направи щастлив ТЕБ, не нас. Ти искаш колата, ти имаш парите, ще си доволен, направи го.
Но като човек заобиколен от хора мислещи само за материалното те съветвам погледнеш по-мащабно на нещата. Защо една материална придобивка като кола ще те направи щастлив? Искаш да го направиш за себе си или, за да видят другите? Какво значи дори богаташките хлапета нямат такава кола? Нали уж за теб го правиш, а се сравняваш с този и онзи? Защо примерно не ги вложиш в жилище или запазиш за бизнес? Или в земя или едно пътуване до далечна страна?
Българите, не само ти, сме много материални същества. За повечето те са признак за статут, за възможности и това ги прави щастливи. Като цяло балканските народи сме така. Това е много грешно, избиваме комплекси със скъпи телефони, коли и външен вид.
Съветвам те да се замислиш над това колко важно е да имаш такава кола. Познавам хора, които имат милиони, трактори за 200 -300 000, а карат кола за 2000. Хубаво е да се научиш да си щастлив извън материалното. Успех!

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6c8360f0e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   Толкова си незрял, че е безамислено да ти се дават съвети. По-добре да сбъркаш и сам да се увериш колко има да се учиш в живота. Иначе каквото и да ти каже, ти си си наумил своето

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6c8360f0e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Искал да постигне. Ами недейда живееш с мама и тати, плащай си всичко сам и тогава като си купиш скъпа кола се хвали. Да не говорим, че представата ти за скъпа кола е смешна. Коли за 60-70 се смятат среден клад, ба скъпите пичват от 100. Ако имаше кой да ме храни, а аз само да си дъбирам заплатата да съм ди купил 10 "скъпи" коли. Ако смяташ това за пистижение си мн смешен

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 52f165745f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Точно това ограничено мислене на огромна част от българите ме дразни страшно много. Навън хората имат много по-големи доходи, но карат съвсем нормални коли среден клас и нямат такива комплекси като нас. Ние сме най-бедните в целия ЕС и въпреки това всеки втори иска да се прави на такъв, какъвто не е. Вече не мога да преброя колко познати имам, които едва свързват двата края, но карат Мерцедес и БМВ. Постоянно ми се оплакват как в края на месеца едва им стигат парите за храна, но въпреки това не са склонни да си вземат по-икономична кола. Това е Бай Ганьо. От глад умри, гъзар бъди!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6f2160c443
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Абе и аз мисля, че е тъпо това да го дефинираш като 'скок в живота'. Смисъл малко такова задръстеняшко изказване, без да ми се обиждаш. Но знам ли и аз, може би е въпрос на гледна точка...
Значи по принцип съм ЗА покупката на нови автомобили, а не 2ра, 3та или 10та употреба. Повечето хора в България обаче не могат да си позволяват такива покупки по ред причини (някои заради малки заплати, други защото са се впуснали в други плащания, и. т. н, и. т. н. ) И тука ти е грешка, че си се допитал до 'масите' с тази си тема. Моя съвет е друг път, когато обмисляш да закупиш нещо или изобщо да направиш нещо, за което повечето хора не смеят и да мечтаят - много, много да не се допитваш до тях. Сега видях в коментара ти под номер8, че си наистина умно момче и от теб ще стане страхотен мъж. Просто бъди по - решителен. Развиваш се добре - даже си напред.

Основното е, че си вадиш сам парите (което попринцип е най - основното за всеки и за всичко), няма нужда да искаш мнения и съвети от когото и да било. Ще си ги харчиш както ти намериш за добре - номер9 се е изказал/а супер намясто ;–)
Ти си финансово самостоятелен и пълнолетен по закон - запомни, че не е работа на хората дали си имаш приятелка, дали си материалист, дали си ли не си еди какво си. Не дължиш обяснения на никого вече!
Айде, скоро да си караш с кеф нова кола без повече птп-та!

Жена на 28

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 33ef565b87
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   9, един беден неможко от съседния блок, редовно си пляска жената на един можко от партера под мен . Както обичам да казвам - малка пишка се компенсира с шофьорска книжка. :) не знам дали си чувал, но снобизмът е вид идиотизъм и не развива държавата, а отделните злонамерени и паразитиращи индивиди. :) Това е за страхливците. Ти купуваш скъпата кола за впечатление на мацките, а те пак си заглеждат по-мъжките и симпатични момчета от тебе. Факт

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 147aa5b28d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Ама да си купиш скъпа кола не е постижение. Да те повишат е постижение например.
Според мен, от чисто практична гледна точка, изчакай още няколко години (ти пак може да си ги събираш парите). Първите няколко години като шофъор още трупаш опит и има шанс да я очукаш и т. н., другото е, че поддръжката на един мерцедес е скъпа, след няколко години ще имаш (да се надяваме) по-хубава и по-добре платена работа и по-висок стандарт, а и ще е излязъл някой по-готин модел. Но е добра идея да спестяваш отсега.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 3f0b25bd34
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Разбира се, купи си по-скъпа кола. Най-малкото ще е по-здрава и удобна. Пък и мацките ще се впечатляват.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: de7239765d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Абе, ти хубаво ще си събереш парите, ама правиш ли сметка, че скъпата кола има и скъпа поддръжка и високи данъци. Да не говорим, че с такава кола е хубаво да имаш и гараж, че не се знае кога някой завистник ще реши я гумите да ти спука, я да ти надере вратата. Пък и не те знам къде живееш, ама в повечето градове на България улиците са дупка до дупка, та на мен направо би ми било съвестно да си троша колата по траповете. Ама ти си знаеш, щом мислиш, че това ти е смисълът на живота-ми твоя работа. Ама после да не пищиш, че поддръжката ти излиза златна.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6c8360f0e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   типичното бедняшко мислене - да си дадеш последните пари за нещо, което реално не ти трябва и което тепърва ще ти носи разноди, вместо да инвестираш в нещо, което ще ти носи доходи.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6aa5c025d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Нищо не си развил. 12 хиляди лева са половин Fiat 500 и то базоваия модел.

И най-голямата грешка е да си дадеш последните пари за кола. За един автомобил не трябва да отделяш повече от 10-15% от годишния си доход, С ВКЛЮЧЕНИ всички останали разходи. А какви са те - застраховки, ремонти, гориво, масло, прегледи, дори и времето, което отделяш за тях, трябва да се смята в пари. Съвсем спокойно, можеш да пресметнеш по 2-3000 лева на година за колата и това е, ако го караш икономично и безпроблемно (дано). Ако смяташ да задържиш колата за 5 години, то една проста сметка : 12000/5 3000 = 5400 - годишния ти разход. Реално, тази кола, ще ти излиза по 450 лева на месец. Разбира се, може да я продадеш след това, но е възможно, да не вземеш и 3000 лева за нея.

НО - ако мечтата ти е да караш тази кола и абсолютно на всяка цена трябва да я имаш - то давай :), веднъж се живее. Просто искам да си наясно, че има много разходи и може да не се чувстваш толкова добре, колкото си планувал.

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 45357d5da7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

22.   Действай, човече! Аз съм момче на 18 години, през лятото на тази години си купих кола за около 12 000 лв, изцяло самостоятелно. Удоволствието е неописуемо, мацките полудяват, а преподавателите в училище и хейтърите пълнят гащите. Въпроса е дали имаш сигурен доход и дали можеш да разчиташ изцяло на себе си и на никой друг, ако да - перфектно! ;) Каква кола точно ще купуваш?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: cb152ad537
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

23.   Не се и учудвам, че не си записал да учиш нищо с това ограничено мислене! Има една поговорка човек е, толкова голям, колкото са големи и мечтите му! Ти с твоята си ми ясеб повърхностен лигльо! Колата ли ти е най-важната цел в тоя живот бе? И още нещо грешиш с това за момичетата, ако една жена те харесва трябва да е заради, това какъв, а не заради това каква кола караш! Колата не определя човека! Чудо голямо като имаш последен модел БМВ щом нямаш мозък в главата си!

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c437068868
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Щом парите са си твой, ти си решаваш, в моя град има едно момче за 40 000 палки кара мерцедес с класа bi turbo въобще мега тузарска и гъзарска, не си я е купил той, подарък му била, аз съм на 18 изкарах шофьорските изпити и двата, имам пари в момента, но според мен за първа кола си купи нещо по - земно така да го кажа, в смисъл дори и да я удариш или нещо не знам не знам, всеки сам си решава, аз ще дам най- много 4000 за кола - набелязал съм си голф 4, умната при избора ;)

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 7f60a16491
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   От всичко писано само не разбрах защо мислиш, че кола за 12 хиляди е скъпа? И защо мислиш това за нещо велико, прекрасно? За тези пари ще си вземеш една прекрасна трошка, не виждам смисъл... на 19 си, очевадно си зле с шофирането/щом вече си имал птп/... Не знам как може да се задоволяваш с подобни мижави пари, вземи помисли за развитие, започни да вадиш повече пари и когато започнеш да се чудиш какво да си вземеш тогава мисли за нова кола... В случая нямаш никакво развитие и губиш време, ще си вземеш кола, а после какво? Живота не е само притежанието на кола и някакъв апартамент/къща... помисли за бъдещето...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: a58a201867
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Ок, за кола става, но аз бих предпочел някой имот, като го даваш под наем има възвращаемост и т. н. Но ако искаш кола, по-добре си вземи хибридна или електрическа.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b088e004c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   На 18 си купил кола съвсем самостоятелно (номер 8). Хахаха ще се спукам от смях. Току що завършил или още е 12 клас и вече изкарал 12 бона хахх.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 8abd7156b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Имаш време да помислиш докато събереш парите. Мерцедес, БМВ.. лъскави коли. Може и друга марка да избереш. Ремонта на тази кола, когато се развали е 3000 - 4000 лева. Започне ли да се разваля ще я продадеш бързо и то със загуба. А да не говорим, че сегашната кола, като я купиш на ниска цена и после влагаш половината от цената й, за да я поправиш. Когато наистина си стъпиш на краката... с 20 или 30 бона, тогава си купи такава кола... ако някоя жена не ти завърти главата през това време и не похарчиш парите по нея.
Иначе кола от този клас е готина. Вози добре. Няма много шумове. Хубава придобивка е, но сменяш и своя имидж. Втурват се и готините мацки златотърсачки. Ти ще се чувстваш по -уверен.
Още си нямаш и представа какви проблеми се задават.
Един човек е щастлив, когато има свой дом, когато е с човек, когото обича и когато има сигурност. Но си изживей годините де, сега ти е времето. Купи си колата, вземи си и майстор да я види като я купуваш.
Аз на твоята възраст имах същите пари, до 22 имах бизнес, който фалира. По-добре да бях се наживяла и да имах такива коли, каквито искаш и ти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: d5ec44fad2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   За 12 хилки ще вземеш нещо второ употреба от Германия с превъртян километраж. Една трета от колите втора употреба в Германия с такива. Заради масовите измами обмислят да въведат специален регистър на километражите, който да се попълва при всеки технически преглед на колата. Само, че дали това наистина ще се осъществи и кога, още не е ясно. Скъпи са колите от по 50к евро. Ела в музея на Мерцедес в Щутгарт, да ги видиш. Това ти го казвам, само за да не се заблуждаваш, че много ще си вдигнеш статуса с каквато и кола да си купиш.
Аз лично не бих дал и една стотинка за кола. Нямам и шофьорска книжка. Щутгарт е ужасен град. Всеки ден километрични задръствания, коли пъплещи на първа скорост, заради тях закъсняват и автобусите. Улиците са препълнени с паркирани коли. Всеки се ядоства, но никой не се отказва от тъпата си кола. А най-голямата набутвация е че всичко това струва маса пари - за застраховки, данъци, гаражи и паркинги.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: bcee150ae7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Направиш ли го мацките ше почнат да ти се лепат, като мухи на кофа за боклук. Купи си я. Няма да съжаляваш. Не кой знае колко скъпа и щом ше събереш пари що не? Само недей да се фукаш, не карай бързо, не прави дрифтове, не се фукай, уважавай другите шофьори, само тва е важно. Много фукльовци и бързаци свършват в пандиза или в гробището.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 3ddc6c040b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Скъпа кола и 10000 лева са оксиморон.
Развесели ме, мерси.
Голям скок - дърт Мерцедес хахахаха

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 67d43e6d50
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   Какви Ферарина кви мерцедеси. Като се оледам по пътя хората какви коли карат виждам само разни дръгели. Пред блока най скъпата кола е за 5 000лв. Номер 26 все едно е паднал от луната какви хибриди кви каруци. Според мен не си засбужава повече от 3 000лв. за кола втора употреба. По добре изчакай и спести още пари и си купи някоя чисто нова шкода или опел. Аз сега съм на 16 и карам мотор Simson s51b.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker