Досадно пришпорване за следване след 12 клас. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Досадно пришпорване за следване след 12 клас.
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 1738 пъти
Привет, момче съм 11 клас. Моля администраторите на сайта да публикуват историята ми, за да видя, дали е имало и други хора с моя проблем и как са го минали. Както казах 11 клас съм сега, предпоследна година и всичко е сравнително спокойно. Но абсолютно цялото ми семейство не спира да ми говори и да ме пита какво ще уча след 12 клас, забележете, не казват какво ще правя, ами си мислят, че директно трябва да уча и ме питат затова.. няма лошо, интересуват се, но това не е всичко, когато родителите ми ми намекват да се захващам да уча след завършването на Средното Училище обезателно, иначе съм щял да отлагам така цял живот. По принцип отлагам някои неща, но не ги забравям и рано или късно ги свършвам, но те мислят, че ако не уча от мен ще стане един тъп обикновен нисш работник, който не може да гледа деца(за протокола, не планирам да създавам семейство) и знам, че ако директно почна работа и не им угодя, да следвам нещо, те ще ме гледат с един такъв разочарован и леко натъжен поглед, за дето не съм им угодил на мечтата да ставам например Адвокат, Посланик в някоя държава или нещо такова. Знам, че са загрижени, спестете ми тези клишета, но просто вече си мисля, след като завърша да не се захващам още първата година със следване, ами да работя нещо, извън моя град, защото няма да издържа досадното натякване. В Университета няма възрастови ограничения и човек може да влезне, когато си поиска, нали така? Стига да има желание... Завършилите или тъкмо завършващите, кажете, дали и при вас е толкова непоносимо положението?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: fe972c0229
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В днешно време висшето е НИЩО. Куцо и сакато (разбирай хора, за които и 10-ти клас е над възможностите) имат диплома за висше образование. От това следват няколко последици:

1) Имаш висше - и какво, всеки има, нищо особено. Т. е. загубил си 4-5г.
2) Нямаш висше - значи си абсолютно прост или пропаднал.

Най-практично е да изкараш нещо задочно. Ако говорим за загуба на време, редовното следване е такова. Това при условие, че няма да ставаш примерно доктор, адвокат или строителен инженер/архитект - за там задочното следване или не е предвидено или е несериозно да си го помислиш. Говорим за следване тип "следвах това, но ще работя онова" и да угодиш на родителите. Най-добре върви да учиш в Германия - времето няма да е изгубено като тук. А ако вашите имат финансови възможности да го понесат без усилия, тогава още по-добре. Поначало може и на стипендия да караш някак, но няма да ти е весело.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ea58e05d02
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Запиши нещо в чужбина.
Хем ще имаш огромна преднина с дипломата ако се върнеш в БГ,хем ще можеш и там да работиш и сем.ти ще те хвали навзякъде как не само че учиш висше ами р и в чужбина
В България университетите са губене на време и пари

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: adac2710e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Това което трябва да решиш е дали изобщо искаш да учиш или не. Ако искаш изобщо не трябва да отлагаш, какво има да чакаш. Отлагането е лошо нещо, до 40 ли ще чакаш? А ако не искаш да учиш, започни работа и се изнеси и нищо няма да могат да ти кажат.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 828c8b2da8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Абе, да ти кажа колкото и да е смешно, прави са. Почнеш ли работа, ще мине годината, после още една и накрая след 5 вече тотално ще те домързи да учиш и ще си излязъл от ритъм. Ти си знаеш, но повечето хора,, които са решили да не записват висше веднага така са си останали само с плановете да учат. Завърти ли те един път живота, после доста трудно събираш сили да се върнеш обратно.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: d62a92dc3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Най-добре е да учиш веднага след завършване на средното. Ако отложиш вишето образование след това ще ти е трудно. Най-добре е да учиш висше в чужбина, ако имаш пари, защото бг образованието се признава само в бг. Всеки има средно и с това образование ще ти е трудно да си намериш хубава работа и може да се наложи да работиш физическа работа.

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 7057673635
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   В днешно време като завършиш висше не означава, че ще си намериш хубава работа. Навсякъде искат опит или трябва да имаш някакви връзки. Всеки може да завърши университет, но не всеки ще работи това за което е учил. Ще търсиш работа по специалността, ще ти кажат, че нямаш опит и няма да те вземат. Така се принуждаваш да работиш обикновена работа. Не трябва така някой да кара някого на сила да учи а трябва самия човек да избере какво да прави. Получава се така, че само пълниш с пари университетите и после не ти се осигурява работа за това което си учил.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 81b105e30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Учи ли ти се за класни след лятото? Не? На почти никого не му се учи за класни няколко дни след море, купони и качествено наспиване. Работата не е толкова забавна, колкото лятната ваканция, но чувството сам да си си изкарал парите и те да са повече, отколкото са били при раздаване на флаери, това вече е друго. Идеята е, че след година работа ще си промениш възгледите и ще си бесен след всяко посещение в университета. Защото висшите учебни заведения в България не са толкова сериозни, колкото са били преди време, обаче при всички положения винаги се намира кой да се разходи по нервите ти. Разликата е, че ако си работил ще знаеш, че и без диплома ще има работа за теб. Имам приятел, който не пожела да учи, изкарваше страхотни пари в някаква фирма, където монтираха врати, но след три години се сдоби със здравословни проблеми. Лекарите му казаха, че има пенсионери с по-здрави гърбове от неговия. Сега е първокурсник, защото знае, че ако не учи, цял живот ще трябва да разчита на гърба си- подреждане на стоки, пренасяне на материали, навеждане по щандове или обикаляне из цехове. Това се опитват да ти обяснят родителите ти. Няма да те лъжа, университетите са някаква пародия, а дипломите се оказват просто листчета. Не познавам нито един човек, който да твърди, че след университета е бил напълно наясно с предстоящата му работата. Повечето твърдят, че се учат в движение по време на първата си работа по специалността. Повечето, които познавам и са завършили, са го направили с добри дипломи и пет години са спали върху учебници. Не, че има значение. Оценките понякога се пишат на база настроение или усмивката на студента. Първи курс беше ад, във втори курс знаех как се минава при повечето преподаватели и как се учи за сесия. Варианта за теб е да запишеш задочно. Ще разполагаш с време да работиш, но в също така ще учиш и ще се сдобиеш с това важно листче, което ще позволи на гърба ти да бъде здрав. Каквото и да ти казват, погледни обявите за работа и ще се убедиш, че на повечето места се търсят бакалаври и магистри.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 963f41d679
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   На запад си имат "gap year" - годината след завършването я използват да открият себе си, да разберат какво искат да правят и т.н. Ние тук в България не гледаме с добро око на такива неща, но според мен може да се окаже много полезно. Например да поработиш известно време, да спестиш пари за някое пътуване, да видиш малко свят, а после да се върнеш тук с готово решение какво ще учиш и правиш.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 9843872100
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От автора: Номер 2,не искам да ме хвалят,нито да ме изкарват като нещо кой знае какво.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: fa997249ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не ги слушай тия бавноравиващите отгоре ( с извинение ). Престанете с този стереотип, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА УЧИШ СЛЕД 12 КЛАС. Ако си фокусиран и имаш волята и желанието за успех ще успееш. Докога ще позволяваш на този и онзи да ти казват кой всъщност си ти? Прави това, което чувстваш дълбоко в сърцето си.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 1efc224b5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Да ще бъда 12 клас и не знам изобщо какво искам да уча, или изобщо има ли смисъл да уча. Предметите, които са ми интересни са историята, философията и географията, но са съжаление реализация по тези предмети няма. Пък и определено не искам да работя нещо свързано с тях и не мога да кажа, че през свободното време уча история или нещо подобно, просто са ми интересни в училище. Аз лично обмислям да отида да работя в чужбина и да свикна с езика и живота там, пък ако не съм доволен ще започна да уча 1-2 години по късно. Няма друг вариант да избягам от нашите, като цяло и аз като теб не искам да създавам семейство, причините ми са много, но няма да навлизам в подробности. Според мен няма какво да губим освен 1-2 години време, ще натрупаме житейски опит, пък и когато искам мога да се върна и да уча нещо ей така за дипломка, която няма да я ползвам и няма да ми е полезна, защото живеем в България. Тук даже за касиер на Лидл или Кауфланд се изисква висше образование, опит, кандидатите са много и накрая заплатата ти е 650-900 БГН, с които едвам ще връзваш двата края. Искам да бъда позитивен, да не ти мътя главата с простотии, но положението е наистина ужасно. Освен чужбина друг вариант за мен няма, препоръчвам ти същото. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker