Тези пари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Тези пари
преди: 7 години, 5 месеца, прочетена 2711 пъти
Здравейте хора.. пише ви една мечтателка, пълна с въпроса..
Уча в гимназия, 10 клас съм. Цялата история идва от това, че съм в бедно семейство. Не искам да ме разбирате погрешно, благодарна съм за всичко, вярно някой деца нямат и това, което имам аз, благодарна съм на нашите и никога не съм споделяла някакъв проблем относно финансовото ни положение, но в крайна сметка на човек понякога дори мъничко му се ще да узнае какво е да си като другите..
Нося дрехи втора употреба, боядисвам косата си с най-евтината боя, пресата и всички уреди, които използвам са ми втора употреба. Майка ми е шивачка, баща ми работи в мината. Имаме скромен апартамент, двустаен. Нашите се бъхтят от работа за да изкараме месеца. Сестра ми е 1 клас и ми става много мъчно, когато сме в джъмбо и тя иска някаква кукла или играчка от 80лв, което за нас е супер много. Нашите винаги са ни учили да живеем скромно, но все пак понякога човек разкрива мечтите си. Сестра ми иска розова стая с много играчки.. на мен понякога ми се ще когато отивам в мола с приятелки и аз да си купя онази блуза от 30лв или онова яке от 100лв... винаги тайничко съм си мечтала и аз да имам като тях една две маркови дрешки или айфон, адидас.
Дори на фитнес имам огромно желание да ходя ида се храня здравословно, но много по-евтино излиза да се наливам с вода и солети за стотинки цял ден и да си правя упражнения вкъщи..
Молих ги лятото да почна работа като сервитьорка или продавачка, все ще ме вземат, но уви нашите и дума не искат да чуват. Казват, че цял живот ще работя и сега съм дете и трябва да живея, да но да бъда честна - парите не стигат. Винаги съм била лишавана от море, от екскурзии, купони, дискотеки.. защото нямаме възможност за този лукс. Разбирам нашите адски трудно им е, но искам да им помогна - те не желаят. Веднъж се скарахме ужасно много с мама и аз казах - след като вие не можете едно дете да издържате, то защо сте родили две изобщо вие и двамата не бихте се издържали с тези заплати. Тогава мигновено разплаках мама, бях много нервирана и думите излязоха и много съжалявам. Разбира се оправихме се, но все пак искам да им помогна. Някой има ли идея как да изкарам пари, поне малко.. като изключим варианта за стипендия, вече взимам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 5 месеца
hash: 5a7bb9eb03
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз бях като теб, почнах работа в десети клас за да мога да си купя нещата, които другите деца получаваха наготово... е купих си ги но така и не забогатях, даже напротив намразих работата и все по-рядко се хващам да работя. Потърпи още малко година-две пробвай да си безгрижна колкото можеш, че после наистина цял живот няма да можеш да вдигнеш глава.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 54d79b82bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Главата горе!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 8f16febf27
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Прави са родителите ти - цял живот ще работиш, сега е времето да бъдеш дете. Това, което можеш да направиш и, което ще бъде огромен подарък за вашите, е да учиш и да успееш в живота. Съсредоточи се върху образованието си, запиши специалност, която ти харесва и е преспективна.
Един ден ще имаш възможност да помагаш на родители ти финансово, а и не само.
Запомни, че животът е въртележка: днес нямаш, утре - имаш и обратното. В днешно време като решиш да имаш деца, нямаш гаранция че утре ще имаш финансовите вэзможности, които имаш днес например. Тъй че не се тормози заради материални неща. Те са преходни неща. Радвай се, че имаш родители, които дават максимума от себе си и, които те обичат.
И винаги можеш да се храниш здравословно - прави си салата вместо солети, а тренировките са също така ефективни ако ги правиш у дома.
Ж 28

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 52327c2734
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз изкарвам някой друг лев от онлайн покер. Научи играта и може да се изкарват пари

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 6329a6cc09
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Въпреки че си разревала майка си. ти си й казала много правилно. Защо имат второ дете като първото не могат да отгледат като хората? Било е грешка да създават сестра ти и да лишават теб. Хубаво е. че поне имате апартамент. а не сте под наем. Тогава щеше да е още по-лошо. Отностно втората употреба. нашите ми дават пари и аз си позволявам онази блуза за 20 лева или онова яке за 100 лева. Имам айфон и адидас. но повярвай ми като ги получиш няма да ги искаш вече. Като малка много исках айфон. но за нашите не беше нещо важно и нарочно не ми го купиха и аз ревах и откачах и накрая го получих и сега година по-късно вече грам не ми е интересен. вече е нещо обикновено за мен. Така ще е и при теб. Моят съвет към теб и наистина да не работиш и да си гледаш детството. Учи сериозно за професия която ще ти носи наистина пари. Не записвай глупости като психология. музика. рисуване. Избери нещо като медицина. компютри. Направи бъдещето си различно. всичко е в твоите ръце в момента. Не позволявай твоите деца да се чувстват както ти се чувстваш сега. Излез от мизерията и помогни на семейството и сестра си. Иначе за дрехите втора употреба не са нещо лошо. Имам една приятелка дето е супер богата. но има мания по втората употреба и винаги като я видя е облечена уникално с рокля за 10 лева. обувки за 15 и яке за 15. Въпросът е да имаш вкус да съчетаваш дрехите. не да са скъпи. Може да имаш рокля за 1000 лева и пак да изглеждаш като клошарка. Помисли над това. Аз също се боядисвам с боя за 5 лева. а не за 20 просто. защото ме кефи марката която използвам и съм доволна. Богатите хора не дават лесно парите си и за всичко. Понякога имам 200 лева в мене за дрехи и видя някоя блуза за 50 е мога да я взема. но виждам че не си заслужава и я оставям. а не че не мога да я взема. Хората с парите си ги пазят и внимават за какво ги дават. Помни това. Тези които ги дават с лека ръка. защото са им ги дали техните си нямат никва идея как се изкарват и един ден ще са по-зле от тебе. няма смисъл да им завиждаш сега.

 
  ...


...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 228071d3e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ученето сега ти е много важно, но може би за малко през летните ваканции да поработваш, ще можеш да ги убедиш. Другото, което те съветвам в свободно време, ако имаш възможност започни да учиш програмиране или нещо търсено в ИТ средите, в бъдеще ако почнеш работа в такава компания, ще имаш доста по-добри доходи. Успех :) Разбирам те, защото и аз съм в подобно положение само, че съм с години по-голяма от теб.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 0d9b48abb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Спестявай, ако се връщаш с автобус, ходи пеша, освен ако не е много далеч. Може да гледаш да си вземаш от по евтините закуски, с които се храниш в училище.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 0d9b48abb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Спестявай, ако се връщаш с автобус, ходи пеша, освен ако не е много далеч. Може да гледаш да си вземаш от по евтините закуски, с които се храниш в училище.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 1673aa0e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Другият вариант е да работиш през уикендите и през лятото. Имаш още една-две години до пълнолетие. Накарай вашите да ти разрешат да работиш. Кажи им, че имаш мечта да учиш нещо, че събираш пари за университет и пр.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: a3df92ca53
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Скъпа знам колко е трудно. Знам за какво говориш. Вашите мислят за теб. Затова те не искат да им помогнеш. Не ги обиждай по-този начин. И тях ги боли, че не могат да дадът на децата си всичко. Трудно е... но бъди силна. Живота се върти. Опитвай се да ги правиш щастливи. А ако искаш да им помогнеш. Помогни им, но през лятото. Поговори с тях. И не вярвам да ти откажат.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b8203f7c5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Fiverr.com душа, ако имаш някакви умения, това е мястото. Ако можеш примерно да рисуваш, пееш, имаш хубав глас, знаеш английски, разбираш от компютри, това е мястото за теб. Сайта е базиран на това че хората (продавачите) пускат обяви а другите (купувачите) поръчват услугите им. Не е трудно да се печелят скромни суми на месец, просто трябва да попрочетеш в интернет, има доста информация. Английския обаче е задължителен. Не ти трябва високо ниво, но поне колкото да комуникираш на съобщения с клиентите е необходимо. Парите си ги получаваш по PayPal. Щом вече имаш стипендия, значи имаш дебитна карта. Регистрираш се в PayPal, ако не знаеш какво е, прочети.

Разбирам те много добре, бил съм на твое място. И аз исках да припечеля малко пари защото това което родителите ми можеха да отделят беше прекалено малко, та един ден намерих сайта. Не казвам че ще изкарваш хиляди (въпреки че най успешните в него си ги изкарват на седмица), но някакви допълнителни парички за някоя дрешка или дискотека на месец не е трудно да изкараш. Когато аз го правех, за около 3 месеца събрах 140 долара. Като първия месец нямах никакви поръчки (трябва търпение в началото). След това обаче започнах университет и вече нямам никакво време та съм сложил на пауза всичко. Не гарантирам че ще изкараш толкова, не искам да давам празни надежди, честно казано си е до чист късмет, търпение и упоритост. Ако имаш време, а щом си 10ти клас значи имаш, пробвай, нищо не губиш. Даже е и интересно защото правиш това което обичаш и научаваш нови неща, комуникираш с хора от цял свят. Аз лично работих с доста различни хора, продавачка на торти от Лондон , завод за части за камиони в Канада, сватбена агенция в САЩ. Има хляб в сайта ако си търпелив и находчив. Надявам се да съм ти помогнал. Успех и помни че от теб зависи да учиш нещо хубаво след 12ти клас и да изкарваш повече пари за твоето семейство.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 00a22ff1cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ако те влечат някакви ИТ професии може да работиш от вкъщи от домашния компютър и да правиш добри пари.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 58576fd055
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   10 клас - 16г.
Бедността е нещо неопределено - едно семейство може да взема в хиляди, но да не може да управлява парите си и да е по - бедно от това което взема по стотици, но умее да управлява парите си.
Как така!?
За пример ние с баща ми работихме за по 1 500 лв. Общо 3 000 лв.
Само че той решава да строй къща и дава 98% за нея. В резултат в къщи останахме без храна, ако му се иска страничен лев - няма да има и дори на заем търси. И аз се питах добре де при 3 000 лв. общи пари, как така няма какво да се сложи на масата?
Когато аз вземах само 400 лв. Успявах да осигуря храна за 3 члено семейство. И дори първите ми 1 000 лв. който спестих бяха именно когато вземах 400 лв.
Да беше изключително трудно - важното е че се справих.
Дали си беден или богат зависи не от това колко, а именно как си харчиш парите.

Най - евтената боя, преса - втора употреба - поне ги имаш.
При мен положението беше: Ако изкарам стипендия поне социална ще мога да отида в междучасието с останалите.
За това ми трябваше поне 1 лв. дневно - но и те бяха много.
Майка ми и баща ми, не ми даваха, изкарвах ги със стипендия.
Да ти кажа, изобщо не съм мислил, ще имам ли поне за евтено парфюмче. Всичко се свеждаше - ще имам ли левче за закуска. А при това от тая стипендия трябваше да си купувам и училищни материали. В 9 - ти клас. Имахме изобразително изкуство - на мен ми трябваше блокче, бой и четка - около 3лв. Ама нямах. Поисках от баща ми, ама той изрева - сякаш го бях ударил с чук.
И какво правим значи тоя предмет, който беше задължителен, нямаше как да го изкарам, щото за да нарисувам каквото и да е било, трябваше да има с какво и на какво. На чина с химикал ли щях да го нарисувам.
С наведена глава му обясних за какво ми трябват -а щом е така ще намеря - естествено поиска заем. Нямаше дори 3лв.. Дори сега се дразня. Аз мислех, че ти трябват за излизане - Замълчах, тогава баща ми беше много страшен. Но си мислех - Абе кога съм излизал бе, и да искам има ли с какво да излиза. Не съм тебе дето вчера остави в заведението 15 лева, че да се правиш на богат, а сега нямаш 3 лв. да ми дадеш за училище.
Така че когато пишеш, че си в бедно положение, защото се налага да купуваш най - евтиното, дразниш. Самият факт, че изобщо можеш да помислиш за тези неща - те прави не толкова бедна.
Искала си да имаш като другите - в 9 - ти клас - аз не излизах на вън в междучасието - за да мога да спестя стипендията и 6 стипендии правеха един телефон. 6м. аз не излизах на вън да ям, защото исках да имам, всички останали имаха. Сега че беше трудно, но успях.
Като си бедна - знаеш ли какво е да нямаш нито лев 6м? Щото е нещо ужасно.
То е напълно ясно, че това ме изолира от останалите и тъй като бях аутсайдер ме тормозиха. Но в желанието си за постигане на целта се примирявах.
Когато бях на 16г. в компанията ни се появиха по - големи момчета който изкарваха заплати и да обикаляха по заведения, по 5 - 6 на вечер. Всички ги подираха. Аз си изолирах от компанията, нямах пари, за да движа с тях.
Това че се изолирах на 16г. доведе до трайна трансформация в мисленето ми. Не съжалявам.
Първите ми доходи, достатъчни за кафене бяха в университета, майка ни в желанието си да ни изучи и осигури добър живот, замина в чужбина. Когато се върна - беше изпаднала в истерия. Че я бяха тормозили психически, дори сега като се сетя и ми иде да заплача. Тогава си казах, ще умра ако трябва но пари ще имам някой ден.
Условието още важи.
Сестра ти искала кукла от 80 лв. утре тя ще иска за 200 лв.
Ти яке за 100 лв. Утре пък за 1 000. Така въпреки че знаеш какво е нямане, поне така казваш ти. Би станала като масовото общество.
Което е: искам - сега мога да го взема, сега не мога да го взема, но ще взема заем и после ще ги изкарам. И в желанието си да бъдеш като всички останали ще изхарчиш всичко което имаш. И така винаги ще си бедна - 10 000 да изкараш пак няма да ти стигнат.
Ти като се описваш като нямаща, а за мен дълбоко се лъжеш, какво правиш с приятелки в мола? Че аз дори сега не ходя в мола, ама не щото не мога да си купя нещата, а щото не виждам никакъв смисъл. Когато нямах аз не ходих в кварталното кафе. Сега не ходя щото това нямане се превърна в заучено поведение.
Сега когато имам аз отново си мисля, наистина ли ми трябва?
Ти някога задавала ли си си този въпрос? Или мисленето ти, ех само ако имах щях да си взема това? Да ама ако дадени пари ги дадеш на едно място, то после няма да можеш да ги дадеш на друго място. За това когато аз харча, го правя така че после да не се питам, ама трябваше ли?
Харесах си един часовник за 50 лв. Да часовника е много хубав.
За мен 50 лв. би трябвало да са нищо, имам над 10 000 лв.
Пожелах го щом го видях - ама си казах, не ми трябва толкова, не го взех, след 10м. аз все още го желаех и си казах, хайде ще си угодя. Взех го, сега се питам ама трябваше ли ми? 4 месеца минаха след като го взех.
Въпросът ми не е - ако имах 50 лв. от горе тогава какво? Щото 50 лв. не са нещо особено и нямаше да се промени нищо. Щяха да си стоят при другите. Значи не ме яд що съм с 50 лв. по - малко, а защо съм направил не толкова нужна покупка.
В твоят случай яке за 100 лв. Що за 50 лв. няма ли? Или пък онова е по - лъскаво инак по практичност едно и също.
Чак си ми смешна с твоето мислене - само да ти кажа, че винаги ще си останеш бедна. Никога няма да имаш. Ми дано живота те научи, поне да връзваш двата края.
Имах едни колежки, ама много им се чудех. Казват, парите от заплатата свършват още първата седмица. И ги питах, добре де останалите седмици какво правите? Вие сте свършили парите, но пак огладнявате, трябват ви пари, да си купите храна, но нямате и тогава какво? Ми да почти спираме, караме на нещо което е много евтенно, и вземаме заем. Нещо което аз не разбирам - но масово хората са така. Тези хора а съм сигурен, че и ти. Никога не сте мислили, вземам толкова, тези ще ги спестя, тези ще отидат за това, онези за онова. Ама нали нямате как да ги мислите тези неща - но в 9 - ти клас аз реших че 6м по 20 са достатъчни за един телефон. А по - късно когато вече работих за 400 - аз спестявах половината. Под 200 лв. не желаех да слизам за храна. Само да вметна че първата ми работа беше именно за 200 лв. Да когато вземаш малко, няма как да планираш нещо голямо. Но тук едва ли ще се съгласиш, че първичните нужди, като храна, са по - важни от якенце за 100 лв.
А защо не яке 20 лв. макар втора употреба, без да те вълнува какво ще кажат приятелките ти, който впрочем толкова са ти приятелки, останалите спестени. Или поне отложени за други покупки. Ама масово хората нямат подобно мислене и как няма да са? Ама той работодателя виновен давал им малко, а че те се опитват да задоволят всеки свой каприз не се вижда, хайде намрази ме сега.
Когато изкарвах по 200 лв. аз мислех за храна. Щото когато не си гладен, едва тогава можеш да мислиш за друго. Не разбирам как на някой това им е последна грижа. Говоря само за храна, щото 20г. в къщи нямаше какво да се яде. 3 дена пържоли и после, олеле ами сега. Това ми е фикс идея, и януари отварям хранителен магазин.
Когато аз вземах 400 лв. - понеже се бях научил да живея с 200 - 200 ги спестявах. Все още не съм напуснал работа за 800 лв.
500 лв. ги спестявам те просто отиват при другите спестени. Ще инвестирам спечеленото, ама още не е дошъл момента. с 300 лв. даже си угаждам. Отново не излизам по заведения, мола за мен е просто сграда. Ако изключим че там може да се плати нета и телефона. Защото това ми е мисленето - какво точно печеля като за 30 минути пия едно кафе. Спокойно мога и без това.
Говоря с цифри, за обща представа, идеята е, че парите трябва да бъдат разпределени според различни желания. Желанията се поделят според степента им на важност - дадено желание трябва да бъде аргументирано, и разпределено по дни до ново постъпване на средства. Например 300 лв - по 10 лв. за 30 дена.
И както се пресмях на колегите ми, ами ако месеца е с 31 дена?
Значи тези 10 лв. днес са максимално допустимите - не че задължително трябва да се изхарчат. Щото какво правим ако месеца е с 31 дена. Ми вместо 10 да се харче по 9 и 50 даже хартисаха.
Трудно се смята точно ден за ден. Че сега в магазина вместо 10 ще похарча 15 лв. - не е особен проблем - но за месеца те са 300.
Е аз имам възможност ако надхвърля тези 300 да взема от спестяванията си и да попълня. Тогава се получава като да съм взел заем, но не от някой а от себе си. Само едни 20% знаят какво е заем от себе си. Но тези хора управляват останалите 80% И не е въпросът колко изкарваш, а как мислиш и харчиш. Ти попадаш в ония 80% който ни мразят, че ние имаме а те не. Но защо да нямам, заслужил съм го, тръгнал съм почти от дъното, щото все пак аз съм голям късметлия, че имах средства за висше, че има къде да живея безплатно, че не ми се налага да плащам битови сметки.
Да аз нямах за храна - но никога не съм се питал - имам ли обувки, имам ли връхни дрехи, ще има ли топло в къщи? И не говоря за маркови дрехи, а изобщо за дрехи. Самият факт че не съм се питал това, ме прави щастливец - щото съм сигурен, някой деца и тези въпроси си задават.
Трябвало ти адидас - що бе? Евтени работи няма? А да не са за теб - принцесо такава!
Аз пък мога да си позволя адидас - но няма да си взема, даже няма да помисля че трябва да го взема.
Че какво е лошото да тренираш у вас? - А да сетих се, приятелките ти плащали че да тренират, ами смени си приятелките бе! Ма не моиш, щото си надувка и не поглеждаш към нямащите, което е чак глупаво, щото ти самата казваш че си нямаща. Ама поне следващият път като използваш тоя термин, научи му значението.
Хранила си се с солети - вярно те са най - хранителните!
А защо не - препечен хляб - не бейк ролс - боже. Принцнсо такава, говоря за това, че съм стоял един час да пека филии не на тостер на скара, която хваща само 3 филии. И какво лошо има в това.
Боже добре че не си при мен, щях да те науча.
То не е лошо да почнеш работа - ако ти знаеш нейното значение - щото на работа не значи да те носят на ръце и да ти угаждат. Никой няма да го направи. Знаеш ли че работодателите изискват цялата ти всеотдайност в това каквото правиш и няма изморих се. Няма омръзна ми. На работа значи, че машините имат повече права от теб! Ако си мислиш, че като отидеш на работа си оставаш принцеса - не е вярно. Няма да се извиня, че ти разбих илюзиите, че работа значи просто да ти плащат. Серветьорка и продавачка са публични длъжности. А е много трудно да почнеш легална работа на 16г.
Много по - лесно ще ти е да почнеш като чистачка отколкото продавачка. Ама да си чистачка е долна работа - не ти отива нали!?
А какво лошо има в тая професия? Майка ни, ни изучи мен и брата, работейки като домашна прислужница. Ама хич не е гледала достойно ли е. Знаеше само, че и трябват пари, който да ни прати. 4г. Тя не отделяше пари за себе си, ако го правеше го правеше по малко и много рядко. Нали има условия за живот - за нея беше достатъчно. Хич не ти е мислила за яке 100 лв. или адидас - принцесо!
Ей сега да отида да дам на майка ми 1 000 лв. И да и кажа, вземи си нещо луксозно. Тя ще се завре във втората употреба - щото до толкова е свикнала да купува от там, че тя дори имайки не може да си представи да влезе в скъп магазин. - Принцесо градска!
Пък и аз да съм честен - парите никога няма да ти стигат!
Била лишавана от море и екскурзии - горката жива да я оплачеш. Тия работи дори не съм ги мислел. 12г. не бях ходил на море. След 12г. когато записвахме брат ми - видях морето от 30м. и не можахме да отидем до него.
Щото се оказа, че таксата е по - висока, баща ми пеш ходи на 5км. Най - близкият автомат, да изтегли още, да я платим тая такса.
И леля ми добави - бяхме гладни - цял ден нищо не бяхме яли, че сутринта тръгнахме рано минахме 300 км и докато се оправим стана време за връщане рейсът тръгваше до час. Бяхме гладни, ама изборът бе, рейс или храна.
И добре че аз си бях такъв и тогава и бръкнах във 4 джоба ама и жълтите стотинки извадих, едвам събрах да се приберем. Но тогава когато всички ги бяха изхарчили, аз имах. Чак в 9 вечерта седнахме на маса. 24 часа без ядене.
Но го преживяхме.

Принцесо - децата в повечето случай не са планирани.
Когато са планирани те се правят с голямо желание - но да само желението не става за ядене, няма да те облече.
Въпросът а с какво ще го гледаме, като го създадем си го задават 20% от хората. По - скоро мисленето е, ще го направим и ще видим. После е късно.
Щото хората ако мислиха, когато правят деца и се питаха с какво ще ги гледаме. То човечество нямаше да има.
И освен това ти колко пари мислиш, че трябват за 4 членно семейство? - Повече са!
С твоето мислене - за лукс, те никога не би трябвало да те създават.
Честно те и 10 000 месечно да изкарваха, на теб пак нямаше да стигнат - принцесо.
Ти защо си мислиш - че би се справила по - добре от тях?
Моето мислене е такова - ако аз нямам пари за да задоволя основните нужди на детето си - храна, вода и място за живеене, нещо което ти имаш. Не би трябвало да ги създавам, защото в природата слабите индивиди не се възпроизвеждат - като мен мислят само 5% от хората. Тоя въпрос който си задала към майка си, се попитай когато забременееш - в скоро време, от някой по - богат батко или чичко който си направи кефа с теб и после ти разбие юлюзиите че си ударила джакпота, с него. Едва ли ще ти стане по - леко че 60% от момичетата са като теб.
Как да изкараш пари - ами само не пробвай варианта да се хванеш с някой богат чичко или батко има голяма вероятност след като му омръзнеш да те остави.
Вместо едно изречение пусни нова тема, със въпроса: На 16г. съм, мога ли да започна работа - каква?
Първо научи значението на думата обаче.
В тая тема поредната глезла се оплаква, че средствата не ѝ позволяват да е глезлата която иска да бъде!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 2563f893fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Разбирам те приятелко, на 17 години съм и никога не съм била като приятелките си. Но не гледай толкова зле на нещата, много по-хубаво е че си научена да живееш по-скромно, защото когато ти дадат 20-30 лева ще знаеш как и за колко време да ги изхарчиш, докато други хора не могат да изкарат и с 5 лева на ден. На 17 години съм и в интерес на истината получавам по 2-3 лева на ден като това е в учебно време. През ваканции и почивни дни няма такъв лукс да имам джобни. За това си правя сандвичи, нося си плодове и сладко на училище и си пазя парите за когато излизам или искам да си купя нещо. И все пак, не си сама! :)

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 80acaa9505
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Започни работа без да им казваш. Това ще ти помогне не само финансово, но и ще те оформи като човек - да не се плашиш от работата, да не мрънкаш и да не те мързи.
Аз направих същото, когато бях на твоите години - събота и неделя бачках в нещо като кол-център и с тези пари отидох на море, купих си обувки и разни други дреболии. Какво толкова има да го изживяваш това детство, особено зимата, когато навън е студено, а ти нямаш 10 лева, с които да отидеш на кино или сладкарница с приятелки.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: dbcc127343
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Ти не си бебе. Яко искаш да работиш почвай и не ги питай. Обаче да знаеш, работата на продавачка не е никак лесна, както изглежда. По цял ден обикалят и носят тежки неща. Ръцете им стават като шкурка. И работата на сервитьор не е лесна. И те обикалят много, по 8 часа на ден си на крака и трябва да внимаваш да не изпуснеш нещо. Но не се бой, някой ден ше имаш и ти всичко, което искаш.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: a28988e46f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Хей миличка имаш хубаво семейство, което гледа с всички сили да се грижи добре за теб и за сестричката ти. Радвай се докато си при мама и тате, няма по- хубаво! Не се тревожи излишно за маркови дрехи или айфони.. някои деца растат без семейства.. някои момичета на твоята възраст не могат да си позволят нищо даже и втора ръка! След някоя друга годинка ще те грабне живота, ще почнеш работа и ще живееш, както искаш и както си заработиш! Умно момиче си.. личи си.. и дори да ти е тежко не говори така на майка си.. не я разтройвай и на тях не им е лесно.. държавата ни е такава има повече пари за власта.. Затова семействата трябва да се държим и подкрепяме като почнеш работа излезте в мола със сестричката на нея вземи розовата кукла и ти си вземи якето от 100лв, а сега се примири и бъди благодарна за семейството и всичко което имаш!!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 7cb1490193
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Здравей, аз съм момче на 23 години и бих казал, че изкарвам доста добри пари за България, програмист съм.

Може да се каже, че израснах горе-долу като теб, обстоятелствата бяха други, но нямахме пари. Майка ми работеше като чистачка на 2 места, а баща ми беше безработен, в последствие почина тъй като беше болен. Много добре разбирам какво имаш предвид като кажеш, че искаш да си копуваш нови неща и да не те е срам като излизаш по моловете. Момчетата не си боядисваме косата, нямаме маши и гримове и т. н., но и аз все носех дрехи втора употреба, нямах GSM до 10ти клас и когато ми взеха беше най-евтиният възможен. Компютъра ми беше супер слаб и стар(трябваше ми компютър, тъй като това учех дори и в гимназията). Най-добрият ден за мен беше когато се видя с брат ми и той ми подари нещо(той е много по-голям от мен) - например негови стари маратонки или тениски.

За това как да изкараш пари не мога да ти дам добър съвет. Аз започнах да работя лятото на 10ти клас като каквото намеря - общ работник, бармат и т. н. Беше много работа и парите пак бяха малко.

Моят съвет към теб е да учиш и да се опитваш да успееш! В момента изкарвам 4800 лева на месец и бих казал, че съм го постигнал сам с много мъки. Майка ми се гордее с мен и в момента мога да си позволя доста неща - карам хубава кола(сравнително де, не е като мутренските но е доста прилична), имам мотор(обожавам моторите), имам най-новият iphone, много силен настолен компютър за гейминг, лаптопа ми е macbook pro, нося маркови дрехи, ходя в добрите софийски клубове и нощни заведения и т. н.

Ученето не е нужно да е задължително в университет или да имаш добри оценки в даскало, просто да искаш да успееш. По-голямата част научаваш сам/а като имаш желание. В днешно време повечето момичета се опитват да си хванат някой богат батко/чичко и той да им дава пари да си копуват скъпи дрешки или пък да правят секс за пари. Съветвам те да не се стараеш да станеш и ти такава, тъй като според мен е жалко. Все още си 10ти клас и има шанс за теб =)

Тъй като истинският ми съвет не е точно по темата, за да не съм напълно безполезен ето какво ти предлагам, за да изкараш пари в момента - да работиш някъде почасово без да казваш на вашите. Например промоутърка, да раздаваш флаери, може би консултант в някой магазин. Ако вашите те хванат ще си имаш много проблеми и ще ти викат, но с времето ще го забравят и накрая според мен ще си е заслужавало. Другият вариянт е ако имаш някакъв вид умение, например да рисуваш или да шиеш като майка си може да използваш това и да работиш по малко на частно. Добра идея е лятната ваканция да отидеш да работиш на морето, изкарват се доста пари, винаги трябват хора и е готин живота - купони, дискотеки и т. н. =) Аз точно 10ти клас работих за първи път като барман лятната ваканция в един хотел и спестих доста пари, като се върнах цял месец, а може би два ми беше добре. Може да излъжеш вашите, че някоя твоя приятелка има къща на морето и ще сте там или нещо такова, но накрая ти си решаваш.

Пожелавам ти успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 43c197b0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Може през междучасията да продаваш нещо ръчно изработено, голяма си, сигурно можеш да правиш много хубави неща. Продавай ги 2-10 лева и веднага ще изкараш. Можеш да го правиш и през лятната ваканция. Ако нямаш време да правиш такива неща, кажи на всички твои приятели да ти дават само пари за рождения ден. Те ще ти съчувстват, ще ти дадат по повече и ще си събереш набързичко. И аз така, от рождения ден, събрах много. Може и да ти стигнат за едно айфонче.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 7e2a08c827
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Не се сърди на вашите- в такава държава живеем, не стоят хората със скръстени ръце все пак. Сигурен съм, че и залъка от устата си вадят за вас със сестричката ти. Не ги наранявай, защото докато си жива ще си спомняш сълзите на майка си и дори всичките пари на света няма да те накарат да ги забравиш. Благодари им за това което са направили и правят за вас!
Пък като станеш на 18 можеш да почнеш работа и да си помогнеш, а и на тях да помогнеш.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: e5bc2b5326
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Има много фирми, които дават надомна работа, ако имаш свободно време, можеш да го запълниш с такава работа. Е, не е много заплатена, но поне си си в къщи, на безопасно място. Баща ти от това се притеснява да те пусне да ставаш сервитьорка. Повечето сервитьорки тръгват по лош път, ако вече не са го поели преди това. Не се сърди на родителите си, те желаят доброто ти, искат да си в безопасност. Има подходяща надомна работа, като за деца, дори и малката ти сестричка може да се включи, и така ще я приучите да се труди, а и ще й бъде забавно. Например ако сглобявате химикалки или други подобни дейности. Физически не е тежка работа, но занимателна. Без да си давате зор, поне джобните си можете да отработите. Аз като ученик, през лятото съм ходил да помагам в строителството на някоя къща. Работих един месец, и после отиваме на море, изобщо не искам от нашите. Хем се научих на пестеливост(като знам как съм изкарал парите), хем се научих на труд, после ми беше по лесно в живота.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 4669ae2bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Ако имате някакви стари непотребни неща от соца примерно или още по - стари можеш да ги пуснеш базар. бг. Не е гаранция, че ще се нагушиш с пари и че изобщо ще продадеш нещо, но пак е някакъв шанс за някой и друг лев докато станеш на 18 и вашите законово няма да имат право да те спират да почнеш работа. Абе виж там разгледай добре какво продават и предлагат разни хора и ще ти дойдат идеи какво и ти да пуснеш за продажба и на какви цени горе-долу...

Според мен вашите грешат, че не те пускат да работиш, защото работодателите винаги искат да наемат хора, които вече са работили нещо някъде. Ако майка ти ми е приятелка щях да ѝ го кажа това.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 00d4898be3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Рaзбирaм теб, но рaтбирaм и родителите ти. Нa прaктикa прaвят всичко по силите си зa дa сте добре. Държaвносттa ни е шибaнa обaче. Цял нaрод е поддържaн в контролирaнa мизерия, сaмо тaкa имaт пълен контрол нaд хорaтa. Ще рaзбереш много нещa във времето и ще рaзбереш също, че имaш много добро семейство.
Aз съм от хорaтa, които действително знaят "2 и 200".
Видях и преживях и двете крaйности, глaд и мизерия, също и много пaри и нaй- скъпите удоволствия.
Излизaм от обикновено, рaботническо семейство, сплотено и с много любов ни отгледaхa мен и сестрa ми, мaкaр и скромничко. Прaзнувaли сме нa мекички с лимонaдa :)
И знaеш ли, сегa тaкa ми липсвaт ония години. Липсвa ми дa прегърнa бaщa си и му блaгодaря зa всичко, той починa.
Чувствaм се ужaсно зa моментите в които съм нaстоявaлa, изисквaлa повече мaтериaлни удоволствия, от колкото можехa дa си позволят. Също веднъж се бях рaзвикaлa нa мaйкa ми, че не можех дa отидa нa лaгер порaди липсa нa средствa. И помня, че я чух вечертa дa говори с тaтко и дa плaче. Нa следвaщият ден не знaм от къде нaмерихa пaри, но зaминaх нa лaгер.
И ми е тежко зa тези моменти сегa...
Живея нa едно от нaй- крaсивите местa в светa. Пътувaх много, видях свят кaкто се кaзвa, осъществявaх мечтa след мечтa ( и продължaвaм) имaм пълнaтa емионaлнa свободa дa експериментирaм, дa се хвърлям без стрaх във всяко следвaщо предизвикaтелство, обичaм без зaдръжки. И зa всичко товa сa отговорни родителите ми, те ми дaдохa тaзи сигурност в животa, тaзи увереност в мен сaмaтa, те не позволихa дa рaзвивaм стрaхове, комплекси и зaдръжки, нaпротив.
И тук кaто четa истории из сaйтa... aз и ти сме щaстливки с подобни родители. Четa те и рaзпознaвaм себе си преди, вероятно ти ще бъдеш подобнa нa мен сегa- женa изпълнилa десетки мечти, с отворено сърце и без стрaх ще приемaш предизвикaтелствaтa нa животa и ще бориш трудностите с лекотa. Ще обичaш и цениш също без стрaх и зaдръжки мaлките- големи нещицa.
Ще видиш, че съм прaвa!

Опитaй зa позволение зa рaботa с претекстa, че просто имaш желaние дa рaботиш нa поне половин рaботен ден зa личен опит. Кaжи им, че тaкa зa нaпред ще имaш по- добри възможности зa по- високи позиции, зaщото ще рaзвиеш и този вид отговорност. Въобще го предстaви кaто желaние зa рaзвитие, a не дa им нaтъртвaш, че въпреки всичкият им труд, пaрите не стигaт. Тaкa се чувствaт зле, кaто дa не успявaт кaто родители, a винaтa е в държaвносттa в крaйнa сметкa.
Успех момиче и бъди щaстливa с което имaш, много е ценно!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: afe24beedc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Гадно е да си беден и аз съм израснал в такава обастановка. При мен всичко това беше комбинирано и със здравословен проблем, а това ме дърпаше много назад.. Потрай докато завърши- после е по лесно, помисли да запишеш висше образование в чужбина. Избери си високоплатена професия, която ти е интересна. Използвай негативните емоции като мотивация! Всичко ще се нареди! :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 00f7f28c9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   щом имаш от къде да напишеш историята си не си чак толкова бедна
смисал имаш компютар имаи и интернет значи не си толкова бедна

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: cd448d382c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Виж, не е хубаво да имаш пари не го уплаквай толкова. Нашето семейство има пари и ме карат да правя всичко по-добре от другите.
Приятелите ми винаги са обиждани от нашите. Трябва да си перфектен във всичко за да не ги изложиш. Радвай се дори и без пари.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 2f62a44ad5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Поне имате собствено жилище. Много по-добре ви е така, отколкото ако имахте по стотина лева за харчене за парцалки и гъзибръкчета, но трябваше да плащате наем (ситуацията на мнозинството на Запад). И без парцалки може да се живее, но без покрив над главата не може.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 622a3f5979
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   здравей,
родителите ти са прави. не си заслужава да си губиш времето да работиш за някакви пари с които ще си купиш някакви дрехи...
Остават ти само две години докато завършиш. Това е много малко време. Горещо ти препоръчвам да инвестираш тези две години в уечене - това е единствения начин да промениш съдбата си.
Ако сега започнеш да работиш като продавачка, вероятността да продължиш да работиш като такава цял живот е много голяма. Може да работиш като продавачка или сервитьорка докато учиш висше. Преди това не си заслужава.. учи и завърши нещо с което ще може да живееш добре.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 95faeae467
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Истината е, че марковите дрешки и телефони няма да те направят по-щастлива. Казвам ти го от позицията на човек, който е завършил и през първите няколко години успях да си купя абсолютно всичко, за което съм мечтал. Това са само вещи. Вече гледам по магазините и няма какво да си взема. Това не е щастие - сега не съм по-щастлив от времето, когато исках всички тези неща. Радвай се на живота си такъв, какъвто е.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c9418b5a56
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   От номер 7 също може да си шиеш дрехите, които не можеш да си купиш.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 6000e2fafd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   С пари не се живеело хубаво... да не е хубаво да можеш спокойно да си платиш сметките, да имаш разнообразна храна,за лекарства, да имаш качествени и хубави дрехи, защото в 21ви век се гледа първо външният вид във всяка една ситуация, не е хубаво да имаш социален живот и да излизаш с приятели, да ходиш на почивки, да имаш пари за образование... Защо завистливите бедняци нищо не постигнали изобщо пускате такива изцепки, кой ще ви се върже?!
ж20

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: d286ccd6ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   Горе главата! Ще дойде време за всичко, най-важното в момента е да се обогатяваш във всякакви отношения за да може след време да работиш лекота.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 0a0f18b15f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Заради такова ограничено мислене като на Н5, ще станем Циганория някой ден! А на теб кой ти каза, че детето не е гледано "като хората"? Може втора употреба на има всичко, но все пак има нали? И дом има, преса има, интернет има, компютър има в къщата, боядисва си косата...Може да са бедни и да нямат висок стандарт, но това далеч не значи, че не са гледани добре. И майката и бащата работят, честно си изкарват парите-нито просят, нито крадат. Ами онези, на които бащите им окрадоха държавата и се къпят в лукс, по-добри хора ли са и по- "като хората" ли гледат децата си-задоволени финансово и празни отвътре-идиотчета, които се учат от бащите си да командват и унижават по-бедните. Тя ще порасне и ще си вземе живота в ръце и ако има воля ще постигне много и нейните деца ще растат в по-добри условия. Годинките така се търкалят, че само като се обърнах и станах на 28. Била съм в нейното положение-бяхме бедни, но не сме гладували и сме изгледани "като хората" и хора станахме.
Учи докато си малка. Отсега се ориентирай нанякъде. Учи езици, много врати ще ти отворят! Можеш и сама вкъщи с разговорник.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 00a22ff1cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Както е казал Стив Джобс (лека му пръст на този велик човек) "Останете гладни, останете безразсъдни".

Мога да напиша много. И пиша и трия, и пиша и трия... и се чудя какъв да бъде най-подходящия ми коментар за тази тема. Насмях се на такива като Номер5 и Номер 37, особено за която млада девойка външността е всичко и едва ли не ще промени живота и. Да ама не. Тайната се крие другаде, но понеже сте супер самонадеяни няма да ви я кажа! Ще ви кажа парченце от нея. Трябва да работите много здраво, ако искате да сте добре в този живот ;)! Който разбрал, разбрал.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker